27 april 2024

Redaktionen

alt
Den nya skolan kommer att ligga mellan stadsdelarna Skarpnäck och Bagarmossen. Illustration: White arkitekter och Tovatt

 

Stadsbyggnadsnämnden har godkänt en Start-PM för Bergholmsbacken (Rusthållaren 2) kring Bergholmsskolan. Det är den första detaljplanen inom programmet Bagarmossen och Skarpnäck.

 

Detaljplanen omfattar totalt 620 bostäder, varav 90 vårdbostäder, både i form av hyresrätter och bostadsrätter. Dessutom planeras en grundskola F-9 för 1.200 elever med idrottshall, samt två förskolor. Utveckling av delar av Bergholmsparken ingår i arbetet.

 

Detaljplanen för Bergholmsbacken är den första av flera kommande planer med utgångspunkt i programmet för Bagarmossen och Skarpnäck, som godkändes i oktober 2016.. Plansamråd för Bergholmsbacken är planerat till fjärde kvartalet 2017 med granskning tredje kvartalet 2018 och antagande fjärde kvartalet 2018. 

 

Det var i december 2016 som Exploateringsnämnden beslutade anvisa mark för 160 bostadsrätter till Riksbyggen, 135 bostadsrätter till AB Borätt, och 55 bostadsrätter till Småa AB. Micasa fastigheter har även fått även markanvisning för 90 bostäder för äldre i området, där Micasa planerar att bygga hyreslägenheter i så kallade trygghetsboenden för äldre, ett uppdrag som bolaget inte haft tidigare.

 

torsdag, 16 mars 2017 14:35

Diös bygger ut hotell i Luleå

alt
Clarion Hotel Sense ska bli Luleås största hotell.


Diös bygger ut Clarion Hotel Sense i Luleå med 74 nya rum. Utbyggnaden kommer att slutföras i höst och göra hotellet till Luleås största med totalt 379 rum.
    

– Vi vill vara en stor del av stadsutvecklingen i Luleå och det känns fantastiskt att bidra till ytterligare expansion inom besöksnäringen. En ökad efterfrågan på hotellrum visar på ett stort intresse för Luleå för tillresande gäster, säger Johan Lång, affärsområdeschef Norrbotten, Diös.
    

Clarion Hotel Sense etablerades för tre år sedan och satsar nu, tillsammans med Diös, på att kunna ta emot ännu fler gäster. Hotellet har även ett spa med gym, en restaurang samt 15 konferenslokaler med plats för totalt 500 deltagare.
    

– Vi är fantastiskt nöjda med hur verksamheten har utvecklats under de dryga tre år som gått sedan vi öppnade hotellet och beläggningen är nu på en så hög nivå att vi behöver fler hotellrum för att möta den stora efterfrågan säger, Nina Wikstedt, hotelldirektör på Clarion Hotel Sense.
    

– Vi tror stenhårt på Luleå som destination och besöksmål och väljer därför att göra denna stora satsning säger, Hilding Holmqvist, ägare till Clarion Hotel Sense.

alt
Genom kontraktet med modekonceptet Alta Vario har Optimal hyrt ut hela den första delen av NorrteljePorten.


I dagarna öppnar ett helt nytt modekoncept/livsstilsbutik i Edblads regi, i NorrteljePorten. Därmed har Optimal hyrt ut hela område 1 av CentrumFastigheters handelsplats som öppnade hösten 2015 strax söder om Norrtälje.
    

– I och med etableringen av Lager 157 och designbutiken Entréporten i NorrteljePorten känns det naturligt att öppna en modebutik baserat på ett nytänkande, säger Hans Edblad, grundare och ägare av Edblads.

 

Han fortsätter:  

– Namnet är Alta Vario, latin för ”Hög Förändring”. En hörnsten i detta projekt är utmaningen; hur kan vi skapa ett mode genom att tänka i begreppet element, kan vi röra oss ett litet steg från slit och släng och mot förändring inom givna ramar, givna element?  Byggbart mode helt enkelt. Teamet bakom, som alla har Norrtäljeanknytning, har definitivt haft roligt i detta annorlunda förhållningssätt till begreppet mode.
    

