3 maj 2024

Redaktionen

alt
Reload Superfood Bar på Torggatan 2 i Solna strand. Foto: Humlegården


Det omtyckta konceptet Reload Superfood Bar har öppnat en ny restaurang på Torggatan 2 i Solna strand, ett stenkast från tunnelbanestationen. Intresset för hälsosam mat är mycket stort. Restaurangen i Solna strand om 350 kvm och uteservering är kedjans tredje etablering i Stockholmsområdet, den första utanför innerstaden.
    

– Det finns flera riktigt bra restauranger i Solna strand idag och i arbetet med att utveckla området sökte vi något som kompletterade utbudet på ett bra sätt. Våra kunder har länge efterfrågat restauranger och caféer som har en tydlig hälsoprofil och vi är därför mycket glada över att få välkomna Reload Superfood Bar, säger David Johansson, fastighetschef på Humlegården.
    

Bakom Reload Superfood Bar står Johannes Holmgren, som fick idén till konceptet efter en resa till USA. Där blev han inspirerad av alla hälsobarer som serverade snabb, nyttig och prisvärd mat.

alt
Efter lokaluthyrningen till Stena Line Onboard Services fortsätter Skanska att utveckla Kubiklager i Malmö Industrial Park.


Skanska har tecknat ett hyresavtal med Stena Line Onboard Services AB om lokaler för lager och logistik samt kontor om 6.400 kvm i Norra Hamnen Kubiklager i Malmö.
    

Norra Hamnen Kubiklager omfattar totalt 19.500 kvm med placering i Malmö Industrial Park som ligger i direkt anslutning till Copenhagen Malmö Ports hamnverksamhet och kombiterminal. Den första etappen är fullt uthyrd och inflyttning kommer att ske i sommar. I och med uthyrningen till Stena Line Onboard Services påbörjas den andra etappen som nu är uthyrd till 60 procent.
    

– Det känns mycket positivt att vi har tecknat ett avtal med Stena Line Onboard Services och att vi kan starta utvecklingen av resterande del av Kubiklagret i Malmö. Det är stor efterfrågan på moderna och flexibla lagerlokaler, säger Micko Pettersson, vd för Skanska Fastigheter Göteborg AB.

alt
Värtahamnen är del av Norra Djurgårdsstaden. När beslutet fattades om Norra Djurgårdsstadens utveckling och att Värtahamnen skulle bli ett av Stockholms miljöprofilerade områden sattes målen högt för att Värtahamnen skulle utvecklas till ett internationellt föredöme.

 

alt

Följande representanter från fyra fastighetsägare samt två representanter från Stockholms stad undertecknade den nya visionen för Värthamnen. Från vänster syns Rikard Henriksson, Head of Asset Management på Niam, Mikael Eskils, vd för Wallfast, Biljana Persson, vd för Kungsleden, Tomas Hermansson, vd för Bonnier Fastigheter, Johan Castwall, vd för Stockholm Hamnar samt Håkan Falk, exploateringsdirektör i Stockholms stad.

 

alt

Här signerar Tomas Hermansson, vd för Bonnier Fastigheter, visionsdokumentet. Bonnier Fastigheter har de största projekten i nya Värtahamnen, projekt som Bonnier Fastigheter vunnit i två tävlingar om markanvisningar. Hermansson räknar med en byggstart under nästa år 2018.

 

alt

Biljana Persson, vd för Kungsleden undertecknar visionsdokumentet. Kungsleden köpte i en mångmiljardaffär fastigheterna Rotterdam 1, Tegeludden 13 samt Stettin 5 och 6 i Värtahamnen av Djurgårdsstadens Fastigheter i oktober 2015. I dessa fastigheter ska Kungsleden utveckla ett nytt kluster i Frihamnen.

alt
Rikard Henriksson, Head of Asset Management på Niam, signerar visionsdokumentet. Niam köpte tomträtten Neapel 3, omfattande 47.000 kvm av Vasakronan i februari 2016. Neapel 3 omfattar bland annat kontorsytor som ska omvandlas till bostäder samt Scandic Ariadne Hotel.

 

alt

Biljana Pehrsson blir en större fastighetsägare i Värtahamnen genom framtida utvecklingsprojekt.

alt
Glad under presentationen av nya Värtahamnen var Håkan Falk, exploateringsdirektör Stockholms stad.

