19 maj 2024

Redaktionen

fredag, 07 december 2018 13:03

Colliers etablerar padelcenter i Mölnlycke

alt
PDL Group gör sin tolfte etablering på Produktvägen 3 i Mölnlycke.


Colliers har förmedlat ytterligare en lokal till företaget PDL Group som driver padelcenter runt om i Sverige. Lokalen om cirka 2.500 kvm ligger på Produktvägen 3 i Mölnlycke och verksamheten öppnas lördagen den 8 december. Fastighetsägare är Aranea Förvaltnings AB.
    

– Vi är glada över att öppna upp vårt andra center i Göteborgsregionen i Mölnlycke. Centret är lätt att ta sig till, har bra skyltläge och hallen är i mitt tycke en av Sveriges finaste padelhallar, Henrik Söderberg, vd för och grundare av PDL Group.
    

Padelcentret i Mölnlycke är PDL Groups tolfte etablering i Sverige hittills.
    

Padel är en racketsport med rötter i Spanien och Latinamerika. Det är en enkel sport att spela och förklaras bäst som en blandning av tennis och squash. Sporten har blivit allt mer populär de senaste åren.
    

– Vi är nöjda med att ha hittat ytterligare en lokal lämpad för padel åt PDL Group. Utmaningen ligger hela tiden i att hitta lokaler med bra läge som har rätt storlek och med takhöjd lämpad för padel, säger Rozana Eriksson Yevno, Director Leasing på Colliers.

fredag, 07 december 2018 12:49

Atrium Ljungberg säljer för 437 Mkr

alt
Sedan 1955 har Atrium Ljungberg utvecklat Västberga Handel till en välfungerande regional handelsplats i södra Stockholm. Västberga Handel omfattar idag totalt cirka 18.200 kvm uthyrbar yta främst för handel och service. Fotograf: Erik Lefvander


Atrium Ljungberg har idag träffat avtal med Serena Properties om försäljning av fastigheten Arbetsstolen 3 i Stockholm, mer känd som Västberga Handel. Köpeskillingen baseras på ett underliggande fastighetsvärde om 437 Mkr. Serena Properties, som ägs av Balder (56 procent), finska pensionsförsäkringsbolaget Varma (43 procent) och Redito (1 procent), tillträder fastigheten den 20 december 2018.
    

Västberga Handel omfattar drygt 18.000 kvm och största hyresgäster är Coop, Systembolaget, Rusta och Jysk.
    

– Vårt fokus är att utveckla attraktiva stadsmiljöer med en blandning av kontor, handel, bostäder, service, kultur och utbildning. Vi bedömer att vi inte, inom överskådlig tid, kan utveckla platsen vid Västberga Handel på ett sätt som stödjer vår vision och affärsidé. Marknadsläget för avyttring är nu mycket starkt och vi väljer därför att sälja och istället fokusera och investera i våra andra platser där vi har större utvecklingsmöjligheter, säger Annica Ånäs, vd för Atrium Ljungberg.
    

För Atrium Ljungberg ger affären ger ett positivt resultat efter skatt med cirka 34 Mkr, varav 29 Mkr avser realiserad värdeförändring fastighet och 5 Mkr uppskjuten skatt. Resultatet kommer att redovisas i bokslutet för det fjärde kvartalet. Fastighetens hyresvärde är 32 Mkr.
    

– Vi är glada över att få möjligheten att göra vårt första förvärv i Stockholm. Västberga Handel passar väl in i Serenas investeringsstrategi och vi ser fram emot att fortsättautveckla fastigheten tillsammans med våra hyresgäster för att stärka platsen ytterligare, säger Marc von Melen, vd för Serena Properties.

alt
Fastigheten Dragarbrunn 16:6.


I tisdags tillträdde Castellum fastigheten Dragarbrunn 16:6 i Uppsala. Fastigheten, som såldes av Uppsala Akademiförvaltning, har en total uthyrningsbar yta om 4.300 kvm varav 3.000 kvm är kontor. Därutöver finns 30 garageplatser. Uthyrningsgraden är 91 procent.
    

– Vi är glada över att utöka vårt fastighetsbestånd med denna kontorsfastighet. Den är välbelägen i centrala Uppsala och passar väl in i vårt bestånd, säger Olle Högdahl, affärsområdeschef för Castellum Uppsala.

torsdag, 06 december 2018 17:48

Fastpartner köper för nära 2 Mdr i Solna

alt
Solna Port (Brahelund 2) byggdes 2001-2002 av Skanska och var företagets huvudkontor fram till 2013/2014.

