6 maj 2024

Redaktionen

torsdag, 15 november 2018 17:09

Catella ökade rörelseresultatet till 292 Mkr

alt
Knut Pedersen, vd för Catella.

 

Catella ökade sin nettoomsättning för årets nio första månader till 1.473 Mkr (1.320) och redovisade ett höjt rörelseresultat till 292 Mkr (244) och en förbättrad rörelsemarginal till 19 procent (18). I rapporten framhåller vd Knut Pedersen att Catellas plattform inom rådgivning och kapitalförvaltning tillåter en kraftig tillväxt och bolaget avser att fortsätta öka förvaltat kapital för att skapa en än mer stabil bas i form av fasta intäkter, men också en ökad novå för möjliga rörliga intäkter.

 

Inom affärsområdet Corporate Finance medverkade Catella i transaktioner om 45,3 Mdr (33,6), varav 18,3 Mdr (23,4) i Norden och 27,0 Mdr (10,2) i Kontinentaleuropa. Detta gav ökade intäkter om 416 Mkr (396), men rörelseresultat minskade till 19 Mkr (27) motsvarande en marginal om 5 procent (7).

 

Inom Property Investment Management ökade det förvaltade kapitalet med 11,7 Mdr kr (7,8). Nettoinflödet under perioden var 6,7 Mdr kr (6,5) och den 30 september uppgick förvaltat kapital till 66,7 Mdr kr (48,1). Affärsområdets intäkter steg till 460 Mkr (304 och rörelseresultatet förbättrades till 64 Mkr (16), vilket motsvarade en marginal om 14 procent (5).

 

Catellas förvaltade kapital inom Equity, Hedge och Fixed Income Funds steg med 2,9 Mdr (3,4) under perioden och förvaltat kapital i affärsområdet ökade till 112,3 Mdr kr (102,3). Intäkterna steg till 648 Mkr (633), medan rörelseresultatet förbättrades till 286 Mkr (260), motsvarande en marginal om 44 procent (41).

 

I oktober träffade Catella Bank ett inkråmsöverlåtelseavtal om sin Wealth Management-verksamhet i Luxembourg. I affären ingår inte den svenska Wealth Management- samt kortutgivningsverksamheten och den strategiska översynen för dessa verksamheter fortgår. Inom affärsområdet ökade det förvaltade kapitalet till 21,3 Mdr kr (19,8). Till följd av arbete med att renodla kundportföljen och kostnader i samband med den strategiska översynen minskade affärsområdets intäkter till 262 Mkr (337) och rörelseresultatet föll till –93 Mkr (6). LE

torsdag, 15 november 2018 17:03

Amasten invigde de första Riki-husen

alt
Hans Lindberg, kommunstyrelsens ordförande i Umeå och Jan-Erik Höjvall, vd för Amasten, inviger det första huset byggt enligt Amastens modulsystem Riki.

 

Under torsdagen invigde Amasten Sveriges första Riki-hus med 44 lägenheter på Näckens väg 27 i Tomtebo, Umeå. Vid invigningen medverkade Jan-Erik Höjvall, vd för Amasten och Hans Lindberg, kommunstyrelsens ordförande i Umeå.

 

Riki Bygg, som ingår i Amasten, producerar tillsammans med en kinesisk partner lägenhetsmoduler av hög svensk design och kvalitet.

 

– Vi har jobbat med det här konceptet i mer än tre år och det är fantastiskt kul att se det första färdiga Riki-huset här idag, sa Jan-Erik Höjvall.

 

I augusti anlände de 44 lägenheterna till Umeå hamn, nästan helt inflyttningsklara, inredda med kök, toalett, speglar och allt. Sedan dess har taket byggts och monteras och fasaden har satts på plats, och nu är huset helt klart för inflyttning. Projektet kommer att följas av ytterligare ett hus med 33 lägenheter inflyttningsklara till hösten 2019.

