3 maj 2024

Redaktionen

torsdag, 15 juni 2017 10:46

Fredrik Jonsson blir ny vd för Niam

alt

                                                                                                                       
Niams vd Johan Bergman (bilden t v) har utsetts till bolagets styrelseordförande efter Urban Edenström, grundare av Niam, samt styrelseordförande i alla Niams fonder. Rollen som vd tas i samband med detta över av Fredrik Jonsson (bilden t h), Niams nuvarande CIO. Han övertar det operativa ansvaret för verksamheten den 1 juli.
    

Johan Bergman började som vd för Niam i slutet av 2006 och kom då närmast från Skanska där han ansvarade för miljardinvesteringar i flera fastighetsprojekt. Bland annat arbetade han med försäljningen av CityCronan i Stockholms city – en fastighet som såldes för 2,3 Mdr kr till tyska DEKA Immobilien hösten 2002.
    

Under de senaste tio åren har Bergman framgångsrikt skapat en framträdande ställning för Niam i Norden. Han kommer i sin nya roll som styrelseordförande kunna fokusera på strategiska frågor och på så sätt bidra till mer framgång för Niam och dess fonder, vilka kommer stå under Fredrik Jonssons operativa ledarskap.

alt
Intea köper tre byggnader, omfattande drygt 37.800 kvm vid Linnéuniversitetet i Kalmar, av Skanska för 1,1 Mdr kr. Intea beräknas tillträda byggnaderna till hösten 2018.

 

Skanska har sålt tre byggnader vid Linnéuniversitetet i Kalmar till Intea Fastigheter. Skanska Kommersiell Fastighetsutveckling bokför intäkten på 1,1 Mdr kr från försäljningen i det andra kvartalet 2017. Tillträde av byggnaderna sker när hyresgästen flyttat in under senhösten 2018.

 

I samband med tillträdet tar Intea över finansieringen av projektets andra etapp från Skanska, motsvarande en investering på cirka 370 Mkr, och slutför projektet med Skanska Sverige som entreprenör. Det underliggande marknadsvärdet uppgår totalt till cirka 1,4 Mdr kr

 

– Vi är stolta över att utveckla Linnéuniversitetets nya stadsintegrerade universitet i Kalmar och är glada att nu lämna över till Intea som är en etablerad aktör inom social infrastruktur. Affären är ett resultat av en långvarig, god relation, säger Joakim Åkesson, affärsutvecklingschef, Skanska Sverige.

 

I början av 2016 tecknade Skanska ett tioårigt hyresavtal med Linnéuniversitet och påbörjade utveckling och uppförande av de tre nya huskropparna. Husen har en total bruttoyta om 43.000 kvm och ligger på östra delen av universitetsområdet. Därutöver arbetar Skanska med om- och tillbyggnad av ytterligare lokaler på den västra delen av området.

 

– Vi har ägnat mycket tid och arbetat hårt tillsammans med Skanska för att få denna affär i hamn. Intea äger sedan tidigare universitet och högskolor på andra orter och ser denna affär som ett fantastiskt komplement till vår befintliga portfölj, säger Christian Haglund på Intea.

 

Byggnadsarbetet pågår för fullt med det första huset och inflyttning i de nya lokalerna sker etappvis med början under fjärde kvartalet 2018. Före utgången av 2020 ska de nyproducerade husen vara helt färdigställda.

 

Intea är långsiktig, aktiv ägare av samhällsfastigheter och social infrastruktur. Största investerare är Handelsbanken Pensionsstiftelse, LRF, Saab Pensionsstiftelse, Volvo Pensionsstiftelse, Riksbankens Jubileumsfond, PRI Pensionsgaranti och Östersjöstiftelsen.

onsdag, 14 juni 2017 16:45

CLS köper tysk portfölj för 1,5 Mdr

alt
I CLS Holdings senaste förvärv i Tyskland ingår denna kontorsfastighet på Roßstraße 96 i Düsseldorf.

 

CLS Holdings har avtalat om att köpa en portfölj om tolv fastigheter i Tyskland av schweiziska Züblin Immobilien. Fastighetsvärdet är 152,2 MEUR (cirka 1,5 Mdr kr ) och den initiala direktavkastningen beräknas till 6,3 procent. Portföljen omfattar 89.500 kvm blandad kontorsyta med en uthyrningssgrad om 89 procent. Antalet hyresgäster är vid övertagandet 157 och den genomsnittliga återstående kontraktstiden 3,3 år.

