2 maj 2024

Redaktionen

fredag, 17 juni 2016 11:09

NCC bygger för 760 Mkr på Landvetter

alt

NCC bygger ut Göteborg Landvetter Airport.


NCC har fått i uppdrag att bygga till utrikesterminalen på Göteborg Landvetter flygplats utanför Göteborg. Uppdragsgivare är Swedavia och projektet genomförs i samverkan. Beräknat ordervärde är 760 Mkr. I denna summa ingår projektering, förberedande arbeten och terminalbyggnaden.
    

Antalet resenärer till och från Landvetter flygplats har ökat under senare år vilket medfört att terminalbyggnaden behöver byggas ut.

 

– Framförallt finns ett behov att kunna ta emot större flygplan och hantera passagerarflöden från länder utanför Schengen, säger Charlotte

Ljunggren, flygplatsdirektör på Göteborg Landvetter Airport.
    

NCC:s uppdrag blir att bygga till befintlig terminal med tre flygplansgater och två bussgater. Terminalen, som blir cirka 10.000 kvadratmeter, ska också anpassas för att kunna separera ankommande och avresande passagerare. Den nya terminalen kommer att miljöcertifieras enligt Breeam och kommer minst att klassas i kategorin Very good.
    

– Vi har lång erfarenhet av att arbeta med stora flygplatsprojekt och stor förståelse för flygplatsverksamheten, säger Henrik Landelius, chef för NCC Building i Sverige.
    

NCC och Swedavia driver projektet i samverkan där de första stegen blir att ta fram projektets organisation, projektering, bygghandlingar och riktpris. Det huvudsakliga entreprenadavtalet beräknas vara klart under andra kvartalet 2017.
    

Redan till hösten börjar NCC med förberedande arbeten såsom flytt av ett antal befintliga byggnader samt markarbeten. Bygget av den nya utrikesterminalen, vilket förutsätter ytterligare styrelsebeslut inom Swedavia, beräknas kunna påbörjas under det tredje kvartalet 2017 och ska stå klart i början av 2020.

alt

Oscar Properties projekt Gasklockan får bli 90 meter hög, istället för bildens 140 meter.


Mark och miljööverdomstolen har meddelat dom gällande Oscar Properties projekt Gasklockan i Norra Djurgårdsstaden i Stockholm. Domen godkänner en förändring av detaljplanen innebärande att ett cirka 90 meter högt torn får byggas på platsen. Detta är samma höjd som den uttjänta gasklockan som nu står på platsen. Bolaget kommer nu att i samråd med Stockholms stad analysera domen för att se vilka slutsatser och handlingsalternativ som är aktuella. 
    

Den byggnad som hittills planerats i enlighet med den detaljplan som Stockholms stad tidigare hade slagit fast var 140 meter hög och den skulle inrymma cirka 400 bostäder. Det är ännu oklart om och i så fall hur en lägre maxhöjd på byggnaden kan komma att påverka antalet byggbara bostäder.
    

– Det är blandade känslor. Vi är besvikna över att vi inte får bygga det 140 meter höga hus vi ville bygga, men vi är väldigt glada över att det nu finns en detaljplan som innebär att vi får bygga på platsen, säger Oscar Engelbert, vd på Oscar Properties.
    

Oscar flaggar nu för att byggnaden nu kan komma att se annorlunda ut.
– Den nuvarande utformningen är baserad på att huset skulle vara 140 meter högt. Nu när det blir lägre kommer det antagligen att omarbetas, men vårt mål är att bidra med ett hus av hög arkitektonisk kvalitet, säger Oscar Engelbert.

torsdag, 16 juni 2016 15:56

Folkhem bygger kollektivhus på Söder

alt
Nära Nytorget ska Folkhem bygga tre kollektivhus med totalt 55 lägenheter. Bild Petra Gipp Arkitektur.

 

alt

Längs de öppningsbara fönsterpartierna i respektive lägenhet, längs loftgångarna och på de stora takterrasserna ska det finnas möjlighet för de boende att odla grönsaker, kryddor och blommor.

 

Under år 2017-2018 planerar Folkhem och Sven Harry Karlsson att uppföra ett kollektivhus med 55 lägenheter jämte lokaler nära Nytorget på Södermalm. Förslaget som har ritats av Petra Gipp Arkitektur innehåller två byggnader i massivt trä som ska skapa ett tydligt avtryck på platsen.

 

På platsen möter den täta rutnätsstaden den småskaliga träbebyggelsen och solitärer som Malongen och Katarina Södra skola. Förslaget binder samman platsens olika skalor och riktningar samt skapar ett sammanhängande grönt stråk, mellan Nytorget och Vitabergsparken, med en ny park mot Malongen. Den befintliga höjdskillnaden skapar mellan Nytorget och den nya parken ett nytt rum med lokaler, uteserveringar och grönska i ett skyddat söderläge.