 

– Umeå har bostadsbrist och det här är ett innovativt sätt att bygga, snabbt och med god kvalité. Det är ett bra komplement till vårt övriga bostadsbyggande i kommunen. Vi ser fram emot att våra hyresgäster flyttar in och att följa projektet vidare, sa Hans Lindberg, kommunstyrelsens ordförande i Umeå.

torsdag, 15 november 2018 16:47

Pime Living i ett kraftigt ras på börsen

alt
Prime Livings jätteprojekt med 1.100 studentbostäder vid Spångastation är allvarligt hotat på grund av att bolagets kassa är tom i december i år.

 

De är få aktieinvesteringar i fastighetsbolag som har varit sämre än studentbostadsutvecklarens Prime Livings. Under torsdagen rasade aktien på First North rejält med cirka 30 procent till som lägst 7,50 kr/aktie. I mars 2017 stod aktien som högst i 134,75 kr/aktie.


Orsaken till raset är att bolaget enligt börsens regler tvingats meddela att: ”Den korta finansieringen kan lösas genom lån från några större aktieägare eller lån mot säkerhet i befintliga fastighetsinnehav, alternativt avyttringar från den befintliga fastighetsportföljen. Dessa diskussioner pågår med hög intensitet. Om inget av ovan alternativ genomförs kommer bolagets likviditet att ta slut under andra halvan av december.”


Problemen har blivit stora för Prime Livings projekt med 1.100 studentbostäder vid Spånga station och där 300 bostäder skulle vara inflyttningsklara i år. Men dessa 300 bostäder kan möjligen vara inflyttningsklara någon gång under våren nästa år, efter att en ny underentreprenör har upphandlats. Bygget har problem med en sanering som inte utförts på marken där tidigare en färgfabrik och ett skrotupplag fanns.

 

Nu finns en stämning mot Prime Living från en underentreprenör om utebliven betalning om 24 Mkr, denna underentreprenör säger sig även ha blivit hotad av kriminella personer för att han inte har velat dra tillbaka sin stämningsansökan.

 

Även en markanvisning för en studentskrapa i 15 våningar med 162 bostäder vid Roslags Näsby station som Prime Living har fått av Täby kommun, är hotad. Prime Living har inte kommit till möten om projektet i Täby kommuns stadsbyggnadsnämnd. Denna anvisning har nu Prime Living misskött, enligt Johan Algernon (M), kommunalråd och ordförande i stadsbyggnadsnämnden.

 

Men kanske värst är att en tidigare projektledare på Mälarvikens Tak och Bygg, en underentreprenör som Prime Living anlitat, blev mördad i juni i år på Lidingö.

 

Se länk:

http://www.fastighetsaktien.com/index.php?option=com_k2&view=item&id=18080:primeliving-kan-f%C3%B6rlora-projekt-med-studentskrapa-i-t%C3%A4by&Itemid=321

alt
Urban Edenström utsågs till hela Stockholms främste entreprenör i EY:s entreprenörsutmärkelse EY Entrepreneur Of The Year.

 

 alt

Juryns motivering för vinnaren av EY Entrepreneur of the Year i region Stockholm, Urban Edenström från Stronghold Invest AB, var: ”Med en okuvlig vilja att uppfylla sina drömmar och högt uppsatta mål har kvällens vinnare visat på stort mod och uthållighet.”

 

Under onsdagskvällen utsågs Urban Edenström till hela Stockholms främsta entreprenör i EY:s entreprenörsutmärkelse EY Entrepreneur Of The Year. Under galan utnämndes även Isabella Löwengrip och Pingis Hadenius, Löwengrip Beauty AB, till ”Årets kvinnliga stjärnskott” och Henrik Tjernberg, Micro Systemation AB, vann priset som ”Årets manliga stjärnskott”. Michael Byström och Fredrik Petersson, Ymer Technology AB, fick motta SEB:s pris för ”Bästa internationella tillväxt”.

 

Inför hundratals näringslivsprofiler fick Urban Edenström ta emot utmärkelsen som Stockholms främste entreprenör när regionfinalen i EY Entrepreneur Of The Year gick av stapeln på Elite Hotel Marina Tower i Nacka. Urban lade grunden till Stronghold Invest när han 1999 köpte NewsSec från Investor. Idag är företaget norra Europas ledande fastighetsförvaltare, och har verksamhet i nio länder. Sedan bolaget startades har Stronghold Invest aldrig redovisat ett år med röda siffror.


