26 april 2024

Redaktionen

tisdag, 16 februari 2016 19:19

Acrinova blir delägare i Brinova

alt

Acrinova köpte i april förra året 112.000 kvm mark i Norra Varalöv, Ängelholm. Här bygger Acrinova ett e-handelskluster för lager och distribution. Bygget är snart färdigställt nu i februari 2016 och klustret ska på sikt erbjuda 400 nya arbetstillfällen.

 

Acrinova AB har den 12 februari ingått överenskommelse att genom ett apportförfarande förvärva 1.584.631 aktier i Brinova Fastigheter AB från sex av Brinovas ägare. Ägarandel i Brinova uppgår efter förvärvet till cirka 3,8 procent. Överlåtelse kommer att ske mellan den 22 och 24 februari 2016.

 

Brinova Fastigheter AB kommer att under Q2 2016 listas på Nasdaq First North.

 

Betalning sker genom en apportemission med 615.612 aktier i nya Acrinova. Detta sker genom ett bemyndigande till styrelsen från bolagstämman 2015.

 

Köpeskilling för Acrinova aktierna är 21,9 Mkr, motsvarande 34,75 kr per aktie. Aktierna ger möjlighet till utdelning först efter kommande förslag till utdelning.

 

Priset på Brinova aktierna är fastställd till 13,50 kr

 

Genom transaktionen får Acrinova sex nya ägare. Största ägare efter transaktionen är Ateneum 319 538 aktier, Göran Månsson med bolag 333.229 aktier, Bossinger Holding AB 254.460 aktier samt Altona AB (Midway) med 231.970 aktier.

 

Efter transaktionen kommer Acrinova att ha 2.083.271 aktier och ett aktiekapital på 2.083.271 kr.

 

– Vi är glada att kunna attrahera sex storägare i Brinova och att genom en apportemission kunna bli aktieägare i ett expansivt fastighetsbolag som snart kommer att vara listat på Nasdaq First North. Vi hoppas att i en snar framtid kunna attrahera fler till att bli aktieägare i Acrinova och därmed vara med i vår egen expansion, säger Göran Månsson, vd i Acrinova.

 

I en kommentar kan sägas att Acrinova, med säte i Ängelholm, som noterades på AktieTorget den 2 mars 2015, hade ett bra resultat för helåret 2015 med en omsättning om 91 Mkr och ett resultat efter finansnetto om 25 Mkr (–0,2) och en soliditet om 99 procent.

 

Acrinova affärskoncept är att förvärva logistikfastigheter för att genom egna entreprenader utveckla en logistikmodell som främst bygger på e-handel.

 

Denna utveckling av fastigheter ska främst ske med fastigheter belägna intill E4 och E6, nära Helsingborg, Landskrona och Ängelholm.     

 

Acrinova har som mål att utveckla ett bestånd med ett värde om 0,7 till 1 Mdr kr inom 5 år. TM

tisdag, 16 februari 2016 10:49

Pandox säljer för 850 Mkr

alt

I Pandox kommande försäljning ingår Scandic Hotell Billingen i Skövde. Foto: Harri Blomberg


Pandox har avtalat med Midstar AB om att sälja av åtta hotellfastigheter för 850 Mkr efter uppskjuten skatt, där köparen förvärvar aktierna i respektive fastighetsägande bolag.
    – Vi är nöjda över att ha träffat avtal med Midstar om försäljning av dessa åtta hotellfastigheter. Transaktionen är en del i Pandox strategi att löpande utveckla och optimera hotellportföljen med fokus på större fullservicehotell i strategiska lägen, säger Anders Nissen, vd för Pandox.
    

I affären ingår Scandic Bollnäs, First Hotel Mårtenson i Halmstad, Scandic Klarälven i Karlstad, Stadshotellet Princess Sandviken, Skövdehotellen Scandic Hotell Billingen och Quality Hotel Prisma, Scandic Umeå Syd samt Scandic Östersund Syd. I snitt har dessa hotell 121 rum och efter försäljningen ökar Pandox hotellportföljs genomsnittliga rumsstorlek från 208 till 214.
    

