2 maj 2024

Redaktionen

alt
Våren 2019 flyttar Migrationsverket till Castellums Citypassage i Örebro. Citypassagen kommer att rymma totalt cirka 1.000 arbetsplatser och är ett av Castellums största utvecklingsprojekt med en total investering om 420 Mkr.

 

Migrationsverket samlar all sin verksamhet i Örebro på en adress. Från och med våren 2019 flyttar verket till nya lokaler i Castellums nyproduktionsprojekt Citypassagen, alldeles invid resecentrum.

 

– Genom att samlas får vi bättre förutsättningar att samarbeta internt och ge bättre service till våra sökande. Med närhet till kollektivtrafik blir det också mycket enklare för våra sökande att ta sig till oss, säger Magnus Önnestig, regionchef på Migrationsverket.

 

Migrationsverket finns i dag på fyra olika adresser i Örebro. I de nya lokalerna – på totalt 2.600 kvm – skapas 100 arbetsplatser i en öppen planlösning samt en besöksdel i markplan med egen entré. Hyresavtalet löper över sex år.

 

– Vi är glada att vi nu får detta förtroende från Migrationsverket – och kan samtidigt konstatera att efterfrågan på moderna och effektiva lokaler är fortsatt stark i Örebro, säger Per Gawelin, affärsområdeschef i Castellum Örebro.

 

Citypassagen kommer att rymma totalt cirka 1.000 arbetsplatser och är ett av Castellums största utvecklingsprojekt; totalinvesteringen uppgår till 420 Mkr.

 

Fastigheten har en tydlig miljöprofil. Några exempel: fasaden får solceller och regnvatten kommer att samlas in och användas för att spola toaletterna, vilket rönt stort intresse eftersom färskvattenförsörjningen är en högaktuell fråga i Örebro.

 

Om Castellum

Castellum är ett av de största börsnoterade fastighetsbolagen i Sverige med ett totalt fastighetsvärde om cirka 70 Mdr kr. Fastighetsbeståndet består av kommersiella lokaler för kontor, butik, lager och logistik i 17 städer, med en total uthyrningsbar yta om 4,3 miljoner kvm.

I Örebro äger och förvaltar Castellum 60 fastigheter om sammanlagt 400.000 kvm till ett värde om cirka 5.800 Mkr.

alt

                                                                                                                                          

Louise Lökholm Klasson (bilden) tillträder som vd för Swecos anläggningsverksamhet med cirka 800 medarbetare i Sverige. Ann-Louise Lökholm Klasson har arbetat i Sweco sedan 2008, bland annat som vd för Swecos installationskonsulter och som koncernansvarig för integrationen av Grontmij-förvärvet. Den senaste tiden har hon arbetat som Sweco Sveriges COO, Chief Operating Officer, med övergripande ansvar för affärsstödet.

 

– I Ann-Louise får vi en dotterbolags-vd som lyckas förena gedigen kund- och affärsförståelse med ett stort fokus på medarbetarna. Med henne vid rodret har vi de bästa förutsättningarna för att verksamheten ska fortsätta utvecklas positivt, säger Åsa Bergman, vd Sweco Sverige.

 

– Vår anläggningsverksamhet har växt kraftigt de senaste åren, det är högtryck på marknaden och mycket händer i branschen. Jag ser fram emot att leda verksamheten och alla medarbetare mot fortsatt utveckling och framgång, säger Ann-Louise Lökholm Klasson.

 

Ann-Louise Lökholm Klasson tillträder som vd omgående.

 

Johan Dozzi, som har varit dotterbolags-vd sedan 2008, lämnar Sweco, för att blir ny vd och koncernchef för Tyréns.