– Det har sannerligen inte varit lätt för oss i juryn i år, det är en samling superentreprenörer som tog sig hela vägen till Stockholmsfinalen. Till slut enades vi om Urban, och jag får tillstå att det är en mycket värdig vinnare. Det är också kul att han är så oerhört engagerad i näringslivet, som ordförande för Stockholms Handelskammare är han en mycket betydelsefull, och inspirerande, aktör för kommande generationer av entreprenörer, säger juryordförande Thomas Ek.

 

Den oberoende jury som korade vinnarna bestod av juryordförande Thomas EK (grundare OBH Nordica), Carin Holmquist (Handelshögskolan, professor i entreprenörskap), Charles ”Challe” Berglund (entreprenör och investerare), Kristina Lindhe (grundare The Lexington Company AB), Patrik Andersson (Serneke, entreprenör och investerare) och Saeid Esmaeilzadeh (Ph.D., entreprenör och medgrundare av Serendipity Group samt regionvinnare av EY Entrepreneur Of The Year 2017).

 

Juryns motivering löd:

Med en okuvlig vilja att uppfylla sina drömmar och högt uppsatta mål har kvällens vinnare visat på stort mod och uthållighet. Entreprenören är en stor förebild för morgondagens företagare. Vinnare av EY Entrepreneur of the Year i region Stockholm är: Urban Edenström från Stronghold Invest AB.

Fler entreprenörer prisades under kvällen
Under onsdagens galakväll i Nacka delades det även ut tre kategoripriser. Utmärkelsen ”Årets kvinnliga stjärnskott” gick till Isabella Löwengrip och Pingis Hadenius, Löwengrip Beauty AB och Henrik Tjernberg, Micro Systemation AB blev ”Årets manliga stjärnskott”. SEB:s pris för ”Bästa internationella tillväxt” tilldelades entreprenörerna Michael Byström och Fredrik Petersson från Ymer Technology AB.

 

Samtliga vinnare från Stockholmsregionen kommer den 31 januari att ställas mot vinnarna i de övriga fem regionsfinalerna när den stora Sverigefinalen går av stapeln i Stockholms stadshus.

Den nationella huvudprisvinnaren representerar sedan Sverige i världsfinalen i Monte Carlo i juni, där entreprenörer från fler än 60 länder gör upp om titeln som världens främsta entreprenör.

 

–Det är en ynnest att få vara med och rikta strålkastarljuset på det starka entreprenörsklimatet i Stockholm. Att vi i år dessutom hade ett profilstarkt finalfält med ett stort fokus på hållbarhet gör mig lite extra stolt. Samtliga finalisters entreprenörsresor är riktiga framgångssagor, och min förhoppning är att de kommer inspirera fler unga talanger att våga satsa på sin idé och bli entreprenörer, säger Carlos Esterling, ansvarig för EY Entrepreneur Of The Year region Stockholm.

 

Jurymotiveringar

Huvudpriset EY Entrepreneur Of The Year – Urban Edenström, Stronghold Invest AB
Med en okuvlig vilja att uppfylla sina drömmar och högt uppsatta mål har kvällens vinnare visat på stort mod och uthållighet. Entreprenören är en stor förebild för morgondagens företagare.

Årets kvinnliga stjärnskott – Isabella Löwengrip, Pingis Hadenius, Löwengrip Beauty AB
Med ett företag som går sina egna vägar har kvällens vinnare , med tydlig vision och högt uppsatta mål, på kort tid skapat ett snabbfotat företag anpassat till tidens krav och möjligheter. Ett modernt ledarskap, lyhördhet för kundernas behov och en stark vilja har varit avgörande för framgångarna. Kvällens vinnare av Kvinnligt Stjärnskott är: Pingis Hadenius och Isabella Löwengrip från Löwengrip Beauty AB.

