4 maj 2024

Redaktionen

alt

Utsiktsbild, Kvarteret Triangeln 3.


Riksbyggen har förvärvat fastigheten Triangeln 3 i Helsingborg av Klövern för 110 Mkr. Fastigheten ligger i stadsdelen Miatorp mellan Helsingborgs centrum och Råå och här planerar nu Riksbyggen att uppföra omkring 600 bostäder, framförallt som hyresrätter.
    

– Genom förvärvet av Triangeln 3 kan vi nu starta ett av våra hittills största projekt för hyresrätter. Det blir ett spännande bostadsområde med en variation av bostadsstorlekarna, bland annat med mindre lägenheter som kan passa bra för unga, säger Carl-Johan Hansson, chef för AO Fastigheter på Riksbyggen.
    

Fastigheten utgörs av byggrätter för både bostäder och kommersiella ytor med en total volym om cirka 65.000 kvm, varav 50.000 kvm byggrätter för bostäder.
    

– Kvarteret Triangeln är ett mycket spännande läge där många lägenheter kommer att kunna få havsutsikt. Det är också nära till centrala Helsingborg, Råå och havet. Kommunikationerna är goda med närhet till Västkustbanan, Ramlösa station och E6:an. I senare etapper kan det bli aktuellt att bygga bostadsrätter, säger Carl-Johan Hansson.
    

Tillträde sker den 7 mars 2016 och Riksbyggen räknar med att kunna starta byggandet om cirka ett år.
    

Riksbyggen har sedan tidigare cirka 4.000 hyreslägenheter runt om i landet och arbetar aktivt för att öka beståndet av hyresrätter, både genom förvärv och nyproduktion. Riksbyggen utvecklar också nyproducerade hyresrätter åt investerare.

alt

                                                                                                            
Folksam Fastigheter lägger nu sin sista pusselbit i sin nya organisation genom att rekrytera Anna Törnkvist (bilden) som Senior Business Controller. Hon kommer närmast från Brostaden där hon främst arbetat med värdering och analys. Rekryteringen är ett led i Folksam Fastigheters pågående satsning med att öka sitt fokus på värdeskapande och storleken på fastighetsbeståndet.
    

– Nu är vi fulltaliga och redo att växla upp tempot för att öka storleken på fastighetsbeståndet och därigenom vår ekonomiska styrka. Med Anna Törnkvist får vi in en medarbetare med lång erfarenhet av fastighets-, bestånds- och värderingsanalys, vilket gör henne till en nyckelspelare i vår tillgångsförvaltning, säger Lars Johnsson, fastighetsdirektör på Folksam.

torsdag, 25 februari 2016 20:49

Turbinhallen slutsåld i turbofart

alt

Anrika turbinhallen i Järla Sjö, Nacka.

 

Nu är de planerade bostäderna i Turbinhallen i Järla Sjö, Nacka, slutsålda. Bostäderna med industriell karaktär belägna mindre än 10 minuter från Södermalm lockade många intressenter och totalt har drygt 7.000 personer anmält sitt intresse för Turbinhallen.

 

Projektet, som har utvecklats av SSM tillsammans med Profi Fastigheter, innehåller 205 bostadsrätter och har en atmosfär från förra seklets början. Det är Gustaf de Lavals fabrikslokaler som byggs om – här får gammalt och nytt, renoverat och ombyggt samspela. Nyproduktionen anpassas med stil och utförande till den historiska fabriksmiljön. Standardlägenheten i projektet är en tvåa om 49 kvm, men det finns även effektivt planerade stadsradhus och större lägenheter med takterrass. Projektet förväntas vara färdigställt till det andra kvartalet 2018.

 

– Projektet är ovanligt för oss på SSM eftersom vi blandar konvertering med nyproduktion. En spännande utmaning där vi lagt stor vikt vid att bevara och behålla den karaktär som redan finns i området och i de befintliga byggnaderna. Det är fantastiskt roligt att bidra till fler bostäder där människor vill bo och som samtidigt gör stadsmiljön mer levande. Vi är förstås mycket glada över det positiva gensvar marknaden har visat produkten i detta projekt, säger Mattias Roos, vd för SSM.

 

Parterna ser nu fram emot att påbörja produktionen av Turbinhallen under våren. Inflyttningen är planerad från hösten 2017.

 

– Vi förvärvade Turbinhallen i januari 2011 och har sedan dess drivit Stockholms Modecenter parallellt med att vi arbetat med utvecklingsförutsättningarna för fastigheten. Att vi nu, efter drygt fem år, konverterar fastigheten till bostäder är ett naturligt led i och med att Nacka bygger stad, säger Thomas Sipos, vd Profi Fastigheter.

torsdag, 25 februari 2016 20:47

ALM byggstartar 220 bostäder i Solna

alt

Poeten i Ingenting, Solna,  om aftonen.

