27 april 2024

Redaktionen

alt

                                                                                                                                       

Mikael Strand (bilden) tillträder den 17 mars som regionchef för Wihlborgs i Malmö. Han har sedan 2012 arbetat på Midroc, där han varit verksamhetsområdes­chef för fastighetsutveckling i södra Sverige. Tidigare har han även arbetat på Fojab och Vasakronan.


Wihlborgs nuvarande regionchef Lennart Jönsson kommer framöver arbeta i en roll med fokus på nya tillväxtmöjligheter, större uthyrningsprocesser och nybyggnads­projekt.

 

I rollen som regionchef i Malmö ingår ansvar för ett fastighetsbestånd om 700.000 kvm med ett värde om 16 Mdr kr samt en organisation med ett trettiotal medarbetare.

 

– Mikaels mångåriga erfarenhet från den skånska fastighetsmarknaden kommer att bli en stor tillgång för Wihlborgs. Han kommer att bidra med kraft och energi till företaget och ha en viktig roll i vår fortsatta utveckling, säger Anders Jarl, vd för Wihlborgs Fastigheter.

 

– Malmö är och förblir vår största och viktigaste marknad. Förstärkningen innebär att vi kan bli ännu bättre på att ta hand om våra befintliga och kommande kunder, fortsätter Anders Jarl.

 

– Jag ser med glädje på de möjligheter som rollen innebär och ser fram emot att få ta en ledande roll i förvaltning och utveckling av fastighetsbeståndet i Malmö, säger Mikael Strand.

alt

                                                                                                                                        

Cushman & Wakefield fortsätter utvecklingen av uthyrningsverksamheten och som ett led i detta har Caroline Stjernberg (bilden) anställts som projektledare och uthyrare till affärsområdet Agency Leasing. Tidigare i år anställdes även Jessica Gräsberg som projektledare och uthyrare. 


Caroline Stjernberg kommer närmast från en roll som uthyrare hos Unibail-Rodamco. Hon har studerat Fastighet och Finans vid KTH och därefter bland annat arbetat inom Hufvudstaden. 

 

– Vi har många spännande pågående uthyrningsuppdrag däribland projektuthyrningar om cirka 8.000 kvm totalrenoverade kontorslokaler på Sveavägen 53 i Stockholm och 5.000 kvm nyproducerade kontorslokaler på Slottsgatan 71 i Norrköping, säger Johan Zachrisson, Head of Agency Leasing, Cushman & Wakefield i Sverige.

måndag, 13 mars 2017 14:09

Colliers blir fler inom Uthyrning

alt

                                                                                                                                        

Colliers International har anställt Mikael Fornaeus (bilden) som Junior Uthyrare. Han kommer senast från Akademiska hus där han arbetat som Affärscontroller. Uthyrningsgruppen har nu fem anställda som dedikerat jobbar med uthyrning och projektuppdrag för kontor, lager och kombilokaler. 

 

Under 2016 gjorde Colliers cirka 65 avslut och hyrde ut närmare 45.000 kvm, vilket var resultatet av ett händelserikt år.

 

Några av Colliers senast avslutade affärer:

Padel Center har flyttat in i en ny lokal hos fastighetsägaren KAB Fastigheter AB. Lokalen ligger på Marieholmsgatan i Göteborg omfattande 2.900 kvm.

 

Holmens Tvätt flyttade till nya lokaler på Alelyckan i Göteborg. Lokalen är på 525 kvm och ägs av EMK Fastigheter.

 

Picadeli har flyttat in på Köpmansgatan i Nordstan. Lokalen är på 72 kvm och ägs av Hufvudstaden.

 

Telenor flyttade in i 950 kvm hos Husvärden i Krokslätts fabriker.

 

Rozana Yevno, Uthyrningsansvarig på Colliers säger:

– För att ytterligare bemöta kundernas höga efterfrågan på våra tjänster har vi anställt Mikael Forneus. Han är ett välkommet tillskott till teamet i Göteborg och kommer att komplettera vårt befintliga team med sin kompetens inom bland annat fastighetsvärdering och intäktsanalys.

alt

                                                                                                                                        

Eva Lundström (bilden) är ny tillförordnad marknadschef på Scandic Sverige under nuvarande marknadschef Anna Wiréns föräldraledighet. Lundström kommer att leda den svenska marknadsavdelningen om 15 personer. Närmast kommer hon från rollen som nordisk marknadschef på researrangören Apollo och hon har tidigare haft en liknande position på träningsföretaget SATS.

