27 april 2024

Redaktionen

fredag, 10 mars 2017 12:11

Atrium Ljungberg ökar vid Slussen

alt
Fastigheten Tranbodarne 13 uppfördes 1913 på uppdrag av Järnvägs AB Stockholms Station-Saltsjön. Den ritades i jugendstil av arkitekten Axel Johan Anderberg, känd för att bland annat ha ritat Kungliga Operan, Oscarsteatern och Naturhistoriska Riksmuseet i Stockholm.


Atrium Ljungberg har tecknat avtal om att köpa fastigheten Tranbodarne 13 på Södermalm i Stockholm. Förvärvet sker genom en bolagsaffär till ett underliggande fastighetsvärde om 252 Mkr. Säljare är Vasaparken och tillträde sker den 30 mars 2017.
    

Tranbodarne 13, även kallad Sjömansinstitutet, omfattar cirka 3.300 kvm uthyrbar yta och ligger vid Katarinavägen och Stadsgården. Fastigheten ligger intill Tranbodarne 12, det så kallade Glashuset, som Atrium Ljungberg äger sedan tidigare. Bolaget har även en markanvisning på Stadsgårdsleden framför Glashuset.
    

– Genom förvärvet stärker vi vår position på en viktig delmarknad i Stockholm. På sikt, när vår markanvisning framför Glashuset ska realiseras, ser vi den här fastigheten som en pusselbit för vår helhetsplanering av området, säger Annica Ånäs, vd på Atrium Ljungberg.
    

Sjömansinstitutet är fullt uthyrd med ett hyresvärde om 12 Mkr. De största hyresgästerna är Nordisk Film, Kontigo, Stockholms Internationella Handelsskola och Triggerfish.

alt
Konceptförslag över hur Saabs mark i Järfälla skulle kunna utvecklas. Illustration: Enterarkitektur och Saab.

 

Järfälla kommun planerar för nya lokaler och ny stadsbebyggelse motsvarande 15 kvarter på det som idag är Saabs mark i centrala Jakobsberg, nära bra kollektivtrafik. I veckan godkände kommunstyrelsen ett intentionsavtal för det kommande detaljplanearbetet av fastigheten Veddesta 2:81.

 

Saab, en av Järfällas största arbetsgivare, äger industrimark i centrala Jakobsberg motsvarande drygt 165.000 kvm. Med nybyggda, moderna och väl anpassade lokaler kan stora delar av marken utvecklas till ett attraktivt område med bostäder, förskolor, kontor, handel och park.

 

En utveckling av området skulle ge en starkare koppling mellan Jakobsberg och Veddesta och vara en del i att skapa en mer urban och sammanhållen regional stadskärna för Jakobsberg-Barkarby.

alt
Birgitta Böhlin tillträder befattningen som vikarierande generaldirektör för Statens Fastighetsverk den 18 april 2017. Anställningen är tills vidare, dock längst till dess att en ny generaldirektör anställs.

 

Regeringen beslutade under torsdagen att ge Statskontoret i uppdrag att analysera hur Statens fastighetsverk arbetar med att skapa en god förvaltningskultur. Regeringen har även utsett Birgitta Böhlin till vikarierande generaldirektör för myndigheten. Det betyder att den brottsmisstänkte Björn Anderson får lämna sin tjänst som GD för Statens Fastighetsverk.

 

– Regeringen fortsätter arbetet med att säkerställa att Statens fastighetsverk får ett återupprättat förtroende och blir en myndighet med god förvaltningskultur, säger ansvarig minister Per Bolund.

 

Med anledning av den senaste tidens händelser ger regeringen i uppdrag åt Statskontoret att kartlägga brister och föreslå en handlingsplan för vilka åtgärder Statens fastighetsverk bör vidta för att skapa en god förvaltningskultur. Uppdraget ska redovisas den 29 september 2017.

 

– Birgitta har en lång chefserfarenhet och arbetat länge i den offentliga förvaltningen och jag är därför glad över att hon tackat ja till att kliva in i denna roll, säger Per Bolund. Hon har dessutom tidigare erfarenhet av att leda en ifrågasatt myndighet, säger PerBolund.