Övriga hyresgäster i NorrtäljePorten område 1 är Coop, Jula, Apoteket, Subway, Chopchop, Elgiganten, Intersport och Flügger Färg. Optimal är redan i full gång med uthyrningen för område 2, som ska byggstartas under första halvåret i år.
    

– NorrteljePorten har haft en väldigt bra utveckling sedan start, nu har vi breddat utbudet ytterligare för de cirka 100.000 invånarna som bor i Norrtälje samt i fritidshus i Roslagen. Förutom en rationell handelsdestination för de cirka 25.000 bilister som varje dygn passerar på E18 så har vi nu även några pärlor, säger Magnus Fagerström, vd Centrumfastigheter AB.

onsdag, 15 mars 2017 17:41

Newsec rådgivare i Göteborgsaffär

alt
Det sålda sekelskifteshuset har bevarade originaldetaljer både exteriört och interiört. Bildkälla: SE360

 

Newsec var rådgivare när Lorensbergshus AB sålde ett sekelskifteshus i centrala Göteborg till Tejst AB, ägt av familjen Tobisson, för 130 Mkr. Huset innehåller 14 bostadslägenheter, två butikslokaler samt fyra kontorslokaler. Total uthyrbar area uppgår till 2.672 kvm, varav 1.687 kvm bostadsyta.

 

– Det känns alltid ärofyllt att förmedla fastigheter med en sådan fantastisk historia och charm som denna fastighet har. Vi har nu förmedlat över 100 fastigheter i centrala delarna av Göteborg, under de senaste fem åren, säger Mattias Andersson, Managing Director på Newsec Investment.

alt
Riksbyggen uppför bostäder i kv Kattugglan i Nyköping.

 

Riksbyggen i samarbete med Bygg-Fast och Larsson Arkitekter planerar att uppföra 120-140 hyresrätter i kvarteret Kattugglan vid Stenbrovägen i Nyköping. Byggstarten är planerad till årsskiftet 2017/2018. Det blir i första hand mindre lägenheter och som kommer att inrymmas i flerbostadshus om 4-5 våningar.

 

– Vi ser ett stort behov av fler hyresrätter i expansiva Nyköping. I rollen som samhällsutvecklare vill Riksbyggen vara med och bidra till Nyköpings fortsatta tillväxt genom att skapa fler bostäder, säger Carl-Johan Hansson, chef för Affärsområde Fastigheter, Riksbyggen.

 

Riksbyggen tillför även fler bostäder till Nyköping i bostadsrättsform. I september förra året togs första spadtaget för 34 stadsradhus på Brandholmen i Nyköping.

onsdag, 15 mars 2017 17:18

Locum rekryterar tre nya chefer

alt
                                                                                                                                          
Under de närmaste månaderna börjar Lars-Ove Persson, Erik Brantås och Caroline Kvillström Brand på Locum.

 

Locum, Stockholms läns landstings fastighetsbolag, arbetar med de största satsningarna någonsin av vårdfastigheter som landstinget gör för att möta det växande vårdbehovet. Under de närmsta fem åren kommer Locum att fortsätta med de stora utvecklingsprojekten som är på gång på exempelvis Södersjukhuset, Karolinska universitetssjukhuset och Danderyds sjukhus. För detta krävs extra kompetens och resurser. Projektavdelningen har därför förstärkts med tre nya chefer.

 

I början av april tillträder Lars-Ove Persson, tidigare upphandlare på Ebab, som projektstabschef. En månad senare börjar Erik Brantås som projektchef på S:t Görans sjukhus. Han och har en bakgrund från Skanska Hus där han arbetat som projektchef sedan två år tillbaka. Ytterligare en månad senare, den 1 juni blir Caroline Kvillström Brand ny projektområdeschef för Danderyds sjukhus och Norrtälje sjukhus. Hon kommer närmast från Akademiska Hus där hon har arbetat som projektledare sedan 2009.

