6 maj 2024

Redaktionen

fredag, 23 november 2018 17:31

Bygglov för Cykelkungen i Uppsala

alt
Det är de danska arkitekterna Hauschild + Siegel som har tagit fram bostadsprojektet Cykelkungen. Nu har projektet överlåtits till Sveafastigheter Bostad som har beviljats bygglov och ska bygga 99 hyreslägenheter.

 

Uppsala kommun har fattat beslut att bevilja bygglov för projektet Cykelkungen – ett flerbostadshus med 99 lägenheter i Östra Sala backe med nya och innovativa mobilitetslösningar. Istället för parkeringsplatser ska byggherren Sveafastigheter Bostad att satsa på omfattande åtgärder för att säkra hållbart resande, exempelvis lastcyklar och bilpool. Syftet är bland annat att sänka boendekostnaderna.

 

– Uppsala behöver fler bostäder med lägre boendekostnader och att inte kräva parkeringsplatser är ett sätt att åstadkomma det. Vi har tittat på liknande projekt i Malmö som fungerar väldigt bra och vill därför testa det i Uppsala. Vi ställer hårda krav på byggherren och kommer att följa upp och utvärdera arbetet noggrant, säger Erik Pelling (S), ordförande i plan- och byggnadsnämnden.

 

I konceptet ingår olika åtgärder som förenklar för de boende, till exempel cyklar för olika behov, bland annat lådcykel och elcykel, som bokas via cykelpool i fastigheten, och extra rymliga hissar för att underlätta att ta med cykeln upp till lägenheten. Fastigheten byggs strategiskt nära cykel- och gångvägsnät i området Östra Sala backe, i hörnet av Daggvidetorget och Fyrislundsgatan. På 15 minuters cykeltur tar man sig därifrån till Resecentrum och centrala staden.

 

Även andra mobilitetsåtgärder ska underlätta för boende i huset. Som exempel kan nämnas UL-kort laddat med 1.000 kr vid inflyttning, informationstavlor i entréerna som visar avgångar för buss och tåg i realtid och gratis medlemskap i bilpool under de fem första åren. Huset kommer att ha parkeringsplatser för handikappade och bilpool.

fredag, 23 november 2018 17:25

Nyfosa noterat på Nasdaq Stockholm

alt
Jens Engwall, vd för Nyfosa.

 

Under fredagen den 23 november noterades Nyfosa AB på Nasdaq Stockholm. Aktierna handlas i Large Cap-segmentet med kortnamn NYF och ISIN-kod SE0011426428. Noteringen markerar starten för Nyfosa som ett självständigt bolag efter utdelningen till stamaktieägarna i Hemfosa.   

 

– Vi är glada och stolta över att Nyfosa nu noteras som ett självständigt bolag på Nasdaq Stockholm. Nyfosa är ett transaktionsintensivt fastighetsbolag som med sin affärsmodell erbjuder ett nytt investeringsalternativ på den svenska fastighetsmarknaden. Utan begränsningar i vår strategi vad gäller kategori, geografi eller storlek kan vi agera flexibelt och söka de bästa affärerna. Vi har ett starkt team på plats för att förverkliga Nyfosas mål och jag ser fram emot att leda ett växande noterat fastighetsbolag som går sin egen väg, säger Jens Engwall, vd för Nyfosa.

 

Det var en extra bolagsstämma i Hemfosa Fastigheter den 13 september 2018 som beslutade att dela ut samtliga aktier i det helägda dotterbolaget Nyfosa, bestående av bolagets kommersiella fastighetsportfölj, till stamaktieägarna i Hemfosa. Syftet med delningen är att med två fristående och specialiserade bolag skapa bättre förutsättningar att tillvarata potentialen i hela verksamheten och därigenom öka aktieägarvärdet. Hemfosas stamaktieägare har erhållit en Nyfosa-aktie för varje stamaktie i Hemfosa som ägaren innehade på avstämningsdagen för utdelningen den 21 november.

