18 maj 2024

Redaktionen

alt

                                                                                                                          
TH Real Estate utökar sitt nordiska team genom att anställa Jan-Philip Holzenburg (bilden t v), Marika Elfström (mitten) och Eric Lind (t h). Rekryteringarna innebär en förstärkning inom analys och transaktioner samt fastighetsutveckling och uthyrning. 
    

Jan-Philip Holzenburg, som närmast kommer från en tjänst på PwC, anställs som ny Portfolio Manager. Han kommer att ansvara fastighets- och investeringsanalyser samt arbeta med transaktioner.
    

Marika Elfström stärker teamet som Office Manager. Hon har tidigare erfarenhet som vd-assistent på Cityhold Property AB, som förvaltade delar av Första och Andra AP-fondernas fastighetsinnehav i Europa innan TH Real Estate tog över förvaltningen 2015.
    

Eric Lind har anslutit till teamet som Leasing Consultant och ansvarar för uthyrning och utveckling av TH Real Estates detaljhandelsfastigheter i Norden. Han har 25 års erfarenhet av utveckling av butiker och köpcentrum, bland annat som vd för Centrumutveckling.
    

Johan Åström, Head of Investment, Sweden, TH Real Estate:
– Vi är nöjda över att ha rekryterat tre mycket kvalificerade personer till vårt team. Rekryteringarna sker som ett led i vår fortsatta expansion i Norden. De tillför värdefulla erfarenheter och kunskaper inom analys och fastighetsutveckling och innebär en viktig förstärkning av vårt erbjudande på den nordiska marknaden.

måndag, 07 mars 2016 11:51

Newsec lanserar rapport med Byggfakta

alt

Max Barclay, Newsec, och Olle Bergqvist, Byggfakta.


Newsec lanserar en ny marknadsrapport med fokus på den svenska projektmarknaden. Rapporten är ett samarbete med informationsföretaget Byggfakta och kommer att ges ut två gånger årligen.  
    

– Vi har märkt av en ökad efterfrågan kring projektinformation och vi är därför stolta att kunna presentera Marknadsrapport Projekt. Rapporten ger marknaden en möjlighet att få en samlad kartläggning av pågående och kommande byggprojekt i Sverige. Att göra rapporten tillsammans med Byggfakta, ett av Sveriges mest välrenommerade informationsföretag för byggbranschen, kändes som ett naturligt val, säger Max Barclay, vd för Newsecs svenska rådgivningsverksamhet.
    

Marknadsrapport Projekt ska ge en tydlig översyn av kommande och pågående projekt i Sverige, inom alla typer av fastighetssegment med information som byggherre, projekttyp samt projektstart. Detta för att användarna på ett överskådligt sätt ska kunna se planerade fastigheter och följa marknadens utveckling. Rapporten riktar sig framförallt till fastighetsägare, byggbolag och bolag med inriktning på utvecklingsprojekt, som har nytta av att följa projektmarknaden.
    

– Genom att kombinera vår specialistkunskap från byggbranschen och Newsecs djupa kunskap om fastighetsbranschen, har vi tagit fram en gedigen produkt som är ett måste för alla aktörer på projektmarknaden, säger Olle Bergqvist, Development & Marketing Manager, Byggfakta.

alt

Monica Pettersson, kommunstyrelsens ordförande (M) i Värmdö.

 

Det finns många tveksamheter kring Rikshem och de senaste veckornas skandaler därför kommer inte kommunstyrelsen i Värmdö att besluta om en försäljning av verksamhetslokaler denna vecka. Det har gruppledarna för Moderaterna, Liberalerna och Socialdemokraterna i kommunstyrelsen beslutat. Det finns många oklarheter menar kommunstyrelsen i Värmdö kring Rikshems ägare, styrelse och ledning.
    – Vi tycker att det är klokt att i det här skedet avvakta att teckna avtal, säger Monica Pettersson, kommunstyrelsens ordförande (M). En ny styrelse i Rikshem ska utses den 11 mars och därefter återstår att se när det finns en ny ledning för bolaget.
    – Det har varit för mycket turbulens kring ägarnas olika uppfattningar om bolagets framtid och styrelsens agerande. Vi är därför i dagsläget inte redo att gå vidare med en försäljning av verksamhetslokalerna, enligt Mikael Lindström, 2:e vice ordförande i kommunstyrelsen (S).
    – Värmdöborna måste känna förtroende för kommunens agerande i en så långsiktig fråga. Därför menar vi att det är bättre att parkera diskussionen och reda ut ett antal frågetecken, menar Anders Gullander, 1:e vice ordförande i kommunstyrelsen (L).
    Kommunstyrelsens presidium ser därför ingen möjlighet att besluta om en försäljning vid sammanträdet den 9 mars.

