18 maj 2024

Redaktionen

fredag, 11 mars 2016 20:14

Halva styrelsen utbytt i Rikshem

alt
Rikshem valde en trygg styrelseordförande i juristen Svante Johansson efter Mats Mareds skandaler i Rikshem. Svante Johansson har en lång och gedigen erfarenhet av aktiebolagsrätt. Han är docent och adjungerad professor i associationsrätt vid juridiska fakulteten i Stockholm. Han har tidigare varit advokat och delägare i Linklaters Advokatbyrå. Bland det som Johansson publicerat märks bland annat Aktiebolagslagen.


 

Rikshem har utsett en tf vd och tre nya ledmöter. Sven-Göran Svensson, förvaltningschef i Rikshem sedan 2011 är tf vd efter Jan-Erik Höjvall och nya ledamöter är Svante Johansson (som också utsågs till styrelseordförande), Tomas Flodén samt Mats Efraimsson. Johansson är docent och har tidigare varit delägare på advokatbyrån Linklaters. Han är nu verksam som adjungerad professor i associationsrätt vid Stockholms universitet. Flodén är nationalekonom och verksam som stabschef på AMF och Efraimsson är bolagsjurist verksam i AMF Fastigheter.

 

Vidare omvaldes till styrelsen Ulrika Malmberg Livijn, chefsjurist, Fjärde AP-fonden, Olof Nyström, senior portföljförvaltare Fastigheter Fjärde AP-fonden, samt Ebba Hammarström, administrativ chef, AMF.

 

Avgår ur styrelsen gör Mats Mared, styrelseordförande, Magnus Eriksson, vice vd och affärschef, Fjärde AP-fonden och Peder Hasslev, vice vd och chef kapitalförvaltning, AMF.

 

Rikshems ägare, AMF och Fjärde AP-fonden, tillhandahåller sedan tidigare back-up faciliteter i form av en lånefacilitet respektive ett teckningsåtagande avseende företagscertifikat, om sammantaget 7 Mdr kr.


Dessa avtal har nu förlängts till februari 2020 samtidigt som den totala volymen utökats till 10 Mdr.

alt

Många investeringar planeras i Göteborgsregionen. En av dem är en linbana som ska koppla ihop Göteborgs stadsdelarna över Göta Älv. Linbanan planeras stå klar lagom till Göteborgs 400-årsjubileum år 2021.


Under de kommande 20 åren planeras byggen för 1.000 Mdr kr i Göteborgsregionen. Det är mycket mer än tidigare antaganden och innebär stora planeringsutmaningar. Det framgår av en grundlig inventering av planerade byggprojekt som Sweco har genomfört för Business Region Göteborgs räkning.  
    

Den största investeringsvolymen (cirka 400 Mdr kr) för perioden ligger i bostadsbyggande, följt av infrastruktur/logistik (125 Mdr) och industriella investeringar (120 Mdr). Och det projekt som sträcker sig över hela prognosperioden är Älvstaden, som räknas som ett av Europas största samlade stadsutvecklingsprojekt, omfattande nya bostäder och kontor för mellan 158 och 174 Mdr kr.
    

– Den höga investeringstakten skapar många möjligheter för regionens befolkning, näringslivet och tillväxten. Men vi såg ett stort behov av att skaffa en överblick och ett underlag för planering när så mycket ska genomföras parallellt, säger Henrik Einarsson, etableringschef i Business Region Göteborg.
    

Han fortsätter:


– I kartläggningen framkommer betydande risker för flaskhalsar och kompetensbrist inom både planering, bygg och anläggning. Det gäller också att Göteborgsregionens utveckling uppfattas så attraktiv att finansiella aktörer är beredda att satsa det kapital som behövs.

 

Sweco har samlat in underlag och data från ett stort antal aktörer inom bygg- och fastighetsbranscherna. Även en befolkningsprognos har tagits fram. Den ökade inflyttningen kan göra att regionens befolkning ökar med närmare en kvarts miljon människor till 1,3 miljoner år 2035.

alt

Södra Värtan byggs ihop med Gärdet och Frihamnen. Kvarteren kommer att ha en tät struktur med slutna gårdar. Mot hamnpirarna byggs högre hus för att fungera som skärmar mot buller från hamnverksamheten. I bottenvåningarna inryms lokaler med olika verksamheter som skapar en levande stadsmiljö.