 

Per den 30 september ägde Nyfosa fastigheter med ett totalt fastighetsvärde om cirka 15,4 Mdr kr. Nyfosas ledningsgrupp består av Jens Engwall; vd, Stina Lindh Hök, Operativ chef; Jenny Lindholm, transaktionschef; Ann-Sofie Lindroth, ekonomichef, Johan Ejerhed, finanschef; Anders Hörnqvist, förvaltningschef och Ylva Hult Palmryd, chefsjurist.

fredag, 23 november 2018 17:22

Atrium Ljungberg breddar finansieringsbasen

alt
Martin Lindqvist, CFO på Atrium Ljungberg.

 

Atrium Ljungberg breddar finansieringsbasen genom en första obligationsemission på den norska kapitalmarknaden samt en direktfinansiering med Allianz Real Estate och Brunswick Real Estate. Finansieringsvolymen uppgår till drygt 2 Mdr kr med en löptid på cirka tio år.  

 

Atrium Ljungberg är en långsiktig fastighetsägare med en god finansiell ställning. Låneportföljen består ungefär till lika delar av kapitalmarknadsfinansiering och bankfinansiering. För att ytterligare bredda finansieringsbasen genomfördes i slutet av oktober en obligationsemission om 500 MNOK med en löptid på tio år. Obligationen kommer att noteras på Nasdaq OMX under Atrium Ljungbergs MTN-program. Dessutom tecknade bolaget i november en kreditfacilitet om 1.560 Mkr med Gränbystaden galleria som säkerhet. Faciliteten är tecknad som en direktfinansiering med Allianz Real Estate och Brunswick Real Estate som motparter och har en löptid på cirka tio år.

 

– Som ett led i vår strävan att bredda finansieringsbasen och få tillgång till längre kapitalbindning har vi kompletterat vårt MTN-program så att vi även kan emittera i norska kronor. Intresset från norska investerare har varit stort och vi är nöjda med bolagets första obligation utanför Sverige. Samtidigt genomförde vi även en direktfinansiering, vilket är ett bra komplement till den bankfinansiering vi redan har. Vi får genom detta tillgång till en längre kapitalbindning än vad bankerna normalt kan erbjuda, säger Martin Lindqvist, CFO på Atrium Ljungberg.

 

Efter genomförda transaktioner uppgick bolagets genomsnittliga ränta till 1,6 procent med en genomsnittlig kapitalbindning om 4,0 år och en genomsnittlig räntebindning om 4,4 år.

alt
Sven-Olof Johansson, vd för Fastpartner.

 

Fastpartner har emitterat ett icke säkerställt grönt obligationslån, med en löptid om 3,5 år, på den svenska obligationsmarknaden. Volymen uppgår till 1.000 Mkr. Lånet löper med en rörlig ränta om Stibor 3M + 2,85 procentenheter och har slutligt förfall i maj 2022. Obligationslånets rambelopp uppgår till totalt 1.500 Mkr.

 

– Det är glädjande att Fastpartner idag har emitterat sitt första gröna obligationslån och att kunna konstatera att kapitalmarknaden har fortsatt stort förtroende för Fastpartner, säger Sven-Olof Johansson, vd för Fastpartner.

 

Emissionslikviden kommer att användas i enlighet med Fastpartners gröna ramverk till finansiering eller refinansiering av gröna fastigheter samt investeringar i förnybara energikällor och energieffektivitet. Gröna fastigheter inkluderar bland annat nya fastigheter med minimumcertifiering Miljöbyggnad Silver samt renoveringar som leder till en sänkning av energiförbrukningen med minst 25 procent. Fastpartner kommer att ansöka om notering av obligationslånet på Nasdaq Sustainable Bond Stockholm.

