18 maj 2024

Redaktionen

alt

Riksbyggen bygger vid vattnet i Västra Eriksberg, Göteborg.

 

Riksbyggen har gett Serneke i uppdrag att bygga 61 bostäder i brf Salteriet i Västra Eriksberg, Göteborg. Det blir en av de sista byggnationerna i området Bostäderna uppförs precis vid vattnet i två flerbostadshus i sju respekive åtta plan med garage och källare under husen. I april är det säljstart och byggandet beräknas kunna starta efter sommaren. Projektet är värt 125 Mkr och ska stå klart sommaren 2018.

 

Brf Salteriet är utvecklat med fokus på att skapa moderna och hållbara bostäder av hög standard. Lägenheterna är utformade med modern arkitektur, stora fönster, väl tilltagna balkonger och noga utvalda material. I ett av husen ska det även finnas privata faciliteter som relaxavdelning med bastu, gym, gästlägenhet och gemensamhetslokal, allt för att förenkla vardagen för de boende i Brf Salteriet.

 

Intresset för lägenheterna är stort och det märks inte minst i antalet intresseanmälningar som Riksbyggen tagit emot.

 

– Som projektutvecklare känns det jättekul att det är så stort intresse. Det finns en stor efterfrågan på den här typen av bostäder som Salteriet erbjuder, säger Carlos Montecinos, projektledare på Riksbyggen.

torsdag, 03 mars 2016 20:25

Forsen projektleder åt ALM i Torekov

alt

Forsen har fått förnyat förtroende och sköter byggprojektledning och kontrollansvar för etapp två av ALM Equitys Bjäreterrassen.

 

ALM Equity anlitar Forsen som projektledare och kontrollansvarig för andra etappen av Bjäreterrassen, vilket innebär färdigställandet av sammanlagt 59 fritidshus om 90 kvm vardera. Husen beräknas vara inflyttningsklara till sommaren 2017.

 

På en gammal äppelodling i Torekov på Bjärehalvön skapar ALM Equity ett område med vackra skånelängor, tennisbana, pool och ett orangeri. Hittills har ALM uppfört 18 bostadsrättsfritidshus med kreativa lösningar som återvunnet taktegel, dörrar i olika färger och putsade fasader för att ge en känsla från förr. På sikt planeras totalt 77 enheter på den 40.000 kvm stora tomten. Arkitekt är Stephan Grip.

 

För första etappen fick Forsen från början rollen som kontrollansvarig, men uppdraget övergick till en mer övergripande roll som byggprojektledare för hela projektet.

 

– Det bästa betyget vi kan få är när kunden kommer tillbaka. Och vem kan tacka nej till en så här bildskön arbetsplats, säger Olof Martell, projektledare på Forsen i Helsingborg.

alt

Annica Ånäs, vd Atrium Ljungberg, till vänster flankerad av kommunalrådet Erik Pelling (S), och till höger Johan Edlund, vd TL Bygg.

 

Atrium Ljungberg inleder en satsning på att bygga bostäder. Satsningen inleds med ett projekt om av 62 hyreslägenheter i Gränbystaden, Uppsala, där bolaget totalt planerar 450 lägenheter inom en fyraårsperiod. Satsningen fortsätter sedan genom att flera av bolagets områden kompletteras med hyres- och bostadsrätter. Exempelvis planeras för upp emot 1.000 nya lägenheter i Sickla, Nacka. Sedan tidigare äger och förvaltar Atrium Ljungberg närmare 700 bostäder i Ärvinge i Kista och i stadskvarteret Mobilia i Malmö.

 

De första 62 lägenheterna i Uppsala beräknas stå klara för inflyttning hösten 2017. Det finns planer för ytterligare 130 hyresrätter i Gränby Entré med byggstart 2017 och för cirka 250 bostadsrätter med planerad byggstart 2019. Atrium Ljungbergs helägda dotterbolag TL Bygg är generalentreprenör för bostadsbyggandet i Gränby Entré. 

 

Bostadssatsning en betydelsefull del i Atrium Ljungbergs vision om att bygga levande stadsmiljöer och skapa framtidens stadsdelar. 

 

– I det nya Sverige som växer fram ser vi en enorm efterfrågan på bostäder och attraktiva mötesplatser. Vår vision är att skapa stadsmiljöer som lever dygnet runt och där arbete, kultur, service och handel går hand i hand. Bostäder är en självklar del för att skapa den helheten, säger Annica Ånäs, vd Atrium Ljungberg.

 

Atrium Ljungbergs nuvarande projektportfölj har en jämn fördelning mellan bostäder, handelsfastigheter och kontorsfastigheter.

alt

Flygbild över Bredäng, centrum i mitten och utsikten över Mälaren i bakgrunden.

 

Nyréns Arkitektkontor har blivit utsett som ett av tre team att delta i parallellt uppdrag för att ta fram strukturplan för 4.000 nya bostäder i Vårberg, Skärholmen, Sätra och Bredäng. Arbetet ingår i stadens satsning Fokus Skärholmen.