 

ALM Equity har byggstartat projektet Poeten i Ingentingområdet i Solna. Projektet består av 220 lägenheter och åtta lokaler avsett för framförallt unga vuxna.

 

Samtliga lägenheter är förvärvade av SNB – Svenska nyttobostäder som är deras första projekt. Projektet byggstartas per omgående med etappvis inflyttning under 2018-2019.  

 

Entreprenör är Andersson Company Byggnads AB. Arkitekt är Brunnberg & Forshed.

 

ALM Equity har i samband med försäljningen erhållit en option på delägarskap i SNB.

 

– Vi fortsätter vår satsning i tunnelbanenära lägen och levererar nu ytterligare 220 bostäder till framförallt unga vuxna. Ingentingområdet i Solna är under utveckling till ett fantastiskt stadsnära område som länkar samman Solna med Stockholm, säger Joakim Alm, vd ALM Equity AB.

torsdag, 25 februari 2016 20:44

FastPartners vinst steg till 1,2 Mdr kr

alt

Sven-Olof Johansson, vd FastPartner.

 

Liksom flertalet noterade fastighetsbolag redovisade FastPartner en storvinst om 1,2 Mdr (463) för helåret 2015. I vinsten ingick orealiserade värdeförändringar på fastigheterna med 952 Mkr (284) efter att det vägda direktavkastningskravet sänkts till 6,3 procent (6,8). Även resultatet i intresseföretag bidrog till vinstökningen med 12,1 Mkr (-) liksom en positiv värdeförändring på derivat som bidrog med 73 Mkr (-72).

 

FastPartner uppnådde sitt mål om 600 Mkr som ett rullande förvaltningsresultat, då detta mål nåddes med ett förvaltningsresultat om 615 Mkr (500) vid 2016 års ingång.

 

Men FastPartner väljer nu dock med att avvakta med en ny målformulering om förvaltningsresultatet för 2016 fram till årsstämman den 28 april på grund av osäkerheten kring många av de omvärldsfaktorer som nu påverkar affärsklimatet.

 

Bolagets förvaltningsresultat steg till 525 Mkr (384) på grund av resultatet för de nyförvärvade fastigheterna. Det innebar att hyresintäkterna steg till 1.135 Mkr (921) med ett driftnetto som ökade till 771,0 (611).

 

Den ekonomiska uthyrningsgraden sjönk till 88,9 procent (91,1) med ett hyresvärde som steg till 1000,8 kr/kvm (898,7).

 

I balansen steg fastigheternas värde till 15.384 Mkr (12.046) medan de långfristiga skulderna (exklusive obligationslån) sjönk till 5.640 Mkr (7.172).

 

De kortfristiga lånen steg dock till 5.984 Mkr (2.131). Medelräntan för låneportföljen sjönk starkt, exklusive lånemarginal, till 1,7 procent (2,2).

 

Det fick till följd att det egna kapitalet steg till 4.315 Mkr (3.271). En ökning som stärkte soliditeten till 27,1 procent (26,0).

 

FastPartner höjder nu utdelningen till 3,75 kr (3,50) för stamaktien samt en oförändrad utdelning om 20 kr för preferensaktien. TM

torsdag, 25 februari 2016 20:41

Amasten växte till 2 Mdr

alt
David Dahlgren, vd Amasten.

 

Under 2015 växte Amastens portfölj med 54 procent och nådde det första etappmålet om ett portföljvärde om 2 Mdr kr. Samtidigt har bolaget byggt en stark organisation för att på bästa sätt förvalta och förädla portföljens värde ytterligare.

 

– Vi står väl rustade för att nå målet att bli dubbelt så stora de kommande åren, säger David Dahlgren, vd Amasten.

 

Hyresintäkterna ökade till 169,1 Mkr (88,4) och driftsöverskottet steg till 79,4 Mkr (38,9). Förvaltningsresultatet ökade till 25,9 Mkr (2,6) med en vinst efter skatt som steg till 66,4 Mkr (38,9), motsvarande 0,44 kr per aktie (0,53). I resultatet ingick orealiserade värdeökningar i fastigheter om 58,1 Mkr (46,7).

 

Koncernens räntebärande skulder, inklusive säljarreverser, uppgick till 1.175 Mkr och den genomsnittliga räntan var 2,3 procent.

