27 april 2024

Redaktionen

onsdag, 08 mars 2017 19:13

ETTELVA Arkitekter rekryterar

alt
Nya medarbetare på ETTELVA: Sara Nermansdotter, Katrin Muschter, Xing Yin, Linnea Silferdal samt Sofie Elmesiöö och Pia Lindgren.

 

ETTELVA Arkitekter fortsätter expandera. Nu rekryteras ytterligare sex medarbetare för att stärka samtliga affärsområden. Därmed ökar personalstyrkan till 70 medarbetare.

 

– Vi har en stor variation på våra uppdrag, och antalet beställningar i samtliga affärsområden ökar. Därför är det viktigt för oss att stärka samtliga affärsområden med nya och starka muskler, säger Anders Lindh, vd för ETTELVA Arkitekter.

 

ETTELVA Arkitekter gör även en stor satsning på sitt visualiseringsteam.

 

– Vi satsar mycket på den visuella presentationen av våra projekt. För oss är det viktigt att kunna ge beställare och andra berörda en bild av hur byggnader och miljöer upplevs väl färdigställda. Därför har vi tagit in en ny visualiserare som ska leda vårt visualiseringsteam framåt och utveckla vår grafiska form, fortsätter Lindh.

 

Till företagets bostadsteam rekryteras arkitekt Katrin Muschter. Hon kommer senast från Nordisk kombination arkitekter. Till samma team rekryteras Pia Lindgren, byggnadsingenjör med gedigen erfarenhet från att ha arbetat på ett flertal olika arkitektkontor i Stockholm, senast på Semrén & Månsson arkitektkontor. Bostadsteamet har även förstärkts med Sofie Elmesiöö, som närmast kommer från arkitektkontoret XYZ Design.

 

Byggnadsingenjör Linnea Silfverdal är det senaste tillskottet till ETTELVA Arkitekters stadsbyggnadsteam. Hon har närmast arbetat inom Täby kommun.

 

Vidare börjar Sara Nermansdotter, med en kandidat i arkitektur från KTH samt en master i keramik och glas från Konstfack, som illustratör. Hon kommer senast från BAUs visualiseringsteam.

 

Nyrekryterad arkitekt är också Xing Yin, utbildad vid både Tsinghua University i Peking och vid KTH. Xing har tidigare varit anställd vid Sweco Architects i både Shanghai och i Stockholm.

onsdag, 08 mars 2017 14:10

Finska Realia Group köper Hestia

alt

Gunnar Isaksson, vd för Hestia, och Matti Bergendahl, vd för Realia Group.


Finska Realia Group, ägt av Altor Fund IV, har köpt det svenska fastighetsförvaltningsbolaget Hestia. Företagsköpet är en del av Realia Group-koncernens tillväxtstrategi samt stöder koncernens målsättningar gällande tillväxt på nya marknader, speciellt inom fastighetsförvaltningstjänster. Hestia fortsätter sin verksamhet som normalt och bolaget får en viktig position inom koncernen. För Hestias alla kunder kommer det nära samarbetet att fortsätta på samma sätt utan förändringar.
   

I ett samtal med Fastighetsaktien säger Gunnar Isaksson, vd och tillsammans med Stefan Björkqvist, grundare av Hestia, att det har varit en relativt kort och enkel process att komma överens med Realia Group om samgåendet. Detta tack vare att de bägge bolagen har en liknande entreprenöriell kultur.
    

Tillsammans blir de bägge bolagen en mycket konkurrenskraftig leverantör av teknisk och ekonomisk förvaltning till internationella fastighetsägare med innehav i fler än i ett av de nordiska länderna, dvs i Sverige, Finland, Norge och Baltikum.
    

– Jag är mycket glad över samgåendet med Realia. Vi får nu tillgång till nya marknader samtidigt som vi i Sverige fortsätter att vara det flexibla alternativet som ligger nära våra kunder. Vi får nu bättre förutsättningar att blir en stark samarbetspart för kunder som vill ha en partner för hela Norden och Baltikum, samtidigt som vi fortsatt kan arbeta flexibelt och transparent med våra befintliga kunder i Sverige, säger Gunnar Isaksson, vd för Hestia.
    

I en kommentar till affären säger Matti Bergendahl, vd för Realia Group:
– Hestias kunnande kompletterar Realia Group-koncernens verksamhet inom fastighetsförvaltning på ett mycket bra sätt. Företagsköpet är en del av vår aktiva tillväxtstrategi och stöder våra planer på att utvidga verksamheten på nordisk nivå.
    

