27 april 2024

Redaktionen

alt
Järntorget ska bygga 470 hyresrätter för egen förvaltning i Kärrtorp.

 

Järntorget har lämnat in ansökan om planläggning om del av fastigheten Hammarbyhöjden 1:1 i Kärrtorp för 470 hyresrätter i flerbostadshus. Fastigheten Hammarbyhöjden 1:1 ägs av Stockholms stad och Järntorgets förslag är att bygga de 470 hyreslägenheterna för studenter i tre huskroppar om fem våningar. De tre byggnaderna ska få kortgavlar mot Söderarmsvägen ned mot en sluttning i Fäholmaskogen/Gränsberget.

 

Bygget ska ge ett värdefullt bidrag till att antalet ungdomsbostäder ökar i målet att det byggs 40.000 bostäder i Stockholms stad till år 2020.

 

Läget anses ha bra kommunikationer och de 470 hyresrätterna ska stärka Kärrtorps centrum genom att Söderarmsvägen får ett nytt stadskvarter som ska medverkar till bättre trygghet i området.

 

Stadens tidplan för den fortsatta detaljplaneprocessen är: en Start-PM den 18 augusti år 2016, ett Plansamråd under kvartal 4 år 2016, en Granskning under kvartal 2 år 2017 och ett Antagande av detaljplan under kvartal 3 år 2017.

 

Järntorget har cirka 3.000 bostäder i planarbete och koncernens långsiktiga mål är att byggstarta 1.000 bostäder om året, varav minst en tredjedel ska vara hyresrätter och studentlägenheter för egen förvaltning.

 

Järntorget omsatte under 2015/2016 cirka 952 Mkr med ett resultat om 213 Mkr. Tillgångarna växte till 1.809 Mkr (1.396), med ett eget kapital som stärktes till 1.153 Mkr (961). TM

måndag, 20 mars 2017 10:44

Lockner tillbaka på Newsec

alt

                                                                                                                                
Efter ett par år som ansvarig för projekt på Savills återvänder Mikael Lockner (bilden) till Newsec och kliver in i rollen som chef för den svenska förvaltningsverksamhetens projektenhet och tar även plats i bolagsledningen.
    

– Mikael är en topprekrytering på alla sätt. Han har djup branschkunskap och kommer att kunna lyfta vårt erbjudande ytterligare en nivå. Dessutom är han en mycket uppskattad medarbetare och vi är glada att få tillbaka honom i teamet, säger Mattias Johansson, vd Newsecs svenska förvaltningsverksamhet.
    

Newsecs svenska projektenhet består av ett tiotal personer som arbetar med lokalanpassningar, underhåll- och utvecklingsprojekt.

måndag, 20 mars 2017 10:42

Kungsleden hyr ut 3.450 kvm i Mölndal

alt
Fastigheten Tingshuset 2 i Mölndal.


Kungsleden har tecknat ett hyresavtal med Mölndals Däckservice om 3.450 kvm i fastigheten Tingshuset 2 i Mölndal, Göteborg. Hyresgästen tillträder lokalerna den 1 oktober.
    

Kungsledens fastigheter i Mölndal har ett strategiskt läge med bra kommunikationer. Nära fastigheterna finns lokalbussar och till Mölndals Knutpunkt är det cirka 2 km.
    

– Vi är glada att Kungsleden kunde erbjuda oss en passande lokal med bra läge i Mölndal. Vi är en modern verkstad som erbjuder allt från bilservice och reparationer till att byta däck samt däckförvaring på vårt däckhotell. Tillgänglighet och bra lokaler är en förutsättning för vår verksamhet, säger Magnus Stenblock, vd på Mölndals Däckservice.

alt
Stokab flyttar sitt huvudkontor till fastigheten Pelaren vid Nynäsvägen, nära Ericsson Globe Arena.


Stockholms stads IT-infrastrukturbolag AB Stokab, med ett 100-tal medarbetare, flyttar till Globenområdet i slutet av 2018. Stokab tecknar nytt hyresavtal med Fabege avsende projekt Pelaren som är under uppbyggnad vid Nynäsvägen i närheten av Ericsson Globe Arena. Största hyresgäst i fastigheten blir telekombolaget 3 (Hi3G), som ska hyra cirka 15.000 kvm av totalt cirka 21.000 kvm i fastigheten.
    

Sokabs huvudkontor på Tulegatan i Stockholms city omlokaliseras till Globenområdet i slutet av 2018. Anledning till flytten är att få lokaler som är bättre anpassade för verksamhetens behov. Med nya lokaler kommer bolaget än mer effektivt kunna bidra till ICT-utvecklingen i regionen.
    

I ett samtal med Fastighetsaktien säger Karin Ytterström, kommunikationschef på Stokab, att kontraktet är skrivet på sju år och omfattar 2.521 kvm, vilket är något större än Stokabs nuvarande lokaler, som också hyrs av Fabege.
    