 

alt

Skicklig moderator var Kristina Alvendal.

 

alt

Nya Värtahamnen kommer vara hem åt cirka 4.500 människor och 10.000 personer som kommer att arbeta i den nya stadsdelen.

 

alt

Samarbetet är om nya Värtahamnen är unikt i sitt slag då fastighetsägarna redan från början varit med och tagit fram visionen i ett ”public-private-partnership”.

 

alt

Det var film och genomgång av projektet med panelen från vänster: Rikard Henriksson, Head of Asset Management på Niam, Tomas Hermansson, vd för Bonnier Fastigheter, Håkan Falk, exploateringsdirektör i Stockholms stad, Mikael Eskils, vd för Wallfast, Biljana Persson, vd för Kungsleden samt Johan Castwall, vd för Stockholm Hamnar. Längst till höger syns Kristina Alvendal, moderator.

 

Under fredagen undertecknade fyra fastighetsägare i Värtahamn tillsammans med Stockholms stad och Stockholms Hamnar, ett visionsdokument om den nya stadsdelen Värtahamnen, The Royal Seaport. De fyra fastighetsägarna representerades av Tomas Hermansson, vd för Bonnier Fastigheter, Rikard Henriksson, Head of Asset Management på Niam, Biljana Persson, vd för Kungsleden samt Mikael Eskils, vd för Wallfast. Från Stockholms stad kom Håkan Falk, exploateringsdirektör samt Johan Castwall, vd för Stockholm Hamnar. Skicklig moderator för presentation en av den nya Värtahamnen var Kristina Alvendal.

 

Värtahamnen står inför en förvandling de kommande åren och den nya stadsdelen kommer att delvis stå klar år 2021/2022. För att påskynda den nya detaljplanen som är på remiss, har fyra fastighetsägare gått samman med Stockholms stad och Stockholms Hamnar i ett unikt samarbete för att arbeta fram en gemensam vision. Denna vision ska bli ledstjärnan i stadsdelens utvecklingsprojekt. Genom visionen kommer stadsdelen att bli Sveriges första aktivitetsbaserade stadsdel.

 

Visionen går längre än den tidigare visionen för hela Norra Djurgårdsstaden. Visionen som undertecknades idag, präglas av långsiktighet med människan i fokus och lyfter därför social hållbarhet på ett sätt som inte tidigare gjorts. Fastighetsägarnas långsiktighet i området präglar ambitionsnivån. 

 

Samarbetet är unikt i sitt slag då fastighetsägarna redan från början varit med och tagit fram visionen och för att det är ett ”public-private-partnership”. 

 

– Det blir lättare att göra rätt om alla har en gemensam syn på hur vi vill att området utvecklas, framhöll Kristina Alvendal, under presentationen.

 

– Från stadens sida är det av största betydelse att fastighetsägarna deltar aktivt i utvecklingen av Stockholm, underströk Håkan Falk, exploateringsdirektör Stockholms stad.

 

Värtahamnen blir Sveriges första aktivitetsbaserade stadsdel genom det tydliga löftet om öppenhet, med liv och rörelse dygnet runt, smarta lösningar för innovativa företag, spontana kultursatsningar, citypuls, vatten och den internationella färjetrafiken.

 

Social hållbarhet är en ledstjärna i den vidöppna stadsdelen. Den familjära stadsdelen kommer vara hem åt cirka 4.500 människor och 10.000 personer kommer att arbeta i den nya Värtahamnen.

alt
Riksbyggen ökar satsningen i Helsingborg genom ett stort förvärv i stadsdelen Dalhem.


Det händer mycket på Helsingborgs bostadsmarknad nu. Strax efter att Folksam och Willhem meddelade att de köper 2.299 lägenheter av Akelius med tillträde i september, går meddelade Riksbyggen att bolaget vid samma tid tillträder 582 lägenheter i bostadsområdet Dalhem i den nordöstra delen av Helsingborg. Säljare är kommunägda bostadsbolaget Helsingborgshem och förvärvet är ett led i Riksbyggens långsiktiga satsning på Helsingborg som även innefattar nyproduktion av både hyres- och bostadsrätter. Säljarens rådgivare har varit Navet AB.
    

