6 maj 2024

Redaktionen

alt
Skanska har nyligen påbörjat ett projekt omfattande 101 hyresrätter och ett vårdboende med 72 bostäder. Rikshem förvärvar projektet vid färdigställadet, vilket beräknas ske under 2021.


Rikshem förvärvar en projektfastighet i Norrköping av Skanska. Det är en bostads- och samhällsfastighet med en total uthyrningsbar area om 11.000 kvm som förvärvas till ett fastighetsvärde om cirka 490 Mkr.
    

Projektet omfattar två byggnader med och kommer totalt att rymma 101 hyresbostäder samt ett vårdboende med 72 lägenheter. Under de bägge husen byggs ett garage. Ett 15-årigt avtal avseende vårdboendet är tecknat med Vardaga Äldreomsorg AB, en av Sveriges största privata vårdaktörer.
    

Norrköping är en viktig tillväxtort för Rikshem och på orten har företaget idag cirka 2.700 bostäder.

 

– Med en växande befolkning ökar också behovet av samhällsfastigheter för verksamheter såsom skolor, förskolor och vårdboenden. Vi vill växa både inom samhällsfastigheter och bostäder och eftersträvar områden som inrymmer båda. En blandning av olika boendeformer och verksamheter bidrar positivt till en hållbar stadsutveckling. Avsikten är att fastigheten ska miljöcertifieras enligt Miljöbyggnad Silver, säger Christofer Bernebring, regionchef på Rikshem.
    

Byggnadsarbetena är redan påbörjade och husen ska stå färdiga 2021. Rikshem tillträder fastigheten efter färdigställande.
    

– Vi ser fram emot att komma igång med det här spännande stadsutvecklingsprojektet där vi successivt omvandlar en gammal industritomt till levande bostadskvarter. I Rikshem får vi in en stabil och långsiktig ägare, vilket känns väldigt bra, säger Thomas Heinegård, affärsutvecklare hyresbostäder, Skanska Sverige.

tisdag, 04 december 2018 11:42

Fabege uppför nollenergi-hotell

alt
Volymskiss av det blivande nollenergi-hotellet i Arenastaden, Solna. Byggnaden kommer att innehålla 336 hotellrum, 88 lägenheter för longstay samt Nordic Choicice Hotels svenska huvudkontor. För formgivningen svarar White arkitekter.


I Arenastaden i Solna bygger Fabege Sveriges första nollenergi-hotell. Genom 21 borrhål för geoenergi samt totalt nästan 2.500 kvm solceller på fasad och tak kommer det produceras mer energi än vad som kommer förbrukas i fastighetsenergi.
    

Den 11 våningar höga hotellbyggnaden är ritad av White arkitekter och blir synlig i Arenastaden genom sin snedställda form och sin matrisgjutna fasad. Det är en sammanhållen volym vars uppdelade takfot vittnar om projektets höga energiprofil och stora solcellspark. Arkitekturen genomsyras av synlig och sinnlig hållbarhet.
    

Hotellet, som ska stå klart under det första kvartalet 2021, blir en del av Nordic Choice Hotels kedja Comfort Hotel med 336 rum, 88 lägenheter för longstay samt kommer inrymma Nordic Choice Hotels svenska huvudkontor.
    

– Det är spännande och utmanande med en hyresgäst som har höga ambitioner och mål gällande energi och hållbarhet, säger Klas Holmgren, Chef Projekt och förädling på Fabege.

måndag, 03 december 2018 16:37

Anders Kupsu slutar på Skandia

alt
Efter nio år som vd för Skandia Fastigheter kommer Anders Kupsu, 56 år, att sluta som vd, senast i maj 2019. Han kommer fortsätta i branschen, dock i mindre skala.

