2 maj 2024

Redaktionen

fredag, 09 juni 2017 18:08

Gremio, ny huvudägare i Real Holding

alt
Lars Olsten, grundare och partner i fastighetsbolaget Newcap AB.

 

 

Real Holding har haft det motigt på börsen. Bolaget börsstoppades bland annat i oktober förra året på grund av att bolaget misslyckats med att finansiera ett förvärv i Örnsköldsvik. Börsstoppet hävdes och Real Holding, som är noterat på NGM, har sökt en ny aktiv huvudägare efter ett resultat 2015 som visade en förlust om –27 Mkr, när tillgångarna angavs till 359 Mkr med en soliditet om 17,18 procent.


Nu har Real Holding fått en ny huvudägare som är Gremio Fastigheter AB, som har förvärvat totalt 1.410.000 stamaktier av serie A.

 

Aktierna har förvärvats av såväl Kvalitena AB (publ) samt av Tuve Holding AB, som tidigare ägt vardera 705.000 A-aktier. Gremio Fastigheter AB är efter förvärvet största ägare sett till rösterna, med 20,32 procent av rösterna i Real Holding samt 9,30 procent av kapitalet.

 

Lars Olsten, som är vd i Gremio Fastigheter, är även grundare och partner i fastighetsbolaget Newcap AB som förvaltar, utvecklar och producerar fastigheter i mellersta och södra Sverige.

 

Bland Real Holdings projekt kan nämnas ett projekt om 105 lägenheter i Linköping och 65 lägenheter i Riksten. Olsten har trettio års erfarenhet från organisationsutveckling, finansiering och ekonomistyrning i olika verksamheter, både som anställd och i egen regi.

 

Styrelseordförande i Gremio Fastigheter är Mats Jämterud som dels var medgrundare och tidigare vd för Arlandastad Holding AB som utvecklar Stockholm Airport City, dels är styrelseordförande i Umida Group (publ) som nyligen genomgått en framgångsrik turn-around under Jämteruds ledning.

 

– Vi ser en stor dold potential i Real Holding som vi tillsammans med erkänt skickliga individer och bolag i vår närmsta krets. Vi har som ambition att innan sommaren kunna presentera en reviderad plan och strategi för bolaget och vi har redan påbörjat det arbetet tillsammans med bolagets ledning, säger Mats Jämterud, styrelseordförande i Gremio Fastigheter.

 

– Vi är mycket positiva över att äntligen ha fått in en stark storägare med tydliga ambitioner och som i nära samarbete med oss aktivt kommer in och bistår oss i utvecklingen av bolaget, säger Daniel Andersson, vd för Real Holding.

 

Real Holdings hyresintäkter för Q1 2017 uppgick till 13,8 Mkr (5,0). Driftnettot steg till 7,1 Mkr (2,6). Bolagets förvaltningsresultat ökade under Q1 till 2,2 Mkr (-3,5).

 

Efter pressmeddelande om en ny huvudägare steg aktien under fredagen i Real Holding med drygt 12 procent till 2,70 kr.

alt
Stadsrum äger 5 citygallerior. Från vänster: 15-huset i Karlstad, Domino i Norrköping, Galleri Duvan i Karlstad, Kvarteret Igor i Västerås och Mittpunkten i Östersund.

 

Alecta har förvärvat hälften av Kevas aktier i Stadsrum Fastigheter AB. Efter förvärvet äger Alecta och Keva 49 procent var av bolaget. Resterande 2 procent ägs av HEA Property Holding.

 

Ägarnas målsättning är att skapa betydande tillväxt av fastighetsbeståndetgenom förvärv och utveckling.

Stadsrum Fastigheter är ett svenskt onoterat fastighetsbolag som ska förvärva, förvalta och utveckla kommersiella fastigheter i Sverige.

 

Stadsrum Fastigheter har idag ett fastighetsbestånd bestående av citygallerior och blandfastigheter värderade till drygt 2 Mdr kr. Stadsrum Fastigheter förvaltas av HEA Property Partner AB.

 

HEA är ett team med mångårig erfarenhet från förvaltning, uthyrning, förädling samt utveckling av kommersiella fastigheter med tyngdpunkt inom handel.

alt
Stina Lindh Hök, transaktionschef på Hemfosa.

 

Hemfosa har tecknat avtal med Fem Hjärtan Holding AB om förvärv av en fastighetsportfölj med tio fastigheter centralt belägna i Halmstad till ett underliggande fastighetsvärde om 1.066 Mkr.


