7 maj 2024

Redaktionen

alt
Ombyggnationen av M-huset i Lund, som omfattar 24.400 kvm, beräknas starta i slutet av 2019 och stå klart i juni 2022.

 

Akademiska Hus investerar cirka 460 Mkr när M-huset i Lund uppdateras till en attraktiv och långsiktigt hållbar studie- och forskningsmiljö, där studenter och forskare kan mötas.


M-huset uppfördes 1963 och är en av arkitekten Klas Anshelms klassiska byggnader för Lunds Tekniska Högskola, LTH, vid Lunds universitet. I byggnaden bedrivs idag forskning och undervisning inom bland annat maskinteknologi, industriell ekonomi, hållfasthetslära och energivetenskaper. För att möta kraven på en modern lärande- och forskningsmiljö kommer nu de fyra sammanbyggda huskropparna att genomgå en om- och tillbyggnad som ska göra lokalerna mer effektiva och flexibla.

 

– M-huset är i grunden en mycket gedigen byggnad som har stor potential att utvecklas till en modern och levande forskning- och studiemiljö. Därför är jag extra glad att vi tillsammans med Lunds universitet beslutat att rusta M-huset för framtiden, säger Birgitta van Dalen, marknadsområdeschef vid Akademiska Hus. 

 

Genom ombyggnaden öppnas dagens mörka och slutna byggnad upp för att skapa en studie- och forskningsmiljö där studenter, forskare och medarbetare får nya möjligheter att mötas och samverka. I planen för projektet ingår att skapa ett välkomnande studielandskap med fler studieplatser, som sträcker sig mellan husets tre entréer genom hela byggnaden.

 

– För LTH är det viktigt att våra lokaler håller hög kvalitet och att de ger våra forskare, lärare och studenter goda förutsättningar för sitt arbete. Flera av husen på LTH:s område har redan renoverats och nu har vi kommit till M-huset, där både de stora laboratorierna och undervisningslokalerna har varit i behov av renovering under en längre period. Vi vill också skapa nya typer av lokaler för undervisning och studierum för våra studenter för att ge studenterna de bästa lärandemiljöerna, säger Annika Mårtensson, prorektor på LTH och ordförande för styrgruppen för M-husets renovering.

 

I den så kallade södra apparathallen byggs nya laboratorier för bland annat robot-, batteri- och likströmsforskning. Totalt ska ett 60-tal laboratorier byggas om och rustas upp. Stort fokus ligger också på att skapa ett bättre inomhusklimat och effektivare energianvändning i hela byggnaden.

Projektet omfattar 24.400 kvm, det vill säga i princip hela M-huset med undantag för delar av den så kallade norra apparathallen. Ombyggnationen beräknas starta i slutet av 2019 och stå klart i juni 2022. 

tisdag, 20 november 2018 14:06

Skanska hyr ut 3.300 kvm i Solna United

alt
Flygbild med Solna United nära Solna station.

 

alt

Projektet Solna United omfattar totalt 30.000 kvm.

 

alt

Interiör av entréplanet i Solna United.

 

Skanska har tecknat avtal med it-företaget TeleComputing, som samlar sin växande svenska verksamhet på 3.300 kvm kontor i Solnas nya landmärke, Solna United vid Solna station. Flera bolagsförvärv och en samtidig organisk tillväxt ledde fram till valet av Skanskas projekt. TeleComputing har 480 anställda i Sverige, varav 320 i Stockholm. Inflyttningen är planerad att ske i början av 2020.

 

– Vi sökte en modern kontorslösning som ger oss en inspirerande och kreativ arbetsmiljö när vi samlar all vår kompetens i Stockholm. I Solna United får vi verksamheten på ett våningsplan och kan utnyttja byggnadens gemensamma ytor och generösa servicefunktioner, säger Johan Magnusson, vd på TeleComputing i Sverige.

 

– Vi vill attrahera de vassaste talangerna och lägger mycket arbete på att vara en attraktiv arbetsgivare. Med lokalisering i Solna får vi närhet till allt. Stockholm city ligger några minuter bort och närhet till pendeltåg, tvärbana, tunnelbana, bussar och motorväg är unika, menar Magnusson.

 

– Det är roligt att det är så stark efterfrågan efter kontor i Solna United. Intresset spänner över alla branscher. Husets läge, arkitektur och smarta lösningar uppskattas av både medarbetare och företagsledningar, säger Maria Ronvall, uthyrningsansvarig på Skanska Fastigheter Stockholm AB.