 

Efter nio år som vd för Skandia Fastigheter, har Anders Kupsu, 56, informerat styrelsen om att han önskar lämna sitt uppdrag i bolaget. Med anledning av detta påbörjas nu rekryteringen av en ny vd, och tills dess att en efterträdare har utsetts arbetar Anders Kupsu vidare på oförändrat sätt, dock som längst till och med maj 2019.

 

Under Anders Kupsus tid i Skandia Fastigheter har bolaget levererat en totalavkastning över snittet i branschen samtidigt som portföljens värde har stigit från 30 Mdr kr till dagens cirka 56 Mdr kr. Under Kupsus ledning har även Skandia Fastigheters strategiska arbete med hållbarhetsfrågor och hållbarhetscertifieringar av fastigheter har blivit en prioriterad del av verksamheten, liksom att arbetet med att driva långsiktiga stadsutvecklingsprojekt har fått ett större fokus. Dessutom har Skandias fastighetsportfölj breddats från att innehålla kontor, bostäder och köpcentrum till att också inbegripa samhällsfastigheter.

 

– Det här är inte ett beslut jag fattat över en natt, utan resultatet av en tids reflektioner och prioriteringar. Efter nio spännande och fantastiska år som vd här på Skandia Fastigheter, och dessförinnan 20 år i olika chefsroller inom Skanska, tänker jag nu vara ledig en tid och målet är att sedan fortsätta att jobba vidare i branschen, men i mindre skala, säger Anders Kupsu.

måndag, 03 december 2018 16:33

Strategisk Arkitektur tävlar om campus i Kiel

alt
I Strategisk Arkitekturs förslag till nytt campusområde för Christian Albrecht Universitet i Kiel får bottenvåningarna ett rikt utbud av upplevelser i form av caféer, restauranger, butiker, kontor, utställningar och startup-hubbar.

 

Christian Albrecht Universitets campusområde i Kiel, Tyskland, är i behov av modernisering och att anpassa strukturen och byggnaderna från 60- och 70-talet till dagens universitetsliv och undervisning. Som enda internationella arkitektkontor har Strategisk Arkitektur bjudits in att tävla om en vision/masterplan över campusområdet. Den vinnande planen kommer att ligga till grund för områdets långsiktiga utveckling.

 

Traditionella universitetsmiljöer tenderar att bli monofunktionella och oförmögna att erbjuda en större palett av ett samtida och framtida urbant liv. I förslaget ”Universe’city” går CAU Kiel från att vara en osammanhängande, modernistisk skapelse till att erbjuda den urbana stadens kvaliteter.

 

Teamet på Strategisk Arkitektur har arbetat för att skapa en attraktiv urban miljö där universitetet kompletteras med bostäder, forskningsinstitut, entreprenörsdrivna hubbar, samt mer urbana kvaliteter i form av butiker, kontor, restauranger och kultur. Detta skapar en plats där livet vid sidan om utbildning, forskning och arbete får en lika självklar del som lärosätet, vilket bidrar till ett levande campusområde dygnet runt.

måndag, 03 december 2018 16:30

Amasten planerar 70 lägenheter i Ö-vik

alt
Interiör från en lägenhet byggd enligt Amastens koncept Riki.

 

Amasten har för avsikt att bygga 70 lägenheter på Sörliden i centrala Örnsköldsvik. Lägenheterna uppförs enligt bolagets koncept Riki med balkonger i sydvästlig riktning mot havet. Planen är att lägenheterna ska stå klara till våren 2020.

 

Amastens produkt Riki-huset erbjuder bra bostäder som byggs på ett kostnadseffektivt och nytt sätt genom en industriell process. Produktionstiden från färdigt bygglov till inflyttning är cirka tio månader.

 

– Intresset för Riki-huset som produkt är starkt. Örnsköldsvik har en stark företagandetradition med stort utvecklingsfokus. Lägenhetsprojektet är mycket spännande och har en arkitektur som är inspirerad av orten, säger Ellen Reichard, affärsutvecklingschef Amasten.

