3 maj 2024

Redaktionen

torsdag, 22 juni 2017 11:26

Skanska säljer till Triuva i Prag

alt
Den nyutvecklade kontorsfastigheten Five i centrala Prag omfattar 14.400 kvm.


Skanska har sålt kontorsbyggnaden Five i Prag, Tjeckien, till en fastighetsfond förvaltad av Triuva Kapitalverwaltungsgesellschaft för 50 MEUR, cirka 480 Mkr. Försäljningen kommer att bokföras av Skanska Commercial Development Europe under det andra kvartalet, medan tillträdet är planerat till det fjärde kvartalet.
    

Kontorsbyggnaden Five, som har en total uthyrningsbar yta på 14.400 kvm, togs nyligen i bruk och är redan fullt uthyrd. Kontorshuset ligger nära Anděl, en av de mest trafikerade och mest populära platserna för kontor och butiker i distriktet Prag 5, i närheten av Riverview – ett av Skanskas tidigare kontorsprojekt i staden.
    

Five har utmärkt tillgång till kollektivtrafikförbindelser tack vare närheten till både Anděls tunnelbana och spårväg samt järnvägsstationen Smichov. Byggnadens läge mot floden Vltava medför utsikt över stadens historiska stadskärna, Prags slott och Vyšehrads fästning. Kontorsbyggnaden har många gröna lösningar och förväntas få LEED Platinum-certifiering.

torsdag, 22 juni 2017 11:25

Wihlborgs hyr ut till Ferrero i Hyllie

alt
Kontorsfastigheten Dungen i Hyllie, Malmö.


Wihlborgs har tecknat hyresavtal med konfektyrföretaget Ferrero Scandinavia om 900 kvm i kontorshuset Dungen som byggs i Hyllie. Ferrero Scandinavia är känt för varumärken som Kinder, Nutella och Tic Tac. Ferreros skandinaviska huvudkontor finns idag i Scandinavian Center vid Anna Lindhs plats, där bolaget hyr 700 kvm. Inflyttning i de nya lokalerna i Hyllie planeras till våren 2019.
    

– Vi är glada att kunna fortsätta vår hyresrelation med Ferrero Scandinavia och erbjuda dem en attraktiv lösning när de nu behöver större lokaler. I Dungen får de toppmoderna lokaler alldeles intill Hyllie station och 10 minuter från Köpenhamns flygplats, säger Anders Jarl, vd för Wihlborgs.
    

Dungen omfattar totalt cirka 9.000 kvm och sedan tidigare har Wihlbogs kontrakterat Tullverket på 6.300 kvm. Översta våningen med egen takterrass är fortfarande ledig, liksom en del av plan 4 där Ferrero Scandinavia flyttar in. I Hyllie bygger Wihlborgs också kontorshuset Origo, även detta med inflyttning under 2019.

torsdag, 22 juni 2017 11:22

Fabege investerar 140 Mkr i Råsunda

alt
Fabege bygger en skola för Solna stad i Råsunda.

 

Fabege och Solna stad har kommit överens om att uppföra en skola för årskurs 7-9 för cirka 360 elever, en förskola för 80 barn samt ett gruppboende med sex lägenheter, allt på en yta om totalt 5.100 kvm.

 

Det är den tidigare fyravåningar höga kamformade kontorskroppen i Råsunda där både Svenska Fotbollförbundet och AIK haft sina kontor som nu byggs om för 140 Mkr.

 

Hyresavtalet med Solna är tecknat på 20 år med en hyra om cirka 12,5 Mkr per år och inflyttning för alla de tre verksamheterna beräknas ske redan till skolstarten höstterminen 2018. Byggnaden projekteras för miljöcertifiering enligt BREEAM In-Use nivå Very good.

 

Byggnaden får en ny fasad och kommer att bli ett välkommet inslag i området som förväntas få många barn med tanke på det stora antal bostäder som nu växer fram. Även det välkända höghuset som är mer känt som Dallasskrapan ska göras om till bostäder. Planarbete för detta pågår.

 

– Stadsdelsutvecklingen handlar mycket om att skapa en attraktiv plats där de som bor, verkar och vistas i området får en bra vardag. När det byggs mycket bostäder, kontor och handel är det viktigt att inte glömma bort barnen. I Råsunda har vi tillsammans med staden hittat en bra helhetslösning för väldigt många, säger Klaus Hansen Vikström, vice cd och chef affärsutveckling på Fabege.

torsdag, 22 juni 2017 11:19

Rikshem säljer BoViva till Broskeppet

alt
BoViva i Danvikstull, Stockholm.

 

alt
BoViva i Göteborg.

alt
BoViva i Halmstad.


