27 april 2024

Redaktionen

fredag, 24 mars 2017 12:05

Positiv utveckling för Stockholm

alt
Karin Wanngård (S), Stockholms stads finansborgarråd, och Olle Zetterberg, vd för Stockholm Business Region.


Under fjärde kvartalet ifjol fortsatte Stockholms positiva utveckling, med undantag för ökningar av varsel och konkurser. Det visar Stockholmskonjunkturen för kvartal 4 2016 från Stockholm Business Regions. Enligt konjunkturrapporten, som bygger på uppgifter från Statistiska centralbyrån, Arbetsförmedlingen och Bolagsverket, ökade lönesumman jämfört med motsvarande kvartal 2015 i både Stockholms län och stad.
    

Rapporten visar vidare att bostadsbyggandet har ökat med stora tal i både länet och staden. Under de senaste fyra kvartalen påbörjades drygt 19.400 lägenheter i länet, varav 7.500 i staden – en ökning med 43 procent för länet och 68 procent för staden.
    

– Stockholm växer snabbare än resten av Europa så det är mycket glädjande att bostadsbyggandet kommit igång ordentligt. Det är en förutsättning för Stockholms framtida tillväxt. Vi ser också att fler och fler stockholmare kommer i jobb, vilket är mycket positivt och ett tecken på ett gott företagsklimat, säger Karin Wanngård (S), Stockholms stads finansborgarråd.
    

Under de senaste fyra kvartalen har länet fått 37.600 fler invånare varav 12.100 i staden motsvarande befolkningsökningar på 1,7 respektive 1,3 procent. Sysselsättningen i länet ökade mest inom branscherna information och kommunikation samt företag inom byggbranschen. Samtidigt ökade dock antalet varsel, både i länet och i staden.
    

– För att summera 2016 såg vi en kraftig tillväxt inom besöksnäringen och mer än fördubblade investeringar i Stockholms snabbväxande techbolag jämfört med året innan. Att bostadsbyggandet nu också ökar är goda tecken på att Stockholms stabila tillväxt kan fortsätta under 2017, säger Olle Zetterberg, vd för Stockholm Business Region.

torsdag, 23 mars 2017 18:18

Urban Escape öppnar vid Brunkebergstorg

alt
Urban Escape har nu öppnat med lyxhotellet At Six och upplevelsehotellet Hobo samt restaurangen Tak.

 

Igår öppnade AMF Fastigheter upp delar av kvarteret Urban Escape i kvarteret mellan Hamngatan, Regeringsgatan och Brunkebergstorg i Stockholms city för allmänheten. Här finns nu lyxhotellet At Six och upplevelsehotellet Hobo samt restaurangen Tak redo att levandegöra kvarteret. Samtidigt slår en ny entré till Gallerian från Brunkebergstorg upp portarna och skapar nya flöden i kvarteret. White Arkitekter står för husets arkitektoniska utformning samt för fasad och påbyggnader.

 

– Urban Escape fylls nu med inspirerande och oväntade upplevelser och miljöer. Kvarteret ska vara en plats att utvecklas på och trivas i. Att idag få se och presentera resultaten av det vi utvecklat känns otroligt kul, säger Mats Hederos, vd på AMF Fastigheter.

 

Samarbetet med Petter A Stordalen och Nordic Choice Hotels är en del av att skapa ett kvarter som lever dygnet runt. 

 

– Jag är helt övertygad om att hotellen At Six och Hobo och restaurangen Tak kommer bjuda Stockholmarna och stans besökare på upplevelser som stärker Stockholms attraktionskraft, säger Stordalen.   

 

Totalt omfattar Urban Escape fem fastigheter i vilka fastighetsarean ökar från 95.000 kvm till 130.000 kvm, varav 62.000 kvm kontor, 38.000 kvm handel och restaurang och 29.000 kvm hotell och konferens.

 

Utvecklingen av Brunkebergstorg görs tillsammans med Stockholms stad och Stena Fastigheter (Hotell Sergel Plaza), medan utvecklingen av Regeringsgatan sker tillsammans med Vasakronan, Pembroke och Hufvudstaden. Byggperioden pågår till våren 2019.

alt
Point Nacka, Stendörrens första konceptfastighet, har en totalyta på nästan 15.000 kvm, varav ungefär 4.000 kvm är uthyrda.

