27 april 2024

Redaktionen

alt
Anders Jarl, vd för Wihlborgs.

 

Wihlborgs tecknade under söndagen avtal med pensionsbolaget Danica om att under tredje kvartalet förvärva 15 fastigheter. Fastigheterna ligger till stor del i områden där Wihlborgs redan är etablerat, såsom Herlev/Ballerup och Høje-Taastrup, men även i andra områden som Ørestad och Hørsholm/Holte.

 

Köpesumman uppgår till 1,8 miljarder DKK, cirka 2,3 Mdr kr. Hyresintäkterna är 130 MDKK per år med 9 procents vakans och en initial direktavkastning på 6 procent. Tillträde sker under tredje kvartalet 2017 med ekonomisk effekt från 1 augusti. Investeringen finansieras huvudsakligen via det danska realkreditsystemet kompletterat med befintliga tillgängliga kreditfaciliteter.

 

Bland de större hyresgästerna finns Den danske stat, FØtex, Danske Bank, CGI, Konica Minolta och Gribskov kommune.

 

– Den positiva ekonomiska utvecklingen gör Danmark till en fortsatt intressant marknad. Nu fick vi en bra möjlighet att förvärva ett bestånd med moderna kontorsfastigheter som till stor del ligger i områden där vi redan finns, säger Anders Jarl, vd för Wihlborgs Fastigheter.

 

Wihlborgs har utökat fastighetsbeståndet avsevärt de senaste åren. I slutet av 2015 förvärvades två större fastigheter om totalt 110.000 kvm och hösten 2016 förvärvades 13 fastigheter om totalt 100.000 kvm.

 

Efter det aktuella förvärvet har Wihlborgs ett fastighetsbestånd om cirka 570.000 kvm i Danmark till ett värde av 6,5 Mdr kr.

alt


Under perioden den 10 juli till den 7 augusti utkommer Tidningen Fastighetsaktiens nyhetsbrev, Dagens Fastighetsaktie, med veckobrev.


Redaktion önskar våra prenumeranter och läsare en avkopplande sommarsemester.

alt
Byggrättsvärdet för Södra Änggården i sydvästra Göteborg är cirka 1,7 Mdr kr. Bild: Okidoki arkitekter

 

Platzer säljer merparten av sina bostadsbyggrätter i Södra Änggården i sydvästra Göteborg för totalt byggrättsvärde om 1,7 Mdr kr. Köpare är Bonava, Peab Bostad, Magnus Månsson Fastigheter och Hökerum Bygg till ett underliggande byggrättsvärde av totalt 1,7 Mdr kr.

 

Under fredagen tecknade Platzer avtal med Bonava, Peab Bostad, Magnus Månsson Fastigheter och Hökerum Bygg om merparten av de bostadsbyggrätter som planeras i området Södra Änggården. Avtalen villkoras av att detaljplanen vinner laga kraft, vilket beräknas ske under första kvartalet 2018. Fastigheterna säljs genom bolagsöverlåtelse och tillträde beräknas ske 1 januari 2019. I affären har Catella varit rådgivare åt Platzer.

 

Totalt bedöms Platzer erhålla 1,8 Mdr kr för byggrätterna i området, varav avtal till ett värde av 1,7 Mdr kr tecknades under fredagen, av vilka 0,4 Mdr kr utgörs av avsiktsförklaringar att teckna förvärvsavtal under andra halvåret 2017. Platzer kommer vidare, förutom redan nedlagda utvecklingskostnader i området, att ansvara för framtida kostnader för att förverkliga detaljplanen vilket bland annat innefattar exploateringskostnader för området, rivning av befintlig byggnation och sanering av mark.

 

– Det är glädjande att det varit så stort intresse för vårt utvecklingsarbete i Södra Änggården. Nu ser vi fram emot att tillsammans med erfarna samarbetspartners ta nästa steg mot att förverkliga vår vision att skapa en tät och levande stadsdel av detta idag traditionella industri- och kontorsområde, säger P-G Persson, vd för Platzer Fastigheter.

 

Omvandlingen från Högsbo industriområde till Södra Änggården

Det aktuella området ligger i Högsbo, vid Pågens brödfabrik, med rejäl potential för utveckling. Läget är attraktivt mitt emellan centrum och havet. Botaniska, Slottsskogen och Linnéplatsen når man på bara några minuter och Änggårdsbergen ligger alldeles intill. Här skapas nu en tät och levande stadsmiljö lika nära gatuliv som naturen.

 

Sammanlagt planeras cirka 2000 lägenheter. 600 av dessa lägenheter ingår i Göteborgs Stads satsning BoStad2021, vilka ska vara färdigställda i december 2021. Månsson Fastigheter planerar hyresrätter, medan Bonava, Peab och Hökerum planerar bostadsrätter.

