7 maj 2024

Redaktionen

torsdag, 21 december 2017 12:05

Diös säljer för 49 Mkr i Falun

alt
Byggnaden på Nedre Gruvriset 33:156  utanför Falun blir magasin för Landstinget.


Diös säljer en kommersiell fastighet i Tallenområdet, cirka en mil utanför Falun. Köpare är Landstinget Dalarna och köpeskillingen uppgår till 49 Mkr. Tillträde sker under senare delen av 2018 i samband med att den nuvarande hyresgästen, Distansapoteket, avflyttar.
    

Diös strategi är stadsutveckling med fokus på att koncentrera sitt bestånd till centrala lägen. Fastigheten som nu säljs, Nedre Gruvriset 33:156, ligger utanför Falun och omfattar totalt cirka 5.000 kvm uthyrbar yta som i huvudsak består av logistikytor.
    

Försäljningen av fastigheten ligger helt i linje med vår strategi kring stadsutveckling, där vi koncentrerar vårt bestånd till centrala lägen i Falun. Vi kan därmed fokusera ytterligare resurser till stadskärnan där vi just nu utvecklar Bergströms Galleria och våra fastigheter runt Holmtorget, säger Lars-Göran Dahl, chef affärsutveckling, Diös.
    

Landstinget Dalarna har förvärvat fastigheten för att säkerställa en långsiktig lösning för Dalarnas museums behov av magasinslokaler.

onsdag, 20 december 2017 18:20

Peab renoverar Medborgarhuset för 617 Mkr

alt
Medborgarhuset, ibland kallat Forsgrénska Medborgarhuset, är ett byggnadskomplex i hörnet av Götgatan 54-56 och på Medborgarplatsen i Stockholm. Huset uppfördes åren 1936-1939 och invigdes 2 december 1939. Arkitekt var Martin Westerberg.

 

Peab har fått uppdraget att renovera Medborgarhuset på  Södermalm i Stockholm. Beställare är Stockholms Stad och Fastighetskontoret. Kontraktssumman uppgår till 617 Mkr.

 

Renoveringen omfattar förbättrad tillgänglighet i och kring Medborgarhuset, moderniserade samlingslokaler med ökad miljöhänsyn samt ett övergripande bevarandearbete för att säkerställa byggnadens kulturhistoriska värde.

 

Hela projektet förväntas stå färdigt under våren 2020.

alt
Tidigare i år har Förvaltaren sålt Terränglöparen 9 med hela 463 lägenheter i Hallonbergen.

 

Förvaltaren i Sundbyberg har sålt fastigheten Violen 2 i Ör till Brf Logen för ombildning till bostadsrätt. Fastigheten ligger på Logdansvägen 2-48 och Örsvängen 6. Med 270 lägenheter är ombildningen en av de största i Sundbyberg. Köpeskillingen är 429,5 Mkr, motsvarande 21.356 kr/kvm.

 

– Genom ombildningen fortsätter Förvaltarens arbete med att bidra till en mångfald av boendeformer i alla stadsdelar. Därigenom utvecklas hela kommunen som en attraktiv och efterfrågad bostadsort, säger Mikael T Eriksson, kommunstyrelsens ordförande (M).

 

Violen 2 byggdes på 1960-talet och var en del av den tidens stora satsning på att bygga en miljon nya bostäder. I det läget köpte Sundbybergs stad marken i Ör från Stockholm stad och lät Förvaltaren bygga ett tusental nya lägenheter, däribland Violen 2 – med 270 lägenheter och 20.110 kvm bostadsarea och 708 kvm lokalyta.

 

– Med ombildningen och den nya bebyggelsen, bland annat vid centrum, blir Ör en mycket attraktiv stadsdel som kan erbjuda lägenheter med olika upplåtelseformer, storlekar och hyresnivåer. I planerna ingår också nya ägarlägenheter och boenden för äldre, säger Mikael T Eriksson.


Fakta – ombildningar

I Hallonbergen har Förvaltaren ombildat Terränglöparen 9 med 463 lägenheter. Därtill har bostadsrättsföreningarna i Vandraren 8 med 505 lägenheter och i Stigfinnaren 8 med 344 lägenheter fått ett erbjudande att köpa sina respektive fastigheter.

 

I övriga stadsdelar har Östern 5 vid Tuletorget med 84 lägenheter tackat ja till att köpa och Vargen 2 i Storskogen med 238 lägenheter har fått ett köperbjudande.

 

Enligt Förvaltarens tidning: ”I mina kvarter”, så kan 1.526 lägenheter i sex fastigheter säljas i Sundbyberg. Totalt har nu ett femtiotal föreningar anmält intresse att köpa.

 

alt
Stenbecksgranen, cirka 37 meter hög, finns på kajen vid Skeppsbron sedan år 1996. Granens förebild är den traditionella julgranen på Rockefeller plaza i New York.