 

Solna United, som välkomnar sina första hyresgäster under senhösten 2019 är nu uthyrd till över 50 procent. Tidigare kontrakterade hyresgäster i Solna United är Bavaria Stockholm, Knightec, Arla Foods, Sabis, AGA samt en ännu konfidentiell hyresgäst.

alt
Anna König Jerlmyr (M), finansborgarråd.Foto: Peter Knuttson

 

Stockholms stad får högsta möjliga kreditbetyg(rating), AAA/Stable respektive A-1+ av det internationella kreditvärderingsinstitutet Standard & Poor´s. Standard & Poor's menar att Stockholms stads finanser kommer att vara stabila och starka under de kommande två åren. Dessutom är S&P positiva till att Stockholms finansiella styrning kommer att förbli klok och staden har därmed förutsättningar att klara av utmaningarna med kommande infrastrukturinvesteringar och demografiska förändringar.

 

– Det är positivt att Stockholms stad står starkt rustat finansiellt och det ger oss skyddsvallar inför sämre tider. Nu ska vi fortsätta att arbeta för att förstärka Stockholms ekonomi och kontrollera skuldsättningen. En stark ekonomi ger oss möjligheter till fortsatta nödvändiga investeringar i vår gemensamma välfärd, trygghet och digitalisering, säger Anna König Jerlmyr (M), finansborgarråd.

tisdag, 20 november 2018 11:59

Balder köper Solvallastaden

alt
I Solvallastaden kan bostäder om cirka 83.000 kvm byggas, motsvarande 1.700-2.200 bostäder.
Foto: White & ETTELVA Arkitekter

 

alt

Detaljplanen för Solvallastaden förväntas vinna laga kraft år 2021. Foto: ETTELVA Arkitekter

 

Stockholms Travsällskap har tecknat avtal om att sälja mark till Fastighets AB Balder i den blivande stadsdelen Solvallastaden. Avtalet är ett stort steg för att förverkliga visionen om att bygga upp till 2.200 nya bostäder i området. Cushman & Wakefield har varit rådgivare till säljaren i den stora affären.

 

– Det här avtalet ger Stockholms Travsällskap ekonomiska möjligheter att vidareutveckla Solvallaområdets unika kvalitéer. Det ska bli oerhört spännande att i nästa steg konkretisera Solvallastadens innehåll tillsammans med Balder, säger Markus Gustafsson, ordförande för Stockholms Travsällskap.


Solvallastaden är ett nytt stadsutvecklingsområde där Stockholms Travsällskap och Stockholms stad avser att bygga 1.700–2.200 bostäder med tillhörande förskolor, skola, kommersiella lokaler och närservice. Nu inleds arbetet med att ta fram en detaljplan, som bedöms vinna laga kraft 2021. Samma år kommer dessutom den nya dragningen av tvärbanans Kistagren att ansluta till området.

 

– Det är väldigt glädjande att vi äntligen rott affären i hamn, det ger oss goda förutsättningar för framtida investeringar. Vi vill fortsätta att utveckla travsporten i Stockholm med en modern arena som klarar de ökande kraven från såväl sportens utövare som från våra besökare, säger Jörgen Forsberg, vd för Solvalla.

 

Balder förvärvar sex kvarter som Stockholms Travsällskap haft i sin ägo, och har rätt att bygga bostadshus med ytor om totalt cirka 83.000 kvm. Balders medverkan kommer att omfatta såväl bostäder som lokaler för samhällsservice och kommersiellt bruk.

 

– Vi är stolta över att ha fått Stockholms Travsällskaps förtroende att vara med och förverkliga Solvallastaden. Vår ambition är att det ska bli en av de mest spännande stadsdelarna i hela regionen, säger Erik Selin, vd för Balder.


I en kommentar kan sägas att Balder satsar alltmer på fastighetsutveckling i Stockholm. Det blir det fjärde stora stadsutvecklingsprojektet som Balder gjort klart med på kort tid i Stockholmsområdet.

 

Sedan tidigare är det klart att bolaget ska utveckla Hallonbergen centrum och Rissne centrum, båda i Sundbybergs kommun, samt de centrala delarna av Upplands Väsby.

 

I oktober i år blev det klart att Balder vill bygga 1.500 lägenheter i Väsby Entré.