 

Swedbank har varit finansiell rådgivare till Fastpartner i den gröna obligationsemissionen. Gernandt & Danielsson Advokatbyrå och Berghco Advokatbyrå har varit juridiska rådgivare.

fredag, 23 november 2018 17:15

Fastator noterar obligationslån

alt
Joachim Kuylenstierna, vd för Fastator.

 

Aktiebolaget Fastator offentliggjorde den 19 oktober 2018 att Bolaget har emitterat obligationer till ett initialt värde om 350 Mkr inom ett rambelopp om 700 Mkr med förfallodatum den 26 oktober 2021.    

 

Som säkerhet för obligationerna har Fastator pantsatt vissa av bolagets tillgångar och bolaget kan i framtiden komma att pantsätta ytterligare tillgångar. Obligationen löper med en rörlig ränta om Stibor 3 m + 8,50 procent per år som erläggs kvartalsvis.

 

Fastator har ansökt om notering av obligationslånet på Nasdaq Stockholm och första dag för handel beräknas till den 27 november. Med anledning av noteringen har Fastator upprättat ett prospekt som har godkänts av Finansinspektionen. Prospektet finns tillgängligt på Bolagets hemsida www.fastator.se, och Finansinspektionens hemsida, www.fi.se.

 

Emissionslikviden kommer primärt att användas till återbetalning av befintligt utestående obligationslån och till investeringar i befintliga och nya fastighetsrelaterade tillgångar.

alt
Anders Sjelvgren är gd för Boverket i Karlskrona.

 

Totalt får 234 kommuner får dela på cirka 1,4 Mdr kr i stöd till ökat bostadsbyggande av Boverket. Även i år har intresset för statens stöd till bostadsbyggande ökat, från 204 kommuner som ansökte år 2017 till 234 kommuner för år 2018. Kommunerna som är med och delar på bidraget har i år gett startbesked till 65.462 nya bostäder. Bidragets syfte är att främja ett ökat bostadsbyggande i Sverige.

 

Mest pengar får Stockholms stad med 117 Mkr, följt av Göteborgs stad med 107 Mkr, Malmö stad med 71 Mkr, Uppsala med 41 Mkr, Lund 33 Mkr, Linköping 24 Mkr, Västerås 23 Mkr, Helsingborg 21 Mkr, Jönköping 20 Mkr, Örebro 18 Mkr, Umeå 18 Mkr, Järfälla 18 Mkr, Norrköping 17 Mkr, Växjö 17 Mkr, Solna 16 Mkr, Nacka 16 Mkr, Haninge 16 Mkr, Halmstad 16 Mkr, Huddinge 15 Mkr, Borås 15 Mkr, Eskilstuna 15 Mkr, Kristianstad 14 Mkr, Täby 13 Mkr, Kalmar 13 Mkr, Enköping 12 Mkr och Kungälv 12 Mkr.

fredag, 23 november 2018 15:55

Tufft för CHR Bygga Bostäder

alt
Jonas Åkerman, vd för CHR Bygga Bostäder.

 

Bygga Bostäder gjorde en stor förlust under årets nio första månader om –71 Mkr (62) för årets tre första kvartal. Det egna kapitalet minskade under perioden till 97 Mkr (162). Bolagets tillgångar minskade under perioden till 386,1 Mkr (642,3) med en soliditet om 25 procent (28). På grund av att det egna kapitalet har minskat stort har styrelserna i CHR Bygga Bostäder Holding AB (publ) och dess dotterbolag CHR Bygga Bostäder Entreprenad kunnat konstatera skäl att anta att bolagens respektive eget kapital understiger hälften av det registrerade aktiekapitalet. Bolagens respektive styrelser har därför i enlighet med aktiebolagslagen 25 kap 13 § beslutat att omedelbart inleda arbetet med att upprätta kontrollbalansräkningar för bolagen att granskas av bolagens revisor.

                     

I pågående produktion perioden sjönk Bygga Bostäders till 209 bostäder (278) och då 163 (267) såldes. Under perioden färdigställdes 148 bostäder (168).

