18 maj 2024

Redaktionen

måndag, 21 mars 2016 14:05

NCC bygger för 0,5 Mdr åt Lundbergs

alt

NCC bygger på uppdrag av Lundbergs kvarteret Elitseglaren i Södra Ekkällan, Linköping.


NCC har fått i uppdrag av Fastighets AB L E Lundberg att bygga 374 nya hyresrätter i området Södra Ekkällan i Linköping.  Ordervärdet uppgår till 515 Mkr.
    

– Det känns väldigt positivt att vi att redan tidigt i planeringen fått möjligheten att vara med i den slutgiltiga utformningen av det nya projektet inom Södra Ekkällan och nu även bygga på det markområde som vi tidigare sålt till dem, säger Henrik Landelius, chef för NCC Building i Sverige.
    

Lägenheterna, som kommer att miljöklassas enligt Miljöbyggnad Silver, fördelar sig i två kvarter där varje gård omsluter en innergård med underliggande garage. Husen kommer att till största delen bestå av puts och tegel och byggas som i lamellhus 4-10 våningar.
    

– Södra Ekkällan är ett spännande område som har vuxit snabbt. Områdets närhet till både stadskärnan och rekreationsområden gör det mycket attraktivt för boende. Dessutom ligger flera stora arbetsplatser i närheten. Dessa bostäder blir ett välkommet tillskott till vårt befintliga fastighetsbestånd i Linköping, säger Peter Whass, vd för Fastighets AB L E Lundberg.
    

Byggstart är planerad till hösten 2016 förutsatt att detaljplan och bygglov vunnit laga kraft. Färdigställande och inflyttning sker etappvis och det sista huset beräknas vara färdigt för inflyttning i slutet av 2019

måndag, 21 mars 2016 11:25

SFV hyr 6.800 kvm av Slussgården

alt

Statens Fastighetsverk (SFV) ska flytta sitt huvudkontor från Järntorget i Gamla stan till anpassade lokaler i Kv Saturnus vid Slussen på Södermalm.


Slussgården har tecknat ett femårigt hyresavtal med Statens fastighetsverk (SFV) som flyttar sitt huvudkontor och utrikes förvaltningsområde till Kv. Saturnus 20 på Södermalm. Uthyrningen omfattar totalt cirka 6.800 kvm kontorsyta med inflyttning den 1 juli 2017. Lokalerna ska anpassas efter hyresgästens behov och genomsyras av ett hållbarhetsprogram som sträcker sig under hela arbetet med projektering, byggproduktion och förvaltningsskedet.
    

– Vi har länge letat efter lokaler som kan skräddarsys efter vårt behov att samla huvudkontorets alla verksamheter. Närheten till flera av våra största projekt i Stockholm samt bra kommunikationer var starkt bidragande till att vi valde Slussgården som hyresvärd, säger Björn Anderson, generaldirektör på Statens fastighetsverk.
    

Slussgårdens ambition har varit att erbjuda Statens fastighetsverk en modern och effektiv kontorslösning samtidigt som hänsyn tas till bland annat miljöanpassade system- och materialval samt socialt ansvarstagande i projektets olika skeden.
    

– Vi är mycket hedrade över att Statens fastighetsverk valt oss som hyresvärd och det är särskilt roligt att driva hela anpassningen och förvaltningen med hållbarhet i fokus. Det är också ett stort förtroende att få möta upp mot SFV:s långtgående krav inom arkitektur, formgivning och design, säger Jari Lalli, vd för Slussgården.

måndag, 21 mars 2016 10:42

Grön Bostad växer med 550 lägenheter

alt

Lars Jonsson, ByggVesta, och Tomas Ingemarsson, AFA Fastigheter.


Grön Bostad AB, ägt av AFA Sjukförsäkringsaktiebolag och ByggVesta AB, förvärvar nya projekt i Stockholm, Uppsala och Malmö. Den portfölj som förvärvet avser, omfattar 550 lägenheter varav 100 är studentlägenheter på KTH. Byggnaderna utförs enligt den för Grön Bostad fastställda policyn om energieffektivitet och miljöanpassning.
    

