2 maj 2024

Redaktionen

alt
Visionsbild för brf Chili i Umami Park, Hallonbergen.

 

I det första kvarteret i Umami Park i Hallonbergen påbörjar Wallenstam nu byggnationen av 75 bostadsrätter i anslutning till de 147 hyresrätterna som byggstartades i slutet av förra året. Under en tioårsperiod framöver kommer Umami Park att utvecklas till ett nytt levande område med ett brett utbud av totalt cirka 900 bostäder.

 

De 75 lägenheterna är mellan ett till tre rum och kök, varav majoriteten utgör tvåor. Bostadsrättföreningen får också tillgång till en gemensam takterrass. Säljstart är beräknad till andra kvartalet 2019 med planerad inflyttning senare samma år.

 

Arkitekter för brf Chili är Sandellsandberg arkitekter som har arbetat med såväl interiör som exteriör. Fojab arkitekter arbetar med den mer omgivande miljön i hela området där naturen är en av inspirationskällorna. Även fickparker och små torgplatser från medelhavsländerna är en förebild där gränsen mellan ute och inne, servering och gata är flexibel.

alt
Tegnérs torn, i hörnet av Tegnérgatan och Hälsobrunnsgatan, har ritats av Varg Arkitekter.

 

Serneke Bygg har tecknat kontrakt med AB Svenska Bostäder om att bygga ett 11-våningar högt punkthus i Sabbatsberg, det så kallade Tegnérs torn. Ordern är värd omkring 95 Mkr. 

 

Tegnérs torn kommer att byggas i hörnet Tegnérgatan – Hälsobrunnsgatan i stadsdelen Sabbatsberg i Stockholm.

 

Huset kommer att innehålla omkring 40 hyreslägenheter. Gestaltningsidén för huset är att låta fasad och tak hålla samma material – en blandning av grön skiffer och plåt. För formgivningen svarar Varg Arkitekter.

 

Byggstart är planerad till tredje kvartalet i år och Tegnérs torn beräknas stå klart för inflyttning under andra kvartalet 2019.

alt
Sportshopen är det senaste tillskottet i Lugnetrondellen vid norra infarten till Varberg.

 

Sportshopen öppnar en ny butik på 2.700 kvm i Aspelin Ramm Fastigheters nybyggda handelscentrum Lugnetrondellen i Varberg. Lokalen utformas efter Sportshopens önskemål för att passa deras sortiment av sportartiklar.

 

– Det känns väldigt bra att ytterligare ett stort och välkänt varumärke flyttar in i Lugnetrondellen. Nu får vi även en sporthandel i huset vilket passar perfekt ihop med övriga butiker, restauranger och varuhus, säger Kristian Höglind, affärsutvecklare på Aspelin Ramm Fastigheter.

 

Handelscentrumet Lugnetrondellen omfattar totalt 24.000 kvm butiksyta fördelat på ett tiotal butiker på mellan 500 och 7.000 kvm. Sedan tidigare är det klart att Biltema, Jula och Rugstore öppnar varuhus i Lugnetrondellen. Hyresavtal har även tecknats med restaurangkedjorna Max Hamburgare och Linnea & Basilika.

 

– Just nu finns det 3.800 kvm lokalyta som ännu inte är uthyrd, men vi har flera intressenter som vi för samtal med för att hitta lämpliga hyresgäster som kan komplettera utbudet, säger Kristian Höglind.

 

De första butikerna i Lugnetrondellen öppnar i början av oktober.

alt

                                                                                                                                      

Kungsleden har under de senaste månaderna rekryterat ett antal nyckelmedarbetare inom ekonomi, HR och IT. Peter Anderson (bilden, längst till vänster) har nyligen tillträtt som ekonomichef med övergripande ansvar för redovisning, rapportering och ekonomisk styrning. Han kommer närmast från positionen som CFO på ICA Fastigheter.

 

Kungsleden har även förstärkt ekonomiavdelningen med Linda Frölén (bilden, nummer två från vänster) som har tillträtt som chef för Financial Control med ansvar för konsolidering och koncernredovisning. Frölén kommer närmast från koncernredovisningsenheten i läkemedelsföretaget Meda.

 

Vidare har Kungsleden rekryterat Hanna Brandström (bilden, nummer tre från vänster) som HR-chef. Hon har cirka tio års erfarenhet från HR-arbete och kommer närmast från en roll som General Manager HR & Legal på SC Motors Sweden.  