Merparten av hyresintäkterna kommer från samhällshyresgäster, bland andra Halmstad kommun och Skatteverket. Hemfosa ser utvecklingsmöjligheter i fastighetsportföljen som även ger en bra utgångspunkt för att kunna fortsätta växa på orten. Pangea


Property Partners har varit rådgivare åt Fem Hjärtan Holding i transaktionen.

 

Samtliga fastigheter i affären är mycket centralt belägna i Halmstad. Merparten är kontorsfastigheter med samhällshyresgäster och 66 procent av de totala hyresintäkterna i portföljen kommer från offentliga hyresgäster. De tre största hyresgästerna är Halmstad kommun, Skatteverket och Länsstyrelsen i Halmstad som tillsammans står för 38 procent av hyresintäkterna. 

 

Den genomsnittliga återstående avtalslängden är 2,0 år och uthyrningsgraden uppgår till cirka 90 procent. Tillträde till fastigheterna beräknas ske den 1 september 2017. 

 

– Vi är glada att Hemfosa nu kan genomföra ytterligare ett större portföljförvärv med stor andel samhällsfastigheter i Sverige. Det här är fastigheter med riktigt bra lägen i Halmstad, en ort som växer och utvecklas och där vi gärna vill bli större. Vi ser goda möjligheter att utveckla fastigheterna genom ökad uthyrning till fler offentliga verksamheter och fastigheterna omfattar även en del mark som kan bli aktuell för nybyggnadsprojekt. Sammantaget en perfekt affär för Hemfosa, säger Stina Lindh Hök, transaktionschef på Hemfosa. 

 

Fem Hjärtan, säger i ett pressmeddelande, att bolaget är glada över att kunna lämna över fastigheterna till en välrenommerad specialist på förvaltning av lokaler med offentliga verksamheter i.

 

Samtidigt skapar försäljningen mycket goda förutsättningar för Fem Hjärtan Holding att satsa vidare på fler fastighetsinvesteringar inom kontor, vård och bostäder inom regionen. Fem Hjärtan Holding kommer initialt att påbörja en nybyggnad av ett centrumkvarter i Halmstad jämte ett flertalet bostadsprojekt i Skåne.

fredag, 09 juni 2017 08:30

Pangea ska sälja Karolinska i Solna

alt
Karolinska sjukhusets huvudbyggnad färdigställdes år 1940. Arkitekter Sven Ahlbom och Sven Malm.

 

alt

Det är huvudbyggnaden för Karolinska Universitetsjukhuset i Solna som ska byggas om till bostäder. Astrid Lindgrens Barnsjukhus ska vara kvar.

 

alt

En visionsbild över Nya Hagastaden. Illustration: WSP.

 

Pangea har fått det stora och prestigefulla uppdraget att sälja Karolinska Universitetssjukhuset i Solna. Stockholms läns landsting har antagit Pangeas offert för försäljningen, före bland andra Catella, NAI Svefa, Rosengren & Co, CBRE och Brunswick (Leimdörfer). Syftet med försäljningen är att Karolinskas huvudbyggnad ska förvandlas till cirka 1.000 bostäder. Huvudbyggnadens fasad får inte rivas då den är skyddsklassad.

 

Under våren i år förklarade i år Paul Lindquist (M), landstingsråd, Stockholms läns landsting, att många spekulanter finns för att förvärva huvudbyggnaden om cirka 110.000 kvm, med ett förväntat pris om cirka 8 till 10 Mdr kr.

 

Försäljningen ska ske i två steg. Först ska byggrätterna i sjukhusområdet säljas med en tilläggsköpeskilling och när detaljplanen är klar slutförs affären. Denna affär kan möjligen bli klar till våren 2019.

 

Totalt ska Hagastaden innehålla cirka 6.000 nya bostäder, varav cirka 3.000 bostäder på Solnasidan. De första lägenheterna i Hagastaden, uppförda av Einar Mattsson, har inflyttning i år.

 

Solnas har ett planprogram som totalt ska rymma 3.000 lägenheter och ge 150.000 kvm lokaler på sjukhusområdet. Området närmast E4:an är bullrigt och lämpar sig bäst för lokaler. Men för övrigt passar sjukhusområdet för bostäder, särskilt när den nya tunnelbanestationen Hagastaden är färdigställd år 2025. TM

alt
Lennart Karlsson, vd för HEBA och konstnären Ann Frössén.

 

alt

Från vänster Ylva Rosvall, arkitekt, Inga Varg, arkitekt, Lennart Karlsson, vd för HEBA, och Magnus Ekström, förvaltare på HEBA.

 

 

alt

Fotocollage på glas av Ann Frössén. Titel: Green Trees and Birds. Bredd 260 cm och höjd 130 cm.

