18 maj 2024

Redaktionen

tisdag, 22 mars 2016 19:04

Rekordår för Humlegården

alt

Per-Arne Rudbert, vd Humlegården Fastigheter, är nöjd efter att 2015 blev ett nytt rekordår.

 

Humlegården Fastigheter konstaterar att 2015 var ett fantastiskt år, inte bara för ägarna utan också för kunderna.  Resultat och nyckeltal förbättrades väsentligen från föregående år. Samtidigt som kundnöjdheten fortsatte att stiga.

 

Driftnettot ökade med 9,5 procent till 597 (545) Mkr. Vakansgraden, exklusive projekt, minskade till 3,9 procent (5,4) procent. Värdeförändringar på fastigheter uppgick till 1.527 (494) Mkr.

 

Under året förvärvades Päronet 8, omfattande 21.438 kvm i Solna Strand, för 639 Mkr av Union Investment Real Estate GmbH. Fastighetens enda hyresgäst är Skatteverket.

 

Investeringar i egna fastigheter var under året 390 Mkr (497).

 

Resultatet för NKI, Nöjd Kund Index, blev för Humlegården Fastigheter näst bäst i branschen med index 82 (79).

 

Marknadsvärdet på fastigheterna steg till 15.563 Mkr (13.247) med en belåningsgrad som sjönk till 49,7 procent (55,8). Resultatet för 2015 förbättrades till 1.478 Mkr (319). LE

tisdag, 22 mars 2016 17:48

Brostaden bygger nytt i Länna

alt

Brostaden utvecklar i Länna, Huddinge, med hjälp av Logicstic Contractor.


Fastighets AB Brostaden ska låta uppföra en lager- och logistikanlägg-ning om 8.600 kvm i Länna industriområde i Huddinge kommun. Ett hyresavtal omfattande 3.500 kvm har redan tecknats med kafferosteriet Johan & Nyström med inflyttning i januari 2017.
    

Brostaden köpte den obebyggda fastigheten Kranbilen 2 för cirka ett år sedan och äger sedan tidigare ytterligare två fastigheter i samma område.
– Den här investeringen går helt i linje med vår ambition att fortsätta växa i Länna där det finns en mycket god efterfrågan på lokaler för lager/logistik. Vi bedömer att efterfrågan kommer att fortsätta att öka i området i takt med att staden växer och de mer centrala lägena konverteras till bostäder. Genom den här typen av nyproduktion bidrar vi till att förutsättningar finns även för de verksamheter som servar en växande stad, säger Anders Nilsson, vd för Brostaden.
    

Wästbyggs koncernbolag Logistic Contractor har fått i uppdrag att uppföra byggnaden. Arbetet inleds omgående med sprängning och övriga markarbeten.
    

– Johan & Nyström startade i en liten fabrikslokal 2004 i Tullinge med en vision och en plan på att utmana, vitalisera och revolutionera kaffebranschen i Sverige. Vårt roliga samarbete med Brostaden och nya, fler, kvadratmeter i större lokaler, ett stenkast från Stockholm i Länna, är en milstolpe i vår kafferevolution. Det innebär även nya arbetstillfällen för Huddinge kommun och bättre kaffe i svenskarnas morgonkopp, säger Johan Damgaard, vd och grundare på Johan & Nyström.

tisdag, 22 mars 2016 17:45

Platzer omvandlar nordöstra Högsbo

alt

Nordöstra Högsbo idag...

 

alt

...kan omvandlas till Södra Änggården.

 

alt

Charlotte Adlerton Gadd och P-G Persson.


Byggnadsnämnden har lämnat ett positivt planbesked och uppdrag för detaljplan för stadsutveckling för blandad bebyggelse vid Olof Asklunds gata inom stadsdelen Högsbo i Göteborg. Byggnadsnämnden meddelade samtidigt att detaljplanen ingår i produktionsplanen för 2016 som del av Göteborgs jubileumssatsning, som omfattar 7.000 nya bostäder utöver ordinarie bostadsbyggande om 2.000 lägenheter fram till 2021 då Göteborg fyller 400 år.
    