Projekten har initierats och utvecklats av ByggVesta varefter de sålts in till Grön Bostad i enlighet med det etablerade samarbetet mellan AFA Fastigheter och ByggVesta. Med denna affär inräknad får Grön Bostad ett bestånd med drygt 2.800 välbelägna och nyproducerade lägenheter.
    

– Det är bra att vi kan bidra med nya hyresrätter och studentlägenheter som samtidigt ger en trygg avkastning, säger Tomas Ingemarsson, chef AFA Fastigheter.
    

– Vi är glada att vårt samarbete med AFA Fastigheter fortsätter att utvecklas. I och med denna affär får vi inte bara en större portfölj med hyresrätter, vi stärker också vår position på studentbostadsmarknaden och vi engagerar oss i förnyelsearbetet av Rinkeby. Med andra ord visar vi ännu tydligare att vi och Grön Bostad är engagerade samhällsbyggare, konstaterar Lars Jonsson, huvudägare av ByggVesta.

alt

                                                                                                                                      

Styrelsen i Brinova har utsett Per Johansson (bilden) till ny vd i Brinova. Per Johansson är 56 år och har precis lämnat vd-posten i Tribona AB.  

 

Per Johansson är en erfaren ledare med gedigen kunskap och erfarenhet från fastighetsbranschen. Före Tribona har han arbetat på Klövern som ansvarig för region syd och medlem i ledningsgruppen. Har har även varit vd på börsnoterade Dagon.

 

– Brinova har nu rustat sig för att ta nästa steg i bolagets utveckling, som innebär en börsintroduktion. Styrelsen är enig om att Per är rätt person att ta sig an utmaningen att expandera Brinova och bli en betydande aktör inom bostads- och samhällsfastigheter i södra Sverige, säger Erik Paulsson.

 

Per Johansson tillträder tjänsten den 1 april 2016 och nuvarande vd för Brinova Fastigheter, Magnus Blomsterberg, lämnar sin befattning i samband med det.

söndag, 20 mars 2016 18:07

Einar Mattson byggstartar Haga Nova

alt

I maj 2016 säljstartar Einar Mattsson Haga Nova i den nya stadsdelen Hagastaden, mellan Karolinska och Vasastan.

 

Under måndagen kommer Stockholms finansborgarråd Karin Wanngård (S) att tillsammans med Einar Mattsson att genomföra den första gjutningen av kvarteret Analysen i den nya stadsdelen Hagastaden. Karin Wanngård kommer då att gjuta sina handavtryck i betong, som sedan byggs in i fastigheten.

 

Einar Mattsson utvecklar totalt cirka 550 bostäder i den nya stadsdelen Hagastaden, mellan Karolinska och Vasastan.

 

I kvarteret Analysen uppför Einar Mattsson två huskroppar med cirka 125 hyresrättslägenheter och cirka 134 bostadsrättslägenheter. Det är de allra första hyresrätterna som uppförs i Hagastaden.

 

Husen kommer att bestå av lägenheter i varierande storlekar som beräknas vara inflyttningsklara från hösten 2019.

 

I Hagastaden kommer förskolor och garage att byggas i kvarteren, och med lokaler i bottenvåningen blir det en stadsdel med liv och rörelse.

 

De boende kommer att få närhet till staden och natur med den angränsande Hagaparken i den nya stadsdelen, som blir en naturlig förlängning av Vasastan.

 

Hagastaden kommer sträcka sig mellan Stockholm och Solna, där drygt hälften av de planerade 5.000 bostäderna kommer vara inom Stockholm stad.

 

Hagastaden kommer att förena forskning, företagande och boende i ett område som ska genomsyras av life science.