 

– Johan Dozzi har arbetat i företaget i drygt två decennier och har spelat en viktig roll för Swecos utveckling i Sverige, i synnerhet när det gäller vår starka ställning på infrastrukturmarknaden. Jag vill rikta ett varmt tack till Johan och önskar honom allt gott framöver, säger Åsa Bergman.

tisdag, 13 juni 2017 12:41

Vasakronan hyr ut 3.500 kvm i Kista

alt
Transportstyrelsen flyttar till 3.500 kvm i Kista Entré i april 2018. Kista Entré, färdigställd år 2002, omfattar totalt cirka 37.000 kvm kontorslokaler.


Vasakronan har kontrakterat Transportstyrelsen på 3.500 kvm motsvarande två våningsplan i kontorsfastigheten Kista Entré. Fastigheten blir bas för den delen av Transportstyrelsens verksamhet som är lokaliserad till Stockholmsområdet. Inflyttning sker den 1 april 2018.
    

Ifjol etablerade sig både Nordea och ABB Business Center Stockholm i samma fastighet.
    

– Intresset för Kista är stort och ökar stadigt, det ser vi på uthyrningsgraden som ökat successivt och nu ligger på 95 procent för vårt bestånd i området. Det är ett dynamiskt område med goda kollektivtrafikförbindelser vilket gör det till ett attraktivt alternativ till Stockholm city, säger Ronald Bäckrud, chef region Stockholm Vasakronan.
    

Med en ägarandel som motsvarar 20 procent av beståndet i Kista är Vasakronan en av de största fastighetsägarna i området och tillsammans med andra aktörer finns konkreta planer för att utveckla området ytterligare.
    

Kista ska alltmer utvecklas till en urban plats som lever dygnets alla timmar. Kontorsbebyggelsen ska blandas upp med mer service, restauranger och bostäder. De olika fastighetsägarna planerar bland annat för totalt 6.000 bostäder. Nyligen tecknade Vasakronan en avsiktsförklaring med Aros Bostad med målet att utveckla ett flerbostadshus i ett av Kistas med attraktiva lägen, kvarteret Hekla, i hörnet Kistagången och Isafjordsgatan.
    

– Totalt har Vasakronan 125.000 kvm byggrätter i området som vi kan utveckla på sikt. Det kommer att lyfta Kista ytterligare och göra det till ett ännu mer attraktivt område för både boende och företag, säger Ronald Bäckrud.

tisdag, 13 juni 2017 12:34

Index säljer för 232 Mkr i Florida

alt
Lägenhetskomplexet Riverwalk Pointe i Jupiter, Florida, USA.


Index Investment Group och Eastwind Development LLC säljer Riverwalk Pointe vid Mangrove Bay Way, ett exklusivt lägenhetskomplex bestående av seniorlägenheter. Komplexet ligger vid 1026 South US Highway 1 i hjärtat av Jupiter, Florida, bara en kort promenad från Jupiter Intracoastal Waterway och havet. Fastigheten såldes för 26,75 MUSD (232 Mkr), med ett enhets pris på 257.000 dollar, till Pleasant Valley Market Place LLC.
    

Index och Eastwind köpte fastigheten och omgivande parkering i slutet av 2012 och avslutade arbetet med att utveckla fastigheten i början av 2014. Fastigheten är på 4,67 hektar och ligger i hjärtat av Jupiter, ett stenkast från vattnet och restauranger. Komplexet har 104 lägenheter. Förutom lägenheterna finns det bekvämligheter så som klubbhus, pool, spa och gym samt tillgång till närliggande strand och Jupiter Riverwalk.
    

Index har gjort betydande investeringar på hyresmarknaden för flerfamiljshus och kommersiella ytor i Florida. Det Jupiter-baserade fastighetsbolaget har sjutton projekt utspridda från centrala Florida ner till The Keys.

måndag, 12 juni 2017 17:52

Vasakronan lånar 2 Mdr kr av EIB

alt
Finansieringen från EIB är är en kvalitetsstämpel, menar Fredrik Wirdenius, vd på Vasakronan.

