7 maj 2024

Redaktionen

alt
Skatteverket ska hyra mer än halva ytan i Platzers projekt Gårda Vesta i Göteborg.


Platzer har tecknat avtal med Skatteverket i Göteborg om kontor på cirka 15.000 kvm i projektet Gårda Vesta. Avtalet är villkorat av att detaljplanen vinner laga kraft. Preliminärt inflyttningsdatum är satt till den 1 september 2020. Det är Skatteverkets regionkontor som ska flytta in i fastigheten med 1.100 medarbetare.
    

Med sina 25 våningar blir kontorshuset Gårda Vesta ett spektakulärt inslag i stadsdelen Gårda Norra. Nära de stora trafiklederna, kollektivtrafiken i Svingeln och innerstaden blir huset ett nav i en växande del av staden som nu knyts närmare centrum. Projektet påbörjades under hösten 2017 och färdigställs hösten 2020. Husets totala yta blir 26.000 kvm.
    

Förutom att miljöcertifieras enligt Breeam, blir Gårda Vesta Göteborgs första kontorshus som kan ståta med märkningen Well Building. Det innebär att kontorshuset byggs med en helhetssyn på hälsa, välbefinnande, drift och design.
    

– Vi ser fram emot att få vara med och utveckla framtidens kontor för en stor och samhällsviktig myndighet som Skatteverket. Vi är glada att vi kunnat matcha deras behov i Gårda Vesta, säger P-G Persson, vd på Platzer.

fredag, 08 december 2017 12:10

Kungsleden hyr ut till Sandvik i Kista

alt
Kungsledens fastighet Kista One omfattar totalt 37.000 kvm.


Kungsleden har tecknat ett hyresavtal om 1.400 kvm med Sandvik Coromant i profilfastigheten Kista One, en modern fastighet med välkända hyresgäster, såsom Enea, Permobil, Regus, Comfort-kedjan, Life och Holy Green. Avtalet med Sandvik Coromant är femårigt och inflyttning sker första september 2018.  
    

– Vi är mycket nöjda över dialogen och samarbetet med Kungsleden och ser fram emot vår inflyttning i september. I och med att vi flyttar till nya moderna ändamålsenliga lokaler har vi lyckats att nästan halvera vår lokalyta. Vi kommer nu att få lokaler helt anpassade efter våra önskemål och behov, säger Helen Blomqvist, vd på Sandvik Coromant Sverige AB.
    

Kista One är en av Kungsledens nio fastigheter i Kista City. Det är en modern kontorsfastighet om 37.000 kvm uthyrbar area som är miljöcertifierad enligt LEED Gold.
    

– Vi är glada över att kunna erbjuda Sandvik Coromant lokaler helt anpassad efter deras behov, säger Sven Stork, fastighetschef, förvaltningsområde Stockholm på Kungsleden.

alt
Aspelin Ramm Fastigheter utvecklade mellan åren 2001 och 2006 köpcentret 421 i Högsbo, cirka 6 km från Göteborgs centrum.

 

Fastighets AB Balder har förvärvat handelsfastigheten 421, Göteborg Högsbo 23:4, för 795 Mkr, vilket medför ett nettopris om 728 Mkr i transaktionen, enligt uppgift från Balder.

 

Köpcentret 421 ligger i Högsbo, cirka 6 km söder om centrala Göteborg och har en uthyrningsbar yta om 33.000 kvm. Största hyresgäst är ICA Maxi som står för cirka 40 procent av de totala intäkterna. Övriga hyresgäster är bland annat Media Markt, Intersport, H&M, Lindex, KappAhl, Hemtex och Jysk.

 

Eurocommercial säger i ett pressmeddelande att försäljning av köpcentret 421 har skett i enlighet med koncernens aktivitetsprogram för planerade försäljningar.

 

Aspelin Ramm Fastigheter utvecklade mellan åren 2001 och 2006 köpcentret 421 i Högsbo. Södra delen av Högsboområdet var i början av 2001 ett stagnerande område med en rad stora och tomma industribyggnader. Bygget av 421, som har ritats av Wingårdh arkitekter, har varit en av de bidragande orsakerna till att utvecklingen i området har vänt.

 

Namnet 421 är hämtat från de första tre siffrorna i områdets postnummer.

 

Eurocommercial förvärvade köpcentret 421 av Aspelin-Ramm år 2007 för 811 Mkr. SF

torsdag, 07 december 2017 17:01

Choice köper tre hotell i Linköping

alt
Best Western Hotel Linköping ska bli ett Choice-hotell.