Bonnier Fastigheter har fått en markanvisning för tre fastigheter i Södra Värtan i Stockholm. Två av dessa ligger i anslutning till Värtabassängen, varav den ena, längst ut mot vattnet blir en byggnad om 25 våningar. Den tredje fastigheten ligger intill Södra Hamnvägen och i bottenvåningen planeras för saluhall och annan publik verksamhet såsom bibliotek.
    

– Genom markanvisningen blir Bonnier Fastigheter en viktig aktör i Norra Djurgårdsstaden. Fastighetsägandet är långsiktigt och bolaget har ambitionen att utveckla sina fastigheter och engagerar sig i närområdet. Sammanlagt gäller markanvisningen för cirka 70.000 kvm kontor, säger Staffan Lorentz, projektchef för Norra Djurgårdsstaden på Stockholms stad.
    

När Norra Djurgårdsstaden utvecklar Södra Värtan kommer bostäder, kontor och parker att samsas med hamnverksamheten. Kajerna blir promenadstråk med butiker och restauranger och ett stort utomhusbad planeras utmed vattnet i Lilla Värtan. I Södra Värtan planeras för 1.600 lägenheter och 90.000 kvm lokaler.

alt

Bytesaffären med Vasakronan ger JM möjlighet att bygga fler bostäder i Kapellgärdet, Uppsala.


Vasakronan och JM har genomfört en bytesaffär i Uppsala där Vasakronan för 6,4 Mkr köper den centralt belägna fastigheten Kungsängen 14:1 och JM köper en avstyckad fastighet med beteckning Kvarngärdet 1:34 för 60 Mkr. Respektive fastighet innehåller byggnader som ska rivas och det finns inga hyresgäster i någon av fastigheterna.
    

Den fastighet som JM köper har en lagakraftvunnen detaljplan med möjlighet att uppföra cirka 180 bostäder, i storlekar 1-5 rok, i Kapellgärdet och ligger i direkt anslutning till JMs tidigare kvarter Tornet. Säljstart av den första etappen om 37 lägenheter sker redan i maj.
    

Vasakronans förvärv, Kungsängen 14:1, ligger i anslutning till en av bolagets befintliga fastigheter och avsikten är att tillskapa en kommersiell byggrätt.

 

– Fastigheterna ligger i omedelbar närhet till Resecentrum – ett område med stor potential för att skapa bra kontorsbyggnader. Området runt Kvarngärdet har successivt omdanats till ett bostadsområde varför det här är en god affär för båda parter, säger Jonas Bjuggren, chef region Uppsala på Vasakronan.

torsdag, 10 mars 2016 18:11

CushWake presenterar partners i Norden

alt

Cushman & Wakefield företräds i Norden av Nichols Thurø, Danmark, Peer Christensen, Norge, Agneta Jacobsson, Sverige, och Janne Eriksson, Finland.


Cushman & Wakefield har efter en strukturerad och noggrann urvalsprocess valt samarbetspartners i Norge, Danmark och Finland. Ledstjärnan vid valet har varit Cushman & Wakefields uttalade vision att vara ledande i fastighetsbranschen med de bästa talangerna, de bästa kunderna och de bästa resultaten.
    

De utvalda företagen i respektive land är norska DTZ Realkapital AS som inom kort kommer byta namn till Cushman & Wakefield, danska RED Property Advisers som inom kort byter namn till RED | Cushman & Wakefield samt finska DTZ Finland som inom kort byter namn till Cushman & Wakefield.
    

– Vi har ett nordiskt fokus för att många av våra kunder har det. Den samlade kompetensen hos Cushman & Wakefields kontor och medarbetare i Norden kommer våra kunder direkt till del. Varje enskild anställd är expert inom sitt område – tillsammans kommer vi att bli ett helt enastående team, säger Agneta Jacobsson, Head of Sweden and the Nordics.
    

Parallellt med sammanslagningen av Cushman & Wakefield och DTZ, har ett omfattande arbete pågått i hela Europa med att identifiera och välja ut Affiliate partners i de länder där man inte har helägda bolag.
    

Cushman & Wakefield har utvalt företag som har stor kunskap om den lokala marknaden, som är intresserade av att arbeta gemensamt över gränserna i Norden för kundernas bästa och som samtidigt kan acceptera de krav som ställs från ett globalt fastighetsserviceföretag som Cushman & Wakefield. Nu följer en process på cirka tre månader med formalia och med att namnändra/byta varumärke på företagen.
    