 

Med Fokus Skärholmen vill Stockholms stad pröva en ny metod för att ta fram större generella detaljplaner och processer där detaljplaner föregår markanvisningar prövas.

 

Syftet är att öka volymen i bostadsbyggandet, minska detaljstyrningen i detaljplanerna och skapa snabbare planprocesser. Projektet kommer också att utformas så det finns möjlighet för byggherrar med olika storlek och målsättning att delta.

onsdag, 02 mars 2016 19:48

Wihlborgs fyller Knutpunkten

alt

Tengbom har ritat de nya lokalerna som får en fantastisk utsikt över sundet och takåsarna i Helsingborg.

 

Under de senaste åren har Wihlborgs genomfört om- och tillbygg-nader och adderat 9.000 kvm kontorsyta (cirka 500 arbetsplatser) i Knutpunkten i Helsingborg. Projektet är fullt uthyrt och inflyttning sker successivt under året. Hyresgäster är Sweco, Avensia, Infab, Manpower, Mazars, Tyréns, Teva, Rikshem, Preventic Group och Wihlborgs.

 

Moderna arbetsplatser och hög miljöprofil har legat i fokus för att möta upp den stora efterfrågan på moderna kontorslokaler i centrala Helsingborg. Projektet är klassat som Miljöbyggnad guld.

 

Maria Frid, Chef Lokaler Sweco Sverige, säger:
– I valet av ny lokal har vi haft högt ställda krav på bland annat hållbarhet, arbetsmiljö och goda kommunikationer. Vårt nya kontor hos Wihlborgs på Knutpunkten kommer att kunna erbjuda våra medarbetare en inspirerande arbetsmiljö, som ska stödja tillväxt, kunskapsutbyte och samverkan mellan medarbetare och kunder.

 

I juni flyttar även Wihlborgs regionkontor in på plan 6 i påbyggnaden.

 

– Placeringen av vårt regionkontor på Knutpunkten är naturligt då vi, förutom närheten till bra kommunikationer, är mitt i den utveckling som pågår i centrala Helsingborg där Wihlborgs är en stor aktör, säger Thomas Bråhagen, regionchef för Wihlborgs.

 

Wihlborgs köpte Knutpunkten i Helsingborg hösten 2010 och ett omfattande arbete med att rusta upp och effektivisera fastigheten påbörjades. Idag strömmar 40.000 personer varje dag genom Knutpunkten, den största kommunikationsnoden i nordvästra Skåne.

onsdag, 02 mars 2016 15:00

Göteborgs Hamn miljardinvesterar

alt

Göteborgs Hamn planerar den största hamnutbyggnaden sedan 1970-talet.


Mark- och miljödomstolen har gett Göteborgs Hamn tillstånd att bygga en ny godsterminal i anslutning till befintliga terminaler i Arendal på Hisingen. Den nya terminalens yta blir 22 hektar och beräknas stå klar efter 2020. Den totala investeringen ligger på cirka 1 Mdr kr.
    

– Ett mycket glädjande besked som stärker Göteborg som Nordens logistikhuvudstad. Terminalen är en viktig del av vår framtida expansion och ger oss möjlighet att hantera en ökad efterfrågan på sjötransporter via Göteborgs Hamn, säger Magnus Kårestedt, vd för Göteborgs Hamn AB.
    

Den nya terminalen kommer att byggas av muddermassor från två underhållsmuddringar i hamnområdet. Massorna läggs i ett invallat område i Arendalsviken och blir till fast material genom att blandas med cement och flygaska. Den optimala mixen av materialen utreds just nu av projektgruppen för tekniska frågor.

onsdag, 02 mars 2016 14:52

NIRAS anställer fler inom CRES

alt

                                                                                                                                          
NIRAS anställer nya medarbetare inom affärsområdet CRES (Corporate Real Estate Services).
    

I Stockholm har Annica Bodin och Sara Thorslund anställts som avtals- och projektadministratörer.Vidare förstärker bolaget inom lokalprojektledning med Niclas Bladh, nyexaminerad civilingenjör från Lunds tekniska högskola, Charlotte Westman, närmast från Adex Fastighetsutveckling, och Ellinor Lindstedt, närmast från en tjänst som projektledare hos Uppsala kommun.     
    

Till NIRAS Malmökontor har Louise Schepp rekryterats. Hon kommer närmast från en tjänst hos Malmö Stad där hon arbetat som projektledare inom lokalplanering.
    

– Det är en spännande tid för oss inom CRES. Vi rekryterar fler duktiga medarbetare och genom förvärvet av FM Konsulterna förra året, så kan vi sammantaget erbjuda ännu fler och bredare tjänster inom hyresgästrådgivning, lokalförsörjning och FM-rådgivning, säger Ingela Johansson (bilden), affärsområdeschef CRES.

alt
Frågan är om Mats Andersson tvingats sluta som vd för AP4, efter skandalerna på Rikshem?

