5 maj 2024

Redaktionen

torsdag, 28 januari 2016 19:22

Två White-projekt i Mipim-final

alt

Kiruna ska få det centrum som staden tidigare saknat. På uppdrag av Kiruna kommun har White arkitekter tagit fram ett förslag för ett nytt torg och en stadspark.

 

För andra året i rad har White arkitekter chansen att vinna ett av världens tyngsta arkitekturpriser. Två av bolagets projekt är nominerade till MIPIM Awards 2016, dels den psykiatriska kliniken i Aabenraa i Danmark, som har gått till final i kategorin hälso- och sjukvård, dels planen för framtidens Kiruna, som tävlar i kategorin ”Best Futura Mega Projects”. Vinnarna offentliggörs den 17 mars i Palais de Festivals i Cannes.

 

– Vi är otroligt stolta över att ha två bidrag i finalen i en av världens mest betydelsefulla tävlingar för arkitekter. Det är ett styrkebesked i den stenhårda internationella konkurrensen. Samtidigt är det ett kvitto på att vi ligger i framkant när det gäller vårdarkitektur och hållbar stadsutveckling, säger Carl Bäckstrand, vice vd White arkitekter.

 

Den psykiatriska kliniken i Aabenraa invigdes 2015. Kliniken har 115 sängplatser och tar emot såväl vuxna som barn och ungdomar. Arkitekturen ska stärka patientens personliga trygghet och främja kontakten med omvärlden under behandlingen. Byggnaden är formad som en solfjäder runt en axel. Patienterna har tillgång till trädgårdar, terrasser, uterum, anläggningar för träning och ”orörd” natur. Interiören främjar sociala aktiviteter – från stilla samtal i behandlingsmiljöer till fysisk aktivitet.

 

I Kiruna arbetar White tillsammans med kommunen och invånarna med stadsomvandlingen.  White fick uppdraget efter seger i en internationell arkitekttävling 2013. Sedan dess har White tagit fram en utvecklingsplan för den nya staden, som bland annat innefattar stadskärnan, torget och stadshuset. Dialogen med Kirunaborna är en grundbult i arbetet med att skapa en tät och blandad stad med bra mötesplatser.

 

– Förra året vann vi en MIPIM Award för Würths nya huvudkontor i Örebro i kategorin Industri och logistik. Att vinna i Cannes är betydelsefullt och det skapar internationell uppmärksamhet för oss och våra uppdragsgivare, säger Carl Bäckstrand.

alt

Kungsleden förnyar det gamla kommunhuset i centrala Södertälje.

 

Kungsleden påbörjar nu en stor ombyggnad av fastigheten Enen 10, det gamla kommunhuset i Södertälje och skapar därmed toppmoderna och effektiva kontorslokaler i ett eftertraktat läge.

 

Intresset för fastigheten, som omfattar cirka 6.000 kvm och ligger intill centralstationen har varit högt och hyresavtal hittills tecknats med ÅF, som hyr 1.000 kvm i fem år, gym- och friskvårdskedjan Flex Sverige AB, som avtalat om 1.400 kvm i tio år samt Tidermans Café som hyr 255 kvm i tio år.

 

Detta betyder att 50 procent av den uthyrningsbara arean är uthyrd innan byggstart och förhandlingar pågår för resterande yta. Investeringen uppgår till 125 Mkr och beräknas ge en avkastning om nära 9 procent.

 

Fastigheten får en genomgående effektivare planlösning, helt nya installationer och förbättrad miljöprofil, bland annat genom nya fönster och genomgående gröna hyresavtal.     

 

– Enen 10 är en välkänd fastighet med ett förstklassigt läge i centrala Södertälje men med ett stort behov av renovering. ÅF beräknas flytta in till hösten i år och vi beräknar vara helt klara med projektet till årsskiftet 2017. Vi ser en stor potential i Södertälje och Enen blir en viktig profilfastighet för oss i området, säger Frida Stannow Lind, fastighetsutvecklingschef på Kungsleden.

alt

                                                                                                                              
Petra Krüger (bilden) har utsetts till ny regionchef för Skanskas bostadsutveckling inom Nya Hem Öresund. Hon ersätter Thomas Heinegård som går vidare till Skanska Hyresfastigheter. Petra, som tillträder sin tjänst omgående, kommer närmast från BoKlok.
    

– Vi är mycket glada över att välkomna Petra Krüger som ny regionchef för Skanska Nya Hem Öresund. Hon har en mycket bra bakgrund för uppgiften med erfarenheter från verksamhetens alla led, kombinerat med spännande perspektiv från tiden inom BoKlok, säger Håkan Stenström, vice vd, Skanska Sverige AB.
    