 

Det egna kapitalet ökade till 743,9 Mkr, motsvarande 3,67 per aktie och en soliditet om 37 procent (39). I samband med de förvärv som genomfördes under tredje och fjärde kvartalet emitterades totalt 49,5 Mkr nya aktier genom apportemissioner som dellikvid vid förvärven.


Substansvärdet per stamaktie uppgick per bokslutsdagen till 3,92 kr. LE

torsdag, 25 februari 2016 17:26

Bygg-Fast bygger med Balder och AP3

alt

Bygg-Fasts vd Peter Bellevik och bostadsministern Mehmet Kaplan i samband med första spadtaget på Nya Kryddhyllan i Gårdsten, Göteborg. Bygg-Fast är initiativtagare och har skapat projektupplägget, där Robert Dicksonska stiftelsen kommer vara slutlig tagare.

 

 

Bygg-Fast och Balder 4 AB (B4), som ägs av Balder och Tredje AP-fonden (AP3), har tecknat ett avtal som ska möjliggöra fler hyresrätter i tillväxtorter i Sverige. Tanken är att Bygg-Fast, som i dagsläget har cirka 400 hyresrätter i produktion och planerar att uppföra cirka 1.000 lägenheter under de närmaste två till tre åren, ska bygga åt B4.  De bostäder som byggs för B4 ska förvaltas av Balder.

 

I ett samtal med Fastighetsaktien framhåller Peter Bellevik, vd för Bygg-Fast, att samarbetet med Balder och Tredje AP-fonden skapar möjligheter för bolaget att både två och tredubbla produktionen.

 

– Jag är mycket nöjd att tillsammans med Balder och Tredje AP-fonden kunna ta ett större grepp på bostadsmarknaden och få igång produktionen för fler hyreslägenheter, säger han.

 

Bygg-Fast utvecklar fastigheter av alla typer i egen regi eller tillsammans med partners.

 

Bland ett femtontal projekt kan nämnas utveckling av 86 nya bostäder i Kungsängens Kyrkby 2:1 i 15 våningar med en utsikt över Mälaren samt den pågående produktionen av 120 hyresrätter vid Kaneltorget i Gårdsten, i norra delen av Göteborg.    

 

Enligt Bellevik brukar bolaget stå kvar som delägare i de projekt de uppför. Bygg-Fast, som bildades 1979 av Keith Olsson, äger och förvaltar självt cirka 1.000 lägenheter i Västsverige. Under 2012 etablerades kontor även i Linköping och Stockholm och 2014 slogs Bygg-Fast ihop med företaget Forsen Projekt. Resultatet blev två bolag: Bygg-Fast som blev fastighetsutvecklingsbolaget och Forsen som blev projektledningsföretaget. LE

onsdag, 24 februari 2016 19:53

Värdeökning om 2,5 Mdr i Wallenstam

alt
Hans Wallenstam, vd för Wallenstam.

 

Wallenstams helårsvinst för 2015 steg med värdeökningar och stärkt förvaltningsresultat till 2.754 Mkr (585), motsvarande 8,3 kr per aktie (1,7). I resultatet ingick orealiserade värdeföränd-ringar på förvaltningsfastigheter till 2.507 Mkr (829), varav nyproduktion svarade för 639 Mkr (146), och orealiserade värdeförändringar i finansiella instrument om 165 Mkr (-854). Vidare gjorde Wallenstam reavinster på fastighetsförsäljningar om 178 Mkr (232). Dessutom påverkade nedskrivningar i vindkraftverk resultatet med -250 Mkr (-350).

 

Wallenstams nyproducerade hyresfastigheter bidrog positivt till förvaltningsresultatet med en ökning med 14 procent till 672 Mkr (592). För fjärde kvartalet var ökningen 24 procent. Koncernens substansvärde beräknades till 18.630 Mkr (15.964) – en ökning med 20 procent (3).

 

– Verksamheten går kort sagt väldigt bra! Bolagets goda utveckling får även aktieägarna del av genom styrelsens föreslagna utdelning om 1,50 kr per aktie, en höjning med 33 procent, säger vd Hans Wallenstam.

 

Hyresintäkterna minskade till 1.549 Mkr (1.566), medan driftnettot förbättrades till 1.130 Mkr (1.127). Försäljningar av fastigheter genomfördes för 2.129 Mkr (2.349) medan investeringarna uppgick till 3.399 Mkr (2.391), varav 1.270 Mkr (42) var förvärv och 1.902 Mkr (1.899) var investeringar i befintligt bestånd. Under perioden byggstartades cirka 850 lägenheter och på bokslutsdagen hade bolaget cirka 1.700 lägenheter i produktion.

 

Vid årsskiftet värderades förvaltningsfastigheterna till 32,1 Mdr kr (28,5) medan vindkraftverkens värde uppgick till 1.366 Mkr (1.770).

