3 maj 2024

Redaktionen

alt
AccorHotels planerar att öppna ett lyxhotell i Old War Office med ursprungligen 1.100 rum i London.

 

AccorHotels lyxhotellkedja Raffles Hotels & Resorts har ingått ett historiskt partnerskap med Hinduja-gruppen och Obrascon Huarte Lain Desarrollos (OHLD) om att förvandla ikoniska Old War Office i Londons Whitehall till ett av de mest unika hotellen i London. Hotellet beräknas öppna inom tre år.

 

Raffles första hotell öppnade 1887 i Singapore, uppkallat efter den brittiske statsmannen och grundaren av Singapore, Sir Thomas Stamford Raffles. Hotellet i London beräknas kunna erbjuda 125 rum och sviter samt 88 lägenheter, restauranger och andra bekvämligheter.


Old War Office med sina 1.100 rum och sju våningar stod klart 1906. Här hade många av Storbritanniens viktigaste och mest inflytelserika politiska och militära ledare på 1900-talet sina kontor, bland annat Sir Winston Churchill, David Lloyd George, Lord Kitchener och TE Lawrence.

 

Det var också här den brittiska hemliga polisen hade sin egen, mer diskreta ingång. Byggnaden, som ligger i Whitehall nära 10 Downing Street, Houses of Parliament och Westminster Abbey, köptes i december 2014 av Hinduja Group och OHLD.

fredag, 16 juni 2017 19:12

Björk lämnar över till von Melen

alt

                                                                                                                                         

Reditos vd och medgrundare Jan Björk (bilden t h) lämnar över vd-posten till Marc von Melen (bilden t v) och fortsätter nu sitt arbete i bolaget som arbetande styrelseordförande med fokus på nya affärer. Marc von Melen har arbetet i Redito sedan 2014, bland annat som vd för bolagets portföljbolag Serena.

 

I samband med vd-bytet utses Emil Natanaelsson till Chef Asset Management Sverige och Pia Lindborg till Chef Asset Management Finland.

 

– Redito fortsätter att växa och Marc von Melen har haft en viktig roll i vår expansion under de senaste åren och är väl inarbetad i verksamheten. Det känns därför riktigt bra att lämna över rodret till Marc som vet vad som krävs för att lyckas i vår bransch, säger Jan Björk.

alt
Exteriören på Boston Colleges nya sportcenter ska matcha skolområdets särpräglade gotiska estetik.

 

Skanska har tecknat avtal om att bygga ett nytt sportcenter åt Boston College i Massachusetts, USA. Kontraktet är värt cirka 1 Mdr kr (113 MUSD), vilket kommer att inkluderas i orderingången för USA för det andra kvartalet 2017.

 

Boston Colleges befintliga Flynn Recreation Complex ska ersättas med ett nytt sportcenter om 22.500 kvm fördelat på fyra våningar. Exteriören ska matcha skolområdets särpräglade gotiska estetik, medan interiören kommer att bestå av flera flexibla utrymmen för att säkerställa mångsidighet och funktionalitet.

 

Projektet beräknas stå färdigt sommaren 2019.

fredag, 16 juni 2017 17:19

Diös byter med Lerstenen i Umeå

alt
Genom bytesaffären med Lerstenen blir Diös ägare till fastigheterna Njord 2:1 och Dyckerten 3 i centrala Umeå.

 

Diös Fastigheter köper två centralt belägna kommersiella fastigheter i Umeå om totalt 6.500 kvm och säljer två lika stora bostadsfastigheter i stadsdelen Ersboda, strax norr om Umeå, i en bytesaffär med Lerstenen. Det underliggande fastighetsvärdet för förvärvet uppgår till 110 Mkr och för de avyttrade fastigheterna till 90 Mkr. Tillträde sker den första oktober.

 

De fastigheter som Diös köper ligger intill Thule-huset med Fitness 24 Seven och Max Matthiessen som största hyresgäster. De årliga hyresintäkterna uppgår till 8,5 Mkr. De fastigheterna som säljes innehåller knappt 100 hyresrätter med årliga hyresintäkter om 6,7 Mkr.