 

I dagarna lanserar Stendörren konceptfastigheter där bolaget förädlar kontorsfastigheter i attraktiva lägen och erbjuder ett antal tjänster som underlättar och skapar mervärde för hyresgästerna. I det första koncepthuset, Point Nacka på Ryssviksvägen 2, blir Nacka Energi hyresgäst. Senare i år planerar Stendörren att lansera ytterligare två konceptfastigheter.

 

Avtalet med Nacka Energi omfattar cirka 2.000 kvm fördelade på kontor, lager och verkstad. Lokalerna kommer att totalrenoveras och det blir moderna ytor med mycket rymd och industrikänsla som skräddarsys efter Nacka Energis verksamhet. Hyresavtalet är tecknat på tio år med inflyttning under 2018 och ett årligt hyresvärde om cirka 4,45 Mkr. Hifab och NAI Svefa har varit rådgivare i affären.

 

– Vi är glada över att Nacka Energi har valt Point Nacka och ser fram emot ett bra samarbete. Det ska bli spännande att utveckla vår allra första konceptfastighet tillsammans med Nacka Energi som delar våra värderingar vad gäller såväl långsiktighet som hållbarhet, säger Fredrik Brodin, vd på Stendörren.

 

I Point Nacka kommer det att finnas träningsmöjligheter och servering för personalen, bra logistiklösningar för mottagning och distribution av gods samt lokalanpassning för tunga maskiner. Kontorslokalerna kommer att ha samma känsla som äldre industrilokaler i exempelvis Meatpacking District i New York, med mycket ljus och rymd.

alt
Från vänster: Telge Bostäder och Telge Hovsjös vd Juan Copovi Mena är en av representanterna i rådet medan Terje Johansson är ordförande i integrationsrådet och vd för MKB Fastighets AB i Malmö.

 

De allmännyttiga bostadsföretagen gör mycket för att främja integrationen i landets kommuner. Men utmaningarna är fortfarande stora – liksom möjligheterna. Därför tillsätter bransch- och intresseorganisationen SABO ett nationellt, strategiskt integrationsråd bestående av tolv vd:ar från allmännyttiga bostadsbolag runt om i landet. Rådets uppgift är bland annat ta fram förslag på konkreta åtgärder för att röja hinder och förbättra integrationsarbetet samt identifiera de aktörer på olika nivåer i samhället som kan påverka åtgärdernas genomförande. Rådet kommer även knyta till sig externa aktörer från olika samhällssektorer.

 

– Vi är ett redskap för kommunerna men också en erfarenhetsbank och jag vet att vi gör skillnad. Ett fungerande integrationsarbete är en förutsättning för att nå en ökad social hållbarhet. Att nå dit är en gemensam utmaning såväl för offentliga som privata aktörer och civilsamhället, säger Terje Johansson, ordförande i integrationsrådet och vd för MKB Fastighets AB i Malmö.

 

Telge Bostäder och Telge Hovsjös vd Juan Copovi Mena är en av representanterna i rådet. Han säger:

– För oss i Södertälje är integrationsfrågan av största vikt. Att få möjlighet att vara med att påverka allmännyttans integrationsarbete och bidra till ett än mer attraktivare Södertälje är en framgångsfaktor för oss på Telge Bostäder och Telge Hovsjö.

 

Samhällsbyggandet och det socialt hållbara ligger högt på vår agenda och där tror jag det nationella råd kommer kunna ge oss insikter och lärdomar för att förbättra integrationen i Södertälje.

 

Utöver Terje Johansson och Juan Copovi Mena består det strategiska integrationsrådet av: Kicki Björklund, vd Bostadsbolaget, Göteborg – Ulf Rohlén, vd Örebrobostäder AB – Mikael Källqvist, vd Bostads AB Mimer, Västerås – Cathrine Holgersson, vd Gavlegårdarna, Gävle – Eva Nygren, vd Stockholmshem – Thorbjörn Hammerth, vd Vätterhem, Jönköping – Gunnar Boquist, vd Hyresbostäder, Norrköping – Daniel Kindberg, vd Östersundshem – Jörgen Olsson, vd Stora Tunabyggen, Borlänge – Marie Thelander Dellhag, vd Halmstads Fastighets AB samt sekreterare i rådet Susanna Wahlberg, chef Boende & Juridik SABO.

torsdag, 23 mars 2017 18:04

CLS säljer för 287 Mkr i Tyskland

alt
Fredrik Widlund, vd för CLS Holdings.

