27 april 2024

Redaktionen

alt
First Hotel Örebro är belägen på Storgatan 24 i närheten av centralstationen i den norra delen av Örebro centrum.

 

Västerkulla Hotell har tecknat avtal med Klövern om ett förvärv av fastigheten Bageriet 2 i centrala Örebro.

 

Fastigheten, som uppfördes 1929, har de senaste åren genomgått en omfattande renovering och ombyggnation och har First Hotel Örebro som hyresgäst. Totalt innehåller fastigheten 3.100 kvm som bland annat fördelas på 71 hotellrum, konferensytor och restaurang.


Örebros hotellmarknad har de senaste åren utvecklats positivt och uppvisar rumspris och beläggning som ligger i nivå med riksgenomsnittet.


Klövern förvärvade hotellfastigheten First Hotel Örebro i september 2015. Säljare var Hotell Örebro Sverige AB som är moderbolag till hotelloperatören First Hotel Örebro. Vid förvärvet 2015 tecknade hyresgästen ett elvaårigt triple net-hyresavtal med Klövern.

 

– Det här är ett väldigt bra förvärv som visar vår klara ambition att växa och fortsätta att förvärva hotellfastigheter. Vårt mål är att på sikt förvärva hotellfastigheter i medelstora städer för cirka 5 miljarder kronor, säger Clas Hjorth, vd i Västerkulla Hotell Holding AB.

 

Pangea Property Partners har varit köparens rådgivare.

alt


Aberdeen Asset Management förstärker den växande tillgångsförvaltningen i sin svenska fastighetsverksamhet genom rekrytering av Anders Magnusson (bilden t v) och Simon Rotkopf (t h) som Senior Asset Managers. Magnusson kommer närmast från Newsec Asset Management medan Rotkopf senast har haft en konsultroll på AMF Fastigheter. De börjar båda sin anställning hos Aberdeen i mitten på april.
    

– I Simon och Anders får vi två efterlängtade nytillskott till vår växande tillgångsförvaltning i Stockholm. De har precis den erfarenhet vi söker för att kunna utveckla våra befintliga och nya fonders och mandats fastighetsportföljers, säger Jonas Östlund, Head of Asset Management på Aberdeen.
    

Under det senaste året har Aberdeen renodlat sin fastighetsverksamhet i Sverige och Norden genom ökat fokus på fond- och tillgångsförvaltning och outsourcing av fastighetsförvaltning.
    

Joakim Nordblad, Head of Direct Property, kommenterar:
– Aberdeen har under många år haft en stark lokal närvaro i Sverige och varit aktiva i den svenska fastighetsmarknaden. Den senaste tiden har ett par av våra fonder löpt ut och gjort exit, men vi har samtidigt gjort förvärv för våra andra fonder och mandat. Under 2016 genomförde vi till exempel förvärv för cirka 1,2 Mdr kr och vi har växande investeringskapacitet för flera av våra kunder.

onsdag, 22 mars 2017 10:43

Skanska bygger åt Folksam i Sorgenfri

alt
Folksams dotterbolag KPA Pension tar över kvarteret Spårvagnen i Sorgenfri, Malmö, med 40 hyreslägenheter vid färdigställande i maj nästa år.


Skanska Hyresbostäder utvecklar och bygger 40 lägenheter i samarbete med Folksam dotterbolag KPA Pension i Sorgenfri i Malmö. Projektet som beräknas stå klart i maj 2018 är Skanskas första projekt med egenutvecklade hyresrätter i Malmö. Det är också det första av totalt fem projekt i Malmö som Skanska Hyresbostäder planerar att genomföra tillsammans med Folksam.
    

– Det är glädjande att KPA Pension kan bidra till fler hyresbostäder på bostadsmarknaden, samtidigt som vi förvaltar kundernas pensionspengar på ett tryggt och etiskt sätt, säger Lars Johnsson, som ansvarar för Folksamgruppens fastighetsverksamhet.
    

Det aktuella projektet omfattar ett sex våningar högt bostadshus som uppförs på en outnyttjad tomt i Sorgenfri-området i de östra delarna av centrala Malmö. Projektet är del av en större utbyggnad av området som drivs av Malmö Stad för att bygga ihop Sorgenfri med Malmös innerstad.
  

Skanska Hyresbostäder är en nystartad verksamhet som utvecklar och bygger hyresbostäder. Målet är att bygga 600 hyresbostäder om året i hela landet.

tisdag, 21 mars 2017 16:49

Regio köper Sigmahuset i Västerås

alt
Fastigheten Sigma i Västerås omfattar cirka 18.000 kvm och rymmer hyresgäster som SEB, Fitness24Seven och O´Learys.