 

CLS köper elva av de tolv fastigheterna via bolag och den tolfte genom direktförvärv. Tre av fastigheterna ligger i Hamburg, medan fyra är belägna i Düsseldorf & Nordrhein-Westfalen, tre i Stuttgart och en vardera i München respektive Weisbaden.

 

– Beslutet att förvärva denna portfölj speglar vårt förtroende för den bredare tyska marknaden, och många av dessa platser ligger i städer där det finns en strukturell brist på kontorslokaler, säger Fredrik Widlund, vd för CLS Holdings

onsdag, 14 juni 2017 13:45

BORIX ska utmana bostadskrisen

alt
Bakom BORIX nybyggda en- eller tvåplansvillor på 180 kvm med en eller två uthyrningsdelar, står Pigge Wekelin.

 

Bostadssituationen i Sverige påverkar många både äldre och yngre på olika sätt. Ungdomar tvingas bo hemma alltför länge och många pensionärer drivs in i fattigdom på grund av för höga boendekostnader. Nu lanseras BORIX, framtidens nya bokoncept med generationsboende som grundidé. Målsättningen är att de boende på så vis ska kunna sänka boendekostnaden till så lite som noll kronor per år.

 

BORIX nybyggda en- eller tvåplansvillor på 180 kvm omfattar en eller två uthyrningsdelar vilket möjliggör en lägre boendekostnad med hjälp av uthyrningsintäkterna. Dessutom kan flera generationer bo tillsammans med både praktiska och ekonomiska fördelar. Bakom konstruktionen av enplansvillorna står Picea Bygg och Klingsta Hus & Modul.

 

Husmodellen finns idag i mycket begränsad upplaga på Gotland. Under Almedalsveckan bjuder Pigge Werkelin, tillsammans med entreprenören Roger Albrecht, som driver projektet, in till en unik visning i närvaro av landsbygdsministern:

 

– BORIX är en boendeform och en hustyp som ligger helt rätt i tiden. Tanken är ett bidra med större flexibilitet i boendet, både när det gäller yta och kostnad. Vi har redan några testfamiljer på Gotland, som idag kan bo gratis tack vare att de har möjlighet att hyra ut två delar av huset, berättar Pigge Werkelin, som står bakom projektet.

 

BORIX kan definitivt vara ett starkt bidrag till byggandet av 250.000 nya bostäder till år 2020, det vallöfte som gavs av Socialdemokraterna.

– Under vår pressvisning i Almedalen finns Sveriges landsbygdsminister Sven-Erik Bucht på plats för att prata om vikten av bostadsbyggande. Jag tycker det är viktigt att vi bidrar till att minska bostadsbristen i Sverige och det är därför vi nu lanserar det här konceptet, säger Pigge Werkelin.

alt
NCC ska från augusti 2018 byggstarta 644 lägenheter i Senapsfabriken, Uppsala, åt beställaren Magnolia Bostad.

 

NCC har fått i uppdrag att bygga ytterligare 644 lägenheter i två hus i centrala Uppsala åt Magnolia Bostad. Byggnationen är den andra etappen av kvarteret Senapsfabriken och ordervärdet uppgår till cirka 650 Mkr. Byggnationen startar i augusti 2018 och beräknad inflyttning är i början av år 2021.

 

– Vi fortsätter nu att bygga vidare på projektet Senapsfabriken där vi redan är igång med etapp ett och även med alla mark- och exploateringsarbeten i området. Med vårt långsiktiga samarbete med Magnolia Bostad drar vi fördel av erfarenheterna från tidigare etapp när vi bygger fler lägenheter i en kommun med ett stort bostadsbehov, säger Henrik Landelius, Sverigechef, NCC Building.

 

Senapsfabriken ligger i stadsdelen Kungsängen som tidigare har präglats av industribebyggelse. Området byter nu skepnad och ger plats för nya bostäder i ett centralt läge nära till Resecentrum i staden. Senapsfabriken består som helhet av tre kvarter med både bostadsrätter och hyresrätter, handelslokaler och servicefunktioner.