 

CLS Holdings har avtalat om att sälja E.ON Allee campus i Landshut, 80 km nordost om München för 30,2 MEUR (287 Mkr) till European Commercial Real Estate Limited (TSXN: ERE). Försäljningspriset ligger 5,2 procent över den externa värderingen vid senaste årsskifte.

 

E.ON Allee campus består av fyra kontorsfastigheter med sammanlagt 16.053 kvm uthyrbar yta och 225 p-platser. CLS köpte fastigheten i september 2006 och har utvecklat den i etapper till juli 2012. Hyresgäst är E.ON med hyreskontrakt som löper ut mellan 2020 och 2030.

 

– Jag är glad att vi har nått en överenskommelse om försäljning av E.ON Allee. Fastigheten har bidragit starkt till kassaflöde och substansvärde i koncernen och utgör ett bra exempel på vårt fokus på aktiv kapitalförvaltning i syfte att maximera värdet. Försäljningen är i linje med vår strategi att avyttra perifera fastigheter och tillgångar med endast en hyresgäst, säger Fredrik Widlund, vd för CLS Holdings.

torsdag, 23 mars 2017 11:39

Benny Thögersen blir ny vd för Catena

alt

                                                                                                                                
Catenas valberedning har lämnat förslag till årsstämman för 2017 att utse nuvarande vd Gustaf Hermelin (bilden t v) till ny styrelseordförande. På grund av den föreslagna förändring utser styrelsen den nuvarande vice vd, Benny Thögersen (t h), till ny vd och som ny vice vd utses bolagets CFO, Peter Andersson, som även fortsatt att ansvara för ekonomi och finans. Dessa förändringar föreslås träda i kraft i samband med årsstämman den 27 april.
    

Under förutsättning att årsstämman beslutar enligt valberedningens förslag får Gustaf Hermelin som extra uppgift att bistå ledningen för Catena i arbetet med transaktioner, IR och affärsutveckling för tiden fram till årsstämman 2018.
    

I ett samtal med Fastighetsaktien framhåller Hermelin att det just nu är ett bra tillfälle att göra vd-skiftet, när många av Catenas kunder behöver ökat stöd med lageroptimering, WMS (Warehouse Management System). Samtidigt blir det ett tillfälle för fler i Catenas organisation att ta ett kliv framåt.
    

Benny Thögersen rekryterades till Catena från i höstas från företaget Knapp, som utvecklar, producerar, levererar och underhåller produkter och system för intelligenta logistiklösningar. Han har som vice vd snabbt satt sig in i verksamheten och tar nu, lite tidigare än planerat, över den operativa ledningen för bolaget. Utöver att leda det operativa arbetet och fokusera på att utveckla Catena, blir det hans uppgift att hjälpa bolagets kunder med hållbara automatiserade logistiklösningar för framtidens utmaningar inom Citylogistik.

alt
SBB (Samhällsbyggnadsbolaget) köper DNB Banks huvudkontor i Bjørkkvika, i centrala Oslo. Fastigheten, om nära 50.000 kvm och uppförd 2012, har en återstående hyreslängd om 10,3 år.

 

SBB i Norden AB (Samhällsbyggnadsbolaget) har via sitt norska dotterbolag förvärvat en fastighet i centrala Oslo för cirka 4,5 Mdr kr (4.300 MNOK). Förvärvet består av en fullt uthyrd och flexibel kontorsfastighet med en total uthyrbar area om cirka 49.000 kvm och en total hyresintäkt om cirka 187 Mkr (180 MNOK). Hyresgästen är DNB Bank ASA som är Norges största bank och en av Nordens största finansiella institutioner med norska staten som största ägare. Den återstående hyreslängden är 10,3 år.

