18 maj 2024

Redaktionen

alt
Ämbetshuset på Hantverkargatan på Kungsholmen ska byggas om med 180 borätter samt till allmänna lokaler, en lobby och ett café med inglasad uteservering på mittgården.

 

Den 10 mars – 21 april pågår ett samråd om det så kallade Ämbetshuset på Kungsholmen, en stor fastighet om 16.000 kvm, ägd av Oscar Properties och Balder. I planen föreslås att byggnaden görs om till bland annat bostäder och centrumverksamheter.

 

I det så kallade ”Ämbetshuset” på Kungsholmen har Länsstyrelsen haft sitt kontor sedan 1970-talet. Nu har Länsstyrelsen flyttat till Regeringsgatan 66 och stadsbyggnadskontoret har upprättat ett planförslag om att göra om byggnaden till bostäder, centrumverksamheter, kontor, hotell och skola.

 

Byggnaden uppfördes 1926 åt Kungliga Byggnadsstyrelsen och den har ett stort kulturhistoriskt värde som det är viktigt att värna vid omdaningen.

 

Förslaget innebär att största delen av byggnadens våningsplan görs om till bostäder, cirka 180 bostadsrätter. På entréplan föreslås bland annat allmänna lokaler, en lobby och ett café med inglasad uteservering på mittgården.

 

Fastigheten Murmästaren 3 ligger centralt på Kungsholmen, utmed Hantverkargatan nära Kungsholms torg. Fastigheten består i sin helhet av en byggnad, som uppfördes 1926. Byggnaden, som kom att kallas Ämbetshuset, är klassad som särskilt historiskt värdefull av Stadsmuseet.

 

Förslaget som inkommit innebär att största delen av byggnaden görs om till bostäder, cirka 180 bostadsrätter. Entrén och till viss del gården ska vara publika och där ska finnas möjlighet för olika mindre verksamheter som till exempel café, bistro och butiker. I källaren och troligtvis på den nedre våningen planeras för kontor.

 

Stadsbyggnadskontoret anser att det är viktigt att värna om byggnadens arkitektur och historia. Genom att bevara så mycket som möjligt av ursprunglig planlösning, detaljer och material kan de kulturhistoriska värdena bevaras, men med en ny användning av byggnaden. Det som gör byggnaden unik och attraktiv är bland annat entrérummet och gården. I förslaget vill Stadsbyggnadskontoret därför öppna dessa delar och göra dem mer offentliga och tillgängliga än förut.

 

Oscar Properties Holding förvärvade i oktober 2014 totalt 50 procent av fastigheten Murmästaren 3 från Balder. Det underliggande värdet för hela fastigheten uppgick till 490 Mkr. Det är samma värde för fastigheten som när Balder köpte den från Vasakronan.

Se länk:

http://www.fastighetsaktien.com/index.php?option=com_k2&view=item&id=12463:balder-säljer-för-800-mkr

 

I december 2013 köpte Balder Murmästaren 3 på Hantverkargatan av Vasakronan, Kungsholmen till ett underliggande fastighetsvärde om 490 Mkr.

Se länk:

http://www.fastighetsaktien.com/index.php?option=com_k2&view=item&id=11582:vasakronan-säljer-för-490-mkr-till-balder&Itemid=343

tisdag, 15 mars 2016 14:56

Mengus hyr ut hela Vasagatan 12

alt

Uggleborg 14 på Vasagatan 12 i Stockholm, omfattande 5.800 kvm är fullt uthyrd till fyra hyresgäster.

 

Mengus andra fond, Mengus 2011 har hyrt ut merparten av kontorsbyggnaden kv. Uggleborg 14 på Vasagatan 12 i Stockholm (”SthlmHUB”).

 

Byggnaden, som inrymmer cirka 5.800 kvm uthyrbar area, är uthyrd till fyra välrenommerade företag. Samtliga inflyttningar sker i september/oktober 2016 och hyresavtalen har en löptid på fem till sju år.