 

– Vi har en ambition att möjliggöra byggande av lägenheter för alla och Riki-huset är ett intressant koncept med fokus på effektiva och funktionella boendeytor. Jag tror definitivt att många som önskar ett centralt boende kommer att tilltalas av detta koncept i kombination med närheten till stadskärnan, säger Marcus Elfving, fastighetsstrateg på Örnsköldsviks kommun.

måndag, 03 december 2018 15:03

Nya hyresgäster till Medborgarhuset

alt
Gatubild Medborgarhuset. Visionsbild Nyréns Arkitektkontor februari 2018

 

alt

Visionsbild Medborgarhusets entré. Nyréns Arkitektkontor 2018

 

alt

Visionsbild Medborgarhuset, barnbiblioteket. Nyréns Arkitektkontor 2018

 

Stockholms stad har träffat avtal med två nya hyresgäster till Medborgarhuset: Mezefabriken och Hawaii Poké. När renoveringen och utvecklingen av Medborgarhuset är klar kommer de öppna restauranger i lokaler mot Folkungagatan. Lokalerna är på 62 respektive 71 kvm. I huset finns plats för två ytterligare restauranger i den västra flygeln mot Söderhallarna. Lokalerna är på cirka 400 och 1.400 kvm.

 

Medborgarhuset har även tidigare haft inslag av kommersiella verksamheter. I det nya och ombyggda Medborgarhuset kommer de att komplettera stadens utbud på ett ännu bättre sätt och bidra till att denna, tidigare lite bortglömda, del av Folkungagatan blir ett naturligt stråk för boende, anställda och besökare i området.

 

Medborgarhuset från 1939, ska bli en mer attraktiv och tillgänglig mötesplats. Huset ska bli mer tillgängligt för alla, genom en ny gemensam entré från Medborgarplatsen och nya entréer från Götgatan och tunnelbaneplan. Det ska också bli möjligt att röra sig inom byggnaden mellan de olika verksamheterna, genom inre promenadstråk och fler allmänna ytor.

 

Stadens olika verksamheter kommer att få full fysisk tillgänglighet och mer ändamålsenliga lokaler. Det gäller Forsgrenska badet, gymmet och idrottshallen liksom biblioteket och Kulturskolans teaterverksamhet.

 

Biblioteket flyttar till andra sidan huset och får en ny entré från Götgatan. De publika ytorna och barnavdelningen blir betydligt större än tidigare. Kulturskolan får större ytor för teaterverksamheten.

 

Medborgarhuset är ”blåklassat” enligt Stadsmuseets klassificering av kulturhistoriska byggnader och ska därför utvecklas med stor varsamhet för de kulturhistoriska värdena.

 

Trafikkontoret kommer i ett eget projekt lägga om trafiken, bredda trottoaren och eventuellt plantera nya träd på den södra sidan av huset. Där det i bottenplan också blir en servering. Sammanfattningsvis skapar det en ljusare och tryggare närmiljö på en sida av Medborgarhuset som idag upplevs som stängd och otrygg.

 

Arbetena ska vara klara sommaren 2020. Under tiden som Medborgarhuset håller stängt bedriver några av hyresgästerna verksamhet på andra platser: En del av Kulturskolan finns nu i Söderhallarna. Kulturskolans teater- och dansverksamhet finns i en paviljong vid Allhelgonakyrkan. Biblioteket finns i en filial i Söderhallarna. Sensus studieförbund finns i lokaler på Torkel Knutssonsgatan 37.

måndag, 03 december 2018 13:33

Catena utser Jörgen Eriksson till regionchef

alt

                                                                                                                               
Jörgen Eriksson (bilden), anställd i Catena sedan augusti 2016, blir bolagets regionchef i Malmö. Han lämnar därmed sin nuvarande roll som controller på Catena och ersätter Christian Berglund som meddelat att han lämnar sin tjänst som regionchef i Malmö och Jönköping under första kvartalet 2019. Som regionchef i Malmö ingår Jörgen i Catenas ledningsgrupp.
    