 

Tidtabell för Hagastaden
1. Mars 2016, byggstart av Haga Nova. 2. Sommaren 2016 ska biltunnlarna för E4/E20 vara klara. 3. Maj 2016, planerad säljstart av Haga Nova. 4. Hösten 2017, första inflyttning till Haga Nova. 5. År 2017, Citybanans båda pendeltågsstationer, Stockholm Odenplan och Stockholm City, öppnas. 6. År 2018 Järnvägstunnel ska vara klar. 7. År 2020 planerad öppning av tunnelbanan. 8. År 2025 Hagastaden står färdig.

alt
Stefan Ingves och Riksbanken har varit en tam tiger att tämja bankernas storvinster av bostadsutlåningen.

 

Riksbanken och våra storbanker drar ojämnt. Svenskarnas skulder växer rekordsnabbt. Nu i veckan kom åter varningen från Moody’s att negativa styrräntor har medfört oavsiktliga konsekvenser med snabbt stigande huspriser och ökad utlåning. Enligt Moody’s är risken allra störst i Sverige. Av de tre europeiska länderna Sverige, Danmark och Schweiz, är risken för en ohållbar bubbla störst i Sverige.

 

Sverige, Danmark och Schweiz var först ut med negativa styrräntor och därför ser nu Moody’s att det har medfört oavsiktliga konsekvenser med snabbt stigande huspriser och ökad utlåning. I de tre länderna är risken för en ohållbar bubbla störst i Sverige.

 

Moody’s misstror den svenska Riksbanken och menar att den får det svårt att lyckas med sitt mål att få upp konsumentpriserna betydligt i en deflationistisk global miljö, samtidigt som den oavbrutna och kraftiga tillväxten i bolån och huspriser riskerar att leda till en (i slutänden ohållbar) tillgångsbubbla. Moody’s skriver att i Schweiz och Danmark har de negativa styrräntorna lyckats med målsättningen att dämpa trycket på valutan, men i Sverige har Riksbanken inte lyckats få upp inflationen.

 

Så vad är felet? Få länder som Sverige har gynnat bolånemarknaden, bland annat med ränte- och rotavdrag och framförallt slopad fastighetsskatt, vilket har fått priserna på bostäder att stiga rekordsnabbt. Endast i Stockholm har bostadspriserna stigit med 15 procent under 2015.

 

Och priserna för flera bostäder i Stockholms stad har mer än femdubblats under de senaste 10 åren. Detta på grund av att A. Inflyttningen till Stockholm är högst i Europa, sett till befolkningsandel. B) Byggkostnaderna i Sverige och särskilt då Stockholm är högst i Europa. C. Sverige har Europas lägsta boräntor.

 

För Stockholms del har det således inneburit en prisexplosion av sällan skådat slag. Lägg därtill att det är många bolånetagare som har belånat bostaden amorteringsfritt.
 
Riksbankens minusränta, som bankerna ogillar på grund av dryga avgifter till Riksbanken, har inneburit rekordlåga räntor. Nu har Nordea infört minusränta för sina storkunder, bland annat för flera kommuner. I samband med bokslutet för 2015 uppgav Nordeas vd Casper von Koskull att minusräntor i Danmark och Sverige kostade banken cirka 4,5 Mdr kr i fjol. Totalt gjorde Nordea ett rörelseresultat om cirka 44 Mdr för 2015.

 

Så grundfelet är att åtgärderna för att dämpa prisexplosion har satts in för sent. Ingves har krävt amortering i flera år. Men kravet på amortering stoppades av Kammarrätten i april 2015. Men i december 2015 slog Lagrådet fast att regeringens förslag om amorteringskrav inte strider mot grundlagen. Nu har regeringen beslutat att införa amorteringskrav, vilken träder i kraft först i sommar. Undantag från amorteringskravet under fem år är nyproduktion av bostäder samt att ingen amortering ska krävas om vissa särskilda skäl föreligger, till exempel arbetslöshet, sjukdom, skilsmässa eller närståendes dödsfall. Redan befintliga bolån ska inte heller omfattas av kravet.

 

Så Riksbanken har varit en tam tiger att tämja bankernas storvinster av bostadsutlåningen.