 

Plan 5 – 8 om cirka 2.950 kvm förhyrs av det svenska klockföretaget Daniel Wellington. Plan 4 om cirka 790 kvm hyrs av den svenska ekonomikonsultföretaget Meritmind. Plan 3 om cirka 840 kvm hyrs av ett amerikanskt medicintekniskt företag. Plan 2 om cirka 750 kvm hyrs av det finska tandvårdsföretaget Megakliniken.

 

– Det är gynnsamt att kunna erbjuda attraktiva kontorslokaler i en marknad där det är ont om alternativ att välja mellan, säger Hansi Danroth, Senior Partner på Mengus. Efter att den förra stora hyresgästen, försäkringsbolaget Fora, flyttade ut i maj 2015 har vi totalrenoverat, utökat och hyrt ut en hel byggnad i bästa läge mitt emot Centralstationen – i den just nu mest dynamiska delen av CBD, fortsätter Danroth.

 

Byggnaden får, i tillägg till moderna tekniska installationer, nya fasadpartier och större fönster mot Vasagatan, utökade våningsplan mot gården och två terrasser varav en längst upp med utsikt över bland annat Stadshuset.

 

– Just nu återstår endast en butik om 194 kvm och ett mindre kontorsplan om 247 kvm att fylla innan huset är till hundra procent uthyrt, säger Danroth.

 

Mengus anlitade CBRE som uthyrningskonsult medan det amerikanska företaget, Megakliniken och Meritmind samtliga anlitade Cushman & Wakefield som hyresgästombud.

 

AFA sålde Uggleborg 14, Vasagatan 12, mitt emot Centralstationen i Stockholm, till Mengus andra fond i oktober 2014.

Se länk:

http://www.fastighetsaktien.com/index.php?option=com_k2&view=item&id=12465:mengus-köper-av-afa-i-city

alt

Nybildade Gamlebro AB, ägt av kommunalägda Hyresbostäder, Heimstaden Investment AB och Ståhl Invest har gett Ebab och BSK i uppdrag att förvandla centrala Yllefabriken i Norrköping till ett bostads- och kontorshus.

 

Projektet Yllefabriken är ett av Norrköpings mest spännande omvandlingsprojekt och berör en av de sista stora orörda industribyggnaderna i centrala Norrköping. Ebab och BSK Arkitekter har i uppdrag att förvandla Nyborgs gamla yllefabrik från 1900-talets första hälft, till ett klimatsmart bostads- och kontorshus.


Yllefabriken har ett fantastiskt läge precis intill Strömmen i centrala Norrköping. De gamla industribyggnaderna ska inrymma cirka 100 lägenheter med både hyres- och bostadsrätter, samt cirka 5.000 kvm kontor och handel. Projektet kräver mycket stor respekt för det kulturhistoriska arvet.

 

– Att en gammal välbyggd fastighet återbrukas och fylls med nytt liv är en av grundbultarna i projektet. Det gröna innehållet kommer också tydligt att speglas i flera av de lösningar som vi planerar, säger Lennart Berg, vd för Ebab Fastighetsutveckling AB och projektledare för Yllefabriken. 

 

I kvarteret planerar man dessutom en naturlig och levande mötesplats med kultur- och hållbarhetsförtecken; en destination med spännande småbutiker, matställen och kanske en saluhall. Kontoren får stora öppna ytor för modern kontorsverksamhet i en mycket inspirerande miljö. Preliminär byggstart är 2016 och inflyttning preliminärt under 2018.

 

– Vi kommer särskilt att tillvarata industribyggnadernas unika rumsliga kvaliteter. Takhöjden och de stora fönstren ger en mycket speciell karaktär och fantastiska vyer. Goda förebilder finns i stora städer i andra länder, som New York och Amsterdam, säger Svante Bergman, ansvarig arkitekt på BSK Arkitekter.