 

Europeiska investeringsbanken (EIB) kommer att bidra med upp till 200 miljoner euro till det svenska fastighetsbolaget Vasakronan. Lånelikviden kommer att användas för uppförandet av en nära-nollenergibyggnad (NNE-byggnad) i Göteborg samt renoveringen av ett byggnadskomplex i Stockholm så att de möter NNE-kraven.

 

– Vi är stolta över att stödja Vasakronans initiativ, eftersom klimatåtgärder står högt upp på Europeiska investeringsbankens dagordning, säger Romualdo Massa Bernucci, direktör för EIB:s utlåning till de nordiska länderna. EU-direktivet om byggnaders energiprestanda innebär att såväl bostads- som kontorsbyggnader måste motsvara krävande standarder inom en snar framtid. Eftersom byggnader globalt står för en stor del av koldioxidutsläppen är det viktigt att göra dem mer energieffektiva för att minska vårt klimatavtryck i de stora städerna.

 

Lånet syftar framför allt till att stödja byggnads- och renoveringsprojekt motsvarande en investering om totalt 437 miljoner euro. En del avser byggandet av den nya fastigheten

 

Platinan i närheten av Göteborgs centralstation, den andra avser renoveringen av Sergelhuset på Norrmalm i centrala Stockholm så att byggnaden möter NNE-standard.

 

– Finansieringen från EIB är mycket konkurrenskraftig, och eftersom banken väldigt noggrant granskar de projekt som den finansierar är lånet en kvalitetsstämpel för Vasakronan som varumärke, säger Fredrik Wirdenius, Vasakronans vd. Dessutom innebär varje låneprocess ett omfattande internt samarbete mellan vår finansavdelning, hållbarhetsexperter och teknisk personal. Därmed uppstår nya frågor som ger oss nya perspektiv och insikter. Det ökar engagemanget ytterligare.

Eftersom klimatåtgärder är en huvudprioritering för EIB ligger Vasakronans arbete med att uppföra och renovera byggnader enligt NNE-standard helt i linje med bankens strategi. EIB har nyligen gett stöd till flera liknande projekt i Sverige, Finland och Tyskland.

alt
SHH Bostad har vunnit en markanvisningstävlingen för bostäder vid koloniområdet i Alby, Botkyrka.

 

alt

Gabriel Melki (S), samhällsbyggnadsnämndens ordförande i Botkyrka.

 

Av åtta kvalificerade bidrag till markanvisningstävlingen för bostäder vid koloniområdet i Alby vann SHH Bostad. Det vinnande förslaget är omsorgsfullt utfört och väl avvägt när det gäller skala, karaktär och byggnadstyper, säger Botkyrka kommun i ett pressmedelande.

 

– Det har varit ett stort intresse för den här markanvisningstävlingen, området är attraktivt och många företag är intresserade av att investera i bostadsutveckling i Botkyrka kommun. Vid anbudsöppningen blev vi mycket positivt överraskade över hur goda affärsmöjligheter marknaden ser i Botkyrka i dag, säger Antonio Ameijenda, mark- och exploateringschef Botkyrka kommun.

 

Kommunen eftersträvar en blandning av olika upplåtelseformer där den minst förekommande upplåtelseformen i stadsdelen ska vara den mest förekommande i tävlingsförslaget, vilket i detta fall innebär fler bostadsrätter och äganderätter i området.

 

– Detta är fortsättningen i att bygga nya Botkyrka. Vi har som mål att bygga 4.000 nya bostäder, nya hem, på fyra år och låta Botkyrkastaden växa fram. Denna ambition bygger på att alla ska kunna hitta en bostad som passar dem, i sin egen stadsdel, säger Gabriel Melki (S), samhällsbyggnadsnämndens ordförande.

Förslaget innebär att bostäderna byggs runt koloniområdet.

 

– SHH Bostads förslag visar att den nya bebyggelse har en tydlig idé när det gäller relationen mellan bebyggelse och koloniområde. Det är viktigt att odling kan fortsätta att bedrivas på platsen och att koloniområdet integreras i stadsdelen, säger Per-Anders Framgård, utvecklingschef Botkyrka kommun.