 

Birgitta Böhlin har tidigare bland annat varit vd för Samhall, generaldirektör och chef vid Försvarets Materielverk och sjukhusdirektör vid Huddinge sjukhus. Hon är i dag bland annat styrelseordförande i Försäkringskassan och i det statliga bolaget Almi. Böhlin tillträder befattningen som vikarierande generaldirektör den 18 april 2017. Anställningen är tills vidare, dock längst till dess att en ny generaldirektör anställs.

 

– Genom denna utnämning stärker vi ledningen för Statens fastighetsverk, säger Per Bolund. Nuvarande vikarierande gd Marja-Lena Pilvesmaa har gjort ett mycket bra arbete under den här tiden och kommer återgå till sin ordinarie roll som administrativ chef.

 

Se Fastighetsaktiens tidigare artiklar om härvan i Statens Fastighetsverk:


http://www.fastighetsaktien.com/index.php?option=com_k2&view=item&id=15300:alla-tre-chefer-p%C3%A5-sfv-sl%C3%A4ppta-ur-h%C3%A4ktet&Itemid=320

 

http://www.fastighetsaktien.com/index.php?option=com_k2&view=item&id=15295:gd-bj%C3%B6rn-andersson-f%C3%B6r-statens-fastighetsverk-anh%C3%A5llen&Itemid=320

alt
Chris Heister, landshövding i Stockholm, är glad över att det enbart under förra året inkom detaljplaner till Länsstyrelsen med nära 54.000 bostäder. Det är nytt rekord.

 

Stockholms kommuner bedömer i årets Bostadsmarknadsenkät att antalet påbörjade bostäder ligger på fortsatt höga nivåer. I år väntas 24.100 nya bostäder att påbörjas, och drygt 28.000 under 2018.

– Det är rekordhöga siffror och en mycket positiv fortsättning på den trend som inleddes 2013, säger landshövding Chris Heister.

Varje år får landets alla kommuner ge sin syn på bostadsmarknadsläget i Boverkets stora Bostadsmarknadsenkät. Siffrorna för Stockholms län har nu sammanställts av Länsstyrelsen. De visar bland annat att den tydliga trenden med ett bostadsbyggande på rekordhöga nivåer fortsätter.

– Preliminära siffror visar att det påbörjades minst 20.000 bostäder förra året. Och nu är vi på god väg att överträffa förra årets rekordsiffror. Ett högt och jämnt bostadsbyggande är viktigt för att bostadsmarknaden ska fungera eftersom länet fortsätter att växa med 35.000 – 40.000 personer om året, säger Chris Heister.

Fakta kring Bostadsmarknadsenkäten

1. Länets kommuner bedömer att antalet påbörjade bostäder ligger på fortsatt mycket höga nivåer. I år bedöms 24.100 bostäder att påbörjas och 28.000 nästa år. Det är en ökning med sammanlagt 6.000 bostäder jämfört kommunernas bedömning förra året.

2. Under 2017 förväntas sex av länets kommuner att påbörja 3.500 studentbostäder. Nästa år beräknar kommunerna att påbörja nära 1.700 studentbostäder. Studentbostadsprojektet 6000+, som pågått sedan 2013, har varit av stor betydelse för den höjda takten. År 2018 ser målet om 6.000 nya studentbostäder i länet ut att vara uppnått.

3. Det råder underskott på bostäder i alla kommuner. Efterfrågan är särskilt hög på små bostäder. Alla kommuner utom en bedömer att underskottet kvarstår om tre år.

4. – Länets alla aktörer har nu fått upp farten i bostadsbyggandet och det ser ut att pågå även framöver. Enbart förra året inkom detaljplaner till Länsstyrelsen med nästan 54.000 bostäder. Utmaningen framöver är att få fram bostäder till alla som står utanför bostadsmarknaden, säger utvecklingsledare Henrik Weston på Länsstyrelsens enhet för samhällsplanering.

Boverket gör en nationell analys av enkätresultaten. Länsstyrelsens analys av länets Bostadsmarknadsenkät presenteras i rapporten Läget i länet – bostadsmarknaden i Stockholms län 2017, som publiceras i juni.

torsdag, 09 mars 2017 11:48

Oscar Properties köper i Göteborg

alt
Oscar Engelbert, vd för Oscar Properties Holding.


