7 maj 2024

Redaktionen

fredag, 15 december 2017 11:32

Rikshem köper av Grön Bostad i Västerås

alt

Rikshem köper sjö- och centrumnära bostäder i Västerås.


Rikshem stärker sin position i Västerås och utökar beståndet med de tre bostadsfastigheterna Fyrtornet 1, Sjömärket 2 och Bommen 1 med totalt 257 lägenheter med närhet till Mälaren. Fastigheterna förvärvas från Grön Bostad och byggnaderna, uppförda av ByggVesta, är så kallade Egenvärmehus, ett beprövat koncept för att bygga energisnålt.
    

– Grön Bostad är glada att våra fina fastigheter i Västerås övertas av en välrenommerad och långsiktig fastighetsägare som Rikshem, säger Rickard Backlund, vd för Grön Bostad.
    

I ett samtal med Fastighetsaktien tillägger Backlund att den viktigaste orsaken till försäljningen är att det skulle dröja innan bolaget når en förvaltningsenhet om 1.000 bostäder på orten. Grön Bostad, som ägs till likadelar av AFA Fastigheter och ByggVesta, koncentrerar sig nu på sina fastigheter och förvaltningsenheter i Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala och Linköping.
    

För Rikshems del innebär affären att bolaget kommer upp i cirka 1.450 lägenheter i Västerås samtidigt som beståndet kompletteras nu med tre fastigheter uppförda 2011, 2013 och 2015. Den uthyrningsbara arean för de tre fastigheterna uppgår till 17.600 kvm och majoriteten av lägenheterna är tvåor och treor. Tillträde sker i slutet på februari.
    

– Västerås är en stark tillväxtkommun och har en av landets snabbast växande befolkning. Att förvärva hållbara hyresrätter från Grön Bostad går också helt i linje med Rikshems hållbarhetsfokus. Bostadsområden med blandade upplåtelseformer är betydelsefullt för en hållbar stadsutveckling och i området finns både hyresrätter och bostadsrätter, säger Fredrik Edlund, regionchef Mälardalen på Rikshem.

torsdag, 14 december 2017 18:59

Nokias fd huvudkontor sålt för 1,63 Mdr

alt
Nokias före detta huvudkontor i Esbo, uppfördes 1995-1997. Arkitekt var Pekka Helin.

 

Deutsche Asset Management köper Nokias före detta huvudkontor i Esbo, utanför Helsingfors, för 164 MEUR, 1,63 Mdr kr. Säljare är Exilion Real Estate KB, med ägarna Ömsesidiga Arbetspensionsförsäkringsbolaget Elo, Keva och Ömsesidiga Pensionsförsäkringsbolaget Etera.

 

Nokia beslutade 2012 att sälja sin huvudkontorsbyggnad i Esbo, som en del av den ekonomiska rekonstruktionen av företaget. Nokia undertecknade ett hyresavtal med Exilion, som köpte fastigheten av Nokia för 170 MEUR, enligt Nokiamob.net.

 

Under år 2014 flyttade Nokia Corporation från ”Nokia House”, som bytte namn till ”Microsoft (Mobile) House” eller Microsoft Talo. Microsoft (Mobile) lämnade byggnaden år 2016. År 2014 sålde Exilion delar av byggnaden till Axa för 65 MEUR.

 

Köparen Deutsche Asset Management, DAM, är en del av Deutsche Bank Group.

 

Nokias nuvarande huvudkontor i Esbo, hette tidigare Nokia Campus Esbo som bytte namn till HMD:s huvudkontor i Esbo, efter det att kinesiska HMD nu är ägaren som tillverkar Nokias mobiltelefoner. År 2016 hade Nokia cirka 101.000 anställda i cirka 100 länder.

torsdag, 14 december 2017 18:56

Riksbyggen lanserar hyrköp av bostadsrätt

alt
Totalt kommer 11 av 111 lägenheter i Riksbyggens brf Brandstationen i Järfälla att erbjudas som hyrköp.