 

 

Sveafastigheters och Tredje AP-fondens gemensamma bolag Fastighets AB Regio har köpt fastigheten Kettil 7 i Västerås, även känd som Sigma. Säljare är Barings (tidigare Cornerstone) via fonden Nordic Retail Fund som har haft Catella som exklusiv rådgivare vid försäljningen. REAL Advokatbyrå har agerat säljarrådgivare. Förvärvspriset har  inte angetts.  I december 2013 förvärvade Cornerston genom Nordic Retail Fund fastigheterna Skrapan och Sigma för 200 Mkr.

 

– Vi har de senaste åren förädlat Sigma och byggt om galleriadelen till kontor och butiker med egna entréer ut mot gatan. Vi väljer nu att sälja fastigheten när projektet är färdigställt, säger Martin Kjellström, chef för transaktioner på Barings Real Estate Sverige.

 

Sigma omfattar cirka 18.000 kvm kontor, restaurang och handel. Fastigheten utgör Regios andra förvärv i Västerås under kort tid.

 

– Det är roligt att kunna förvärva en centralt belägen fastighet i Västerås, vilket är en mycket attraktiv delmarknad för Regio och en ort där vi gärna fortsätter att växa. Regio har sedan starten hösten 2015 genomfört förvärv inom handel och kontor till ett fastighetsvärde om närmare 4 Mdr kr, säger Eric Bergström, vd för Fastighets AB Regio.

 

I samband med förvärvet startar Regio även ett samarbete med Bällstaudde Fastigheter AB avseende förvaltning och fastighetsutveckling. Bällstaudde går även in som medinvesterare i fastigheten i enlighet med den s.k. LAMP-modellen (Local Asset Management Partner).

tisdag, 21 mars 2017 16:29

White formger Hallands konstmuseum

alt
White uppdaterar Hallands konstmuseum.

 

White har i konkurrens med tre andra arkitektkontor fått det hedersamma uppdraget att formge om- och tillbyggnaden Hallands konstmuseum. När museet öppnas igen får den klassicistiska byggnaden ett nytillskott som ger museet nya möjligheter.

 

– Kultur gör städer både mer innovativa och integrerade och är därför kärnan i utvecklingen av framtidens städer. Hallands konstmuseum kommer att bli ett nytt inkluderande nav i Halmstad som vi är stolta över att få vara en del av, säger Monica von Schmalensee, vd på White.

 

Ett bra konstmuseum verkar brett, är en attraktiv mötesplats och fyller en viktig funktion för samtal och gemensamma upplevelser i staden. Det vill White förstärka med den nya byggnaden. Förslaget ska samspela med den befintliga byggnaden och erbjuda en förbättrad entréplats. På samma gång ger man muséet en typ av stort och generellt utställningsrum som inte finns idag.

 

– Vår vision har varit att skapa ett hus som är inbjudande; en publik byggnad som involverar människorna, staden och landskapet runt om. Utemiljöerna är minst lika viktiga som rummen, säger Jimmie Ahlgren, kontorschef på White i Halmstad.

alt
HEBA har givit Wästbygg i uppdrag att bygga 155 ungdomsbostäder på fastigheten Capella 2 i Tullinge.

HEBA har tecknat avtal med Botkyrka kommun om att köpa fastigheten Capella 2 i Tullinge för cirka 16,5 Mkr. HEBA innehade sedan tidigare tomträtten till Capella 2.

 

HEBA har tecknat avtal med Wästbygg om att på totalentreprenad uppföra ungdomsbostäder på den aktuella fastigheten. Projektet omfattar totalt 5 275 kvm bostadsarea i form av två byggnader med totalt 155 lägenheter samt 52 parkeringsplatser.

 

Byggstart sker nu i vår och färdigställande planeras till hösten 2018.

 

alt

Atrium Ljungberg bygger för Nordisk Film i Gränbystaden, Uppsala. Illustration: Sweco Architects


I samarbete med Atrium Ljungberg öppnar Nordisk Film, som äger de största biografkedjorna i Danmark och Norge, biografsalonger i Gränbytaden, Uppsala, och i Mobilia, Malmö. Atrium Ljungberg planerar även för en tredje biograf i Stockholmsområdet.  
    

– Atrium Ljungbergs vision är att skapa stadsmiljöer som lever alla tider på dygnet. I det arbetet är biografer en viktig del då det skapar ett utbud efter ordinarie öppettider. I Nordisk Film har vi funnit en erfaren samarbetspartner som kommer kunna erbjuda ett attraktivt och innovativt underhållningsutbud, säger Annica Ånäs, vd på Atrium Ljungberg.    
    