Årets manliga stjärnskott – Henrik Tjernberg, Micro Systemation AB (publ)
Entreprenören har vågat ta risker, överkommit hinder längs vägen och utvecklat ett företag som ligger helt rätt i tiden. Med passion, driv och engagemang för samhällsnytta fortsätter tillväxtresan med en fantastisk potential. Kvällens vinnare av Manligt Stjärnskott är: Henrik Tjerberg från Micro Systemation AB.

Bästa internationella tillväxt – Michael Byström, Fredrik Petersson, Ymer Technology AB
Entreprenören har med stor innovationsförmåga och ett tillåtande ledarskap skapat ett expansivt företag som har världen som sin marknad. Tillväxtresan fortsätter med tydlig inverkan på såväl miljö som samhällsekonomi. Det blåser medvind för kvällens värdiga vinnare av SEB´s Exportpris för bästa internationella tillväxt! Vinnaren är: Michael Byström och Fredrik Petersson från Ymer Technologys AB.

 

Om EY Entrepreneur Of The Year
EY Entrepreneur Of The Year är en av världens främsta utmärkelser för entreprenörer. Det är den första internationella utmärkelsen för entreprenörer som med tydliga visioner och goda ledaregenskaper bygger upp framgångsrika företag. Tävlingen genomförs på regional, nationell och internationell nivå i fler än 140 städer i fler än 60 länder.

alt
Det gamla polishusets arkitektur i Malmö kommer att bevaras och förnyas samtidigt som tre matchande huskroppar byggs på gården.

 

På kort tid har Riksbyggen sålt 43 av 122 lägenheter i Brf NEO Davidshall i Malmö, det före detta Polishuset som nu görs om till bostäder. Det innebär att det nu är klartecken att starta bygget och till sommaren 2021 beräknas inflyttningen i ett av Malmös bästa lägen kunna starta.

 

– Över 700 personer kom till säljstartseventet på Malmö Live för drygt en månad sedan och sammanlagt har över 8.900 personer anmält sitt intresse, säger Ulrika Nyström, regionchef på Bostad Syd.

 

– Samtliga lägenheter som hittills sålts har gått till personer som stått i Riksbyggens förturskö. Nu har vi precis öppnat upp försäljningen även för övriga intressenter, tillägger Annika Reis, sälj- och marknadschef på Bostad Syd.

 

En av de 43 lägenheter som hittills sålts är den magnifika taklägenheten på 8:e våningen. Den har ett eget våningsplan med hiss upp i lägenheten och stor terrass i söderläge. I föreningen finns fler lägenheter utöver det vanliga, till exempel Polismästarens bostad med flera bevarade unika detaljer som platsbyggd bokhylla, öppen spis, fiskbensparkett och med husets enda balkong som vetter rakt mot Davidshallstorg.

torsdag, 15 november 2018 14:41

Stendörren köper för 140 Mkr

alt
Librobäck 21:3 i Uppsala.

 

Stendörren har avtalat med Queenie Holding AB och MCA förvaltning i Uppsala AB om förvärv av en portfölj bestående av totalt tre fastigheter, varav två är belägna Uppsala och en i Enköping. Tillträde planeras till den 17 december. Förvärvet sker via bolagsförvärv och den preliminära köpeskillingen för aktierna uppgår till närmare 42 Mkr, baserat på ett samlat underliggande fastighetsvärde om 140 Mkr.

 

I förvärvet ingår fastigheterna Husbyborg 15:1 och Librobäck 21:3 i Uppsala och fastigheten Stenvreten 7:74 i Enköping. Årshyresvärdet för dessa, fullt uthyrda, uppgår till knappt 10 Mkr. Den uthyrningsbara ytan är drygt 11.000 kvm och uthyrningsgraden är för närvarande 96 procent med en genomsnittlig hyresduration om fem år.

 

– Vi är glada över förvärvet av tre mycket välskötta fastigheter, belägna i områden där Stendörren sedan tidigare äger ett flertal fastigheter. Fastigheterna genererar stabila kassaflöden och erbjuder även betydande potential i form av attraktiva byggrätter,  säger Fredrik Brodin, vd för Stendörren.

alt
Oscar Engelbert, vd för Oscar Properties och Ilija Batljan, vd för Samhällsbyggnadsbolaget.

