26 april 2024

Redaktionen

fredag, 12 februari 2016 11:54

NCC bygger ut Tornby handel

alt

NCC:s första etapp av Tornby Handelsgårdar stod klar 2012. Foto: Oskar Lurén


Den nya modekedjan CLUB XPRS och välkända ÖoB ska hyra 2.000 kvm respektive 2.400 kvm när NCC lägger till fem butikslokaler om totalt 10.000 kvm i Tornby Handelsgårdar i Linköping. Butikerna öppnar under hösten 2016.  
    

– Vi väljer att lansera en av våra fyra första butiker i Sverige i Tornby Handelsgårdar. Vi bedömer att det är ett av Sveriges bästa handelsområden, tack vare det stora upptagningsområdet i Östergötland och synliga läget vid E4 där många passerar, säger Victor Appelqvist, vd CLUB XPRS.
    

– Mixen av butiker och de goda grannar som redan finns här, till exempel XXL, Elgiganten och Bauhaus, men också läget gör att vi väljer att flytta vårt varuhus i Mörtlösa hit, säger Josef Sommarkrans, etableringschef på Runsvengruppen som äger ÖoB.
    

– Tornby Handelsgårdar är Sveriges nästa största handelsområde. Nu återstår tre lokaler på sammanlagt 5.000 kvm att hyra, så redan innan vi har börjat bygga har vi hyrt ut närmare 50 procent. Det visar att området är eftertraktat, säger Johanna Hult Rentsch, regionchef på NCC Property Development.
    

Tornby Handelsgårdar uppförs med höga ambitioner att minimera miljöpåverkan och ambitionen är att den kommer miljöklassas för nivå ”Very Good” enligt det internationella miljöcertifieringssystemet BREEAM. Det ger lägre energikostnader, stärker varumärket och medarbetarna mår bra på sin arbetsplats.

fredag, 12 februari 2016 11:45

Citycon rekryterar fler medarbetare

alt

                                                                                                             
Citycon stärker sin svenska organisation med fyra specialister, samtliga med placering i Kista. Dessa är fr v Helena Hellström Karlsson, Joel Bjerking, Amanda Falck och Thalia Nunez Olsson. Därtill har bolaget anställt tre driftstekniker och en fastighetstekniker i syfte att bygga upp en egen driftorganisation.


Helena Hellström Karlsson, närmast från PostNord, har rekryterats som hyresgästadministratör.

 

Joel Bjerking, närmast från JLL, har tillträtt som investeringsanalytiker.

 

Amanda Falck, som närmast har arbetat inom Försvarsmakten, har tillträtt som HR-specialist.

 

Thalia Nunez Olsson, närmast från Unibail Rodamco, har anställts som bolagsjurist.
    

Efter förvärvet av det norska köpcentrumbolaget Sektor i juli 2015 blev Citycon det största börsnoterade fastighetsbolaget i Norden. Kreditvärderingsinstitutet Moody’s höjde nyligen Citycons kreditvärdighet till Baa1.

alt

Michael Zahn, CEO för Deutsche Wohnen.

 

Tysklands största fastighetsaffär någonsin gick i stöpet under onsdagen eftersom Vonovias fientliga bud om 14 miljarder euro, cirka 133 Mdr kr, på konkurrenten Deutsche Wohnen inte fick gehör hos aktieägarna i Deutsche Wohnen.

 

Vonovia, som är Tysklands största ägare av bostadsfastigheter, lade under hösten förra året ett bud på sin rival Deutsche Wohnen, i ett försök att skapa en portfölj med fler än 500.000 bostäder. Budet kom efter två års förhandlingar.

 

Vonovia SE grundades 2001 av Annington Immobilien SE. Bolaget förvaltar cirka 370.000 bostäder. Företaget är baserat Dusseldorf, med huvudkontor i Bochum. Vonovia noterades på Frankfurtbörsen den 21 september 2015.

 

Deutsche Wohnen AG är börsnoterat fastighetsbolag med huvudkontor i Frankfurt. Företaget äger cirka 142.000 bostäder, varav 98.000 i Berlin.