 

– Jag är väldigt glad över att Eva Lundström har valt att komma till oss. Hon kommer att tillföra mycket med sitt starka kommersiella fokus och sin långa erfarenhet inom resebranschen, säger Peter Jangbratt, Sverigechef på Scandic.

alt
Visionen för Södra Änggården är en tät och blandad stadsmiljö med naturen runt hörnet. Bild: Okidoki


Nu startar Platzer försäljningen av byggrätter i Södra Änggården – den nya stadsdelen som kommer växa upp i Högsbo industriområde i Göteborg. Totalt ska här byggas 2.000 lägenheter, skolor, förskolor och parker granne med Änggårdsbergen. Genom att successivt byta ut dagens byggnader mot nya kvarter, tillåts stadsdelen växa fram tillsammans med det som redan finns.
    

– Otroligt roligt att vi nu kommit så här långt i vårt arbete att skapa en ny stadsdel i Göteborg. Nu ser vi fram emot att starta samarbetet med aktörer som, liksom vi, brinner för stadsutveckling och förverkligandet av en levande stadsdel i Södra Änggården, säger Lisa Häggdahl, projektchef på Platzer Fastigheter.
    

Intresset för Södra Änggården är mycket stort. För att området ska få en bra mix av aktörer med innovativa tankar har Platzer valt att samarbeta med Catella som exklusiv rådgivare. Försäljningsprocessen har påbörjats och väntas under de nästkommande veckorna intensifieras. Målet är att teckna avtal med intressenter innan sommaren. Byggstart beräknas till andra kvartalet 2018.
    

– Södra Änggården är ett av Göteborgs mest intressanta utvecklingsområden, då en befintlig central stadsdel byter skepnad till en modern stadsmiljö. Med en varierad ny bebyggelse i ett fördelaktigt läge erbjuds attraktiva boendekvaliteter. Vi ser fram emot att biträda Platzer när flera aktörer nu ges möjlighet att delta i utvecklingen av Södra Änggården, säger Alexander Steen, partner på Catella Corporate Finance.

 

alt
Perspektiv från Spångaån. Bild: ÅWL Arkitekter

 

alt

Planområdet för kvarteret Gustav och Gunhild avgränsas i nordost av Spångaån och Skogsängsvägen och i sydväst av Mälarbanan. Planen omfattar nio stadskvarter längs med huvudgatan Skogängsvägen med cirka 1.000 lägenheter, lokaler i bottenvåningarna och 8 förskoleavdelningar. De sydvästra kvarteren avgränsas av Mälarbanan och de nordöstra kvarteren av Spångaån.

 

FastPartner har bedrivit detaljplanearbete omfattande fastigheterna Stockholm Gustav 1 respektive Stockholm Gunhild 5 i Spånga och bolaget ser en nära förestående möjlighet att utveckla cirka 900 bostäder på fastigheterna. Detaljplanen förväntas vinna laga kraft vid halvårsskiftet 2017.

 

Idag har FastPartner bildat ett gemensamägt bolag med Slättö, i vilket FastPartner äger 30 procent av aktierna. Det gemensamma bolaget avser att utveckla de kommande byggrätterna till bostäder.

 

Styrelsen för det gemensamma bolaget kommer att bestå av Sven-Olof Johansson (ordförande) samt Georg Ehrnrooth och Johan Karlsson från Slättö.

 

FastPartner överlåter fastigheterna Stockholm Gustav 1 respektive Stockholm Gunhild 5 till det gemensamägda bolaget mot ett underliggande fastighetsvärde om 50 Mkr med en tilläggsköpeskilling om 800 Mkr vid lagakraftvunnen detaljplan. Den initiala köpeskillingen överstiger FastPartners bokförda värde på fastigheterna med cirka 440 Mkr.

