6 maj 2024

Redaktionen

tisdag, 27 november 2018 15:43

Castellum bygger utan kund i Upplands-Bro

alt
Castellum bygger en flexibel logistikbyggnad i Brunna, Upplands-Bro.

 

Castellum har startat nybyggnation av en lager- och logistikbyggnad i Brunna i Upplands-Bro. Fastigheten är den andra delen i en satsning som gör det möjligt för Castellum att etablera mer storskalig logistikverksamhet i det attraktiva Stockholm Väst Logistikområde. Investeringen beräknas uppgå till cirka 136 Mkr.

 

Nyproduktionen sker på Mätarvägen 45 och omfattar cirka 15.000 kvm med beräknat färdigställande under fjärde kvartalet 2019. Castellum startar bygget utan kund, men med god beredskap för anpassning under projektets gång och möjlighet att anpassa lokalen för 1-4 hyresgäster och genomlastning.

 

– Castellum stärker kvaliteten i sin portfölj med ytterligare en flexibel och modern lager- och logistikbyggnad i ett av Stockholms attraktivaste lägen. Dessutom i ett område där vakansgraden är låg, säger Anders Nilsson, vd Castellum, Region Stockholm-Norr.

 

Anläggningen kommer att miljöcertifieras enligt certifieringsmodellen Miljöbyggnad nivå silver.

tisdag, 27 november 2018 15:18

Hemfosa köper LSS-boenden för 103 Mkr

alt
Caroline Arehult, vd för Hemfosa.

 

Hemfosa förvärvar ytterligare fyra LSS-boenden i Sverige av Emrahus till ett totalt fastighetsvärde om 103 Mkr. Förvärvet är ett led i Hemfosas samarbete med Emrahus om förvärv av färdigställda och uthyrda LSS-boenden och bidrar till att stärka Hemfosas ställning som specialist inom samhällsfastigheter.

 

Den aktuella affären gäller LSS-boenden som är under uppförande av Emrahus i Borås, Uddevalla, Örebro och Lund. De årliga hyresintäkterna beräknas uppgå till totalt cirka 6,1 Mkr. Fastigheterna i Borås, Uddevalla och Örebro är fullt uthyrda till operatörerna Team Olivia respektive Nytida på 15-åriga hyresavtal, medan Attendo LSS AB är hyresgäst i fastigheten i Lund.

 

Byggnaderna uppförs som passivhus vilket medför låga driftkostnader och liten miljöpåverkan. Tillträde beräknas ske i oktober 2019 respektive mars 2020 efter att fastigheterna färdigställts.

 

Efter förvärvet innehar Hemfosa totalt tio LSS-boenden uppförda av Emrahus.

 

– Vi upplever att det idag finns stora behov av investeringar och nybyggnation av vårdfastigheter på våra marknader. Här har Hemfosa, med sin specialistkunskap och erfarenhet, stora möjligheter att bidra som en långsiktig partner, säger Caroline Arehult, vd på Hemfosa.

alt
Johan Castwall, t v, lämnar Stockholms Hamn som vd och Thomas Andersson blir ny vd för Stockholms Hamn den 1 december.

 

Johan Castwall, tidigare vd i Stockholms Hamn, kommer att lämna sitt uppdrag och tillträda tjänsten som förvaltningschef på exploateringskontoret i Stockholms stad. Styrelsen för Stockholms Hamn har därför utsett Thomas Andersson, tidigare vice vd på Stadshus AB till ny vd. Både Castwall och Andersson tillträder sina nya uppdrag den 1 december.

 

– Stockholms Hamn är en viktig nyckelspelare i en växande region, och jag ser verkligen fram emot möjligheten att sätta mig in i bolagets frågor ordentligt och vara med och utveckla sjöfartsstaden Stockholm, säger Thomas Andersson.

 

Johan Castwall har lett arbetet med att förverkliga stora hamninvesteringsprojekt och har drivit infrastruktur- och samhällsbyggnadsfrågor under sin tid som vd på Stockholms Hamn.