 

– Vi är glada över att vi fortsätter vårt framgångsrika samarbete med NCC, som idag omfattar cirka 1500 bostäder. Genom den nya affären skapar vi goda förutsättningar för att ytterligare utveckla och stärka vårt partnerskap framöver, säger Rickard Langerfors, vice vd Magnolia Bostad.

alt
Sweco får uppdraget som generalkonsult när Swedish Space Corporation, SSC, planerar en ny anläggning för uppskjutning av raketer på Esrange Space Center i Kiruna. Foto: SSC

 

Sweco har fått uppdraget som generalkonsult när Swedish Space Corporation, SSC, planerar en ny anläggning för uppskjutning av raketer på Esrange Space Center utanför Kiruna. Den nya anläggningen ska göra det möjligt att skjuta upp större sondraketer och placera satelliter i omloppsbana. Uppdraget ska vara slutfört årsskiftet 2020/2021.

 

– Vi har fått uppdraget att ta ett helhetsåtagande för projektet och kommer att genomföra uppdraget enligt en EPCM-projektmodell. EPCM står för Engineering, Procurement and Construction Management och innebär att Sweco tar ett helhetsansvar för projektet och ansvarar för projektledning, planering, projektering samt konstruktion. Sweco kommer även att upphandla entreprenör, sköta byggledning samt ansvara för besiktning och testning av anläggningen, säger Magnus Lindqvist, regionchef vid Sweco i nord.

                    

alt
Skanska ska bygga sju till tolv våningar höga bostadhus i Hagastaden. Husen har uppstickande torn i varje kvartershörn, med underliggande garage i två våningar och infartsramp med trapphus till Norra Stationsgaraget.

 

Skanska har tecknat avtal med Familjebostäder om att bygga ett kvarter med 178 hyresrättslägenheter i Hagastaden, Stockholm. Kontraktet är värt cirka 400 Mkr, vilket kommer att inkluderas i orderingången för Skanska Sverige för det andra kvartalet 2017.

 

Byggnaderna kommer att bli sju till tolv våningar höga, med uppstickande torn i varje kvartershörn, med underliggande garage i två våningar och infartsramp med trapphus till Norra Stationsgaraget. Sex lägenheter utgörs av en gruppbostadenhet och en förskola med högt ställda hållbarhetskrav kommer att byggas. I gatuplan byggs lokaler för restauranger och butiker.

 

Byggstart är planerad till augusti 2017 och färdigställandet till maj 2020.

 

Det nya bostadskvarteret kommer att utgöra de första allmännyttiga hyresrättslägenheterna i den framväxande Hagastaden, mellan Vasastan och Karolinska Universitetssjukhuset.

 

Skanska omsatte cirka 67 miljarder kronor i sin nordiska verksamhet och hade cirka 10.600 anställda under 2016.

alt
Joachim Kuylenstierna, tf vd för Fastator.

 

Fastators intressebolag Offentliga Hus meddelar att bolaget förbereder sig för en framtida börsnotering. Målsättningen är att inom ett år vara redo för en notering.

 

– Vi arbetar nu intensivt med att växa balansomslutningen från dagens 2,2 Mdr till cirka 6-7 Mdr kr. Vi bedömer att vi kan nå det målet inom 12-18 månader och att bolaget då samtidigt ska vara redo för en börsintroduktion, säger Mats Hulth, styrelseordföranden i Offentliga Hus.

 

Koncernen Offentliga Hus ägs i dag till 50 procent av Aktiebolaget Fastator (publ) och till 50 procent av fastighetsfonden Cofigelux SARL.

 

– Vi är nöjda med att vårt största innehavsbolag nu satt ett ambitiöst mål för hur man ska öka balansomslutningen snabbare. Som ägare har vi varit aktiva i strategiarbetet och ser fram emot bolagets tillväxt och framtida notering, säger Joachim Kuylenstierna, tf vd för Fastator.

onsdag, 14 juni 2017 10:38

Colliers satsar på förvaltning

alt
Från vänster: Lilit Khachatryan, Victor Nilsson och Jakob Svensson.

 

Colliers utökar sitt förvaltningsteam ytterligare och har valt att ta in expertis från olika delar av fastighetsbranschen för att ytterligare bredda sitt utbud och sin kompetens.

 

Lilit Khachatryan är anställd som kommersiell förvaltare. Hon har lång erfarenhet från fastighetsbranschen med fokus på kommersiella fastigheter, fastighetsutveckling och hållbarhet. Lilit Khachatryan kommer närmast från Unibail-Rodamco där hon varit teknisk chef för Mall of Scandinavia samt Täby Centrum.