 

Konjunkturen i Stockholm är fortsatt stark visar konjunkturrapporten. Under tredje kvartalet 2017 ökade lönesumman samtidigt som företagandet stärktes med fler nya företag och färre konkurser jämfört med samma kvartal 2016. Arbetsmarknaden utvecklades också väl med ökad sysselsättning och färre varslade. Antalet lediga jobb minskade dock för tredje kvartalet i rad i Stockholms stad och län.

 

Lönesumman i privat sektor ökade jämfört med motsvarande kvartal 2016 i både Stockholms län och stad, med information och kommunikation, bygg, bank och försäkring samt utbildning som främsta draglok. Samtidigt stärktes företagandet med fler nya företag och färre konkurser.

 

– Återigen ser vi starka siffror som visar att Stockholm är en bra stad för företag och företagande. Fler nya företag, nya innovationer och ökad sysselsättning visar att staden utvecklas åt rätt håll. Att vi dessutom fått fart på bostadsbyggandet, inte minst av hyresrätter, ger bra förutsättningar för jobb och tillväxt, säger Karin Wanngård (S), finansborgarråd i Stockholm.

 

På arbetsmarknaden har antalet sysselsatta invånare ökat med 30 000 personer i Stockholms län sedan tredje kvartalet 2016, vilket motsvarar en tillväxt på 2,5 procent. Vidare minskade antalet varslade personer under perioden medan arbetslösheten i förhållande till befolkningen förblev oförändrad jämfört med samma kvartal 2016. Dock minskade antalet lediga jobb för tredje kvartalet i rad i både Stockholms stad och län.

 

– Det är glädjande att Stockholms näringsliv fortsätter att växa och vara Sveriges ekonomiska draglok. Företagandet stärktes under tredje kvartalet och vi ser att såväl lönesumma som sysselsättning ökar i flertalet branscher, vilket borgar för en fortsatt god utveckling i Stockholm även framgent, säger Olle Zetterberg, vd för Stockholm Business Region.

 

Under de senaste fyra kvartalen har antalet invånare ökat med 38.800 personer varav 14.500 i staden, vilket motsvarar uppgångar på 1,7 respektive 1,6 procent.

 

Bostadsbyggandet ökade i både länet och staden jämfört med tredje kvartalet 2016. Sett till de fyra senaste kvartalen har bostadsbyggandet ökat med 8 procent i länet och med 4 procent i staden.

 

Enligt Länsstyrelsen påbörjades under åren 2013-2016 nära 62.000 bostäder i Stockholms län, vilket kan jämföras med drygt 29.000 bostäder under föregående fyraårsperiod. Kommande år bedöms bostadsbyggandet vara fortsatt högt, även om toppen förmodligen är nådd. Länsstyrelsen i Stockholm bedömer att 20.000 bostäder påbörjas i år 2017, liksom det gjordes under år 2016, och att 18.000 bostäder börjar byggas i Stockholms län under nästa år, 2018.

 

 

alt
Datscha, som är en av världens ledande utvecklare av fastighetsinformation- och analysverktyg för fastighetssektorn, har valt Luleå för sin nya utvecklingshub.

 

I en första omgång ska 10 programmerare anställas när Datscha AB, Sveriges ledande leverantör av programvaruprodukter för information och analys av kommersiella fastigheter, har beslutat att förlägga sin nya utvecklingshub till Luleå. Rekryteringsarbetet inleds omgående.

 

Beslutet som fattades på Datschas styrelsemöte nyligen har föregåtts av en omfattande utredning av vilken som är den optimala orten för att etablera den nya utvecklingshuben, där Luleå tillsammans med Östeuropa och Stockholm har utvärderats.

 

Utvecklingshuben med tio utvecklare och programmerare som nu kommer börja rekryteras i Luleå är en strategisk satsning och startpunkten för Datschas etablering i Luleå.

 

– Vi har så otroligt många spännande idéer på nya funktioner och dataset som vi vill lägga till vår tjänst i Sverige, Storbritannien, Finland och vill därför skapa ett nytt och världsledande utvecklingscenter. Vi tror att Luleå blir en perfekt hub för oss då det finns många etablerade mjukvarubolag där samt tillgång till flöde av nya utvecklare från universitet och högskolor. Vi uppmanar Luleås skarpaste utvecklare som vill vara med på en spännande resa med ett framåtlutande produktbolag att ta kontakt med oss, säger Jacob Philipson, vd för Datscha.

 

– Med Datscha som etablerar sig stärker vi ytterligare vår position som en ledande kommun i Sverige inom IT-branschen. Den fördel vi har med en väl fungerande arbets- och bostadsmarknad skapar ett positivt klimat för företag som vill växa och utvecklas, säger Niklas Nordström, kommunstyrelsens ordförande i Luleå (S).

