18 maj 2024

Redaktionen

torsdag, 17 mars 2016 19:41

Stark avslutning på 2015 för Stockholm

alt

Olle Zetterberg, vd Stockholm Business Region.

 

Stockholms näringsliv fortsatte att visa en positiv utveckling i slutet av förra året. Lönesumman ökade, arbetslösheten minskade och antalet nya företag ökade. Det framgår av Stockholmskonjunkturens rapport för det fjärde kvartalet 2015. Under helåret 2015 fick länet 33.400 fler invånare, varav drygt 11.500 i staden.

 

– Det är en stark avslutning på 2015 för regionen. Näringslivet växer, antalet kommersiella övernattningar ökar och allt fler nystartade företag skapar jobb, vilket är glädjande och viktigt för stadens fortsatta utveckling säger Olle Zetterberg, vd Stockholm Business Region.

 

Under det fjärde kvartalet startades 6.591 företag i länet, varav 3.996 i staden. För länet är det en ökning med 10 procent och för staden med närmare 15 procent jämfört med fjärde kvartalet 2014.

 

På arbetsmarknaden ökade antalet lediga jobb samtidigt som antalet varsel minskade.

Arbetslösheten fortsatte minska i både Stockholms län och stad jämfört med samma kvartal 2014.

alt

Betydande investeringar  för väg och järnväg ska göras mellan Tomteboda och Kallhäll inom de närmaste åren.

 

Skanska och Trafikverket har tecknat avtal för utbyggnaden av Mälarbanan mellan Spånga och Barkarby. Avtalet är värt cirka 400 Mkr, vilket inkluderas i orderingången för Skanska Sverige för det första kvartalet 2016. Projektet beräknas vara helt färdigställt under 2019.

 

Projektet är en totalentreprenad som omfattar utbyggnad av Mälarbanan från två till fyra spår på en 3 km lång delsträcka samt en ny plattform i Spånga. Pendeltågen kommer att få två egna spår, medan övrig tågtrafik passerar fritt på två yttre spår. När hela utbyggnaden av Mälarbanan mellan Tomteboda och Kallhäll är klar 2025 blir det smidigare att ta tåget med fler avgångar att välja på och lättare att komma fram i tid.

 

Mälarbanan utgör en viktig del av Mälardalens järnvägsnät och fungerar som en länk mellan bland annat Stockholm, Västerås och Örebro. Banan trafikeras av regional-, fjärr- och godståg.

alt

                                                                                                             
Susanne Åhlén (bilden), i dag Head of Leasing Retail på Atrium Ljungberg, tillträder den 13 juni tjänsten som vd för Fasticon Kompetens. Hon efterträder Jonas Gustavsson, som blir koncernchef och vd för moderbolaget Fasticon Kompetens Holding. Fasticon Kompetens är ett helägt dotterbolag till Fasticon Kompetens Holding AB som i sin tur ägs till 71 procent av Byggmästare Anders J Ahlström Holding AB (AJA Holding).
    

Rekryteringen är ett steg i satsningen på att bredda Fasticon Kompetens till att omfatta kompetensförsörjning inom fler delar av samhällsbyggnadssektorn.
    

– Jag ser det här som en jättespännande utmaning, där jag får möjlighet att förena det bästa av två världar - kompetensförsörjning och fastighetsbranschen. Jag brinner för HR- och rekryteringsfrågor, det är områden som har legat mig varmt om hjärtat under alla mina nästan 20 år som ledare, säger Susanne Åhlén, som även har en kort bakgrund som headhunter tidigt i karriären.
  

torsdag, 17 mars 2016 11:36

NCC bygger och hyr ut i Göteborg

alt

NCC byggstartar ny logistikbyggnad vid Göteborgs hamn.


Vid Göteborgs hamn bygger NCC en miljöcertifierad och energieffektiv logistikbyggnad. Företaget Brandon, som ägs av Puma, designar och utvecklar kringprodukter och butiksmaterial för internationella företag och varumärken, blir första hyresgästen och har tecknat ett hyresavtal om 3.301 kvm.
    