 

Under de senaste åren har Riksbyggen tagit flera initiativ till nya former för att unga vuxna lättare ska kunna efterfråga en bostad. Nu provar Riksbyggen Hyrköp av bostadsrätt. Det innebär att den boende hyr en bostadsrätt under en begränsad tid som denne sedan har förtur att köpa. Erbjudandet riktar sig till unga vuxna upp till 35 år och som vill bo i bostadsrätt.

 

Enligt Hyresgästföreningen är 213.000 unga vuxna i Sverige ofrivilligt hemmaboende. Många unga vuxna vill bo i bostadsrätt och har ekonomi för att klara av de löpande utgifterna men uppfyller inte kraven för att få banklån.

 

– Alla behöver en bostad men trösklarna är höga för många unga vuxna när de ska in på bostadsmarknaden. För ett kooperativt företag som Riksbyggen är det naturligt att bidra till en långsiktig och mer hållbar samhällsutveckling genom att ta fram nya lösningar för att minska problematiken på bostadsmarknaden, säger Mårten Lilja, vice vd på Riksbyggen och chef för Affärsområde Bostad.

 

Modellen med Hyrköp kommer att testas i Riksbyggens brf Brandstationen i Järfälla med start under första kvartalet 2018. Totalt kommer 11 av föreningens sammanlagt 11 lägenheter att erbjudas som hyrköp.

torsdag, 14 december 2017 15:58

Pandox omklassifierar hotell i Bryssel

alt
Genom hyresavtalen för Hotel Bloom och Hotel Berlaymont i Bryssel omklassifierar Pandox de bägge hotellfastigheterna från Operatörsverksamhet till Fastighetsförvaltning.

 

alt

Martin Creydt, Senior Vice President, Property Management International på Pandox.

 

Pandox har ingått tjugoåriga omsättningsbaserade hyresavtal med garanterad minimihyra för fullservicehotellen Hotel Bloom och Hotel Berlaymont i Bryssel med NH Hotel Group. Hyresavtalen träder i kraft den 1 februari 2018 och hotellfastigheterna kommer då att omklassificeras från Operatörsverksamhet till Fastighetsförvaltning.

 

– Vi är mycket glada över att teckna två nya hyresavtal med NH Hotel Group som är en erkänt skicklig internationell hotelloperatör och en stark affärspartner. Hotellmarknaden i Bryssel har historiskt dominerats av managementavtal och dessa hyresavtal bryter därför ny mark. Hyresavtalen är konkurrenskraftiga och visar att Pandox genom att vara aktiv över hela värdekedjan skapar tydliga värden för företaget och dess aktieägare, säger Martin Creydt, Senior Vice President, Property Management International på Pandox.

 

Hyresavtalen med NH Hotel Group innebär delade investeringar, lägre risk och ett lägre avkastningskrav för de nyuthyrda hotellfastigheterna. Utsikterna för tillväxt i hyresintäkter och driftnetto är goda.

 

Pandox köpte Hotel Berlaymont med 214 rum i maj tidigare i år, medan Hotel Bloom med 305 rum förvärvades 2005.

torsdag, 14 december 2017 15:41

Humlegården stärker greppet om Hagalund

alt
Humlegården Fastigheter blir en ledande aktör i stadsutvecklingen av Hagalund, Solna. Foto: Gustav Kaiser


Humlegården har i en överenskommelse med Prästlönetillgångar i Stockholms stift friköpt 13 tomträtter i Hagalund, ett strategiskt väl placerat område beläget där Solna och Stockholm möts. Genom förvärvet stärker Humlegården sin närvaro i Hagalund och äger nu omkring 80 procent av fastigheterna i området, motsvarande 25 fastigheter med en uthyrningsbar yta om cirka 80.000 kvm. NAI Svefa har haft uppdraget att agera gemensam transaktionsrådgivare för Humlegården och Prästlönetillgångar, som är en egen juridisk person inom Svenska kyrkan.
    

Hagalund är ett av Solna stads prioriterade områden för stadsutveckling, där man planerar att skapa tusentals bostäder, arbetsplatser samt kultur, handel- och servicefunktioner i ett omfattande projekt som sträcker sig över en lång period. I våras blev det klart att Hagalund får en tunnelbanestation i samband med utbyggnaden av den nya gula linjen mot Arenastaden. Tillgången till spårbunden kollektivtrafik skapar goda förutsättningar i den framtida utvecklingen av stadsdelen, som går från industrikvarter till stadskvarter.
    