 

Nordic Choice Hotels köper Best Western Hotel Linköping med 76 rum, Best Western Plus Priceless Hotel med 146 rum och ägandet i det nya The Box Hotel som öppnar i april med 176 rum. Tillsammans med Quality Hotel Ekoxen blir därmed Nordic Choice Hotels marknadsledande i Linköping. Tidigare ägare av de tre hotellen var Great Hotel Group i Linköping AB.

 

– Vid invigningen av nyrenoverade Quality Hotel Ekoxen i juni så sa jag att jag inte på långa vägar var klar med Linköping. Nu kommer fortsättningen. Med fyra hotell i stan så blir vi marknadsledande och det betyder att vi på allvar och med full kraft kan bidra till att utveckla och öka Linköpings attraktionskraft, säger Petter A Stordalen, ägare och ordförande i Nordic Choice Hotels.

 

Med förvärven av de tre hotellen går Nordic Choice Hotels från ett hotell i Linköping med 209 hotellrum till fyra hotell med totalt 607 rum. Nu påbörjas arbetet för att integrera de nyinköpta hotellen och dess koncept i Nordic Choice Hotels.

alt
Det nya bostadskvarteret Fyren i Nynäshamn omfattar totalt cirka 475 bostads - och hyresrätter.

 

Vid infarten till Nynäshamn och med havet som granne ritar Scheiwiller Svensson Arkitektkontor bostadskvarteret Fyren på uppdrag av Magnolia Bostad. Ett nytt landmärke växer fram, synligt från både hav och land.

 

Kvarteret Fyren omfattar totalt cirka 475 bostads - och hyresrätter. Byggnaden har en storslagen, unik vågform och kommer synas både från infarten till Nynäshamn och från vattnet. Fyren blir en ny symbol för Nynäshamn i direkt närhet till natur, båt- och friluftsliv. I området planeras också för publika lokaler.

 

– Från håll upplevs byggnaden ha en storslagen tyngd, medan en lätthet i karaktären blir tydlig på närmare avstånd. Genom projektet vill vi skapa ett värde för hela området och stadsdelen som håller på att växa fram. Det handlar om att ta tillvara på platsens förutsättningar, vara lyhörd och skapa boenden som inte bara adderar till platsen rent estetiskt, utan även passar in och bidrar positivt till det lokala samhället, säger Matz Ahlstrand, arkitekt på Scheiwiller Svensson.

 

Byggnaden blir 270 meter lång och 19 våningar som högst. Lägenheterna varierar i storlek, allt från smarta ettor upp till stora fyror. Fasaden skiftar i ton och utseende beroende på dygnets ljus och solens vinkel, och i glaset reflekteras havet. Inspiration till detaljerna har hämtats från det skärgårdsnära läget, med hav och fisk som tema.

torsdag, 07 december 2017 16:54

Spadtag för första Stockholmshuset

alt
Familjebostäders projekt i Rågsved blir den första byggnaden som uppförs enligt konceptet Stockholmshusen.

 

Det första spadtaget för allmännyttan i Stockholm är taget för de första nya hyresrätterna enligt konceptet Stockholmshuset. Det är 70 hyresrätter som byggs av Familjebostäder i Rågsved och det blir därmed början på en helt ny årsring i Stockholms arkitektur.

 

– Vi behöver fler hyresrätter och med Stockholmshusen pressar vi både kostnaderna och bygger snabbare, så det är väldigt kul att vi nu sätter spaden i marken för de första lägenheterna, säger Ann-Margarethe Livh (V), bostadsborgarråd i Stockholm och ordförande i Familjebostäder.

 

– Stockholmshusen visar att vi med smart planering kan bygga så att fler har råd att bo, utan att göra avkall på kvalitet, säger Karin Wanngård (S) , finansborgarråd i Stockholm.

torsdag, 07 december 2017 16:50

Upplevelsecentret Alcatraz invigs i Luleå

alt
Upplevelsecentret Alcatraz etableras i Galärens byggnad på Spantgatan 12 i Luleå. Bild: Tirsén & Aili Arkitekter

 

Inför lördagens invigning av det nya upplevelsecentret Alcatraz i Luleå råder organiserat kaos. Ett femtiotal hantverkare, datatekniker, konstnärer och byggnadsarbetare springer huller om buller för att få allt klart till den efterlängtade premiären.

 

Entreprenören Stefan Karlsson och fastighetsbolaget Galären har gemensamt investerat drygt 120 Mkr i upplevelsecentret, som omfattar 10.000 kvm.

 

Alcatraz rymmer allt från restauranger, go-kart, VR-spel, lasergame och paintball till Spa med pooler både inomhus och utomhus. Här finns bowlinghall, Sveriges största godisbutik, spelhallar, biljard och loppmarknad. Och – inte minst – Prison Island, ett fängelseäventyr som har stora likheter med det folkkära TV-programmet Fångarna på fortet.