– Vi vill växa i regioner där vi redan är starka och där vi samtidigt ser en stor tillväxtpotential. Norden är en sådan region. Den djupa lokala och globala marknadskunskap som Cushman & Wakefield nu erbjuder, tillsammans med våra utvalda Affiliates i Danmark, Norge och Finland, skapar en plattform som ger betydande värde för våra kunder, säger Cushman & Wakefields John Forrester, Chief Executive, EMEA (Europa, Mellanöstern och Afrika).

torsdag, 10 mars 2016 18:06

SSSB får bygglov i Huvudsta

alt

De nya studentbostäderna som byggs vid Armégatan i Huvudsta, Solna, består till övervägande delen av så kallade studentettor, det vill säga lägenheter med ett rum och pentry. Bild: Fidjeland


Byggnadsnämnden i Solna har godkänt ett bygglov för SSSB (Stockholms Studentbostäder) som möjliggör 248 nya studentbostäder i stadsdelen Huvudsta. Byggstart sker i vår med inflyttning hösten 2017. Projektet som är en totalentreprenad som utförs av Veidekke.
    

– Det känns verkligen jättekul att vi nu kan sätta spaden i marken och påbörja detta bygge, säger Ingrid Gyllfors, vd Stockholms studentbostäder.
    

Det handlar om en utbyggnad av studentbostadsområdet Strix och är en del i SSSBs satsning på att bygga 2.000 nya studentbostäder.
    

Sedan tidigare har SSSB ett stort antal studentbostäder i Huvudsta, fördelade på två områden. Med det nya tillskottet kommer antalet att uppgå till över 1.000 studentbostäder i denna stadsdel.

alt

Max Barclay.


Låga räntenivåer, god tillgång på finansiering, volatila globala börser och låg avkastning på obligationsmarknaden bidrar till ett stort intresse för nordiska fastigheter, enligt vårens utgåva av Newsec Property Outlook. Dessutom konstateras att stora demografiska förändringar skapar både utmaningar och möjligheter på fastighetsmarknaden de kommande åren.
    

Sverige står tillsammans med övriga Europa inför stora demografiska förändringar med kraftiga flyktingströmmar, historiskt höga födelsetal och en åldrande befolkning. Bara i Sverige bedöms befolkningen öka med 2 procent under 2015 och 2016 till följd av invandring. Dessa förändringar i befolkningen kommer att innebära stora konsekvenser för fastighetsmarknaden de kommande 15 åren, inte minst vad avser samhällsfastigheter.
    

– Newsec uppskattar att det kommer behövas göras investeringar på drygt 1.500 Mdr kr i nyproduktion av bostäder och samhällsfastigheter till och med 2030. Detta till följd av befolkningstillväxten, vilket kommer att bli en stor utmaning för den svenska fastighetssektorn och Sverige i stort, säger Max Barclay, vd på Newsecs svenska rådgivningsbolag.

alt

Martin Malhotra och Arvid Lindqvist.


I marsupplagan av Catellas kreditbarometer CREDI föll huvudindex med 2,7 enheter från 43,9 till 41,2. I linje med förra CREDI föll både delindexet för nuvarande situation och för kommande period och är under vändpunkten 50,0. Bankerna är tydligt negativa, medan fastighetsbolagen har sett en svag förbättring i finansieringsvillkoren under de senaste tre månaderna och är optimistiska inför de kommande tre månaderna.
    

I förra upplagen av CREDI, som publicerades i december i fjol, signalerade både banker och fastighetsbolagen tydligt att tillgången till finansiering hade försämrats, vilket avspeglades i att huvudindex föll med 12,7 indexpunkter.
    

– Nu ser vi en fortsatt försämring av finansieringsklimatet med huvudindex tydligt under vändpunkten 50. En relativt stark svensk ekonomi och expansiv penningpolitik med en historisk gynnsam räntesituation för fastighetssektorn har ännu inte förmått vända skuldleverantörernas minskande riskaptit och pessimism. Däremot har de noterade bolagens stamaktier stått sig relativt starka under de senaste månadernas turbulens och handlas fortfarande till premium, säger Martin Malhotra, projektledare på Catella.
    

