8 maj 2024

Redaktionen

torsdag, 07 december 2017 12:28

Riksbyggen säljstartar i Berga, Linköping

alt
Bostadsrättsföreningen Ridderstad i Berga, Linköping, beräknas bli klar för inflyttning under 2019.


Riksbyggen planerar 40 nya bostadsrätter i brf Ridderstad nära Berga centrum i Linköping. Lägenheterna byggs i efterfrågade storlekar om ettor, tvåor och treor. Försäljningen av bostadsrätterna börjar efter årsskiftet och byggstarten planeras till september 2018.
    

– Vi ser fram emot att få bygga nytt i Berga. Lägenheterna får välplanerade ytor med hög standard till en rimlig boendekostnad. Vi bedömer nu att snittpriset för en etta kommer att hamna runt miljonen. Det behövs alltid en blandning av upplåtelseformer och just bostadsrätter är ett välkommet tillskott i Berga som idag domineras av hyresrätter, säger Johan Neander, marknadsområdeschef på Riksbyggen.
    

Totalt planeras 300 nya lägenheter i Berga. Det kommer att bli en ny del av staden med blandade upplåtelseformer, både hyres- och bostadsrättslägenheter i olika storlekar, närhet till service och en ny skola.

torsdag, 07 december 2017 11:21

Anders Danielsson, ny vd för Skanska

alt

                                                                                                                                  
Skanskas styrelse har utsett Anders Danielsson (bilden) till ny vd och koncernchef för Skanska. Han efterträder Johan Karlström som tidigare meddelat att han avgår. 
    

Anders Danielsson har arbetat på Skanska sedan 1991. Han är för närvarande vice vd i koncernledningen med ansvar för Skanskas byggenheter i USA och Skanska infrastrukturutveckling. Tidigare har han varit vd för Skanska Norge och framgångsrikt lett två byggenheter och Skanskas bostadsutveckling från förlust till lönsamhet. Dessförinnan var han under fyra år vd för Skanska Sverige.
    

– Jag är mycket glad att Anders Danielsson har gått med på att ta sig an rollen som ny vd för Skanska. Han har nästan 30 år på Skanska bakom sig med mycket solida resultat. Anders är också en mycket uppskattad ledare med en tydlig etisk kompass, säger Hans Biörck, styrelseordförande Skanska.
    

Anders Danielsson tillträder sin nya tjänst den 1 januari 2018, då Johan Karlström avgår som vd. Karlström kommer att fortsätta arbeta i Skanska som senior rådgivare fram till januari 2019 då han går i pension.

torsdag, 07 december 2017 11:19

Mats Williamson lämnar Skanska

alt

                                                                                                                                
Efter 35 år i företaget har Mats Williamson (bilden), vice vd i Skanska, beslutat lämna Skanska den 1 januari. Williamson har varit medlem av koncernledningen sedan 2009. Han har varit vd för Skanska Sverige och under sin tid i koncernledningen har han ansvarat för byggenheterna i Norge, Storbritannien, Latinamerika och infrastrukturutveckling. Det senaste året har han varit ansvarig för Skanska Polen, Skanska Tjeckien och Slovakien.
    

– Jag vill tacka Mats för hans år på Skanska där han har lett allt från stora projekt som Öresundsbron till hela affärsenheter som medlem av koncernledningen, säger Johan Karlström, vd och koncernchef, Skanska AB.   

onsdag, 06 december 2017 19:49

Angelika Bohlin i ny roll på Skanska

alt

                                                                                                                                     

Angelika Bohlin (bilden) har utsetts till ny chef för Skanskas bergmaterialverksamhet i Sverige. Hon har en lång erfarenhet inom Skanska och hon kommer senast från rollen som försäljningschef för Bergmaterial. Som chef för bergmaterialverksamheten ska Angelika Bohlin utveckla hållbarheten mot Skanskas mål om klimatneutralitet 2050.

 

Skanska är Sveriges största producent av grus-, sten- och bergprodukter och har 310 medarbetare på mer än 75 täkter, krossar och terminaler över hela landet.

 

– Jag är mycket glad att kunna välkomna Angelika som chef för Bergmaterial. Hon har rätt profil för att utveckla både strukturella och kulturella delar i verksamheten. Hon kommer att leda regionen mot en ökad affärsmässighet och fortsätta att bygga på den positiva trend vi har haft de senaste åren, säger Per Åkerman, vice vd, Skanska Sverige.

alt

                                                                                                                                       

Aktiebolaget Fastator har anställt Martin Friis (bilden) som Investment Manager. Han tillträdde sin tjänst den 22 november och kommer främst att arbeta med strategi, affärsutveckling och att stärka bolagets kommunikation/IR. Martin Friis kommer närmast från Aura Light International AB där han har haft ett antal roller med fokus på internationell affärs- och produktutveckling, senast som tf verksamhetsansvarig i dess amerikanska dotterbolag.

