8 maj 2024

Redaktionen

tisdag, 19 december 2017 16:28

Hemsö och Stenvalvet gör miljardaffär

alt
Nils Styf, vd för Hemsö.

 

Hemsö och Fastighets AB Stenvalvet genomför en bytesaffär där Hemsö köper tre fastigheter i Göteborg inom segmentet rättsväsende och säljer nio fastigheter på ett flertal orter i Sverige. Affärens totala transaktionsvärde uppgår till drygt 1 Mdr kr.

 

Genom förvärvet stärker Hemsö segmentet rättsväsende och ökar andelen offentliga hyresgäster. Största hyresgäst i förvärvsportföljen är Polismyndigheten. Den totala uthyrningsbara arean för förvärvade fastigheter uppgår till 15.000 kvm och 30.000 kvm för de avyttrade fastigheterna.

 

– Det är glädjande att vi genom förvärvet stärker vår närvaro i Göteborgsregionen och ytterligare effektiviserar vår förvaltning. Det känns bra att vi genomför affären med Stenvalvet som är en långsiktig och välrenommerad fastighetsägare, säger Nils Styf, vd för Hemsö.

 

Fastigheterna som Hemsö avyttrar är belägna i Borlänge, Eskilstuna, Strängnäs, Jönköping och Växjö och omfattar fyra skolfastigheter samt fem nyproducerade vård-och omsorgsboenden. Tillträde respektive frånträde är planerat till den 1 mars 2018.

tisdag, 19 december 2017 15:43

Inget åtal mot Jakob Grinbaum

alt
Jakob Grinbaum, styrelseordförande i Oscar Properties Holding AB.

 

Oscar Properties Holding har informerats om att förundersökningen mot styrelsens ordförande Jakob Grinbaum har lagts ned. Jakob Grinbaum delgavs misstanke i september 2017 gällande grovt insiderbrott kopplat till transaktioner i aktier i Oscar Properties. 

 

– Självklart har det inte varit roligt att vara föremål för en sådan här process. Nu är jag glad men inte förvånad över att jag är friad från misstanke och att utredningen har lagts ned, säger Jakob Grinbaum.

 

Även Oscar Properties vd, Oscar Engelbert, välkomnar att åtalet läggs ned och säger:

– Vi är givetvis glada över detta besked. Jag har haft förtroende för Jakob sedan han tillträdde som styrelseordförande 2012 och jag ser fram emot att fortsätta arbeta med honom och utveckla Oscar Properties vidare. 

tisdag, 19 december 2017 14:09

Balder köper Rissne centrum för 213 Mkr

alt
Den befintliga centrumbyggnaden avvecklas och ersätts med nya byggnader. Bild: 3XN

 

alt

Parken ska förnyas och förädlas bland annat med olika aktiviteter.

 

alt

350 bostäder med höga arkitektoniska uttryck ska byggas i centrumområdet.

 

alt

Tillgänglighet till cykelstråk och cykelparkering ges hög prioritet.

 

alt

Utbudet av handel och butiker ska utvecklas.

Sundbybergs stad säljer Rissne centrum och omgivande mark till Balder för försäljningsvärdet 213 Mkr, exklusive byggrätter för 300 nya bostäder eller byggnader. Fastigheterna tillträds den 10 april 2018. Detaljplanen uppskattas vara klar under 2021.

 

Fastighets AB Balder ska utveckla hela centrumområdet i Rissne tillsammans med Sundbybergs stad. Det står sedan tidigare klart att den nya tvärbanan ska passera Rissne centrum och förstärka kollektivtrafiken som har en tunnelbanestation och bussanslutningar.

 

– Vi är väldigt stolta över att ha fått förtroendet att utveckla Rissne centrum. Vår förhoppning är att, genom betydande investeringar, ta till vara på de värden som finns i området i dag och bidra till en långsiktig och mer attraktiv stadsmiljö med fokus på trygghet och hållbarhet, säger Erik Selin, vd för Fastighets AB Balder.

 

Dansk arkitektur
De nya byggnaderna i Rissne får ett urbant och kreativt uttryck. I utformningen samarbetar Balder med det danska arkitektföretaget 3XN som är specialiserade inom design med fokus på beteende, material och kretslopp.

 

– Vi storsatsar i Rissne och tillsammans med Balder tar vi nu ett rejält grepp kring den ekologiska och sociala hållbarheten när vi utvecklar hela centrumområdet. Vi förädlar de gröna värden som finns och får bostäder och byggnader med en hög arkitektonisk nivå, säger Mikael T. Eriksson (M) kommunstyrelsens ordförande.