 

alt

Tre fåglar gjutna i brons och handmålade. Fåglarna är blåmes, rödhake juvenil och turkduva.

 

alt

Från vänster ansvarig arkitekt Ylva Rosvall och Ann Frössén.


Under torsdagen invigde HEBA den konstnärliga gestaltningen i fastigheten Sonfjället 1 på Bobergsgatan 55-65 i Norra Djurgårdsstaden. Under invigningen deltog bland annat konstnären Ann Frössén, Lennart Karlsson, vd för HEBA samt arkitekterna Inga Varg och Ylva Rosvall, tillsammans med ett stort antal hyresgäster.

 

Den konstnärliga gestaltningen i Sonfjället 1 består av stora fotocollage på glas utomhus, i entréportalerna, föreställande ekar, björkar, lönnar, aspar och körsbärsträd, som växte på byggarbetsplatsen, men som numera inte finns. Vidare finns i trapphusen turkduva, blåmes och rödhake, gjutna i brons och handmålade.

 

Tomträtten Sonfjället 1, omfattande 4.885 kvm med 72 klimatanpassade lägenheter, 37 garageplatser samt 800 kvm lokaler, byggstartades i januari 2015 och färdigställdes med inflyttning i december 2016. HEBA engagerade Skanska som totalentreprenör för projektet och byggnaderna har miljöcertifieras enligt Miljöbyggnad Silver.

 

Läget för Sonfjället 1 är ett av det bästa i Norra Djurgårdsstaden, helt nära Husarviken. Fastighetens tak har utformats med växthus och odlingslotter samt en gemensam uteplats. Detta tak ger byggnaderna generösa och grönskande uterum som annonserar områdets miljöprofil och ansluter till den intilliggande Nationalstadsparken. Socklar i natursten och betong ger husen tyngd som matchar de befintliga tegelbyggnaderna i området, ritade av Ferdinand Boberg. Balkongfronterna har klätts i plåt med olika perforering och gräng. Sonfjället har ritats av Varg arkitekter.

 

HEBA har som föresats att hålla högsta klass i kvalité och miljötänkande i sin nyproduktion samt i det stora Rot-program som bolaget har och vilket resulterat i högkvalitativa lägenheter. Denna högsta klass i bostadsproduktion är Sonfjället 1 ett tydligt bevis på. TM


alt
I Etapp 3 av Rosendal i Uppsala ska det byggas 1.200 lägenheter, varav Cenera och Dreems förslag omfattar 500 lägenheter. Bild: Dreem Arkitekter

 

Fastighetsbolaget Cernera och Dreem Arkitekter har vunnit en markanvisningstävling i Uppsala om totalt 500 lägenheter. Det vinnande förslaget innefattar Rosendal Etapp 3 – en tomt i hjärtat av den centralt belägna stadsdelen Rosendal i Uppsala. Kvarteret är utformat i massivträ med hög hållbarhetsfaktor och en varierande struktur på fastigheten.

 

Etapp 3 ligger kring Rosendals torg, mellan Torgny Segerstedts allé och Rosendals skola. Via de sammanlänkade parkerna kopplas etappen till både Stadsskogen och Kronparken, som båda har höga natur- och rekreationsvärden. Totalt uppskattas etapp 3 kunna inrymma cirka 1.200 lägenheter varav cirka 500 lägenheter ingick i markanvisningstävlingen. De vinnande förslagen från markanvisningstävlingarna i etapp 1 och 2 har präglats av småskalighet och kreativitet. Tanken är att etapp 3 ska upplevas som en naturlig fortsättning på föregående etapper.

 

Kvarteret Rosendal Etapp 3 ska uppmuntra till att både äldre och unga kan bo tillsammans. I förslaget ingår en vinterträdgård med gemensamt växthus/orangeri med möjlighet till skafferi och kompostering på gården. Bottenvåningarna är aktiva och transparenta, här finns glasade cykelrum och tvättstugor med övriga gemensamma ytor som uppmuntrar till social samvaro bland de boende.

alt
Bland större hyresgäster i Lassabacka handelsområde märks Rusta, Harald Nyborg, Jem & Fix och Vagabond.

 

Fortinova förvärvar delar av det populära handelsområdet i kvarteret Valen vid Lassabacka samt en kontorsfastighet i Kvarnagårdens industriområde, utanför Varberg. Säljare är Bygg-Göta. Den förvärvade uthyrningsbara ytan är 15.500 kvm med ett årligt hyresvärde om 12 Mkr. Det underliggande fastighetsvärdet är cirka 146 Mkr och fastigheterna tillträdes den 2 juni 2017.