 

Byggnaderna är tänkta som kollektivhus, med lokaler för gemensamma middagar, arbete och umgänge, samt publika aktiviteter. Mindre lägenheter i två våningar ska finnas i den större byggnaden som vänder sig mot Nytorget och Malongen utan att definiera fram- eller baksida. Denna del av byggnaden ska vara transparent i entréplanet och möjliggöra genomblickar och kontakt mellan parkrummen. Lägenheterna ska nås via loftgångar som är integrerade i volymen.

 

En lägre volym med lokaler alternativt lägenheter ska vända sig mot den äldre träbebyggelsen och Malongen. En fristående volym mot Sofiagatan ska binda samman parkstråket med staden. Här möjliggörs en koppling mellan de två nivåerna samtidigt som ett mer privat entrérum skapas där alla bostäder kan nås. En bärande idé är att låta parkstråket fortsätta upp på byggnaderna.

 

Längs de öppningsbara fönsterpartierna i respektive lägenhet, längs loftgångarna och på de stora takterrasserna ska det finnas möjlighet för de boende att odla grönsaker, kryddor och blommor.

 

På taket ska det finnas dessutom ytterligare en gemensamhetslokal där de boende kan samlas för olika aktiviteter. Här blir taklandskapet en del av det sammanhängande parkstråket, upplyft mot ljuset och utsikten.

alt

André Lundberg, Director och Partner, och Bård Bjølgerud, vd och Partner på Pangea.

 

Pangea Property Partners var finansiell rådgivare till Castellum i samband med förvärvet av samtliga aktier i Norrporten – den största fastighetsaffären i Norden sedan 2008 och som innebär bildandet av Nordens största noterade fastighetsbolag med fastigheter för cirka 71 Mdr kr.

 

Förvärvet av Norrporten till ett fastighetsvärde om 26,2 Mdr har goda förutsättningar att 2016 års största fastighetstransaktion. I så fall kommer Pangea att ha genomfört den största fastighetsaffären i Norden för fjärde året i rad. I fjol medverkade bolaget i samband med Citycons förvärv av Sektor Gruppen till ett fastighetsvärde om 13,8 Mdr kr, under 2014 var Pangea rådgivare vid Starwood Capital Groups förvärv av Sveareal och Fortin till fastighetsvärde om 11,5 Mdr kr och under 2013 var bolaget rådgivare när Kungsledens köpte halva Hemsö för 11,5 Mdr kr.

 

Under 2015 och hittills i år har Pangea genomfört 70 fastighetsaffärer med ett underliggande värde på cirka 100 Mdr kr.

torsdag, 16 juni 2016 15:29

NP3 köper av Vasallen i Sollefteå

alt

Den här regementsbyggnaden från 1911 på tidigare I 21 i Sollefteå innehåller numera bostäder.

 

NP3 Fastigheter har köpt fastigheten Hågesta 3:115 (tidigare I21) i Sollefteå för 120 Mkr av Vasallen. I förvärvet ingår 44 byggnader om sammanlagt 48.600 kvm med en ekonomisk uthyrningsgrad om 90 procent. NP3 tillträder fastigheten den 30 juni.

 

Den förvärvade fastigheten ligger i östra delen av Sollefteå, strategiskt placerat vid riksväg 90 och med promenadavstånd till centrum. Hågesta är den stadsdel som utvecklas starkast i Sollefteå med bland annat en nybyggd ICA och ett helt nytt badhus.

 

Det årliga hyresvärdet är 24,4 Mkr, varav Sollefteå kommun svarar för 37 procent och Migrationsverket och Fortifikationsverket för 14 respektive 13 procent. Ytterligare en stor hyresgäst är Thermotech, en av Skandinaviens ledande leverantörer av värme- och vattensystem. Hyresdurationen uppgår till två år.

 

I förvärvet följer tre personer med som kommer att bli anställda hos NP3 och tillhöra affärsområde Sundsvall.

 

– Det här är en affär som vi gör till en direktavkastning väsentligt högre än snittavkastningen i vårt bestånd. Dessutom tar vi över personal som kan säkerställa fortsatt hög avkastning och god utvecklin  i förvärvet, säger Andreas Nelvig, vd NP3 Fastigheter.

alt

                                                                                                                        

Jens Linderstam (bilden) har anställts som Head of Retail Services på Cushman & Wakefield i Sverige. Han får ansvaret att bygga upp affärsområdet och kommer att ingå i den svenska ledningsgruppen. Retail Services inom Cushman & Wakefield fokuserar på att hjälpa fastighetsägare att utveckla sitt handelsfastighetsbestånd samt att bistå internationella varumärken vid etableringar.

 

Linderstam kommer ifrån en position som Head of Project Development & Retail hos Aberdeen Asset Management. Från sina cirka 10 år på Aberdeen, har han erfarenhet från många framgångsrika projekt inom ”high-street retail”, cityrestauranger och köpcentrum.