 

I december förra året sålde Sundbybergs stad Rissne centrum och omgivande mark till Balder för försäljningsvärdet 213 Mkr, exklusive byggrätter för 300 nya bostäder. Fastigheterna tillträddes den 10 april 2018. Detaljplanen uppskattas vara klar under 2021.

 

I november 2017 köpte Balder Hallonbergens centrum för 840 Mkr samtidigt som Balder erbjöds att köpa byggrätter för 800 Mkr när detaljplanen vunnit laga kraft. I Balders idékoncept för Hallonbergen ingår bland annat bostäder för 2.100 personer och ett hotell med 200 rum. Centrumbyggnaden ska omvandlas till att bli en mötesplats för fritid, kultur, besöksnäring, bibliotek, konferens, utbildning, friskvård, kontor och restauranger. Butikerna flyttar ut. Hallonbergsplan görs om på ett sätt så att människorna tar över torget, vars nya utformning fått arbetsnamnet "Sundtorget".

måndag, 19 november 2018 16:44

Amasten säljer för 238,6 Mkr

alt
Jan-Erik Höjvall, vd för Amasten, Lars Holm, vd för Offentliga Hus, och Joachim Kuylenstierna, vd för Fastator, som äger 50 procent av Offentliga Hus.

 

Amasten Fastighets AB har via dotterbolag tecknat avtal om att sälja tolv kommersiella fastigheter för 238,6 Mkr. Köpare är Offentliga Hus AB och Fastator AB. Försäljningen omfattar tre samhällsfastigheter i Timrå till Offentliga Hus och nio kommersiella fastigheter i Skåne och i Karlskoga till Fastator. De sålda fastigheterna omfattar 34.000 kvm med ett sammanlagt hyresvärde om 24,5 Mkr per år.

 

– Vi renodlar portföljen och koncentrerar oss på bostäder. Efter affären består portföljen till 70 procent bostäder, säger Jan-Erik Höjvall, vd för Amasten.

 

Försäljningen sker i nivå med rådande värdering med frånträde under första kvartalet 2019. Den preliminära köpeskillingen för aktierna i de fastighetsägande bolagen uppgår till cirka 91,3 Mkr och ska erläggas kontant. Den slutliga köpeskillingen ska motsvara den preliminära köpeskillingen med justeringar för förändringar i det egna kapitalet på tillträdesdagen. Eventuella justeringar i den preliminära köpeskillingen ska regleras kontant. Avdraget för latent skatt uppgår till cirka 5,9 Mkr.

måndag, 19 november 2018 16:07

E.ON/Credit Suisse satsar 5 Mdr i Härnösand

alt
De 114 turbinerna i områdena Hästkullen och Björnlandshöjden i Härnösands kommun kommer att ge en installerad effekt på 475 megawatt, vilket ger energi motsvarande all hushållsel i Västernorrland.

 

alt

Henrik Olsson, näringslivsutvecklare, Lena Berglund, regionchef Nord på E.ON och Andreas Sjölander, kommunstyrelsens ordförande. Foto: Julia Erixon

 

E.ON har beslutat att bygga två vindkraftsparker med totalt 114 vindkraftverk i Viksjö, cirka fyra mil nordväst om Härnösand. Det blir en av Europas största landbaserade vindkraftsanläggningar och den i särklass största investeringen någonsin i Härnösands kommun. Totalt beräknas investeringen uppgå till över 5 Mdr kr.

 

– Det är ett välkommet besked och en stor dag för Härnösand. Den här satsningen kommer att ge många kringeffekter och bidra till utvecklingen i både Viksjö och hela kommunen, säger Andreas Sjölander (S), kommunstyrelsens ordförande.

 

De två områdena heter Hästkullen och Björnlandshöjden. Byggprojektet börjar redan i år och ska vara klart inom tre år. Det är E.ON som bygger och driver vindkraftsparkerna, men i projektbolaget finns också schweiziska Credit Suisse Energie Infrastructure Partners.

 

– Det känns fantastiskt roligt. Det har tagit tid att få till alla tillstånd, hitta finansiering och allt som behövs för att sätta igång ett sådant här jätteprojekt, men nu är vi äntligen framme. Det här projektet är en viktig del av vår strategi att stärka vår position inom landbaserad vindkraft, säger Lena Berglund, regionchef Nord på E.ON.