 

FastPartner och Slättö har en gemensam ambition att omvandla det tidigare industriområdet i Bromsten till en funktionsblandad stadsdel för boende och besökare med bostäder, verksamheter och förskola. Projektet kommer att skapa hållbara och attraktiva bostäder, där närheten till Spånga station tillsammans med arkitektur i samklang med den närliggande Bällstaån ger unika kvalitéer.

 

– Vi ser fram emot att samarbeta med Slättö och övriga parter. Slättö har stor kompetens och tillsammans kommer vi utveckla en ny stadsdel, säger Sven-Olof Johansson, vd för FastPartner.

 

– Vi ser förtroendet och möjligheten till samarbete med FastPartner som värdefullt för Slättös fortsatta utveckling. Vi hoppas även att detta kan vara starten på ett fortsatt partnerskap över tid, kommenterar Johan Karlsson, grundare av Slättö.

alt
Locum har invigt en ny behandlingsbyggnad  i Södertälje. Återstår gör arbetet med att installera utrustning och inredning för en öppning i maj.

 

Södertälje sjukhus invigde en ny behandlingsbyggnad i torsdags i närvaro av H.K.H Prinsessan Sofia, förtroendevalda och vårdpersonal och med många av dem som deltagit i byggnationen, som omfattar 22.000 kvm och en kontraktsumma om 780 Mkr. Locum, som ägs av Stockholms läns landsting, har varit byggherre, medan Skanska har varit samverkansentreprenör. För utformningen svarar BSK arkitekter och Arkitema/ELN.

 

– Jag är riktigt nöjd med att vi genom detta projekt har levererat god kvalitet till rätt kostnad och faktum är att vi är klara före den tidplan som vi har jobbat mot. Ett skolboksexempel på hur man driver projekt. Detta är det första i raden av många investeringar som nu görs i länets vårdfastigheter, där Locum driver genomförandet, förklarar Patrik Emanuelsson, vd på Locum.

 

Ny- och ombyggnationerna ingår i den omfattande utvecklingen av Stockholms läns hälso- och sjukvård. Södertälje sjukhus får 120 nya enkelrum, operationsavdelning med sterilteknisk enhet i anslutning, avdelning för röntgen, ny förlossningsavdelning integrerad med BB, samt intensivvård med ökad kapacitet.

 

– Redan från start har vi haft ett konstruktivt samarbete i projektet där personal och alla intressenter har varit involverade i att skapa en högkvalitativ vårdmiljö. Arkitekturen ger dagsljus, grönska, utblickar och orienterbarhet, vilket har stor betydelse för patienterna. Enkelrum är bekvämt och säkert samtidigt som det minskar smittorisken, säger Peter Westin, ansvarig arkitekt på BSK Arkitekter.

 

Första inflyttningen i den nya behandlingsbyggnaden vid Södertälje sjukhus sker under våren. Under 2018 totalrenoveras de befintliga vårdavdelningarna för att kunna tas i bruk under slutet av året.

alt
Bostadsområdet Vildanden i Lund omfattar totalt över 1.000 lägenheter, varav Heimstaden ska köpa 313.

 

Heimstaden Bostad AB har undertecknat avtal om förvärv av en fastighet på Vildanden i Lund – en dryg kilometer från Lunds Centralstation. Säljare är Stiftelsen AF Bostäder, som uppförde fastigheten 1964, och har ägt den sedan dess. Beståndet består av totalt 313 bostadslägenheter som idag är uthyrda till studenter. Fastighetsvärdet uppgår till 397 Mkr och avdrag för latent skatt lämnas med 5,5 procent. Tillträde är planerat till den 2 maj.

 

Förvärvet omfattar cirka 18.000 kvm med en uthyrningsgrad på 100 procent om totalt 21,5 Mkr i hyresintäkter. Enligt Fredrik Årman, Senior Investment Manager på Heimstaden, är beståndet välskött och består av yteffektiva lägenheter om 2 rok (48 kvm), 3 rok (58 kvm) samt 4 rok (68 kvm). Till fastigheten hör även parkeringsplatser och en befintlig byggrätt.