 

Nu startar förberedelser av detaljplaneuppdraget mellan kommunen och SHH Bostad. Byggstart bedöms kunna ske tidigast 2018.

alt
Pontus Rode, Transaktionsansvarig på Heimstaden.

 

Heimstaden har avtalat om att förvärva 1.601 lägenheter av det kommunala bolaget Bostaden i Umeå, med fastigheter i Carlshem och Mariehem. Fastighetsbeståndet i Umeå utgörs nästan uteslutande av bostäder om totalt 82.255 kvm uthyrbar yta. I förvärvet ingår även en byggrätt om cirka 150-200 lägenheter.Det totala fastighetsvärdet, inklusive mark, har avtalats till 1.155 Mkr före avdrag  latent skatt, motsvarande cirka 14.000 kr/kvm. Den genomsnittliga hyran uppgår till cirka 1.000 kr/kvm med ett initialt driftnetto om cirka 44,6 Mkr

 

– Jag är glad och oerhört tacksam för att Heimstaden fått möjlighet att förvärva ett fint och välskött bestånd av det kommunala bostadsbolaget Bostaden i Umeå. Vi har under en längre tid tittat på möjligheten att komma in på Umeås fastighetsmarknad, förvärva ett fint bostadsbestånd och bli en aktör i Umeås fortsatta tillväxt. De är roligt för oss att ta över stafettpinnen och därmed fortsätta utveckla dessa fastigheter för framtiden och med omtanke för våra kunder”, säger Pontus Rode, Transaktionsansvarig på Heimstaden.

 

Tillträde är planerat till den 1 oktober med reservation för beslut som ska tas i Kommunfullmäktige den 19 juni.

 

Heimstaden har under 2017 gjort stora förvärv ibland annat av Henrik Ståhl i Norrköping för 1,54 Mdr kr, men även i Köpenhamn, Malmö, Uppsala, Lund och Falköping. Heimstaden förhandlar även om att bli stor delägare i allmännyttan på Ekerö. Under år 2016 köpte Hemstaden i bland annat Köpenhamn Norrköping, Växjö, Ystad, Luleå och Värnamo.

 

alt
I kvarteret H i hjärtat av Rosendal i Uppsala ska Balder bygga 110 bostäder. Bild: White arkitekter

 

Balder projektutveckling har vunnit en markanvisningstävling för kvarteret H2 i Rosendal i Uppsala. Totalt beräknar Balder bygga 110 lägenheter, från 1 rum och kök om 26 kvm till 4 rum och kök om 99 kvm. Den totala ytan är 10.640 km BTA med en boarea om 6.690 kvm och en lokalarea om 671 kvm. Arkitekt är White.

 

Kvarteret H2 ligger i hjärtat av Rosendal, i direkt anslutning till torget, parken, kulturhuset och huvudgatan där bussen stannar. Det är nära till allt i kvarteret och det är enkelt att leva hållbart tack vare det strategiska läget och de värdefulla och nödvändiga faciliteter som finns i kvarteret.

 

White har ritat byggnaderna som är placerade vid två viktiga offentliga rum och de två höga gavlarna får ett tydligt fokus och riktning mot dessa. Det högsta i 8 våningar mot torget och det lite lägre mot parken. Byggnaden längs huvudgatan ges en vertikal indelning och modelleras till tre höga volymer genom avgränsande indragna partier med avvikande fasadmaterial och lägre takfotshöjd. Sockelmotivet längs gatan är i två våningar för att ge fasaden behagliga proportioner.

 

Caféet mot torget är i två våningar för att signaleras tydligt, ge en stor öppenhet och proportionalitet mellan bottenvåning och balkongpartiet i trä. Materialet i sockeln är skiffer och de höga delarna är klädda med ljust tegelspån.

