18 maj 2024

Redaktionen

tisdag, 01 mars 2016 20:50

ALM satsar på hyrköp till unga vuxna

alt

I projektet Linbanan på fastigheten Galgvreten 3:7 i Enköping har ALM Equity och Andersson Company uppfört lägenheter för unga vuxna. På fastigheten låg tidigare Nordströms Linbanor, som under 1900-talet byggde linbanor och skidliftar till hela Sverige. Arkitekt: BA-Byggkonsult

 

I dagarna har ALM Equity flyttat in de första 70 lägenheterna i projekt Linbanan Förvaltning i Enköping. Hyresprojektet är en till 50 procent delägd satsning tillsammans med Andersson Company Fastighets AB och projektet består av totalt 140 lägenheter om 29 kvm i två etapper, totalt 4.060 kvm boa.

 

Lägenheterna vänder sig främst mot unga vuxna och hyresavtalet är kombinerat med en option för hyresgästen att om två år förvärva lägenheten till ett fast pris som bostadsrätt. De två åren ska underlätta för hyresgästen att spara pengar till insats och finansiering hos bank.

 

– Vi ser med spänning fram emot att se resultatet av denna satsning samt utvärdera nya alternativ för att nå målgruppen unga vuxna som har stora svårigheter att komma in på bostadsmarknaden, säger Joakim Alm, vd för ALM Equity.

alt

Rickard S. Dahlberg och Jens Petter Hagen.


NREP Logicenters har köpt sina första fastigheter i Norge. Det rör sig om två fastigheter med en sammanlagd lageryta om 15.000 kvm i Berger, längs E6 mellan Oslo och Gardermoen flygplats. Fastigheterna förvärvades av NREP Nordic Strategies Fund I, en fond som förvaltas av NREP.
    

– Fastigheterna passar utmärkt in i vår strategi att utveckla och äga fastigheter i bästa logistiklägen, de gynnas av en långsiktigt ökande efterfrågan och av nuvarande brist på utbud, säger Rickard S. Dahlberg, Co-CIO NREP
    

Jens Petter Hagen, chef för NREP:s kontor i Oslo, tillägger:
– Dessa transaktioner markerar vår första logistikinvestering i Norge där marknaden saknar stora och specialiserade aktörer som NREP Logicenters och där vi har en ambition att fortsätta växa. Berger är ett utmärkt läge att börja bygga vårt norska logistikplattform från.

tisdag, 01 mars 2016 11:59

Akademiska Hus satsar 118 Mkr på GIH

alt

GIH-badet på Östermalm kommer att totalrenoveras. Skiss: AIX Arkitekter


Akademiska Hus investerar drygt 118 Mkr i en totalrenovering av GIH-badet på Östermalm i Stockholm. Anledningen är att badet måste moderniseras och samtidigt göras mer tillgängligt för alla gäster.
    

GIH-badet invigdes 1968 som en gemensam sim- och rekreationshall för Gymnastik och Idrottshögskolan (GIH) och allmänheten och har ett attraktivt läge mellan Valhallavägen och Liljanskogen intill Stockholms Stadion och Kungliga Musikhögskolan. Det är nu hög tid för en upprustning av badet, något som diskuterats under många år, framförallt på grund av anläggningens föråldrade skick, bristande tillgänglighet och slitna ytskikt.
    

– GIH-badet är mycket uppskattat av studenter på GIH och av motionärer, familjer och föreningar. Renoveringen är viktig för GIH men också nödvändig för att vi i framtiden ska kunna ha ett säkert och uppskattat bad även för allmänheten, säger Sten Wetterblad, regiondirektör för Akademiska Hus region Stockholm.
    

I projektet ingår en totalrenovering av byggnaden, men där stommen behålls och stor vikt läggs på att lyfta fram den ursprungliga interiörens karaktär. Badet består idag av två bassänger – en 25-meters bassäng samt en mindre undervisningsbassäng. Dessa kommer att finnas kvar men utrustas med nya tekniska system, där exempelvis den nya renvattenanläggningen utformas efter väl etablerad teknik.
    

Renoveringen startar under hösten 2016 och GIH-badet planeras kunna öppna igen för allmänheten under andra halvan av 2018.

måndag, 29 februari 2016 18:23

White ritar Sjöporten i Malmö

alt

Kvarteret Sjöporten i Västra Hamnen, Malmö. Illustration White

 

White har vunnit uppdraget att lägga grunden till en ny detaljplan för kvarteret Sjöporten i Västra Hamnen, Malmö, på uppdrag av Sundprojekt AB (koncernen Åke Sundvall) och Malmö stad. Det unika stadsrummet – med bland annat en av Europas största och bästa skateboardparker och Nordens första boulderpark för klättring – kikar i nordväst ut mot den stora Varvsparken och Turning Torso och mot öster Stapelbäddsparken, där Kockumsvarvets enda bevarade stapelbädd fått nytt liv.