Oscar Properties etablerar sig i Göteborg genom förvärv av fastigheten Annedal 23:33 för 65 Mkr. Förvärvet ligger i linje med den lagda strategin att expandera utanför Stockholms innerstad och avsikten är att uppföra 100-150 bostäder på fastigheten. Fastigheten är fullt uthyrd och ger god avkastning fram tills projektstarten. Catella har agerat rådgivare i affären.
    

– Vi har idag en stark projektportfölj inom- och utanför tullarna i Stockholm och ser en fortsatt stark efterfrågan för våra unika bostäder samtidigt som vi systematiserar och standardiserar vår affär. Prisutvecklingen på bostadsrätter i Göteborg är stark och det finns en efterfrågan på bostäder baserade på en förståelse för hur människor vill leva och bo idag, det vill säga i linje med vårt sätt att arbeta, säger Oscar Engelbert, vd Oscar Properties.
    

Beroende på hur många byggrätter som skapas kan eventuell tilläggsköpeskilling utgå. Förvärvet finansieras med egna medel och banklån.

alt
Castellum investerar i Port of Gothenburg Logistics Park.


Castellum har startat en nybyggnation av en logistikbyggnad i hamnområdet i Göteborg – den första delen i en satsning som möjliggör etablering av storskalig logistik och stödjer expansionen av Göteborgs hamn. Investeringen beräknas uppgå till 220 Mkr, inklusive markförvärv.
    

Den nya byggnaden om drygt 26.000 kvm blir den första delen i Hisingen Logistikpark med beräknat färdigställande under första kvartalet 2018. Anläggningen byggs flexibelt och kan delas upp i två eller tre enheter med modern standard för helautomatiserade lager med höga takhöjder, god bärighet och vädertätade dockningsstationer. Den kommer också att miljöcertifieras enligt Miljöbyggnad med ambitionen att nå nivå silver.
    

– Vi stärker nu kvaliteten i portföljen med en flexibel och högkvalitativ logistikanläggning i ett excellent läge, säger Henrik Saxborn, vd i Castellum som är Sveriges största ägare av lager- och logistikfastigheter.
    

Totalt har Castellum tilldelats 127.000 kvm mark i logistikparken, varav totalt cirka 60.000 kvm planeras att bebyggas.
    

Castellum har, efter avdrag för utestående företagscertifikat, outnyttjade krediter om cirka 10 Mdr kr, vilka kommer att utnyttjas till investeringen.

torsdag, 09 mars 2017 11:43

NCC bygger för 87 Mkr i Umeå

alt
Arkinova har ritat de hus som NCC bygger åt kommunägda Bostaden i Umeå.


NCC har fått i uppdrag av det kommunala bostadsbolaget Bostaden att bygga 82 hyreslägenheter i den populära stadsdelen Haga i Umeå. Ordervärdet uppgår till 87 Mkr.
    

– Det råder bostadsbrist i Umeå och det är glädjande att vi har fått uppdraget att bygga hyresrätter för att ytterligare förtäta staden. Haga är ett mycket populärt område och bara ett stenkast från Umeås centrumkärna, säger Daniel Ödling, affärschef på NCC Building.
    

De 82 lägenheterna är fördelade i tre olika hus som kommer att ligga i korsningen Östra Kyrkogatan och Hemvägen i Haga, med två lägre huskroppar som byggs i vinkel och som sammanfogas genom ett punkthus på nio våningar. Det blir en blandning av lägenheter i olika storlekar och de flesta får balkong i söder- eller västerläge.
    

Under huset kommer ett garage med ett 50-tal platser att byggas och på innergården kommer en fin umgängesyta att skapas för de boende. Husen som byggs är ritade av Arkinova och kommer ha en fasadyta av både underhållsfritt tegel och skivfasad. 
    

Byggstart sker nu i mars och de första hyresgästerna beräknas kunna flytta in vid årsskiftet 2018-2019.

torsdag, 09 mars 2017 11:39

Profi hyr ut 3.800 kvm i InfraCity

alt
Profi avtalar i InfraCity med KIA och med Expeditors Internationals.