 

Byggnaderna ska certifieras lägst som Miljöbyggnad Silver, Svanen.

måndag, 12 juni 2017 15:12

Hemfosa köper i Karlskrona för 750 Mkr

alt
I Hemfosas förvärv ingår bland annat Kanslihuset ut mot Drottninggatan i Karlskrona. I denna fastighet är Boverket hyresgäst. Kanslihuset byggdes antagligen 1818, och var fram till 2000-talet en del av Bataljon Sparre. I förvärvet ingår även lokalerna för Clarion Collection Hotel vid Skeppsbrokajen intill gästhamnen i Karlskrona, Kustbevakningens lokaler på Stumholmen, Polismyndigheten i city, där även Åklagarmyndigheten och Kriminalvården huserar. Enligt Sydöstran äger nu Hemfosa fastigheter i centrala Karlskrona, Trossö, för 1,1 Mdr kr.

Hemfosa har tecknat avtal om förvärv av en fastighetsportfölj om 19 fastigheter i Karlskrona till ett underliggande fastighetsvärde om 750 Mkr, med merparten av hyresintäkterna från samhällshyresgäster. De tre största hyresgästerna är Polismyndigheten, Boverket och Kustbevakningen. Som en del av förvärvet övertar Hemfosa ett obligationslån om 473 Mkr med löptid till den 1 april 2018. Slutförandet av förvärvet är villkorat av att 75 procent av befintliga obligationsägare accepterar förändringar i obligationsvillkoren relaterat till transaktionen samt beslut av Hemfosas styrelse den 13 juni 2017.

 

Hemfosa förvärvar Galliaden Holding AB med 19 fastigheter om totalt cirka 62.300 kvm, 17 av fastigheterna är belägna i centrala Karlskrona, merparten är kontor med samhällshyresgäster med Polismyndigheten, Boverket och Kustbevakningen som största hyresgäster. Ett hotell ingår i portföljen samt sju markfastigheter.

 

Säljare är Nordlys AB. Det totala fastighetsvärdet uppgår till 750 Mkr och de årliga hyresintäkterna uppgår till cirka 71 mkr varav cirka 72 procent kommer från offentliga hyresgäster.

Som en del av förvärvet övertar Hemfosa ett obligationslån om 473 Mkr med löptid till 1 april 2018 och en fast ränta om 5,75 procent. Med en räntekompensation från säljaren blir räntan 3,6 procent fram till refinansieringen i april 2018.

 

Genomsnittlig avtalslängd är 2,6 år och uthyrningsgraden uppgår till 90 procent. De fem största hyresgästerna står för 50 procent av det totala hyresvärdet. Fastigheterna förväntas tillträdas den 30 juni 2017.

 

– Nu stärker vi Hemfosas ställning ytterligare inom samhällsfastigheter i Sverige. Vi är mycket glada över att förvärva en fin fastighetsportfölj i den växande orten Karlskrona och ser fram emot ett givande samarbete med både hyresgäster och omgivande samhälle. Hemfosa har redan egen förvaltningspersonal på orten och bedömer att det därmed finns goda möjligheter både att förädla befintliga fastigheter och skapa effektivare drift, säger Stina Lindh Hök, transaktionschef på Hemfosa.

alt
Det första spadtaget för Fabriksparken i Sundbyberg togs av från vänster: Stefan Bergström (C), stadsmiljö- och exploateringskommunalråd i Sundbybergs stad, Mikael T. Eriksson (M), kommunstyrelsens ordförande och Anders Kupsu, vd för Skandia Fastigheter. 

alt

 

Anders Kupsu, vd Skandia Fastigheter, framhöll i ett tal att Skandia Fastigheter förädlar det historiska arvet genom att bygga 450 bostäder, butiker, restauranger och kontor nära Sieverts kabelverk.

alt
Den sociala hållbarheten och livsmiljön har en central plats i vår utformning av Fabriksparken framhåller Markus Pfister, fastighetschef på Skandia Fastigheter.

 

 

alt

En modell av Fabriksparken.