– Vi vill omvandla våra befintliga industrifastigheter i Högsbo till en levande stadsdel med bostäder, verksamheter och småskalig handel. Projektet, som i första etappen omfattar cirka 120.000 kvm BTA och över 600 bostäder är stort nog att ge underlag för kollektivtrafik, handel och service och kunna utgöra en god urban social miljö. På sikt finns potential på våra fastigheter att i området utveckla ytterligare cirka 140.000 kvm BTA och 900 bostäder, säger P-G Persson, vd Platzer.
    

Området ligger i nordöstra Högsbo i anslutning till och norr om Marconimotet. Planen utgör en första etapp på en större omvandling av Platzers bestånd av industrifastigheter i Högsbo.
    

– Detta är en efterlängtad utveckling för oss på Platzer och vi ser fram emot kommande arbete med detaljplanen. Området har en helt unik karaktär med sin närhet till både naturen i Änggårdsbergen och stadslivet i Linnéstaden. Vår vision är att skapa ”Södra Änggården”; ett levande område med ett högt serviceutbud, närhet till både natur och citypuls och med delar av industrihistorien bevarad, säger Charlotte Adlerton Gadd, marknadsområdeschef på Platzer.

alt

Atrium Ljungberg tillträder Malmen 12 i maj.


Atrium Ljungberg tecknat avtal med Wihlborgs om förvärv av fastigheten Malmen 12 i centrala Malmö – en kontors- och vårdfastighet om cirka 7.500 kvm uthyrbar area. Förvärvet är ett led i Atrium Ljungbergs långsiktiga strategi att växa i Malmö. Förvärvet sker via en bolagsaffär med ett underliggande fastighetsvärde om 125 Mkr med tillträde sker den 2 maj.
    

Malmen 12 är belägen på Möllevången i sydöstra delen av centrala Malmö och ligger i nära anslutning till fastigheten Dimman 11, som Atrium Ljungberg köpte i mars 2014.

 

– Nu stärker vi vår position i Malmö ytterligare. Det här förvärvet är en stabil investering i ett område som vi ser en framtida potential i. Vi fortsätter att vara delaktiga i den långsiktiga utvecklingen av Möllan som är ett spännande område i innerstaden, kommenterar Micael Averborg, affärsområdeschef transaktion och marknad på Atrium Ljungberg.

 

Fastigheten är fullt uthyrd med en vägd återstående hyrestid om cirka 3,5 år. De största hyresgästerna är Malmö kommun och Region Skåne vilka tillsammans står för cirka 90 procent av hyresintäkterna. Källarvåningen under hela fastigheten utgörs av ett garage med cirka 60 parkeringsplatser och hyresvärdet för hela fastigheten bedöms uppgå till cirka 10 Mkr.    
   

– Fastigheten är en solitär i vårt fastighetsbestånd, den är belägen i närheten av Möllevångstorget där vi inte äger några andra fastigheter. Det starka marknadsläget har lett till bedömningen att det nu är rätt läge för Wihlborgs att genom en avyttring ytterligare koncentrera beståndet till våra kärnområden, säger Anders Jarl, vd för Wihlborgs.

tisdag, 22 mars 2016 10:26

Atrium Ljungberg anställer Roussakoff

alt

                                                                                                                
Atrium Ljungberg har anställt Mattias Roussakoff (bilden) som etablerare inom handel. Han kommer närmast från Nordier Retail där han arbetat med projektledning och uthyrning av kommersiella lokaler.
    

