18 maj 2024

Redaktionen

onsdag, 09 mars 2016 13:50

Claes Magnusson, ny vd för SISAB

alt

                                                                                                                   

Skolfastigheter i Stockholm AB (SISAB) miljardinvesterar för att öka antalet platser i skolor och förskolor i Stockholm stad. Nu har SISAB fått en ny vd i Claes Magnusson, bilden t v. På bilden ovan t h syns Carl Bodsten, tf vd SISAB.

 

– Det är ett hedrande och samhällsviktigt uppdrag samtidigt som det är en spännande, säger Claes Magnusson.

 

Behovet av fler skolplatser i Stockholm ökar kraftigt och SISAB investerar rekordmycket för att möta utvecklingen. 2015 ökade investeringarna med drygt 50 procent från 900 miljoner kronor till 1,4 miljarder kronor.

 

– Stockholm växer och staden måste öka takten i utbyggnaden av förskolor och skolor ytterligare. Därför är det mycket glädjande att en person med Claes erfarenheter tar över vd-rollen på SISAB, säger Olle Burell skolborgarråd och styrelseordförande för SISAB.

 

Claes Magnusson har en bred erfarenhet från fastighetsbranschen och kommer närmast från Locum och uppdraget som projektdirektör. Där har han ansvarat för Locums samtliga projekt däribland nya Södertälje sjukhus, om- och tillbyggnader på Södersjukhuset, Danderyds sjukhus och St Görans sjukhus. Innan dess arbetade han som avdelningschef på NCC Construction där han bland annat ansvarade för olika skolprojekt.

 

Claes Magnusson tillträder som vd den 23 maj och fram till dess fortsätter Carl Bodsten som tf vd.

 

alt
Lennart Karlsson, vd för Aspelin Ramm Fastigheter.


Aspelin Ramm Fastigheter tecknat ett hyresavtal med Bergendahls om 5.200 kvm för dagligvaruhandel på tomten intill Hederondellen i norra Kungsbacka. Fastigheten Hede 4:15 om 17.000 kvm tomtyta förvärvades av Aspelin Ramm Fastigheter 2007 tillsammans med den lokala fastighetsutvecklaren Peter Adamsson i det delägda dotterbolaget Arjpa. Den fastställda detaljplanen medger en byggnad på 7.500 kvm för handels- och serviceverksamhet.
    

– För oss har det varit viktigt att hitta en aktör som tillför något nytt till området och som ökar utbudet och valfriheten ytterligare för människorna som bor här i Kungsbacka. Nu kan vi på allvar påbörja arbetet med att hitta andra lämpliga hyresgäster som bidrar till en attraktiv mix av verksamheter som gör att hela området kan utvecklas vidare, säger Lennart Karlsson, vd för Aspelin Ramm Fastigheter.
    

Bergendahls etablering är ett första steg i kedjans offensiv för att öka konkurrensen om matkunderna i Stor-Göteborg och kommer att följas av fler, till glädje för alla medvetna kunder som är sugna på färskvaror till stormarknadspriser.
    

– Det är dags för oss att öka konkurrensen om matkunderna i Stor-Göteborg och det känns oerhört bra att få göra det söderifrån med en ny fin butik i Kungsbacka! Vi vet att göteborgarna uppskattar god mat och räknar med att vårt starka kunderbjudande kommer att få ett bra mottagande, säger Johan Johnsson, vd för Bergendahls Food.

alt

Den nya ägaren Centria får bygga fler bostäder på Grinden 21.


AFA Fastigheter säljer fastigheten Grinden 21 på Kungsholmen i Stockholm till Centria AB. Fastigheten ligger på St Eriksgatan vid Västermalmsgallerian och byggnaden uppfördes 1961. Uthyrbar area är cirka 10.500 kvm och består av butiker, kontor, hotell, bostäder och garage. Den största hyresgästen är Coop Daglivs. AFA Fastigheter har haft JLL Capital Markets som rådgivare i affären. Tillträde sker den 1 april.
    

– Vi har tagit fram en ny detaljplan som medger påbyggnad med bostäder och nu lämnar vi över stafettpinnen till Centria att genomföra projektet, säger Anna Berfenstam, transaktionschef på AFA Fastigheter.
    

Centria ägs av de Linköpingbaserade bolagen Centrum Holding MÅ AB och LinköpingsInvest.

– Vi ser stor potential i fastigheten med dess strategiska läge och utvecklingspotential. Fastigheten blir ett bra komplement till vår befintliga fastighetsportfölj med närliggande objekt, säger Carl Åhman, Centria.
    

Bland Centrias senaste förvärv kan nämnas fastigheten Badhusväderkvarnen 29 vid Tegnérlunden, som köptes av Oscar Properties i september i fjol och Väbeln 2 vid Erik Dahlbergsgatan som köpts av Niam i oktober.

tisdag, 08 mars 2016 18:11

Starkt år för CLS Holdings

alt

Fredrik Widlund är CEO för CLS Holdings sedan november 2014.