 

– Vi har en positiv inställning till Rikshem och det goda samarbetet  som har inletts i Värmdö Bostäder AB, där Rikshem sedan den 1 december 2015 äger 49 procent av aktierna, säger kommunstyrelsens ordförande Monica Pettersson (M).

fredag, 04 mars 2016 16:11

Skanskas Oculus i WTC har öppnat

alt

Skanska är klar med Santiago Calatravas World Trade Center Transportation Hub.

 

alt

Oculus katedralliknande ankomsthall.


alt

St. Nicholas National Shrine.


Nu har det av Skanska uppförda landmärket Oculus i New York öppnat. Den spektakulära arkitekturen gör byggnaden till en naturlig mittpunkt i World Trade Center Transportation Hub där över 250.000 pendlare dagligen kommer att passera.

 

När Oculus (öga, rund öppning på topp av kupol) för första gången öppnade för allmänheten var uppmärksamheten stor. Den stora, närmast katedralliknande ankomsthallen är ritad av arkitekten Santiago Calatrava, som var på plats vid öppnandet. Byggnaden påminner om en fågel som är på väg att lyfta och utmed ryggraden av Oculus löper ett takfönster som kommer att öppnas den 11 september varje år för att hedra minnet av offren för terrorattacken 2001.

 

Den ellipsformade byggnaden med sina långa vingar är nästan mer imponerande på insidan. Ankomsthallen är 50 meter hög och 100 meter lång och de vita stålbalkarna, glaspanelerna och marmorgolvet skapar en mycket speciell plats. Hallen har redan börjat kallas ”selfie-central”.
    

World Trade Center Transportation Hub samlar 11 tunnelbanelinjer och pendeltågen Port Authority Trans-Hudson (PATH) till New Jersey. Bygget av Transportation Hub har inneburit ett lyft för hela området kring World Trade Center. Utöver alla pendlare kommer platsen locka miljoner besökare årligen för att se Oculus arkitektur eller minnas vad som hände vid terrorattacken.   
    

För Skanska är bygget av Oculus det senaste i en femtio år lång historia på platsen. På 1960-talet var Skanskas föregångare på plats för att resa stålkonstruktionen till de båda tornen. År 1993 reparerade Skanska skadorna efter bilbomben under det norra tornet och efter den 11 september 2001 var Skanska med och röjde upp bland massorna. Sedan dess har bolaget varit på plats för att göra mycket av det underjordiska arbetet med plattformar och intilliggande stationer.
    

Skanska har även fått uppdraget att bygga den grekisk-ortodoxa kyrkan St. Nicholas National Shrine på World Trade Center – även den ritad av Santiago Calatrava.

alt

Maija Siikilä, CFO på Vanda Energi, och Caroline Bertlin, vd för Nordisk Renting.



Nordisk Renting har köpt en kontorsfastighet norr om Helsingfors från Vanda Energi. Samtidigt har ett 16-årigt avtal ingåtts mellan parterna. Investeringen uppgår till cirka 15,4 MEUR (144 Mkr) och omfattar både rivning av en del av befintlig byggnad, renovering samt nybyggnation. Totalt kommer den framtida fastigheten att omfatta moderna och flexibla kontorsytor om nära 5.000 kvm.
    

Vanda Energi, som ägs av Vanda (60 procent) och Helsingfors stad (40 procent) ska nyttja fastigheten som sitt huvudkontor och bygger huset enligt LEED Gold. Det 16-åriga avtalet kan förlängas med ytterligare 3 år och Vanda Energi har också optioner att köpa tillbaka fastigheten från Nordisk Renting vid ett antal tillfällen under avtalets löptid.
    

– Vi är mycket nöjda över att ha ingått avtal med Nordisk Renting. Vi har inget intresse av att binda kapital i fastigheter, utan vill iställetfokusera våra finansiella medel på att utveckla vår kärnverksamhet. Tack vare köpoptionerna, kan vi ändå behålla den långsiktiga kontrollen över denna, för oss, viktiga fastighet, säger Maija Siikilä, CFO på Vanda Energi.
    

Vanda Energi är ett av Finlands största stadsenergibolag, som producerar och säljer el samt fjärrvärme. Till industrin erbjuder företaget dessutom naturgas samt äger och driver ett avfallskraftverk som förvandlar avfall till användbar energi. Vanda Energi samägs av Vanda respektive Helsingfors stad (60 procent respektive 40 procent).
    

Den aktuella fastigheten har ett mycket strategiskt och bra läge i Vanda strax utanför Helsingfors, nära flygplatsen och Vandas kommersiella centrum Dickursby.
    

– Vi har en uttalad ambition att växa i Norden, där Finland utgör en mycket viktig marknad. Vanda Energi tillhör den typ av långsiktiga, solida och framtidsinriktade företag som vi gärna ser som våra kunder, säger Caroline Bertlin, vd för Nordisk Renting.
    