350 nya bostäder och parkeringshus blir garage under mark

1. Den befintliga centrumbyggnaden avvecklas och ersätts med nya byggnader med höga arkitektoniska uttryck.

 

2. 350 bostäder med höga arkitektoniska uttryck ska byggas i centrumområdet. Blandande upplåtelseformer med hyres- och bostadsrätter.

 

3. Parkeringshuset rivs och parkeringsplatser etableras i stället i garage i mindre enheter under mark.

 

4. Parken ska förnyas och förädlas bland annat med olika aktiviteter.

 

5. Utbudet av handel och butiker ska utvecklas.

 

6. Tillgänglighet till cykelstråk och cykelparkering ges hög prioritet.

 

I slutet av november stod klart att Balder köper Hallonbergen centrum för 840 Mkr. Se länk:

http://www.fastighetsaktien.com/index.php?option=com_k2&view=item&id=16546:balder-k%C3%B6per-hallonbergen-c-med-rabatt&Itemid=321

alt
Thomas Holm, vice vd Svenska Handelsfastigheter.


Svenska Handelsfastigheter förvärvar en portfölj om åtta handelsfastigheter för en köpeskilling om cirka 1,6 Mkr av Niam. Handelsfastigheterna är belägna på fem orter: Kalmar, Norrköping, Gävle, Mora och Umeå och har en sammanlagd uthyrningsbar yta om drygt 100.000 kvm med ett hyresvärde om cirka 137 Mkr. Tillträde beräknas ske 22 januari 2018.
    

Samtliga fastigheter är belägna vid lokala handelsplatser som bidrar till att skapa kundflöden; Hansa City i Kalmar, Ingelsta i Norrköping, Valbo Köpcentrum utanför Gävle, Noret i Mora samt Strömpilen i Umeå. Uthyrningsgraden uppgår till 92 procent i portföljen, som består av 37 butiker med XXL, Elgiganten, Jysk, Stadium, Lager 157 och Jula bland hyresgästerna. Livsmedelshandlare som ICA Maxi, City Gross och Systembolaget står för cirka 38 procent av hyresvärdet.
    

Genom förvärven etablerar sig Svenska Handelsfastigheter på ytterligare tre orter, Kalmar, Norrköping och Mora. Förvärvet vid Strömpilen omfattar drygt 27.500 kvm uthyrningsbar yta, vilket innebär en rejäl förstärkning av närvaron i Umeå. Efter förvärvet finns Svenska Handelsfastigheter därmed i 52 kommuner i Sverige.
    

– Detta är ännu ett strategiskt förvärv genom vilket Svenska Handelsfastigheter etablerar sig i ytterligare tre kommuner. Fastigheterna är välbelägna med god tillgänglighet och har en rad starka och attraktiva hyresgäster. Vi ser fram emot tillträdet och att påbörja arbetet med vidareutveckling av portföljen i samverkan med handlare och kommuner, säger Thomas Holm, vice vd vid Svenska Handelsfastigheter.
    

Advokatfirman Glimstedt har varit rådgivare till köparen medan Roschier och CBRE har varit rådgivare till säljaren Niam.

tisdag, 19 december 2017 12:35

Skanska säljer projekt i Polen för 700 Mkr

alt
Nowy Rynek är Skanskas tredje kommersiellla projekt i Poznan i västra Polen.


Skanska har sålt den första fasen av Nowy Rynek, en kontorsbyggnad inom ett kommersiellt fastighetsprojekt i Poznan, Polen, för cirka 700 Mkr. Köparen är konfidentiell och försäljningen kommer att bokföras av Skanska Commercial Development Europe under det fjärde kvartalet 2017. Tillträdet av fastigheten är planerat till det andra kvartalet 2019.
    

Kontorsbyggnaden på sex våningar kommer att få en total uthyrningsbar yta på cirka 25.000 kvm och förväntas få LEED Gold-certifiering. Det kommer också att certifieras som en ”Byggnad utan barriärer” för dess tillgängliga design, inkluderande för personer med funktionshinder. Konstruktionen av den första fasen inleddes i juli 2017 och är planerad att vara slutförd under det andra kvartalet 2019.
    

Nowy Rynek är Skanskas tredje kommersiella fastighetsprojekt i Poznan. Komplexet, som består av fem separata byggnader i stadens centrala affärsdistrikt, kommer skapa ett nytt kvarter i Poznan. Nowy Rynek kommer att omfatta kontor och detaljhandel med ett nytt torg som ska arrangera aktiviteter som är tillgängliga för lokalbefolkningen.

alt
Skolfastigheten Stora Mans 1 i Långbro Park.