I koncernen Realia Group ingår Finlands största bostadsförvaltare Realia Isännöinti Oy, Realia Management Oy specialiserad på fastighetsförvaltning samt fastighetsförmedlingsbolagen Huoneistokeskus Oy, SKV Fastighetsförmedling Ab och Huom! Huoneistomarkkinointi Oy. För koncernens affärsfunktioner i Baltikum ansvarar A/S Ober-Haus.
    

Realias kunder är bostads- och fastighetsaktiebolag, privata och offentliga ägare av fastigheter och bostäder samt fondbolag, banker och andra aktörer inom fastighetsbranschen inklusive slutanvändare av bostäder. Totalt omsätter koncernen över 1 Mdr kr med cirka 1.900 anställda.

alt
Scheiwiller Svensson Arkitektkontor har ritat de hus som OBOS ska uppföra i Sigtuna stadsängar.


Sigtuna stadsängar exploaterings AB, ägt av Bonava och SigtunaHem, tecknar avtal med OBOS Sverige om att bygga två kvarter i den nya stadsdelen Sigtuna stadsängar. Avtalet omfattar cirka 100 lägenheter och för formgivningen svarar Scheiwiller Svensson Arkitektkontor.
    

Genom att koppla hög hållbarhet till markrabatter och socialt ansvar ser Sigtuna stadsängar till att locka till sig utvecklare som delar de höga hållbarhetsambitionerna. Via ett antal nivåer rankar bolaget Sigtuna Stadsängar Exploatering de aktörer som bygger inom området. Utöver en lägstanivå kan utvecklarna bestämma sig för att bygga enligt högre hållbarhetsnivåer och därmed få markrabatt och vara med och bidra till en bättre värld genom donationer till angelägna ändamål.
    

– Det gläder oss att OBOS utvecklar Sigtuna stadsängar efter den vision som invånarna varit med och tagit fram, samtidigt som de bygger enligt en av de högre hållbarhetsnivåerna som innebär en markant markrabatt samt att 0,5 procent av köpeskillingen går direkt till en aktiv social insats för en bättre värld både lokalt och globalt, säger Kim Hultén, vd Sigtuna Stadsängar Exploaterings AB.
    

OBOS hållbarhetsfokus innebär bland annat att bolaget använder trä som huvudsakligt byggmaterial. Enligt Emelie Bjurå, affärsutvecklare på OBOS Sverige, kommer bolaget även att arbeta med ett koncept som bland annat främjar ekosystemtjänster och underlätta för de boende att leva klimatsmart.

alt
Illustration av Hökerum Byggs och Byggvestas kvarter i Vattentornsparken, Ulleråker. Bild: Kod arkitekter


Hökerum Bygg har vunnit ännu en markanvisning i Ulleråker strax söder om centrala Uppsala. Det är Vattentornsparken – Södra kvarteret, som ska bebyggas med ett höghus med upp till 12 våningar. Planarbetet är initierat av Byggvesta, som sedan länge är en nära samarbetspartner till Hökerum Bygg. De har arbetat med Kod arkitekter, som tagit fram det vinnande förslaget.
    

– Vi planerar för cirka 60 bostadsrätter samt lokaler i bottenplan. På taket till en lägre byggnad intill höghuset tänker vi oss en härlig gemensam takterrass, säger Maria Ståhl, marknadschef på Hökerum Bygg.
    

Uppdraget att rita projektet har gått till Kirsh+Dereka Arkitekter och nu väntar en detaljplaneprocess. Troligtvis dröjer det till år 2020 innan byggnationen startar. Resterande delar av kvarteret kommer att byggas av ByggVesta, ett företag som Hökerum Bygg har arbetat med i flera tidigare projekt.
    

Uppsala kommun har planerat för cirka 7.000 bostäder i Ulleråker och utbyggnaden beräknas pågå under flera år. Sedan tidigare har Hökerum Bygg ett projekt i ett kvarter som ligger precis i centrum av stadsdelen. Där planeras det för byggstart hösten 2018.

alt
David Fletcher, CEO för Pradera.

 

Pradera, en större fond- och kapitalförvaltare, har stängt fonden Pradera European Retail Parks SCSp i Luxemburg, efter ett förvärv om 900 MEUR, cirka 8,57 Mdr kr, för 25 handelsplatser, enligt ett ingånget avtal med IKEA Centres. Pradera kunde slutföra affären via aktier från LJ Partnership samt från privat kapital. Cushman & Wakefield har varit säljarens rådgivare i affären.