 

CLS Holdings plc redovisade en sänkt vinst efter skatt för helåret 2015 till 132,1 MGBP (194,8). Detta till följd av en mindre ökning av värdet på bolagets fastigheter som var 98,0 MGBP för 2015 jämfört med 154,3 MGBP för 2014. Vinsten per aktie (EPRA) steg med 9,5 procent till 84,7 pence och nettotillgångarna per aktie (EPRA) ökade med 17,4 procent till 2.083,2 pence. Utdelningen för räkenskapsåret föreslås bli höjd med 20 procent till 19,1 MGBP, genom återköp av egna aktier.

 

Under året köpte CLS sex fastigheter i London och i Tyskland för 57,8 MGBP med en genomsnittlig initial direktavkastning om 7,3 procent, medan åtta fastigheter såldes på en avkastning om 2,8 procent. Vakansgraden var 3,1 procent (3,0).

 

Vid årsskiftet omfattade CLS Holdings fastighetstillgångar 1,52 miljarder pund, varav den direktägda portföljen utgjorde 1,46 miljarder pund. I den totala summan ingick bland annat fastigheter under försäljning för 58,6 MGBP och en andel om 15,5 procent i Catena AB.

 

Bolagets totala skulder ökade till 795,5 MGBP (742,3) och den genomsnittliga räntan minskade med 24 punkter till 3,40 procent.

 

Eget kapital ökade till 768,0 MGBP (657,5) och den justerade soliditeten stärktes till 50,4 procent (48,0).

 

Efter årets slut har CLS Holdings sålt Vänerparken i Vänersborg för 590 Mkr, en försäljning som innebär att bolaget framöver kommer att fokusera sina resurser på Storbritannien, Tyskland och Frankrike. LE

tisdag, 08 mars 2016 17:02

Index säljer för 355 Mkr i Florida

alt

Index säljer hyresrätter i Bermuda-arkitektur i staden Jupiter på Floridas östkust.

 

Index Investment Group har sålt sin bostadsfastighet Dakota i Jupiter, Florida, USA, för 42 MUSD (cirka 355 Mkr). Anläggningen, omfattade 190 exklusiva hyresrättslägenheter, såldes till ett dotterbolag i koncernen Priderock Capital Partners, med säte i West Palm Beach, Florida.

 

Index köpte marken under 2012 och de 190 bostäderna stod klara 2014. Anläggningen präglas av en Bermuda-arkitektur, exklusivt uppfört med stora klädkammare, granit och privata balkonger i en bekväm resort-stil, där även pool, bubbelpool spa, gym och klubbhus ingår. Bostäderna är ettor, tvåor och treor med hyror från cirka 1.370 dollar i månaden.

 

– Dakota har nu genomgått hela investeringscykeln från utveckling och produktion till uthyrning. Jag ser den här affären som ett kvitto från bostads- och investeringsmarknaden i Florida, på att de fastigheter vi utvecklar är mycket attraktiva både då det gäller kvalitet, läge och avkastning, säger Rickard Haraldsson, vd Index International AB.

 

Det i Jupiter baserade fastighetsinvesteringsbolaget har utvecklat åtta hyresrättsanläggningar, från centrala Florida till The Keys.

 

Index producerar även tre nya senioranläggningar under varumärket Watercrest Senior Living, ett koncept som under 2016 kommer att expandera sin fastighetsportfölj med en ny resort och ny golfklubb i Marathon, Florida.

alt

Heimstaden ökar sitt innehav till 900 bostäder i Köpenhamn.

 

Heimstaden har ingått avtal om att köpa en portfölj bestående av 303 lägenheter i Köpenhamn. Säljare är Danica Ejendomsselskap ApS och tillträdet är planerat till slutet av april 2016.

 

Köpeskillingen uppgår till 980 miljoner danska kronor (1.230 Mkr) och affären sker genom förvärv av bolag som äger ett väl beläget bestånd av 303 lägenheter fördelat  på två fastigheter, varav en på Amager Strandvei och en i Valby. Total bostadsyta är 29.000 kvm med en uthyrningsgrad om 100 procent. Bruttohyran uppgår till 48 miljoner danska kronor (60 Mkr). Förvärvet finansieras dels med egen kassa, dels med realkreditlån om 720 miljoner danska kronor.

 

– Efter detta förvärv äger vi totalt cirka 900 lägenheter i Köpenhamn med mycket bra läge och kvalitet. Vi har en stark tro på bostadsmarknaden i centrala Köpenhamn och det ska bli spännande att följa utvecklingen framöver, säger Magnus Nordholm, vice vd Heimstaden.

tisdag, 08 mars 2016 12:11

Skandia Fastigheter förnyar Danderyd

alt

Det kontorshus som Skandia Fastigheter inleder bygget av i nya Danderyds Centrum ska certifieras enligt miljöcertifieringssystemet Breeam, och planen är att nå den höga nivån ”Excellent”.