 

Uppdragsgivare är det nybildade Gamlebro AB, som i sin tur ägs av kommunalägda Hyresbostäder, Heimstaden Investment AB och Ståhl Invest i Norrköping AB. Inom kvarteret planerar man även för nybyggnader som bland annat ska innehålla cirka 50 lägenheter.

tisdag, 15 mars 2016 14:00

Hemfosa vill öka förvärvsutrymmet

alt

Vd Jens Engwall, med 2,7 procent av aktierna i Hemfosa, har åtagit sig att teckna åtminstone två tredjedelar av sina pro rata-andelar av nyemissionen.


Även på den just nu stekheta transaktionsmarknaden ser Hemfosa intressanta affärsmöjligheter. Styrelsen för bolaget har beslutat att genomföra en nyemission av stamaktier om cirka 1.800 Mkr med företrädesrätt för stamaktieägarna. Nyemissionen – som genomförs för att möjliggöra fortsatt lönsam tillväxt främst det prioriterade området samhällsfastigheter – omfattas av teckningsåtaganden och avsiktsförklaringar motsvarande 36,9 procent av nyemissionen. Fullständiga villkor, inklusive teckningskurs, kommer att offentliggöras senast den 14 april. Förutsatt att nyemissionen godkänns av årsstämman den 19 april, kommer teckningsperioden att löpa från den 26 april till och med den 10 maj.
    

– Hemfosas tydliga ambition är att fortsätta växa främst inom området samhällsfastigheter där vi etablerat en position som erkänd och kraftfull aktör. Vi ser fortsatt många intressanta affärsmöjligheter på våra tre geografiska marknader och vill skapa ett ökat förvärvsutrymme, säger Jens Engwall, vd för Hemfosa.
    

Hemfosa grundades i juni 2009 och har under de senaste åren fokuserat på att renodla beståndet mot samhällsfastigheter samt att öka värdet på de befintliga fastigheterna genom värdeskapande investeringar. Ifjol tog bolaget steget från svenskt till nordiskt fastighetsbolag genom förvärv i Norge och Finland samtidigt som organisationen stärktes för att möta behoven av en växande verksamhet. Hemfosa ser den geografiska expansionen som ett strategiskt viktigt steg och både den finska och norska marknaden uppvisar likheter med den svenska huvudmarknaden vad gäller såväl funktion som utveckling.
    

Sedan starten för sju år sedan har Hemfos byggt upp ett fastighetsbestånd med ett värde om 29,6 Mdr kr och en intjäningsförmåga om 1.367 Mkr. Sedan bolagets stamaktie noterades på Nasdaq Stockholm i mars 2014 har fastighetsvärdet stigit med 81 procent och intjäningsförmågan har ökat med 139 procent.
    

Fjärde AP-fonden och Andra AP-fonden, som innehar 10,1 procent respektive 1,7 procent av stamaktierna, har åtagit sig att teckna sin pro rata-andel av nyemissionen. Detsamma gäller Kåpan Pensioner, AMF, Lannebo Fonder, Handelsbanken Fonder och Swedbank Robur, vilka tillsammans innehar 20,8 procent av stamaktierna.
    

Dessutom har Hemfosas styrelseordförande Bengt Kjell och vd Jens Engwall, som innehar 1,6 procent respektive 2,2 procent av stamaktierna, har åtagit sig att teckna åtminstone två tredjedelar av sina pro rata-andelar av nyemissionen. Slutligen har CFO Karin Osslind, affärsutvecklingschef Mikael Weiland och en av grundarna Lars Thagesson, vilka tillsammans innehar 2,7 procent av stamaktierna, uttalat sin avsikt att teckna åtminstone två tredjedelar av sina pro rata-andelar av nyemissionen.

alt

                                                                                                              
Mikael Stellinger (bilden) har anställts som ansvarig för Cushman & Wakefields transaktionsverksamhet i Malmö med fokus på hela södra Sverige. Han kommer närmast från NCC och en roll som Business Development Manager och han har dessförinnan över 15 års erfarenhet av transaktionsrådgivning vid Catella Corporate Finance i Malmö.
    