Han fortsätter:
– Vi ser en tydlig trendskillnad mellan de banker och fastighetsbolag som deltar i undersökningen. Bankerna tror bestämt på försämrade finansieringsvillkor, medan fastighetsbolagen tvärtom ser med viss optimism på framtiden. Det är bankerna åsikter som driver CREDI:s huvudindex till ett så tydligt kontraktionsläge. Oron speglas även i sekundärmarknaden med stigande direktavkastningar på fastighetsbolagens preferensaktier och stigande kreditspreadar på obligationer samt den relativt låga aktiviteten i primärmarknaden.
    

Arvid Lindqvist, analyschef på Catella, tillägger:
– Det nya året började med en orolig och volatil svensk och global aktiemarknad. Flera faktorer indikerar på marknaden nådde sin topp sommaren 2015 och att den globala ekonomin saktar in under 2016. Vi kan förvänta oss att de genomsnittliga direktavkastningskraven stiger framöver, vilket framförallt kommer att ske genom att skillnaderna mellan A-, B- och C-lägen ökar.
    

Flera av de trender som observerades hos den noterade fastighetssektorn under 2015 kvarstår. Bland annat fortsatte genomsnittsräntan och räntebindningstiden att sjunka för de noterade fastighetsbolagen på Nasdaq OMX Nordic Main Market. Räntebindningstiden har sedan andra kvartalet 2015 sjunkit och uppgick till 3,0 år i slutet av 2015. Sedan andra kvartalet 2012 har genomsnittsräntan fallit från 4,0 procent ned till dagens nivå om 2,7 procent.
   

alt

Platzer hyr ut i Brämaregården 35 på Hisingen i Göteborg.


Platzer Fastigheter har kontrakterat Lundby Stadsdelsförvaltning i fastigheten Brämaregården 35 på Vågmästaregatan 1 på Hisingen i Göteborg. Avtalet är tioårigt och omfattar en kontorslokal om 2.356 kvm med inflyttning i oktober.
        

– Vi behöver flytta från nuvarande lokaler då Bjurslättsskolan växer. Vi är mycket nöjda över att hittat nya lokaler hos Platzer och ser fram emot att flytta till hösten, säger Christer Samuelsson, stadsdelsdirektör på Lundby Stadsdelsförvaltning.
    

Stadsdelsförvaltningen i Lundby erbjuder kommunal service bland annat inom områdena förskola, skola, fritid samt hälso- och sjukvård till omkring 48.700 invånare.
    

– Vi är mycket glada att Lundby Stadsdelsförvaltning har valt vår fastighet på Vågmästaregatan 1 för sitt nya kontor. Området befinner sig i ett spännande skede då hela Kvillebäcken är under ombyggnation och Backaplan står inför stora förändringar. Vi tror att Lundby Stadsdelsförvaltning kommer att trivas i miljön och de passar väl in med befintliga hyresgäster i huset, säger Ulrica Sjöswärd, marknadsområdeschef för Platzer Fastigheter.

alt

Kicki Björklund, vd Bostadsbolaget.

 

Bostadsbolaget är med över 24.000 hyresrätter ett av landets största bostadsföretag och Göteborgs äldsta. År 2015 var på många sätt ett händelserikt för Bostadsbolaget i Göteborg.

 

I början av året fick bolaget en ny vd i Kicki Björklund och under hösten avtalades om ett förvärv av 890 lägenheter i Hammarkullen. Nu i februari övertog Bostadsbolaget de 890 lägenheterna i Hammarkullen och bolaget har därmed totalt 2.232 lägenheter i området. Förvärvet möjliggör för Bostadsbolaget att ta ett helhetsgrepp i Hammarkullen där bolaget bland annat har planer på nyproduktion.

 

Under det gångna året arbetade bolaget aktivt med att få fler hyresgäster att källsortera. Med hjälp av projektanställda avfallsinformatörer minskade restavfallet med 100 ton och mängden matavfall ökade med hela 15 procent jämfört med föregående år.

 

– Det är med glädje och stolthet som vi nu stängt böckerna för verksamhetsåret 2015, mitt första år på Bostadsbolaget. Jag ser fram emot att arbeta vidare med mina kollegor och samarbetspartners för att tillsammans utveckla bolaget, hyresrätten och staden, säger vd Kicki Björklund.

 

Bostadsbolaget har fastigheter i Göteborgs alla stadsdelar och tillsammans uppgår fastighetsvärdet till närmare 25 Mdr kr. Under fjolåret omsatte bolaget över 1,6 Mdr kr. Investerings- och underhållskostnaderna uppgick till 625 Mkr och årsresultatet blev 53 Mkr. LE