 

Fastpartner har avtalat om att förvärva fastigheten Brahelund 2 – även känd som Solna Port – av Areim för en köpeskilling om 1.953,5 Mkr, efter avdrag för uppskjuten skatt. Fastigheten har en uthyrningsbar yta om cirka 41.000 kvm LOA samt 625 garageplatser och de årliga hyresintäkterna uppgår till cirka 123 Mkr.

 

Fastigheten ligger strategiskt vid E4:an med goda publika kommunikationer till Stockholm City och Arlanda. Den består till största del av kontor men inrymmer även en restaurang, ett gym, lager- och konferensytor samt garageplatser. Så sent som i våras genomförde Areim uthyrningar om cirka 8.000 kvm i fastigheten, bland annat till Verisure Sverige AB, Kriminalvården, Mäklarsamfundet, OBOS Sverige, Myresjöhus, Smålandsvillan och Kärnhem.

 

Solna Port är certifierad enligt Breeam In Use, very good, samt delvis finansierad genom emission av en grön obligation.

 

I och med förvärvet stärker Fastpartner sin position i Solna. Efter förvärvet kommer cirka 87 procent av bolagets hyresintäkter från Stockholmsområdet. Tillträde ska ske den 1 februari 2019.

 

– Fastpartner förstärker inte bara sin position som fastighetsaktör i Solna utan förvärvar även en fastighet av hög kvalitet med en stark helhetslösning för hyresgästerna. Fastigheten ger oss en produkt för framtiden som kan möta efterfrågan från hyresgäster som letar efter ett alternativ till Stockholms innerstad, säger Sven-Olof Johansson, vd för Fastpartner.

torsdag, 06 december 2018 15:31

HEBA köper projekt i Silverdal av Skanska

alt
HEBA köper ett projekt av Skanska Hyresbostäder som ligger inom kvarteret Murklan i Silverdal, Sollentuna, och omfattar 52 hyreslägenheter.

 

HEBA Fastighets AB förvärvar ett bostadsprojekt av Skanska Hyresbostäder. Fastigheten är belägen inom kvarteret Murklan i Silverdal, Sollentuna, och omfattar 52 hyreslägenheter. Totalt investerar HEBA 179 Mkr i projektet varav 173 Mkr avser avtalet med Skanska.

 

Bostadsprojektet omfattar 4.690 kvm BTA består av fyra huskroppar som är 2-plans lamellhus med den tredje våningen i etage till de större lägenheterna. I affären ingår även 26 parkeringsplatser. Affären genomförs som en bolagsaffär och HEBA tillträder aktierna och därmed indirekt fastigheten i samband med färdigställandet av projektet under det fjärde kvartalet 2020, då även inflyttning sker.

 

– Sollentuna är en kommun i tillväxt och HEBA är gärna med och växer där. Med detta fastighetsförvärv ökar vi vårt fastighetsbestånd i Sollentuna, där vi sedan tidigare har ett äldreboende, säger Patrik Emanuelsson, vd HEBA Fastighets AB.

alt
Finska VR Groups kontor på Helsingfors centralstation ska konverteras till ett Scandic Hotels.

 

NCC har fått i uppdrag att bygga om ett kontor till hotell på Helsingfors centralstation åt fastighetsinvestmentbolaget Exilion och Scandic Hotels. Ordern uppgår till 740 Mkr. Renoveringsarbetet påbörjas i dagarna och det nya hotellet kommer att vara klart vid årsskiftet 2020-2021.

 

– Det är hedrande för oss att få renovera denna byggnad, som har en stor historisk betydelse och ritades av den berömde arkitekten Eliel Saarinen 1909. I samarbete med Exilion och hotellkedjan Scandic Hotels, som det nya hotellet kommer att ingå i, kommer vi att omvandla den här byggnaden till ett landmärke i hjärtat av Helsingfors, säger Mika Soini, chef för NCC Building Finland.

 

Den aktuella byggnaden är en del av centralstationen och har ända sedan den byggdes 1909 inhyst VR Group som är det statliga finska järnvägs-, rese- och logistikbolaget. På grund av byggnadens historia kommer de viktigaste delarna såsom korridorer, trappor och originalinredning att bevaras under renoveringen. Projektteamet kommer också att ha ett nära samarbete med Museiverket och Helsingfors stad.

torsdag, 06 december 2018 15:10

JLL-trio bildar Tenzing Invest

alt
Från vänster: Anders Eliasson, Susanne Sundeman och Mona Örjansdotter Johansson, bildar bolaget Tenzing Invest AB.