 

– Lassabacka har en stark position som halvextern handelsplats i Varberg. Vi ser goda möjligheter att vidareutveckla området för att attrahera såväl ytterligare hyresgäster som besökare, säger Anders Johansson, vd för Fortinova.

 

Fortinova avser att långsiktigt stärka handelsområdet som destination i regionen i samarbete med ägare till grannfastigheterna samt med Varbergs kommun.

 

I maj genomförde Fortinova en kontant nyemission om cirka 50 Mkr. Bygg-Göta utökade då sitt ägande genom sitt helägda dotterbolag Kastellporten AB, vilket gör dem till en av de större aktieägarna i Fortinova.

 

Extern värdering visar att Fortinovas fastighetsbestånd, efter tillträdet, uppgår till drygt 1 Mdr kr.

 

Fortinova grundades år 2010 av Anders Johansson och Anders Valdemarsson med ambitionen att förvärva fastigheter med starka kassaflöden för en långsiktig förvaltning.

alt
Af Klint som är beläget i Karlskrona centrum, är ett kombinerat servicehus och omvårdnadsboende. Det finns fyra gruppboende med 42 lägenheter och två våningar med 34 servicelägenheter. Det finns en innegård och närliggande frisörer, fotvård, mataffärer, jourbutik och parker. Fastigheten har under hösten 2014 renoverats med ny belysning och innertak i entréplan.

 

Karlskrona växer och det innebär ett ökat behov av bostäder. För att möta efterfrågan på bostadsmarknaden har Karlskronahem fått ett uppdrag av Karlskrona kommun att bygga 400 nya hyresrätter. Som delfinansiering av nybyggnationen togs nyligen ett fullmäktigebeslut om fastighetsförsäljning och Karlskronahems styrelse har nu beslutat om de fastigheter som omfattas av försäljningen. Försäljningen omfattar 265 hyresrätter och 3 omsorgsboenden.

 

De hyresrätter som ska säljas är: Amiralitetstorget 25 (Trossö), Wachtmeistergatan 28 A, B, C, (Björkholmen), Tromtögatan 2 A-B, 4 A-B, 6 A-B, 14,16,18 och 20 (Saltö), Haglövägen 1 A-B (Saltö), Tingsvägen 13,15,17 A-D (Lyckeby), Toras väg 2-16 (Verkö) samt Rävalyckan 1,3,5 (Tving)

De tre omsorgsboenden som ska säljas är: Af Klint (Trossö), Elineberg (Rödeby) och Fredriksdal (Nättraby).

torsdag, 08 juni 2017 11:19

Veidekke byggstartar Uppsala View

alt
Veidekke Bostad och Rikshem säljer nu 80 bostadsrätter i ett hus om 16 våningar i Gränby, Uppsala. Bild: White arkitekter.

 

Veidekke byggstartar Uppsala View, som ska bli stadens högsta flerbostadshus om 16 våningar. Fastigheten innehåller 80 bostadsrättslägenheter som ska stå inflyttningsklara under våren 2019. Projektet drivs i ett samarbete mellan Veidekke Bostad och Rikshem.

 

Uppsala View ligger i stadsdelen Gränby, nära till centrala Uppsala. I området pågår en omfattande nybyggnation av bostäder, kontor och butiker. Medan merparten av planerad nybyggnation pågår längs Råbyvägen ligger Uppsala View i slutet av en återvändsgata i direkt anslutning till trafikfria grönområden, skolor, förskolor och andra faciliteter.

 

Projektet, som nu är säljstartat, har en takterrass i söderläge. 

 

torsdag, 08 juni 2017 10:57

Lars Holm, ny vd för Offentliga Hus

alt

                                                                                                                                      

Den 1 juni tillträdde Lars Holm som vd för Offentliga Hus, Fastators största innehavsbolag. Han har en bakgrund inom bank och finans och har de senaste 18 åren arbetat som bankdirektör inom Handelsbankens kontorsrörelse, med totalansvar för fem olika bankkontor. Lars Holm har lång erfarenhet av att bistå såväl kommunala och börsnoterade fastighetsbolag som privatägda fastighetsentreprenörer genom hela affären – från finansiering till betalningar och investeringsfrågor.  

 

Offentliga Hus äger för närvarande samhällsfastigheter till ett värde av 2,25 Mdr kr och målsättningen är att öka tillväxttakten inom området ytterligare.

 

– Offentliga Hus ska växa genom fler förvärv och jag och styrelsen är övertygade om att Lars är rätt person att leda verksamheten framåt. Genom sina år inom banken har han god kunskap om hur man driver fastighetsaffärer från ax till limpa, säger Joachim Kuylenstierna (bilden ovan), vd för Fastator.