Tillträde skedde den 26 februari och byggnaderna, efter rivning, om- och nybyggnation, beräknas vara helt färdigställda i juni 2017.

fredag, 04 mars 2016 16:04

NIRAS får stort uppdrag av Bankomat

alt

Ett nyetablerat kontantcenter.


alt

Rickard Ekman och Johan Mörling.


NIRAS har fått i uppdrag att genomföra lokalsökning och etablering av ett 60-tal kontantcenter på ett antal större orter i Sverige. I dessa det går att ta ut och sätta in sedlar och i vissa även få tillgång till utländsk valuta.
    

– Vi är glada att få stödja Bankomat i den kommande lokalexpansionen. Uppdraget sträcker sig från strategisk rådgivning och projektledning till genomförande av den stora expansionen. Vi ser fram emot ett spännande samarbete med Bankomat där vi erbjuder marknadens bästa konsultstöd från två av NIRAS affärsområden Corporate Real Estate Services (CRES) och Property Consultants (PRCO), säger Rickard Ekman och Johan Mörling, kundansvariga och strategiska rådgivare på NIRAS.
    

Förra veckan öppnade Bankomat AB ett kontantcenter i Galleria Domino i Norrköping och nu sker etableringarna löpande under de närmaste två åren. Sökningen efter rätt platser pågår för fullt.
    

– Som alltid är säkerhet och tillgänglighet viktiga faktorer när vi planerar var våra automater ska finnas. Det är oerhört viktigt för oss att man känner sig trygg vid automaterna. Våra kontantcenter ska ligga i köpcentrum, på handelsplatser och i andra inomhusmiljöer där det är upplyst och många människor är i rörelse, säger Johan Nilsson, Chef Kund & Marknad, Bankomat AB.

 

Bankomat AB ägs av Danske Bank, Handelsbanken, Nordea, SEB och Swedbank med Sparbankerna.

alt

                                                                                                          
Valberedningen i Wallenstam föreslår inför årsstämman omval av styrelseledamöterna Christer Villard (ordf), Anders Berntsson, Ulrica Jansson Messing och Agneta Wallenstam samt nyval av Karin Mattson Weijber (bilden). Erik Åsbrink lämnar efter 16 års troget och förtjänstfullt sitt arbete som styrelseledamot.
    

Karin Mattsson Weijber är född 1972 och utbildad inom personal- och arbetslivsfrågor samt företagsekonomi. Hon arbetar idag med styrelsearbete, föredragsverksamhet (inom framför allt ledarskap) samt rådgivning och har tidigare erfarenhet som bland annat ordförande i Riksidrottsförbundet, utvecklingsledare, kompetensutvecklingschef och ställföreträdande medlemschef för Lantbrukarnas Riksförbund.

 

Några av hennes nuvarande styrelseuppdrag är som ordförande i WCR 2019 Jämtland/Härjedalen AB, Flyinge AB och Ridskolan Strömsholm AB samt som styrelseledamot i Folksam Sak, Frösö Park Fastighets AB, ENGSO (European Non-Governmental Sports Organisation), Konungens Stiftelse Ungt Ledarskap, Astrid Lindgrens Värld AB och Mittuniversitetet.

alt

Riksbyggen utvecklar i kv Kapella i Skellefteå.


Riksbyggen köper fastigheten Kapella 11 i hörnet Kanalgatan 31/Repslagargränd 4 i centrala Skellefteå som totalt kan inrymma cirka 120 nya bostadsrätter. De nya lägenheterna får ett mycket attraktivt läge i centrala Skellefteå. Riksbyggen har sedan länge varit närvarande i Skellefteå genom sin förvaltning- och ombyggnadsverksamhet.
    

– Att efterfrågan finns i Skellefteå just nu råder inga tvivel kring men som alltid när Riksbyggen agerar så gör vi det med långsiktighet. Vi bedömer att efterfrågan på nya lägenheter i Skellefteå även kommer finnas över tid och då vill vi vara med och långsiktigt utveckla nya bostadsområden, säger Lars Lundgren, försäljnings- och marknadsansvarig på Riksbyggen.
    

För att på bästa sätt kunna utveckla tomten så kommer en planändring att bli nödvändig och dialogen med Skellefteå kommun är redan inledd. Planerna togs emot mycket positivt från kommunens sida.
    