 

– Parken är en fantastisk plats med rykte långt utanför landets gränser. Nu vill vi skapa hus och bostäder som ger ytterligare liv till det spännande stadsrummet vid Stapelbädden, säger Sven Gustafsson, ansvarig arkitekt på White i Malmö.

 

Whites förslag gillades av juryn, som menade att placeringen av ett högt hus mot Stapelbädden ”känns väldigt rätt, och ger identitet åt både kvarteret och en del av kvarteret som annars kanske känns lite som en baksida.”

 

Vidare ansåg juryn att projektets arkitektoniska profil med tydliga identiteter var väl avpassade till omgivande stadsrum och bebyggelse.         

 

God genomförbarhet, med såväl etappindelning som byggbarhet och hantering av ljudproblematik och dagsljuskrav i lägenhetslösningarna, var ytterligare faktorer som var avgörande till Whites fördel.

måndag, 29 februari 2016 11:58

JM rekryterar Per Lundquist

alt

                                                                                                                   
Per Lundquist (bilden) har utsetts till ny stabschef för JMs enhet verksamhetsutveckling. Han tillträder tjänsten den 15 augusti 2016 och kommer att ingå i JMs koncernledning.
    

Per Lundquist är civilingenjör från Linköpings universitet och har en bred erfarenhet inom IT och tillverkande industri och kommer nu närmast från en position som Senior Vice President Operations på Cramo. Som stabschef kommer han ansvara för kvalitet och miljö, teknik samt IT och den nya avdelningen projektkontor.
    

– Per kommer att vara en stor tillgång för JM med sin breda erfarenhet och kunskap inom lean. Med sin bakgrund kommer han att axla ledaransvaret för vår verksamhetsutveckling väl och bidra till fortsatt kontinuitet och utveckling, säger Johan Skoglund, vd JM.

måndag, 29 februari 2016 11:56

Daniel Massot blir vd för Svenska Hus

alt

                                                                                                               
Svenska Hus styrelse har utsett Daniel Massot (bilden) till ny vd för bolaget med tillträde den 1 september 2016. Han är idag chef för affärsområde Göteborg och medlem av koncernledningen i Hufvudstaden, och efterträder tf. vd Sture Kullman.
    

– Svenska Hus har under åren haft en mycket stark och stabil tillväxt. Vi är övertygade om att Daniel Massot med sin erfarenhet och personlighet kommer att fortsätta på den inslagna vägen på ett mycket bra sätt. Hans starka ambitioner, entreprenörsanda och goda ledaregenskaper tillsammans med en förmåga att se nya tillvägagångssätt utgör mycket goda förutsättningar att fortsätta utveckla Svenska Hus och föra oss in i framtiden på det sätt vi önskar, säger Lars-Erik Jansson, styrelseordförande i Svenska Hus.

måndag, 29 februari 2016 11:55

Vasakronan säljer för 925 Mkr till Niam

alt

Niam planerar att uppföra 250 bostäder inom tomträtten Neapel 3 i Värtahamnen.


Vasakronan säljer tomträtten Neapel 3 i Värtahamnen till Niam för ett underliggande fastighetsvärde om 925 Mkr, vilket kan sägas vara fördelaktigt då priset motsvarar 19.681 kr/kvm. Fastigheten ligger i Värtahamnen utmed Hangövägen invid hamnbassängen. Byggnaden är uppförd i två etapper i slutet av 80-talet där den första etappen utgörs främst av hotell och kontor och den andra av kontor.
    

Totalt omfattar fastigheten 47.000 kvm och rymmer blandad verksamhet. Scandic hyr hotellet och bland kontorshyresgästerna finns bland andra Rekryteringsmyndigheten, Inspira och Easypark.
    

– Vi är glada att kunna förvärva en fastighet med stor potential i ett av Stockholms viktigaste utvecklingsområden. De planer som Stockholms stad har för området är spännande och vi ser fram emot att vara en del av den kommande utvecklingen av en så central del av Stockholm. Vi planerar att inom kvarteret uppföra 250 miljösmarta bostäder med sjönära läge, säger Johan Bergman, vd för Niam.

måndag, 29 februari 2016 11:49

Kungsleden avtalar med Nobis i Hagastaden

alt

Kungsleden och Nobis skapar ny destination i Blästern 14.


Kungsleden har med Annordia som rådgivare skrivit ett 20-årigt hyresavtal med Nobis för ett nytt designhotell på Gävlegatan i fastigheten Blästern 14 i hjärtat av Vasastan och Hagastaden, Stockholm. Hotellet kommer med sina 242 rum, konferens och restaurang bli en ny destination för hotellgäster, grannar, boende och turister.
    

