2 maj 2024

Redaktionen

alt

                                                                                                                                         

Robert Engholm (bilden t v) har rekryterats till rollen som förvaltningschef hos Bostadsstiftelsen Signalisten i Solna. Han tillträder sin tjänst efter sommaren och får ansvar för hela företagets förvaltningsområde.

 

Robert Engbolm, som också kommer att ingår i Signalistens ledningsgrupp, har mer än 20 års erfarenhet från fastighetsbranschen och kommer närmast från Stockholmshem AB och i rollen som områdeschef. Tidigare har han arbetat på Huge Fastigheter, ISS och HSB Stockholm. 

 

Signalistens bestånd varit uppdelad i två distrikt, norr och söder. Dessa slås nu samman till en gemensam avdelning.

 

– Att ha en gemensam förvaltningsorganisation ger oss möjlighet att arbeta gemensamt och enhetligt vilket gynnar både oss och våra hyresgäster. Roberts Engholms breda erfarenheter inom stadsbyggnad och förvaltning tillsammans med flerårig erfarenhet som ledare är värdefullt för oss och företagets fortsatta utveckling, säger Per Anders Hedkvist (bilden t h), vd Signalisten.

alt

                                                                                                                                        

Från och med den 28 augusti kommer Lena Hök (bilden t v) att börja Senior Vice President Green & Community Investment (CI) på Skanska AB. Lena Hök kommer närmast från en roll som Hållbarhetschef på Skandia och verksamhetschef för Skandias forskningsstiftelse Idéer för livet. Hon är också medlem i styrelsen för SIDA och är ordförande för den svenska kommittén för Corporate Responsibility och antikorruption i den internationella handelskammaren.

 

För att stärka kundfokus och utveckla den kundorienterade kulturen på företaget har Skanska vidare etablerat en ny tjänst som Senior Vice President Market Making. Den 26 juni tillträder Larry Casey (bilden t h) tjänsten. Han har arbetat på Skanska i 13 år, senast som vice vd på Skanska USA Building med ansvar för strategi och marknad. I sin nya tjänst rapporterar Larry Casey till Claes Larsson, vice vd, Skanska AB. 

onsdag, 07 juni 2017 14:10

ByggVesta byggstartar i Bredäng

alt

ByggVestas projekt vid Bredängs Allé blir startskottet för Fokus Skärholmen inom vilket totalt över 4.000 nya bostäder planeras.

 

Den 13 juni tas första spadtaget för ByggVestas första projekt inom Fokus Skärholmen, 78 nya hyresrätter vid Bredängs Allé. Dessa inryms i ett flerbostadshus som blir 6 våningar mot Bredängs Allé och 8 våningar mot parken, där de understa planen är souterrängvåningar med bland annat garage. Lägenheterna blir ytsmarta 2:or till 4:or. Huset byggs som ett energisnålt Egenvärmehus med individuell mätning av värme, el och vatten samt bland annat effektiv källsortering och lättillgängliga cykelrum i markplan.

 

– Bredängs allé blir ett symboliskt startskott för Fokus Skärholmen som innebär att vi tar ett smart helhetsgrepp för att utveckla Bredäng, Sätra, Vårberg och Skärholmen. Det gäller att på ett genomtänkt sätt bygga ihop områden och skapa förutsättningar för möten, fler bostäder och grönska, säger Karin Ahlzén, projektchef, Stockholms stad.

 

Bredängs Allé ska bli mindre storskalig och få mer karaktär av en stadsgata, bland annat genom att huset byggs i en vinkel som skapar en torgyta framför en lokal för exempelvis ett café. En portik genom byggnaden leder fram till en ny gång- och cykelväg som knyter ihop Bredäng centrum med parken.

 

Det nya huset kommer att smälta in i och komplettera det befintliga husbeståndet i Bredäng, där karaktäristiska skivhus från miljonprogrammens tid samlas kring ett integrerat centrum med service och där det finns gott om grönytor mellan husen.