Köpeavtalet inkluderar en hyresgaranti från Pandox till förmån för köparen under tre år. Köpeskillingen överstiger väsentligt bokfört värde för fastigheterna. Realiserad värdeförändring, efter avsättning för förväntad betalning av garantihyra samt inklusive återföring av uppskjuten skatt om 59 Mkr, beräknas uppgå till cirka 160 Mkr i det första kvartalet 2016.
    

Hotellens totala driftnetto för 2015 uppgick till drygt 50 Mkr. Affären förväntas slutföras och tillträde ske den 31 mars, varför driftnetto från de åtta hotellen därmed förväntas ingå i Pandox resultat för tre månader 2016. Hotellen ingår i rapporteringssegmentet Fastighetsförvaltning.

tisdag, 16 februari 2016 10:46

Skanskas T2 är fullt uthyrt

alt

Cap Gemini-bolag gör ÅF sällskap i kontorshuset T2 i Göteborg.


Skanska har tecknat hyreskontrakt med Capgemini Sverige AB om 1.670 kvm i det nybyggda kontorshuset T2 i kvarteret Tändstickan i Göteborg. Huset, som totalt omfattar 5.500 kvm, är därmed fullt uthyrt.
    

IT-konsultföretagen Capgemini och Sogeti väljer att samlokalisera sina verksamheter i Göteborg. Mot slutet av 2016 tillträder de två bolagen, som båda ägs av Cap Gemini S.A., sin nya gemensamma kontorslokal.
    

– Vi välkomnar Capgemini och Sogeti till vårt snart färdigställda kontorshus. Här fortsätter nu utvecklingen av den blandstad i fyra etapper som vi eftersträvar med en mix av kontor, bostäder och servicefunktioner. Vi kommer att starta det tredje kontorshuset T3 under sommaren. Där pågår redan diskussioner med potentiella kunder, säger Mats Dynevik, marknadschef på Skanska Fastigheter Göteborg.

måndag, 15 februari 2016 14:32

Globala jättar väljer Stockholm

alt

Olle Zetterberg, vd på Stockholm Business Region.

 

Nyligen presenterades rapporten "Global companies with offices in the Nordic region". På grund av oväld eller opartiskhet är rapporten framtagen av Stockholm Business Region i samarbete med Øresundsinstituttet. Rapporten baseras på en analys av Forbes Global 2000-lista som rankar över världens 2.000 största börsnoterade globala företag. Två tredjedelar av de bolag på Forbes lista över världens 2.000 största börsnoterade företag som etablerar ett regionalt nordiskt huvudkontor väljer antingen Stockholm eller Köpenhamn.

 

Stockholmsregionen (Stockholm-Mälarregionen) dominerar med 51 procent av dessa kontor följt av den dansk-svenska regionen Greater Copenhagen (Öresundsregionen) med en andel på 24 procent, varav Köpenhamn svarar för 16 procent, Stor-Malmö för 4 procent och Helsingborg 2 procent.

 

– Det är glädjande att så många globala företag väljer att etablera sina regionala huvudkontor i Stockholm. Men även om Stockholm är attraktivt ur både ett nordiskt och ett globalt perspektiv så får vi inte slå oss till ro eftersom konkurrensen är hård, säger Olle Zetterberg, vd på Stockholm Business Region.

 

– Trenden mot att de globala företagen ser hela Nordeuropa som en region gör det geografiska läget för Greater Copenhagen (Öresundsregionen) allt mer strategiskt, inte minst med tanke på att den kommande tunneln under Fehmarn Bält kommer att ge ungefär samma restid till Hamburg som till Göteborg, säger Johan Wessman, vd på Øresundsinstituttet.

 

Av de globala bolagen som etablerat sig i Norden visar rapporten att Stockholm Region dominerar med 51 procent av de regionala huvudkontoren i Norden, varav 50 procent i Stockholm. Dansk-svenska Greater Copenhagen regionens andel är 24 procent, varav Köpenhamns svarar för 16 procent, Stor-Malmö för 4 procent och Helsingborg för 2 procent.

 

När det gäller regionala huvudkontor dominerar Stockholm i samtliga branscher men i olika grad. Köpenhamn har en stark position när det gäller företag med inriktning mot konsumentvaror samt hälso- och sjukvård.

