6 maj 2024

Redaktionen

alt
Gränbystaden i Uppsala får ett breddat utbud av butiker, restauranger och kontor. Fotograf: Martin Kelam

 

Efter intensivt byggande står Gränbystadens södra del med 14.000 nya kvadratmetrar redo att öppna dörrarna. Atrium Ljungberg får därmed 17 nya hyresgäster i form av butiker, restauranger och kontor. Dessutom får Gränbystaden ett tillskott av upplevelser genom Nordisk films första 4DX-biograf i Sverige som öppnar 7 december.

 

Gränbystaden, Uppsalas andra stadskärna, fortsätter att växa och den 22 november öppnade bland annat restaurangerna O´Learys, Sushi Yama och La Pasta Veloce och bland de nya butikerna finns Normal, Newbie, Accent och Scorett Håkansson. Utbudet stärks även med en asiatisk delikatessbutik och en espressobar.

 

Biografen som öppnar inom kort blir Nordisk Films första svenska biograf med det innovativa 4DX-konceptet med bästa ljud, bild och bekvämlighet men också 19 olika effekter som vind, vatten, dimma, lukt, snö och kittel under fötterna för en helt ny bioupplevelse för besökarna.

 

– Vår vision är att Gränbystaden ska vara en levande stadsdel dygnet runt. Vi vill att det ska vara en plats där man kan träna innan jobbet, äta lunch och shoppa med vännerna, gå till frisören och gå på bio med familjen på kvällen. Vi är stolta över att kunna erbjuda detta helhetskoncept i Uppsala, säger Daniel Kvant Suber, affärsutvecklingschef Uppsala och Norra Stockholm på Atrium Ljungberg.

 

Förutom det bredare utbudet av butiker, restauranger och upplevelser har Atrium Ljungberg även byggt cirka 200 hyreslägenheter och ett underjordiskt garage om 12.000 kvm.

torsdag, 22 november 2018 12:09

Castellum rekryterar Örjan Rystedt

alt

                                                                                                                                       

Castellum har utnämnt Örjan Rystedt (bilden) till projektutvecklingschef på Castellum AB. Han kommer närmast från rollen som Manager Project Development på Skanska Fastigheter Göteborg AB och han har lång erfarenhet från flera roller som projektchef inom både Skanska och NCC.

 

Som projektutvecklingschef kommer Örjan Rystedt att ansvara för att driva projektutveckling, både vad gäller metod och hantering av stora projekt, i samarbete med projektorganisationerna i Castellums fyra olika regioner. Rystedt tillträder sin nya roll 1 januari 2019 och rapporterar direkt till vd Henrik Saxborn.

alt

                                                                                                                                        

Riksbyggens ombyggnadsverksamhet har växt kraftigt de senaste åren och omsatte över en miljard kronor ifjol. På ett par års sikt är målsättningen att omsättningen för ombyggnadsaffären ska dubblas. Vid årsskiftet tillträder Alexander Eklöw (bilden) tjänsten som ny chef för Riksbyggens ombyggnadsverksamhet. Han kommer närmast från NCC där han varit tillförordnad chef för Road Services. Tidigare har han även arbetat med strategi och företagsförvärv.

 

– Det ska bli väldigt spännande att börja på Riksbyggen och leda företagets ombyggnadsverksamhet som har en stor potential att fortsätta växa. Det finns ett stort behov, inte minst bland alla de bostadsrättsföreningar som Riksbyggen förvaltar, att göra ombyggnader i underhållssyfte som också leder till energieffektiviseringar och mindre klimatbelastning, säger Alexander Eklöw.

 

Riksbyggens ombyggnadsverksamhet sett till hela landet har växt från en nivå på runt en halv miljard för några år sedan till 1.062 Mkr under 2017. Nyligen tecknade Riksbyggen avtal med Brf Sagogången i Göteborg om att genomföra stambyte och våtrumsrenovering av föreningens samtliga lägenheter. Sammanlagt handlar det om 506 lägenheter och totalt 750 badrum som ska renoveras.