 

Platzers framtida roll

Arbetet med områdets utveckling och den nya detaljplan, som gör det möjligt för de aktörer som Platzer har tecknat avtal med att genomföra byggnation, kommer att fortskrida i oförändrad takt under hösten 2017 med målsättning att ha en lagakraftvunnen detaljplan för hela området senast under kvartal 1 2018.

 

Platzer är största fastighetsägare i området och kommer även under byggskedet att vara kvar och samordna utvecklingen av Södra Änggården tillsammans med de aktörer man tecknat avtal med idag. I området kommer även finnas kommersiella fastigheter som Platzer kan utveckla som skola och förskola. Platzer äger härutöver även flera kontorsfastigheter och ytterligare utvecklingsbar mark i Högsbo som ligger utanför planområdet.

 

Platzer har tagit initiativ till och tecknat ett samarbetsavtal med bostadsutvecklarna som dels säkerställer ett långsiktigt engagemang i området och dels säkerställer att området utvecklas enligt den vision och den handbok som är framtagen.

 

Ekonomiska effekter

Av de 1,8 Mdr kr som Platzer bedöms erhålla utgörs största delen av sålda blivande byggrätter. Dessa försäljningar är villkorade av lagakraftvunnen detaljplan. Med de redovisningsprinciper Platzer tillämpar för värdering av fastigheter innebär det att värdeförändringar från försäljningarna påverkar resultatet först när detaljplanen vunnit laga kraft, vilket beräknas ske i kvartal 1 2018.

 

Byggrätterna har till samtliga samarbetspartners sålts färdiga att påbörja byggnation, vilket innebär att Platzer kommer att bära kostnader för till exempel exploatering av vägar och parker, rivning av befintliga byggnader samt sanering av byggnader och mark. Vid beräkning av värdeförändringar vid lagakraftvunnen detaljplan med anledning av försäljningarna tas därmed hänsyn till dessa bedömda återstående kostnader. Resultateffekten i Platzers bokföring kommer huvudsakligen redovisas som värdeförändring fastigheter, varvid eget kapital bedöms öka med mellan 6-7 kr/aktie. I det fortsatta arbetet med området kommer kostnadsbilden successivt att utredas och kunna beräknas mer detaljerat varför bedömningen ovan för tillfället innehåller en del osäkerhetsfaktorer.

fredag, 07 juli 2017 15:27

Diös ökade vinsten till 581 Mkr

alt
Knut Rost, vd för Diös.

 

Diös ökade halvårsvinsten efter skatt till 581 Mkr (337), vilket motsvarade 4,46 kr (3,47) per aktie. I resultatet ingick värdeförändringar för fastigheter med 304 Mkr (40), vilket främst förklarades av en engångseffekt av rabatt på latent skatt, lägre avkastningskrav och ökade kassaflöden. Vidare påverkades resultatet med 14 Mkr (47) avseende räntederivat.

 

Periodens hyresintäkter ökade till 832 Mkr (661), medan förvaltningsresultatet förbättrades till 403 Mkr (259).

 

– Resultatmässigt var 2016 det starkaste året i vår historia, vi kan nu konstatera att första halvåret 2017 startat ännu bättre. Affärsfokus tillsammans med positiva effekter från många och bra uthyrningar samt vårens förvärv lyfter förvaltningsresultatet och ger förutsättningar för ännu mer tillväxt, säger vd Knut Rost.

 

Den 10 januari tillträdde Diös Luleå Office Building och den 1 februari tillträddes 32 fastigheter i Umeå, Luleå och Sundsvall vilka förvärvades av Castellum. Detta innebar en ökning av fastighetsbeståndets värde med 4.753 Mkr (170). Vidare investerade Diös 290 Mkr (220) i sammanlagt 552 (412) projekt, vilket tillsammans med de orealiserade värdeförändringarna bidrog till att portföljens totala värde steg till 19,0 Mdr kr (13,7).

 

Koncernens räntebärande skulder ökade till 11.095 Mkr (7.970) och finansierades till en snittränta om 1,6 procent (2,6). Räntetäckningsgraden uppgick till 5,8 ggr (3,5). En emission i samband med förvärvet från Castellum tillförde Diös 1.853 Mkr i eget kapital, vilket totalt sett under halvåret steg till 6.438 Mkr (3.818), motsvarande en soliditet om 33,3 procent (31,0). LE

fredag, 07 juli 2017 14:57

Stark tillväxt för Platzer

alt
P-G Persson, vd för Platzer.