 

– Vi har jobbat mycket med ljus för att göra det här till ett hus man verkligen trivs i. Alla lägenheterna har stora fönster med låg bröstning, och uteplats eller balkong med kvällssol mot parken. Dessutom har vi samarbetat med en ljusarkitekt från ÅF för att få fram en effektfull utebelysning som bidrar till ökad trygghet, säger Ehsan Rashidi, projektledare på ByggVesta Development.

alt
Kontorshuset Epic på Universitetsholmen i Malmö, omfattande 15.000 kvm, ska Skanska färdigställa under år 2019.

 

Skanska investerar 430 Mkr i kontorsprojektet Epic i kvarteret Trollhättan 7 på Universitetsholmen i Malmö. Kontorshuset kommer att bli sex våningar högt med en total uthyrningsbar yta på cirka 15.000 kvm. Färdigställandet är planerat till det tredje kvartalet 2019.

 

Epic blir Skanskas nästa steg i utvecklingen av Universitetsholmen efter lyckosamma projekt i området, som bland annat Malmö Live och STUDIO. 

 

– Det är väldigt glädjande att starta Epic och fortsätta utvecklingen av Universitetsholmen. Epic erbjuder ett fantastiskt läge i kombination med moderna och hållbara lokaler samt en väl tilltagen atriumgård, säger Stefan Andersson, projektchef, Skanska Öresund.

 

I Epic står välmående och hälsa i fokus. Det är ett av Sveriges första kontorsprojekt som är registrerat för en WELL-certifiering. Certifieringen är baserad på sju års medicinsk och vetenskaplig forskning och utgår helt från hur den byggda miljön påverkar oss människor.

 

– Det som tilltalar oss kring just WELL är att det utgår från hur kroppens olika system påverkas av den byggda miljö man befinner sig i. Det handlar om den viktigaste tillgången för de allra flesta företag – dess anställda, säger Sofia Ekerlund, marknadsansvarig, Hälsa/WELL, Skanska Öresund.

alt
I januari 2015 meddelade Swedavia att Säve flygplats, eller Göteborg City Airport, läggs ned.

 

Platzer Fastigheter tecknar avtal med Serneke Fastighet om försäljning av Säve Depå, intill Säve flygplats i Göteborg, till ett underliggande fastighetsvärde om cirka 100 Mkr. Området ingick i Platzers förvärv från AB Volvo i slutet av förra året. Genom försäljningen fokuserar Platzer på de logistikfastigheter i Arendal och Torslanda, som också ingick i förvärvet från Volvo. 

 

Platzer Fastigheter och Serneke Fastighet tecknade i maj en avsiktsförklaring om försäljning av fastigheten Åseby 7:2, mera känd som Säve Depå, intill Säve flygplats i Göteborg, där Platzer är säljare och Serneke köpare, till ett underliggande fastighetsvärde om cirka 100 Mkr.

 

Nu är avtalet om försäljningen tecknat. Fastigheten säljs via en bolagsförsäljning. Tillträde sker 1 september 2017.

 

Platzer förvärvade Säve Depå från AB Volvo i december 2016, i en av Göteborgs största fastighetsaffärer någonsin. Fastighetsportföljen bestod av fastigheter i Arendal, Torslanda och Säve med ett fastighetsvärde om 2,8 Mdr kr.

 

Det aktuella markområdet på Säve, som omfattar omkring en miljon kvadratmeter, ligger i direkt anslutning till den fastighet som Serneke köpte i maj 2016. Sernekes totala sammanhängande markinnehav uppgår efter förvärvet från Platzer till omkring tre miljoner kvadratmeter utvecklingsbar mark.

 

– Området kring Säve flygplats och Säve Depå kommer att utvecklas bäst med en och samma ägare. Genom en försäljning av Säve Depå till Serneke Fastighet får området en stark ägare och vi på Platzer kan fullt ut fokusera på att utveckla våra logistikfastigheter i Arendal och Torslanda, säger P-G Persson, vd på Platzer Fastigheter.

 

– Vi ser stora utvecklingsmöjligheter för fastigheten på Säve. Med tillgång till mer mark skapar vi ännu bättre förutsättningar för att utveckla verksamheter som kommer staden och regionen till gagn, säger Krister Johansson, vd för Serneke Fastighet.

alt
Wallenstam ska uppföra 221 hyresrätter  och 54 bostadsrätter i Tyresö i hus med en gemensam takterrass utöver det vanliga.