­

 

– Vi ökar närvaron och vår position stärks i Norge med vår hittills största fastighetsaffär. Fastigheten är strategiskt viktig och fantastiskt belägen i centrala Oslo med en stabil hyresgäst och ett långt hyreskontrakt. Affären innebär att vi fortsätter investera i Norge med centralt belägna samhällsviktiga fastigheter, säger Ilija Batljan, vd för SBB och Effnetplattformen.

 

Fastighetsaffären sker genom förvärv av bolag och tillträde sker omgående. Förvärvet anses passa väl in i SBBs verksamhet och strategi genom hyresgästens samhällsviktiga funktion.

 

Förvärvet finansieras genom en kombination av lån och eget kapital. Effnetplattformen har beslutat att genomföra en riktad emission av 84,93 miljoner B-aktier till säljaren, Meteva AS, ett norskt investmentbolag helägt av näringslivsprofilen Trond Mohn, vilket baserat på emissionskursen 5,53 NOK per aktie motsvarar cirka 490 Mkr(470 MNOK). Vidare genomförs en riktad emission av preferensaktier till professionella investerare om cirka 490 Mkr (470 MNOK) i det köpande norska dotterbolaget. Utdelning på preferensaktierna uppgår till 7 procent.

 

Fastigheten på 18 våningar är uppförd år 2012 och är belägen i ett av Oslos mest centrala och attraktiva affärsområden, Björvika, med närhet till Centralstationen och det nya Operahuset.

 

Fastigheten är den mittersta av tre fastigheter på bilden ovan och som inrymmer DNB Banks huvudkontor.

 

Advokatfirmaet Selmer DA har varit köparens legala rådgivare. Arctic Securities ASA har varit finansiell rådgivare till säljaren i samband med transaktionen och även arrangerat köparens förvärvsfinansiering.

alt
Patrik Hall, vd för Heimstaden.

 

Heimstaden har vuxit och utvecklats kraftigt under de senaste åren, från att ha fokuserat på förvärv och förvaltning på några få orter har Heimstaden blivit ett av de största bostadsfastighetsbolagen i Sverige med fastigheter i över 20 städer. Därtill har bolaget etablerat sig på den danska marknaden samt förstärkt och etablerat nya affärsområden inom förädling och nyproduktion av hyres- och bostadsrätter. Detta vill Heimstaden spegla i en ny varumärkesidentitet. Den rödbruna logotypen ersätts av en energisk orange logotyp och ett grafiskt mönster som symboliserar nytänkande och omtanke.

 

Den grafiska identiteten består av tre delar; logotyp, slogan samt ett grafiskt mönster: Logotyp är ändrat till en ren form i en pigg och energisk orange färg. Slogan ”Tid för dig” bygger på tre dimensioner där den första handlar om att lyfta hyresrätten som boendeform, den andra om att varje möte med kunder och samarbetspartners ska kännetecknas och genomsyras av nytänkande, affärsmässighet och omtanke och den tredje dimensionen riktar sig inåt i organisationen där Heimstaden ska kännetecknas av att vara ett värderingsstyrt företag där medarbetare kan utvecklas och växa som individer.

 

Det grafiska mönstret visualiserar hus där man mellan husen kan skönja bokstaven H vilket symboliserar att Heimstaden är kittet för ett hållbart och långsiktigt arbete.

 

– Grundtanken är att Heimstadens framgång står och faller med viljan och förmågan till nytänkande med omtanke, där vi aktivt ska bidra med lösningar på kundernas utmaningar, säger Patrik Hall, vd för Heimstaden.

alt
Riddaren, fasad mot söder. Bild: Origo arkitekter

 

Den 21 mars vann detaljplanen för fastigheten Riddaren i centrala Jakobsberg laga kraft i Mark- och miljödomstolen. Detaljplanen antogs i juni 2016 av men överklagades och togs till Mark- och miljödomstolen som avvisade överklagandet i februari 2017. Eftersom ingen ny överklagan kommit in på utsatt tid har planen vunnit laga kraft. Det innebär att Järfällahus nu kan komma igång med att nå ett av huvudmålen i ägardirektivet, att bygga 300 lägenheter per år. Riddaren, med 132 lägenheter och en förskola, kommer att byggas vid Riddarparken på Järfällahus mark i D-området i centrala Jakobsberg.