 

– Uppgiften att arbeta med stadens utveckling i ett ännu bredare perspektiv på exploateringskontoret känns utmanande och spännande. Samtidigt har mina sju år i Stockholms Hamnar varit fantastiska, säger Johan Castwall.

tisdag, 27 november 2018 14:48

Nytt äldreboende i Telestaden

alt
Det så kallade L-huset i Telias gamla kontorsområde i Farsta byggs om till äldreboende.

 

Rikshem och Ikano Bostad har tecknat avtal med Attendo för ett ombyggnadsprojekt i Telestaden – Telias före detta  kontorsområde i Farsta. Ett befintligt kontor ska förvandlas till ett äldreboende med 110 lägenheter om 8.000 kvm fördelat på tre plan. Inflyttningen sker preliminärt våren 2021.

 

– Vårt mål är att Telestaden ska vara en levande stadsdel för många människor i olika livsfaser och familjekonstellationer. Attendos äldreboende är en viktig del i detta avseende. Vi ser fram emot arbetet med att varsamt modernisera L-huset, som är perfekt för denna typ av verksamhet, säger

Per Högdin, projektchef för Telestaden.

 

Äldreboendet ska byggas i den så kallade byggnad L på Mårbackagatans sidan av Telestaden, på fastigheten Burmanstorp 1. Området har en unik miljö med prisad arkitektur med kulturhistoriskt värde, där det finns en blandning av kultur, service, skolor, bra kommunikationer och närhet till natur.

 

Bland de verksamheter som redan har flyttat till Telestaden finns Familjebostäder och Konstverket (ett kulturproduktionshus som samlar KKV och SITE).

tisdag, 27 november 2018 08:18

EQT lägger kontantbud på Stendörren

alt
Conni Jonsson, f. 1960, är styrelseordförande i EQT.

 

EQT, har via Chicago Holding, lagt ett kontantbud på Stendörren om 100,25 kronor per aktie, vilket värderar bolaget till drygt 2,8 Mdr kr. Budet motsvarar en premie på 3,8 procent jämfört med stängningskursen för B-aktien på Stockholmsbörsen den 26 november och 9,7 procent jämfört med det volymviktade snittpriset om 91:30 kronor för B-aktien på Stockholmsbörsen under de 20 handelsdagarna. Ägare med 50,1 procent av rösterna har accepterat kontantbudet. Dessa storägare är Kvalitena, Hummelsboshom, Knut Pousette, Hans Lycketorp och Seth Liebermann.

 

I ett pressmeddelande sägs att EQT Real Estate är en investeringsrådgivare som har långvarig erfarenhet från svenska verksamhets- och logistikfastigheter och bolaget är övertygade om att deras expertis och engagemang inom fastighetssektorn kommer bidra till den framtida utvecklingen av Stendörren. EQT Real Estate har för avsikt att fortsätta att investera i och utveckla verksamheten samt erbjuda ett långsiktigt ägande, vilket är positivt för utvecklingen av Stendörren, dess ledning, anställda och kunder.

 

Länk till pressmeddelandet:

http://news.cision.com/se/eqt-ab/r/eqt-real-estate-offentliggor--genom-chicago-holding-ab--ett-kontant-offentligt-uppkopserbjudande-til,c2682769

alt
Westfield London, i White City i Borough of Hammersmith och Fulham, är det största köpcentrumet i Europa med 365 butiker och med en uthyrbar lokalyta om cirka 150.000 kvm. Centrumet utvecklades av Westfield Group till en kostnad av £ 1,6bn, 18,5 Mdr kr, och färdigställdes i oktober 2008.

 

Trots rapporter om butiksdöd, så ökade den totala investeringen i den europeiska detaljhandelssektorn till totalt 21 miljarder euro fram till utgången av tredje kvartalet 2018, vilket är en ökning med 8 procent jämfört med år 2017.

 

De största ökningarna av fastighetsinvesteringar under de tre första kvartalen 2018 var i Belgien med en ökning om 229 procent, Polen med 80 procent och Italien med 52 procent, enligt Savills senaste marknadsrapport, European Retail Investment Report.