 

Deutsche Wohnen är noterat i MDAX sedan december 2010 och bolaget ingår i de ledande indexen för EPRA/NAREIT och GPR 100.

 

Deutsche Wohnen med CEO Michael Zahn, har häftigt bekämpat Vonovias och dess CEO Rolf Buchs stora kontantbud om 133 Mdr kr. Vonovia och Deutsche Wohnen har intensivt fört en bitter kamp för att övertyga aktieägare om fördelarna med deras respektive sak.

 

I ett pressmeddelande under onsdagen medgav Vonovia att endast 30,4 procent av aktieägarna i Deutsche Wohnen hade godkänt Vonovias bud.

 

För att affären ska gå igenom, krävs ett godkännande av budet från drygt 50 procent av aktieägarna i Deutsche Wohnen.

.

 

Deutsche Wohnen höjer nu utdelningen till sina aktieägare för att fortsätta kämpa mot Vonovias fientliga bud. TM

torsdag, 11 februari 2016 17:51

Mer kontor för CLS på Vauxhall Square

alt

Visionsbild Vauxhall Square.


CLS Holdings plc meddelar att Lambeth Council Planning Committee har beviljat en ändring av bygglovet på Vauxhall Square i London, vilket innebär att ett fyrstjärnigt hotell ersätts med kontorsutrymmen av högsta kvalitet. Förändringen berör en yta av cirka 10.000 kvm och CLS räknar med att fastighetsvärdet höjs i samband med detta.
    

CLS fastighet på Vauxhall Square omfattar 151.700 kvm och kommer att bestå av 578 lägenheter i två torn om 50 våningar, 32.800 kvm kontor, ett suite hotell med 186 rum, 3.700 kvm detaljhandel samt ett biopalats och ett vandrarhem. Inom Vauxhall Square planeras dessutom för 454 studentrum på mark som nyligen såldes till operatören Urbanest.

torsdag, 11 februari 2016 17:48

Platzer ökade vinsten till 664 Mkr

alt

Under året köpte Platzer Gamlestadens Fabriker för 750 Mkr av Aberdeen.


Platzer fortsatte att växa genom förvärv och färdigställda projekt i fjol och ökade vinsten efter skatt till 664 Mkr (298), motsvarande 6,81 kr (3,11) per aktie. I resultatet ingick värdeförändringar i fastigheter om 510 Mkr (401), varav 60 procent kan hänföras till sänkta avkastningskrav och 40 procent till fastighetsutveckling och nyuthyrning. Till det höjda resultatet bidrog även värdeökning av finansiella instrument om 64 Mkr (-227). Förvaltningsresultatet förbättrades med 26 procent till 266 Mkr och inför årsstämman föreslår styrelsen en ökning av utdelningen med 33 procent till 1,00 kr (0,75) per aktie.

 

Hyresintäkterna ökade med 12 procent till 589 Mkr (525) och driftsöverskottet steg med 11 procent till 437 Mkr (394). Överskottsgraden låg på 74 procent (75) och fastigheternas direktavkastning minskade till 4,8 procent (5,2), beroende på en större projektvolym.
    

Under året köpte Platzer fastigheter för 745 Mkr, medan försäljningarna uppgick till 259 Mkr och investeringar i befintligt bestånd gjordes för 359 Mkr.

 

Sammantaget ökade fastighetsvärdet till 9.784 Mkr (8.343), medan skulderna uppgick till 6.148 Mkr (5.298) och det egna kapitalet steg till 3.548 Mkr (2.966) motsvarande en soliditet om oförändrat 35 procent.    
    

Platzer har möjliga utvecklingsprojekt omfattande cirka 500.000 kvm bruttoarea (BTA) och pågående projekt som omfattar cirka 60.000 kvm lokalarea (LOA). Projekten avser i huvudsak kontorsfastigheter med serviceinslag och blandstad som även innefattar bostadsfastigheter.