 

– Vi har under lång tid haft blickarna riktade mot Lund och gjorde vårt första förvärv här i slutet av 2015. Lund är en väldigt attraktiv ort som har mycket spännande projekt framför sig i form av bland annat stora infrastruktur- och forskningssatsningar. I och med denna komplettering kan vi på allvar bygga upp en egen förvaltningsorganisation på orten, vilket alltid är vårt mål. Efter detta förvärv kommer vi att ha nästan 500 lägenheter i Lund, säger Fredrik Årman.

alt
Gallerian Burligton Arcade i London är till salu för 1,26 miljoner kr/kvm. Det är ett rekord.

 

Den historiska gallerian Burlington Arcade i Mayfair, London, ska säljas för 400 MGBP, cirka 4,4 Mdr kr, säger ägarna Thor Equities och Meyer Bergman, som förvärvade gallerian år 2010, omfattande cirka 35.000 kvm, för endast 104 MGBP, cirka 1,14 Mdr. Det betyder att ägarna efter sex år vill ha tillbaka fyra gånger pengarna. Det är ett rekord.

 

Burlington Arcade intill Piccadilly och Bond Street, som invigdes redan år 1819, är en tidig föregångare till moderna köpcentrum, och gallerian är fortfarande 200 år senare Storbritanniens längsta täckta handelsstråk, med drygt 3 miljoner besökare per år.

 

– The Burlington Arcade är ett historiskt och arkitektoniskt mästerverk, och en av de mest kända handelsdestinationer i världen, säger Joseph Sitt, vd för Thor Equities.

Han fortsätter:

– Med sin magnifika formgivning och med hyresgäster i lyxsegmentet, kommer fastigheten att förbli en uppskattad destination i London för kommande generationer.

 

Burlington Arcades har överlevt The Blitz och flera lågkonjunkturer.

 

CBRE har utsetts att sälja Burlington Arcade på uppdrag av Thor och Meyer Bergman. Försäljningen förväntas att attrahera ett betydande antal investerare från Mellanöstern och Fjärran Östern.

fredag, 10 mars 2017 13:24

Castellum i avtal om 75 MEUR med EIB

alt
Castellums lån från EIB ska bland annat användas i finansieringen av miljöbyggnaden Citypassagen. Fastigheten, som uppförs intll resecentrum i Örebro, omfattar 15.000 kvm. Roof Arkitekter har ritat huset och Peab är totalentreprenör. Inflyttning sker under 2019.


Castellum och Europeiska investeringsbanken (EIB) har undertecknat ett låneavtal om 75 MEUR (cirka 718 Mkr) för finansiering av två ”Nearly-zero-energy-buildings” (NZEB) i Sverige. Låneavtalet, som medger lån med upp till åtta års löptid, har möjliggjorts genom stöd från Europeiska fonden för strategiska investeringar (EFSI), en central del i den Europeiska Kommissionens investeringsplan för Europa.
    

– Vi på Castellum är övertygade om att vårt hållbarhetsarbete ger koncernen en konkurrensfördel. Det är ekonomiskt lönsamt, både på kort och lång sikt, att arbeta med hållbar utveckling. Väl integrerade hållbarhetsinsatser bidrar till en effektivare förvaltning och god kontroll av våra fastigheter. Vi är glada att EIB bedömer våra projekt som attraktiva och är beredd att stödja våra ambitioner, säger Henrik Saxborn, vd för Castellum.
    

– Det är positivt för oss att vi får tillgång till denna attraktiva finansiering från EIB utan att vi behöver ställa ut säkerheter. Vi ser det som ett tecken på förtroende och en kvalitetsstämpel, tillägger Ulrika Danielsson, CFO Castellum.
    

Castellum kommer att använda lånefaciliteten för att finansiera två NZEB-kontorsbyggnader, dels Torsplan i Hagastaden i Stockholm, dels Citypassagen i centrala Örebro.


– Vi är särskilt stolta över att stödja Castellum i detta initiativ eftersom klimatåtgärder finns högt på dagordningen för Europeiska Investeringsbanken. Bostäder såväl som kontorsbyggnader står för en stor del av CO2-utsläppen, så att öka energieffektiviteten är ett viktigt steg för att minska påverkan på miljön i storstäder, säger Romualdo Massa Bernucci, ansvarig för EIB:s utlåning i de nordiska länderna.