 

– Detta är ett led i vår strategiska inriktning kring stadsutveckling, där vi koncentrerar beståndet mot centrumnära fastigheter. Vi ser en stor möjlighet till att utveckla kvarteret kring Thule-huset i centrala Umeå och på så vis kunna ha ett ännu större fokus på lokal närvaro och god service, säger Göran Fonzén, affärsområdeschef, Diös Fastigheter Västerbotten.

 

– Med detta köp av fler bostäder får vi, en för oss, bättre fördelning mellan bostäder och kommersiella lokaler i vår fastighetsportfölj, samtidigt som vi frigör en del kapital som vi kan använda i vår omfattande portfölj av nyproduktionsprojekt, säger Erik Sällström, vice vd och investeringschef, Lerstenen.

alt
Jamie Woodwell,  Vice President för Commercial Real Estate Research på Mortgage Bankers Associations (MBA).

 

Enligt Mortgage Bankers Association (MBA) ökade de totala hypotekslånen i USA till 3,01 biljoner dollar vid utgången av första kvartalet 2017. Det är första gången som dessa lån passerar gränsen för 3 biljoner dollar. Hypotekslånen för flerfamiljshus steg till 1,17 biljoner dollar, en ökning med 23,4 miljarder dollar, eller med 2,0 procent, från fjärde kvartalet 2016.

– Mängden av utestående hypotekslån fortsatte att växa under första kvartalet 2017, säger Jamie Woodwell, MBA: s Vice President för Commercial Real Estate Research. Nästan två tredjedelar av tillväxten kom från ökningar av utestående hypotekslån för flerfamiljshus, och 80 procent av den tillväxten kom från portföljer med hypotekslån MBS, som garanteras av federala myndigheter.

 

Woodwell fortsatte:

– Dessutom visar de senaste rapporterna från Federal Reserve att det under andra kvartalet 2017 så bromsades bankernas utestående krediter till flerfamiljshus, medan andra typer av kommersiella fastighetslån fortsatte att växa.

De fem typerna fastighetsutlåning i USA är 1. Kommersiella hypotekslån (CMBS). 2. Säkerställda obligationer (CDO). 3. Krediter med garantier från federala myndigheter och statliga institutioner (GSE). 4. Hypotekslån (MBS) 5. Lån från livförsäkringsbolag.


I analysen från Mortgage Bankers Association (MBA) sammanfattas innehaven av lån eller, om lånen är värdepapperiserade, formen av säkerheten. Till exempel investerar många livförsäkringsbolag både i lån som är hypotekslån med CMBS och lån som är säkerställda obligationer CDO. TM

fredag, 16 juni 2017 12:13

Triuva köper i city av SKL

alt
Triuva ser stor potential i fastigheten Lammet 17, med adresserna Bryggargatan 4 /Gamla Brogatan 13 med en huvudentré på Korgmakargränd 2-4.


Triuva Kapitalverwaltungsgesellschaft mbH har köpt kontorsfastigheten Lammet 17 belägen mellan Drottningatan och Centralstationen i Stockholm. Säljare är Slussgården, ett dotterbolag till SKL Fastigheter och Service AB. Fastigheten, byggd 1985 och renoverad 2008, omfattar 6.700 kvm fördelat på sex våningar och källare.
    

– Vi är mycket nöjda med att köpa en tillgång i en så stark CBD-plats där vi ser potential att lyfta hyresintäkter till marknadsnivåer genom aktiv kapitalförvaltning, säger Jörg Laue, direktör för investment management hos TRIUVA.
    

Laue framhåller i ett pressmeddelande att detta är Triuvas första affär på de nordiska marknaderna på länge. Men Triuva som har letat efter rätt möjlighet, ser stor tillväxtpotential och söker ytterligare investeringsmöjligheter i regionen.
    

JLL, Roschier, K & S, WSP och Rödl & Partner var Triuvas rådgivare i affären och finansieringen ordnades av Helaba.

 

alt
Lars Johnsson,  chef för Folksamgruppens fastighetsverksamhet, och Mikael Granath, vd för Första AP-fondens bostadsbolag Willhem.