 

En viktig del av ombyggnadsverksamheten är förtätningsprojekt. Ett exempel på detta är åtta nyligen färdigställda och lägenheter i Brf Umeåhus nr 11.

alt
Stockholmshems nya byggnad i Skärholmen planeras få en milt grön färg med balkonger som löper runt hela huset och en fantastisk utsikt från lägenheterna. Med fyra entréer och inga baksidor är målsättningen att det som idag är en relativt tom och oanvänd yta ska utvecklas till en trivsam och levande plats. Visionsbild: Söderberg Söderberg

 

Vid Bredholmstorget, direkt anslutning till Skärholmens centrum, planerar Stockholmshem att bygga ett 23 våningar högt hus innehållande 102 bostäder, 300 arbetsplatser och yta för kulturverksamhet. Den totala ytan planeras omfatta 13.650 kvm.

 

Det nya huset ska byggas, på den plats som idag är fordonstekniskt gymnasium. Gymnasiet flyttar till andra lokaler under 2019 och ambitionen är att det nya huset ska bidra till mer liv och rörelse på en plats som idag kan uppfattas som en baksida av centrum.

 

– Det händer mycket spännande i Skärholmen, bland annat stadsutvecklingsprojektet Fokus Skärholmen, och det är en stadsdel som kommer koka av aktivitet och utveckling de kommande åren. Just därför tycker vi på Stockholmshem att det är så roligt och viktigt att få vara en del av detta, inte minst genom att vi flyttar vårt huvudkontor dit, säger Anette Sand, vd förStockholmshem.

 

Under perioden 21 november till 19 december sker samråd av den planerade nya detaljplanen. Planen visas under hela perioden på Medborgarkontoret i Skärholmen.

alt
Sveriges första bostadshus enligt konceptet RAW byggs i Uppsala.

 

Det blir Sverigepremiär för ett nytt boendekoncept när Uppsala kommun ger en markanvisning är 44 lägenheter i stadsdelen Rosendal till Raw Property, som har ett koncept som innebär lägenheter som lämnar så mycket som möjligt upp till köparen. Resultatet blir en öppen planlösning där det enda som byggs på förhand är det som Boverkets regler kräver. Övrigt lämnas till köparen att prioritera, allt från rumsindelning till golv- och väggbeklädnad.

 

– Sverige och Uppsala behöver nya typer av bostadskoncept för att möta olika önskemål och behoven av lägre boendekostander. Jag är glad att vi i Uppsala går i täten för att utveckla bostadsmarknaden i en socialt hållbar riktning. Det gynnar oss Uppsalabor och kan förhoppningsvis få fler kommuner att ta vid, säger Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande.

 

Raw Property har arbetat med konceptet RAW under flera år och även följt liknande projekt som växer fram i andra europeiska länder. Ett av referensprojekten är byggt i Helsingfors, där förutsättningarna liknar de svenska.

 

– Projektet i Finland byggdes i en ny stadsdel som påminner mycket om Rosendal och där blev intresset väldigt stort med tusentals familjer i kö. Intresset för att sätta sin prägel på sitt eget hem i kombination med att det är flerbostadshus gör det väldigt attraktivt för många, säger arkitekten Johan Berg, på Berg Thornton Arkitekter.

 

Målet med konceptet är att sänka priset för den som flyttar till bostaden, men det finns andra fördelar. I andra projekt märks sociala band och en nybyggaranda som stärker den sociala hållbarheten. Det skapar också bostäder för människor med helt olika förutsättningar inom ett och samma kvarter, eftersom den boende kan välja hur mycket som investeras i bostaden.

 

– Vi är väldigt glada över att tillsammans med Uppsala kommun få skapa något helt nytt och bygga en bättre bostadsmarknad i Uppsala. Vi har diskuterat med flera kommuner, men det är Uppsala som har vågat ta steget ända ut och nu börjar vi se ett större intresse även från annat håll, säger Oliver Thornton, vd för Raw Property.

