1 maj 2024

Redaktionen

alt

Järntorget och Abacus bebygger kvarteren Organellen och Lyosomen i Hagastaden.


Den 6 april fattade Exploateringsnämnden efter anbudstävling ett beslut om markanvisning av två bostadskvarter i Hagastaden till Järntorget och Abacus. Kvarteren Organellen och Lyosomen är planlagda för bostäder och innehåller tillsammans cirka 300 lägenheter. Byggstart kan ske under våren 2018.
    

– Hagastaden är en spännande stadsdel och vi är glada att bidra till Stockholms utveckling med högkvalitativa bostäder i en urban miljö. Projektet är ett positivt tillskott i vår projektportfölj, säger Martin Arkad, vd för Järntorgetkoncernen.
    

Markanvisningstävlingen pågick under januari och februari. Högst betalade Abacus som vann med 39.040 kr/kvm följt av Järntorget med 37.006 kr/kvm för ljus BTA.

 

Enligt information till Tidningen Fastighetsaktien bör 39.000 kr/kvm vara ett nytt rekord för Stockholm för Exploateringskontorets markanvisningstävlingar. Det gamla markprisrekordet gällde Södra Värtan med cirka 37.000 kr/kvm.

 

Nu blir frågan om den nu pågående markanvisningstävlingen för Slakthusområdet kommer att slå ett hytt rekord med ett markpris över 40.000 kr/kvm? TM

onsdag, 19 april 2017 14:43

SATO ökade resultatet till 220 MEUR

alt
SATO:s storvinst gläder Erik Selin och Balder som är huvudägare i det finska växande bostadsbolaget.

 

Det finska bostadsbolaget SATO ökade vinsten före skatt till 219,4 MEUR (159 MEUR) för år 2016. Det är glädjande för Fastighets AB Balder och dess huvudägare Erik Selin, som den 8 mars i år blev styrelseordförande i SATO. Fastighets AB Balder äger 53,3 procent av samtliga utestående aktier och röster i SATO.

 

Under helåret 2016 ökade SATO bostadsinvesteringarna till 572,6 MEUR (250,5). Totalt förvärvade SATO 3.381 (1.184) lägenheter samtidigt som 1.232 (1.278) nya lägenheter var i produktion.

 

Genom en ökad fokus på en kunddriven strategi förbättrades uthyrningsgraden från Q4 2016 med 94,8 procent, till 96,3 procent under Q1 2017. Under helåret ökade avkastningen på investerat kapital till 9,1 procent (7,6).

 

I resultatet före skatt om 219,4 MEUR (159,4), ökade den positiva värdeförändringen av bostäderna till 124,3 MEUR (62,4). Värdeförändringen orsakades i huvudsak av bolagets ökade satsning på produktion av mindre lägenheter i växande stadscentrum.

 

Soliditeten stärktes av värdeökningen samt av aktieägarnas kapitalinvesteringar till totalt 35,2 procent (33,3). Resultatet per aktie uppgick till 3,22 euro (2,49).

 

I pressmeddelande säger SATO att bolaget kommer att införa en ny rapporteringsstruktur för perioden januari-mars 2017, som kommer att visas i en delårsrapport som publiceras den 27 april 2017. Den nya strukturen kommer innebära att koncernens nettoomsättning endast kommer att bestå av hyresintäkterna. Det innebär att underhållskostnader och markhyror för fastigheterna, kommer att redovisas som ett objekt i underhållskostnaderna för fastigheterna.

 

Följaktligen kommer koncernens obebyggda aktiereserv och fastigheter under uppförande, vilka inte klassificeras som investeringsfastigheter, att inkluderas i koncernens balansräkning som materiella tillgångar. Rapporteringsförändringarna kommer inte ha någon inverkan på bolagets egna kapital och skulder. TM

 

onsdag, 19 april 2017 09:59

Skanska hyr ut 9.000 kvm på Lindholmen

alt
Volvo Cars och Autolivs samägda bolag Zenuity ska hyra merparten av Piren2 på Lindholmen i Göteborg.


alt
Zenuity får toppmoderna kontor och tillgång till takterrass.