 

På de största marknaderna ökade investeringarna i Frankrike med 23 procent och i Tyskland med 15 procent. Tyskland är störst på den totala investeringsmarknaden för detaljhandelsfastigheter med 24 procent av det totala fastighetsvärdet, följt av Storbritannien med 19 procent. När det gäller specifika tillgångsklasser hävdade sig köpcentrum väl, särskilt då för Italien där fastighetsvärdet för köpcentrum under 2018 steg med 158 procent till 1,2 miljarder euro följt av Polen där fastighetsvärdet steg med 82 procent 2,1 miljarder euro. De genomsnittliga direktavkastningarna för detaljhandelsfastigheter har stabiliserats kring cirka 4,5 procent.

 

Oliver Fraser-Looen, chef för europeiska detaljhandelsinvesteringar på Savills, säger:

– De tre första kvartalen under 2018 har haft en stark tillväxt för detaljhandelsfastigheter i Europa, särskilt gäller det för investeringar i köpcentrum i Italien och Polen. SF

måndag, 26 november 2018 15:41

Kungsleden säljer för 700 Mkr till Regio

alt
Ylva Sarby Westman, vice vd och CIO Kungsleden.

 

Kungsleden har tecknat avtal om försäljning av hela 15 handels- och kontorsfastigheter i Eskilstuna till Fastighets AB Regio. Försäljningspriset uppgår till cirka 700 Mkr före avdrag för latent skatt, vilket är i linje med fastigheternas bokförda värde. Fastigheterna har en uthyrningsbar area om drygt 80.000 kvm, varav cirka 20.000 kvm har stått vakant under lång tid.

 

– Vi har fått möjligheten att sälja vårt Eskilstunabestånd till en bra och långsiktig fastighetsägare med fokus på regionstäder. Det frigjorda kapitalet kommer att användas till värdeskapande investeringar i någon av våra prioriterade tillväxtmarknader Stockholm, Göteborg, Malmö eller Västerås.Transaktionen innebär också att vi stärker vårt fokus på kontor och minskar andelen handelsfastigheter i portföljen till att utgöra 5 procent av det totala fastighetsvärdet, säger Ylva Sarby Westman, vice vd och CIO Kungsleden.

 

Frånträde kommer att äga rum i januari 2019 och det årliga driftnettobortfallet uppgår till omkring 40 Mkr. I och med försäljningen lämnar Kungsleden Eskilstuna och stänger sitt lokalkontor på orten.

 

Regio, som sedan tidigare äger fem fastigheter i centrala Eskilstuna, blir genom förvärvet den ledande privata fastighetsägaren i Eskilstuna. I samband med förvärvet inleds ett nytt samarbete med bolaget Mälarstaden Asset Management AB (”Mälarstaden AM”) som kommer att hantera fastigheterna i enlighet med Regios etablerade förvaltningsmodell. Mälarstaden AM är ett nyetablerat förvaltningsbolag med Pontus Rode, tidigare medgrundare till Heimstaden Bostad, som vd.

 

Efter förvärvet uppgår Regios fastighetsvärde till cirka 8,5 Mdr kr och portföljen omfattar cirka 470.000 kvm, huvudsakligen kontorslokaler.


Eric Bergström, vd för Regio och Partner Brunswick Real Estate, säger:

– 2018 har varit ett spännande år för Regio som har kännetecknats av flera strategiskt viktiga förvärv. När vi nu förvärvar Kungsledens samtliga fastigheter i Eskilstuna stärker vi vår position i staden och blir den ledande privata fastighetsägaren i en stark regionstad. Genom fastigheternas centrala lägen, i kombination med vårt nuvarande bestånd, ser vi stora utvecklingsmöjligheter. Vi avser därför att tillsammans med Mälarstaden AM fortsätta utveckla fastigheterna genom att omgående initiera ett omfattande investeringsprogram. Vi är övertygade om att en aktiv fastighetsförvaltning och stadsutveckling med hållbarhet i fokus är viktiga faktorer för en stads tillväxt.

alt
Tidigare i år var det inflyttning i den tusende Bonum-lägenheten. Och många fler Bonum seniorboenden är på gång, det handlar om cirka 1.000 seniorbostadsrätter i 48 pågående eller planerade projekt.