 

De 114 turbinerna kommer att producera energi motsvarande all hushållsel i Västernorrland. Projektet skapar många arbetstillfällen, framför allt under byggtiden, och när vindkraftsparken är klar beräknas driften sysselsätta cirka 15 personer.

måndag, 19 november 2018 15:57

Inspira/Newsec förnyar DNB:s Haga Blue

alt
Under våren 2018 sålde Mengus fastigheten Haga Blue (Brahelund 3) i Solna till DBN (Den norske Bank) samtidigt fick Newsec uppdraget att sköta fastighetsförvaltningen.

 

Inspira har vunnit upphandlingen av arbetsplatsservice för Newsec i fastigheten Haga Blue i Solna. Uppdraget omfattar bemanning av fastighetens gemensamma reception samt lokalvårdstjänster av allmänna ytor. Inspira kommer även under våren 2019 tillsammans med Newsec förnya inredningen i receptionen och skapa en modern entré och mötesplats för alla medarbetare och besökare i fastigheten.

Under våren 2018 förvärvade DNB fastigheten Haga Blue i Solna och Newsec fick uppdraget att sköta fastighetsförvaltningen. Haga Blue byggdes 2002 och omfattar cirka 10.200 kvm kontorslokaler och är fullt uthyrd. De stora hyresgästerna är Diskrimineringsombudsmannen, Paulinq Group, Frösunda omsorg samt Inspira som har sitt huvudkontor i fastigheten. Newsecs målsättning är att genom denna upphandling stärka upplevelsen i fastigheten för hyresgästernas medarbetare och besökare.

 

– Det är ett spännande uppdrag för Inspira. Vi ska utveckla servicen i fastigheten med exempelvis nytt besökssystem, svanenmärkt städning och en skräddarsydd servicemeny för alla hyresgäster. Under våren 2019 ska vi tillsammans med Newsec även sjösätta konceptet Haga Blue Connect i receptionen som innebär ny inredning och nya funktioner för en välkomnande och kreativ arbetsplatsupplevelse, säger Peter Reuterhagen, säljansvarig på Inspira.

 

– Målsättningen är att det som idag är en vanlig entré och reception ska utvecklas till en modern mötesplats där hyresgästernas medarbetare och besökare kan ha korta möten, ta en kopp kaffe, koppla upp sig på internet, beställa en taxi och mycket mer. Allt i en ny fräsch inredning och atmosfär. Att driva denna typ av konceptutveckling är ett nytt tjänsteområde för Inspira. Vi upplever ett stort behov hos våra kunder att på ett enkelt och kostnadseffektivt sätt förnya inredning och funktionalitet i entré- och receptionsytor, tillägger Reuterhagen.


– Vår ambition är att alla hyresgäster och besökare i Newsecs fastigheter ska uppleva service i toppklass. En bra upplevelse börjar redan när våra hyresgäster kommer till arbetet varje morgon och när deras besökare kliver in genom entrédörrarna, David Karlsson, kontraktsförvaltare och ansvarig för Newsecs upphandling i Haga Blue.

 

– Inspira motsvarade våra krav bäst och dessutom presenterade de en ny lösning för inredning och funktionalitet i receptionen genom konceptet Haga Blue Connect. Det motsvarande mycket väl den förnyelse vi vill skapa för våra hyresgäster och besökare i fastigheten, berättar David Karlsson.

alt
Stadsbyggnadsnämnden i Stockholm har ambitionen att Malmövägen, nära Björkhagens centrum, ska utvecklas till ett stadsstråk och att ny bebyggelse med handel i bottenvåningar ska bidra till en mer levande stadsmiljö och ett stärkt centrum.

 

Stadsbyggnadsnämnden godkände i juni 2016 ett program för Hammarbyhöjden och Björkhagen. Programmet innehåller cirka 2.700 bostäder samt plats för tio nya förskolor, en ny grundskola och en multisporthall. Majoriteten av bostäderna koncentreras till tre platser; i västra Nytorps gärde, vid Hammarbyskogen och på Sjöstadshöjden, mellan Hammarby Sjöstad och Hammarbyhöjden. Cirka 700-800 bostäder kan tillkomma genom mindre kompletteringsprojekt.

 

Programmet visar på hur gång- och cykelvägnätet bör utvecklas för att koppla samman viktiga målpunkter inom stadsdelarna och med omkringliggande områden samt viktiga torg och platser som bör utvecklas.

 

Programmet beskriver också förhållningssätt till kulturmiljövärden vid placering och utformning av ny bebyggelse samt hur naturvärden ska beaktas och om möjligt stärkas.