Skanska hyr ut cirka 9.000 kvm i kontorshuset Piren2 i Göteborg till Volvo Cars och Autolivs samägda bolag Zenuity, som utvecklar mjukvara för avancerade förarstödsystem och självkörande fordon. Hyreskontraktet löper över 11 år och inflyttning sker i sommar, i samband med att byggnaden färdigställs.
    

Större delen av Piren2 kommer att användas för Zenuitys verksamhet. I markplanet planeras dock ett kafé, öppet för allmänheten. 
    

– Att Zenuity väljer att etablera sitt huvudkontor här stärker ytterligare Göteborg och Lindholmens tydliga inriktning mot teknik- och fordonsindustrin. Att de väljer Piren2 gör oss givetvis extra stolta, säger Mats Dynevik, marknadschef, Skanska Fastigheter Göteborg.
    

Piren2 ligger mitt i ett av Europas främsta teknikkluster, granne med Lindholmen Science Park och Radisson Blu Riverside Hotel. Huset är utvecklat av Skanska och kommer att certifieras enligt det internationella miljöcertifieringssystemet LEED där stort fokus bland annat ligger på energiförbrukning och hållbara materialval.
    

– Vi identifierade väldigt tidigt att placering och utformning av vårt huvudkontor skulle spegla den företagskultur vi vill skapa. Tillsammans med Skanska har vi fått möjligheten att utforma ett dynamiskt och kreativt kontor för vår högteknologiska verksamhet, säger Dennis Nobelius, vd för Zenuity.

onsdag, 19 april 2017 09:56

Castellum tillträder Sabbatsberg 24

alt
Byggnaden på Sabbatsberg 24 stod klar 1906 och ritades av Ferdinand Boberg.


Castellum tillträder fastigheten Sabbatsberg 24 i Stockholm den 2 maj 2017 efter att affären godkänts av kommunfullmäktige i Stockholm. Investeringen, som aviserades i ett pressmeddelande den 1 februari uppgår till cirka 780 Mkr efter avdrag för uppskjuten skatt och omkostnader om cirka 27 Mkr. Den välkända fastigheten rymde tidigare Stockholm Vattens huvudkontor och har idag en uthyrningsbar area om cirka 11.500 kvm samt en befintlig outnyttjad byggrätt om cirka 1.500 kvm. Castellum kommer att finansiera förvärvet genom befintliga, outnyttjade krediter.
    

Castellum äger sedan tidigare grannfastigheterna och planerar nu att tillsammans med Stockholms stad och övriga fastighetsägare i området utveckla och skapa ett koncept för hela Torsgatan. Castellums intention med Sabbatsberg 24 är att skapa ett levande blandkvarter som adderar moderna arbetsplatser i ett mycket attraktivt läge.
    

Fastigheten är i huvudsak vakant efter att Stockholm Vatten flyttade i mars 2016. Det skapar möjlighet att utveckla nya, moderna och attraktiva arbets- och mötesplatser i centrala Stockholm samtidigt som de kulturhistoriska kvaliteterna i byggnaden med jugendstil bevaras.
    

– Detta är ett omfattande utvecklingsprojekt med potential att skapa en profilfastighet samtidigt som vi behåller fastighetens unika karaktär, säger Henrik Saxborn, vd för Castellum.

alt
De tio finalisterna i Årets Stockholmbyggnad 2017: 1. Bro över Rinkebystråket – & Rundquist. 2. Flerbostadshus, Vällingby – Vera. 3. Förskolan Ferdinand, Norra Djurgårdsstaden – Vera. 4. Grythundsgatan 5-11, Hjorthagen – Vera. 5. Husarviksgatan 16, Hjorthagen – JoliArk. 6. Kungliga Musikhögskolan – Aix. 7. Modellvillan, Enskededalen – Arkitema. 8. Radhus, Schlytersvägen, Aspudden –SR-K AB. 9. Stockholm Continental vid Centralstationen – 3XN. 10. Tillfällig saluhall Östermalmstorg – Tengbomgruppen.

 

För åttonde året i rad arrangerar Stockholms stad tävlingen Årets Stockholmsbyggnad. Tio finalister har gallrats fram av en jury som utgått från byggnadernas arkitektur, hållbarhet, funktion, innovation och betydelse för Stockholm.