Humlegårdens strategiska utvecklingsarbete i Hagalund har pågått under många år och förvaltningen sker idag till största delen på kort sikt i väntan på kommande stadsutvecklingsprojekt. Intresset för området är mycket stort och här återfinns bland annat ett life science-kluster som attraheras av närheten till Hagastaden och det närliggande Karolinska Universitetssjukhuset.
    

– Hagalund har en mycket stor potential och vi arbetar nära Solna stad i utvecklingen av området, säger Maria Lidström, Chef Investering och utveckling, Humlegården Fastigheter.

torsdag, 14 december 2017 15:36

Wihlborgs rekryterar Maria Ivarsson

alt

                                                              

Wihlborgs har anställt Maria Ivarsson (bilden) som ny regionchef i Lund med tillträde den 5 mars nästa år. Ivarsson arbetar sedan 2014 som marknadsområdeschef för fastighetsförvaltning på Riksbyggen i Lund, med ansvar för södra och mellersta Skåne. Tidigare har hon arbetat i bemanningsbranschen, bland annat som affärsområdeschef för region syd på Manpower.
    

I rollen som regionchef för Wihlborgs i Lund kommer Maria Ivarsson att ansvara för ett fastighetsbestånd om 200.000 kvm med ett värde på 6,5 Mdr kr och cirka 15 medarbetare.
    

– Lund är en intressent marknad med spännande utvecklingsplaner. Som regionchef får Maria en viktig roll när det gäller att se till att Wihlborgs tar tillvara framtida affärsmöjligheter på bästa sätt, säger Anders Jarl, vd för Wihlborgs.

alt
Global Business Gate omfattar totalt 40.000 kvm kontor och ägs till hälften var av Elof Hansson Fastigheter och Alecta och bolaget har tecknat ett partneringavtal med NCC för projektet. Illustration: Akitektbyrån Design

alt
Lennart Hedström, vd för Elof Hansson Fastigheter, är också vd för Elof Hanssons och Alectas gemensamma satsning Global Business Gate.


NCC har inlett ett partneringsamarbete med Global Business Gate, ägt av Elof Hansson Fastigheter och Alecta, för ett helt nytt kontorsprojekt vid Masthuggskajen i Göteborg. Uppdraget är indelat i två faser och det totala ordervärdet beräknas uppgå till cirka 900 Mkr.
    

– Tillsammans med NCC inleder vi nu arbetet med Global Business Gate. Global Business Gate ska bli ett innovativt nav och en mötesplats för det exportinriktade näringslivet och globala specialistföretag som verkar inom internationella affärer. Vi har arbetat med projektet länge och är mycket glada över att vi nu inlett ett samarbete med en entreprenör för själva genomförandet, säger Lennart Hedström, vd för Global Business Gate tillika vd för Elof Hansson Fastigheter.
    

Global Business Gate omfattar två hus om totalt 40.000 kvm som ska byggas på en ny halvö som sträcker sig cirka 100 meter ut i Göta Älv vid Masthuggskajen i centrala Göteborg. Projektet är indelat i två faser där parterna först ska ta fram programhandlingar, systemhandlingar och en projekttidplan. I den andra fasen sker fortsatt projektering och byggnation. Färdigställandet beräknas ske år 2021.

alt
Visionsbild för Kolkajen i Ropsten. År 2027 ska cirka 1.500 lägenheter vara färdigställda på Kolkajen, varav hälften på mark för en konstgjord ö. Illustration: Adept & Mandaworks

 

Den 7 december beslutade Exploateringsnämnden i Stockholm ett stort antal markanvisningar. Staden får fortsatt höga priser i pristävlingarna, särskilt för mark i Hagastaden och på Kolkajen, Ropsten.

 

Högst betalade Abacus, ett dotterbolag till Järntorget, för 75 borätter på Kolkajen i Ropsten med 34.007 kr per kvm ljus BTA. Detta pris kommer bli ett riktpris för kommande markanvisningar för Kolkajen, där nästan hälften av förslagets bebyggelseyta ska byggas på en konstgjord ö. Totalt har 18 markanvisningsansökningar avseende Kolkajen inkommit till Exploateringskontoret sedan 2011.