– Det känns bra med ett nytt kontor som vi kan utveckla vår verksamhet i. I våra nya lokaler kan vi skapa en modern och flexibel arbetsmiljö som främjar samarbete, kreativitet och effektivitet, säger Staffan Ingvarsson, vd på Stokab.

fredag, 17 mars 2017 18:35

Kraftigt höjda bostadshyror i Berlin

alt
Hyrorna ökade med hela 17,46 euro/kvm och kalendermånad i Charlottenburg.

 

Genomsnittshyrorna ökade kraftigt, eller med 5,6 procent, under år 2016 i Berlin, trots en ny lag om hyresreglering under år 2015. Detta enligt en rapport från Berlin Hyp och CBRE.



De höjda hyrorna visar att en ökande befolkning har en positiv effekt på hyresnivåerna. Berlins befolkning ökade med 48.000 under år 2015 och sedan 2005 har huvudstaden ökat med cirka 270.000 invånare.

 

Men lagen om hyresreglering har dämpat hyresnivåerna i andra tyska städer som Köln, Hamburg, Frankfurt, München och Düsseldorf. I Berlin ökade genomsnitthyrorna med 9 euro/kvm och kalendermånad, medan motsvarande högsta ökning fanns i München med 15,12 euro.

 

– Den pågående utvecklingen av Berlin är fantastisk. Dynamiken på marknaden för hyreslägenheter och nya byggprojekt samt de accelererande inköpspriserna är unika i Tyskland, framhåller i ett pressmeddelande, Henrik Baumunk, chef för bostäder på CBRE i Tyskland.

 

De högsta hyrorna i Berlin uppnåddes i Friedrichshain och Kreuzberg med 11,04 euro/kvm och kalendermånad. Den lägsta tillväxttakten om 2,7 procent svarade Charlottenburg-Wilmersdorf för, men i denna stadsdel ökade hyresnivåerna i det övre marknadssegmentet med hela 17,46 euro/kvm och kalendermånad.  

 

– En av de viktigaste höjdpunkterna i denna rapport är att den visar att det är en hållbar tillväxt för bostadsmarknaden i Berlin. Under de senaste åren har det investerade kapitalet för bostäder i Europas mest undervärderade huvudstad ökat starkt, menar Ian Sigmund, chef för IP Global.

alt
Den största fastigheten i Akelius förvärv är Ingemar 6, omfattande 63 lägenheter om 2.240 kvm kvm samt lokalyta om 915 kvm, på Roslagsgatan 38 i Vasastan.

 

Akelius köper tre fastigheter med totalt 102 lägenheter i Stockholm. Fastigheterna är byggda mellan 1929-1935 och ligger i Vasastan. Priset är 317,5 Mkr och tillträde sker den 30 mars.

 

De fastigheter som Akelius förvärvat är Ingemar 6 med 63 lägenheter på Roslagsgatan 38, Sländan 7 med 28 lägenheter på Norrtullsgatan 67 samt Sländan 8 med 11 lägenheter på Norra Stationsgatan 51.

 

Akelius har som strategi i Stockholm att förvärva bostadsfastigheter inom tull.

 

Säljarens rådgivare har NAI Svefa varit.

alt
Avtalet mellan Kungsleden och Hotell Plaza innebär att uppgraderingen av hotellet i Skrapan (Lorens 14) kan fortsätta.


Kungsleden har förlängt hyresavtalet med Hotell Plaza i Västerås med 15 år, till år 2032. Avtalet omfattar 11.440 kvm i den centralt belägna fastigheten Lorens 14, även kallad Skrapan.
    

Hotel Plaza, numera medlem i Best Western Plus Hotel, står inför den sista etappen av en totalrenovering av hotellet och förstärker därmed sitt varumärke och koncept. Hyresavtalet med Kungsleden möjliggör att 100 hotellrum renoveras samt att hotellet får ett Sky Spa på plan 23 och 25. Kungsleden kommer också omgående att påbörja byggandet av en ny hotellentré.
    

– Vi är glada över samarbetet med en ambitiös hyresgäst som vill vara med att bidra till Västerås City. För Kungsleden är det viktigt att ha en stark hotelloperatör som hela tiden strävar efter att utveckla sina koncept och verksamheter. Satsningen är ytterligare ett bevis på att området är eftertraktat och på att Kungsleden är en attraktiv samarbetspartner för att skapa utveckling, säger Mats Eriksson, fastighetschef förvaltningsområde Mälardalen.
    

– Det förnyade samarbetet gör att vi kan satsa på en helt ny och unik spaupplevelse, slutföra renoveringen av alla 202 hotellrum och korridorer samt bygga en helt ny hotellentré. Det gör vårt erbjudande till hotellgästerna än mer attraktivt, säger Tobias Hultberg, vd för Hotel Plaza, Aros Congress Center och Hotel Esplanade.
    

Västerås är Sveriges femte största stad och en viktig tillväxt- och logistikort med ett strategiskt läge invid E18 samt goda kommunikationer till Stockholm och övriga Mälardalen. Kungsledens kluster Västerås City är koncentrerat kring de centrala delarna av staden och inkluderar bland annat landmärket Skrapan. Kungsleden äger totalt 153.000 kvm i Västerås City och är stadens största kommersiella fastighetsägare.

alt
CF Møller vann tävlingen om hur Västerås nya landmärke skulle kunna utformas.