Roussakoff har bakgrund från butik, bland annat KappAhl och Gunters Clothing. Han har även erfarenhet som konsult, vd och delägare inom restaurangbranschen.

tisdag, 22 mars 2016 10:24

Skanska får stort uppdrag i Kungälv

alt

Kungälvs sjukhus ska byggas ut i etapper under de kommande åren. Illustration: Sweco-Aart Architects


Skanska har tecknat ett strategiskt partneringavtal med Västfastigheter med syfte att utveckla och bygga Nya Kungälvs Sjukhus. I en inledande fas handlar det om projektering, en gemensam tidplan och att säkerställa projektets kostnader för att sedan kunna genomföra själva byggprojektet.
    

Kungälvs sjukhus är i dag primärsjukhus för cirka 122.000 invånare men kommer att få en mer framträdande roll framöver. Genom ett ökat ansvar även för norra Hisingen, blir upptagningsområdet år 2025 cirka 175.000 invånare. Det innebär behov av stora lokalförändringar under kommande år.
    

Utvecklingen av sjukhuset innefattar nybyggnad och ombyggnad av befintliga hus. Det blir bland annat en ny vårdbyggnad med 280 vårdplatser i enkelrum. Den nya vårdbyggnaden, beslutad av regionstyrelsen i Västra Götaland, är ett första steg för att skapa förutsättningar för sjukhusets utökade roll och uppgift inom akutsjukvården i Göteborgsområdet. Därefter planeras ett antal projekt för att anpassa sjukhuset till dess nya uppdrag.
    

Arbetet är uppdelat i flera delprojekt där separata avtal sluts för varje delprojekt. Målet är att kunna nå fram till byggstart under våren 2016 och byggtiden är beräknad till cirka fem år. 
    

– Vi är glada över att få ta oss an detta viktiga samhällsbyggnadsprojekt och ser fram emot att tillsammans med Kungälvs sjukhus och Västfastigheter skapa ett modernt sjukhus som möter högt ställda hållbarhetskrav, säger Olof Peterson, distriktschef, Skanska Sverige.

alt

Järfälla Utbildningscentrum (fastigheten Jakobsberg 2:2583) ligger 650 meter från Jakobsbergs station. Byggnaden uppfördes 1982 och omfattar totalt 22.000 kvm.


Profi Fastigheter har förlängt hyresavtal omfattande 7.300 kvm utbildningslokaler med Järfälla kommun i bolagets fastighet på Järfällavägen 100-106. Fastigheten, som även kallas Järfälla Utbildningscentrum, ligger i bästa kommunikationsläge i nära anslutning till Jakobsbergs station och har en tydlig utbildningsprofil.
    

– Järfälla kommun är en viktig hyresgäst för oss och vi är mycket nöjda med att få fortsatt förtroende som lokalleverantör. Vi ser nu fram emot att fortsätta förädla Järfälla Utbildningscentrum tillsammans med kommunen, säger Thomas Sipos, vd Profi Fastigheter.
    

Profi köpte fastigheten i juni i fjol och har sedan dess bedrivit aktiv förvaltning med fokus på uthyrning och driftoptimering. Utöver kommunen är Friskis & Svettis och Didaktus Skolor tongivande hyresgäster i fastigheten.

alt

Arne Sorenson är nu CEO över världens största hotellkedja, Marriott International.

 

Marriott International köper Starwood Hotels för 13,6 miljarder dollar, cirka 112 Mdr kr, vilket gör Marriott till den största hotellkedjan i världen.

 

I affären om Starwood har det varit förekommit flera budgivningar under en längre tid. Men slutligen vann Marriott International över konkurrenten kinesiska Anbang Insurances och dess kontantbud om 13,2 miljarder dollar.

 

Nu har Starwood, som är mest känt för sitt varumärke och sin hotellkedja Sheraton, accepterat budet. Ett bud där Starwoods aktieägare erhåller 21 dollar per aktie kontant samt en andel om 80 procent av varje aktie i Starwood, ett erbjudande värt cirka 79,53 dollar/aktie.