 

En ny tendens blir synlig genom att de nordiska huvudstäderna allt oftare konkurrerar med städer som Hamburg, Berlin och Amsterdam eftersom fler företag etablerar nordeuropeiska huvudkontor och inte nordiska.

 

De nordiska länderna har en utmaning i att locka fler kinesiska företag att etablera regionala huvudkontor. Endast 2 procent av den växande skaran kinesiska företag på Forbes 2000-listan har etablerat ett regionalt nordiskt huvudkontor vilket kan jämföras med att 24 procent av företagen har etablerat sig i Europa som helhet.

 

Stockholm, som enda nordiska storstad, hamnar på plats 10 på listan över städer med flest globala huvudkontor (koncernkontor). Listan toppas av Tokyo, London och Hong Kong. Helsingfors hamnar på plats 29, Köpenhamn på plats 59 och Oslo på plats 60

måndag, 15 februari 2016 14:25

Medieklustret växer i Frihamnen

alt

Stockholms Hamnar hyr ut 2.000 kvm i Magasinet 6 i Frihamnen. Foto: Per-Erik Adamsson 2013


Stockholms Hamnar har tecknat hyresavtal med Budwheels som har lager i Hammarby Sjöstad och delvis flyttar till Magasin 6 i Frihamnen. Lokalen är 2.000 kvm stor och kallas Kyrkan då den påminner om en kyrksal med sju meter i takhöjd.
    

– Det är verkligen kul att vi har hittat en hyresgäst som passar in i medieklustret. Det är en originell lokal och dessutom den största lokalen i Magasin 6, säger Karin Brofelth, fastighetschef på Stockholms Hamnar.

 

Budwheels tillhandahåller dygnet runt-bud, magasinering, replokaler och biluthyrning samt är specialiserade på att hantera ljud, ljus, musikinstrument, teaterdekor, musik- och filmutrustning. Lokalen i Frihamnen är efterlängtad.
    

– Frihamnen är en bra adress för oss då vi har många kunder även i det området. Vi kör och förvarar mycket åt företag i nöjesbranschen, till exempel alla Stockholms teatrar och övriga nöjesfält, varav många finns på Östermalm och i innerstan, säger Therese Ludwigsson, vd på Budwheels.
    

Hela Magasin 6, som tidigare använts till godsförvaring, omfattar 35.000 kvm och har runt 80 olika hyresgäster.

måndag, 15 februari 2016 12:16

Alecta bildar logistikbolag med Bockajö

alt

Styrelsen i Logistikfastigheter Sverige AB, från vänster: Paul Frankenius, Bockasjö, Thomas Dansk, Alecta, Joakim Hedin, Bockasjö och Frans Heijbel, Alecta.


Alecta och Bockasjö bildar ett gemensamt nytt logistikbolag för att inom fem år bygga upp ett betydande bestånd av logistikfastigheter på strategiska platser i Sverige och övriga Skandinavien. Det nya bolaget får namnet Logistikfastigheter Sverige AB och ägs till lika delar mellan parterna.
    

– Det handlar om en logisk och klok lösning som bägge parter känner sig trygga med, säger Joakim Hedin, det nya bolagets vd som även fortsätter i sin nuvarande roll som vd för Bockasjö AB.
    

Som en första affär köper Logistikfastigheter tre större fastigheter från Bockasjö AB. Dessa omfattar en total uthyrningsbar yta om 116.000 kvm och är strategiskt belägna på Landvetter flygplats, i Arlanda Stad vid Arlanda flygplats samt invid E6 i Helsingborg.
    

Enligt avtalet mellan parterna har Logistikfastigheter option på samtliga de nya logistikfastigheter som Bockasjö kommer att uppföra i framtiden. Bockasjö har en betydande portfölj med planerade projekt, bland annat byggnation av fem större logistikfastigheter i anslutning till Göteborgs Hamn.
    

– Genom detta samarbete får vi exponering mot den intressanta logistiksektorn och med en erfaren partner som Bockasjö har vi alla möjligheter att utveckla vårt gemensamma bolag, säger Thomas Dansk, Asset Manager på Alecta och ordförande i det nybildade Logistikfastigheter.
    