 

Den förvärvade portföljen med handelsplatser intill Ikea-varuhus omfattar totalt cirka 500 enheter, innehållande cirka 0,54 miljoner kvm. I förvärvet ingår 17 handelsplatser i Tyskland, Frankrike och Polen, vilka tillträds i april i år. Totalt åtta handelsplatser finns i Sverige, Finland, Danmark, Tjeckien och Schweiz, vilka tillträds den 31 augusti i år.

 

De svenska handelsplatserna finns i Uddevalla med 9 butiker, om 22.000 kvm, i Haparanda med 10 butiker om 11.000 kvm samt i Borlänge med 16 butiker om 23.000 kvm.



David Fletcher, CEO Pradera, säger:

– Ikeas handelsplatser har butiker med starka varumärken som Media Markt, OBI, Decathlon och Leroy Merlin.

 

Praderas fond ska fortsätta att förvärva detaljhandel, särskilt efter samarbete med Macquarie i Asien under förra året. Pradera Retail Asien har redan över 900 MEUR i förvaltat kapital i Kina.

onsdag, 08 mars 2017 10:44

Olof Johansson till styrelsen i NP3

alt

                                                                                                                                          

NP3 Fastigheters valberedning föreslår att årsstämman 2017 väljer Olof Johansson (bilden) till ny styrelseledamot. Olof Johansson blev vd för Sveanor Fastigheter AB i januari 2015, han har dessförinnan grundat och varit delägare i Pangea Property Partners sedan år 2003. Olof Johansson har även haft olika ledande befattningar inom Skanska-koncernen och han har varit styrelseledamot i NCC.

 

Vidare föreslår valberedningen omval av de nuvarande ledamöterna Lars Göran Bäckvall, Åsa Bergström, Gunnar Lindberg, Anders Nilsson och Elisabeth Norman. Styrelseledamoten Lisa Flodin och styrelsens ordförande Rickard Backlund har undanbett sig omval. Till ny ordförande föreslås Anders Nilsson.

 

Backlund blev ordförande i NP3 i mars 2011. NP3 grundades av entreprenören och bolagets huvudägare Lars-Göran Bäckvall samt av styrelseordförande Rickard Backlund och vd Andreas Nelvig år 2010. NP3 börsnoterades i december 2014.

.

tisdag, 07 mars 2017 18:22

Riksbyggen säljer till LO i Malmö

alt
Nybildade Bantorget Hyresbostäder gör sin första affär i ett förvärv om 166 nyproducerade hyresrätter i Malmö. Bild: Riksbyggen


Riksbyggen säljer 166 nyproducerade hyreslägenheter i Kalkbrottet i Malmö till det nybildade Bantorget Hyresbostäder AB som ägs av LO och sju LO-förbund. Det är den första investeringen som Bantorget Hyresbostäder AB gör.

 

Hedman Modée & Partners och Lindahl har varit rådgivare till Bantorget Hyresbostäder. Catella och DLA Piper har varit Riksbyggens rådgivare i affären.

 

Kalkbrottet har ett bra läge i stadsdelen Limhamn och det aktuella kvarteret ligger närmast Limhamn med sundsutsikt. Projektet genomförs i samarbete med Veidekke och de 166 lägenheterna fördelas på sex huskroppar i 4-5 våningar. Inflyttningen kommer att ske i två etapper under hösten 2017 och våren 2018.

 

– Vi är mycket glada över att kunna leverera ett fint första projekt till Bantorget Hyresbostäder. Vår målsättning är att bygga en långsiktig relation med Bantorget Hyresbostäder både när det gäller att erbjuda attraktiva hyresbostadsprojekt som en konkurrenskraftig fastighetsförvaltning, säger Carl-Johan Hansson, chef för Affärsområde Fastigheter, Riksbyggen.

 

Nybildade Bantorget Hyresbostäder ägs av LOs fastighetsbolag Bantorget Egendom AB och de sju LO-förbunden Byggnads, Kommunal, Elektrikerna, SEKO, Handels, Hotell- och restaurangfacket samt Pappers. Inriktningen är nyproducerade hyresbostäder belägna i tillväxtorter runt om i Sverige. Med nuvarande kapitalbas har Bantorget Hyresbostäder en förvärvskapacitet på cirka 2-3 Mdr kr. Om verksamheten utvecklas väl kan kapitalbasen komma att förstärkas och förvärvskapaciteten utökas ytterligare.