 

Raw Property kommer att förbereda bygglovet under 2019 med målet att byggstart sker under 2020.

alt
På Atrium Ljungbergs Leveriet erbjuds hög service, generösa öppettider samt tilläggstjänster som provrum, paketinslagning och möjlighet att göra sig av med otympligt emballage.

Atrium Ljungberg lanserar nu Leveriet, en helt ny lösning för paketutlämning i ombonade butiksmiljöer med serviceinriktad och kunnig personalstyrka. Satsningen är ett nytt koncept med syfte att integrera den växande e-handeln i de fysiska miljöerna, öka servicen och säkra köpupplevelsen hela vägen från nätköp till upphämtning av paket. Leveriet öppnar lagom till julhandeln och först ut är Sickla i Stockholm och Mobilia i Malmö.

 

Utlämningsstället är den sista pusselbiten i nätköpet, men det är inte alltid lika värdigt som man kan önska. Enligt en färsk undersökning från Kantar Sifo utförd på uppdrag av Atrium Ljungberg, anser fyra av tio (37 procent) att paketombudens främsta brister är långa väntetider och/eller att det är trångt och osmidigt på plats.

 

Atrium Ljungbergs nya koncept Leveriet har tagit fasta på detta och ska nu förändra köpupplevelsen vid e-handelns slutdestination – paketutlämningen. På Leveriet erbjuds hög service, generösa öppettider samt tilläggstjänster som provrum, paketinslagning och möjlighet att göra sig av med otympligt emballage.

 

Leveriet testas först i Stockholm och Malmö och ambitionen är att konceptet ska kunna rullas ut i flera svenska städer.

 

– Detaljhandeln förändras i och med e-handelns utveckling. Det är en spännande tid och vi på Atrium Ljungberg vill vara med och driva utvecklingen där den fysiska handeln och e-handeln integreras. Vi är övertygade om att den fysiska platsen, där människor möts, kommer att fylla en oerhört viktig roll i samhället och vara avgörande för detaljhandeln även i framtiden, säger Annica Ånäs, vd för Atrium Ljungberg.

 

Leveriet kommer även att erbjuda e-handelsaktörer möjlighet att visa och ställa ut sina produkter och på så sätt etablera en personlig och fysisk kontakt med sina kunder. Dessutom kommer Leveriet att fungera som en logistikhubb för e-handlare och andra aktörer som behöver ett så kallat utskjutet lager.

 

Satsningen är tekniskt möjlig genom Ericssons nya globala standard för logistik och leveranshanteringssystemet LogTrade. Den bakomliggande teknologin möjliggör bland annat att Leveriet kan ta emot leveranser från vilken transportör som helst. Initialt sker frakthantering med Postnord, DB Schenker och Best Transport, men kommer inom en snar framtid att utökas till flera transportörer.

 

Leveriet öppnar i Sickla den 29 november och i Mobilia den 4 december.

 

Den 5–8 november 2018 svarade 1.042 personer på Atrium Ljungbergs undersökning via Kantar Sifo. Resultatet är representativt för befolkningen, urvalet skedde slumpmässigt och frågorna ställdes via webb.

alt
En lägenhet kostade i genomsnitt i Berlin cirka 1.900 euro/kvm, cirka 19.600 kr/kvm år 2008, ett pris som under 2018 har ökat till cirka 4.370 euro/kvm, cirka 45.080 kr/kvm, vilket jämförfört med lägenhetspriserna i Stockholm är en blygsam ökning.

 

Priserna på Tysklands bostadsmarknad avmattas. Under andra kvartalet ökade det genomsnittligt priset på lägenheter med 1,74 procent, en kraftig avmattning jämfört med förra årets motsvarande period, då prisökningen var 6,96 procent, enligt Global Property Guide. Det var faktiskt den långsammaste tillväxten sedan tredje kvartalet 2014.