Riksbyggen har lagt fram ett förslag om att uppföra en byggnad på runt 20 våningar och med cirka 150 nya bostäder på Lillåudden, strax öster om Västerås. Förslaget på utformningen av byggnaden har ritats av arkitektfirman CF Møller och blir planerna verklighet får Västerås ett nytt landmärke där brf Sjömärket ska inrymmas. En viktig del blir också att skapa en levande miljö kring byggnaden och i bottenplanet planerar vi för lokaler som kan innehålla exempelvis restauranger och butiker.
    

– Idén föddes när vi började titta på den mark vi idag har på Lillåudden och den stora efterfrågan som finns efter fler bostäder i området. Vi bestämde oss för att ansöka om en planändring som innebär betydligt fler bostäder och samtidigt skapa en byggnad som många Västeråsare skulle kunna känna stolthet över, säger Elin Sjöstrand Olander, regionchef på Riksbyggen.
    

Ola Jonsson, Arkitekt CF Møller, kommenterar:
– Arkitekturen och detaljeringen av fasaderna är inspirerade av ljusets reflektioner på Mälarens vattenspegel. Resultatet är en tredimensionell och dynamisk fasadkomposition som är spännande både nära och på avstånd. Panoramaträdgården högt upp i byggnaden är ett positivt blickfång för staden och en fantastisk miljö för de boende i huset. Vår ambition har varit att optimera synergier mellan stad, byggnad och urban grönska.

torsdag, 16 mars 2017 18:12

Göteborgslokaler bygger i Selma stad

alt

Handelshuset och vårdhuset, ritade av Semrén och Månsson arkitekter, är en del av den största omvandlingen av Selma Lagerlöfs Torg i Göteborg sedan området byggdes 1971.

 

Till vintern påbörjar Göteborgslokaler bygget av handelshuset och vårdhuset om vardera 3.000 kvm i nya Semla stad i stadsdelen Backa. Husen har ritats av Semrén och Månsson och beräknas öppna för nya och gamla lokalhyresgäster under 2019. Utformning och materialval kommer förändra Litteraturgatan och Backadalen från trafikleder till en känsla av att vara stadsgator.

 

– Handelshuset kommer att få en välkomnande och intressant fasad, vilken kommer att skapa en tydlig karaktär på byggnaden. Vi tycker att det är väldigt kul att få vara med och rita en byggnad med så viktiga funktioner för ett levande torg, Tobias Fasth, arkitekt på Semrén och Månsson.

 

I handelshuset kommer det att finnas en stor dagligvarubutik på bottenvåningen samt lokaler som kan komma att inrymma exempelvis frisör, blomsteraffär och vardaglig service. Ovanpå kommer det att byggas parkering i tre våningar.

 

– Vi bygger ett helt nytt torg mitt i Selma stad. Vi gör det med mycket omtanke och för att skapa ett bra vardagsliv för alla som bor och kommer till Backa, säger Robert Hörnquist, vd på GöteborgsLokaler.

 

Vårdhuset om sex våning med lokaler för vård och samhällsservice får en fasad med brutna fönsterband och mörkt hårdbränt tegel med inslag av svarta glaserade stenar. Byggnaden har ett centralt hiss- och trapphus som tillsammans med fönstersättningen och ett effektivt solskydd skapar en stor flexibilitet för olika rumsstorlekar och lokalhyresgäster.

 

– Vi vill berika vårdhuset med verksamheter som gör att det blir bekvämt att komma till nya Selma stad. Verksamheter som man av olika anledningar emellanåt behöver besöka, som t.ex. vårdcentral, BVC, familjecentral, tandvård, rehab och hälsa, säger Jonas Lissel, ansvarig för projektet hos GöteborgsLokaler.

alt
Henrik Fillibeck, ledamot i styrelsen för Catella Real Estate.

 

Nyligen köpte Münchebaserade Catella Real Estate sin första fastighet för Catella BAVARIA fund, vilken lanserades i december i fjol. Förvärvet är en bostads- och butiksfastighet omn 2.000 kvm i distriktet Neuhausen-Nymphenburg i München. Köpeskillingen var 20,8 MEUR (197 Mkr).

 

Fastigheten byggdes 1949, genomgick en omfattande renovering och ombyggnation under 1990-talet, och är i utmärkt skick. Lokalerna är fullt uthyrda på långa kontrakt.

 

– Detta är ett perfekt första förvärv för fonden, en fastighet som erbjuder en god riskprofil för våra investerare. Fler förvärv är nära förestående, säger Henrik Fillibeck, ledamot i styrelsen för Catella Real Estate.

 

Fonden Catella BAVARIA kan investera i fler fastighetsslag och, även om den endast får investera i Bayern, med större regional flexibilitet än sin föregångare Catella MAX, som endast fick investera i München. Fondens mål är att nå en volym 250 MEUR och nå en avkastning på 3-4 procent per år. Fonden är reserverad för professionella och halvprofessionella investerar som var och en satsar minst 100.000 euro.