 

Samhällsbyggnadsbolaget i Norden AB, SBB, har tecknat ett avtal med Oscar Properties gällande ett samarbete kring nyproduktion av bostäder inom Gullbernaområdet i Karlskrona. SBB står för marken, Oscar Properties projektleder och står för försäljning av bostäderna.

 

– Oscar Properties har gjort stora avtryck på den svenska bostadsmarknaden genom grundarens entreprenörskap och fokus på arkitektur och design och vi bidrar gärna till bygget av kvalitetsbostäder i hela Sverige. Affären visar att de svenska regionstäderna och deras tillväxt är attraktiva och vi ser fram emot att tillsammans med Oscar Properties utveckla bostadsrätter intill befintligt bestånd samtidigt som vi i samma område tillsammans med KlaraBo utvecklar hyresrätter med investeringsstöd, säger Krister Karlsson, vice vd och fastighetsutvecklingschef på SBB.

 

– Oscar Properties startades för att vi såg ett tomrum på bostadsmarknaden. Det saknades någon som ville bygga med design och arkitektur i fokus. I dag ser vi samma marknadsmisslyckande i många kommuner där det saknas en bostadsproducent som bygger kvalitetsbostäder för människor med vanliga plånböcker, den nischen tänker vi fylla. Jag har länge varit imponerad av SBBs förmåga att snabbt ta fram byggrätter. Vi är båda entreprenörsdrivna bolag som kompletterar varandra perfekt för bostadsproduktion därför är det extra kul att vi efter en tids letade hittade ett spännande samarbete, förhoppningsvis får vi möjlighet att genomföra fler projekt tillsammans i framtiden, säger Oscar Engelbert, vd Oscar Properties.

 

Projektet i Karlskrona är på 17.000 kvm BTA. Byggstart är planerat mot slutet av 2019. Avsikten är att SBB och Oscar Properties ska hitta fler projekt att samarbeta kring.

 

I en kommentar kan sägas att prisutvecklingen för villor och bostadsrätter har varit stor i Karlskrona, under flera år det högsta riket. Orsaken är att det har funnits ett flertal projekt med sjöutsikt. Högst priser har det funnits för objekt med sjöutsikt på Hästö, Verkö, Saltö och Långö. Nu finns flera nybyggnadsobjekt till salu på Hemnet i området i Gullberna Park (Gullberna var tidigare stadens område för ett mentalsjukhus) med priser kring 30.000 kr per kvm. SF

onsdag, 14 november 2018 16:26

Skanska upprustar Kulturhuset i Stockholm

alt
Kulturhuset och Teaterhuset i Stockholm. Foto: Holger Ellgard

 

Skanska har fått i uppdrag att påbörja förberedelser för upprustning av Kulturhuset och Teaterhuset, när Stockholms stad ska renovera byggnaderna 2019-2020. Kulturhuset och Teaterhuset renoveras för att byggnaderna ska få en bättre inomhusmiljö, bli mer energieffektiva, driftsäkra och flexibla för att därmed fungera bättre för dess hyresgäster och besökare. Renoveringen omfattar även förbättrad säkerhet.

 

Uppdraget är uppdelat i två faser, där den första innefattar projektförberedelser såsom att definiera målbild och fastställa tidplan med milstolpar, organisationsplan samt riktkostnad för entreprenaden. De projektförberedande åtgärderna påbörjas omgående. Ombyggnationen som avtalas separat planeras att starta efter årsskiftet.

 

– Vi ser fram emot att få samarbeta med Stockholms stad för att få vara med och skapa ett ännu bättre Kulturhus och Teaterhus som redan idag är en unik kulturell mötesplats för många och en viktig samlingsplats mitt i Stockholm. Vi hoppas kunna leverera ett projekt som hyresgäster och besökare kan njuta av lång tid framöver, säger Bengt Staaff, regionchef, Skanska Sverige AB.