– Catena är ett starkt bolag och jag är oerhört motiverad att få fortsätta utveckla och utvecklas med Catena som ny regionchef i Malmö. Jag är övertygad om att vi kan fortsätta driva Region Malmö framåt med det kompetenta team som finns där, säger Jörgen Eriksson.
    

– Jag är mycket glad att Jörgen med sitt stora engagemang vill gå vidare i företaget. Jörgens affärsmässighet och analytiska ådra med ett brett verksamhetsperspektiv kommer vara en stor tillgång i uppdraget att utveckla region Malmö, säger Benny Thögersen, vd för Catena.

alt

                                                                                                                                     
Sebastian Vithal (bilden) är från och med den 10 december ny transaktionsansvarig på kommunägda Älvstranden Utveckling i Göteborg.
    

– Vi är mycket glada att få välkomna Sebastian Vithal till vårt gäng. Han har tagit vägen in i fastighetsbranschen via bank och finansieringsinstitut. Det är en spännande bakgrund som kommer att komplettera oss och göra oss starka inför kommande affärer, säger Cecilia Andersson, fastighetsutvecklingschef på Älvstranden Utveckling
    

Närmast kommer Sebastian Vithal från Trygg i Väst Bevakning. Tidigare har han har bland annat arbetat på Collector Finance & Law och på olika avdelningar inom SEB.

måndag, 03 december 2018 13:31

Skanska säljer för 609 Mkr i Katowice

alt
Silesia Business Park i polska Katowice omfattar totalt cirka 48.000 kvm.


Skanska har sålt byggnaderna C och D i kontorskomplexet Silesia Business Park i Katowice, Polen, till ISOC Group, ett företag som investerar i fastigheter och infrastruktur och som är baserat i Manila i Filippinerna. Värdet på transaktionen är 59 MEUR, cirka 609 Mkr.
    

De bägge byggnaderna omfattar totalt cirka 24.600 kvm uthyrbar yta. C-byggnaden är LEED Gold-certifierad, medan D-byggnaden förväntas erhålla certifieringen under andra kvartalet 2019.

 

Byggnaderna tillhör kontorskomplexet Silesia Business Park, vilket nu är helt avyttrat. A- respektive B-byggnaden i kontorskomplexet förvärvades för tre år sedan av Niam.

måndag, 03 december 2018 13:29

Offentliga Hus köper för 367 Mkr i Göteborg

alt
Lars Holm, vd för Offentliga Hus.


Offentliga Hus i Norden AB har tecknat avtal gällande förvärv av aktierna i Opalparken Förvaltning AB. Förvärvet gäller en samhällsfastighet under uppförande som kommer att stå klar år 2020 vid Opaltorget i Tynnered, Göteborg. Den preliminära köpeskillingen är baserad på ett fastighetsvärde om 367 Mkr med 5 procent avkastning, samt villkor om en uthyrningsgrad på minst 90 procent vid tillträdet. Fastigheten tillträds fjärde kvartalet 2020. Glimstedt och Colliers har varit rådgivare till Offentliga Hus i transaktionen.
    

Fastigheten har en total uthyrningsbar yta om 8.208 kvm och består av lokaler för kontor och handel. Hyresvärdet uppgår till drygt 19,5 Mkr. Hyresgästerna består till övervägande del av offentliga verksamheter, som Göteborgs Stad och Västra Götalandsregionen, samt av Hemköp. Dessa hyresgäster står för drygt 80 procent av hyresvärdet med kontraktstider mellan 10-15 år.
    

– Med detta förvärv förstärker och flyttar vi fram vår position inom samhällsfastigheter i den expansiva Göteborgsregionen. För det växande Tynnered kommer vår fastighet att vara något av ett framtida nav för samhället med både offentlig och kommersiell service, säger Lars Holm, vd för Offentliga Hus.