 

Jens Linderstam tillträder sin tjänst i september. Han är civilekonom med MSc i International Marketing and Management från Copenhagen Business School och BSc i Business and Economics från Lunds Universitet.

 

– Cushman & Wakefield i Sverige är väldigt starka på transaktioner och värdering inom retailområdet. När vi nu tar steget till Retail Services är vi väldigt glada att vi lyckats rekrytera Jens Linderstam. Med sin långa erfarenhet inom såväl koncept- och fastighetsutveckling, liksom förvaltning och uthyrning samt strategiskt varumärkesbyggande inom detaljhandel, så är Jens helt rätt person att bygga upp verksamheten i Sverige och samarbeta över gränserna inte minst i Norden, säger Agneta Jacobsson, Head of Sweden and Nordics, Cushman & Wakefield.

 

– Vi har bara sett början på utvecklingen av handeln i Sverige. Jag ser fram emot att fortsätta bygga starka destinationer och mötesplatser. Det skall bli väldigt spännande och roligt att bygga upp Retail Services-verksamheten som breddar Cushman & Wakefields tjänsteutbud för att skapa värde åt såväl befintliga som nya kunder. Jag ser dessutom mycket fram emot bli en del av Cushman & Wakefields starka globala Retail-team. Tillsammans kommer vi att kunna erbjuda våra kunder tillgång till ett brett tjänsteutbud av mycket hög kvalitet, säger Jens Linderstam.

onsdag, 15 juni 2016 18:01

Castellum tillträder Norrporten

alt

Henrik Saxborn, vd Castellum.

 

Igår tillträdde Castellum aktierna i Norrporten och har efter den preliminära likvidavräkningen erlagt 10,4 Mdr kr kontant och 27.201.166 vederlagsaktier med betalning i apportegendom motsvarande 3,1 Mdr kr baserat på Castellumaktiens stängningskurs den 14 juni.

 

Med stöd av emissionsbemyndiganden från extra bolagsstämmor har Castellums styrelse beslutat om en apportemission till Andra och Sjätte AP-fonderna om 19.194.458 vederlagsaktier samt att överlåta samtliga sedan tidigare återköpta aktier, motsvarande 8.006.708 aktier. Castellums återköpta aktier förvärvades under år 2000 för en sammanlagd köpeskilling om 194 Mkr. Efter överlåtelsen äger Castellum inga återköpta aktier.

 

Genom apportemissionen ökar Castellums aktiekapital, efter effekterna från företrädesemissionen vars utfall offentliggjordes den 14 juni 2016, med 9.597.229 kronor från 127.003.354 kronor till 136.600.583 kronor. Det totala antalet registrerade aktier ökar med 19.194.458 från 254.006.708 till 273.201.166 registrerade och utestående aktier när apportemissionen registrerats hos Bolagsverket.

 

– Tillsammans bildar vi ett ännu starkare fastighetsbolag med ökad närvaro på viktiga tillväxtmarknader i Sverige och Köpenhamn, säger Henrik Saxborn, vd Castellum.
   

Med anledning av förvärvet senarelägger Castellum offentliggörandet av sin kommande halvårsrapport till den 15 juli 2016.

alt

Swecos arkitekter svarar tillsammans med danska AART Architects för formgivningen av det nya H-huset sjukhusområdet i Örebro.

 

I höstas fick NCC i uppdrag av Region Örebro att bygga ett nytt universitetssjukhus. Nu är parterna överens om utformning och genomförande. NCC och Region Örebro län driver projektet i samverkan där de första stegen var att fastställa projektets omfattning, organisation, projektering och budgetpris. Parterna har tillsammans gjort en noggrann projektering och detaljerade systemhandlingar och enats om en kontraktssumma på 1,5 Mdr kr.

 

Den nya byggnaden, H-huset, ska ersätta lokaler som inte uppfyller dagens krav. Nybyggnationen kommer att byggas enligt Miljöbyggnad Guld och mycket fokus ligger på energieffektiviteten.

 

– H-huset är Region Örebro läns stora framtidssatsning som ger oss goda förutsättningar att kunna bedriva och utveckla högspecialiserad vård också i framtiden. Vi ser fram emot ett gott samarbete med NCC i det här stora och viktiga projektet, säger Marie-Louise Forsberg Fransson (S), regionstyrelsens ordförande, Region Örebro län.

 

H-huset ska rymma såväl slutenvård, öppenvård som kirurgi. En utmaning blir att bygga det nya sjukhuset med så liten påverkan som möjligt på den pågående verksamheten i det nuvarande sjukhuset.