– Vi ser södra Sverige och Malmö som en intressant region och är därför är mycket nöjda över att knyta till oss en person med Mikaels gedigna transaktionserfarenhet och lokala förankring. Mikael kommer att på ett bra sätt utveckla Capital Markets i regionen, men också att leda en fortsatt satsning inom andra affärsområden, säger Anders Nordvall, Head of Capital Markets, Cushman & Wakefield.

alt

Olle Zetterberg, vd på Stockholm Business Region, säger att en investeringspotential om 95 miljarder euro till år 2025 är Stockholmsregionens huvudbudskap under MIPIM.

 

Stockholmsregionen deltar för 23:e året i rad på investerarmässan MIPIM i Cannes, som är en av världens främsta fastighets- och investerarmässa. Investeringspotentialen om 95 miljarder euro till år 2025 är Stockholmsregionens huvudbudskap under MIPIM.

 

– Det är viktigt att vi visar upp regionens konkurrenskraft på MIPIM för att attrahera investeringar. Om regionen ska växa i den takt som det finns potential för är MIPIM ett av de bästa tillfällena under året att träffa både svenska och internationella aktörer, säger Olle Zetterberg, vd på Stockholm Business Region.

 

Stockholmsregionens omfattande investeringspotential på 95 miljarder euro består bland annat av:

 

1. Bostäder: 45 miljarder euro 2. Järnvägar, spårvägar: 13 miljarder euro. 3. Kontor: 4,4 miljarder euro. 4. Vägar, gator, torg: 4 miljarder euro.

 

Under mässan kommer också The MIPIM Awards 2016 att delas ut i 11 kategorier. I år har Stockholmsregionen möjlighet att kamma hem två priser, i kategorin Best Residential Development med bostadshuset Katscha, Norrköpings kommun och i kategorin Best Shopping Center med Mall of Scandinavia, Solna kommun.

 

The MIPIM Awards delas sedan 1991 ut för att “honour the most outstanding and accomplished projects, completed or yet to be built, around the world.” Den internationella juryn för MIPIM Awards 2016 har valt ut 44 finalister från 230 projekt i 42 länder.

 

Satsningen under MIPIM omfattar seminarier och gemensam marknadsföring av Stockholmsregionen tillsammans med kommuner och fastighetspartners. 

måndag, 14 mars 2016 16:56

Konceptet för Barkarby sjukhus tar form

alt

Barkarby sjukhus kan stå klart under 2020. Exteriör vy från öster, BSK arkitekter

 

Sommaren 2014 fick Hemsö en markanvisning av Järfälla kommun för att kunna uppföra ett nytt sjukhus i Barkarby. Nu presenterar bolaget tillsammans med Capio en gemensam förstudie som visar hur sjukhuset kan tillgodose det ökade vårdbehovet till följd av den demografiska utvecklingen främst i den nordvästra delen av Stockholms län och hur lokalerna kan utformas för skapa en läkande miljö för snabbare tillfrisknande hos patienterna. Barkarby sjukhus kan också avlasta akutsjukhusen genom ökad tillgänglighet till ett brett vårdutbud för regionens patienter.

 

Hemsös markanvisning för Barkarby sjukhus ligger i nära anslutning till den planerade T-banestationen i Barkarby vilket innebär att cirka 1,4 miljoner invånare kommer att kunna nå det nya sjukhuset inom 30 minuter när T-banan är utbyggd år 2021.

 

Sjukhuset kan också innehålla en modern närakut med tillgängliga öppettider för patienterna. Vidare kan sjukhuset innehålla öppenvård i olika former samt slutenvård med bland annat geriatrik och stödjande vård.

 

Barkarby sjukhus planeras få en yta på 36.000 kvm inklusive ett parkeringshus och innehålla cirka 220 vårdplatser på slutenvårdsavdelningarna. Om allt går som planerat kommer sjukhuset att färdigställas 2020.

 

Järfälla kommun leds sedan valet 2014 av en koalition mellan Socialdemokraterna, Centerpartiet och Miljöpartiet. Den är i grunden positivt inställd till ett nytt sjukhus men i april ifjol krävde den besked från landstinget om finansieringen och om vilken vård som ska drivas.  LE

måndag, 14 mars 2016 15:08

Intea köper portfölj i Halmstad

alt

Nybildade Intea köper tre fastigheter med Högskolan i Halmstad som hyresgäst.