 

Nu startar förberedelserna för Riksbyggens Bonum Brf Sundemans backe, 53 seniorbostadsrätter på Stallhagen i Västerås. Riksbyggens koncept Bonum är marknadsledare på seniorbostadsrätter och erbjuder ett boende som underlättar ett aktivt och bekvämt liv långt upp i åldrarna.

 

– En av de stora utmaningarna på bostadsmarknaden är det stora behovet av fler bostäder anpassade för äldre. Det är därför mycket roligt att Riksbyggen nu kan börja förberedelserna för nya seniorbostäder med fokus på hållbarhet på Stallhagen, säger Mikael Pettersson Sjölund, marknadsområdeschef Riksbyggen Bostad Bergslagen.

 

Säljstarten är planerad att ske under våren 2019 med en beräknad inflyttning hösten 2021. Det kommer att bli 53 ljusa och bekväma lägenheter på Stallhagen i centrala Västerås. Husen kommer att ligga bredvid vackra Sundemans backe med närhet till matbutik, vårdcentral och apotek. Västerås citykärna med butiker, nöjen och restauranger ligger bara en kort promenad bort. Bostäderna byggs med högt ställda hållbarhetskrav och kommer att certifieras med Miljöbyggnad Silver.

 

I varje Bonumförening finns en Bonumvärd och medlemmarna har tillgång till en rad olika praktiska tjänster. Det kan handla om allt från blomvattning när man är på semester till montering av hyllor. Bonumvärden arrangerar även i samråd med de boende, träffar och sociala aktiviteter för att öka trivseln och gemenskap.

 

– I föreningen finns det också både gemensamhetslokal och övernattningsrum för tillfälliga gäster. Det är väldigt uppskattat och gör att man till exempel inte behöver ett eget gästrum när familj eller vänner kommer för att hälsa på, tillägger Mikael Pettersson Sjölund.

 

Bonum-konceptet startades officiellt 2008. Tidigare i år var det inflyttning i den tusende Bonum-lägenheten. Och många fler Bonum seniorboenden är på gång, det handlar om cirka 1.000 seniorbostadsrätter i 48 pågående eller planerade projekt.

måndag, 26 november 2018 13:29

Humlegården inviger Grow Hotel

alt
Danska 3XN har ritat Grow Hotel i Solna strand på uppdrag av Humlegården. Foto: Jonas Lindström Studio

alt
Grow Hotel i Solna strand med inredning signerad Note Design Studio. Foto: Jonas Lindström Studio


Humlegårdens utveckling av Solna strand går på högvarv. Det senaste tillskottet är Grow Hotel, beläget på Landsvägen 30 där Solna och Sundbyberg möts. Genom etableringen av hotellet tas ett viktigt steg i områdets utveckling, där Humlegården tar ett grepp om hela stråket och förvandlar det som tidigare förknippades med lätt industri och kontorskomplex till ett välkomnande område med restauranger och god service. Som en del i satsningen gör Humlegården även en bearbetning av landskapet i hela området, med syfte att binda samman det nya med det gamla och skapa en helhet.
    

– Vi är i grunden ett företag som äger och förvaltar kontor, men för att skapa attraktiva platser behövs många ingredienser. Vi vill göra Solna strand till en dynamisk plats genom att tillföra moderna, flexibla kontor som stöttar våra kunders verksamheter, men även restauranger, hotell och trevliga gångstråk är viktiga. Det är många perspektiv som man behöver beakta för att slutresultatet ska bli en plats där människor vill vara och kan utvecklas. Grow Hotel är efterlängtat och kommer att bidra stort till upplevelsen i Solna strand, säger Maria Lidström, Stadsutvecklingschef på Humlegården.
    