 

– Vi har i år väldigt starka finalister som visar både bredden och kvaliteten i det som byggs i Stockholm. Det är extra roligt att det är allmänheten som utser vinnaren, säger juryordförande och stadsbyggnadsborgarråd Roger Mogert (S).

 

Röstningen är öppen för alla, och det går att rösta via webben, genom sms, mejl eller brev. Röstningen pågår till den 23 maj, vinnaren presenteras vid en ceremoni den 1 juni.

 

Utöver Roger Mogert består juryn som utsett de tio finalisterna av: Joakim Larsson, oppositionsborgarråd, vice ordförande stadsbyggnadsnämnden (M), Stockholms stad; Henrik Nerlund, sekreterare i Skönhetsrådet, Stockholms stad; Torleif Falk, stadsarkitekt, Stockholms stad; Åsa Drougge, landskapsarkitekt, Nivå landskapsarkitektur AB; Per Franson, arkitekt, adjunkt, prodekan vid KTH Arkitekturskolan; Tommy Halasz, studerar arkitektur vid KTH, ordförande för Sveriges arkitekter KTH samt studentrepresentant i Sveriges arkitekter; samt Karin Stenqvist, arkitekt, stadsbyggnadskontoret, Stockholms stad.

alt

 

Platzer blir delägare i Merkurhuset i Göteborg.

 

 

Platzer har förvärvat 50 procent av fastigheten som kallas Merkurhuset (Inom Vallgraven 49:1) på Skeppsbron på Södra Älvstanden i Göteborg. Säljare och fortsatt delägare är Bygg-Göta. Fastigheten, som omfattar 5.280 kvm, har i affären åsatts ett värde om 150 Mkr. Avsikten är att utveckla fastigheten tillsammans med Bygg-Göta. Tillträde sker preliminärt den 1 juli.

 

– Fastighetsförvärvet är ett bra komplement till Platzers övriga fastigheter i området kring Packhusplatsen och stärker Platzers position på Södra Älvstranden, ett område som står inför en spännande utveckling, säger P-G Persson, vd på Platzer.

 

Han fortsätter:
– Det ska bli roligt att arbeta tillsammans med Bygg-Göta och övriga fastighetsägare med att utveckla Skeppsbron. Platzer kommer att driva utvecklingen tillsammans med Bygg-Göta. Idag finns främst kontor i huset med en bred mix av hyresgäster, bland annat Lernberger Stafsing, Axel Arigato och Unifaun.

 

Fastigheten är uppförd 1897 för arkitekt E. Krüger och är den äldsta fastigheten på Skeppsbron. En bit in på 1900-talet övertogs fastigheten av Rederi AB Svenska Lloyd. Många detaljer som vittnar om rederitiden finns bevarade i huset, till exempel de gamla biljettdiskarna i lokalerna på plan 1.

 

– Vi ser fram emot att fortsätta utvecklingen av fastigheten tillsammans med Platzer, säger Lennart Persson, CFO på Bygg-Göta.

alt
Petra Sörling, tillträdande vd för Rosengård Fastighets AB. Foto: HSB

 

alt

Örtagårdstorget och det planerade Tornet i Rosengård. Bild: Lundgaard & Tranberg

 

Delägarna bakom Rosengård Fastighets AB (Fastighets AB Balder, Heimstaden AB, MKB Fastighets AB och Victoria Park AB) har utsett Petra Sörling till vd för bolaget. Hon är sedan 2013 chef för HSB Sundsfastigheter i Malmö och hon var dessförinnan marknadsområdeschef på Riksbyggen. Sin nya tjänst tillträder Sörling den 1 augusti.

 

– Vi är glada att det är Petra Sörling som ska leda det nya bolaget. Uppdraget är att i kombination med en god förvaltning genomföra ett av Sveriges största och mest intressanta stadsutvecklingsprojekt – Culture Casbah – och på så sätt stärka Rosengård och Malmö, säger Terje Johansson, ordförande i Rosengård Fastighets AB, tillika vd för MKB Fastighets AB.