 

– Våra projekt är nu i en stark genomförandefas, och jag är riktigt glad och nöjd över tillskottet av kompetenta och riktigt erfarna chefer inom projektavdelningen. Vi är i en period av enorma projektutmaningar där vi ska leverera mycket komplexa lokaler till vården över hela Stockholms län inom några år, säger Jan Thelander, projektdirektör på Locum.

alt
Johan Temse, Investment Manager på AP1.


Första AP-fonden (AP1) har kommit överens med det finska pensionsförsäkringsbolaget Elo och Trevian Asset Management Oy om att etablera ett joint venture-bolag som investerar i den finska fastighetsmarknaden. Samriskbolaget kommer att fokusera på kommersiella fastigheter, främst centrum butiks- och kontorsfastigheter i större städer med goda tillväxtutsikter främst utanför huvudstadsregionen.
    

Samriskföretaget kommer att börja med en portfölj, som initialt har ägts av Elo och värderas cirka 160 MEUR (cirka 1.530 Mkr). Målet är att aktivt söka ytterligare investeringsmöjligheter att avsevärt utöka portföljen.
    

– Finland är en intressant marknad för fastighetsinvesteringar med en positiv stadsutveckling för större städer utanför huvudstadsregionen. Vi är glada över att ingå ett samarbete med både en investerare som Elo, som delar AP1 långsiktiga perspektiv, och en professionell kapitalförvaltare som Trevian, säger Johan Temse, Investment Manager på AP1.
    

Det samägda bolaget, som är föremål för godkännande av konkurrensmyndigheterna, kommer att ha betydande resurser för ytterligare investeringar. Med nuvarande åtaganden har företaget möjlighet att uppnå en total portfölj som överstiger 400 MEUR.
    

– Vi är angelägna om att arbeta tillsammans med AP1 och Trevian. Vårt mål är att skapa ett företag som tillhandahåller kommersiella lokaler i bästa lägen i städer med tillväxtpotential, säger Antti Muilu, chef för finländska fastighetsinvesteringar på Elo.
    

Trevian kommer att ansvara för förvärv och förvaltningen av det gemensamma bolagets fastigheter.

 

– Det är en ära för oss att kunna bygga upp ett fastighetsinvesteringsbolag tillsammans med sådana väletablerade investerare som Elo och AP1 som förstår den stora potentialen underliggande i de växande städerna utanför Helsingfors. Vi är också nöjda med att få en av de största pensionsfonderna i Sverige och Norden som en partner som investerar i finska fastighetsmarknaden, säger Reima Södervall, vd för Trevian Asset Management Oy.

alt
Moderaterna i Stockholms stad vill bygga högt och tätt på Loudden. Bild: Utopia Arkitekter

 

 

alt
Med en hög och tät bebyggelse kan Loudden i framtiden inrymma 10.000 bostäder, 2.500 arbetsplatser och Sveriges högsta byggnad. Bild: Utopia Arkitekter



Moderaterna i Stockholms stad presenterar en ny stadsdel på Loudden, inom ramen för den fortsatta planeringen av Norra Djurgårdsstaden. Med en hög och tät bebyggelse kan Loudden i framtiden inrymma 10.000 bostäder, 2.500 arbetsplatser och Sveriges högsta byggnad. Men för att lyckas med det krävs bland annat sänkta bullerkrav och ändrad lagstiftning, så att ny bebyggelse tillåts synas inifrån Kungliga nationalstadsparken.
    

– Moderaterna tar fasta på att stockholmarna värdesätter kombinationen av en tät levande stad och grönområden av hög kvalitet. Därför föreslår vi en ny inriktning för utvecklingen av Loudden, med betydligt fler bostäder och Sveriges högsta hus. Vårt förslag är en modern, innovativ, tät och urban stadsdel med en blandning av olika bostadsformer för tusentals stockholmare, säger Anna König Jerlmyr (M), oppositionsborgarråd.
    