– Vi tror starkt på Helsingborgs fortsatta utveckling och från Riksbyggens sida vill vi vara med och bidra till stadens tillväxt och utveckling genom att erbjuda både hyres- och bostadsrätter. Förvärvet av bostäderna på Dalhem innebär starten på att bygga upp en bostadsportfölj i Helsingborg som också kommer att bestå av nyproduktion, säger Leif Linde, vd på Riksbyggen.
    

I Riksbyggens förvärv ingår fastigheterna Edvin 2, Edvard 1, Elias 1 och Elof 1. Flerbostadshusen, som samtliga är i två plan, är uppförda 1973 och den totala uthyrbara arean uppgår till 42.179 kvm.
    

I det intilliggande området Drottninghög har Riksbyggen en kommunal markanvisning och planerar för byggstart av 113 hyresrätter och 38 bostadsrätter nästa år. Vidare har Riksbyggen vunnit en markanvisningstävling i Oceanhamnen där 50 bostadsrätter projekteras med en planerad inflyttning under 2018.
    

Slutligen har Riksbyggen planer på 600 hyresrätter, varav en del i ett 17-våningshus i kvarteret Triangeln i stadsdelen Miatorp samt 95 hyresrätter vid Maria Station i norra Helsingborg. 

måndag, 19 juni 2017 16:23

JLL rekryterar Tor Borg

alt

                                                                                                    
Tor Borg (bilden) ansluter till JLL och den nyinrättade rollen Head of Research Nordics för att ytterligare förstärka den redan erkänt starka analysfunktionen inom JLL. Vidare kommer han att ansvara för att skapa en enhetlig analysprodukt som spänner över hela den nordiska regionen.
    

Tor Borg kommer närmast från SBAB Bank som chefsekonom och har mer än 20 års relevant erfarenhet från roller inom Folksam Kapitalförvaltning, Sveriges Riksbank samt Lunds universitet.

måndag, 19 juni 2017 16:19

Sweco formar stora delar av Stureplan

alt
Swecos experter är involverade i flera uppdrag när Stureplan ska moderniseras. Källa: Sweco Architects


Just nu pågår planeringen av hur Stureplanskvarteret i centrala Stockholm ska moderniseras. Swecos experter är involverade i flera uppdrag, bland annat som arkitektsamordnare med uppdrag att koordinera designarbetet mellan flera kontor och myndigheter.
    

– Visionen är att Sturekvarteret ska bli en social, dynamisk träffpunkt i Stockholm. Sturekvarteret ska vara en självklar plats för stadens invånare och besökare att träffas och umgås på. Det är ett komplext och spännande projekt med många aktörer som innefattar 16 hus i ett stort och centralt kvarter, säger Jan Mattsson, vd för Swecos arkitektverksamhet.
    

Vidare har Swecos konstruktörer haft en betydande roll i projektet, dels som huvudkonstruktör för den nya Sturegallerian som planeras, dels som konstruktörer för ytterligare två byggnader inom Sturekvarteret. Dessutom har Swecos installationskonsulter tillsammans med Swecos miljökonsulter och samhällsplanerare ansvarat för att ta fram en hållbarhetsstrategi för nya Sturekvarteret.
    

– Att så många av våra kompetensområden är involverade i projektet visar att Swecos breda kompetens kommer till nytta i ett sådant stort stadsutvecklingsprojekt som detta, säger Jan Mattsson.

alt
Riksbyggen bygger i ett av Uppsalas bästa lägen.


Riksbyggen påbörjar försäljningen av lägenheter i bostadsrättsföreningarna Åsikten Södra 2 och Åsikten Södra 3 i Uppsala. Föreningarna ligger i ett av stadens absolut bästa lägen längs attraktiva Östra Ågatan. Tillsammans omfattar föreningarna 163 bostadsrätter.

 

Nu finns chansen att förvärva en nyproducerad paradvåning längs Östra Ågatan. Eller en smart planerad etta. Bostadsrättsföreningarna Åsikten Södra 2 och Åsikten Södra 3 erbjuder många olika varianter av lägenheter.

måndag, 19 juni 2017 16:12

Willhem säljer till Akka i Lysekil

alt
Mikael Granath, vd för Willhem.