 

Culture Casbah möjliggörs genom att delägarna i Rosengård Fastighets AB dels förvärvar 1.660 befintliga lägenheter i Rosengård från MKB, dels i ett första skede står för byggandet av 200 nya bostäder samt 30 kommersiella lokaler. I projektet ingår bland annat det 22-våningar höga Tornet blir östra Malmös nya landmärke.

 

Utöver de 200 nya lägenheterna planeras ytterligare 300 nya bostäder i närområdet.

 

Den 1 september beräknar Rosengård Fastighets AB att tillträda fastigheterna i Rosengård. Fram till dess att bolaget har anställt egen personal kommer MKB att bistå med tjänster inom förvaltning och administration.

 

År 2013 vann Culture Casbah, ritat av Arkitekter A/S, Best Futura Project på Mipim Awards.

alt
De vinnande prisnivåerna är 30.100 kr/kvm för bostadsanvändning, 17.200 kr/kvm för kontorsanvändning och 10.000 kr/kvm för handel i bottenvåningar för Söderstadion- och Hovet-tomten. Bild: Stockholms stad

 

Vinnare är utsedda i steg Ett för Söderstadion- och Hovet-tomten. Markanvisningstävlingen genomförs i två steg. Steg ett är en anbudstävling på pris, och steg två ett jämförelseförfarande av vad de vinnande anbudsgivarna vill utveckla på platsen. Anbudstävlingen pågick 3 oktober till 18 november 2016.

 

De vinnande bolagen eller konsortierna är:

1. Atrium Ljungberg, Wallenstam AB och Åke Sundvall Projekt AB

2. Veidekke Bostads AB, Niam, Stos Fastigheter AB och Rikshem

3. Index Residence AB och CA Fastigheter AB

4. JM och Castellum Stockholm AB 

5. Klövern, NCC

 

De vinnande prisnivåerna är 30.100 kr/kvm för bostadsanvändning, 17.200 kr/kvm för kontorsanvändning och 10.000 kr/kvm för handel i bottenvåningar.

 

Steg Två i tävlingen innebär att vinnarna, utifrån platsens förutsättningar, ska ta fram en volymutredning och en konceptidé för hur bebyggelse kan utvecklas på platsen. Förslagen kommer att utvärderas på fem kriterier i ett så kallat jämförelseförfarande.

 

Det vinnande bolaget eller konsortiet får markanvisning på området och fortsätter samarbeta med staden kring utvecklingen av platsen under kommande detaljplaneprocess.

 

Den bedömningsgrupp som tar ställning till de inkomna förslagen i jämförelseförfarandet består av Mats Viker, vd för SGA Fastigheter, Pelle Björklund, vd för Svenska Bostäder, Torleif Falk, stadsarkitekt Stockholms stad samt ytterligare en ännu inte namngiven person.

 

Deltagarna i steg två har fram till september 2017 på sig att inkomma med förslag. Därefter vidtar bedömningsarbetet.

 

Målet är att beslut om markanvisning ska kunna fattas i november 2017.

alt
Johan Temse, Investment Manager på Första AP-fonden, och Rickard Dahlberg, grundare och CIO på NREP.


Tillsammans med en grupp lokala och internationella investerare har NREP bildat en långsiktig nordisk logistikfastighetsfond – NREP Logistics Property Fund. Fonden har en fastighetsportfölj på över 1 miljon kvm från starten och är därmed den största moderna logistikplattformen i Norden. NREP har konsoliderat 49 moderna logistikfastigheter för att bilda den initiala portföljen. Portföljen, med ett värde på 10,5 Mdr kr, är den största och mest högkvalitativa portföljen av sitt slag i Norden med närvaro i alla viktiga logistikhubbar, moderna effektiva byggnader, hyresperioder på minst åtta år i genomsnitt och en bas med ledande bolag som hyresgäster. Hyresgästerna omfattar i princip alla de största tredjepartslogistikföretagen i Norden.
    

NREP Logistics Property Fund kommer att ta en strategisk och långsiktig approach till den nordiska logistikmarknaden och låta plattformen gradvis växa över tiden.
Fondens investerare omfattar lokala pensionsfonder som Första AP-fonden, PFA Pension, DIP (Danske civil- og akademiingeniørers Pensionskasse), JØP (Juristernes og Økonomernes Pensionskasse) och Lægernes Pension samt internationella institutionella investerare som Allianz och Helaba Invest.
    