Bockasjös juridiska rådgivare i affären har varit Advokatfirman Lindahl och Alectas juridiska rådgivare har varit Falkenborn Advokatbyrå och Sander Renström Berg Advokat.

måndag, 15 februari 2016 11:51

Pembroke avtalar med Swedbank i city

alt

Nya Hästen 21 i korsningen Mäster Samuelsgatan/Regeringsgatan är resultatet av ett samarbete mellan Pembroke och den danska arkitektbyrån Schmidt Hammer Lassen Architects.


Pembroke Real Estate tecknat en avsiktsförklaring med Swedbank som ska flytta sin enhet Stora företag & Institutioner till Sveavägen 14 i Stockholm – en kontorsbyggnad om 10.000 kvm mitt emot Hötorgsskraporna. Swedbank kommer att flytta in under första kvartalet 2017 och stanna i upp till fem år, innan flytten går vidare till Pembrokes senaste utvecklingsprojekt Hästen 21 i korsningen Mäster Samuelsgatan och Regeringsgatan.
     

– Vi är glada att Swedbank valt en Pembroke-fastighet nu när de återvänder till Stockholms affärskvarter – och vi är glada över möjligheten att samarbeta med dem kring en långsiktig lösning i vårt utvecklingsprojekt Hästen 21. Vi tror att flytten kommer att gynna Swedbank och dess kunder, säger Mark Takeuchi, nordenansvarig för Pembroke Real Estate.
    

Hästen 21 tillhör ett av Pembrokes utvecklingsområden, som också innefattar Mästerhuset och PK-huset. Inom kort väntas ett start-PM godkännas och därmed kan en detaljplanprocess påbörjas. Byggstart väntas ske under 2018 och färdigställande under 2020.

måndag, 15 februari 2016 11:46

Tre visioner för stadsdelen Pedagogen Park

alt
Lennart Karlsson, vd Aspelin Ramm Fastigheter.


Idag öppnar utställningen av tre olika arkitektförslag till utformning av den nya stadsdelen Pedagogen Park i Mölndal. Utställningen visas i foajén i kontorsfastigheten Pedagogen Park på Frölundagatan 118 i Mölndal och pågår fram till den 2 mars.

 

– För oss är det viktigt att människor som berörs får tycka till om förslagen innan vi går vidare med utvecklingsarbetet. Därför bjuder vi in närboende och andra intresserade till ett dialogmöte den 24 februari, då representanter från Aspelin Ramm Fastigheter och Mölndals stad finns på plats för att ta emot synpunkter och svara på frågor, säger Lennart Karlsson, vd Aspelin Ramm Fastigheter.
    

Bakom förslagen står arkitektkontoren Nyréns, Erséus/Becht och Adept/Mandaworks som valts ut för att ta fram parallella förslag på hur de ser på utformningen av den nya stadsdelen mellan Pedagogen Park, Solängen och Änggårdsbergen.
    

Totalt planeras för cirka 800 bostäder med olika utformning och upplåtelseform. Allt från lägenheter med hyresrätt och bostadsrätt i flerfamiljshus till egenägda radhus eller kedjehus. Dessutom ytor för kontor, service, handel och mötesplatser. Stadsdelen Pedagogen Park blir totalt cirka 90.000 kvm och utvecklas gemensamt av Aspelin Ramm Fastigheter och Mölndals stad, som äger halva området var.
    

– Det känns väldigt bra att förverkliga det här projektet tillsammans med Mölndals stad som delar våra visioner om att skapa en hållbar stad som bidrar till utvecklingen av hela Västsverige. Med kontorshuset Pedagogen Park på plats och fullt uthyrt finns den första pusselbiten på plats för bygget av en modern blandstad. Redan idag har över 700 människor sin arbetsplats här. Nu lägger vi nästa bit i pusslet för att göra stadsdelen Pedagogen Park till en aktiv och levande stadsdel där människor kan arbeta, trivas, mötas och må bra, säger Lennart Karlsson.


 

söndag, 14 februari 2016 18:45

Akademiska Hus vinst blev 4,78 Mdr

alt

Kerstin Lindberg Göransson, vd Akademiska Hus.

 

För helåret 2015 minskade Akademiska Hus sin vinst efter skatt till 4.780 Mkr (5.125). Vinstminskningen orsakades av lägre värdeförändringar av fastigheterna som för 2015 blev 2.655 Mkr mot 3.529 Mkr för 2014.