Under åren 2004-2008 arbetade Petra Krüger som distriktschef inom Skanska Nya Hem Öresund och därefter som affärschef i regionen. Hon har även arbetat med bostadsutveckling inom Skanskas nordiska enhet innan hon 2010 började på BoKlok där hon har ansvarat för affärs- och projektutveckling på ledningsnivå.
    

– Jag ser fram emot att få arbeta med flera av regionens duktigaste bostadsutvecklare. Det är inspirerande med Skanskas tydliga fokus på samhällsutveckling. Tillsammans med Malmö stad och Fastighetskontoret kommer vi fortsätta att utveckla flera innerstadsområden. I Lund har vi närmast produktionsstart vid Arenaparken. Vi ser spännande möjligheter för fler bostadsprojekt i centrala lägen, säger Petra Krüger.
    

Petra Krüger ser även fram emot att få arbeta med sociala frågor på Skanska. Ett exempel är kvarteret Sjösättningen i Västra Hamnen, Malmö. Där arbetar Skanska Nya Hem tillsammans med Malmö stad med en social agenda som också kan användas som erfarenhetsbank för kommande markanvisningar. Handlingsplanen ska resultera i ökad mångfald och sysselsättning samt göra kvarteret mer tillgängligt.

alt
Efter fem år slutar Karolina Keyzer som stadsarkitekt i Stockholm.

 

Karolina Keyzer ska lämna sitt uppdrag som Stockholms stadsarkitekt efter drygt fem år. Hon menar att staden behöver någon som vill hålla ihop de offentliga rummen, enligt tidningen Arkitekten. Det var i augusti 2010 som Stockholm fick en ny stadsarkitekt i Karolina Keyzer, som då kom från Wingårdhs. Hon efterträdde Per Kallstenius som med några års uppehåll i början av 1990-talet hade innehaft posten sedan 1984.

 

Till tidningen framhåller Karolina Keyzer att Stockholm under hennes tid som stadsarkitekt har gått från frimärksplanering till ett mer övergripande perspektiv och att staden nu har en arkitekturstrategi som arbetas in i översiktsplanen. Hela stadsbyggnadskontoret har också moderniserats med fler medarbetare och mer lagarbete i öppna kontorslandskap.

 

– För mig är fem år ingen kort period. Jag är arkitekt, just stadsarkitekt är ingen livslång grej för mig. Det är ett jättefint jobb som behövs men nu får någon annan ta över. Varför inte en landskapsarkitekt? säger Karolina Keyzer i en intervju.

 

alt
Nu har Ikanos första kvarter byggstartats i Huddinge C.

 

alt

De högsta husen är i sex våningar.

 

alt

Fasaderna har olika färger.

 

alt

Ett vardagsrum med kök i de kompakta lägenheterna.

 

alt

Glada och unga människor på en balkong, högst upp i brf Moroten i Huddinge centrum.

 

Nu har Ikano Bostad byggstartat projektet Brf Moroten mellan Sjödalsvägen och Förrådsvägen i Storängen, Huddinge Centum. Etapp 1 i projektet innehåller 91 lägenheter med balkong eller uteplats. Inflyttningen i de nya bostadshusen är planerad till försommaren 2017. Totalt planerar Ikano Bostad att bygga 340 lägenheter i kvarteret fördelade på tre gårdar.

 

Ikano satsar på kvadratsmarta lägenheter, med ettor om 27-35 kvm, tvåor om 44-63 kvm och treor om 62 kvm. Priserna är 1,95 Mkr för en etta om 28 kvm och månadsavgift om 1.792 kr samt 3,25 Mkr för en trea om 62 kvm och en månadsavgift om 3.682 kr.

 

Ikano Bostad menar att läget är bra nära Huddinge Centrum med mataffärer, apotek, vårdcentral, restauranger, systembolag och ett flertal butiker. Det är endast 13 minuters färd med tåget till Södra Station från Huddinge pendeltågsstation. Och det tar bara 3 minuter tåget till Flemingsberg med Södertörns högskola och Karolinska Universitetssjukhuset Huddinge.

onsdag, 27 januari 2016 14:13

Byggstart för Chalmers Samhällsbyggnad

alt

Ombyggnationen för Chalmers Samhällsbyggnad är ritad av White arkitekter. Ambitionen är att uppfylla kraven för Miljöbyggnad Silver, vilket är en teknisk utmaning i en gammal byggnad.