 

– Luleå har redan idag en relativt stor IT-sektor med en väl fungerande arbetsmarknad. Med företag som Telia, Facebook, Atea, Tullverket-IT, Tieto med flera finns en bred grund för en kvalificerad arbetsmarknad. LTU är ett välrenommerat universitet med många bra IT-utbildningar som kontinuerligt förser branschen med välutbildade resurser, avslutar Niklas Nordström.

onsdag, 20 december 2017 11:49

Magnolia säljer hotellprojekt till Alecta

alt
Idéskiss för Magnolias planerade hotell i Brunnshög i nordöstra Lund. Projektet innehåller, förutom ett hundratal hotellrum, även café och restaurang i lobbyplanet samt en skybar på översta våningen. Illustration: White arktitekter


Magnolia Bostad säljer två hotellprojekt, varav det ena i Halmstad och det andra i Lund, till Alecta. Försäljningarna omfattar totalt cirka 500 rum och bedömt fastighetsvärde vid färdigställande beräknas uppgå till totalt cirka 700 Mkr. Totalentreprenader för projekten har tecknats med Serneke.
    

Försäljningen i Halmstad avser fastigheten Halmstad Kilot 2 och affären sker som en bolagsaffär. Projektet omfattar cirka 240 rum och bedömt fastighetsvärde vid färdigställande beräknas uppgå till cirka 355 Mkr. Hotelloperatör är Ligula Hospitality Group AB under varumärket ProfilHotels. Hotellet kommer bli ett landmärke i direkt anslutning till nya resecentrum i centrala Halmstad och kommer innebära att en ny mindre torgyta skapas i anslutning till hotellet. Även nya bostadsprojekt är under uppförande och kommer att genomföras i närområdet.
    

Projektet kommer att bestå av en hotellbyggnad med restaurang och bar samt högdel med lounge och takterrass. Byggstart är preliminärt planerad till andra kvartalet 2018. Magnolia Bostad kommer att utveckla och driva projektet fram till dess att hotellet är färdigställt, vilket beräknas ske andra kvartalet 2020.
    

Försäljningen i Lund avser fastigheten Lund Morgonen 1 och affären sker som en bolagsaffär. Projektet omfattar cirka 260 rum och bedömt fastighetsvärde vid färdigställande beräknas uppgå till cirka 345 Mkr. Även i detta fall är Ligula Hospitality operatör men hotellet ska drivas under varumärket Motel L.
    

Hotellet ska uppföras i Lunds nordöstra delar i den nya stadsdelen Brunnshög med direkt närhet till forskningsanläggningen ESS samt världens starkaste elektronmikroskop MAX IV. I närhet till fastigheten går E22 samt Lunds kommande spårvägsdragning. Stadsdelen kommer innefatta ett varierat utbud av bostäder, kontor och service.
    

Projektet är ritat av White Arkitekter tillsammans med Krook & Tjäder och kommer att bestå av en hotellbyggnad med generösa loungeytor, högdel samt skybar.

 

Byggstart är preliminärt planerad till andra kvartalet 2018.

alt
3D-printbolaget Arcam blir Castellums nya hyresgäst  på Designvägen i Mölnlycke.


Castellum har tecknat hyresavtal om 11.800 kvm med 3D-printbolaget Arcam på Designvägen 2 i Mölnlycke. Inflyttning sker första kvartalet 2019.
    

Arcam tillverkar produkter för industriell 3D-printing i metall och säkrar nu sin framtida expansion genom att flytta till moderna och större kontors- och produktionslokaler.
    

– Vi välkomnar Arcam som ny hyresgäst till Castellum och att vi nu tillsammans kan skapa möjlighet för deras utveckling och tillväxt. Fastighetens utformning och läge utmed riksväg 40, med dess närhet till bland annat Landvetter flygplats och Göteborg, ger bra förutsättningar för deras fortsatta expansion, säger Cecilia Fasth, vd för Region Väst i Castellum.

alt
Optimusområdet i Upplands Väsby ska utvecklas till en stadsdel med 1.000 bostäder, 1.000 arbetsplatser och service.


ByggVesta och Alma Property Partners har bildat ett gemensamt bolag för att utveckla Optimusområdet i Upplands Väsby. Tillsammans ska bolagen utveckla området kring Optimusfabriken med stadsmässig och varierad bebyggelse. Den kommande stadsdelen ligger i direkt anslutning till Väsby Entré och kommer rymma upp till 1.000 nya bostäder, cirka 1.000 arbetsplatser och ett varierat serviceutbud.
    

