26 april 2024

Redaktionen

alt
Nu har Buchardts skrapa om 80 meter i trä blivit uppförd till hälften, utanför Lillehammer i Norge. Bild: Voll arkitekter

 

 

Nu har Arthur Buchardt byggstartat världens högsta trähus om 80 meter mellan Hamar och Lillehammer i Norge, en och halv timmas bilfärd norr om Oslo. Det är Moelven och bolagets limträavdelning som bygger tornet som kallas Mjøstårnet. Namnet Mjøstårnet är efter Norges största sjö, Mjøsa. Det svenska bolaget Woodsafe Timber Protection i Västerås ska leverera en brandskyddad fasad i trä.

 

Byggnaden, om totalt 15.000 kvm, kommer att bestå av 18 våningar och få en höjd om 80 meter. Skrapan i trä kommer att innehålla 27 lägenheter, en inomhuspool, ett hotell, kontorslokaler, en restaurang och ett konferensrum. Byggarbetet beräknas vara slutfört i december 2018.

­­

 

– Designen och konstruktionen av Mjøstårnet kan göras utan användning av byggnadsställningar, trots att det är komplext arbeta på hög höjd. Vi använder främst kranar och kompletterar med lyftanordningar då det behövs. Vi har nu nått 33 meter, vilket innebär att vi saknar 48 meter, säger Buchardt till Moelven Industrier ASA.

 

– En projektgrupp har tillsammans med de norska vägmyndigheterna undersökt möjligheten att bygga världens längsta träbro över sjön Mjøsa. Deras studier visar att det går att bygga med trä i stället för betong, vilket minskar minska CO2-utsläppen med upp till 30 procent, framhåller Buchardt .

Buchardt hoppas nu att hans ambition att bygga världens högsta träbyggnad, kan inspirera andra.

 

– Med Mjøstårnet kan vi visa att det är möjligt att bygga stora och komplexa trähus. De planerade byggandet av de nya norska regeringskvarteren i Oslo kan bli ett internationellt landmärke i trä, påstår Buchardt.

måndag, 11 december 2017 14:17

Willhem säljer för 795 Mkr i Malmö

alt
Willhem säljer drygt 700 lägenheter i Lindängen, Malmö. Av dessa kommer Trianon att bli långsiktig ägare till drygt 400 lägenheter och Victoria Park till knappt 300. Bilden visar fastigheten på Kantgatan 72 i Lindängen.

alt
Mikael Granath, vd för Willhem.


Willhem har ingått avtal om försäljning av fyra bostadsfastigheter i Malmö till ett överenskommet fastighetsvärde om 795 Mkr. Köpare är Victoria Park AB och Fastighets AB Trianon. Affären omfattar ett bostadsbestånd med fyra fastigheter innehållande 722 hyreslägenheter samt en mindre andel kommersiella lokaler. Fastigheterna är belägna på Lindängen i Malmö. Frånträde beräknas ske den 1 mars 2018. 
    

− Som bolag har vi haft en hög expansionstakt de senaste åren. Nu är det naturligt att se över vårt fastighetsinnehav och värdera strukturen, både utifrån att vi ökar investeringstakten i våra hus och att vi ökar andelen nyproduktion generellt. Under de år vi ägt fastigheterna har vi gjort stora investeringar i förbättringsåtgärder, och nu är vi glada att få lämna över stafettpinnen till nya ägare som vi hoppas kommer att fortsätta det arbetet, säger Mikael Granath, vd för Willhem.
  

Fastigheterna i transaktionen omfattar cirka 47.700 kvm och fastighetsbeståndet är fullt uthyrt
    

– Det är glädjande att kunna genomföra denna affär tillsammans med Trianon. Vi har sedan tidigare en betydande del av vårt totala bestånd i Malmö, vilket innebär en effektiv och skalbar förvaltning, säger Peter Strand, vd för Victoria Park.
    

Det förvärvade bolaget kommer efter tillträdet att fissioneras och Victoria Park respektive Trianon konsoliderar var sin del. Victoria Park kommer att bli långsiktig ägare till närmare 300 lägenheter och Trianon till drygt 400 lägenheter. Fastighetsvärdet fördelar sig med 462 Mkr på Trianons del, motsvarande cirka 16.900 kr per kvm, med en genomsnittlig bostadshyra om cirka 1.350 kr per kvm.
    