– Vi finns redan idag nära Göteborgs hamn men letade modernare och mer energieffektiva lokaler. NCC:s logistikbyggnad får också högt i tak. Det innebär att vi kan förvara stor volym gods per kvadratmeter, säger Mathias Andreasson, logistikchef på Brandon.
    

Totalt omfattar fastigheten cirka 9.700 kvm. Byggstart sker i dagarna och Brandon flyttar in den 1 december.

onsdag, 16 mars 2016 17:48

RealXState slängs ut från börsen

alt
Sagan om Anders Lidéns och hans RealXState är nu slut på börsen.

 

Efter vissa besvär noterades RealXState AB på First North den 20 augusti 2015. RealXState försökte emittera preferensaktier för 80 Mkr, emissionen blev fulltecknad men RealXState fick inte alla betalningar för tecknade aktier. Enligt emissionsvillkoren skulle preferensaktien ge 9,25 procent årlig direktavkastning.

 

Den 26 februari i år beslutade Börsens disciplinnämnd att avföra bolagets aktier från handel på First North. Bolaget saknade kassa enligt disciplinnämnden och menade att RealXStates verkställande direktör och huvudägare Anders Lidén hade hanterat moderbolaget RealXState AB:s kassa oansvarigt. I går den 15 mars avfördes slutligen RealXStates preferensaktier från handel på First North.

 

Samtliga aktier i RealXState ägs av Mindhouse AB, ett bolag som till 100 procent ägs av Anders Lidén. Nu verkar Mindhouse och ytterligare ett tiotal bolag som Lidén äger vara konkursmässiga.

 

Enligt den senaste delårsrapporten i RealXState skulle Lidén göra ett aktieägartillskott om 10 Mkr från moderbolaget Mindhouse, ett tillskott som skrevs ned till 5 Mkr, men som ännu ej har inbetalts till RealXState AB.

 

Mindhouse menar dock att flertalet försäljningar av fastigheter som nu är ute på marknaden för att senare friställa kapital för aktieägartillskottet.

 

Enligt Börsens disciplinnämnd ska Lidén ha plockat ut 5,5 Mkr, vilket var likvärdigt med bolagets egna kapital, enligt bolagets senaste rapport. Kassan återställdes men börsens granskning visade att den interna kontrollen hade brustit. Enligt ett pressmeddelande hade RealXState-koncernen per den 31 december 2015 en kassa om 19 Mkr och inga räntebärande skulder.

 

Så frågan är vad som händer och om det samarbete som Mindhouse har med byggbolaget OPP Förvaltnings AB och dess vd Peter Ny löser sig? OPP har kassa med ett eget kapital om 63,5 Mkr och en omsättning om cirka 280 Mkr, med en direktavkastning om cirka 6 procent. Grundtipset är att Mindhouse och Lidén försvinner helt från RealXState och att Peter Ny kommer att äga samtliga aktier i RealXstate som nu söker en ny vd efter att Börsens disciplinnämnd dråpligt har sett till att Lidén har blivit sparkad. Den 15 februari 2016 tillträdde Nils Fransson som ny CFO i RealXstate. Han är även CFO i fastighetsbolaget Real Holding AB. Ny i den avgående styrelsen för RealXstate är Camilla Dofs som även är styrelseledamot i OPP Förvaltnings AB.

 

Det är tufft att vara fastighetsutvecklare. Anders Lidén skrev i noteringsprospektet:

”Jag har under 8 år ägt och varit verksam i koncernens ägarbolag Mindhouse AB. Sedan starten av Mindhouse 2007 har jag skaffat ett stort nätverk av investerare och partners. Idén var att skapa kassaflöde genom projektavslut och på drygt två år byggde vi upp en projektportfölj från ingenting till att omfatta 328 bostadsrätter. Min plan nu är att genomföra samma utveckling med RealXState, fast utifrån en betydligt starkare plattform med kassaflöde från byggverksamheten (OPP red:s anm.) och med duktiga medarbetare samt en kompetent ledning och styrelse. Det var när fem av åtta projekt fastnade samtidigt i myndighetsprocesser under två års tid som vi med tiden lärde oss att det är väldigt svårt att styra tidsåtgången i ett projekt. För den långsiktiga överlevnaden måste det därför finnas en underbyggande verksamhet som löpande genererar kassaflöde och det är där OPP kommer in."