                     

– Det mycket svaga resultatet beror delvis på att vi inte kunnat starta några projekt men mestadels på att vi fått väsentligt högre kostnader i flera stora projekt. Detta beror på att flera projekt har saktats ned eller behövt stoppats vilket medfört förseningsavgifter och ökade kostnader, då åtstramad kreditgivning till föreningarna från banker gjort att vi för en del projekt fått vända oss till privata aktörer som tagit väsentligt högre räntor samt att projektering en på flera av flerbostadshusen varit undermålig och kostnaderna har blivit väsentligt högre än planerat. Alla de ökade kostnaderna har gjort att vi fått backa tidigare tagna vinster i den successiva vinstavräkningen för ett antal projekt, säger vd Jonas Åkerman i bolagets rapport.

                     

Vid periodens slut fanns bolagets pågående produktion om 209 lägenheter, dels som BRF Kristallerna i Östersund med totalt 48 lägenheter, i fyra flerbostadshus i fyra våningar där samtliga bostäder var sålda efter rapportperiodens utgång, dels 173 lägenheter i BRF Brandholmen i Nyköping med 75 procent av lägenheterna var sålda. Under tredje kvartalet färdigställde Bygga Bostäder totalt 48 bostäder i Östersund och i Växjö. Samtliga dessa 48 bostäder var sålda. Bygga Bostäder har sedan start färdigställt totalt 519 nya hem.

                     

I en kommentar kan sägas att det mest oroväckande är att Bygga bostäder under årets tre första kvartal har startat 0 bostäder (204 för år 2017) i produktion. Det kan tilläggas att Bygga Bostäder inte har kommunicerat någon noteringsplan, men när bolaget presenterade sig för småsparare hos Aktiespararna i slutet av maj 2017, fanns en strategi om att bolaget skulle noteras. SF

torsdag, 22 november 2018 17:47

Bygg-Göta köper av Alaska i Sisjön

alt
Bauhaus köper fastigheten Högsbo 37:2 i Sisjön, Göteborg.

 

Bygg-Göta stärker sitt fastighetsinnehav och förvärvar Bauhausfastigheten i Sisjön, Göteborg. Säljare är Alaska Fastigheter. Byggnaden, som invigdes i september och innefattar cirka 17.000 kvm lokalarea, är fullt uthyrd till Bauhaus på ett långt hyresavtal. Försäljningen har skett i en strukturerad process, där Panreal har agerat säljarens rådgivare. Werks Advokater har varit legal rådgivare i affären.

 

– Investeringen ger Bygg-Göta ett tillskott med en bra handelsfastighet som förstärker nuvarande innehav av de bilanläggningar vi idag äger och förvaltar i Eklanda. Den relativt nya fastigheten stämmer väl överens med vår strategi som inriktar sig på fastigheter vilka innehar bra kvalité med moderna tekniska funktioner, säger Ronny Persson, vd för Bygg-Göta.
 

Sisjön är inte bara en del av Nordens största verksamhetsområde utan är även, tillsammans med handelsfastigheten 421 i södra Högsbo, den största externhandelsdestinationen i Göteborgsregionen med mer än 140.000 kvm handelsyta. Sisjön står dessutom inför en mycket stor expansion. Totalt planeras över 100.000 kvm kommersiella lokaler att tillföras området under den kommande 5-7 årsperioden, och Alaska Fastigheter kommer att stå för den absoluta merparten av denna utveckling. Utöver detta innefattar planer totalt cirka 6.000 nya lägenheter inom en kilometers radie från fastigheten.

 

– Försäljningen av Bauhaus är ett led i den process vi befinner oss i, där vi nu ska fokusera på att skapa bästa möjliga förutsättningar för att kunna driva den betydande utveckling Sisjön står inför. Det känns samtidigt väldigt roligt att Bygg-Göta, som en lokal och långsiktig ägare, väljer att gå in i Sisjön, säger Lars-Åke Alexandersson, delägare Alaska Fastigheter.