De biografer som Atrium Ljungberg ska bygga i Gränbystaden och i Mobila får vardera fem salonger och öppnar enligt planerna i slutet av 2018 respektive till våren 2020. Båda biograferna kommer att vara toppmoderna anläggningar och ha den bästa tekniken för både ljud och bild.

alt

Fabege planerar att investera 450 Mkr i Trikåfabriken, Hammarby Sjöstad.


Fabege har tecknat avtal med Naturvårdsverket om flytt till Trikåfabriken i Hammarby Sjöstad, som nu moderniseras och byggs till. Det gröna hyresavtalet gäller 7.700 kvm, med en årshyra på cirka 24 Mkr exklusive tillägg och löper på 6 år. Flytten planeras till våren 2019.
    

Avtalet innebär att Fabege nu påbörjar projekt Trikåfabriken 9 med en beräknad investering på cirka 450 Mkr. Tillbyggnaden kommer utgöras av en trästomme, ett förnybart material med låg miljöpåverkan som dessutom binder koldioxid. Byggnaden projekteras för miljöcertifiering enligt BREEAM-SE nivå very good och får totalt drygt 16.000 kvm uthyrningsbar yta när den är klar.
    

Fabege och Naturvårdsverket har tecknat ett grönt hyresavtal, vilket innebär att parterna har kommit överens om en gemensam miljöagenda för lokalen, som till exempel berör materialval, förnybar el och källsortering.
    

Tenant & Partner har varit rådgivare åt Naturvårdsverket under processen.
    

– Vi är glada över att ha hittat en lösning som passar Naturvårdsverket så väl. Att de väljer att flytta till Hammarby Sjöstad är ytterligare ett bevis på områdets kvaliteter. Vi ser att våra kunder uppskattar områdets industrihistoria och den höga servicenivån som till stor del uppstår tack vare blandningen av bostäder och kontor i en tät stadsdel, säger Klaus Hansen Vikström, vice vd och affärsutvecklingschef på Fabege.

alt

Claes Magnusson, vd SISAB, och Marie Wallhammar, vd S:t Erik Markutveckling, är överens om ett hyreskontrakt i Palmfelt Center vid Globen.


SISAB, Skolfastigheter i Stockholm AB, flyttar efter tolv år i Årstadal till nyrenoverade lokaler vid Globen, Palmfelt Center. Fastigheten, ägs av S:t Erik Markutveckling AB, som ägs av Stockholms Stad och ingår i koncernen Stockholms Stadshus AB.
    

Renoveringen av SISAB:s nya kontor, på 4.500 kvm, startar i sommar och planeras vara klar senhösten år 2018. Kontoret på kommer att rymma cirka 240 arbetsplatser.
    

– Det känns bra att få utforma kontoret efter vårt nya arbetssätt. Jag ser framför mig ett modernt, välkomnande, digitaliserat kontor för effektiva möten där medarbetarna trivs och känner arbetslust, förklarar Claes Magnusson, vd SISAB.
    

– Vi är glada att kunna erbjuda SISAB ett kontor som motsvarar deras syn på en modern och effektiv arbetsplats, säger Marie Wallhammar, vd S:t Erik Markutveckling AB.

alt

                                                                                                                                            

Kommunägda Älvstranden Utveckling har under de senaste åren fokuserat på att bygga upp hög kompetens inom hållbar stadsutveckling, som kopplar till uppdraget att driva utvecklingen längs älvstränderna i centrala Göteborg. Nu förstärker bolaget organisationen ytterligare genom att Gustaf von Seth (bilden) tillträder rollen som chef för avdelningen Fastighetsutveckling.

 

Gustaf von Seth har bred erfarenhet från olika ledande befattningar i fastighetsbranschen och har ett omvittnat gott ledarskap. Han har arbetat i både privat och kommunal sektor med fastighetsförvaltning, projektutveckling och förvärv, senast som vd fär det kommunala bolaget Ystad Industrifastigheter.

 

– När vi i höstas tillsatte två ledande tjänster inom hållbar stadsutveckling blev denna centrala post vakant. Det känns väldigt skönt att vi lyckats komplettera med ytterligare toppkompetens. Det visar att vi är en attraktiv arbetsplats med ett mycket spännande uppdrag, säger Lena Andersson, vd på Älvstranden Utveckling.

 

Förutom fastighetsutveckling, som även inkluderar projekt inom platsbyggnad, ligger det i rollen att ansvara för bolagets fastighetstransaktioner. Det inbegriper alltifrån avyttring av befintliga kommersiella fastigheter till en mängd andra fastighetsrättsliga frågor som blir aktuella i samband med utvecklingen av Älvstadens nya områden.