 

Planområdet för Kolkajen innehåller cirka 1.500 bostäder med en preliminär fördelning på 320 hyresrätter och 1.180 bostadsrätter/ägarlägenheter. Därutöver innehåller planförslaget butiker om cirka 1.000 kvm, publika lokaler i det befintliga Vattengasverket samt två förskolor. Väster om Kolkajen pågår nu utbyggnaden av etapp Brofästet som innehåller cirka 600 nya bostäder och 3.000 kvm lokaler.

 

När samtliga 1.500 lägenheter i Kolkajen planeras vara färdigställda år 2027 beräknas totalt cirka 6.700 lägenheter i Hjorthagen ha färdigställts.

 

Det är även fortsatt höga priser för stadens mark i Hagastaden. HSB Bostad AB har fått en markanvisning av staden för 100 bostäder och 10.000 kvm kontor till priset av 36.750 kr per kvm ljus BTA i två kvarter längs Uppsalavägen i kv. 11, 12 och 15.

 

Exploateringsnämnden tog flera stora beslut i sitt möte den 7 december. Ett stort beslut togs om Tekniska nämndhuset, Klamparen 7, som ska byggas om för 1.094 Mkr, inklusive moms.

 

Vidare tog Exploateringsnämnden beslut om köpa Famnen 6 och Dussinet 2 i Bromma för 30 Mkr. Fastigheter som ska byggas om till församlingsverksamhet och ägas av staden med Bromma församling som hyresgäst.

 

Svenska Bostäder har fått en markanvisning i Kälvesta inom Hässelby-Vällingby stadsdelsförvaltning för 220 hyresrätter på mark som upplåtes med tomträtt.

 

Staden säljer även mark inom Nockebyhov 2:22 för 89,6 Mkr till Lindbäcks Boende AB, där bolaget avser att bygga cirka 56 lägenheter.

 

Svenska Bostäder har direktanvisats bygglov inom fastigheterna Åkeshov 1:1 och Ulvsunda 1:1 för att där bygga 100 hyresrätter enligt konceptet för Stockholmshusen.

 

Högsta pris i en markanvisningstävling för 150 lägenheter i Ulvsunda vanns av SSM Fastigheter och Svenska Hem för 22.500 kr per kvm ljus BTA.

 

Familjebostäder har anvisats mark för 130 bostäder i Farsta 2:1, vid Sunneplan i Farsta.

 

Slutligen kan nämnas att Ikano Bostadsutveckling AB samt Ikano Bostad Stockholm AB har fått en markanvisning för 250 – 310 lägenheter inom del av fastigheten Älvsjö 1:1. Marken planeras att upplåtas med tomträtt.

alt
Anders Nissen, vd för Pandox.

Pandox AB har ingått avtal med Lone Star om förvärv av en portfölj med 37 hotellverksamheter. Transaktionen sker med Fattal Hotels Group (”Leonardo”) som operatörspartner, där Pandox, efter omorganisering av portföljen, behåller 20 förvaltningsfastigheter och en operatörsfastighet i Storbritannien och på Irland, och Leonardo förvärvar den operativa plattformen med 36 hotelloperatörsrörelser under varumärket ”Jurys Inn”. Total köpeskilling uppgår till 800 MGBP på skuldfri basis, motsvarande cirka 9.030 Mkr.


Sedan börsnoteringen i juni 2015 har Pandox förvärvat hotellfastigheter och operatörsavtal för totalt drygt 17 Mdr kr. Det är imponerande!


Aktiemarknaden gillade affären eftersom aktien steg med 2,5 procent till 155 kr som senast betalt.

 

Förvaltningsfastigheterna kommer att drivas av Leonardo under långa omsättningsbaserade hyresavtal. Förvärvet är fullt finansierat av ett nytt banklån, existerande kreditfaciliteter samt ett lån från Leonardo på 120 MGBP som kvittas efter genomförd omorganisering, varefter Pandox andel av total köpeskilling kommer uppgå till 680 MGBP, motsvarande cirka 7680 Mkr.