 

Igår påbörjades byggnationen av 275 lägenheter i Tyresö officiellt när kommunstyrelsens ordförande Fredrik Saweståhl tillsammans med Wallenstams vd Hans Wallenstam genomförde spontning som en symbolisk start. Lägenheterna fördelas mellan 221 hyresrätter i projektet Allén och 54 bostadsrätter i projektet Terrassen Elva, som erbjuder en gemensam takterrass utöver det vanliga.

 

– Vi är väldigt glada över att nu vara igång med denna nyproduktion i Tyresö i två olika projekt som på olika sätt bidrar till stadsutvecklingen i Tyresö, säger Mathias Aronsson, vice vd på Wallenstam.

 

Båda projekten ingår i kvarteret Järnet 7 utmed Bollmora Allé i naturtäta Tyresö.  Hyresrätterna i Allén kommer att byggas i två olika kvarter med två lamellhus och ett punkthus per kvarter. Lägenheterna kommer att vara från 1 till 4 rum och kök med preliminär inflyttning 2019. Mellan husen kommer ett glastrapphus utformas för att ge ett fint ljusinsläpp. Hälften av lägenheterna kommer att förmedlas via Stockholms Bostadsförmedling och häften via Wallenstams bostadskö.

 

Terrassen Elva med 54 bostadsrätter i ett punkthus med tegelfasad och en takterrass med utsikt över Tyresö byggs i korsningen Bollmora Allé och Bollmora Gårdsväg. Projektet har fått sitt namn från den unika takterrassen på våning elva med fina möjligheter till social samvaro och närhet till naturen. Lägenheterna har öppen planlösning med kulörer som kommer igen i olika detaljer.

 

Lägenheterna i Terrassen Elva har en beräknad inflyttning under 2020. Designbyrån Note har ansvarat för och arbetat med koncept, kulörer och material. Arkitektbyråer är Sjögren Arkitekter för Allén samt Semrén och Månsson för Terrassen Elva.

alt
Lennart Sten är vd för Svenska Handelsfastigheter.

 

Svenska Handelsfastigheter förvärvar en portfölj om sju handelsfastigheter för en köpeskilling om cirka 530 Mkr av Standard Life Investments European Property Growth Fund, EPGF. Fastigheterna är belägna på fem orter; Falun, Västerås, Gävle, Huddinge och Kungsbacka med en uthyrningsbar yta om totalt knappt 31.100 kvm med ett hyresvärde om drygt 50 Mkr. 

 

Flertalet fastigheter är belägna vid lokala handelsplatser som bidrar till att skapa kundflöden; Erikslund i Västerås, Hemlingby Köpcentrum i Gävle, Kungens Kurva i Huddinge, Hede Fashion Outlet i Kungsbacka samt vid kasernområdet i Falun. Totalt finns 28 butiker i beståndet som är fullt uthyrda med möbel- och inredningskedjorna Jysk och Chilli, Intersport, klädkedjan Lager 157 samt Elgiganten som största hyresgäster.

 

Genom förvärven etablerar sig Svenska Handelsfastigheter på ytterligare två orter, Västerås och Kungsbacka och sammantaget finns Svenska Handelsfastigheter därmed i 47 kommuner i Sverige. På övriga tre orter är Svenska Handelsfastigheter etablerat sedan tidigare, vilket underlättar förvaltning och värdebyggande åtgärder långsiktigt.

 

– Detta är ett strategiskt förvärv som gör att vi etablerar oss i ytterligare två kommuner. Det är ett intressant förvärv då vi ser utvecklingsmöjligheter i flera fastigheter. Fastigheterna är välbelägna med god tillgänglighet samtidigt som butikerna ingår i sammanhang med andra attraktiva hyresgäster bland grannarna, säger Staffan Unge, affärsutvecklingsansvarig vid Svenska Handelsfastigheter.

 

Tillträde sker den 19 juni 2017.