Grow Hotel erbjuder 176 välplanerade rum och studios med fönster från golv till tak, samt en hälsoavdelning med gym och bastu för hotellets gäster. Operatör är Time Hotel Group och hotellet ingår i Best Western Hotels & Resorts. I gatuplanet fungerar lobbyn och restaurangen som ett inbjudande vardagsrum. Norobata är ett helt nytt restaurangkoncept skapat exklusivt för Grow Hotel. Det är en nordisk version av det japanska robataköket där råvaror grillas på mycket hög värme över kol av japansk vitek. Till våren öppnar en stor uteservering på innergården, där det även kommer att finnas en köksträdgård med odling för hotellets eget bruk.
    

Hotellet har erhållit en preliminär miljöcertifiering enligt Miljöbyggnad Guld. Byggnaden är ritad av den danska 3XN på uppdrag av Humlegården, och karaktäriseras av fasaden som med sina vinklade paneler skiftar utseende i takt med förändrade ljusförhållanden. Inredningen är skapad av prisbelönta Note Design Studio i Stockholm. Grow Hotel är designkontorets första hotelluppdrag och inredningskonceptet bygger på hotellets inriktning mot affärsresenärer.

måndag, 26 november 2018 13:22

Nya medarbetare till NIRAS CRES

alt
Från vänster: Gustaf Rosander, Cecilia Prick, Vivianne Zhong, Karolina Fors, Anita O’Flaherty och Susanne Montelius


NIRAS har under året fått större uppdrag för befintliga och nya kunder på företagets kontor i Göteborg, Malmö och Stockholm. Till konsultteamet i Göteborg har Susanne Montelius anslutit. Hon kommer senast från studier på Chalmers och har en civilingenjörsexamen inom samhällsbyggnadsteknik. Under hösten har Montelius arbetat med att stödja en av våra stora statliga ramavtalskunder med deras hyresavtalsportfölj och lokalsökningar. Därutöver arbetar hon som biträdande projektledare i ett uppdrag där flera kommunala förvaltningar ska samlokaliseras i ett nytt stadshus.
    

Under hösten har Vivianne Zhong och Gustaf Rosander rekryterats och bidragit till ett växande konsultteam i Malmö.

 

Vivianne Zhong har en civilingenjörsexamen från Lunds Tekniska Högskola inom lantmäteri med inriktning fastighetsekonomi och arbetar bland annat med lokalsökningar för en av NIRAS stora ramavtalskunder.

 

Gustaf Rosander har senast arbetat som projektledare med lokalförsörjning, hyresförhandlingar och förvaltning för en av landets större utbildningsföretag. Han har i grunden en examen från Malmö högskola i fastighetsföretagande. Rosanders erfarenhet är värdefull i de uppdrag han nu driver för några av våra statliga myndigheter som utökar sin verksamhet i södra Sverige.
    

I Stockholm har NIRAS under året välkomnat Cecilia Prick och Anita O´Flaherty. Cecilia Prick har efter studier på Chalmers kompletterat med en mastersexamen på KTH med inriktning fastighetsekonomi. Vid sidan av studierna har hon arbetat hos en av landets större fastighetsägare som biträdande fastighetschef.
    

Anita O´Flaherty kommer senast från Stockholms läns landsting och kommer med sin gedigna erfarenhet inom lokalförsörjning i offentlig verksamhet att bidra till att NIRAS förstärker sin position som ledande rådgivare inom hyresgästrådgivning.
    

Slutligen hälsar NIRAS sin tidigare kollega Karolina Fors varmt välkommen tillbaka till Stockholmskontoret, nu med 15 års erfarenhet som hyresjurist från både fastighetsägar- och hyresgästsidan.
    

– Våra nya kollegor bidrar till vår tillväxtstrategi och till att våra uppdragsgivare får effektiva och ändamålsenliga lokaler och arbetsplatser som stödjer deras utveckling och ger en attraktiv och god arbetsmiljö. Vi driver allt fler lokalavvecklingsuppdrag samtidigt som våra stora ramavtalskunder avropar kompetent konsultstöd som aldrig förr, säger Ingela Johansson, affärsområdeschef på NIRAS Corporate Real Estate Services.