Skandia Fastigheter påbörjar nu om- och tillbyggnaden av Mörby Centrum i Danderyd strax norr om Stockholm. Projektet innebär att nuvarande köpcentrum kommer att utökas med 15.000 kvm butiksyta, samtidigt som köpcentrumbyggnaden kommer att flankeras av två kontorshus om cirka 20.000 kvm samt att tre nya bostadshus adderas till centrumområdet. Som en del av projektet planeras det också för ett nytt varumärke, där Mörby Centrum byter namn till Danderyd Centrum.
    

Förnyelsen innebär att dagens 55 butiker och 18.300 kvm ska öka till cirka 100 butiker och 33.000 kvm.
    

– Vi kommer att skapa en modern boutique-galleria med ett breddat, handplockat butiksutbud, som rymmer både sällanköps- och dagligvaror samt attraktiva restauranger och service. Fastigheten får en hög miljöklassning, en helt ny fasad och interiör med generös takhöjd. Planen är att dörrarna till Danderyd Centrum ska slås upp 2020, säger Bo Jansson, fastighetschef för köpcentrum och bostäder på Skandia Fastigheter.
    

Projektets första fas består av det södra av de bägge kontorshusen. Den senast tillkomna hyresgästen Besqab, innebär att huset, som får en uthyrningsbar yta om cirka 3.300 kvm är nästan helt uthyrt, redan innan byggstart. Inflyttning i den åtta våningar höga kontorsbyggnaden planeras till slutet av 2017.
    

– Intresset för att hyra kontorslokaler här har varit mycket stort. De attraktiva planerna för centrumområdet och nya, moderna lokaler, i kombination med det fantastiska kommunikationsläget och skyltläget utmed E18, har varit avgörande för hyresgästerna. Nu ser vi fram emot att börja hyra ut det andra kontorshusets 17.000 kvm, säger Helena Ekman, uthyrningschef på Skandia Fastigheter.

alt
Henrik Saxborn, vd för Castellum.


Igår eftermiddag stoppades handeln med aktierna i Castellum och alla övriga instrument kopplade till aktierna samt Castellums obligationer tills vidare med hänvisning till 22 kap. 1 § p. 1 lagen (2007:528). Detta med anledning av att Castellum befinner sig i en utvärderingsfas avseende ett möjligt förvärv av Norrportens fastighetsbestånd.
    

Castellum har anlitat Carnegie Investment Bank som finansiell rådgivare för utvärderingen och säger i ett pressmeddelande att bolaget avser att informera marknaden om den nu pågående utvärderingsfasen resulterar i att bolaget går vidare och genomför ett förvärv.
    

Norrportnens ägare, andra och sjätte AP-fonden, meddelade  i slutet av 2015 att de planerade en börsnotering av aktien i Norrporten i februari eller i mars i år. Nu hamnar fastigheterna kanske på börsen via Castellum i stället.
        

Castellum, med ett fastighetsvärde om totalt cirka 42 Mdr kr, skulle genom ett förvärv öka sin portfölj med cirka 26 Mdr kr till 68 Mdr kr och bredda sin geografiska bas till att även innefatta den norrländska fastighetsmarknaden.

måndag, 07 mars 2016 19:20

Vakanserna kan nå 28 procent i Kista

alt
På kort sikt ökar nu kontorsvakanserna kraftigt i Kista när Ericsson och Tele 2 lämnar 118.000 kvm kontorsytor.

 

Savills presenterar i en rapport om Kistas dystra utsikter på kort sikt för kontor med låg standard i stadsdelen. Vakansgraden kan stiga till uppemot 28 procent under 2016 efter att både Ericsson och Tele2 flyttar till nya lokaler och lämnar efter sig omoderna kontorsytor om cirka 118.000 kvm. Risken för negativ press på hyresnivåerna är därmed påtaglig.

 

Trots dystra siffror för den närmaste tiden bedömer Savills att Kistas attraktionskraft kommer att öka framöver.

 

– Stadsdelen utvecklas snabbt med bland annat nya bostäder, hotell, skolor och förbättrade transporter. Det är också troligt att en del kontor med äldre standard kommer att omvandlas till moderna bostäder, vilket skulle bidra positivt till områdets karaktär, säger Peter Wiman, analyschef på Savills.

alt
Vasakronan fortsätter att satsa på Frösunda Park och kvarteret Rosenborg med ett nytt kontorhus om 16.000 kvm.

 

Peab har fått uppdraget att bygga ett nytt kontor i Frösunda, Solna. Beställare är Vasakronan och kontraktssumman uppgår till cirka 300 Mkr. Byggstart sker under våren och arbetet beräknas pågå under två år.

 

För ett år sedan köpte Vasakronan för 58 Mkr av Peab den aktuella byggrätten för fastigheten Hilton, som är den sista obebyggda tomten i området. Byggrätten omfattar ett kontorshus om totalt cirka 16.000 kvm fördelat på nio våningar.

 

Vasakronan äger sedan tidigare fyra hus i Frösunda, varav två är nyligen uppförda i kvarteret Rosenborg i Frösunda Park, som har ritats av Sweco.