 

Den totala projektinvesteringen bedöms uppgå till cirka 10 Mdr kr, varav pågående större projekt svarar för cirka 800 Mkr. LE

alt

                                                                                                        
Huvudägaren i Hufvudstaden, L E Lundbergföretagen AB, föreslår att årsstämman den 17 mars 2016 utser Liv Forhaug (bilden t v) och Fredrik Persson (t h) till nya styrelseledamöter. De ersätter Bengt Braun och Hans Mertzig vilka har undanbett sig omval.
    

Vidare föreslås omval av Claes Boustedt, Peter Egardt, Louise Lindh, Fredrik Lundberg, Sten Peterson, Anna-Greta Sjöberg och Ivo Stopner (vd) som styrelseledamöter samt att Fredrik Lundberg omväljs som styrelsens ordförande.
    

Liv Forhaug (civilekonom, född 1970) är Chief Strategy Officer i ICA Gruppen AB sedan 2013. Hon har tidigare erfarenhet bland annat som partner på McKinsey & Company och är styrelseledamot i Hemtex AB och Thule Group AB.
    

Fredrik Persson (civilekonom, född 1968) är styrelseordförande i Svensk Handel sedan 2014 och i Axfood AB sedan 2009 och är styrelseledamot i AB Electrolux, Lancelot Asset Management AB och Svenskt Näringsliv.

torsdag, 11 februari 2016 12:35

Rezidor investerar i Strand Hotel

alt

Den 100 år gamla ikoniska fastigheten, Strand Hotel, vid Nybrovikens kaj är ett av Rezidors flaggskepp i Skandinavien.


Rezidor har förlängt sitt hyresavtal för Radisson Blu Strand Hotel vid Nybroviken i Stockholm med 25 år. Samtidigt har Rezidor kommit överens med fastighetsägaren, som är frimurarestiftelser närstående Svenska Frimurare Orden, om att genomföra en fullständig renovering av hotellfastigheten under ledning av arkitektkontoret Wingårdhs. Hotellet kommer att få ytterligare 17 rum, vilket totalt innebär 169 rum, och renoveringen finansieras genom en gemensam investering om 150 Mkr från Rezidor och ägaren.
    

– Vi är stolta över att fortsätta driva Radisson Blu Strand Hotel, som är ett landmärke i Stockholm, och tackar våra samarbetspartners för deras fortsatta förtroende för koncernen. Strand är en viktig del av vår portfölj i Sveriges huvudstad, där vi driver sex Radisson Blu-hotell med 1.800 rum, säger Wolfgang M. Neumann, vd och koncernchef för Rezidor.
    

– Det förlängda hyresavtalet kommer också att ge våra stiftelser en bättre ekonomisk styrka att dela ut anslag till medicinsk forskning inom pediatrik och geriatrik, tillägger ordförande Carl-Gustaf Piehl, Svenska Frimurare Orden.
    

Renoveringen och utbyggnaden av Radisson Blu Strand Hotel är en del av Rezidors hittills största investeringsprogram i Norden. Efter en nyemission om 60 MEUR under 2014, lanserar koncernen ett investeringsinitiativ om 110 MEUR under en treårsperiod för att uppgradera ett flertal viktiga hotell i regionen.  
    

Nyligen genomförde Rezidor ytterligare en viktig transaktion i Sverige, och slutförde försäljningen av företaget som innehade hyresavtalet för Radisson Blu Scandinavia Hotel i Göteborg. Vinsten från försäljningen uppgår till cirka 1,7 MEUR, och kommer att redovisas under första kvartalet 2016. Hotellet kommer framöver att drivas under ett franchiseavtal.

torsdag, 11 februari 2016 12:34

Framgångsrikt Kungsleden i Kista

alt

Fastigheten Färöarna 3, mest känd som Kista One, har ett av de bästa lägena i Kista.


Mellan mars och september ifjol tillträdde Kungsleden fem fastigheter i Kista Science City. Dessa fastigheter ingår i Kungsledens Kista-kluster med en total uthyrningsbar yta om 150.000 kvm. På de nio månader som bolaget ägt fastigheterna har 15 nya hyreskontrakt om 9.000 kvm säkrats. Bland de nya hyresgästerna märks Regus, Zoo Support Scandinavia AB, Synoptik, Permobil, Climeon AB och Lernia.
    