För Victoria Parks del är fastighetsvärdet 333 Mkr, motsvarande cirka 16.400 kr per kvm, med en genomsnittlig bostadshyra om cirka 1.200 kr per kvm. Fissionen beräknas vara avslutad 31 mars 2018.
    

– Fastigheterna ligger i nära anslutning till vårt befintliga bostadsbestånd på Lindängen i Malmö och vi ser detta som ett strategiskt tillfälle att öka vår närvaro i området och kommer att ge ytterligare effektivitet i förvaltningen. Vi är glada att göra förvärvet tillsammans med Victoria Park. Det kommer att stärka det fortsatta utvecklingsarbetet i området, säger Olof Andersson, vd för Trianon.

måndag, 11 december 2017 12:14

Niam köper del av campus i Odense

alt
Kristian Krogh, Senior Director på Niam.

 

Den 1 december 2017 förvärvade Niam en kommersiell fastighet som utgör en del av det danska campusområdet i Odense. Fastigheten omfattar omkring 25.000 kvm och är belägen mellan centrum och hamnen, som just nu utvecklas till ett bostadsområde.

 

Kristian Krogh, Senior Director på Niam, säger:

– Vi är nöjda över att förvärva en fastighet med stabila hyresgäster och stor utvecklingspotential. I Odense sker för närvarande en spännande utveckling och vi ser fram emot att vara en del av denna utveckling.

måndag, 11 december 2017 11:46

Arwidsro utökar styrelsen med Rudbert

alt

                                                                                                                                 
Vid årsskiftet tillträder Per-Arne Rudbert (bilden) som styrelseledamot i Arwidsro Fastigheter AB. Utökningen i styrelsen förstärker byggandet av framtidens Arwidsro, med fokus på utveckling av verksamheten och därmed bland annat relationer och grön teknologi.
    

Per-Arne Rudbert är civilekonom med bakgrund som vd för Humlegården Fastigheter och dessförinnan bland annat vice vd för Wasa Försäkring. Rudbert, som nu även verkar som strategisk rådgivare till Arwidsro, har idag styrelseuppdrag för SIPA, Villa Källhagen Hotell och Restaurang AB samt Stiftelsen Djursjukhus i Storstockholm.
    

– Vi är mycket nöjda med att kunna utöka styrelsen med Per-Arne. Han har hög kompetens och gedigen erfarenhet. Tillskottet gör att vi får en större bredd vilket är mycket värdefullt, säger Per Arwidsson, styrelseordförande, Arwidsro.

måndag, 11 december 2017 11:34

Castellum hyr ut 14.500 kvm i Borås

alt
Elanders expanderar hos Castellum i Viared, Borås.


Elandersgruppen har under de senaste åren expanderat kraftigt inom supply chain och logistiklösningar. Som ett fortsatt led i sin satsning väljer nu Elanders att etablera sig i Viared, Borås. Castellum har tecknat hyresavtalet för en logistikbyggnad om 14.500 kvm.
    

– Viaredsområdet och fastigheten som vi nu flyttar in i passar bra in i vår fortsatta expansion och är väl lämpad att erbjuda kunderna våra flexibla och smarta helhetslösningar inom logistik och distribution, säger Per Brodin, vd för Elanders i Sverige.
    

– Elanders hyr sedan tidigare lokaler hos oss så vi ser fram emot ett fortsatt gott samarbete, säger Cecilia Fasth, vd för Region Väst i Castellum.
  

Hon fortsätter:
– Det är stark efterfrågan på lager- och logistiklokaler i Västsverige och vi själva har för närvarande cirka 50.000 kvm lager- och logistikytor i produktion.

fredag, 08 december 2017 15:38

Humlegården köper stort av LF Liv

alt
Humlegården Fastigheter blir ny ägare av tidigare förvaltningsobjekt, bland annat Härden 16, bilden ovan, på Hälsingegatan 28-32 i Stockholm. Foto: Gustav Kaiser

 

Humlegården Fastigheter har ingått avtal med Länsförsäkringar Liv Försäkringsaktiebolag (LF Liv) om förvärv av två bolag som äger två fastigheter i Stockholm, dels Dykaren 10, dels Härden 16.