Igår tog Stefan Bengtsson, rektor för Chalmers tekniska högskola, Sven-Erik Adolfsson, vd för Chalmersfastigheter och Birgitta van Dalen, regiondirektör för Akademiska Hus region Väst det första spadtaget för det nya bygget Chalmers Samhällsbyggnad på Campus Johanneberg i Göteborg. Totalt investerar Akademiska Hus på uppdrag av Chalmersfastigheter AB cirka 360 Mkr i projektet.
    

Samverkan och integration som ska prägla framtidens lärande och forskning inom Chalmers Samhällsbyggnad, där institutionerna Arkitektur och Bygg & Miljö ingår. De nya lokalerna ska ge en möjlighet till fysiska möten mellan forskare, studenter och näringsliv genom att stråk och mötesplatser skapas genom hela kvarteret, från nuvarande Arkitekturhuset i norr till Johanneberg Science Park i söder.
    

Av de befintliga byggnader som främst berörs av ombyggnationen ligger tyngdpunkten på Arkitekturhuset. I och med ombyggnaden yteffektiviseras lokalerna och blir kontor och verksamhetslokaler för både arkitekter och ingenjörer. Källarvåningen kommer att öppnas upp och det ökade behovet av mindre grupprum kommer att tillfredsställande genom ombyggnad av befintliga större övningssalar. Även Kurshuset Väg och Vatten 1 genomgår omfattande ombyggnad och renovering, vilket innebär ett stort lyft för undervisningsmiljöerna.
     

– Vi är glada över att gemensamt med Akademiska Hus starta detta stora och mycket intressanta förnyelseprojekt inom Campus Johanneberg. Moderniserade och nya mötesplatser ger en betydande kvalitetshöjning till campusmiljöerna som vi gemensamt levererar till Chalmers tekniska högskola, säger Sven-Erik Adolfsson, vd på Chalmersfastigheter.  
     

Inflyttning i de nya lokalerna för Chalmers Samhällsbyggnad är planerad till augusti 2016 för första etappen, det vill säga kurshuset Väg och Vatten 1 som byter namn till Samhällsbyggnad 2. Inflyttning för andra etappen, det vill säga A-huset som byter namn till Samhällsbyggnad 1, är planerad till augusti 2017.

onsdag, 27 januari 2016 13:08

Wallenstam bygger mer i Solberga

alt

Orangeriets lägenheter ligger precis i anslutning till nyproduktionen Grönskan och husens placering kommer att skapa en gemensam innergård där ett orangeri ger möjlighet till trivsam samvaro för de boende.


Nu är Wallenstams första officiella sprängning för nybyggnationsprojektet Orangeriet i Solberga i södra Stockholm tillsammans finansborgarrådet Karin Wanngård. Inflyttning för de 170 lägenheterna är beräknad till årsskiftet 2017/2018. 
    

– Detta är vår andra nybyggnation här. Totalt sett tillför vi drygt 300 lägenheter till Solberga, en stadsdel som vi ser mycket fram emot att vara med att utveckla, strategiskt belägen mellan Älvsjö och Telefonplan. Dagens byggstart är också ett viktigt steg i vår målsättning att starta produktionen av 7.500 lägenheter till och med 2018. Något som så väl behövs i våra storstäder, säger Hans Wallenstam, vd för Wallenstam.
    

– Bostadsbristen är en av våra största utmaningar i regionen, vilket gör att det är extra trevligt att vara med och bidra till starten av ytterligare lägenheter i Solberga. Vi arbetar aktivt med att snabba på processerna och bidra till fler bostäder, målet är att leverera 40.000 bostäder till 2020, säger Karin Wanngård.
    

I slutet av förra året påbörjade Wallenstam den första byggnationen i Solberga, Grönskan, med 148 lägenheter.

 

Orangeriets 170 lägenheter, som har ritats av Wingårdh Arkitektkontor, kommer att ha fasader i cederträ och erbjuda lägenheter i storlekarna 1-4 rum och kök.
   

tisdag, 26 januari 2016 15:38

Castellum investerar för 116 Mkr

alt

Kungsporthuset, som omfattar 2.500 kvm, byggs om till högkvalitativ kultur- och nöjesarena med nyproduktionsstandard samtidigt som ett genuint, äldre, intryck tillvaratas.