 

– Att ytterligare stärka organisationen och vidareutveckla vårt team är en viktig delkomponent när vi går in i en mer transaktionsintensiv fas. Vår tillväxtstrategi omfattar både Fastators innehavsportfölj och våra innehavsbolag. Fastators för närvarande största innehav, Offentliga Hus, avser att växa sin portfölj av stabilt avkastande samhällsfastigheter till en balansomslutning om cirka 6-7 Mdr kr från dagens 2,3 Mdr inom två år. Därefter avser vi att notera Offentliga Hus på börsen, säger Joachim Kuylenstierna, tf vd för Fastator.

alt
Next Step är initiativtagare till den nya stadsdelen Nya Hovås och äger alla kommersiella byggnader i området. Totalt investeras cirka 5 Mdr kr i det naturnära området där det för närvarande byggs 1.300 lägenheter. Fram till 2021 beräknas antalet butiker i området öka från dagens 20 till 50, samtidigt som antalet arbetstillfällen förväntas öka från dagens cirka 500 till 2.000.


Bygg-Göta och Next Step Group bildar Nya Hovås Fastigheter AB, ett joint venture-bolag med en 50/50 ägarfördelning. I samband med bolagsbildningen förvärvar det gemensamt ägda bolaget samtliga kommersiella fastigheter i den nya stadsdelen Nya Hovås söder om Göteborg av Next Step. Fastighetsbeståndet uppgår i dag till cirka 30.000 kvm och har ett fastighetsvärde överstigande 1 Mdr kr.
    

Investeringen är den enskilt största i Bygg-Götas snart 60-åriga historia och den första som görs i Nya Hovås där Next Step varit en ledande aktör sedan 2004.
    

– Vi har under en längre tid imponerats över Next Steps arbete i Nya Hovås. Tack vare dem har platsen på kort tid utvecklats till en småskalig blandstad i absolut världsklass. Det är värt att notera att flera aktörer har försökt men inte nått ända fram i liknande visionära stadsutvecklingsprojekt, vilket visar på styrkan i Next Steps innovativa affärskultur och arbetssätt. Den första av tre etapper i Nya Hovås har nu färdigställts och vi ser fram emot att hitta fler möjligheter att samarbeta med Next Step i de kommande etapperna, säger Ronny Persson, vd Bygg-Göta.
    

Next Step befinner sig i en betydande expansionsfas och affären med Bygg-Göta möjliggör ett färdigställande av Nya Hovås och en långsikt förvaltning. Affären frigör även kapital till andra stora investeringar, exempelvis det nya Life Science-kluster som utvecklas tillsammans med Vectura Fastigheter i Mölndal och ett nytt stadsutvecklingsprojekt i Härryda. Vectura Fastigheter ägs av Investor.

onsdag, 06 december 2017 14:11

Arcona bygger för 950 Mkr i Hagastaden

alt
Kvarteret Patienten i Hagastaden, ritad av White arkitekter.

 

Arcona/Veidekke Bygg Kommersiellt har slutit avtal med Vitartes, ägt av Hemsö och SveaNor Fastigheter, om fortsatt samarbete avseende kv. Patienten om 42.000 kvm i Hagastaden, Stockholm. Kontraktet har ett ordervärde på 950 Mkr.

 

Arcona och Vitartes avtalade sommaren 2016 om att utföra mark-, grundläggnings- och betongarbeten för kvarteren Patienten och Princeton. Det som nu avropats är att uppföra resten av byggnaden i kv. Patienten, som uppförs i direkt anslutning till huvudentrén för Nya Karolinska sjukhuset och delvis ovanpå befintligt tunnelrör för E4:an. Fastigheten kommer att bli ett Eye Center of Excellence, med S:t Eriks Ögonsjukhus som central hyresgäst. Färdigställandet ska ske våren 2020.

 

– Vi ser fram emot ett fortsatt lyckosamt samarbete med Vitartes där vi kommer att arbeta utifrån vår samverkansmodell, som innebär att alla bidrar med var och ens unika förmåga för effektivare processer. Under flera år har vi arbetat ihop med Vitartes och det är kul att se hur ett ständigt förbättrat samarbete visar på värdet av att arbeta tillsammans i flera projekt över längre tid, säger Peter Kvist, vd på Arcona.

onsdag, 06 december 2017 14:03

Skanska i nya USA-uppdrag för 665 Mkr

alt
Skanska ska renovera 8.100 kvm på 180 Madison Avenue på Manhattan, New York.

 

Skanska har tecknat avtal med NYU Langone Health om att tillhandahålla forskningsanläggningar och kontorsutrymmen till NYU Langones Department of Population Health i New York, USA. Kontraktet är värt cirka 340 Mkr. Dessutom ska Skanska, i ett joint venture med Flatiron och Stacy and Witbeck, restaurera den cirka 390 hektar stora lagunen San Elijo utanför San Diego i sydvästra USA. Projektet, som total omfattar 94 MUSD varav Skanskas andel 38 MUSD (325 Mkr) ingår som en av flera åtgärder för att förbättra motorvägen I-5, North Coast Corridor. Beställare är California Department of Transportation (Caltrans).