 

Vederlaget består av 80.665 nyemitterade aktier i Humlegården vilket innebär att LF Liv blir aktieägare i Humlegården med en ägarandel om cirka 11,6 procent av samtliga aktier och röster.    

 

Genomförande av förvärvet är villkorat av att samtliga nuvarande aktieägare i Humlegården vid en extra bolagsstämma beslutar att emittera vederlagsaktierna och att genomföra vissa ändringar i Humlegårdens bolagsordning samt att LF Liv och samtliga nuvarande aktieägare i Humlegården ingår ett reviderat aktieägaravtal rörande ägandet i Humlegården. Bolagsstämman och slutförandet av förvärvet bedöms äga rum under andra halvan av december.

 

Som en del av förvärvet kommer Humlegården att betala de förvärvade fastighetsbolagens skulder till bolag inom LF Liv-koncernen om cirka 667 Mkr. Marknadsvärdet för de förvärvade fastigheterna bedöms uppgå till cirka 2 Mdr kr. Transaktionen kommer att minska Humlegårdens belåningsgrad, vilken efter transaktionen pro forma per 30 juni 2017, uppgår till 39,7 procent.

 

Humlegården har god kännedom om de förvärvade fastigheterna eftersom fastigheterna under lång tid har förvaltats av Humlegården enligt ett förvaltningsavtal med LF Liv.

 

– Förvärvet är i linje med vår målsättning om att skapa tillväxt. Vi ser fram emot att fortsätta utvecklingen av dessa fastigheter, säger Anneli Jansson, vd för Humlegården.

 

– Genom transaktionen uppnår vi bättre diversifiering av vår fastighetsexponering och blir delägare i ett bolag med en fastighetsportfölj med hög kvalitet och potential, säger Jakob Carlsson, CFO i Länsförsäkringar Liv Försäkringsaktiebolag.

alt
I Väsjön, Sollentuna, ska Bonava bygga 231 hyresrätter och 6 stadsradhus. Conara Projektutveckling, ett dotterbolag till Fastighets AB Balder, ska bygga 65 lägenheter och sex stadsradhus. Illustration för Bonava: Liljewall arkitekter

 

Sollentuna kommuns andra markförsäljningstävling för bostadsområdet Väsjön har avgjorts. Det innebär klartecken för drygt 300 nya bostäder varav merparten blir hyresrätter. De aktuella vinnarna är Bonava (231 hyresrättslägenheter och sex stadsradhus) och Conara Projektutveckling AB, ett dotterbolag till Fastighets AB Balder (65 lägenheter och sex stadsradhus). Vinnarna har utsetts genom en sammanvägning (60/40) av anbudspris och gestaltningsutförande. Förhandlingar pågår om ytterligare en lott omfattande 200 bostäder. Byggstart för de nya kvarteren i Väsjö torg beräknas ske under åren 2019/2020 och till 2021/2022 planeras en första inflyttning.

 

Intresset för markförsäljningstävlingarna i Väsjön är stort. I denna tävlingsomgång lämnades 37 bidrag in till kommunen. Totalt handlar det om byggrätter för fem kvarter i delområdet Väsjö torg, alldeles intill nya Väsjöskolan som öppnar höstterminen 2020 och norra Stockholms största alpina skidanläggning, Väsjöbacken.

 

Den fortsatta försäljningen inom delområdet Väsjö torg, som i slutänden beräknas innehålla cirka 1.200 bostäder, kommer att ske i etapper.

 

Nästa försäljningsetapp beräknas till 2018.

fredag, 08 december 2017 14:52

Offentliga Hus stärker kassan med 400 Mkr

alt
Joachim Kuylenstierna, tf vd för Fastator.