– Riksbyggens satsning är en viktig signal för hela Skellefteå och som förstärker den framtidstro som finns här just nu. Ett tillskott på 120 nya bostäder lockar fler att flytta till Skellefteå och bidrar till en ökad rörlighet på bostadsmarknaden vilket är positivt för hela kommunen, säger Lorents Burman, kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande i Skellefteå.

torsdag, 03 mars 2016 20:51

Fastigo rekryterar Peter Sparrfors

alt

                                                                                                                 

Fastighetsbranschens arbetsgivarorganisation, Fastigo, rekryterar Peter Sparrfors (bilden) som ny förhandlare och rådgivare. Han börjar den 14 mars och kommer närmast från arbetsgivarorganisationen KFO där han arbetat som rådgivare i arbetsgivarfrågor inom förskola, skola och fritidshem. På Fastigo kommer Peter Sparrfors bland annat att vara ansvarig för frågor inom måleri, bygg och el.

 

– Vi är mycket glada att ha rekryterat Peter Sparrfors som är en rutinerad rådgivare och brinner för att ge god service till medlemmarna, säger Mona Finnström, vd på Fastigo.

alt

Mats Mared avgår som styrelseordförande för Rikshem och Jan-Erik Höjvall enledigas som vd för bolaget.

 

Ägarna, AP4 och AMF till Rikshem (Riskhem), hade till slut inget val efter kampanjerna mot bolagets ledning i pressen. Styrelseordförande Mats Mared har nu meddelat TT att han avgår som styrelseordförande på bolagets årsstämma nästa fredag den 11 mars. Bolagets vd Jan-Erik Höjvall blir då entledigad från sitt uppdrag som vd för Rikshem. I tisdags meddelade Mats Andersson att han lämnar arbetet efter tio år som vd för AP4. Självklart uppmanande Monica Caneman, styrelseordförande i AP4, att Andersson måste säga upp sig efter skandalerna kring KPMG:s kritiska rapport om bolaget.

 

Hur blev det så? Förklaringen är enkel. Andersson, Mared och Höjvall var i en allians som inte lyssnade på ägarna, särskilt då ägaren LO i AMF.

 

Andersson blev vän med Mared i samband med att Fjärde AP-fonden köpte dåvarande Dombron – nu Rikshem – med 8.000 bostäder för 5,4 Mdr kr av Vasakronan år 2010. Andersson och AP4 sålde sedan halva Dombron till AMF och rekryterade samtidigt Drotts tidigare vd Mats Mared som ordförande i styrelsen. Nu måste vi förstå Mareds natur varför bolaget fick rida gatlopp i pressen.

 

Mats Mared var vd i Skanska Fastigheter som börsnoterades 1998 som Drott, inklusive Näckebro. Men i december 2002 tvingades Mared att avgå som vd för Drott efter att han inte hade lyssnat tillräckligt på styrelseordförande Lars Wohlin samt de många mindre ägarna i dåvarande Drott. Sedan blev de underbart köptillfälle år 2003 för Wihlborgs med Erik Paulsson och Mats Qviberg från Hagströmer & Qviberg, att köpa aktien Drott rekordbilligt för 50 kronor styck på aktier som då hade ett eget kapital om 100 kr per aktie. Sic!

 

Essensen i Mareds natur är att han aldrig varit tillräckligt följsam och att han har aldrig förstått att lyssna på ägarna, dessutom förstod han sig inte på press som opinionsbildare.

 

Att sedan Andersson, Mared och Höjvall gjorde Iilja Batljan till en syndabock som sändes ut i öknen var ett annat misstag.

 

Förmodligen var Höjvall gramse på Batljan efter skilda fastighetsaffärer eller upplägg som de konkurrerade om privat.

 

Ledningar i stora bolag måste vara sams utåt och inte blanda in press för att bli av med medarbetare.

 

Nu blir herrarna Mared, Höjvall och Batjlan inte lottlösa efter att de fått cirka 70 Mkr i ränta och vinstutdelning. Därutöver har Rikshem löst in herrarnas konvertibellån för 118 Mkr i förtid, vilket medfört en vinst om 136 procent.

 

Så slutsats, lyssna alltid till ägarna! Till slut blev den nationella allmännyttan en egennytta för vissa herrar.

 

Katten på råttan, och råttan på repet, och repet på oxen, och oxen på vattnet, och vattnet på elden, och elden på riset, och riset på pojken. Således en saga om en serie av händelser där varje händelse utlöses av föregående händelse. Fait accompli, fullbordat faktum. TM/redaktionen

 

Se även KPMG:s kritiska granskning av Rikshem

 

https://files.acrobat.com/a/preview/82a30bbc-227f-4c43-9719-f915d52456d6

 

Läs tidigare rapporteringar:

 

Oenig styrelse i Rikshem låter Höjvall vara kvar

 

http://www.fastighetsaktien.com/index.php?option=com_k2&view=item&id=14006&Itemid=320

 

Andersson lämnar AP4. Ny styrelse i Rikshem?

 

http://www.fastighetsaktien.com/index.php?option=com_k2&view=item&id=14039:andersson-l%C3%A4mnar-ap4-ny-styrelse-i-rikshem?&Itemid=320