Efterfrågan på tyska bostäder är fortsatt stark, uppbyggd av låga räntor, urbanisering och stark hushållsekonomi. Nyligen har migrationskrisen och den starka ekonomiska tillväxten ökat den redan starka efterfrågan i landet.

Trots detta är byggverksamheten fortsatt svag i Tyskland. Under 2017 sjönk beviljade bygglov med 7,3 procent, jämfört med år 2016, till 347.882 enheter, enligt Federal Statistical Office (Destatis). Även under de första fem månaderna i år 2018 ökade dock beviljade bygglov med 1,8 procent, jämfört med föregående år. För helåret 2018 förväntas den tyska ekonomin växa med 1,9 procent. Tysklands ekonomiska tillväxt var 2,2 procent år 2017, enligt Europeiska kommissionen.

De genomsnittliga hyresnivåerna för bostäder gav år 2017 måttliga direktavkastningar på mellan 2,9 procent till 3,7 procent.

Enligt Guthmann Immobilien har låga räntor, fortsatt befolkningstillväxt och oavbruten stark efterfrågan medfört ökade priser på fastighetsmarknaden i Berlin. En lägenhet kostade i genomsnitt i Berlin 1.900 euro/kvm, cirka 19.600 kr/kvm år 2008, ett pris som under 2018 har ökat till cirka 4.370 euro/kvm, cirka 45.080 kr/kvm, vilket jämförfört med lägenhetspriserna i Stockholm är en blygsam ökning. SF

onsdag, 21 november 2018 14:58

Prochéus, ny regionchef i Wihlborgs

alt

                                                                                                                                     
Wihlborgs har anställt Magnus Prochéus (bilden) som ny regionchef i Malmö. Han tillträder tjänsten den 25 februari 2019 och kommer närmast från en roll som kommersiell fastighetschef på Stena Fastigheter i Malmö och har tidigare arbetat i liknande positioner på bland annat Heimstaden och dåvarande Briggen.
    

I rollen som regionchef för Wihlborgs i Malmö får Magnus Prochéus ansvar för ett fastighetsbestånd om 700.000 kvm med ett värde på 18 Mdr kr och cirka 30 medarbetare.
    

– Malmö är vår största marknad och rollen som regionchef är en nyckelposition i Wihlborgs. Magnus Prochéus kommer med sin gedigna erfarenhet av fastighetsförvaltning och ledarskap kunna driva oss mot fortsatt utveckling både i Malmö och i bolaget som helhet. Kombinationen av erfarenhet och utvecklingsvilja passar väldigt bra på Wihlborgs, säger Ulrika Hallengren, vd för Wihlborgs Fastigheter.

onsdag, 21 november 2018 12:16

Hemfosa investerar 245 Mkr i Västerås

alt
Fastigheten, Sigurd 6, är centralt belägen i Västerås invid järnvägsstationen och är del av stadsutvecklingen inom Mälarporten (Västerås Stationsområde).


alt
I markplan planeras en verksamhetslokal om cirka 270 kvm som kan inrymma handel, butik eller café samt ett garage om 75-95 platser, med plats för bilpool och laddplatser.


Hemfosa vinner uppdraget att uppföra Socialtjänstens Hus i centrala Västerås. Nybyggnationen kommer att ske på Hemfosas fastighet Sigurd 6 och planeras stå klar tredje kvartalet 2021. Total investering beräknas uppgå till cirka 245 Mkr.
    

– Vi är glada och stolta över att Hemfosa vunnit uppdraget. Förslaget innebär ett välkomnande, flexibelt, hållbart och kostnadseffektivt hus för viktiga samhällsverksamheter. Helt i linje med Hemfosas satsning på nybyggnadsprojekt framöver, säger Annika Ekström, fastighetschef på Hemfosa.
    

Den totala uthyrningsbara ytan i den byggnaden blir cirka 7.800 kvm, varav kontorsyta för Västerås Stad kommer att utgöra cirka 6.900 kvm med årlig hyresintäkt om cirka 15 Mkr. Avtalslängden är 15 år.
    