 

Driftöverskottet var nära nog oförändrat med 3.703 Mkr (3.717) samtidigt som underhållskostnaderna steg till –673 Mkr (–621) liksom fastighetsadministrationen som ökade till –353 Mkr (–326).

 

Däremot förbättrades finansnettot avsevärt till –182 Mkr (–939) på grund av att värdeförändringen på derivaten blev positiva 165 (–548), varav 297 Mkr (–383) var orealiserade).

 

Fastigheternas värde ökade till 66.575 Mkr (61.347) liksom de räntebärande skulderna som steg till 30.831 Mkr (26.082), vilket i sin tur bidrog till att det egna kapitalet sjönk till 30.271 Mkr (33.432). Detta fick till följd att soliditeten minskade till 40,7 procent (48,0).

 

Då regeringen bemyndigade styrelsen i Akademiska Hus att bevilja en extra utdelning vid en stämma den 19 oktober 2015, medförde även detta till minskning av det egna kapitalet.

 

Under 2015 steg hyresintäkterna till 5.505 Mkr (5.495) på grund av att driftsättningar ökade intäkterna med 247 Mkr medan sålda fastigheter minskade intäkterna med 136 Mkr.

 

Den ekonomiska vakansgraden blev med mycket låg och stärktes till 1,1 procent (1,2).

 

Koncernen har en mycket stor projektportfölj med beslutade och planerade projekt om totalt 17,5 Mdr kr, utöver idéprojekt om 5,3 Mdr kr. Bland de största projekten är Albano i Stockholm, Biomedicum i Solna, Campus Ultuna i Uppsala och Musikhögskolan i Stockholm.

 

Akademiska Hus var under 2015 mycket aktivt med att refinansiera obligationslån om 4,3 Mdr medan 4,5 Mdr för kostnaden med den extra utdelningen blev finansierad med ett ECP-program samt genom emissioner av företagscertifikat.

 

Totalt genomförde bolaget obligationsemissioner om 8 Mdr kr under 2015 med löptider mellan 2,5 och 30 år.

 

Bolagets totala finansieringskostnad minskade anmärkningsvärt till 1,22 procent (5,04). LE

fredag, 12 februari 2016 19:47

Fortsatt tillväxt i Oscar Properties

alt

Under fjolåret köpte Oscar Properties fastigheten Stora Mans 1 i Långbroparken, Älvsjö, till ett underliggande fastighetsvärde om 200 Mkr. Säljare var NewCap AB.

 

Oscar Properties ökade helårsvinsten efter skatt till 203,8 Mkr (112,9), motsvarande 6,09 kr (3,47) per aktie. Intäkterna ökade till 594,0 Mkr (496,3) och rörelseresultatet förbättrades 239,8 Mkr (118,1). Under året sålde Oscar 484 bostäder (244), medan antalet produktionsstarter ökade till 575 bostäder (268).             

 

–  Det är inte bara vårt resultat som växer kraftigt. Under året fördubblade vi vår balansomslutning, till 2,9 Mdr kr med ett eget kapital på 936 Mkr. I oktober tillträdde vi fastigheten Stora Mans i Älvsjö som redan i kvartalet bidrar med hyresintäkter. Det är bra att vi får in fastigheter som ger intäkter och kassaflöde, säger vd Oscar Engelbert.

 

Per 31 december hade koncernen engagemang, helt eller delvis, i totalt 19 projekt varav 11 var helägda. De räntebärande skulderna ökade under året till 1.518,2 Mkr (768,3) och bestod av skulder till kreditinstitut om 753,5 Mkr, obligationslån om 498,6 Mkr, övriga räntebärande långfristiga skulder var 186,7 Mkr samt kortfristiga räntebärande reverser blev 79,4 Mkr.

 

Per årsskiftet uppgick den genomsnittliga räntan för räntebärande skulder i koncernen och i intresseföretagen/ joint venture-företagen till 3,8 procent (3,5).

 

Resultatet gladde marknaden och Oscar Properties aktie steg med nära 8 procent till 47,60 kr som senast betalt under fredagens börs. LE