Castellum har, via det helägda dotterbolaget Eklandia Fastighets AB, påbörjat en om- och tillbyggnation av Kungsportshuset i centrala Göteborg – lokalt välkänt som Gamle Port. Fastigheten ska bli en högkvalitativ kultur- och nöjesarena och hyras på 18-årigt avtal av börsnoterade 2E Group där hyresintäkten beräknas uppgå till 9 Mkr per år. Investeringen beräknas uppgå till 92 Mkr och investeringen beräknas vara färdigställd under andra kvartalet 2017. Projektet ska genomföras enligt miljöcertifieringssystemet Miljöbyggnad med ambitionen att nå nivå Silver. Arkitekt är White och som byggentreprenör har Veidekke utsetts.
    

– Kungsportshuset är sedan lång tid en viktig kulturbyggnad. Genom den här investeringen, till god avkastning, bidrar vi nu till att både bevara och förädla en genuin miljö, säger Henrik Saxborn, vd för Castellum.    
    

Vidare meddelar Castellum att dotterbolaget Corallen investerar, via det hälftenägda bolaget CORHEI Fastighets AB (f d Ståhls) i en ombyggnation av en central kulturfastighet vid Knäppingsborg i Norrköping. Den totala investeringen beräknas uppgå till 48 Mkr varav Corallens andel utgör hälften, dvs 24 Mkr.
    

Den påbörjade ombyggnationen, som omfattar cirka 2.200 kvm avsedda för kontors-, restaurang- samt butiksverksamhet, beräknas vara färdigställd under tredje kvartalet. En hyresgäst, Advokatfirman Glimstedt, har tecknat ett sexårigt hyreskontrakt som omfattar en tredjedel av ytan med ett årligt hyresvärde om 1,4 Mkr. Det totala hyresvärdet är beräknat till 4,6 Mkr per år.
    

Castellum har långfristiga, outnyttjade krediter om cirka 5 Mdr kr, vilka kommer att utnyttjas till investeringarna.

tisdag, 26 januari 2016 15:45

Niam köper 461 lägenheter i Ålborg

alt

Efterfrågan på bostäder i Da Vinci Parken i Ålborg är stor.


Niam har i två separata transaktioner förvärvat två bostadsportföljer i Ålborg, Danmark. Den kombinerade portföljen består av 461 lägenheter med en total uthyrningsbar yta om 46.500 kvm.
    

– Vi har följt utvecklingen i Ålborg under en längre tid och vi är mycket nöjda över dessa två bostadsförvärv som kännetecknas av utmärkt läge och kvalitet. Ålborg är en dynamisk stad och vi förväntar oss en fortsatte positiv utveckling under de kommande åren, säger Johan Bergman, vd för Niam AB
    

Huvuddelen av portföljen, 419 enheter, ligger i DaVinci Parken, ett område i södra Ålborg nära Ålborgs universitet och det nya universitetssjukhuset. Säljare är North Property Asset Management. Resterande 44 lägenheter ligger centralt vid Västra hamnpromenaden och säljs av Sveafastigheter.
    

Plesner var köparens rådgivare i transaktionerna och DEAS har fått uppdraget att förvalta portföljen. Catella Danmark och Bruun & Hjejle var Sveafastigheters rådgivare.

tisdag, 26 januari 2016 12:45

White förstärker inom kunskapsutveckling

alt

                                                                                                                            
Förankringen i forskning och kunskapsutveckling är en viktig del av White Arkitekters framgångar sedan årtionden tillbaka. Nu lägger företaget in ytterligare en växel med Anna-Johanna Klasander (bilden) som ny utvecklingschef och Malin Zimm som branschens första omvärldsanalytiker. Klasander över rollen som forsknings- och utvecklingschef med ansvar för att leda Kunskapsbygget, Whites interna FoU-verksamhet, och det strategiska arbetet med bolagets praktikbaserade forskning, våra nätverk, utvecklingsmiljöer, industridoktorander och White Research Lab.
    

– Målet är att fördjupat utvecklingsarbete ska ge tydliga avtryck i våra projekt, säger Monica von Schmalensee, vd för White.
    

Anna-Johanna Klasander är forskarutbildad arkitekt och sedan 2014 professor of the practice och på halvtid chef för avdelningen Stadsbyggnad på Chalmers och Malin Zimm sedan 2010 är doktor i arkitektur och har även varit verksam som skribent, lärare, arkitekturkritiker och föreläsare.
    

Som ytterligare förstärkning av ledningsgruppen inom Kunskapsbygget ingår även numera Jonas Runberger. Han är ansvarig för Dsearch som är en utvecklingsmiljö inom White med fokus på implementeringen av computational design i verksamheten. Runberger är även adjungerad professor på Arkitekturskolan KTH.
    

I ledningsgruppen ingår fortsatt Johan Dahlberg som forskningskoordinator och Camilla Lystrand som nätverkskoordinator och projektledare.