Profi Fastigheter har tecknat hyresavtal med KIA Motors om 3.000 kvm i Bredden/InfraCity. KIA Motors utökar därmed sin befintliga etablering genom att flytta till nya toppmoderna och aktivitetsbaserade kontorslokaler, samtidigt som bolaget uppgraderar befintligt showroom och verkstadsytor. Hyresavtal har även tecknats med Expeditors International som hyr 800 kvm kontor för bolagets svenska huvudkontor.
    

– Vi är glada att utöka relationen med KIA Motors som ser Bredden/InfraCity som en strategiskt bra plats för sin verksamhet samtidigt som vi hälsar Expeditors International välkomna som hyresgäster. Det är tydligt att läget i Bredden är intressant för internationella företag, med den goda tillgängligheten till såväl Stockholm City som Arlanda och därmed resten av världen, säger Thomas Sipos, vd för Profi Fastigheter.

alt
Max Barclay, vd Newsec rådgivning Sverige.

 

En politiskt turbulent omvärld till trots så står sig de europeiska och amerikanska ekonomierna stabilt och Newsec förväntar sig i sin senaste utgåva av Nordic Property Outlook en starkare tillväxt under 2017.

 

– Fastighetsmarknaden har varit på uppgång i nästan ett decennium och vi början ana slutet på den här cykeln. Trots det så är intresset från såväl nationella som internationella investerare stort och vi tror att det kommer att vara externa, snarare än branschinterna, faktorer som framkallar ett trendbrott, säger Max Barclay, vd Newsec rådgivning Sverige.

 

I rapporten analyserar särskilt Stockholms kontorsmarknad där hyresnivåerna har slagit nya rekord. I Stockholm CBD ser vi nu exempel på hyresnivåer upp emot 8.000 kr per kvm och år.

 

– Vi har en historiskt låg andel nyproducerad kontorsyta och ett högt tryck på att omvandla befintliga lokaler till boende. I kombination med en fortsatt växande ekonomi pressar det hyrorna uppåt och tvingar företag att tänka nytt för att hitta flexibla lösningar och nya geografiska områden, säger Max Barclay.

onsdag, 08 mars 2017 19:19

CLS visade vinst om 97,8 MGBP

alt
Henry Klotz, arbetande ordförande i CLS.

 

 

CLS i Holdings helårsvinst efter skatt minskade till 97,8 MGBP, cirka 1.075 Mkr,  (129,9), motsvarande resultat 236,3 pence (305,7) per aktie. Till det lägre resultatet bidrog omvärderingar av fastigheter med 36,1 MGBP (98,0). Resultatet påverkades också av reavinster från fastighetsförsäljningar med 9,1 MGBP (4,3) och vinster vid försäljningar av företagsobligationer och andra finansiella instrument om 3,2 MGBP (0,7). EPRA resultat per aktie beräknades till 123,0 pence (84,7 pence), motsvarade en ökning om 45,2 procent. Utdelningen föreslås bli 40 pence per aktie, vilket motsvarar en ökning med 23 procent. Tidigare har CLS genomfört distributionen till aktieägarna via återköp.

 

– Genom att ändra till en progressiv utdelning ska vi erbjuda en mer attraktiv investering till aktieägarna och samtidigt förbättra likviditeten i koncernens aktier och bredda vår ägarbas, säger Henry Klotz, arbetande ordförande i CLS.

 

Under året köpte CLS fyra fastigheter för 45,7 MGBP till en genomsnittlig initial avkastning om 6,9 procent och bolaget har sålt fyra fastigheter för 85,5 MGBP, bland dem bolagets enda tillgång i Sverige, Vänerparken, på en avkastning om 5,6 procent.

 

Vakansen var vid årsskiftet till 2,9 procent (3,1), vilket är den hittills lägsta någonsin för CLS.

 

Vid årsskiftet marknadsvärderades fastighetsportföljen till 1.537 MGBP (1,367), cirka 16,9 Mdr kr.

 

Efter årsskiftet har ytterligare fem fastigheter köpts för 31,4 MGBP till en direktavkastning om 8,0 procent.

 

– Med vår beprövade och framgångsrika affärsmodell, en stark balansräkning och gott om likvida medel, är vi väl positionerade för att dra fördel av alla utmaningar och möjligheter som ligger framför oss, säger Henry Klotz. LE