Rikshem säljer tomträtten Försommaren 1 i Stockholm och fastigheterna Sannegården 28:31 i Göteborg och Jorden 1 i Halmstad, totalt cirka 28.000 kvm innehållande 325 lägenheter för +55-boende. Alla tre fastigheter innehåller konceptboende för seniorer under varumärket BoViva. Köpare är Broskeppet, ett fastighetsbolag med ambitionen att äga och förvalta fastigheter i storstäder och regionsstäder. Tillträde sker den 30 juni 2017. Brunswick Real Estate har varit Rikshems rådgivare i transaktionen.
    

– Vi fortsätter arbeta för att stärka både vår bostads- och samhällsfastighetsportfölj genom att renodla den i en tid med en väldigt stark fastighetsmarknad. BoViva-konceptet skiljer sig från Rikshems övriga bestånd genom att vara en mer exklusiv produkt med utökade faciliteter och servicetjänster. Det är ett boendekoncept som vi ser att Broskeppet kommer kunna utveckla vidare på ett bra sätt, säger Sophia Mattsson-Linnala, vd Rikshem.

alt
Profis The Block är en arkitektoniskt profilstark konceptfastighet invid Västra Skogens tunnelbanestation.

 

Profi Fastigheter har tecknat hyresavtal med Byggmax om 2.100 kvm kontor i The Block på Armégatan 38 i Västra Skogen, Solna. Byggmax tillträder lokalen under det första kvartalet nästa 2018. JLL har ansvarat för uthyrningen.

 

De nya lokalerna innebär att snabbväxande Byggmax på ett effektivt sätt samlar sitt huvudkontor för Byggmax och Buildor.se på ett våningsplan. Under våren har även kollektivtrafikoperatören Nobina valt att satsa långsiktigt i The Block med en utökning och ombyggnation av sitt nordiska huvudkontor. Övriga hyresgäster är bland andra BTH Bygg och Stockholms Läns Landsting.

 

The Block har 13.100 kvm uthyrbar yta och uppfördes som huvudkontor för Svenska Shell i mitten av 70-talet. Profi förvärvade fastigheten 2011 och har utvecklat ett koncept för fastigheten med ett integrerat erbjudande för effektiva kontor, restaurang och parkeringsgarage.

 

Tillsammans med Panorama Bostad utvecklar Profi även ett 30-tal familjelägenheter på fastighetens tak.

alt

                                                                                                                    
Christer Edfeldt (bilden) har utsetts till ny vd på Bostadsförmedlingen i Stockholm AB. Han har lång erfarenhet från olika roller inom Stockholms stad och kommer närmast från posten som förvaltningschef för Stockholms stads serviceförvaltning.
    

Edfeldt ersätter Lena Daag som slutade i januari. Tillförordnad vd fram till dess att Edfeldt tillträder sin nya roll den 21 augusti är stabschefen Jannike Siljan.
    

– Det är glädjande att rekryteringen är klar och att tillträdet kan ske redan efter sommaren. Bostadsförmedlingen kan nu fokusera på en fortsatt god och effektiv service åt stockholmarna, säger Ann-Margarethe Livh, ordförande och bostadsborgarråd.

alt
Hostrups Have omfattar 65.000 kvm, fördelat på 678 lägenheter och 47 kommersiella lokaler.

 

Heimstaden har avtalat om att förvärva kvarteret Hostrups Have av konkursboet till Andelsboligforeningen Hostrups Have i Frederiksbergs kommun, Köpenhamn. Det totala fastighetsvärdet har avtalats till 1.690 MDKR (2,2 Mdr kr) och förvärvet finansieras dels med egen kassa, dels genom realkreditbelåning. Tillträde är planerat till den 1 september.

 

Hostrups Have är ett stort sammanhängande bostadskvarter i centrala Frederiksberg, byggt 1935-1937. Fastigheten utgörs av 678 bostäder samt 47 kommersiella lokaler, placerade främst i gatuplan. Total yta är cirka 65.000 kvm.

 

– Jag är tacksam för att Heimstaden fått möjlighet att förvärva Hostrups Have. Vi ser fram emot att efter sommaren ta över ägandet och därmed påbörja utvecklingen av fastigheten och området kring Hostrups Have på Fredriksberg för framtiden och med omtanke för våra hyresgäster, säger Magnus Nordholm, vice vd Heimstaden.

 

Gorrissen Federspiel har varit Heimstadens rådgivare i transaktionen.

onsdag, 21 juni 2017 15:22

Scandic blir störst i Finland

alt
Frank Fiskers, vd och koncernchef på Scandic.