 

Som ett första steg i ambition att växa fastighetsvärdet från dagens 2,3 Mdr kr till 6-7 Mdr har Fastators största innehavsbolag Offentliga Hus emitterat icke-säkerställda obligationer om 400 Mkr (rambelopp om 700 Mkr)  med en löptid om 3,5 år. Obligationsemissionen placerades framgångsrikt bland primärt svenska investerare och med ytterligare efterfrågan från övriga Norden och Kontinentaleuropa. Sammantaget deltog över 70 investerare i den övertecknade emissionen. Emissionslikviden avses användas till fastighetsförvärv samt generella verksamhetsändamål.

 

– Det här är ett viktigt första steg mot målet att börsnotera Offentliga Hus inom de närmaste två åren. På en allt mer föränderlig marknad är god kassa av största vikt, och i Fastator ser vi kassaflödesstabila bolag som vinnare den närmsta tiden. Vi ser många affärer den kommande tiden och därför är det glädjande att Offentliga Hus genomfört en obligation som stärker kassan med 400 Mkr. Det ska bli spännande att följa bolagets fortsatta tillväxt, som också kommer aktieägarna i Fastator till gagn, säger Joachim Kuylenstierna, tf vd för Fastator.

 

Obligationerna löper med en rörlig ränta om Stibor 3m +700 räntepunkter och har slutligt förfall i juni 2021. Offentliga Hus avser att ansöka om notering av obligationerna på Nasdaq Stockholm inom 60 dagar efter emissionsdatumet.

 

Pareto Securities och Swedbank har agerat finansiella rådgivare och joint bookrunners i samband med obligationsemissionen. Vinge har agerat juridisk rådgivare i transaktionen.

fredag, 08 december 2017 12:55

Skanska investerar 250 Mkr i BoKlok-fabrik

alt
BoKlok-fabriken i Gullringen, Vimmerby.

 

BoKlok – boendekonceptet som är utvecklat av Skanska och Ikea – bygger cirka 1.200 bostäder per år och har hittills byggt 10.000 bostäder. Nu investerar Skanska cirka 250 Mkr för att öka kapaciteten i BoKloks fabrik i Gullringen, Vimmerby. Om- och tillbyggnationen av fabriken kommer att ske stegvis mellan 2018 till 2020.

 

Investeringen avser främst ökad kapacitet, effektiviseringar och högre grad av automatisering. Bland annat kommer en ny sammansättningshall att byggas och en toppmodern produktionslina installeras, enligt principerna för Lean Production. Produktionskapaciteten kommer att öka med nästan 50 procent och investeringen beräknas skapa cirka 50 nya arbetstillfällen.

 

– BoKlok har de senaste åren haft en stark tillväxt och ökat omsättningen med cirka 30 procent årligen. Investeringen kommer att stärka vår ställning som största bostadsbyggare för människor med vanliga plånböcker och säkra en fortsatt expansion. Behovet av bostäder i ett lägre prissegment är fortsatt mycket stort, säger Jonas Spangenberg, vd för BoKlok.

fredag, 08 december 2017 12:53

Diös köper mer i Skellefteå

alt
Fastigheten Idun 10 i centrala Skellefteå.

 

I onsdags kommunicerade Diös om ett centralt förvärv i Skellefteå. Idag blev det klart att ytterligare en kommersiell fastighet mitt i centrala Skellefteå förvärvas. Fastigheten ligger i Galleria Vintergatan och kompletterar Diös två befintliga fastigheter i kvarteret. Det underliggande fastighetsvärdet för förvärvet uppgår till 34 Mkr och datum för tillträde är den 15 januari 2018. Säljare är Svenska Handelsfastigheter.

 

Den förvärvade fastigheten, Idun 10, omfattar totalt cirka 2.500 kvm och är fullt uthyrd till hyresgästen ICA. Transaktionen sker i bolagsform och kommer att redovisas under första kvartalet 2018.

 

– Förvärvet kompletterar våra befintliga fastigheter i Galleria Vintergatan och ger oss ytterligare möjligheter att bidra till ökade flöden i centrum, säger Lars-Göran Dahl, chef affärsutveckling, Diös.

 

Diös satsning genom utökat bestånd och ökad närvaro i Skellefteå förutsätter också fler medarbetare. För tillfället rekryteras en ny förvaltare.