 

Platzers värdeskapande i form av effektiv förvaltning, transaktioner och utvecklingsprojekt gjorde att bolagets halvårsvinst efter skatt steg till 432 Mkr (84), vilket motsvarade 3,60 kr (0,85) per aktie. I resultatet ingick värdeförändringar för fastigheter med 260 Mkr (172) och för finansiella instrument med -213 Mkr (-137). Hyresintäkterna ökade till 497 Mkr (316), medan driftsöverskottet steg med 57 procent till 367 Mkr (234) och förvaltningsresultatet förbättrades med 71 procent till 249 Mkr (146).

 

Under perioden investerade Platzer 205 Mkr (237) i befintligt bestånd, där den största enskilda investeringen är nybyggnadsprojektet Gamlestaden 740:132 om 16.800 kvm. Inga förvärv genomfördes (437) under perioden, men ett flertal förvärvsavtal tecknades; bland annat tillträder Platzer i höst Skanskas fastighet Piren2 på Lindholmen för 410 Mkr. Vidare tecknades med NCC om ett gemensamt utvecklingsprojekt i Platzers fastighet Gårda 16:17 samt förvärv i Mölndals innerstad. Fastighetsförsäljningar genomfördes för 108 Mkr (42).
 

Sammantaget ökade fastighetsvärdet under årets första sex månader till 14,0 Mdr kr (13,6). Skulderna uppgick 8.012 Mkr (7.989) och finansierades till en genomsnittlig ränta om 2,32 procent. Det egna kapitalet ökade till 5.004 Mkr (4.703) och soliditeten ökade med en procentenhet till 35 procent.  Långsiktigt substansvärde (EPRA NAV) per aktie steg till 48,78 kr (45,72).

 

– Substansvärdet har ökat med nästan 7 procent, vilket är en högre takt än vårt mål avseende EPRA NAV om en årstakt på 10 procent. Det visar att vi skapar värde i alla delar av verksamheten – daglig förvaltning, transaktioner och utvecklingsprojekt, säger P-G Persson, vd för Platzer. LE

fredag, 07 juli 2017 14:41

Storvinst om 2 Mdr kr för Fabege

alt
Christian Hermelin, vd för Fabege. Foto: Peter Knutson.

 

Stockholmsmarknaden är urstark för Fabege. Ett bevis för detta är att det viktiga förvaltningsresultatet ökade till 449 Mkr (408) för första halvåret 2017. Det efter att hyresintäkterna hade stigit till 1.108 Mkr (1.039), främst beroende av att fler färdigställda projektfastigheter genererat intäkter samtidigt som nettouthyrning ökade till 86 Mkr (83).

 

Vinsten före skatt minskade till 2.591 Mkr (3.115), främst orsakat av att de orealiserade värdeförändringarna för fastigheterna minskade till 1.989 Mkr (2.718). Det kompenserades dock av att den orealiserade värdeförändringen på räntederivat blev positiv med 156 Mkr (-173). Vinsten efter skatt minskade för perioden till 2.001 Mkr (2.730), efter belastning för aktuell skatt om –590 Mkr (–384).

 

I balansen steg fastighetstillgångarna till 52.464 Mkr (42.418), liksom det egna kapitalet som ökade till 24.396 Mkr (18.360). De räntebärande skulderna steg till 23.886 Mkr (20.574), vilket innebar att soliditeten ökade till 45 procent (42), med en räntetäckningsgrad som steg till 3,0 gånger (2,5). Skulderna finansierades med en genomsnittlig ränta om 2,33 procent, inklusive kostnader för outnyttjade kreditlöften.

 

I rapporten säger vd Christian Hermelin:

– Nyuthyrningar, omförhandlingar och fastighetstransaktioner under andra kvartalet bekräftar att hyres- och fastighetsmarknaden i Stockholm står stark. För oss har utvecklingen varit fortsatt gynnsam och jag är mycket nöjd med vad vi åstadkommit under första halvåret. Projekten fortsatte att leverera på hög nivå – avkastningen på investerat kapital under första halvåret uppgick till 54 procent, väl över vår kommunicerade målsättning om minst 20 procent. Samtliga projekt löper på enligt plan. I maj flyttade SEB in i cirka 70 procent av Pyramiden 4 i Arenastaden. Resterande del färdigställs för inflyttning i maj 2018. I takt med färdigställande av projektfastigheterna och inflyttningar ser vi nu positiva effekter av det ökade kassaflödet i vår resultaträkning. Vår organisation har fortsatt att genomföra bra omförhandlingar och nyuthyrningar på rekordnivåer både i förvaltningsportföljen och i projektfastigheter. TM

alt

                                                                                                                                           

Ann Sommer har valts som en ny ledamot i Humlegården Fastigheter. Civilekonomen Ann Sommer (bilden), f. 1959, har arbetat inom länsförsäkringsgruppen sedan 1988 och hon är idag vd för Länsförsäkringar Sak. Humlegårdens styrelse består nu av: styrelseordföranden Tomas Eriksson samt ledamöterna Anders Grånäs, Bengt-Erik Lindgren, Sören Schelander, Peter Lindgren och Ann Sommer.