 

 

Mats Andersson har idag meddelat styrelsen att han, efter snart tio år som vd på AP4, beslutat sig för att lämna sitt uppdrag. Frågan är om han blivit uppmanat att sluta efter KPMG:s rapporter om allvarliga brister i skandalerna kring Rikshem. Resultatet kan bli att ägarna till Rikshem, AP4 och AMF Försäkring, enas om att en ny styrelse och vd utses, vilket då betyder att Höjwall och Mared båda får lämna Rikshem.
 
    Se Fastighetsaktiens tidigare rapportering:
http://www.fastighetsaktien.com/index.php?option=com_k2&view=item&id=14006:oenig-styrelse-i-rikshem-låter-höjvall-vara-kvar&Itemid=320

 

I ett pressmeddelande säger Mats Andersson:

 

– Jag har haft olika chefsroller i finansbranschen i snart 30 år. Det har varit en ynnest att under de senaste tio åren, tillsammans med alla duktiga och hängivna medarbetare, få lyfta Fjärde AP-fonden till en position med bästa avkastningen och största kapitalet bland AP-fonderna. Tidpunktionen känns därför naturlig att lämna över stafettpinnen till någon annan.

 

– Nu ser jag fram emot nya utmaningar, dock inte i någon operativ roll. Jag har till exempel fått ett erbjudande från Laszlo Szombatfalvy att arbeta mer aktivt med hans stiftelse Global Challenges Foundation, vilket känns som en lockande fortsättning på det klimatarbete som vi på Fjärde AP-fonden har bedrivit tillsammans med FN och internationella pensionsförvaltare under de senaste åren.

 

– Jag har för avsikt att kvarstå i rollen som vd fram till en ersättare finns på plats, om styrelsen så önskar, fortsätter Mats Andersson

 

Monica Caneman, ordförande för Fjärde AP-fonden, kommenterar beskedet att Mats Andersson lämnar fonden:
    – Mats Andersson har under sin tid mycket framgångsrikt lett arbetet i Fjärde AP-fonden och styrelsen beklagar att Mats nu väljer att lämna fonden. Vi önskar Mats lycka till med nya utmaningar i framtiden.

alt

Sirius, ritad av Tema, får en fasad av gråsvart tegel med glasade gavlar som ramas in av metallpartier med mässingskänsla. Tanken är att ge byggnaden en spännande kontrast mellan det mörka teglet och metallpartierna som kommer att upplevas som ett fyrljus, synligt över hela centrum.

 

Wihlborgs uppför kontorshuset Sirius i utvecklingsområdet Nyhamnen – ett stenkast från Malmö Centralstation. Huset får en uthyrningsbar yta om 7.000 kvm bestående av flexibla kontor och med möjlighet till butiker och service i bottenplan. Totalt beräknas det rymma arbetsplatser för cirka 500 personer. Bygget är påbörjat och i slutet av 2017.

 

– Sirius ligger i stationsnära läge i det nya spännande området Nyhamnen. Vi äger sedan tidigare ett antal fastigheter i samma område, vilket sedan länge är en uttalad strategi för oss, säger Anders Jarl, vd för Wihlborgs.

 

Wihlborgs miljöklassificerar alla nya fastigheter och Sirius får högsta miljöstatusen, Miljöbyggnad Guld. Det stationsnära läget skapar goda förutsättningar för hyresgästerna att pendla med buss eller tåg.

 

Malmö stad har stora ambitioner för området som ska bli en tät, grön och blandad stadsdel. Här skapas 6.000 bostäder och 13.000 arbetsplatser samt skolor, förskolor och parker.

alt

Mölnviks handelsområde på Värmdö omfattar cirka 16.000 kvm och är uthyrt till 13 hyresgäster. Bild: Wåhlin Arkitekter.

 

Invesco och dess svenska partner Scius Partners säljer för en icke publik köpeskilling Mölnviks handelsområde på Värmdö till Aberdeen. Fastigheten omfattar cirka 16.000 kvm och är uthyrt till 13 hyresgäster, bland dem Jula, Rusta och Mekonomen.

 

Cushman & Wakefield har varit rådgivare för Invesco.

 

Steffen Pilopp, Senior Director, Fund Management, Invesco Real Estate, säger:
– Vi glädjer oss över försäljningen av Mölnviks handelsområde. Tack vare vår lokala partner, Scius Partners, har vi aktivt förvaltat fastigheten genom att effektiviserat ytor, hyrt ut vakanser samt förlängt befintliga avtal. I våra ögon är svensk fastighetsmarknad en av de starkaste i Europa och vi kommer fortsatt att investera i Sverige.

 

Invesco köpte handelsområdet av Sveafastigheter och Möller&Partners i början av 2008 för cirka 360 Mkr.

 

Transaktionen är en del av Invescos strategi för Norden som utgörs av flera investeringsmandat. Totalt består fastighetsportföljen av nio fastigheter till ett värde om cirka 5,7 Mdr kr.