 

I veckan varnade vice riksbankschefen Henry Ohlsson för högre framtida räntor:
– I framtiden kan därför räntorna på bolån ligga tre-fyra gånger högre än dagens bolåneräntor, säger han i en kommentar, publicerad på Riksbankens hemsida.

 

Henry Ohlsson skissar ett scenario där globala realräntor i framtiden kommer ligga kring 1,5–2,5 procent. Det skulle med ett inflationsmål om 2 procent innebära en framtida reporänta om 3,5–4,5 procent.

 

Bankerna ogillar minskade vinster och ökade kostnader. Nu har Ingves på DN debatt kritiserat bankerna då de slopar kontanthanteringen. Ingves menar att banktillstånd innebär även att bankerna får tillgång till insättningsgarantin. Då är kontanthanteringen en rimlig motprestation skriver han. Enligt Ingves behövs kontanter fortfarande. Och Riksbankens undersökningar visar att 90 procent av befolkningen har använt kontanter någon gång den senaste månaden. Och fortfarande sker cirka 20 procent av alla betalningar i butik med kontanter. Även om kontantanvändningen minskar så är Riksbankens bedömning att kontanter kommer att finnas kvar under en överskådlig tid.

 

Men bankerna säger blankt nej till riksbankschefen Stefan Ingves krav på att tvinga bankerna att tillhandahålla kontanter till sina kunder. Leif Trogen, chef finansiell infrastruktur på Svenska Bankföreningen, säger att det är uppenbart att Riksbanken som i dag har ansvar för kontantförsörjningen i samhället försöker bli av med det ansvaret.

 

Men nu slopar bankerna kontanthanteringen, vilket får nischbanker som Forex och andra att se ökade framtida vinster. Forex använder nu en slogan om att en bank utan kontanter är som en affär utan skor.

 

Framtiden får utvisa vad prisexplosionen på bostäder kommer att innebära i frågan huruvida storbankerna behöver statliga bankstöd eller inte. TM

alt
I god tid lämnar nu Per Bergren, född 1959, besked om att han slutar som vd för Hemsö vid kommande årsskifte.

 

Efter sex år som vd för Hemsö har Per Berggren, född 1959, informerat styrelsen om att han avser att sluta vid årsskiftet. Berggren har åtagit sig att vara kvar tills en ny vd är utsedd och på plats. Målet är att en ny vd ska tillträda vid årsskiftet, dock senast i samband med nästa års bolagsstämma.

 

– Jag har varit vd i stora fastighetsbolag i sammanlagt mer än 15 år. Nu vill jag tona ner det operativa arbetet för att istället utifrån en tydlig plan lägga min tid på styrelsearbete och andra uppdrag inom fastighetssektorn, säger Per Berggren.

 

Hemsö har under Per Berggrens ledning nästan dubblat fastighetsportföljen och gått från att vara en okänd uppstickare till ett etablerat och välkänt fastighetsbolag.

 

– Per Berggren har byggt Hemsö från grunden. På ett framgångsrikt sätt har han satt bolaget på kartan, inte bara i fastighetssverige utan även i Finland och Tyskland. Det är ett starkt och välrenommerat företag som Berggren kommer att lämna över, säger Hemsös styrelseordförande Pär Nuder.

fredag, 18 mars 2016 12:23

Norrköpings Katscha vann på Mipim

alt

Katscha i Motala ström, Norrköping.

 

alt

Olle Zetterberg, vd Stockholm Business Region, gratulerade vinnarna Robert Ivarsson, Ingrid Reppen och Kai Wartiaainen.


Fastighetsmässan Mipim avrundades med utdelningen av Mipim Awards. Det var den 26:e gången som tävlingen hölls med nominerade i tolv kategorier. En svensk vinnare röstades fram och det var kategorin bästa bostadsutvecklingsprojekt där projektet Katscha i Industrilandskapet i Motala ström i centrala Norrköping vann. Bakom projektet, som omfattar 30 lägenheter, en restaurang samt relax med bastu, står Kai Wartiainen och Ingrid Reppen, Arkitektur + Development AB samt Robert Ivarsson, Ivarsson Byggnads AB.
    