 

– Vi är glada över att Marriott har erkänt det värde som Starwood tillför denna fusion och att vårt bud har accepterats, säger Bruce W. Duncan, styrelseordförande i Starwood.

 

De fusionerade hotellföretagen Marriott och Starwood kommer att operera med egna avtal eller via franchise över mer än 5.500 hotell i världen med totalt 1,1 miljoner rum. Cirka 35 procent av hotellfastigheterna finns utanför USA.

 

Under fredagens börs i New York steg aktien i Marriott med 2 procent till 74,21 dollar medan aktien i Starwood sjönk med 3,5 procent till 72,34 dollar.

 

Marriotts Arne Sorenson förblir CEO i det sammanslagna bolaget. Parterna räknar med att affären är avslutad i mitten av 2016, efter att ägare och myndigheter har gett sitt godkännande.

 

I ett pressmeddelande säger Arne Sorenson:

 

– Vi gillar verkligen den globala plattform som Starwood har. Nu har vi verkligen starka globala resetrender, oavsett om du tänker på nya grupper av kinesiska eller indiska resenärer som alltmer reser utomlands. Förvärvet påskyndar vår globala spridning och det stärker vår marknadsandel.

måndag, 21 mars 2016 19:55

Väsbyhem storsatsar på Eds Allé

alt

Eds Allé. Skiss HMXW arkitekter

 

När invigningen av det planerade bostadsområdet Eds Allé i Upplands Väsby genomfördes i fredags var Väsbyhem på plats tillsammans med kommunstyrelsens ordförande Mathias Bohman (s), fastighetsägaren Carl Curman och övriga byggherrar. Sammantaget planeras det för mellan 600-700 bostäder i småhus, radhus och flerfamiljshus i området de närmaste åren.

 

Eds Allé ligger intill Prästgårdsmarken och Edssjön och kommer att bjuda på naturnära boende byggt med levande gaturum och goda förutsättningar för rekreation. Väsbyhem planerar att bygga cirka 380 nya bostäder i området, mestadels hyresrätter i flerfamiljshus och radhus, men även bostadsrätter. Byggstart för den första etappen är planerad till hösten.

måndag, 21 mars 2016 17:45

Eklandia hyr ut 6.500 kvm i Arendal

alt

Eklandia har på senare tid tecknat ett flertal kontrakt för fastigheten  Arendal 764:130 med adress Oljevägen 103-109 i Göteborg


Eklandia har hyrt ut 6.500 kvm på Oljevägen 103-109 i Arendal, Göteborg. Hyresavtalen är tecknade med Supplier Partner Sweden AB, MAN Diesel & Turbo Sverige AB och Skolcater Skandinavien AB.
    

Supplier Partner är en befintlig hyresgäst till Eklandia som nu förlänger sitt hyresavtal och samtidigt utökar sina lagerytor med ytterligare 2.150 kvm.

 

MAN har tecknat ett tioårigt hyresavtal avseende en yta om 3.700 kvm och Skolcater har tecknat hyresavtal avseende en restauranglokal. Båda hyresgästerna flyttar in den 1 april.
    

– Det är glädjande att Supplier Partner väljer att utöka sina ytor och att vi kan välkomna MAN och Skolcater som nya hyresgäster till Eklandia. I december kommunicerade vi att JAB Logistics hyr 10.500 kvm i samma fastighet. Därmed har vi på kort tid hyrt ut totalt 17.000 kvm i fastigheten. Uthyrningarna är en temperaturmätare för Göteborgs hamnnära områden som är attraktiva för logistikföretag som etablerar och expanderar, säger Cecilia Fasth, vd för Eklandia Fastighets AB.
    

För att kunna möta marknadens efterfrågan planerar Eklandia flera nya logistikprojekt, bland annat en storskalig etablering med namnet Eklandia Logistikpark med flera logistikbyggnader på sammanlagt 70.000 kvm i nära anslutning till Göteborgs Hamn.