– Vi ser fastighetsinvesteringar på logistikmarknaden som ett intressant sätt att dra nytta av framtida global handel, konsumtion, e-handel och förändringar av leverantörskedjans utformning. Vi är glada över att kunna göra detta i partnerskap med en så erfaren och kompetent förvaltare som NREP. Vi ser fram emot att gemensamt utveckla denna plattform till Nordens största och bästa logistikfastighetsplattform, säger Johan Temse, Investment Manager på Första AP-fonden.
    

– NREP är tacksamma över att ha funnit en grupp mycket kunniga investerare som delar vår strategiska approach och vision för hur man skapar stabilt långsiktigt värde i det nordiska logistiksegmentet, kommenterar Rickard Dahlberg, grundare och CIO på NREP.
    

Portföljen kommer att förvaltas av NREP:s driftsplattform inom logistik, Logicenters, som är Nordens största förvaltare och utvecklare av moderna logistikfastigheter.
    

– Det ytterligare stödet med långsiktigt kapital kommer att stärka Logicenters position som en långsiktig utvecklare och leverantör av moderna logistikfastigheter i Norden, kommenterar Matthias Kettelhoit, Commercial Head på Logicenters.
    

- Denna portfölj och plattform är inte bara anmärkningsvärd ur ett nordiskt perspektiv. I kombination med en av de stabilaste makromiljöerna i dagens
Europa representerar den det som troligen är den mest homogena och högkvalitativa logistikplattformen på så stor skala, säger Jack Cox, Head of Logistics and Industrial EMEA på CBRE.
    

De huvudsakliga rådgivarna i affären var Citi, Goodwin & Procter LLP, Bech-Bruun, Real Advokatbyrå och Roschier.

tisdag, 18 april 2017 11:17

Catena investerar 106 Mkr i Malmö

alt
Avtalet med Svensk Cater innebär att Catena gör en andra etablering på Logistikposition Sunnanå i Malmö.


Catena har tecknat ett tioårigt hyresavtal med Svensk Cater AB och investerar 106 Mkr i en ny logistikfastighet i Burlövs kommun, nordost om Malmö. Byggstart sker efter sommaren på fastigheten Sunnanå 12:52, där Catena håller på att utveckla en ny logistikposition vid ringleden runt Malmö med av- och påfart till såväl E6 som riksväg 11. Detta blir den andra etableringen på Logistikposition Sunnanå. Catena kommer uppföra ett distributionslager 8.500 kvm för Svensk Cater som förväntas kunna flytta in i fastigheten under hösten 2018. Investeringen beräknas ge ett driftsöverskott om cirka 7 Mkr på årsbasis.
    

Svensk Cater är en rikstäckande fullsortimentsgrossist för uteätarmarknaden och omsätter 4 Mdr kr i Sverige och har cirka 1.000 medarbetare runt om i landet.
    

– För oss är närheten till våra kunder mycket viktig. De nya lokalerna ger oss inte bara utmärkta förutsättningar för att stärka vår roll som restaurang och storhushållsgrossist i Skåne utan även expandera till fler kunder. Lokalerna ger möjlighet till en fortsatt utveckling både produkt-, volym- och omsättningsmässigt och även en fortsatt expansion genom utbyggnationsmöjligheter. Läget är dessutom utmärkt logistiskt sett vilket varit viktigt för att vi ska behålla och stärka vår redan höga tillgänglighet och servicenivå. Avtalet med Catena ger oss den trygghet vi behöver för vår fortsatta expansion, säger Lars Carlsson, vd för Svensk Cater AB.
    

– Det är glädjande att vi kan stärka vår närvaro i Malmö inom livsmedelssektorn, som med sina frekventa kontakter med konsumenter, har en strategisk betydelse för oss när vi utvecklar det som vi kallar ”last mile distribution”. Fastigheten har med sitt läge nära E6 en perfekt bas för Svensk Caters verksamhet i Skåne, tillägger Christian Berglund, Catenas regionchef i Malmö.