Hotellfastighetsportföljen förväntas bidra med motsvarande cirka 450 Mkri driftnetto respektive 200 Mkr i cash earnings 2018, förutsatt att affären slutförs innan 2017 års utgång.

 

– Förvärvet uppfyller samtliga Pandox strategiska kriterier avseende länder, orter och lägen samt storlek, segment och lönsamhet, och bidrar till att diversifiera vår intäktsbas ytterligare. Hotellfastigheterna är av hög kvalitet, tillhör det lönsamma övre mellanprissegmentet och kommer att ge ett omedelbart och betydande resultatbidrag. Pandox lägger genom förvärvet 20 nya hotellstäder till portföljen och uppnår en betydande marknadsnärvaro i Storbritannien och Irland som är stora och dynamiska hotellmarknader. Förvärvet tydliggör Pandox förmåga att kunna genomföra sin affärsstrategi i internationell konkurrens och växa med god lönsamhet även på nya marknader, säger Anders Nissen, vd för Pandox. 

 

– Vi är stolta över att fortsätta konsolidera och utveckla samarbetet med Pandox, vår starka expansionspartner. Det ömsesidiga förtroende vi byggt upp under de senaste åren är grunden till vår framgång. För oss representerar förvärvet av Jurys Inn-hotellen ett mycket stort steg framåt i vår tillväxt. Med detta har vi möjligheten att ytterligare expandera och stärka vår expertis och varumärkeskännedom i Europa. Vi ser fram emot denna nya utmaning, säger David Fattal, CEO för Fattal Hotels Group.


Drivkrafter för förvärvet 

1. Hotellfastigheterna passar väl in i Pandox förvärvsstrategi och bidrar omedelbart positivt till Pandox resultat och kassaflöde. 

2. Hotellfastighetsportföljen är genomgående av hög kvalitet och består av 21 fullservicehotell i det övre mellanprissegmentet med totalt 4.694 rum och en genomsnittlig storlek om cirka 224 rum. Hotellen är nyligen renoverade med mycket goda gästbetyg. 

3. Pandox etableras i 20 nya hotellmarknader och uppnår en betydande marknadsnärvaro i Storbritannien och Irland.

4. Hotellens lägen och marknadspositioner är genomgående starka med exponering till goda flöden och närhet till viktiga kommunikationsnav, affärsverksamheter och fritidsaktiviteter.

5. Hotellfastighetsportföljen, inklusive operatörsfastigheten, har ett direktavkastningskrav om cirka 5,8 procent och förvärvspriset per rum uppgår till motsvarande cirka 1,6 MSEK.

6. Efterfrågan kommer huvudsakligen från inhemska affärs- och fritidsresenärer (ex. Birmingham, Manchester, Leeds och Sheffield) och kompletteras på många marknader av betydande internationell efterfrågan (ex. London, Dublin, Manchester, Glasgow och Belfast).

7. Hotellfastigheterna kompletterar Pandox nuvarande portfölj väl sett till efterfrågan och segmentering. 

8. De 20 förvaltningsfastigheterna kommer att drivas av Leonardo under 25-åriga omsättningsbaserade hyresavtal med garanterad miniminivå och delade investeringar, vilket är kärnan i Pandox affärsmodell. Garantihyrans andel av total hyra uppgår till cirka 83 procent baserat på 2018 års prognos. 

9. Operatörsfastigheten kommer att drivas av Pandox under varumärket Hilton Garden Inn. Hotellet har 364 rum och är beläget vid London Heathrow Airport.  

10. Pandox bedömer att portföljen har en god potential genom nyligen genomförda renoveringar som ännu inte fått full effekt samt ett ökat fokus på revenue management.
  

Transaktionsstruktur, köpeskilling och finansiering
Säljare är bolag ägt av Lone Star. Köpare är Pandox genom helägt dotterbolag. Transaktionen avser en portfölj om totalt 37 hotellverksamheter där Pandox, efter en omorganisering av portföljen, behåller 20 förvaltningsfastigheter i Storbritannien och Irland (se sammanställning under portföljöversikt nedan) samt en operatörsfastighet i England och där Leonardo förvärvar den operativa plattformen med 36 hotelloperatörsverksamheter under varumärket Jurys Inn.