 

Skulderna ökade till 5.254 Mkr (4.374) och finansierades till en sänkt snittränta om 2,32 procent (2,82). Det egna kapitalet ökade till 15.102 Mkr (12.883), vilket motsvarade 46 kr per aktie (39) och en soliditet om 44 procent (41). TM

onsdag, 24 februari 2016 19:50

Stendörrens portfölj ökade till 4,9 Mdr

alt

Fredrik Brodin, vd för Stendörren.

 

För Stendörren präglades fjolåret av stor tillväxt med fortsatt god lönsamhet och starkt kassaflöde. Fastighetsbeståndet ökade med hela 124 procent, från 2,2 Mdr kr till 4,9 Mdr kr fördelat på 81 fastigheter (31) och en uthyrningsbar yta om 585.000 kvm (275.000) med bibehållet starka nyckeltal. På gårdagens börs klättrade Stendörrens aktie som kursvinnare med 5,39 procent till 48,90 kr som senast betalt.

 

Helårsvinsten efter skatt ökade till 309 Mkr (29), motsvarande 12,0 kr (9,2) per aktie. I resultatet ingick värdeförändringar av fastigheter med 260 Mkr (35) och av räntederivat med -8 Mkr (-). Förvaltnings-resultatet ökade till 119 Mkr (-3) och kassaflödet från den löpande verksamheten före förändring av rörelsekapital steg till 130 Mkr (2), motsvarande 4,74 kr per aktie (-0,08).  

 

Inför årsstämman föreslår styrelsen för Stendörren att utdelningen för räkenskapsåret ska bli om 1,60 kr (-) per aktie med kvartalsvis utbetalning. Detta gör Stendörren för att undvika kurssvängningar då utdelningen är relativt hög i förhållande till aktiekursen. Samtidigt är föreslagna utdelningen är i linje med den utdelningspolicy som bolaget kommunicerade i november 2014.

 

Bland Stendörrens förvärv under året kan nämnas att bolaget köpte sju fullt uthyrda fastigheter under bildande i logistikområdet Stockholm-Syd i Södertälje för 118 Mkr samt en fullt uthyrd fastighet för handel och lätt industri i Botkyrka för 120 Mkr. På de förvärvade fastigheterna finns även byggrätter omfattande totalt cirka 80.000 kvm BTA för lager, lätt industri och handel. Två viktiga hyresavtal förlängdes med Alfa Laval och Kronfågel på 7 respektive 16 år.

 

Hela 80 procent av Stendörrens fastigheter återfinns i Storstockholm. Bolagets övriga fastigheter finns i Eskilstuna, Flen, Enköping samt – genom ett nyligen genomfört förvärv – i Uppsala.

 

– För Stendörren innebär Stockholms expansion även att bolaget kan skapa detaljplaner för bostäder på vissa av de centralt belägna fastigheterna med fortsatt hög efterfrågan på lokaler för lager och lätt industri i de mindre centrala lägena. Ett spännande exempel på denna utveckling är den av oss nyligen inlämnade ansökan om att skapa en detaljplan för bostäder på och i anslutning till en av bolagets fastigheter i Skrubba i sydöstra Stockholm, säger Fredrik Brodin, vd för Stendörren. LE

onsdag, 24 februari 2016 19:48

Klart för 550 bostäder i Limhamn

alt

Del av Limhamns gamla skjutbana, vy västerut från naturmarken. Visualisering: Horisont Arkitekter

 

Malmö stads tekniska nämnd har godkänt ett exploateringsavtal med Peab respektive JM för fastigheterna Bunkeflostrand 155:4 respektive 155:5 i Malmö samt ytterligare tre avtal, som tillsammans skapar förutsättningar för byggandet av cirka 550 bostäder och en större förskola på Lernacken, vid Limhamns gamla skjutbana. De fem avtalen utgör en varsin bit i ett markpussel och är beroende av varandra.

 

Av de 550 bostäder som ska byggas på det tidigare skjutbaneområdet med intilliggande mark är 25 radhus. Bostädernas upplåtelseform regleras varken i detaljplan, exploateringsavtal eller köpeavtal. Den planerade förskolan kommer att ha sex avdelningar och plats för 120 barn.

 

– Utan Peabs och JMs engagemang hade detta inte varit möjligt. Nu knyts Limhamn och Bunkeflo närmare varandra och Malmö får ett nytt, attraktivt bostadsområde med närhet till havet, Öresundsbron och fina möjligheter till rekreation, säger Håkan Thulin, exploateringschef på Malmö stads fastighetskontor.