 

– Genom satsningen på Bantorget Hyresbostäder kan LO och förbunden tillsammans bidra till att det byggs fler bostäder samtidigt som vi får en god avkastning för förbundens verksamhet. Vi tackar Riksbyggen för en spännande första affär och ser fram emot ett fortsatt gott samarbete med Riksbyggen men också med andra leverantörer av hyresbostadsprojekt i Sverige i syfte att kunna realisera vår affärsplan på ett så framgångsrikt sätt som möjligt, säger Erik Spernaes, vd på LOs fastighetsbolag Bantorget Egendom.

tisdag, 07 mars 2017 16:15

NCC rekryterar Robert Bolmgren

alt

                                                                                                                                    
NCC rekryterar Robert Bolmgren (bilden) till nordisk försäljningschef för affärsområdet Property Development. Han börjar den 10 april och kommer att ingå i NCC Property Developments nordiska ledningsgrupp.
    

Närmast har Bolmgren varit ansvarig för affärsområdet Leasing på JLL där han har under sina fem år bidragit till att mer än fördubbla försäljningen. Tidigare har han haft ledande befattningar inom AMF Fastigheter, AP Fastigheter och Brostaden.
    

Rekryteringen av Robert Bolmgren syftar till att ytterligare fokusera på tillväxt i affärsområde Property Development i NCC genom ett nordiskt uthyrningsarbete och kunderbjudande. Som försäljningschef ska han leda och utveckla uthyrningsarbetet av några av NCC:s mest spännande projekt i tillväxtregioner i Norden tillsammans med försäljningsorganisationerna i de fyra nordiska länderna. Målsättningen är att öka affärsområdets totala projektportfölj och ambitionen är att fortsätta erbjuda kunder attraktiva lokaler redan i projektens planeringsfas.
    

– Jag är övertygad om att Roberts långa erfarenhet inom uthyrning och kunskap om vår affär kommer att bidra till att stärka våra kunderbjudanden inom kommersiell fastighetsutveckling och bidra till tillväxt, säger Carola Lavén, affärsområdeschef NCC Property Development.

tisdag, 07 mars 2017 16:05

Newoffice blir New Property

alt
Största ägare i New Property är Tina Magnuson, Ulrika Rosén, Niklas Borg och Anders Norlander.

 

Svensk fastighetsmarknad är intensivare, intressantare och mer komplex än någonsin. Det gäller hyresnivåer, direktavkastningsnivåer, befolkningstillväxt, bedömda värden, förändrade arbetssätt, nya affärsupplägg och transaktionsmöjligheter – idag sker allt med nya ingångsvärden.

 

För att möta denna omvälvande tid bygger Newoffice och New Property om sitt affärserbjudande och förenas under ett gemensamt varumärke – New Property.


New Property blir Sveriges största uthyrningskonsult med fokus på Stockholm samtidigt som företaget bistår kunder med att förvärva, avyttra, utveckla och analysera kommersiella fastigheter över hela landet.

 

I en intervju med Tina Magnuson, partner New Property, säger hon:

– Det blir enklare och effektivare när vi använder ett varumärke som New Property. Marknaden i Stockholm är intensiv och New Property finner nya affärsstrategier tillsammans med våra kunder. Vi har nu växt till cirka 20 medarbetare.

 

alt

Filippa Lindnér, projektutvecklare på Skanska, och Marita Loft, vd för Storebrand Fastigheter.


Skanska har sålt ett vård- och omsorgsboende i Frestaby, Upplands Väsby, för cirka 165 Mkr. Köpare är SPP Fastigheter och affären slutförs när köparen tillträder fastigheten runt årsskiftet 2017/18. Boendet har utvecklats i ett nära samarbete med hyresgästen Attendo, som tecknat ett 15-årigt hyresavtal omfattande 54 boenderum och gemensamma ytor. Boendet har ritats av TEMA Arkitekter.
    

– Vi är nöjda över att kunna leverera ett vård- och omsorgsboende som möter såväl Attendos som SPP Fastigheters krav. Boendet är utvecklat med fokus på att skapa en bra vardag för boende och personal. Det är glädjande att Upplands Väsby infört LOV (Lagen om valfrihetssystem), vilket gjort det möjligt för oss att tillsammans med Attendo hjälpa kommunen att tillgodose behovet av vårdfastigheter för äldre, säger Filippa Lindnér, projektutvecklare, Skanska Sverige.
    

Byggnaden kommer att certifieras för nivå guld, enligt LEED (Leadership in Energy and Environmental Design).
    

– Vi gläder oss åt att ha fått möjlighet att förvärva ytterligare ett av Skanskas miljöcertifierade projekt inom vård och omsorg. Vi har sedan tidigare en hyresgästrelation med Attendo och ser fram emot ett gott samarbete även i detta projekt, säger Marita Loft, vd Storebrand Fastigheter och förvaltare av SPP Fastigheter.