– Det är glädjande att vi under nio månader lyckats hyra ut 9.000 kvm i en hyresmarknad med tuff konkurrens. Vi tror att vår framgång beror på att våra fastigheter med Kista One i spetsen har attraktiva lägen i Kista där vi erbjuder moderna och funktionella lokaler som passar kundernas önskemål. Men också för att vi har ett professionellt team på plats i Kista som känner våra kunder och marknaden, säger Diana Eriksson, marknadsområdeschef på Kungsleden.

torsdag, 11 februari 2016 12:29

Wihlborgs förnyar i centrala Lund

alt

Den tidigare Postterminalen i centrala Lund ersätts med en ny byggnad om 11.000 kvm med samma namn.


Wihlborgs startar nybygget av en kontorsfastighet, Postterminalen, som blir det första mer omfattande tillskottet av moderna kontorslokaler för den privata marknaden i Lunds centrum på många år. Fastigheten ligger granne med kommunens nya kontorshus Kristallen vid järnvägsstationen och kommer att rymma omkring 600 arbetsplatser. Peab har fått uppdraget att färdigställa huset, som även ska innehålla butikslokaler och garage, för en kontraktssumma om 234 Mkr. beräknas stå färdig för inflyttning våren 2018
    

– Under de senaste åren har det varit en stor efterfrågan på moderna kontorslokaler i centrala Lund. Postterminalens kontor kommer möta denna efterfrågan och erbjuda moderna, ljusa lokaler i anslutning till Lunds centralstation, säger Anders Jarl, vd för Wihlborgs Fastigheter AB.
    

Postterminalen kommer att präglas av en tydlig miljöprofil. Fastigheten får en egen solcellsanläggning på taket och kommer att få högsta miljöklassning och certifieras enligt Miljöbyggnad Guld. Det centrala läget vid stationen gör dessutom att medarbetarna kan resa miljösmart till och från jobbet.

onsdag, 10 februari 2016 14:45

Blanco lanserar Turbo hos Atrium Ljungberg

alt

Theo Blanco, grundare av Turbo Sports & Adventure Zone i Gränbystaden.


Lagom till sportlovet öppnar Turbo Sports & Adventure Zone mitt i den växande Gränbystaden, ett av Atrium Ljungbergs mest expansiva byggprojekt i Uppsala. Anläggningen omfattar 4.400 kvm nära nybyggda Citygross och i lokalen finns bland annat en trampolin- och parkourpark, hinderbanor, en stunt- och sportzon, klätterväggar och en toddlerzon – allt för att aktivera barn och ungdomar i alla åldrar.
    

Lanseringen är en del av Gränbystadens vision om att vara en samlingsplats för hela familjen där spännande upplevelser, umgänge och shopping står i fokus. Bakom det nya aktivitetscentret står Theo Blanco, expertkommentator på TV3 och tidigare landslagsman och tränare inom amerikansk fotboll:
    

– Att drygt var tredje barn i Sverige spenderar mer än tre timmar av sin fritid varje dag online är för mig en oroande utveckling. Vi vet att motion hos barn lägger långsiktig grund för en hälsosam livsstil upp i vuxen ålder. Jag vill verka som en motpol mot det stillasittande samhället och inspirera fler att röra på sig, säger han.
    

En viktig del i barn och ungdomars välmående är även att de äter rätt mat. På Turbo kommer det därför att serveras genomtänkt och god mat som ger energi.
    

– Vi är jätteglada över att Turbo öppnar i Gränbystaden. Det är ett fantastiskt spännande och viktigt initiativ som ligger helt rätt i tiden. Turbo är en naturlig mötesplats för hela familjen och stärker Gränbystadens och Atrium Ljungbergs fokus på upplevelse, inspiration och umgänge, säger Atrium Ljungbergs Jan Hammarling, marknadsområdeschef för Gränbystaden.