 

Scandic har tecknat avtal om förvärv av finska Restels hotellverksamhet. Förvärvet innebär att Scandic förstärker sin position som Nordens ledande hotellkedja och blir den största hotelloperatören på den finska marknaden. Köpeskillingen uppgår till 114,5 MEUR (1.120 Mkr) på kassa- och skuldfri basis, och erläggs kontant.

 

Scandic har idag 230 hotell i drift och under utveckling, varav 28 i Finland. Restels portfölj innefattar 43 hotell i Finland och Scandic blir i och med affären rikstäckande på den finska marknaden.

 

– Detta förvärv är ett stort steg framåt för Scandic Hotels och det ger oss ett starkt nätverk på den finska marknaden. Vi ser fram emot att driva och utveckla dessa hotell framöver under varumärket Scandic och vi välkomnar alla Restels medarbetare och kunder till Scandic, säger Frank Fiskers, vd och koncernchef på Scandic.

 

Restels portfölj består för närvarande av cirka 7.600 hotellrum fördelade på 43 hotell med långa hyresavtal, varav sju drivs genom franchiseavtal med Intercontinental Hotels Group. Merparten av hotellen drivs under varumärket Cumulus, och dessa kommer över tid att konverteras till Scandic. Säljaren kommer att kvarstå som hyresvärd till fyra av hotellen. 

alt
Fabege tecknar avtal med spelföretaget Goobye Kansas och påbörjar projektet Hammarby Terrassen.

 

Fabege har tecknat avtal med Goodbye Kansas, inom animation-, spel- och specialeffektsindustrin, om flytt till Hammarby Sjöstad, Stockholm. I och med avtalet startar Fabege bygget av Hammarby Terrassen eller Kopparhuset i fastigheten Båtturen 2, som Goodbye Kansas kommer att disponera själva. Investeringen uppgår till 170 Mkr och hyresavtalet med Goodbye Kansas omfattar drygt 5.200 kvm. Årshyran är cirka 16,7 Mkr exklusive tillägg och löper på åtta år. Flytten planeras till juni 2019.

 

Utöver de nya kontorslokalerna kommer Fabege även att skapa en ny studiolokal i byggnaden.

 

– Vi sökte lokaler där vi kunde samla all vår verksamhet under samma tak, vilket bland annat inkluderar en alldeles egen Motion-Capture-studio som kräver sju meters takhöjd. Lokalerna skulle också vara stora nog att härbärgera hundratals digitala experter/artister i inspirerande arbetsmiljöer – samtidigt som vi ville ha fortsatt närkontakt med Södermalms alla dataspelsföretag. Kopparhuset i Hammarby Sjöstad är en perfekt plats och byggnad där vi kan fortsätta utveckla vår verksamhet, säger Peter Levin, CEO och Co-founder på Goodbye Kansas.

 

Byggnaden projekteras för miljöcertifiering enligt BREEAM-SE nivå Very good. Genom det gröna hyresavtalet har parterna kommit överens om en gemensam miljöagenda för lokalen, som till exempel berör materialval, förnybar el och källsortering.

 

– Vi ser verkligen fram emot att uppföra en fantastisk kontorsmiljö och unik studio åt Goodbye Kansas. Deras energi, tillväxt och kreativitet kommer att bidra ytterligare till området som redan har ett stort antal tech- och mediebolag, säger Klaus Hansen Vikström, vice vd och affärsutvecklingschef på Fabege.

alt
Skanska planerar totalt cirka 140 bostäder i Ärrarps Ängar, Ängelholm. Bild: Möller Arkitekter

 

Skanska har tecknat ett 15-årigt hyresavtal med Attendo Sverige AB om att bygga ett vård- och omsorgsboende med 54 lägenheter i Ärrarps Ängar, Ängelholm. Det är det första projektet i området där Skanska även planerar att bygga ett hundratal bostäder, både villor och flerfamiljshus.

 

– Det känns verkligen roligt att bygga ett modernt, hållbart äldreboende i Ängelholm tillsammans med Attendo. Det finns ett stort behov av den här sortens boende i Ängelholm och vi kan dra nytta av våra goda erfarenheter från liknande projekt runt om i landet, säger Emma Bengtsson, projektutvecklare, Skanska Sverige.

 

Byggnaden ska klara högt ställda hållbarhetskrav och målet är att den ska certifieras enligt miljöcertifieringssystemet LEED på guldnivå. Äldreboendet kommer att ha en vacker och stimulerande utemiljö med en rad olika aktiviteter såsom trädgårdssysslor och träning vid utegymmet.

 

Markarbetet påbörjades nyligen och byggnadsarbetet startar till hösten. Vårdboendet planeras vara inflyttningsklart årsskiftet 2018/2019.