 

Uppdraget i New York innebär att Skanska ska renovera cirka 8.100 kvm kontorsyta i tio våningar på 180 Madison Avenue, vilket kommer att ge NYU Langone nya anläggningar för forskning och datamodellering för att utveckla individuella sjukvårdslösningar för patienter. Befintliga tillgängliga våningsplan kommer att utrustas för forskning, med konferensutrymmen och kontor, hörsalar och andra gemensamma utrymmen. Projektet, som ska slutföras under nästa år, förväntas få LEED Gold certifiering (Leadership in Energy and Environmental Design).

 

Arbetet med lagunen San Elijo utanför San Diego omfattar bland annat röjning och muddring, påfyllning av sand, förstärkning av tidvattenkanaler, samt byggande av våtmarksområden och en häckningsplats. Projektet påbörjas nu i december med planerat färdigställande tidigt 2021.

onsdag, 06 december 2017 10:16

Klövern tar över i Tobin

alt
Rutger Arnhult, vd för Klövern.


Klövern har ingått avtal med Tobin Properties om att i en riktad nyemission teckna 7,5 miljoner stamaktier till ett pris om 20 kr per stamaktie, totalt 150 Mkr, samt att garantera en företrädesemission om högst 2.592.383 stamaktier, motsvarande 52 Mkr. Styrelsen i Tobin Properties har beslutat att föreslå att en extra bolagsstämma den 8 januari 2018 beslutar om den riktade emissionen och företrädesemissionen.
    

– Kopplat till Klöverns ambition att satsa på bostadsutveckling genom Klövern Living har det uppkommit en unik möjlighet för Klövern att positionera sig på den viktiga Stockholmsmarknaden. En investering av Klövern i Tobin Properties är inte ett uttryck för att bostadsmarknaden har bottnat ur, tvärtom är det ett sätt att dra nytta av framtida möjligheter som en troligtvis svag marknad under 2018 kommer att erbjuda. Tobin Properties har ett mycket duktigt utvecklingsteam som med starkare finansiella muskler kan ta till vara de möjligheter som kan komma att uppstå i kölvattnet av en svagare bostadsmarknad, säger Rutger Arnhult, vd på Klövern.
    

Teckning i den riktade emissionen ska ske tidigast den 12 januari och senast den 20 januari. Teckningskursen om 20 kr motsvarar en rabatt om cirka 14 procent baserat på stängningskursen för Tobin Properties stamaktie den 5 december 2017 på Nasdaq First North Premier. Den riktade emissionen och företrädesemissionen är villkorade av varandra.
     

Genom den riktade emissionen får Tobin Properties en ny huvudägare, Klövern, vars ägande efter den riktade emissionen kommer att uppgå till cirka 40 procent av antalet aktier och cirka 42 procent av antalet röster i bolaget. Om företrädesemissionen, som är garanterad av Klövern, blir fulltecknad blir Klöverns andel i Tobin cirka 35 procent av antalet aktier och cirka 36 procent av antalet röster i bolaget. Om det blir så att Klövern fullgör sitt garantiåtagande för hela företrädesemissionen kommer Klöverns ägande att uppgå till cirka 47 procent av antalet aktier och cirka 49 procent av antalet röster i bolaget.
     

På grund av att Klövern efter att de nyemitterade aktierna i emissionerna har registrerats hos Bolagsverket och förts in i den av Euroclear Sweden AB förda aktieboken kommer att inneha aktier som representerar mer än tre tiondelar av röstetalet för samtliga aktier i Tobin Properties inträder en budpliktsskyldighet för Klövern. Detta innebär att Klövern enligt take-over reglerna för vissa handelsplattformar är skyldigt att offentliggöra ett budpliktsbud inom fyra veckor därefter.

onsdag, 06 december 2017 10:02

Diös ökar i Skellefteå

alt
Fastigheten Polaris 39 i Skellefteå.


Diös kompletterar befintliga bestånd i kvarteret Polaris i centrala Skellefteå genom att köpa en kommersiell fastighet på södra Järnvägsgatan av Nordvestor Fastigheter. Det underliggande fastighetsvärdet uppgår till 36,5 Mkr. Datum för tillträde är den 1 februari 2018. Den förvärvade fastigheten, Polaris 39, omfattar totalt 3.000 kvm. De största hyresgästerna är SEB och Sherpas Group AB.
    

– Köpet ligger helt i linje med vår strategi kring stadsutveckling. Vi driver just nu en detaljplaneprocess inriktad mot nya bostäder i grannfastigheten Polaris 8 för att på så sätt bidra till ett mer levande centrum, säger Lars-Göran Dahl, chef affärsutveckling, Diös.
    

– Nordvestor ser detta som ett bra tillfälle att stärka bolagets finansiella ställning samtidigt som det möjliggör fortsatta investeringar i bostäder, säger Pär Nordlund, vd för  Nordvestor Fastigheter AB