Europeiska projekt dominerade tävlingen. Utöver den svenska segern i kategorin bostadsutveckling kom vinnarna från Italien (JW Marriott Venice Resort & Spa), Frankrike (kontorsbyggnaden #Cloud.Paris, köpcentrumet Les Docks Village i Marseille, samt Duo Paris, best futura mega project), Belgien (kontorsbyggnaden Treurenberg, bästa innovativa gröna byggnad, och Paradis Express i Liège, best futura project), Tyskland (nyrenoverade Papillon i Düsseldorf), Skottland (Queen Elizabeth University Hospital & Royal Hospital for Children), Tjeckien (forskningsbyggnaden ELI Beamlines i Prag, bästa projekt inom industri & logistik) och England (Crossrail Place i London, stadsförnyelse). I kategorin Peoples Choice vann projektet Shanghai Tower i Kina.
    

Juryn för Mipim Awards 2016 bestod av Barbara A. Knoflach – Deputy Chief Executive & Global Head of Investment Management, BNP Paribas Real Estate,  Martin JBrühl Frics – President, RICS, Madeleine Cosgrave – Managing Director, Real Estate Investment, GIC Real Estate, Serge Fautré – CEOfficer, AG Real Estate, John Forrester – CEO, EMEA , Cushman & Wakefield, Paolo Gencarelli – Head of Group Real Estate, Unicredit, Frank Khoo – Global Head of Asia, Axa Real Estate, Sergey Kuznetsov – Chief Architect, City of Moscow, Ralf Niebergall – Vice President, Federal Chamber of German Architects, Denis Valode – Architect and Co-founder, Valode & Pistre och Olle Zetterberg – CEOfficer, Stockholm Business Region.

fredag, 18 mars 2016 12:17

Skanska investerar 450 Mkr i Krakow

alt

Första fasen av High Five i Krakow beräknas bli klar i slutet av 2017.


Skanska har investerat cirka 450 Mkr i första fasen av kontorsprojektet High Five i Krakow, Polen. Den första fasen, som består av två kontorsbyggnader, kommer att få en total uthyrningsbar yta på cirka 23.000 kvm. Varje byggnad får sex våningar ovan jord och två nivåer under mark för parkeringsplatser. 
    

High Five blir Skanskas största utvecklingsprojekt för kontor i Krakow. Komplexet kommer att omfatta fem kontorsbyggnader med en total uthyrningsbar yta på cirka 70.000 kvm. Projektet förväntas få LEED Gold-certifiering.

torsdag, 17 mars 2016 19:42

Järfällahus ökar byggtakten

alt
Torbjörn Johansson är ny tillförordnad vd för kommunägda Järfällahus.

 

Tor-Björn Johansson tillträdde nyligen som tillförordnad vd för allmännyttiga Järfällahus efter Olof Lindholm. Hans erfarenhet av nybyggnation, både från Stockholms stad och nu senast som konsult,  kommer till nytta när Järfällahus enligt de senaste ägardirektiven ska komma upp i en byggtakt på 300 färdigställda lägenheter per år.

 

Tor-Björn Johansson har två tydliga uppdrag från Järfällahus styrelse. Det ena är att få igång bolagets byggande av hyresrätter i hela Järfälla. Det andra är att skapa ett program för de många och omfattande renoverings- och underhållsprojekt som bolaget har framför sig. Det gäller inte minst bolagets områden av miljonprogramskaraktär.

 

Mer effektiva processer, rekrytering av ny personal och anlitande av all nödvändig kompetens för att snabbt komma igång står på att-göra-listan. Någon större omorganisation på Järfällahus ser Tor-Björn Johansson dock inte framför sig.

 

Han säger:


– Mitt uppdrag är att under en övergångstid sköta bolaget så som det ser ut idag. Dessutom ska vi växa och öka takten när det gäller att bygga nytt och renovera. Jag tror inte att det kommer att kräva några större förändringar i bolagets förvaltning eller organisation.