Som ett led i att effektivisera förvaltningen har Willhem ingått avtal om försäljning av ett fastighetsbestånd i Lysekil omfattande bostäder och kommersiella lokaler. Köpare är Akka Egendom. Affären är villkorad av finansieringsförbehåll och frånträde planeras ske den 30 augusti.
    

I transaktionen ingår 226 centralt belägna hyreslägenheter, en mindre andel lokaler samt Centrumhuset vid Södra Hamnen i Lysekil. Centrumhuset innefattar kommersiella lokaler med en uthyrningsbar yta om 6.439 kvm samt 69 hyreslägenheter. Den totala uthyrningsbara ytan för hela portföljen är 32.208 kvm.    
    

– Vi säljer beståndet i Lysekil av effektiviseringsskäl och är glada att få lämna över till Akka Egendom, som har en hög ambition när det gäller förvaltning och service, säger Mikael Granath, vd för Willhem.

måndag, 19 juni 2017 16:11

Castellum hyr ut 4.300 kvm i Örebro

alt
Citypassagen är ett av Castellumkoncernens största utvecklingsprojekt och kommer att rymma totalt 1.000 arbetsplatser. Investeringen uppgår till 420 Mkr.


Försäkringskassan i Örebro flyttar till nya lokaler om 4.300 kvm i Castellums nyproduktionsprojekt Citypassagen, som ligger alldeles intill resecentrum. I de nya kontorslokalerna kommer det att finnas 250 arbetsplatser i en aktivitetsbaserad miljö. Inflyttning sker under hösten 2019.
    

– Vi ser fram emot att flytta till ett nytt kontorshus med tydlig miljöprofil. Vi får moderna, flexibla lokaler som är hållbara över tid, säger Gunnar Pettersson, fastighetschef på Försäkringskassan.
    

Per Gawelin, affärsområdeschef på Castellum Örebro, är glad över att än en gång ha tecknat avtal med en stor myndighet. Nyligen slöts ett sexårigt avtal med Migrationsverket om 2.600 kvm i samma fastighet.

– Det betyder att 14.000 av Citypassagens totalt 15.000 kvadratmeter nu är uthyrda – vilket med eftertryck visar att efterfrågan på nya, moderna och flexibla kontorslokaler är fortsatt stark här i Örebro, säger han.

alt
I Skanskas uppdrag för Empire State Development Corporation i New York ingår bland annat att bygga det sekelgamla sorteringsrummet för US Postal Service till Moynihan Train Hall om 24.000 kvm. Ett nytt glastak, liksom hiss och rulltrappor till alla plattformar, kommer att byggas, vilket kommer att förbättra tillgängligheten för Penn Stations uppskattningsvis 650.000 dagliga järnvägsresenärer.


Skanska har tecknat avtal med Empire State Development Corporation (ESD) och projektutvecklingsbolagen Related Companies och Vornado Realty Trust för att restaurera och förbättra den historiska byggnaden James A. Farley Post Office i New York City, USA. Kontraktet är värt 1,26 miljarder dollar, cirka 11 Mdr kr. Färdigställandet är planerat till december 2020.
        

Den övergripande renoveringen av Farley Building omfattar 120.000 kvm transit, detaljhandel och kontorsytor och innebär förnyelse av strukturer, arkitektur, mekanik, elektronik och VVS. En restaurering av hela byggnadens historiska exteriör och det intilliggande annexet ingår också i uppdraget.
    

Projektet utgör den andra fasen av Skanskas pågående arbete för ESD och staten New York för att införliva Farley Building med den närliggande Pennsylvania (Penn) Station och skapa Penn-Farley – ett toppmodernt transportcentrum för järnväg. Nyligen slutförde Skanska den första stora fasen i arbetet med att skapa ett enhetligt Penn-Farley-komplex, en utbyggnad och renovering av Pennsylvania Station West End Concourse,  som går från 33:e gatan till 31a gatan under 8th Avenue på Manhattan.
    

– Skanska är glada över att få fördjupa vårt långa samarbete med delstaten New York om att modernisera och bygga ut transportinfrastrukturen. Vi är också stolta över att få samarbeta med Related and Vornado. Vår expertis inom anläggnings- och husbyggande tillsammans med deras projektutvecklingsteam i världsklass gör oss redo att möta denna unika utmaning, säger Anders Danielsson, vd för Skanska USA.