 

Advokatfirman Glimstedt har varit rådgivare till köparen medan JLL och Linklaters har varit rådgivare till säljaren.

 

Svenska Handelsfastigheter är en fastighetsägare som i samverkan med detaljhandeln utvecklar attraktiva handelsplatser. Företagets ägare och finansiering är långsiktig, vilket ger möjlighet att driva verksamheten med ett långsiktigt perspektiv. Bolaget har grundats av Lennart Sten, Thomas Holm och Johan Röhss.

måndag, 05 juni 2017 12:05

“The Absolut Tower” byggs i Lund

alt
Totalentreprenören Thage i Skåne ska färdigställa The Absolut Tower i Lund i oktober/november i år.

 

I sommar påbörjas en ombyggnation av destilleriet i Nöbbelöv, Lund, där finspriten till Absolut Vodka produceras. Under en tid har fåglar från trakten byggt bo inne bland rören i anläggningen, lockade av värmen från produktionen och spillvetet på marken.

 

– Det har blivit ett arbetsmiljöproblem för våra anställda och för våra entreprenörer, framför allt vid underhållsarbete och reparationer. Vi tycker verkligen om fåglarna, och förstår att de vill bygga bo där det är varmt och gott om mat, men det här är inte rätt plats för det, säger Anna Schreil, Produktionsdirektör vid The Absolut Company i Åhus.

 

För att förhindra att fåglarna fortsätter att leva runt om destillationsanläggningen, kommer anläggningen att omges av en byggnad, skapad av ett masknät anpassat för att stänga ute de fåglar som har gjort fabriken till sitt bo; bland annat starar, duvor och svartfågel. Fabriksbyggnaden kommer bli något av ett landmärke för nordöstra Skåne, och för The Absolut Company är det viktigt att bevara känslan och estetiken.

 

– Det är viktigt att ombyggnaden lever upp till Absoluts standard. Det är en genomtänkt design och vi planerar även att utrustna byggnaden med någon form av dekorativ belysning. Det ska bli något som vi kan vara stolta över, säger Anna Schreil, som vill ge byggnaden namnet The Absolut Tower.

 

Projektet inleds i början av juni och det beräknas vara helt klart i slutet av hösten. Arbetet utförs av lokala företag, med Thage i Skåne AB som totalentreprenör.

 

Underentreprenörer i projektet är Plåtexpressen, Östra Vrams Smide, Dan Nilsson Tak, FASAB, PEAB, WSP, Sydel och BBB besiktning.

 

Arbetet inleds 5 juni och planeras att avslutas i månadsskiftet oktober/november i samband med slutbesiktning.

alt
Region City och Älvtornet vid station Centralen – Västlänkens mittuppgång. Illustration: TMRW Arkitekt Kanozi

 

alt

Region Citys första terrasser mellan Älvtornet och Jubileumstornet. Illustration: TMRW

 

alt

Region City med Älvtornet och Jubileumstornet från Nordstans nordsida. Illustration: TMRW

 

alt

Region City med Älvtornet från Frihamnen. Illustration: TMRW

 

Jernhusen har presenterat konceptet för nästa planerade satsning i Region City med en byggnad som kallas Älvtornet. Tornet ska bli 19 våningar högt och innehålla nya stationsfunktioner och kommunikationsnära arbetsplatser för en växande region. Tillsammans med Jubileumstornet, den satsning som Jernhusen presenterade förra året, möjliggörs förbindelsen mellan dagens Centralstation och västlänkens nya Station Centralen.

 

– Älvtornet är också andra steget i Region Citys stadsutveckling mot älven och vårt mål är att erbjuda attraktiva arbets- och mötesplatser i stationsnära lägen, säger Urban Hammarlund, regionchef affärsområde Stadsprojekt på Jernhusen.  Från tornet syns älven och operan och längre ned i huset möter byggnaden stationens utbud, Bergslagsparken och den nya Hisingsbron.

 

Lagom till att Göteborgs stad firar 400 år 2021 öppnar Jernhusen portarna till Jubileumssatsningen som presenterades 2016. Vid slutet av 2023, när Västlänken öppnar vid Göteborgs Centralstation, planeras Älvtornet stå klart.