TM

alt

Kvarteret Idet 3 med 471 studentlägenheter finns med bland de totalt 2.069 lägenheter som Växjöbostäder ska sälja. Fastigheten ligger på Campusområdet med Teleborgs slott och naturområdet kring sjön Trummen strax intill.


Den 15 mars beslöt kommunfullmäktige i Växjö att 2.069 lägenheter i Växjöbostäders bestånd ska säljas. Det motsvarar 20 procent av Växjöbostäders totalt cirka 10.500 lägenheter. Försäljningarna kommer att genomföras under hösten/vintern 2016.
    

Syftet med Växjöbostäders försäljningar är att skapa förutsättningar för att bygga fler nya bostäder med fortsatt god ekonomi i bolaget. Dessutom skapas möjligheter för nya hyresvärdar att komma in på Växjös bostadsmarknad och bidra till Växjös utveckling.
    

De fastigheter som satts upp för försäljningslistan finns i områdena Hovshaga Araby, Norr, Söder, Teleborg och Campus.

alt

Denna kontors- och lagerfastighet om 13.400 kvm i Skälby, Järfälla, ingår i Corems senaste förvärv.


Corem har avtalat om förvärv av Estancia Logistik med en lager- och logistikportfölj bestående av 21 fastigheter med en total uthyrbar area om drygt 168.500 kvm och ett fastighetsvärde om 1.315 Mkr. Fastigheterna förvärvas i bolagsform och säljare är fyra privatpersoners bolag.
    

Utöver det som nämns ovan ingår även ett bolag som äger fastigheten Lund Lyckebacken 5, vilket kommer att avyttras mot revers om 238 Mkr till ett bolag ägt av de nuvarande ägarna av Estancia Logistik direkt efter Corems tillträde. Denna fastighets avtalade fastighetsvärde uppgår till 470 Mkr och avyttras utan resultatpåverkan för Corem.
    

Fastigheterna är i huvudsak belägna i Stockholm, Malmö, Göteborg samt Jönköping och utgörs till största del av lager- och logistikfastigheter. Portföljen kompletterar och förstärker tydligt Corems befintliga bestånd på bolagets prioriterade orter. Uthyrningsgraden är 86 procent och det totala hyresvärdet 129 Mkr med en genomsnittlig återstående kontraktstid om 4,9 år. Största hyresgäster är Bring, Axfood, Ingram Micro, Pon Equipment samt DHL.
    

– Genom förvärvet tillförs Corem över 100 nya hyresgäster, varefter bolagets totala antal hyresgäster närmar sig 700 och intäktsbasen diversifieras ytterligare. Förvärvet ökar Corems uthyrbara area och fastighetsvärde med cirka 17 procent, säger Eva Landén, vd på Corem.
    

Efter planerat tillträde den 1 juni uppgår Corems totala uthyrbara area till cirka 1,2 miljoner kvm.
    

Förvärvet kommer att finansieras dels genom att Corem övertar befintlig bankfinansiering och obligation, dels genom nyemission av 588.681 preferensaktier i Corem, dels genom avyttring av 5,5 miljoner stamaktier av serie A i Klövern AB, dels revers till säljarna om 238 Mkr, dels genom eget kapital.
    