 

– Det här är en fantastiskt fängslande satsning som görs för Luleå och besöksnäringen, säger kommunalrådet Niklas Nordström, som kommer att förrätta invigningen på lördag.

torsdag, 07 december 2017 15:28

Castellum hyr ut 10.000 kvm på Hisingen

alt
Nätbutiken Bagaren och Kocken blir den första hyresgästen i Castellums logistikbyggnad i Hisingens logistikpark.

E-handelsbolaget Bagaren och Kocken har tecknat ett hyresavtal om cirka 10.000 kvm i Hisingen Logistikpark där Castellum nu uppför första etappen om totalt cirka 30.000 kvm. Inflyttning sker i samband med färdigställandet den 1 april 2018.

 

Bagaren och Kocken är en av Nordens ledande nätbutiker inom köksmaskiner och köksredskap. Företaget väljer att flytta sitt lager och huvudkontor till Hisingen Logistikpark för att få bättre möjlighet till expansion.

 

– För att klara vår extrema tillväxt de kommande åren behöver vi en flexibel och skalbar lagerlösning. Detta samtidigt som vi vill ge vår personal moderna och fräscha kontorslokaler inom 30 min restid från Göteborgs centrum. Lokalen vi nu signerat med Castellum lever upp till alla dessa krav, säger Martin Blidberg, Logistikchef på Bagaren och Kocken.

 

– Vi är glada över att kunna erbjuda Bagaren och Kocken en flexibel lokallösning som passar deras expansiva verksamhet. Uthyrningen är ett bra exempel på att lagerbehoven ökat för e-handelsbolagen under senare år, säger Cecilia Fasth, vd för Region Väst i Castellum.

 

– För att kunna möta marknadens efterfrågan pågår förberedelser hos oss för att starta flera nya logistikprojekt, bland annat planerar vi andra etappen om cirka 35.000 kvm i Hisingen Logistikpark. Vi har även möjlighet att bygga 5.000 kvm på Östra Sörredsvägen och snart även 6.600 kvm i Arendal, avslutar Cecilia Fasth.


Colliers har varit Castellums rådgivare vid förmedlingen av e-handlaren Bagaren och Kocken.


Christoffer Bladh Nord, projektledare inom industri och logistik på Colliers säger:

– Vi är glada över att kunna bidra med första hyresgästen innan byggnaden står klar och med inflyttning vid färdigställandet. Bagaren och Kocken får med moderna och effektiva ytor hos Castellum goda möjligheter att växa ännu mer.

torsdag, 07 december 2017 15:28

Annika Eriksson är ny HR-chef på Willhem

alt

                                                                                                                              
Annika Eriksson (bilden) tillträdde nyligen rollen som HR-chef hos Willhem och tog därmed även plats i bolagets ledningsgrupp.
    

Annika Eriksson, 54, har lång erfarenhet av arbete med HR- och personalfrågor, nu senast från SAAB Surveillance. Hon har även en bakgrund som HR-chef på Folkspel AB. I rollen som HR-chef hos Willhem kommer stort fokus att ligga på att stärka Willhem som en attraktiv arbetsgivare.

alt
Projektet Riddaren i Jakobsberg blir startskottet för en omfattande satsning på nya bostäder från Järfällahus.


Järfällahus har fått i uppdrag av ägaren, Järfälla kommun, att komma upp i en byggtakt på 300 nya bostäder om året. Nu närmar sig byggstarten för det första stora byggprojektet: Riddaren – ett hus med 132 lägenheter nära Riddarparken i centrala Jakobsberg. I mars 2018 tas första spadtaget. Det blir startskottet för det omfattande bostadsbyggande som Järfällahus planerar under de kommande åren. Byggkostnaden beräknas till cirka 300 Mkr.
    

– Upphandlingen är nu klar, den 6 december tecknade vi kontrakt med byggföretaget JSB, John Svensson Byggnadsfirma AB, säger Magnus Asp, affärsområdeschef nybyggnad på Järfällahus.
    

Inflyttningen i bostäderna sker i etapper, ett trapphus i taget från och med juli 2020. Om tidsplanen håller är huset helt inflyttat i oktober 2020. I den sista etappen ingår dessutom en förskola med fyra avdelningar.
    

– Det är glädjande att Järfällahus snart kan börja uppfylla sitt uppdrag om att förse kommunen med fler bostäder. Riddaren får ett attraktivt läge nära Jakobsbergs centrum med buss- och pendeltågstation samtidigt som det finns gott om grönytor runt omkring, säger Håkan Berg, tf vd för Järfällahus.