Fastigheten Blästern 14 ingick i en stor affär då Kungsleden köpte merparten av GE Real Estates kvarvarande fastigheter i Sverige under 2014. Nu investerar bolaget 385 Mkr i fastigheten som totalt omfattar 15.000 kvm kontor och garage. Projektet är indelat i två etapper där den första inkluderar hotellet om 9.500 kvm och den andra 5.500 kvm kontor i byggnaden mot Gävlegatan. Hotellet ska färdigställas under hösten 2018, medan kontorsytorna och beräknas vara klara under 2021.
    

Fastigheten har en unik historia som sträcker sig tillbaka till 1930-talet då arkitekten Sigurd Lewerentz ritade byggnaden som bland annat tjänstgjort som kontor och magasin åt Philips Sverige. Byggnadens historia har haft en betydande inverkan på det konceptarbete som Kungsleden och Nobis genomfört med relativt små men funktionella och attraktiva rum samt designade long-stay-rum. Ambitionen är att skapa en ny destination och mötesplats med bra stämning och service i generösa restaurang-, bar- och loungeytor som rör sig fritt mellan inomhusmiljön och den inbjudande gården.
    

– Stockholm är en unik stad med fantastiska ytor bakom våra vackra husfasader men som oftast är stängda för den breda allmänheten. Vi vill istället öppna upp en inbjudande gård och skapar tillsammans med Nobis en destination – en oas i staden – i Stockholms mest expansiva och spännande område dit alla är välkomna för att uppleva något alldeles speciellt, säger Biljana Pehrsson, vd Kungsleden.
    

– Vi vill erbjuda en hotellprodukt av hög kvalitet till ett bra pris. Vi kommer att dra ner på ytan i rummet men ha samma höga kvalitet på upplevelsen som vi har på våra andra hotell. Det här är ett koncept jag har velat göra länge och det är väldigt kul att få förverkliga det tillsammans med Kungsleden, kommenterar Sandro Catenacci, vd för Nobis.

söndag, 28 februari 2016 18:19

Succession i Einar Mattssons styrelse

alt

                                                                                                                     

Ägarrådet i koncernen Einar Mattsson ska vid 2016 års bolagsstämma i maj utse två nya ledamöter till koncernstyrelsen: Biljana Pehrsson, vd för Kungsleden (bilden t v) och Leif Johansson (bilden t h), Industrial Advisor på Ratos. Övriga ledamöter i styrelsen kommer vara ordförande Arne Karlsson samt Anders Ränk, Kristina Ränk och Stefan Ränk.

 

– Vi ser fram emot att få arbeta tillsammans med Biljana och Leif i styrelsen. Deras breda erfarenhet av fastighetsbranschen och andra styrelseuppdrag innebär att vi även fortsatt har en hög fastighetskompetens och en strategisk spets i styrelsen. Det är också personer som vi vet kommer bidra till våra ambitioner som en långsiktig aktör, säger Anders Ränk, styrelseledamot och ordförande i ägarrådet.

 

Vid kommande stämma lämnar Marianne Ränk, Ristjan Ränk, Lennart Bernhardtson och Henrik Didner styrelsen. Marianne och Ristjan Ränk avslutar därmed ett livslångt professionellt engagemang i Einar Mattsson-gruppens verksamheter. Vid årsskiftet slutfördes och formaliserades en succession som innebär att ägandet av Einar Mattsson-gruppen nu i sin helhet gått över till tredje generationens familjeföretagare – Anders, Kristina och Stefan Ränk.

fredag, 26 februari 2016 18:44

Snart byggstart för Sigtuna stadsängar

alt

Totalt planeras för cirka 750 bostäder i den nya stadsdelen Sigtuna stadsängar.

 

Kommunfullmäktige i Sigtuna kommun antog den 25 februari den föreslagna detaljplanen för 600 bostäder i Sigtuna stadsängar – den nya stadsdel som ska skapas nordväst om Pilsbo-rondellen. Samtliga partier yrkade bifall till planen och framhöll stadsdelens fantastiska kvaliteter både vad gäller process och innehåll. Redan i den första etappen byggs en efterfrågad livsmedelsbutik samt ett vård- och omsorgsboende.

 

I dagarna börjar ägarna av området, SigtunaHem och NCC Boende, att projektera sina första bostadskvarter, samtidigt som en del av den byggbara marken bjuds ut till utvecklare som satsar på hållbar stadsplanering.

 

Byggstart för de första bostadshusen beräknas ske om cirka ett år och i början av 2030-talet väntas den nya stadsdelen vara helt klar.