 

Nyligen sålde Alaska elva fastigheter med en total uthyrbar area om 38.000 kvm i Sisjön till Fastighets AB Regio.

torsdag, 22 november 2018 16:41

Riksbyggen bygger ny stadsdel i Kalmar

alt
Riksbyggen planerar för en ny sjönära stadsdel i Fredriksskans, Kalmar.

 

I Fredriksskans i Kalmar planerar Riksbyggen för en ny stadsdel som genomsyras av hållbarhet. Det blir hus med högt ställda miljökrav, smarta lösningar för att underlätta en mer hållbar livsstil för de boende samt ökad social hållbarhet genom blandade upplåtelseformer och en utformning utifrån människans behov av möten och aktiviteter.

 

– Vi räknar med att kunna komma igång med byggnation av garage under i början av 2020 och igångsättning av bostäderna under första kvartalet 2021, säger Magnus Laneborg, marknadsområdeschef Riksbyggen Bostad Sydost.

 

Riksbyggen planerar två bostadsrättsföreningar i området, varav den ena blir en så kallad Bonum-förening, Riksbyggens seniorboendekoncept med 35 lägenheter som vänder sig till hushåll där minst en av de boende fyllt 55 år. Den andra föreningen blir en ”vanlig” bostadsrättsförening med 41 lägenheter i storlek 2-5 rum och kök. Dessutom planeras 67 hyresrätter 1-3 rum och kök samt en förskola om cirka 400 kvm.

 

För gestaltningen av projektet står arkitekterna Sandell Sandberg, med Thomas Sandell i spetsen. Byggnaderna kommer att certifieras med Miljöbyggnad Silver, som premierar låg energianvändning, goda innemiljöer och granskade materialval.

torsdag, 22 november 2018 16:33

Stark utveckling för CLS Holdings

alt
Fredrik Widlund, CEO för CLS Holdings.

 

CLS Holdings sammanfattar i en Trading Update perioden 1 juli-21 november och redovisar ökad beläggning och starkt operativa resultat i hela koncernen. Sedan halvårsskiftet har vakansen minskat från 5,7 procent till 4,3 procent, motsvarande cirka 7.700 kvm.

 

– Under de senaste månaderna har vi sett en stark prestanda på samtliga våra marknader i Storbritannien, Tyskland och Frankrike. Vi har genomfört betydande uthyrningar, bland annat i fastigheter förvärvade under 2017 där vi identifierade kapitalförvaltningsmöjligheter vid inköpstillfället, säger CEO Fredrik Widlund.

 

Under perioden genomförde CLS Holdings 69 uthyrningar och av de brittiska hyreskontrakten som löpte ut förnyades till 86 procent. Bland de nytecknade hyresavtalen märks 7.000 kvm fördelat på fyra hyresgäster i fastigheten East Gate i München och ett kontrakt om 2.200 kvm till IWG Group i One Elmfield Park i Bromley, sydöstra London. I Paris färdigställde CLS en ombyggnation om 2.000 kvm för en befintlig hyresgäst.

 

Den 21 november var bolagets viktade lånekostnad 2,43 procent (2,65 vid halvårsskiftet) och lån i förhållande till fastighetsvärde 38,1 procent (38,4). Under perioden minskade CLS sin portfölj av företagsobligationer till 34,3 MGBP (46,5), vilket ingick i bolagets likvida tillgångar om 180 MGBP, motsvarande 2,1 Mdr kr.

 

– Vi är övertygade om att våra resultat kommer att överensstämma med marknadens förväntningar för helåret, trots de nuvarande politiska och ekonomiska osäkerheterna. Vår skuldkostnad är historiskt låg, vi har en stark balansräkning med betydande likvida medel och vi är väl positionerade för att dra nytta av möjligheter som de uppstår, avslutar Fredrik Widlund. LE