 

Andra styrelseuppdrag som Ann Sommer har är: ordförande för Länsförsäkringar Gruppliv, ordförande för Agria Djurförsäkring, ledamot i Länsförsäkringar Mäklarservice, SOS International, SSF Svenska Stöldskyddsföreningen samt Amice (Association of Mutual Insurers and Insurance Cooperatives in Europe).

 

Ann Sommer har tidigare varit vd för WASA International och vd för WASA International UK samt ledamot för Equatorial Re Singapore och ledamot för Skogsstyrelsen.

alt
Finansborgarrådet Karin Wanngård (S), menar att Stockholms elevantal kommer att öka med 55.000 fram till år 2040.

 

Under onsdagen presenterade regeringen en satsning på välfärden med 20 Mdr kr extra till vård, skola och omsorg. För Stockholms stad blir det ett extra tillskott på 2 Mdr kr. Pengar som majoriteten i Stadshuset vill ska gå till utbyggnaden av skolorna i kommunen. Enligt socialdemokraterna i Stockholms stad kommer pengarna att fördelas jämnt mellan kommunerna efter befolkningsmängd, vilket skulle göra att huvudstaden får 2 Mdr kr extra mellan åren 2018-2022.

 

Till Svt Stockholm säger finansborgarrådet Karin Wanngård (S):

– Jag är väldigt glad över att det är ett generellt bidrag och inte en riktad satsning. Nu kan vi själva planera för hur vi ska använda pengarna.

 

Wanngård menar att fram till 2040 räknar staden med att antalet elevplatser kommer öka med 55.000. Det betyder att 50 nya skolor kommer att byggas.

 

I en kommentar kan sägas att Stockholms stad behöver bygga minst två nya skolor varje år fram till år 2040.

 

fredag, 07 juli 2017 10:12

Skanska bygger för 940 Mkr i Kungälv

alt
Skanska har påbörjat ett stort projekt för Västfastigheter i Kungälv.


Skanska har tecknat avtal med Västfastigheter om en ny vårdbyggnad om 33.000 kvm på Kungälvs sjukhus. Den sju våningar höga vårdbyggnaden (Hus 16-18) ska omfatta 280 vårdplatser i enkelrum. Kontraktet är värt cirka 940 Mkr. Avsikten är byggnaden ska certifieras enligt Miljöbyggnad Guld.
    

Ifjol tecknade Skanska ett strategiskt partneringavtal med Västfastigheter med syfte att utveckla och bygga Nya Kungälvs sjukhus.
    

– Efter ett mycket gott samarbete i den första fasen har vi nu tecknat slutgiltigt entreprenadavtal avseende vårdbyggnaden som är det första delprojektet i Nya Kungälvs Sjukhus, säger Olof Peterson, distriktschef, Skanska Sverige.
    

Byggnationen har påbörjats och kommer att avslutas i två överlämningar under det tredje kvartalet 2019 och det tredje kvartalet 2020.

fredag, 07 juli 2017 10:10

Karlatornet får ett Clarion-hotell

alt
Med sina 245 meter kommer Karlatornet, ritat av Skidmore, Owings & Merrill, att bli ett arkitektoniskt landmärke för Göteborg. Det är nu klart att det är Petter Stordalens hotellkedja Clarion Hotel som ska driva hotell, restaurang- och konferensverksamhet i fastigheten.


Karlastaden Utveckling AB, ägt av Serneke Group och NREP, tecknat en avsiktsförklaring med Nordic Choice Hotels gällande ett hotell i Karlatornet på Lindholmen i Göteborg. Det som ska bli Nordens högsta byggnad får därmed utöver cirka 600 lägenheter även 300 hotellrum, konferensfaciliteter, spa och gym.
    

– Vi är väldigt glada att Choice har valt att driva hotell i Karlastaden. Att den nya stadsdelen nu får ett Clarionhotell kommer ytterligare bidra till en levande blandstad, säger Jörgen Eriksson, vd på Karlastaden Utveckling.
    

Hotellet kommer att hyra cirka 17.000 kvm och blir placerat i den nedre podiebyggnaden som hör till Karlatornet samt på våning 58 i tornet. Enligt överenskommelsen mellan Karlastaden Utveckling och Nordic Choice Hotels ska parterna nått ett slutligt avtal före oktober månads utgång i år. Hyresnivån kommer att landa på omkring 40 Mkr.
    

Karlatornet planeras stå klart 2021 och är den första byggnad som påbörjas i den nya stadsdelen Karlastaden omfattar åtta kvarter med cirka 2.000 bostäder, kontor och kommersiella lokaler.