 

– NCC har bred erfarenhet av att bygga stora sjukhus. Den erfarenheten tar vi med oss in det här projektet. I ett partneringprojekt som detta, kan vi i ett tidigt skede tillsammans med regionen planera för bästa resultat, säger Henrik Landelius, chef för NCC Building i Sverige.

onsdag, 15 juni 2016 17:49

Fastator säljer till Amasten

alt
Carl Bildt är ledamot i Fastator och Björn Rosengren är styrelseordförande. Fastator redovisar i affären med Amasten en avkastning om 654 procent.

 

Amasten Holding har köpt och tillträtt två fastigheter med långt hyresavtal i skånska Åstorp. Säljare är Aktiebolaget Fastator som i och med affären avyttrar sitt sista direktägda fastighetsinnehav och fullbordar omvandlingen till renodlat investmentbolag.

 

I Fastator styrelse finns flera kända personer, som Björn Rosengren, ordförande,  samt ledamöterna Carl Bildt,  Agneta Jacobsson, vd Cushman & Wakefield samt Pelle Törnberg, fd koncernchef Metro International och vd MTG.

 

Transaktionen sker i bolagsform och baseras på ett underliggande fastighetsvärde om 50,5 Mkr, vilket motsvarar en avkastning om hela 654 procent för aktieägarna under innehavsperioden. Fastator köpte fastigheterna under tredje kvartalet 2014. Säljuppdraget hanterades av Cushman & Wakefield.

 

– Genom försäljningen kan vi nu stolt konstatera att Fastator är Sveriges enda renodlade börsnoterade investmentbolag med inriktning på fastighetssektorn. Värdeutvecklingen på innehavet är mycket tillfredsställande och avyttringen av fastigheten i Åstorp stärker vår förvärvskapacitet i de lokala och entreprenörsdrivna fastighetsprojekt vi planerar att investera inom i den nära framtiden, säger Daniel Hummel, vd Fastator.

 

Affären omfattar fastigheterna Axeln 7 & 8 i Åstorp och omfattar 8.344 kvm med ett sammanlagt hyresvärde om 3,5 Mkr per år. Beståndets yta uppdelas på 77 procent lager- och tillverkningslokaler samt 23 procent kontorslokaler. Hyresgäst på hela ytan är emballage- och förpackningsbolaget Eson Pac Sweden AB och den återstående löptiden är 13 år.

 

– De två kommersiella fastigheterna har ett långt hyresavtal med en stark hyresgäst till år 2029 och kompletterar det befintliga förvaltningsbeståndet runt Helsingborg mycket väl. I stor utsträckning liknar investeringen en bostadsinvestering med låg risk och ytterst stabilt kassaflöde. Det befintliga bostadsbeståndet i region Syd drar fördel av denna diversifiering och vi uppnår högre direktavkastning i regionen genom att addera dessa fastigheter, säger David Dahlgren, vd för Amasten.

 

Fastigheterna har en bedömd direktavkastning om 7,3 procent som kan jämföras med 5,1 procent direktavkastning i Q1 för Amastens totala bestånd.

onsdag, 15 juni 2016 11:42

Tomas Beck går till Valad Europe

alt

                                                                                              
Valad Europe, som ingår i Cromwell Property Group, meddelar att Tomas Beck (bilden) har utsetts till Head of Nordics. Han ska rapportera till David Kirkby, CEO för Valad Europe, och får fullt ansvar för Valads löpande verksamhet i Norden.
    

Tomas Beck har över 15 års efterfarenhet från både rådgivnings- och investeringssidan på den nordiska marknaden för kommersiella fastigheter. Han kommer senast från Första AP-fonden där han ansvarade för uppbyggnaden av den direkta och indirekta fastighetsportföljen, med bland annat gjorda kapitalåtaganden uppgående till 1,25 miljarder euro globalt. Beck har även varit vd för SPP/Storebrand Fastigheter och arbetat för GE Capital Real Estate och DTZ.
    

– Detta är en spännande tid för vår verksamhet i Norden, som är ett viktigt fokusområde för såväl institutionella investeringar som privatkapitalinvesteringar. Vårt nyligen lanserade nordiska partnerskap, Valad Nordic Retail Partnership, investerar aktivt och slutförde just sitt första förvärv av en portfölj med fyra köpcentra i Sverige, och våra lokala team har fullt upp med att identifiera ytterligare högkvalitativa investeringsmöjligheter. Vi letar också efter fler affärsmöjligheter i regionen genom nya separata mandat och portföljförvärv som matchar investerarnas aptit, säger David Kirkby, CEO för Valad Europe.
    

Valad Europe förvaltar fastighetstillgångar värderade till över 4,7 miljarder euro, fördelat på 24 fonder och mandat i Europa. I Norden har Valad ett team med runt 20 medarbetare, som förvaltar tillgångar för cirka 355 miljoner euro, bestående av 670 hyresgäster och en yta på 555.000 kvm i Sverige, Norge, Finland och Danmark.