 

För att säkerställa ambitionen att ligga i framkant inom digitalisering rekryterades i vintras Maria Masuch (bilden, längst till höger) som ny IT-chef. Maria ha ansvar för att leda Kungsledens strategiska digitaliserings- och IT-förändringsresa. Hon kommer senast från SPP och har tidigare arbetat på Trygg-Hansa och som IT- och managementkonsult i flera globala organisationer.

onsdag, 28 juni 2017 11:59

SPG köper byggrätt i Haninge

alt
SPG planerar cirka 230 bostadsrätter i Vega, Haninge. Bild: BSK Arkitekter


Scandinavian Property Group (SPG) har köpt en byggrätt om cirka 20.000 kvm BTA i den nya stadsdelen Vega i Haninge kommun. Under hösten kommer SPG etappvis påbörja byggnation av cirka 230 lägenheter i stadsdelen. Bostäderna får ett mycket bra läge i direkt anslutning till den nya pendeltågstationen, strax norr om Haninge centrum.
    

Vega växer fram som en ny stadsdel där det planeras för bostäder, skolor, förskolor och idrottsanläggning. Området utmärker sig av det kollektivnära läget med gångavstånd till Port 73, Länna köpcentrum och Ica Maxi samt närheten till natur och vatten.
    

– Köpet är i enligthet med vår strategi att utveckla bostäder i kollektivnära områden i Storstockholm samt i Sveriges regionstäder och vi ser fram emot att tillsammans med övriga byggherrar förverkliga visionen om den nya stadsdelen Vega, säger Christian Olofsson, vd för SPG.
    

SPG har idag drygt 3.400 hyresrätter och bostadsrätter under projektering och produktion i Uppsala, Karlstad, Kungsängen, Nykvarn, Malmö, Sundsvall, Tumba och Vårberg samt i de norska städerna Sandnes, Jessheim, Rykkinn och Skårer.

alt
Humlegården tar ytterligare två Life Science-företag till fastigheten Ugnen 7 i Hagalund, Solna. Bild: Åke E:son Lindman


Andelen Life Science-bolag i Hagalund, Solna, fortsätter att öka. Under våren har Humlegården tecknat avtal med ytterligare två biotechföretag, Scandinavian Biopharma och iCellate, som etablerat sina respektive verksamheter på 570 kvm respektie 350 kvm i fastigheten Ugnen 7 på Industrivägen 1. 
    

Hagalund har utvecklats från att vara traditionella industrikvarter till att idag bjuda på ett brett spektra av verksamheter, där andelen Life Science-företag har ökat kraftigt under de senaste åren. Närheten till Hagastaden, Karolinska Universitetssjukhuset och det omgivande Life Science-klustret gör Hagalund till en mycket attraktiv plats för bolag inom biotech. I Humlegårdens fastigheter i området är en stor andel av kunderna aktiva inom denna bransch och efterfrågan på laboratorielokaler i området är stor.
    

– För företagen inom denna bransch är närheten till klustret viktigt. Vi arbetar för att bidra till deras verksamhetsutveckling genom att samla aktörerna och erbjuda ändamålsenliga lokaler med stor flexibilitet, säger David Johansson, fastighetschef på Humlegården.

alt

                                                                                                                            
Unibail-Rodamco har utsett Helena Elfstadius (bilden) till ny Director of Development för gruppens nordiska verksamhet. Hon tillträder sin tjänst den 2 oktober. Förutom att leda det nordiska utvecklingsteamet blir hon även en del i bolagets nordiska ledningsgrupp. 
    

Helena Elfstadius kommer närmast från HEBA Fastighets AB där hon idag är chef för fastighetsutveckling. Tidigare har hon haft ledande befattningar inom exempelvis Citycon, Fabege och Atrium Ljungberg. Förutom sin gedigna bakgrund och breda erfarenhet inom fastighetsbranschen, så har Helena Elfstadius en mastersexamen som civilingenjör från KTH.
    

Helena Elfstadius efterträder Per Ronnevik, som under tio år inom Unibail-Rodamco har utvecklat en omfattande projektportfölj och levererat några av gruppens bästa köpcentrum, bland annat Täby Centrum och Mall of Scandinavia. Ronnevik har beslutat att starta en egen verksamhet inom fastigheter och fastighetsutveckling.

tisdag, 27 juni 2017 17:10

CBRE totalförvaltar Heron City

alt
Heron City i Kungens kurva omfattar 49.000 kvm.

 

CBRE Asset Services får totalförvaltningen av Heron City i Kungens kurva söder om Stockholm. Fastigheten ägs av CMCV som är samägt av Capman Nordic Real Estate, Varma och Cavendo.

 

Heron City omfattar 49.000 kvm yta och bland hyresgästerna märks SF, Sats och XXL. Detta är CBRE Asset Services tredje nya retailuppdrag under kort tid.