 

Oscar Properties fortsätter att sälja projekt i snabb takt. Nu säljer Oscar Properties Holding skolfastigheten Stora Mans 1 i Långbro Park till Estea Sverigefastigheter 3 AB till ett underliggande fastighetsvärde motsvarande 220 Mkr, vilket överensstämmer med bokfört värde. Försäljningen medför ej någon resultateffekt i det fjärde kvartalet.

 

Stora Mans är ett före detta sjukhus från förra sekelskiftet som Oscar köpte från NewCap AB i augusti 2015 för 200 Mkr. Fastigheten ligger i Långbro Park i Älvsjö och innefattar skol- och fritidsverksamhet och har en uthyrbar yta om cirka 7.600 kvm med full beläggning. Estea förväntas tillträda fastigheten före årsskiftet. Nordier Property Advisors var säljarens rådgivare i transaktionen.

 

– Vi väljer att göra denna avyttring och därmed minska vår portfölj av förvaltningsfastigheter för att skapa utrymme att agera taktiskt framöver. Detta är i linje med tidigare kommunicerad strategi då vi vill stå väl rustade när intressanta affärsmöjligheter materialiserar sig framöver, säger Oscar Engelbert, vd för Oscar Properties.

 

Hittills i år har Oscar sålt fastigheter för cirka 2,2 Mdr kr. Bolaget behöver ett starkare kassaflöde och större belopp med likvida medel.  Bolagets likvida medel uppgick den 30 september till 214 Mkr. Men det mest illavarslande var bolagets kassaflöde för den löpande verksamheten som under Q3 minskade till –991,8 Mkr (–199,7).

 

Sedan är förvärvet av storprojektet Primus 1 på Lilla Essingen en tickande bomb. Oscar köpte Primus 1, omfattande 42.000 kvm av Vasakronan i december 2014 för 920 Mkr med villkoret att tillträda fastigheten då detaljplanen var klar. Nu har stadsbyggnadskontoret i Stockholm uppgivit att detaljplanen snart är klar, vilket innebär att Oscar måste betala 828 Mkr till Vasakronan, efter ett avdrag för en handpenning om 92 Mkr.

 

Frågan blir om Oscar sedan har kassa att slutföra storprojektet Norra Tornen med cirka 300 bostäder i de två höghusen Helix och Innovationen i Hagastaden med planerad inflyttning hösten 2018 respektive våren 2020. Till detta ska läggas ännu ett storprojekt, nämligen Gasklockan om 90 meter (istället för ursprungliga 140 meter) i Norra Djurgårdsstaden, ännu ett storprojekt som möjligen kan byggstartas år 2019. SF

måndag, 18 december 2017 16:50

D. Carnegie köper bostäder för 3,3 Mdr

alt
Svein Erik Lilleland, tf vd för D. Carnegie.

 

D. Carnegie & Co, ägt av stora Blackstone, har avtalat om förvärv av 27 fastigheter för 2,47 Mdr kr före avdrag för latent skatt om 0,21 Mdr. Säljare är Akelius. Fastigheterna innehåller 1.420 lägenheter belägna i Järna, Södertälje och Nynäshamn – samtliga i Stockholms län och i nära anslutning till D. Carnegies befintliga bestånd. Det årliga hyresvärdet uppgår till 134 Mkr. Transaktionen genomförs som en bolagsaffär med tillträde första halvåret 2018.

 

Vidare har D. Carnegie avtalat om ett förvärv av fyra fastigheter i Västerås av kommunägda Bostads AB Mimer. Förvärvet omfattar 765 Mkr före avdrag för latent skatt om 31 Mkr. Fastigheterna omfattar 749 ägenheter. Det årliga hyresvärdet uppgår till 53 Mkr.

 

Det blir D. Carnegies första förvärv från ett allmännyttigt fastighetsföretag. Även denna transaktion genomförs som en bolagsaffär med tillträde första halvåret 2018.

 

– Vi är väldigt stolta över att få förtroendet att äga och förvalta denna högkvalitativa portfölj i Västerås kommun samt att ytterligare utöka storleken på vårt fastighetsbestånd som nu med denna transaktion omfattar 20.226 bostadslägenheter (inklusive avtalade men ännu ej tillträdda affärer), säger Svein Erik Lilleland, tf vd på D. Carnegie

alt
Fasad mot Glasblåsaregatan i kv Cementen, Limhamns Sjöstad. Bild: Arkitektlaget

 

Skanska har tecknat avtal med Länsförsäkringar Skånes Fastighets AB om försäljningen av tre nya bostadskvarter med hyresrätter som ska uppföras i Limhamns Sjöstad, Malmö.