– Det är idag möjligt att bygga högt och tätt på Loudden såväl ekonomiskt som tekniskt. Men lagstiftningen och ett stort antal riksintressen gör det väldigt svårt. Dagens regelverk bidrar till att vi tvingas bygga en lika dålig stad som på 60-talet – utglesat, bilberoende, hus i park. Det är inte hållbart, det är dags att göra bostadsbyggandet till ett riksintresse och att Stockholm får bli en pilotkommun för undantag av byggregler, säger Joakim Larsson (M) oppositionsborgarråd.
    

Moderaterna i Stockholms stad vill bygga 140.000 nya bostäder till 2030, påbörja 50.000 nya bostäder till 2020, varav hälften hyresrätter, och lanserar ett nytt koncept med billigare ettor för unga under 30 år. Bland partiets förslag märks även markanvisningstävlingar med kriterier på lägre hyra, att låta byggbolagen ta större ansvar i planprocessen och att prioritera programområden och större flexibla detaljplaner.

alt

Arvid Lindqvist, analyschef, och Martin Malhotra, projektledare på Catella.


I marsupplagan av Catellas kreditbarometer CREDI ökar huvudindex från 44,4 till 46,5, drivet av en mer positiv syn bland de noterade fastighetsbolagen som anser att tillgången till lånefinansiering har förbättrats avsevärt. Bankerna anser dock fortfarande att det råder en åtstramning på marknaden, vilket indikerar att bankerna blivit mer selektiva i sin utlåning till mindre och nya låntagare.
    

– Vi ser en tydlig korrelation mellan fastighetsbolagens syn på kreditmarknaden och utvecklingen på börsen, där den senare är en ledande indikator. Vi kommer sannolikt att se en fortsatt förbättring av CREDI:s huvudindex under de kommande sex månaderna. På transaktionsmarkanden har direktavkastningskraven ökat, vilket sannolikt beror på att köpare och säljare i större grad möts upp i sekundära lägen. De flesta stora aktörer renodlar sina bestånd och fokuserar på storstadsområdena, vilket gör det möjligt för aktörer som vill komma in på marknaden att lägga bud på objekt i sekundära lägen utan att möta alltför mycket konkurrens, säger Arvid Lindqvist, analyschef på Catella.
    

– Efter tredje kvartalets stigande aktiekurser föll de noterade fastighetsaktierna tillbaka rejält under fjärde kvartalet, vilket i kombination med fortsatt stigande bokförda värden nu nästan helt eliminerat fastighetsbolagens substanspremie. Däremot ser vi ett ökat intresse för fastighetsbolagens obligationer. 2016 var ett rekordår för obligationer, som nu står för nästan 16 procent av fastighetsbolagens räntebärande skulder, avslutar Martin Malhotra, projektledare på Catella.

alt
Patrik Hall, vd för Heimstaden.

 

Heimstaden har avtalat om att förvärva Ståhl Fastigheter AB (f.d. Kretia) med ett bestånd om cirka 90.000 kvm, jämt fördelat mellan Norrköping och centrala Uppsala. Tillträde sker den 31 maj. Det avtalade fastighetsvärdet, inklusive mark, uppgår till 1.544 Mkr, motsvarande 17.300 kr/kvm. Den genomsnittliga hyran uppgår till moderata 1.160 kr/kvm med ett initialt driftnetto om cirka 68 Mkr. Heimstaden förvaltar sedan ett par år tillbaka fastigheterna på uppdrag av Ståhl Fastigheter.

 

Fastighetsbeståndet i Norrköping utgörs till största delen av bostäder medan fastigheterna i Uppsala till övervägande del innehåller kommersiells ytot, huvudsakligen kontor samt en hotellfastighet i absolut bästa läge. I förvärvet ingår dessutom byggbar mark i både Norrköping och Uppsala.

 

Finansiering av fastigheterna förväntas ske med cirka 60 procent banklån och resterande del med egen kassa. Transaktionen genomförs som tillgångstransaktion via bolag.

 

– Jag är stolt, glad och oerhört tacksam för att Heimstaden ännu en gång fått familjen Ståhls förtroende att ta över stafettpinnen och därmed fortsätta utveckla dessa fastigheter för framtiden och med omtanke för våra kunder, säger Patrik Hall, vd för Heimstaden.