 

Särskilt Björkhagens centrum har pekats ut som intressant för utveckling och ny bostadsbebyggelse. Nu ska staden utreda förutsättningar för kompletterande bebyggelse i området.

 

I programmet för Hammarbyhöjden och Björkhagen framgår att Björkhagens centrum kan utvecklas och kompletteras med nya bostäder. Ambitionen är att Malmövägen ska utvecklas till ett stadsstråk och att ny bebyggelse med handel i bottenvåningar ska bidra till en mer levande stadsmiljö och ett stärkt centrum.

 

I programmet pekades bland annat ett område mellan Malmövägen och Björkhagens tunnelbanestation ut. Det är med utgångspunkt i den platsen som staden nu i vinter startar en utredning för att undersöka förutsättningarna för kompletterande bostadsbebyggelse kring centrum. Det är först efter att utredningen har genomförts som eventuellt planarbete kan starta. I dagsläget finns därmed inga besked om hur många bostäder det kan komma att röra sig om.

måndag, 19 november 2018 12:30

Stendörren avtalar i Point Nacka

alt
Stendörrens projektfastighet Point Nacka genomgår en omfattande förädling och får modernisade ytor på bottenvåningen, en ny entré och ett nytt garage. Sedan tidigare är Nacka Energi hyresgäst i Point Nacka och efter uthyrningen till Nacka Vatten och Avfall återstår endast en vakans på 500 kvm i fastigheten.


Stendörren Fastigheter AB har tecknat ett tioårigt hyresavtal med det kommunala bolaget Nacka Vatten och Avfall AB avseende nya verkstads- och kontorslokaler i konceptfastigheten Point Nacka på Ryssviksvägen 2 i Nacka. Hösten 2019 beräknas Nacka Vatten och Avfall flytta in i de nyrenoverade och skräddarsydda lokalerna om drygt 2.800 kvm.
    

– Vi är väldigt glada över att Nacka Vatten och Avfall valt Stendörren och Point Nacka. Vi ser att många företag har behov av moderna verksamhetslokaler i ett bra kommunikationsläge i Nacka, vilket visar att vi tänkt rätt med denna konceptfastighet, säger Maria Mastej, affärsutvecklingschef på Stendörren.
    

– Vi har höga förväntningar på våra nya lokaler. Vår vision av en mötesplats för alla medarbetare och en punkt att träffa våra kunder och samarbetspartners ställer krav på en attraktiv och flexibel lokal, säger Mats Rostö, vd för Nacka vatten och avfall.
    

I arbetet med att ta fram lokalerna har Nacka Vatten och Avfall AB samarbetat med Hifab, Svefa och Spectrum Arkitekter och Stendörren med BSK Arkitekter.

alt
Den första etappen på Mandolingatan omfattar 104 hyreslägenheter som ska ägas och förvaltas av Bostads AB Poseidon. Bild: Liljewall Arkitekter


Framtiden Byggutveckling har gett Skanska uppdraget att bygga den första etappen på Mandolingatan i Västra Frölunda. Projektet kommer att utföras som en totalentreprenad med 104 hyreslägenheter. Byggstart sker i början av 2019.
    

– Vi är glada över att få vara med och utveckla området i Västra Frölunda och skapa nya fina bostäder i en attraktiv miljö, säger Anna Säfwenberg, distriktschef, Skanska Sverige
    

På Mandolingatan planeras total 530 hyresrätter i fem olika etapper. Först ut är kvarter A som blir porten till Mandolingatan från Frölunda Torg med 104 hyreslägenheter. Utformningen är en blandning av lugna bostadsinnergårdar och entréplan inredda med verksamhetslokaler. Kvarteret har en hög grönytefaktor med regnbäddar och grönatak.
    

Mandolingatan är ett projekt i satsningen BoStad2021 där man arbetar med parallella processer för att få fram 7.000 extra bostäder till 2021. Det görs i samverkan mellan Göteborgs Stad, kommunala, privata och kooperativa byggaktörer. Poseidon kommer att äga och förvalta de färdigställda bostäderna på Mandolingatan.
    

– Vi ser fram emot att äntligen få komma igång. Byggnationen på Mandolingatan tillför satsningen BoStad2021 ett stort antal bostäder till göteborgarna, säger Anna Runesson, projektledare på Framtiden Byggutveckling.