Total köpeskilling uppgår till 800 MGBP på skuldfri basis, motsvarande cirka 9.030 MSEK. Förvärvet finansieras genom ett nytt 5-årigt banklån med Bank of America Merrill Lynch International, övriga existerande lånefaciliteter samt ett lån från Leonardo om 120 MGBP till det förvärvande bolaget. Efter tillträde kommer en omorganisering att genomföras i enlighet med ett ramavtal mellan Pandox och Leonardo varvid den operationella verksamheten kommer att överlåtas till Leonardo och lånet kvittas, varefter Pandox andel av den totala köpeskillingen kommer att uppgå till 680 MGBP, motsvarande cirka

7.680 Mkr.

 

Under omorganiseringen kommer Leonardo att driva samtliga Jurys Inn-hotell, varav Pandox 20 förvaltningsfastigheter genom managementavtal som motsvarar omsättningsbaserade hyresavtal, inklusive garanterad minimihyra och fastighetsåtaganden. Dessa avses ersättas av omsättningsbaserade hyresavtal senast vid omorganisationens slutförande. Omorganisationen förväntas slutföras under 2018.


Slutlig förvärvskostnad för Pandox uppskattas till cirka 705 MGBP (7,93 Mdr kr), inklusive kostnader för omorganisering.
  

Finansiella effekter för Pandox med full konsolidering samt aktuell valutakurs, förutsatt att förvärvet slutförs innan 2017 års utgång 

A. För affärssegmentet Fastighetsförvaltning förväntas hyresintäkterna öka med motsvarande cirka 440 Mkr och driftnetto med motsvarande cirka 425 Mkr under 2018. 

B. För affärssegmentet Operatörsverksamhet förväntas intäkterna öka med motsvarade cirka 130 MSEK och driftnetto med motsvarande cirka 25 Mkr under 2018. 

C. För Pandox som helhet förväntas cash earnings öka med motsvarande cirka 200 Mkr under 2018.

D. Hotellfastighetsportföljen, inklusive operatörsfastigheten, har ett direktavkastningskrav om cirka 5,8 procent.

E. Pandox ansvar för framtida investeringar är begränsat till större tekniska installationer och fastighetsstruktur.

F. Pandox ser möjligheter, att i nära samarbete med Leonardo, göra framtida kassaflödesdrivande investeringar i den förvärvade portföljen.


Baserat på marknadsvärdet på hotellfastighetsportföljen per 30 september 2017:
a. Ökar portföljvärdet från cirka 41,0 Mdr kr till cirka 48,9 Mdr kr.
b. Ökar Förvaltningsfastigheterna sin andel av det totala portföljvärdet från cirka 83 procent till cirka 85 procent.
c. Ökar Pandox belåningsgrad från cirka 48 procent till cirka 56 procent, lånet från Leonardo exkluderat, vilket skall jämföras med bolagets finansiella mål om en belåningsgrad i intervallet 45-60 procent.

d. I det fjärde kvartalet 2017 förväntas marginella positiva bidrag till hyresintäkter Fastighetsförvaltning, intäkter Operatörsverksamhet, driftnetto Fastighetsförvaltning respektive Operatörsverksamhet.
  

Villkor och slutförande
Förvärvet förväntas vara slutfört innan 2017 års utgång förutsatt att vissa sedvanliga villkor har uppfyllts, såsom att säljaren levererar de förvärvade aktierna till Pandox samt att Pandox erlägger betalning för dessa. 


Finansiell rapportering
Pandox kommer att konsolidera de 21 hotellfastigheterna till 100 procent och redovisa 20 under affärssegmentet Fastighetsförvaltning och ett under affärssegmentet Operatörsverksamhet, från och med tidpunkten för förvärvets slutförande. För sammanställning av hotellfastigheterna se portföljöversikt nedan.

 

De tillgångar och skulder som hänför sig till verksamheten som kommer avyttras till Leonardo kommer att redovisas i balansräkningen som Tillgångar som innehas för försäljning respektive Skulder som är hänförliga till tillgångar som innehas för försäljning tills dess att äganderätten för dessa övergår till Leonardo.