 

Anders Eliasson, Mona Örjansdotter Johansson och Susanne Sundeman med gemensam bakgrund som rådgivare på  JLL och Tenzing bildar bolaget Tenzing Invest AB och övergår till den aktiva investerarrollen.

 

Tenzing Invest ska investera i kommersiella fastigheter i Storstockholm med stabila kassaflöden och utvecklingspotential.

 

– Vi kan branschen och vi har nätverket. Vi ska förena kapital, kunskap och erfarenhet och fokusera på fastighetsinvesteringar där vi kan skapa värden, säger bolagets vd Susanne Sundeman.

 

Med Tenzing Invest investerar grundarna eget kapital i fastigheter tillsammans med andra aktörer.

 

– Vi ser fram emot att ta oss an ägarrollen och ta ansvar för investeringarna fullt ut, säger Susanne Sundeman.

torsdag, 06 december 2018 15:06

Diös hyr ut 1.400 kvm till Actic i Mora

alt
Hälso- och friskvårdskedjan Actic hyr stort i Diös lokaler på Kyrkogatan 18 mitt i centrala Mora.

 

I vår etablerar sig hälso- och friskvårdskedjan Actic i Diös lokaler på Kyrkogatan 18 mitt i centrala Mora. Inom kort påbörjas ombyggnationen av 1400 kvm – lokaler som kommer byggas om i sin helhet och utvecklas till en fullskalig gymverksamhet. Inflyttning beräknas ske i april 2019.

 

– Vi är jätteglada över att kunna erbjuda Actic lokaler mitt i centrala Mora. Det leder till ett större träningsutbud och ökade flöden i staden. Nu ser vi fram emot att utveckla lokalerna tillsammans med vår nya hyresgäst, säger Markus Westman, förvaltare på Diös. 

torsdag, 06 december 2018 15:03

Platzer ökar sin gröna finansiering

alt
Fredrik Sjudin, CFO, Platzer. Fotograf: Marie Ullnert

 

Platzer gör ytterligare en grön säkerställd emission via SFF (Svensk Fastighetsfinansiering AB). SFF emitterade ett obligationslån på 724 Mkr nr 124 varav Platzers andel var 324 Mkr till en rörlig ränta om 3 månaders Stibor plus 80 bps med en löptid på två år. SEB förmedlade transaktionen. Obligationerna noteras på Nasdaq Sustainable Bonds List.

 

– Vi fortsätter med vår strategi att emittera gröna obligationer via SFF. Platzer har härmed utestående obligationer om 1 437 Mkr och alla är gröna. Totalt utgör grön finansiering 27 procent av vår totala låneportfölj, säger Fredrik Sjudin, CFO, Platzer.

 

Nya SFF ägs av Platzer Fastigheter Holding AB, Catena AB, Diös Fastigheter AB, Fabege AB och Wihlborgs Fastigheter AB.

torsdag, 06 december 2018 14:53

Ny detaljplan vid Sockenplan

alt
Ungefärligt planområde för den nya detaljplanen för 70 bostäder vid Sockenplan i Gamla Enskede.

 

Stockholms stad har tagit fram ett förslag på ny detaljplan för ett gräsbeklätt område nära Sockenplan, söder om Sankt Eriks katolska skola. Förslaget innehåller två nya flerbostadshus i fyra våningar, samt fem nya parhus. På flerbostadshusen föreslås gemensamma takterrasser för de boende, och att parhusen får en takterrass per parhuslägenhet. Parkeringsplatser inryms i garage under flerbostadshusen, samt på de nya parhustomterna.

 

Växtligheten i den befintliga naturmarksslänten söder om skolan behålls till största delen. Flera nya fickparker för allmänheten föreslås i den mittersta och östra delen av planområdet, med sittplatser och lekytor för barn, samt en yta för odling i pallkragar. Planförslaget innebär också att en ny lokalgata anläggs i området, för att möjliggöra angöring av byggnaderna. Två förslag för utformning av gatan är aktuella i detta skede – ett där en vändplan placeras i områdets västra del, och ett där en utfart mot Enskedevägen anordnas.

 

I projektet föreslås cirka 70 nya bostäder vid Sockenplan i Gamla Enskede. Förslaget berör del av Enskede Gård 1:1 vid kvarteret Häradsdomaren. Samrådet pågår 13 november 2018–11 januari 2019.

 

Marken i planområdet ägs av Stockholms stad. Förslaget till nya detaljplanen berör del av Enskede Gård 1:1 vid kvarteret Häradsdomaren. En del av marken markanvisades till Åke Sundvall AB i december 2016.