Lokalerna kommer att rymma cirka 370 anställda och möjliggöra en samlokalisering för Västerås stads medarbetare inom socialtjänsten. Fastigheten kommer att byggas i Miljöbyggnad Silver.

tisdag, 20 november 2018 14:50

Ett mer hållbart Folksam

alt
Folksams vd Jens Henriksson framhöll på en kapitalmarknadsdag under tisdagen att Folksam nu har ett större fokus på digitalisering/innovationer och på hållbarhet och ansvar när det gäller placeringar, risktagande och ägande.

alt
Folksam har under året under året följt sin plan att växla ned projektrisken. Lars Johnsson, Head of Real Estate, säger i en intervju med Fastighetsaktien att Folksam under året har sålt projektfastigheter i Årsta och Norra Hammarbyhamnen till HSB och Norra Hammarbyhamnen till HSB respektive EQT.

 

Av Lars Eriksson


Folksam har aldrig varit starkare. De senaste årens modernisering och konsolidering har givit resultat och på Folksams kapitalmarknadsträff idag informerade vd Jens Henriksson och, CFO Jesper Andersson, Michael Kjeller, chef för kapitalförvaltning och hållbarhet samt Lars Engvall, chef för Folksams FutureLab, om varför kunderna ska ha fler skäl än en god avkastning att gilla Folksam. Detta bland annat genom ett större fokus på digitalisering/innovationer och på hållbarhet och ansvar när det gäller placeringar, risktagande och ägande.

 

Den 30 september förvaltade Folksamgruppen total cirka 422,3 Mdr kr (392,7) och tillgångarna i fondförsäkringar ökade till 155,7 Mdr kr (137,3). Ökningen av fondkapitalet berodde både på god värdeutveckling och positivt premieinflöde. Av de totala tillgångarna var 50 procent svenska räntebärande placeringar, 19 procent utländska aktier, 14 procent svenska aktier, 8 procent fastigheter, 6 procent utländska räntebärande placeringar och 3 procent specialplaceringar.

 

Folksamgruppen fortsatte att investera i gröna obligationer och nådde under perioden sitt uppsatta mål att inom tre år ha tillgångar 25 Mdr kr i detta tillgångsslag. Enligt Michael Kjeller ska Folksam fortsätta att investera i gröna obligationer och utveckla investeringengenom att i högre grad följa emittenterna för att projekten ska lyckas.

 

Diversifieringen av Foksams tillgångar skedde under perioden även genom fortsatta investeringar i infrastruktur, till exempel genom fonden Infranode, och i fastigheter, bland annat genom fonden AIPP Folksam Europe II, en fond-i-fond som investerar i fastigheter och som bara är öppen för bolag inom Folksamgruppen.

 

Vidare tillträder Folksam som delägare i Sinoma Fastighets AB, vid årsskiftet en portfölj om 1,8 Mdr innehållande 38 fastigheter i Göteborg och Stockholm. Säljare av portföljen är Castellum och delägare i Sinoma är Balder och Redito.

 

När det gäller direktägda fastigheter ökade fastighetsvärdet under det första halvåret med 3,4 procent till cirka 34 Mdr kr. Under året har Folksam följt sin plan att växla ned projektrisken.

 

I ett samtal med Fastighetsaktien framhåller Lars Johnsson, Head of Real Estate, att bolaget under året har sålt projektfastigheter i Årsta och Norra Hammarbyhamnen till HSB och Norra Hammarbyhamnen till HSB respektive EQT. Dessutom genomfördes nyligen en bytesaffär om totalt 3,7 Mdr kr med Atrium Ljungberg där projektfastigheten KF-huset vid Slussen avyttrades för cirka 1,5 Mdr och förvaltningsfastigheterna Blästern 6 och Roddaren 7 på Kungsholmen förvärvades för cirka 2,2 Mdr kr.äa mål om 25 Mdr kr i pådenna portfölj är i infrastruktur, till exemper genom uppsatta mål om 25 Mdr kr i