Portföljöversikt 

Hotellfastighetsportföljen omfattar totalt 21 hotell på 20 orter, varav tretton i England, tre i Irland, två i Skottland, ett i Wales samt ett i Nordirland med sammanlagt 4.694 rum.

 

Samtliga förvaltningsfastigheter drivs under varumärket Jurys Inn och operatörsfastigheten under varumärket Hilton Garden Inn. Hotellen är fullservicehotell i den övre mellanprisklassen med i huvudsak lokal efterfrågan (Birmingham, Leeds och Sheffield) och internationella inslag (London, Dublin, Manchester, Cardiff och Belfast), vilka kompletterar Pandox befintliga portfölj väl. Hotellen har starka centrala lägen för affärs-, konferens- och fritidssegmenten. Portföljförvärvet ger Pandox en betydande marknadstäckning i den femte största hotellmarknaden i Europa, mätt i antal gästnätter, samt i ett geografiskt område med totalt cirka 70 miljoner invånare. Hotellen har övervägande starka citylägen i städer som är en del av större storstadsområden (*).

 

 

Hotell

Land

Stad

Antal invånare
i centralort (*)

Antal rum

Läge

Jurys Inn London Croydon

England

Croydon

9 896 000

240

City

Hilton Garden Inn London Heathrow (**)

England

London

Samma som ovan

364

Flygplats

Jurys Inn Birmingham

England

Birmingham

2 488 200

445

City

Jurys Inn Manchester

England

Manchester

2 434 100

265

City

Jurys Inn Dublin Christchurch

Irland

Dublin

1 350 000

182

City

Jurys Inn Glasgow

Skottland

Glasgow

980 800

321

City

Jurys Inn Sheffield

England

Sheffield

830 500

259

City

Jurys Inn Leeds

England

Leeds

774 100

248

City

Jurys Inn Cork

Irland

Cork

543 000

133

City

Jurys Inn Bradford

England

Bradford

531 200

198

City

Jurys Inn Belfast

Nordirland

Belfast

479 100

190

City

Jurys Inn Middlesbrough

England

Middlesbrough

469 600

132

City

Jurys Inn Cardiff

Wales

Cardiff

357 200

142

City

Jurys Inn Brighton Waterfront

England

Brighton

348 700

210

City

Jurys Inn Galway

Irland

Galway

258 000

130

City

Jurys Inn East Midlands Airport

England

Derby

254 300

164

Flygplats

Jurys Inn Swindon

England

Swindon

217 200

229

City

Jurys Inn Oxford

England

Oxford

159 600

240

City

Jurys Inn Cheltenham

England

Cheltenham

115 000

122

City

Jurys Inn Hinckley Island

England

Hinckley

50 000

362

City

Jurys Inn Inverness

Skottland

Inverness

50 000

118

City

Totalt

5 länder

20 städer

22 586 600

4 694

NM

(*) Källa: Centre For Cities, NRS Scotland, Central Statistics Office Ireland, Eurostat
(**) Kommer att ingå i affärssegmentet Operatörsverksamhet
   

 

alt

                                                                                                   

Mikael Rånes (bilden) tillträder som förvaltningschef på Amasten den 8 januari 2018. Han kommer att arbeta med att förbättra Amastens förvaltningsresultat.  

 

– Jag är mycket förväntansfull över att få tillträda tjänsten som förvaltningschef. Jag har redan rest runt, träffat personalen och tittat på fastigheterna. Amasten har mycket fina fastigheter och kunnig personal. Jag ser fram emot att tillsammans med personalen utveckla och renodla förvaltningsorganisationen, säger Mikael Rånes.

 

Rånes har lång erfarenhet från fastighetsbranschen och han kommer närmast från egen verksamhet inom bygg- och fastigheter. Tidigare har han arbetat som regionchef hos Akelius.

 

– Jag har jobbat tillsammans med Mikael Rånes under många år och vet att han har den kompetens och det engagemang som krävs för att förbättra förvaltningen på Amasten, säger vd Jan-Erik Höjvall.