Intea Fastigheter AB har träffat avtal med Fragerus Väst AB om förvärv av tre fastigheter (Fanan 54, 57 och 60) i Halmstad. Den sammanlagda uthyrningsbara ytan i de förvärvade fastigheterna uppgår till cirka 32.000 kvm, en yta som hyrs av Högskolan i Halmstad. Parterna, som valt att inte offentliggöra köpeskillingen, har i samband med affären överenskommit om att samarbeta kring den långsiktiga utvecklingen av området. Newsec har varit säljarens rådgivare i affären.
    

Intea Fastigheter AB grundades i höstas och är inriktat på långsiktigt aktivt ägande av samhällsfastigheter och social infrastruktur. Målsättningen är att bygga upp en portfölj av högkvalitativa objekt som ska förvaltas och utvecklas i nära samarbete med hyresgästerna under längre tid. Initiala investerare är Svenska Handelsbanken Pensionsstiftelse, Volvo Pensionsstiftelse, Saab Pensionsstiftelse och Försäkringsbolaget PRI Pensionsgaranti (öms).
    

– Vi är mycket nöjda med att ha fått möjlighet att förvärva dessa högskolefastigheter med en dynamisk och framgångsrik hyresgäst som Högskolan i Halmstad utgör, säger Henrik Lindekrantz, Intea.
    

Byggnaderna i Halmstad är uppförda eller totalrenoverade 2002-2015 och ligger strategiskt centralt i högskolans etablering längs Laholmsvägen, i närhet till Halmstads stadskärna.
    

– Vi ser fram emot att tillsammans utveckla området och det är mycket tillfredställande att det nu kommer in en kapitalstark och långsiktig samarbetspartner, säger Göran Christiansson, vd inom Fragerus-gruppen.

måndag, 14 mars 2016 14:53

Profi hyr ut 1.700 kvm i Älvsjö

alt

Profi avtalar med Sigicom i Älvsjö 360.


Profi Fastigheter hyr ut totalt 1.700 kvm kontorslokaler till mätteknikföretaget Sigicom AB i Kabelverket 2, även kallat Älvsjö 360, strax söder om Stockholm. Lokalerna tillträds i augusti och därmed är fastigheten i det närmaste fullt uthyrd.
    

– Även om fastigheten nu i det närmaste är fullt uthyrd fortsätter vi vårt långsiktiga arbete med att förädla området och se över utvecklingsmöjligheterna i linje med stadens vision för Älvsjö, säger Thomas Sipos, vd för Profi Fastigheter.
    

Profi köpte Kabelverket 2, som omfattar totalt 22.000 kvm kontorsyta och 350 garageparkeringsplatser, i september 2015. Övriga tongivande hyresgäster i fastigheten är Stockholm stads idrottsförvaltning, Försäkringskassan, Anticimex och Gemalto.

måndag, 14 mars 2016 14:49

Kungsleden hyr ut 2.300 kvm i Jägersro

alt

Kungsleden hyr ut till ny Team Sportia i fastigheten Hästvagnen 3 i Jägersro Center i Malmö.


Kungsleden har tecknat ett hyresavtal med sportkedjan Team Sportia om att hyra 2.300 kvm i volymhandelsfastigheten Hästvagnen 3 i Jägersro Center. Fastigheten, som ligger i klustret Fosie, och förvärvades av Kungsleden i juni 2015, blir därmed fullt uthyrd.
    

Team Sportia ska öppna en unik butik med en tydlig profil kring cykel och sportartiklar.


– Team Sportias koncept och erbjudande till Malmöborna är helt rätt i tiden då Malmö utsetts till årets cykelstad fyra år i följd. För oss är det viktigt att matcha fastighetens egenskaper och läge med kundens erbjudande och behov, vilket vi med denna uthyrning lyckats väl med, säger Peter Olsson, förvaltare Kungsleden.