 

 

alt

Fabrikparkens gröna innergård. Foto: Carbonwhite

 

Av Thomas Mattsson


Under fredagen togs det första spadtaget för Fabriksparken, där Skandia Fastigheter utvecklar en levande blandstad med 450 nya bostäder i hjärtat av Sundbyberg. I en första etapp byggs 150 bostäder, som alla blir miljöklassade enligt Miljöbyggnad Silver. Inflyttning sker från våren 2019.

Anders Kupsu, vd Skandia Fastigheter, framhöll att Fabriksparken i Lilla Alby i Sundbyberg, som tidigare har varit ett slutet parkeringsområde, snart får nya årsringar, en ny historia. Det nya blir att Skandia Fastigheter förädlar det historiska arvet genom att bygga 450 bostäder, butiker, restauranger och kontor, nära Sieverts kabelverk. Snart är den grå parkeringsytan i kontorsområdet invid Max Sieverts historiska kabelverk ett minne blott.

 

De nya bostäderna i Fabriksparken ska byggas med omtanke för ett socialt och hållbart liv, och samtliga hus ska uppfylla klassningssystemet Miljöbyggnads silvernivå i enlighet med Skandia Fastigheters långsiktiga hållbarhetsarbete.

 

– Det är en självklarhet för oss på Skandia Fastigheter att miljöcertifiera alla om-, ny- och tillbyggnader. Med certifiering enligt Miljöbyggnad säkerställer vi viktiga kvaliteter vad gäller energi, inomhusmiljö och materialval. Dessutom har den sociala hållbarheten och livsmiljön en central plats i vår utformning av Fabriksparken, säger Markus Pfister, fastighetschef på Skandia Fastigheter.


– Vi är mycket glada att idag ta det första spadtaget för Fabriksparken tillsammans med Skandia Fastigheter. Dessa 450 nya bostäder, mitt i centrala Sundbyberg, ger stadsmiljön ett rejält lyft, säger Stefan Bergström (C), stadsmiljö- och exploateringskommunalråd på Sundbybergs stad.  

– Det är mycket välkommet att denna tomma yta bebyggs med nya moderna bostäder som anknyter till områdets historia, säger Mikael T. Eriksson (M), kommunstyrelsens ordförande. Närheten till kommunikationer, Marabouparken och livet kring torget och Sturegatan gör Fabriksparken till ett attraktivt framtida boende för sundbybergarna, fortsätter han.

I den första etappen byggs lägenheter, takvåningar och stadsradhus. Bostäderna, om ett till fem rum och kök, har boarea från 27-156 kvm, alla med yteffektiv planlösning med fokus på umgänge, matlagning och odling, och de flesta med minst en balkong. Säljstart för bostäderna sker i oktober i år.

 

Fakta Fabriksparken i Sundbyberg

1. Skandia Fastigheters kontorsområde, som tidigare var Max Sieverts kabelfabrik, blir blandad stadsdel.

2. Alla byggnader certifieras enligt Miljöbyggnad Silver.

3. Fabriksparken kommer att innehålla restauranger, handel, kontor, service och 450 bostäder.

4. En första etapp om 150 lägenheter ska stå färdiga för inflyttning våren 2019.

5. Säljstart sker i oktober 2017.  

6. Bostäderna utgörs av lägenheter, takvåningar och stadsradhus.

7. Boarea från 27 till 156 kvm.

8. Utvecklingen genomförs i samarbete med Serneke som är byggentreprenör.

9. Husen uppförs i tegel för att knyta an till områdets historia.

10. Genom Fabriksparken planeras gröna innergårdar, takterasser och stråk.

11. Fabriksparken ligger nära Marabouparken och goda kommunikationer som tunnelbana, pendeltåg, tvärbana och bussar.

12. Social hållbarhet och livsmiljö står i fokus i utformningen av de nya bostäderna, där bland annat kök, lösningar för hemmaodling och gemensamma umgängesytor är centrala delar.