Akelius har avtalat om att sälja 61 bostadsfastigheter med 2.299 lägenheter i Helsingborg till Willhem och Folksamgruppen med tillträde i september. Totalt pris uppgår till 3.810 Mkr, 21.800 kr per kvm, varav Willhems del motsvarar 1.138 bostäder för ett fastighetsvärde om 1.862 Mkr och Folksams del 1.161 lägenheter med ett fastighetsvärde om 1.948 Mkr. Affären är villkorad av bland annat Konkurrensverkets godkännande.
    

Fastigheterna är byggda mellan 1906-1992 och hälften av dem ligger i centrum och Eneborg, resterande runtom i Helsingborg, såsom Statterna och Adolfsberg.
– Vår grej är bostäder i storstäder. Vi kommer att återinvestera i nya och befintliga hus, kommenterar Pål Ahlsén, vd Akelius Residential.
    

I ett samtal med Fastighetsaktien karaktäriserar Mikael Granath, vd för Willhem, förvärvet som en blandad portfölj med bra B-lägen. Efter genomförd affär dubblar Willhem sitt bestånd i Helsingborg till totalt cirka 4 Mdr kr fördelat på drygt 2.100 lägenheter.
    

– Generellt ser vi mycket positivt på att kunna växa i Helsingborg. Nyligen etablerade vi oss med ett eget kontor på orten och i och med det är grunden lagd för en fortsatt expansion. Vi är också glada över samarbetet med Folksamgruppen som innebär att vi delar affären mellan oss, säger Granath.
    

Totalt sett har Willhem, ägt av Första AP-fonden, växt med 100 procent under en tvåårsperiod och efter det nu aktuella förvärvet i Helsingborg har den totala portföljen ett värde i storleksordningen 34 Mdr kr.
    

För Folksamgruppens del innebär affären ett stort kliv närmare målet om att öka fastighetstillgångarna med 10 Mdr kr. Förvärvsvolymen uppgår nu till drygt 7 Mdr och värdet på portföljen som Folksams fastighetsverksamhet förvaltar är närmare 29 Mdr kr, varav Folksamgruppen äger 26 Mdr.
    

Cirka 60 procent av beståndet som Folksamgruppen köper är byggt på 70- och 80-talet och nästan hälften av hyreslägenheterna har genomgått en komplett uppgradering. Investeringen fördelar sig inom gruppen enligt följande: KPA Pensionsförsäkring cirka 1.074 Mkr, Folksam Liv (Övrig livförsäkring) cirka 643 Mkr och Folksam Sak cirka 230 Mkr.
    

– Den här investeringen är ett långsiktigt engagemang för oss och våra kunder. Vi får in en stor volym hyresbostäder med god utvecklingspotential i en av Sveriges mest expansiva och välbelägna städer. Affären är stor och viktig för oss i vårt arbete med att kraftigt öka fastighetsexponeringen, samtidigt som den sänker risknivån i portföljen. Den har dessutom skett genom ett välfungerande samarbete med Willhem, säger Lars Johnsson, chef för Folksamgruppens fastighetsverksamhet.

torsdag, 15 juni 2017 17:10

Pembroke invigde Smålandstorget

alt
Project Access påbörjades redan 2015 då Pembroke invigde det grönklassade kontorskomplexet Mästerhuset och nu blir Smålandstorget nästa steg i denna satsning, vid Smålandsgatan och Norrlandsgatan i Stockholm.

 

alt

Under invigningen var två personer glada. Från vänster: Mark Takeuchi, Pembroke Real Estates vd i Sverige och Roger Mogert, stadsbyggnads- och kulturborgarråd i Stockholms stad. 

 

Under torsdagen invigdes det nya Smålandstorget vid Smålandsgatan och Norrlandsgatan i Stockholm. Smålandstorget är en del av Project Access som är Pembroke Real Estates stadsplaneringprojekt för ett av Stockholms mest centrala kvarter.