– Vi är glada att samarbeta med Alma. Vi kan utnyttja våra kompetenser och gemensamt utveckla områdets unika värden. Här kommer man kunna hitta det bästa bostadsläget i Upplands Väsby utvecklat för en modern livsstil i en anrik miljö. Tillsammans med kommunen och Alma tror vi att vi kan skapa något unikt och bra, säger Marcus Svensson, vd för ByggVesta Development.
    

Alma Property Partners köpte Optimusområdet i Upplands Väsby från Gamla Livförsäkringsaktiebolaget SEB Trygg Liv i juli 2016. Området omfattar idag 50.000 kvm mark med 36.500 kvm bebyggelse i form av kontor, verksamhetslokaler och lokaler för olika samhällsfunktioner.
    

I det nya gemensamma bolaget ska Alma och ByggVesta utveckla området till en attraktiv stad där den anrika Optimusfabriken, de intilliggande kontorsfastigheterna och en ny plan för bostadsbyggrätter kommer kunna erbjuda en intressant och funktionstät ny stadsdel.
    

– Det känns väldigt bra att inleda samarbetet med ByggVesta som är en van stadsbyggare och en förstklassig bostadsutvecklare. Vi kommer gemensamt att kunna bidra till utvecklingen av området kring pendeltågsstationen och Väsby Entré till att bli en viktig länk i pärlbandet mellan Stockholms Central och Arlanda, säger Simon de Château, partner och CIO på Alma Property Partners.
    

Vid utvecklingen av Optimusområdet, kommer Alma och ByggVesta att samarbeta nära med Upplands Väsby kommun för att ta fram en attraktiv detaljplan och där aktörer som JM och Väsbyhem redan tecknat avtal om att förvärva byggrätter.

alt
Bonums nya boende, BRF Kungsliljan, i centrala Malmö sålde slut omedelbart efter försäljningsstart.

 

11-våningshuset som JSB har byggt i Malmö åt Bonum, Riksbyggens koncept för seniorboende, står nu färdigt och medlemmarna i nybildade Brf Kungsliljan har flyttat in.

 

Kvarteret Kungsliljan i Håkanstorp i centrala Malmö har fått ett nytt och 11 våningar högt landmärke. Det nya seniorboendet som JSB har byggt på uppdrag av Bonum rymmer 40 bostadsrätter för 55+, en gemensamhetslokal samt en övernattningslägenhet.

 

– Vi startade arbetet våren 2016 med att riva en kyrka som tidigare fanns på tomten, berättar Peter Lindström, platschef på JSB. Några månader senare var vi igång med husets källare och nu har vi precis klarat av de sista detaljerna.

 

Bonums nya boende i Malmö sålde slut omedelbart efter försäljningsstart. Från de översta våningarna är utsikten storslagen med generösa vyer över Malmö och Öresund. Inredningen i lägenheterna håller genomgående hög standard, med bland annat kök och garderober från Vedum samt parkettgolv och klinker.

 

– Vi har väldigt goda erfarenheter av att samarbeta med Riksbyggen, då vi tidigare byggt lägenheter för Bonum i både Malmö och Lund, säger Peter Lindström. Nu känns det fint att möta glädjen och entusiasmen hos dem som flyttat in i Kungsliljan. Ett lyckat exempel på förtätning av stadsmiljön, något som det finns behov av i Malmö.

alt
Martin Malhotra, projektledare, och Arvid Lindqvist, analyschef på Catella.

 

I decemberupplagan av Catellas kreditbarometer CREDI ökar huvudindex från 49,8 till 50,3. Det här är första gången som huvudindex når över 50,0 sedan september 2015.

 

– Överlag ser de noterade fastighetsbolagen tillbaka på en mycket positiv kreditmarknad, vilket inte är förvånande givet höstens starka obligationsmarknad, medan bankerna har en mer balanserad syn på marknaden. Samtidigt indikerar både fastighetsbolagen och bankerna att finansieringsvillkoren nog blir sämre under kommande kvartal, säger Martin Malhotra, projektledare på Catella.

 

– Vi ser ett gap i tillgången till bankfinansiering mellan de stora, väletablerade fastighetsbolagen och mindre investerare som saknar ett starkt track record, och vi tror att det här gapet kan öka framöver. Dessutom ser vi tecken på en omprisning av fastighetsmarknaden, där fastigheterna i de bästa lägena har fortsatt höga priser medan prisförväntan sjunker för fastigheter utanför de attraktiva lägena i storstäderna, säger Arvid Lindqvist, analyschef på Catella.

 

– Vi ser också hur fastighetsbolagen i allt högre grad premierar obligationer före preferensaktier. Det mest framstående exemplet är Balder, som under året har löst in samtliga utestående preferensaktier till ett värde om knappt 3 Mdr kr samtidigt som bolaget har emitterat obligationer för nästan 20 Mdr kr, avslutar Martin Malhotra.