 

Jakob Svensson är anställd som kommersiell förvaltare och är specialist på uthyrning och kommersiell fastighetsutveckling. Han kommer närmast från Trafikförvaltningen/SL där han arbetade som kommersiell förvaltare med förvaltningsansvar för ett bestånd med retail-, kontor- och bostadsfastigheter. Jakob Svensson har tidigare även arbetat med tenant representation.

 

Victor Nilsson är förvaltningsadministratör. Han kommer direkt från Erik Olsson Fastighetsförmedling där han arbetat som fastighetsmäklare.

 

Hanna Strand, Affärsområdeschef Förvaltning, säger i ett pressmeddelande: 

– Vi ser att efterfrågan på våra tjänster ökar och för att möta marknaden har vi nu anställt ytterligare tre experter till vårt team. Med deras skilda bakgrunder har vi möjlighet att erbjuda våra kunder en fantastisk bredd inom både teknisk- och ekonomisk förvaltning.  Vår höga expertisnivå och vårt engagemang för varje kund gör att vi kan vara lite snabbare än våra konkurrenter. Oavsett om våra kunder har ett långsiktigt eller kortsiktigt förvaltande når vi deras mål, lite snabbare.

 

Colliers International Group Inc. (NASDAQ and TSX: CIGI) är globala ledare inom kommersiella fastighetstjänster med mer än 16.000 anställda i 66 länder. Med en företagsam kultur tillhandahåller Colliers anställda ett komplett utbud av tjänster till hyresgäster, ägare och investerare världen över. Tjänsterna är strategisk sälj- och köprådgivning, uthyrning, globala verksamhetslösningar, fastighets- och tillgångsförvaltning, arbetsplatslösningar, hotellförsäljning- och rådgivning, rådgivning- och värderingstjänster, marknadsanpassad research och insiktsfulla konsulttjänster

tisdag, 13 juni 2017 16:38

Kungsleden har sålt för 2 Mdr

alt

I Kungsledens försäljning till Kildare Partners ingår bland annat fastigheten Staffanstorp Borggård 1:357.

 

alt

Biljana Pehrsson, vd för Kungsleden.

 

Kungsleden säljer 18 industri- och lagerfastigheter i 13 kommuner till den europeiska fastighetsfonden Kildare Partners i en affär med ett sammanlagt försäljningspris på 882 Mkr före avdrag för latent skatt. Kungsledens mål att avyttra icke-strategiska fastigheter för 2 Mdr kr under tvåårsperioden 2016-2017 är därmed uppnått.
    

Genom försäljningen fullföljer Kungsleden transformationen av sin fastighetsportfölj. Bolaget lämnar nio kommuner och koncentrerar den geografiska spridningen till 23 marknader, inklusive de prioriterade marknaderna Stor-Stockholm, Stor-Göteborg, Stor-Malmö samt Västerås.
    

Försäljningarna av de icke-strategiska fastigheterna över tvåårsperioden 2016-2017 har skett till priser som sammantaget legat ungefär i nivå med fastigheternas bokförda värden.  
    

– Vi har genom ett intensivt och målmedvetet försäljningsarbete fortsatt att optimera vår fastighetsportfölj. Genom den här försäljningen är omstruktureringen av fastighetsbeståndet slutförd. Nu fokuserar vi på att förädla och investera i kärnportföljen av förvaltnings- och projektfastigheter, säger Biljana Pehrsson, vd för Kungsleden.  
    

De fastigheter som har sålts till Kildare Partners har en uthyrningsbar area om drygt 277.000 kvm och ett hyresvärde på 110 Mkr. Frånträde äger rum i juli 2017 och medför därmed bortfall av driftnetto för halva år 2017. I affären ingår följande fastigheter: Trollhättan Propellern 2, Karlstad Östanvinden 4, Växjö Gravören 5, Bjuv Bjuv 23:3, Staffanstorp Kronoslätt 1:3, Hallsberg Backa 2:26, Hallsberg Sköllersta-Kärr 1:34, Osby Regnbågen 4, Osby Snöflingan 3, Mjölby Målaren 7, Mjölby Målaren 5, Mjölby Lagmannen 6, Gävle Fredriksskans 15:16, Staffanstorp Borggård 1:357, Värnamo Forsheda 5:119, Värnamo Slätvaren 1, Värnamo Stenfalken 1 samt Motala Björkelund 1.