 

Nästa steg är upphandling av entreprenaden och planerad byggstart är satt till hösten 2017. Om allt går som planerat sker inflyttningen i början av 2019. Lägenheterna kommer förmodligen att förmedlas i Järfällahus ordinarie köer. Några hyror är ännu inte förhandlade och fastställda.

 

– Beskedet att detaljplanen har gått igenom är mycket glädjande, säger Mikael Jämtsved (MP), styrelseordförande i Järfällahus. Det gör det möjligt för Järfällahus att komma igång med det stora uppdrag för nyproduktion av hyreslägenheter som bolaget har under kommande år. Med tanke på den bostadsbrist som hela Stockholmsregionen lider av behöver vi bygga, och nu är det äntligen dags för oss att gå från plan till handling. 

 

Många smålägenheter och en förskola

Riddaren kommer att likna flera hus på rad eftersom höjden på fastigheten varierar mellan fyra och åtta våningar. De flesta lägenheterna är 1:or och 2:or. Det blir ett 80-tal enrummare och cirka 35 tvårummare. Den minsta lägenheten blir 28 kvm och den största 72 kvm. I bottenvåningen planeras en förskola med cirka 680 kvm till sitt förfogande. I källarplan kommer det att finnas garage med fordonsplatser för de boende att hyra. Den tilltänkta byggplatsen ligger i det bostadsområde Järfällahus benämner D-området, bolagets mest centrumnära område.

alt
Den vackra byggnaden på Trädgårdsgatan i Stockholm ritades åt Ivar Kreuger på slutet av 1920-talet, som huvudkontor för Svenska Tändsticksaktiebolaget. Uppdraget att skapa Tändstickspalatset gick till arkitekt Ivar Tengbom.

 

Midroc har tecknat hyresavtal med Croisette rörande en kontorslokal i Tändstickspalatset i Stockholm. Uthyrningen innebär att Midroc nu har fullt uthyrt – det finns inte några vakanser i Midrocs fastighetsbestånd i Stockholm.

 

Tändstickspalatset är beläget på Västra Trädgårdsgatan, nära NK och Kungsträdgården i Stockholm. Det renoverades varsamt 2010-2011 och inrymmer nu moderna kontor, kontorshotell, konferens och restaurang i en kulturhistoriskt intressant miljö.

 

– Vi glädjer oss åt uthyrningen till Croisette, och vi är övertygade om att lokalen passar dem väldigt bra, säger Peter Syrén, vice vd i Midroc Properties. Eftersom vi inte har några vakanser kvar i Stockholm, så önskar vi oss samtidigt fler lokaler här för att kunna ta oss an det behov och de önskemål som finns på marknaden. De lokaler vi erbjuder finns i CBD, på Västra Trädgårdsgatan, Birger Jarlsgatan och Biblioteksgatan.

 

- Både Midroc som fastighetsägare och byggnaden Tändstickspalatset passar vår etablering i Stockholm mycket väl. Vi är glada att vi fått möjligheten att hyra ett kontor i denna vackra byggnad och ser fram emot ett långt och expansivt samarbete, vilket möjliggörs genom de fina faciliteter som finns i övrigt i byggnaden, säger Per Svensson, vd på Croisette.

 

Fakta

Tändstickspalatset har fastighetsbeteckningen Spektern 8. Den uthyrningsbara ytan är 6.700 kvm. Största hyresgästen är Lundqvist & Lindqvist som bedriver restaurang, konferens, kontorshotell samt medlemsklubb i fastigheten.

 

Byggnaden ritades åt Ivar Kreuger på slutet av 1920-talet, som huvudkontor för Svenska Tändsticksaktiebolaget. Uppdraget att skapa Tändstickspalatset gick till arkitekt Ivar Tengbom, som bland annat utformat Stockholms Konserthus.

 

Midroc förvärvade fastigheten 1999. Lokalen som Croisette hyr i Tändstickspalatset är belägen i markplan. Inflyttning har redan skett.

 

Croisette erbjuder kvalificerad rådgivning av ett brett utbud av fastighetsrelaterade tjänster inom lokalförmedling, värdering, analys och transaktionsrådgivning.