 

Projektet genomförs i nära samverkan med Stockholms stad och målsättningen att förvandla kvarteret Hästen till en mer tillgänglig plats där människor kan arbeta, bo, shoppa och umgås. Kvarteret ringas in av Regeringsgatan, Mäster Samuelsgatan och Norrlandsgatan där det nya Smålandstorget är en del av stadsutvecklingsprojektet och en ny mötesplats i centrala Stockholm. 

 

Roger Mogert, stadsbyggnads- och kulturborgarråd i Stockholms stad, var på plats och invigde torget tillsammans med Mark Takeuchi, Pembroke Real Estates vd i Sverige.

 

Project Access påbörjades redan 2015 då Pembroke invigde det grönklassade kontorskomplexet Mästerhuset och nu blir Smålandstorget nästa steg i denna satsning. Projektet kommer att slutföras år 2022 då det nya huset Hästen 21 står färdigt, en byggnad med kontor, butiker och lägenheter, dit Swedbanks avdelning Stora företag och institutioner ska flytta.

 

alt
Nederländska Bouwfonds, som förvaltar fastighetstillgångar om cirka 6 miljarder euro, köper ett underjordisk garage i centrala Helsingfors för cirka 28 MEUR.

 

Renger Investment Management (RIM) har under det gångna året tillsammans med nederländska Bouwfonds Investment Management utvecklat planer på att förvärva parkeringar och garage i Norden. Bouwfonds har nu avslutat sin första transaktion inom ramen för detta samarbete med Bouwfonds European Real Estate Parking Fund III (BEREPF III), som är en öppen AIF-fond. Det är RIM som nu off-market funnit garaget Kasarmitori (Kaserntorget) i centrala Helsingfors. Det underjordiska garaget omfattar cirka 400 garageplatser, vilka är uthyrda på ett långt kontrakt till Q-Park. Säljaren OP Financial Group erhåller i transaktionen cirka 28 MEUR av köparen Bouwfonds

– Förvärvet av garaget Kasarmitori är vår andra investering i Norden och vi är mycket glada över att ha gjort en affär off-market med OP Financial Group. Vi uppskattar kunskap, nätverk och tillgång till marknaden som vi har fått genom vårt samarbete med RIM. Vi avser att fortsätta vår tillväxt i Norden under de närmaste åren, säger Bart Pierik, CEO för Parking, Bouwfonds Investment Management

RIM och Bouwfonds har även tecknat ett exklusivt avtal om samarbete om utvecklingen av den nordiska strategin för Bouwfonds fortsatta tillväxt och förvärv av parkeringsgarage. Parterna utvärderar för närvarande fler affärsmöjligheter i alla nordiska länder.

David Renger, vd för RIM säger i en kommenterar:

– Samarbetsavtalet och själva transaktionen är i linje med RIMs strategi att agerar med finansiellt starka och välrenommerade fastighetsinvesterare för att utveckla fastighetsstrategier och förvärva fastigheter i Norden. RIM ser fram emot fortsatt samarbete med nederländska Bouwfonds Investment Management. TM

alt
Hampus Brodin, investeringschef på NREP Logicenters.


NREP Logicenters köper en nyligen uppförd logistikfastighet om 21.000 kvm i Torsvik, Jönköping. Säljare är Reach Fastigheter som har utvecklat fastigheten i samarbete med hyresgästen Babyshop, som använder fastigheten för sin e-handelsverksamhet i Norden, USA och Storbritannien. I fastigheten har Babyshop även kontor och en fotostudio.
    

– Vi är mycket nöjda med förvärvet av fastigheten, som är strategiskt belägen med synlighet mot E4. Det stämmer även överens med vår strategi att både utveckla och förvärva befintliga moderna logistikfastigheter för att ytterligare stärka vår position som strategisk partner för logistikföretag. Utöver det ser vi fram emot att ytterligare utöka vår kunskap om e-handelsföretag och deras efterfrågan på moderna faciliteter, säger Hampus Brodin, investeringschef på NREP Logicenters.
    

Fastigheten förvärvades av NREP Nordic Strategies Fund II, som huvudsakligen fokuserar på logistik-, bostads- och detaljhandelsfastigheter i Norden. Fonden gjorde sina första investeringar under våren 2016 och har en investeringskapacitet på över 1,5 miljarder euro.