 

Hjärtat i västra Sverige utgörs av stationsområdet i Göteborg – Region City. Här vill Jernhusen skapa en väl fungerande station och samtidigt bygga en stadsdel där regionen möter staden och gör det möjligt för fler att välja kollektivtrafiken. Just nu pågår ett samarbete mellan Jernhusen och Göteborgs Stad för att skapa en detaljplan för området.

 

Fakta Älvtornet  

17.000 kvm kontorsyta

2.000 kvm handel

Skede: Planprocess pågår

Byggstart: beräknas bli under år 2019

alt
James Seppäla, Blackstone, Therese Rattik, Areim, samt Kari Inkinen och Kaj-Gustaf Bergh, vd respektive styrelseordförande för Sponda.


alt
En av Spondas profilfastigheter, Hermes, ritad av arkitetkterna Grahn, Hedman och Wasastjerna och färdigställd 1889 på Aleksanterinkatu 19 i Helsingfors.


Blackstone har via Polar Bidco S.à r.l. och i samarbete med Areim (Areim Fund III), lämnat ett kontanterbjudande på samtliga aktier i det finska börsnoterade fastighetsbolaget Sponda. Styrelsen för Sponda har enhälligt beslutat att rekommendera erbjudandet och aktieägare som tillsammans representerar cirka 46,9 procent av aktierna i bolaget har beslutat att oåterkalleligen acceptera erbjudandet med förutsättning att sedvanliga villkor uppfylls.
    

– Vårt föreslagna förvärv utgör ytterligare ett steg i Blackstones långsiktiga strategi att investera i högkvalitativa fastighetsaktier och företag i hela Norden. Vi är glada över möjligheten att investera i fastighetsmarknaden i Finland och är glada över det starka stöd som vårt erbjudande har fått från Spondas styrelse, ledning och ledande aktieägare, säger James Seppälä, chef för europeiska fastighetsinvesteringar på Blackstone.
    

Sponda äger kommersiella fastigheter i Finlands största städer för cirka 3,8 miljarder euro (37 Mdr kr) och den uthyrningsbara ytan uppgick per den 31 mars till cirka 1,2 miljoner kvm. Bolagets största ägare är Sponda Mercator Invest, HC Fastigheter Holding och Varma Mutual Pension Insurance Company.
    

– Det här är en unik möjlighet för Blackstone och Areim att investera i en högkvalitativ fastighetsverksamhet i Finland. Vi tror på den finska marknaden: ekonomin växer återigen och vi är imponerade av landets entreprenörskap och kreativitet. Vi kommer att göra betydande investeringar i fastigheterna och säkerställa att de möter kundernas krav även i framtiden. Vi har samarbetat med Blackstone i 15 år i Norden och är säkra på att vi kan bidra till verksamhetens framtida tillväxt, säger Therese Rattik, vd Areim.
    

Blackstones och Areims kontanterbjudande, som sträcker sig till 14 juli, uppgår till 5,19 euro per aktie, vilket totalt motsvarar 1.763 MEUR (cirka 17,2 Mdr kr) och innebär en budpremie om 20,7 procent på stängningskursen den 2 juni. Räknat på Spondas justerade substansvärde (EPRA NNNAV) den 31 mars är premien 1,8 procent.
    

Kari Inkinen, vd och koncernchef i Sponda, ser med tillförsikt fram emot en lyckad budprocess och en fortsatt utveckling för Sponda med nya ägare:
– Med stöd av Blackstone utvecklar vi vidare vår verksamhet, våra fastigheter och vår portfölj. Vi kommer att fortsätta erbjuda högkvalitativa affärslokaler och arbetsmiljöer till våra kunder.
    

Kaj-Gustaf Bergh, styrelseordförande i Sponda, tillägger:
– Anbudet är ett erkännande av Spondas tydliga fokus på högkvalitativa kommersiella fastigheter i tillväxtområden och i synnerhet Helsingfors Central Business District. Styrelsen i Sponda anser att anbudsförfarandet är i allra högsta intresse för alla aktieägare.