 

– Vi är mycket stolta över att vi fått förtroendet att förvalta Heron City. Vi ser fram emot att öka mervärdet för fastighetsägaren genom en värdeskapande och driven förvaltning. Förvaltningen av Heron City utökar vårt bestånd inom Retail ytterligare, vilket visar att vi har ett attraktivt tjänsteutbud samt att vi tillhandahåller värdeskapande förvaltning inom affärsområdet, säger Jessica Fredriksson, Head of CBRE Asset Services Sverige.

tisdag, 27 juni 2017 15:52

750 nya bostäder i Lund

alt
Illustration av Stångby väster II i Lund. Befolkningen i Stångby har nästan tredubblats sedan år 2000 då där bodde 658 personer.

 

En detaljplan med bland annat 750 bostäder, en stor park och högstadieskola har vunnit laga kraft. Stångby är en av de orter i Lunds kommun som vid sidan av staden planeras att växa mest. 

 

– Stångby växer men behåller den lilla ortens fördelar, säger Björn Abelson (S), ordförande i byggnadsnämnden.

 

Den detaljplan som nu vunnit laga kraft, Stångby väster II, gör det möjligt att bygga 750 nya bostäder. I planen ligger också en mellan- och högstadieskola, förskola, en stor park, närservice och en dagvattenanläggning som ska tjäna hela Stångby.

 

– Vi har hela tiden varit övertygade om att detaljplanen för Stångby skulle hålla vid en prövning när den överklagades. Kombinationen av ett bra utnyttjande av marken, med tät bebyggelse, många nya bostäder och närheten till förstklassig kollektivtrafik gör att vi är stolta över planerna för Stångbys utbyggnad, säger Björn Abelson (S), ordförande i byggnadsnämnden.

 

– I planeringsarbetet har det varit viktigt att behålla känslan av en liten ort. Den här delen av Stångby kommer därför få en småskalig kvartersstruktur där gående och cyklande prioriteras. Det blir ett finmaskigt gatunät och korta avstånd till tågstation och service, säger Ole Kasimir, planchef på stadsbyggnadskontoret.

 

Tekniska förvaltningen har redan påbörjat upphandla detaljprojektering av alla gator och torg. Förhoppningen är att projekteringen av den första etappen är klar under våren 2018 och att byggator kan påbörjas under hösten samma år.

 

På östra sidan av järnvägen planeras nu för ytterligare en etapp av Stångbys utveckling. Där finns planer på 700 nya bostäder i blandade former, både enfamiljshus och flerfamiljshus. Men också att flytta järnvägsstationen några hundra meter norrut för att skapa bättre möjligheter för kollektivtrafik och cykelstråk. Det skapas också förutsättningar för bland annat ett torg med livsmedelsbutik, andra butikslokaler och distriktssköterskemottagning. Den detaljplanen förväntas vara på samråd under hösten.

 

Befolkningen i Stångby har nästan tredubblats sedan år 2000 då där bodde 658 personer. Stångby har den lilla ortens fördelar samtidigt som stadens utbud är nära. Redan idag har Stångby en tågstation som gör det lätt att åka kollektivt till många av regionens arbetsplatser. Just det spårnära läget är en viktig förklaring till varför Stångby växer så pass mycket. 

 

alt
Snart kan nya Nobel Center byggas på Blashieholmen efter Kammarrättens dom. Nobel Center ska öppna år 2019. Foto: David Chipperfield Architects

 

Det stred inte mot lagen när Stockholms kommun beslutade om exploateringen av mark på Blasieholmen för bygget av Nobel Center. Det konstaterar Kammarrätten i Stockholm i en dom under tisdagen den 27 juni.

 

I april 2016 beslutade Stockholms kommunfullmäktige att ge exploateringsnämnden rätt att exploatera en tomt på Blasieholmen för bygget av Nobel Center. Beslutet överklagades till förvaltningsrätten som gjorde en laglighetsprövning, dvs. prövade om beslutet strider mot lag. Förvaltningsrätten konstaterade att det inte fanns skäl att upphäva beslutet.

 

Tretton personer överklagade förvaltningsrättens dom till kammarrätten. Klagandena anser bland annat att fullmäktige överskridit sin befogenhet, att beslutet innebär ett otillåtet gynnande av Nobelhuset AB, att beslutet strider mot EU:s stats­stödsregler samt att det förekommit jäv under handläggningen av ärendet.

 

Eftersom det är fråga om laglighetsprövning har kammarrätten inte gjort någon lämplighetsbedömning.

 

Kammarrätten konstaterar att klagandena inte visat att det finns grund för att upphäva kommunfullmäktiges beslut om exploatering, varför överklagandena avslås.

 

Nobel Center, om 26.000 kvm, beräknas slå upp portarna under år 2019.