 

– Skanska har stor erfarenhet och hög kompetens av att arbeta med komplicerade installationer i kulturhistoriskt värdefulla byggnader. Vi ser fram emot att samarbeta med Skanska i detta tekniskt svåra projekt, säger Åsa Öttenius, fastighetsdirektör i Stockholms stad.

onsdag, 14 november 2018 16:14

Foyen rekryterar Fatoma Hafström

alt

                                                                                                                                    

Foyen Advokatfirma har rekryterat juristen Fatoma Hafström (bilden) till affärsområde Entreprenad. Hon kommer närmast från Skanska i Stockholm där hon arbetat som bolagsjurist under fyra år inom entreprenad och därefter arbetat i två år som eftermarknadschef med ansvar för Skanskas nyproducerade bostäder, Nya Hem.

 

Fatoma Hafströms juridiska bakgrund omfattar även arbete som juridisk rådgivare inom entreprenad för Sveriges Byggindustrier och Företagarna Sverige Service AB samt som biträdande jurist på Brohage Advokatbyrå KB.         

 

Under hösten har Foyen även rekryterat biträdande juristerna Eric Selander, Alexander Skargren, Dan Johansson, Moa Gruneau, Christopher Ljungné, Hanna Persson, Alexander Wallin, Sanna Tonemar och Isabel Andersson till affärsområdena Entreprenad, Offentliga affärer, Fastighet, Affärsjuridik och Mark- och Miljö.

alt
Stockholmare äter alltmer ute. Vi spenderar ungefär lika mycket på caféer och restauranger som vi gör på matvaror, och vi har en lunchkultur där många äter på restaurang fem dagar i veckan, säger Invest Stockholm. Foto: Mikael Sjöberg

 

Retail Guide Sweden som tar temperaturen på detaljhandeln i Stockholm visar i en analys av internationella varumärkesetableringar att Stockholm har den högsta närvaron av internationella återförsäljare bland de nordiska storstäderna. Stark detaljhandel, hög befolkningstillväxt och en stor ökning av shoppingturismen är några av de faktorer som förklarar Stockholms popularitet.

 

Retail Guide Sweden är fylld med statistik, fakta, trender och detaljerade beskrivningar av shoppingområden i Stockholm, vilket gör det lättare för den internationella återförsäljaren att utvärdera Stockholms detaljhandelsmarknad och konsument.

 

– Många varumärken ser Stockholm som en bra testmarknad, eftersom vi är kända för att vara early adopters och öppna för nya koncept. Konsumenterna letar i allt högre grad efter varumärken med tydliga värderingar. Vi kan till exempel se ett växande intresse för varumärken som erbjuder återvinning, reparationer och second hand produkter, säger Karin Strassburg, affärsutvecklare på Invest Stockholm.

 

Hög befolkningstillväxt och stark detaljhandel i Stockholm har drivit på en utveckling av nya shoppingdistrikt och utbyggnader av köpcentrum. Med konsumenter som i allt högre grad letar efter upplevelser, pågår många spännande utvecklingsprojekt som skapar nya sociala utrymmen som förbinder hotell, butiker, kontor och restauranger. Restaurangindustrins omsättning växer snabbt och nådde en nationell rekordnivå på 132 Mdr kr år 2017.

 

– Stockholmare äter alltmer ute. Vi spenderar ungefär lika mycket på caféer och restauranger som vi gör på matvaror, och vi har en lunchkultur där många äter på restaurang fem dagar i veckan. Så för internationella aktörer är Stockholm inte bara en bra retail-marknad, utan även en fördelaktig plats för den som vill introducera nya koncept för mat och dryck, avslutar Karin Strassburg på Invest Stockholm.

 

 

Enligt Invest Stockholm flyttar för närvarande cirka 39.000 personer till Stockholm varje år och staden förväntas växa i sex gånger snabbare takt än Paris och dubbelt så fort som Köpenhamn till år 2030. Varje år reser miljontals besökare till Stockholm. År 2017 hade Stockholm över 14 miljoner kommersiella övernattningar och staden fortsätter att klättra upp listan över mest attraktiva destinationer i Europa. Sedan år 2016 har mer än 40 nya internationella direktflygförbindelser öppnats till Stockholm, inklusive direktflyg mellan Stockholm och Los Angeles, Singapore, Milano, Düsseldorf, Shanghai och New Delhi.