Estancia Logistik har emitterat en säkerställd obligation om 200 Mkr som löper till den 29 maj 2019. Ett villkor för förvärvet är att obligationsinnehavarna, med två tredjedelars majoritet, godkänner en ändring av obligationen bland annat så att Corem istället är emittent, att obligationen inte längre är säkerställd, att den årliga räntan sänks till Stibor 3M +5 procent samt att ramen för obligationen ökas till 750 Mkr. Löptiden kommer att fortsätta att vara densamma. En upfront fee om sex procent av nominellt belopp erbjuds till de befintliga obligationsinnehavarna i samband med att obligationsvillkoren ändras.
    

MAQS Advokatbyrå har varit legal rådgivare åt Corem. Nordic Fixed Income AB, som ingår i Arctic-gruppen, har varit finansiell rådgivare åt Corem vad avser ändring av obligationsvillkoren.

alt

                                                                                                     
Martin Lindqvist (bilden) tillträder rollen som ny cfo för Atrium Ljungberg. Han efterträder närmast Annica Ånäs, som utsågs till vd i februari. Lindqvist har lång erfarenhet från ledande befattningar inom ekonomi och finans. Han kommer närmast från vårdkoncernen Aleris och industriföretaget Munters där han arbetat som cfo. Bland tidigare arbetsgivare finns bolag som Tetra Pak, Trelleborg och Holmen.
    

I uppdraget som cfo för Atrium Ljungberg ingår, förutom ekonomi och finans, även områdena inköp, it, kommunikation och juridik. Martin Lindqvist kommer att ingå i Atrium Ljungbergs bolagsledning och tillträder omgående.
    

– Jag är nöjd över att vi så snabbt har hittat en mycket bra lösning för den viktiga rollen. Med Martin får vi en kompetent och erfaren cfo som delar bolagets starka värderingar, säger vd Annica Ånäs.

alt

                                                                                                              
Milena Kuljanin (bilden) har anställts som consultant hos Cushman & Wakefields affärsområde Occupier Services. Hennes roll kommer bland annat att innefatta att utveckla research med särskild inriktning mot hyresgäster. Hon kommer också att arbeta som projektledare i såväl lokala som globala projekt inom affärsområdet.
    

Närmast kommer Milena Kuljanin från Aviva Investors i London där hon arbetat som analytiker med europeiska fastighetsinvesteringar. Dessförinnan har hon arbetat som senior analytiker inom Global Research på DTZ i London samt Chicago. På DTZ ansvarade Milena bland annat för utvecklingen av det webbaserade verktyget ”Global Occupier Metrics”, som ger företag tillgång till hyresmarknadsdata för strategiska beslut. Milena är utbildad civilingenjör, med inriktning bygg- och fastighetsekonomi, vid KTH i Stockholm. 
    

– Vi är mycket glada att Milena väljer att fortsätta sin karriär hos oss på Occupier Services. Med sina tidigare erfarenheter inom hyresgästinriktad research på global nivå kommer hon bli ett värdefullt tillskott för våra kunder, i våra uppdrag och i vårt team, säger Marie Cronström, Head of Occupier Services.

alt

I projektet Nivå 2 kommer innergårdens grönska visuellt följa med upp på fasaderna i de gröna balkongerna. På innergården kommer hyresgästerna att kunna spela ett parti schack i storformat, utmana vännerna i boule eller njuta av grönskan i pergolan.


Nu har Wallenstam påbörjat byggnationen av sin andra etapp i Stallbacken, Mölndal, med 88 hyresrätter. Projektet, som heter Nivå 2, består av två hus vilka ramar in en gemensam lättillgänglig innergård. Inflyttning beräknas kunna ske i slutet av 2017.
    

Totalt kommer Wallenstam att bygga cirka 550 lägenheter i området med en mix av hyres- och bostadsrätter med ren el från Svensk NaturEnergi. Bolagets första nyproduktion i Stallbacken, Punkt 1, startade i slutet av 2014 och kommer att vara klar för en etappvis inflyttning från och med hösten 2016. Sammantaget planerar Wallenstam fem etapper i området, varav de två första, Punkt 1 och Nivå 2, nu är igång.
    

När Stallbacken som område är klart kommer det att rymma cirka 1.000 lägenheter och två förskolor.