 

Skanska ska utveckla och bygga tre bostadskvarter i Limhamn, Malmö, med cirka 300 hyresrätter. Dessutom ska ett parkeringshus med cirka 480 p-platser samt 160 markparkeringar uppföras. Bostadsprojekten kommer att certifieras enligt Miljöbyggnad nivå Silver. Affären är villkorad av bygglov och Skanska kommer att meddela storleken på köpeskillingen och byggkontrakt när alla villkor är uppfyllda.

 

– Skanska är stolta över att kunna fortsätta med utvecklingen av det attraktiva bostadsområdet Limhamns Sjöstad samt i och med denna affär kunna erbjuda ytterligare hyresrätter och en ökad service till området. Det känns väldigt roligt att kunna genomföra affären tillsammans med Länsförsäkringar Skåne, ett bolag som delar Skanska värderingar, bland annat inom säkerhet och miljö, säger Daniel Fex, affärsutvecklare, Skanska Sverige.

 

Projektet är placerat havsnära i Limhamn i Malmös sydvästra del. Under de senaste åren har Skanska tagit fram en detaljplan för området och de färdigutvecklade byggnaderna säljs nu till en långsiktig ägare och förvaltare.

 

– Vi känner stor glädje över att få vara med och utveckla ett av Malmös mest attraktiva bostadsområden, Limhamns Sjöstad. Den starka samsyn och kompetens som finns i samarbetet med Skanska gör att vi kommer att kunna erbjuda våra kunder en livsmiljö som är trygg, hållbar och inspirerande, säger Eva Zdolsek, fastighetsutvecklingschef, Länsförsäkringar Skåne.

 

Byggstart är planerad till det andra kvartalet 2018 och projektet är planerat att färdigställs i etapper till och med det första kvartalet 2021.

alt
Från vänster: Dykaren 10, på Alströmergatan 41-43 på Kungsholmen, fotograf: Jonas Malmström och Härden 16, på Dalagatan 61-61 i Vasastaden, fotograf: Gustav Kaiser.

 

Humlegården Fastigheter offentliggjorde den 8 december 2017 att Humlegården ingått avtal med Länsförsäkringar Liv Försäkringsaktiebolag (LF Liv) om förvärv av två bolag som äger fastigheterna Stockholm Dykaren 10 och Stockholm Härden 16. Humlegården har nu slutfört förvärvet som planerat. Genom transaktionen har LF Liv blivit aktieägare i Humlegården med en ägarandel om cirka 11,6 procent av samtliga aktier och röster i Humlegården.

 

– Förvärvet är i linje med vår målsättning om att skapa tillväxt. Vi ser fram emot att fortsätta utvecklingen av dessa fastigheter, säger Anneli Jansson, vd för Humlegården Fastigheter.

 

– Genom transaktionen uppnår vi bättre diversifiering av vår fastighetsexponering och blir delägare i ett bolag med en fastighetsportfölj med hög kvalitet och potential, säger Jakob Carlsson, CFO i LF.

måndag, 18 december 2017 14:55

Eurocommercial säljer för 1,87 Mdr

alt
Jeremy Lewis, vd för Eurocommercial Properties.


Eurocommercial Properties N.V. har tecknat ett bindande avtal om försäljning av fyra av sina italienska fastigheter till en enda köpare. Enligt villkoren i avtalet kommer Eurocommercial att sälja Centro Lame (Bologna), La Favorita (Mantova), Centroluna (Sarzana) och Centro Leonardo (Imola) till ett totalt pris på 187 MEUR (cirka 1,87 Mdr kr). Försäljningen förväntas bli slutförd under våren 2018.
    

– Den italienska marknaden är mycket attraktiv och med 40 procent av våra tillgångar kommer den att förbli ett viktigt fokus för Eurocommercial. Ekonomin stärks medan arbetslösheten minskar. Nyare detaljdata tyder också på att hushållens utgifter ökar och att e-handel inte har haft någon betydande inverkan på denna marknad hittills, säger Jeremy Lewis, vd för Eurocommercial.
    

Avyttringarna ingår i Eurocommercials bredare tillgångsrotationsprogram och följer efter försäljningarna av rue de Rivoli i Frankrike samt de svenska köpcentrumen Mellby och 421.

 

Sammantaget genererade försäljningarna i Frankrike och Sverige 180 MEUR och, när den italienska försäljningen har slutförts, kommer denna siffra att öka till 367 MEUR. Intäkterna från den senaste försäljningen kommer delvis att finansiera förvärvet av det belgiska köpcentrumet Woluwe Shopping Centre i Bryssel. Eurcommercial förhandlar även om ytterligare försäljningar.