7 maj 2024

Redaktionen

alt
Peab ska bygga 700 bostäder i den nya stadsdelen Rankhus i Upplands-Bro. Bild: Arkitema

 

Peab Bostad förvärvar mark för bostadsbyggrätter i den nya stadsdelen Rankhus i Kungsängen, Upplands-Bro kommun. Förvärvet ger Peab möjlighet att utveckla och bygga totalt cirka 700 lägenheter för bostads- och hyresrätter.

 

Peab Bostad har tecknat avtal om att förvärva cirka 60.000 kvm bruttoarea bostadsbyggrätter av ABT Bolagen i stadsutvecklingsprojektet Rankhus, Kungsängen. Tillträde har skett per den 21 december 2017.

 

Förvärvet av byggrätterna ger Peab Bostad möjlighet att bygga flerbostadshus med totalt cirka 700 bostadsrätts- och hyreslägenheter i den nya stadsdelen.

 

– Vi är glada att medverka i utvecklingen av en ny stadsdel i Kungsängen. Med det här förvärvet stärker vi Peabs position på bostadsmarknaden i Stockholm-Mälardalsregionen, säger Peter Svensson, vd för Peab Bostad.

 

Rankhus i Kungsängen är ett stadsutvecklingsprojekt i Upplands-Bro kommun. Totalt planeras det i en första etapp för cirka 3.000 bostäder och ytor för skolor, förskolor, service, handel och idrott.

 

– Vi är övertygade om att Rankhus kommer att bli ett mycket attraktivt område att bo i genom bland annat närheten till naturen, goda kommunikationer samt skola och service i närområdet, säger Peter Svensson.

 

Kungsängen i Upplands-Bro kommun ingår i den expansiva Mälardalsregionen med närhet till Stockholm. Hela Rankhusområdet omfattar cirka 350 hektar mark och är tänkt att planläggas och byggas ut i flera etapper.

fredag, 22 december 2017 14:28

Skanska i affärer om 3,8 Mdr i UK och USA

alt
Skanska har byggstartat projektet Eighty Fenchurch Street i London som kommer att bli 14-våningar högt med 22.000 kvm kontor samt cirka 1.100 kvm detaljhandel.

 

Skanska har tagit hem tre stora kontrakt, två i UK om totalt 2,7 Mdr kr och ett i USA om 1,1 Mdr kr.


1. Skanska bygger kommersiell fastighet i London för cirka 1,4 Mdr kr

 

Skanska har tecknat avtal med Partners Group Fenchurch Ltd för att bygga Eighty Fenchurch Street, en kommersiell fastighet för kontor och detaljhandel i London, Storbritannien. Kontraktet är värt cirka GBP 127M, cirka 1,4 Mdr kr, vilket kommer att inkluderas i orderingången för Europa för det fjärde kvartalet 2017.

 

Eighty Fenchurch Street kommer att bli 14-våningar högt med 22.000 kvm kontor samt cirka 1.100 kvm detaljhandel. Projektet siktar på certifieringarna BREEAM Excellent och Wired Platinum, vilken säkerställer att byggnaden passar framtida hyresgästers digitala behov.

 

Projektet kommer att inledas våren 2018 och förväntas vara färdigställt under 2020.

 

 

alt

Skanska säljer nu  The Monument Building i London, Storbritannien, för cirka 1,3 Mdr kr, till Credit Suisse's Real Estate Fund International (REFI).

 

2. Skanska säljer kontorsbyggnad i London, UK, för cirka 1,3 Mdr kr

 

Skanska har sålt The Monument Building i London, Storbritannien, för cirka GBP 118M, cirka 1,3 Mdr kr, till Credit Suisse's Real Estate Fund International (REFI). Försäljningen kommer att bokföras av Skanska Kommersiell Fastighetsutveckling under det fjärde kvartalet 2017. Tillträdet av fastigheten är planerat till februari 2018.

 

Kontorsbyggnaden på 10 våningar har en total uthyrningsbar yta på cirka 8.700 kvm. Byggnaden färdigställdes 2016 och våningsplanen med kontor och detaljhandel är uthyrda till flera olika hyresgäster.

 

alt

Skanska bygger för 1,1 Mdr på campus i Massachusetts, USA.

 

3. Skanska bygger utbildningslokaler i Massachusetts, USA, för 1,1 Mdr kr

 

Skanska har tecknat avtal med EF Education First (EF) om att uppföra en byggnad på EF’s campus i Massachusetts, USA. Kontraktet är värt USD 125M, cirka 1,1 Mdr kr, vilket kommer att inkluderas i orderingången för USA för det fjärde kvartalet 2017.

 

Skanska kommer att bygga EF:s tredje byggnad, EF III, på deras campus North Point i East Cambridge. Den 12 våningar höga, cirka 28.000 kvm stora, byggnaden kommer omfatta offentliga ytor för rekreation, kontor och lokaler för administration, parkering samt ett nytt studentboende. Skanska kommer också anlägga ett offentligt parkområde.

 

Projektet pågår och planeras vara färdigställt under våren 2019.

 

alt
Vård- och omsorgsboendet i Hovås med 51 vårdplatser kommer att drivas av Ambea och ägas av Northern Horizon.

 

Skanska har sålt ett vård- och omsorgsboende med 51 vårdplatser i Nya Hovås, Göteborg, till Northern Horizon (Nordiska Vårdhem AB). Vårdboendet som planeras att bli byggstartat i mars 2018 ska överlämnas till kund i samband med färdigställande hösten 2019.

 

– Efter många års arbete från oss och våra samarbetspartners är vi nu glada och stolta över att kunna meddela att vi har sålt projektet och kan därmed sätta igång med produktionen av ett äldreboende i den helt nya stadsdelen Nya Hovås. Att kunna bidra med ett nytt äldreboende och komplettera stadsdelen är fantastiskt roligt. Vi har ett bra samarbete med övriga aktörer i området där vi tillsammans skapar ”en småskalig blandstad i världsklass, säger Karin Falck, affärsutvecklare, Skanska.

 

Vårdboendet omfattar totalt cirka 4.200 kvm bruttoyta fördelat på fyra våningar med takterrass. Huset byggs för att motsvara högt ställda hållbarhetskrav och avsikten är att söka certifiering enligt LEED (Leadership in Energy and Environmental Design), nivå guld.

 

– Vi är glada att ha fått möjligheten att förvärva ytterligare ett högklassigt äldreboendeprojekt av Skanska med mycket bra läge i Göteborg och med Ambea som hyresgäst. Vi ser fram emot ett gott samarbete med Ambea i både Nya Hovås och Angered, säger Christopher af Trampe, Sverigechef, Northern Horizon.

 

Boendet har utvecklats i ett nära samarbete med hyresgästen Ambea som kommer att driva vårdboendet.

torsdag, 21 december 2017 18:13

Atrium Ljungberg säljer Port 73 till CBRE

alt
Port 73 i Haninge omfattar totalt cirka 36.600 kvm uthyrbar yta, innehållande volymhandel samt en galleria med ett fyrtiotal butiker, restauranger och service.

 

Atrium Ljungberg har träffat avtal om försäljning av fastigheten Söderby Huvudgård 2:43 i Haninge, mer känd som handelsplatsen Port 73. Köpeskillingen baseras på ett underliggande fastighetsvärde om 977 Mkr. Köpare är CBRE Global Investors.

 

– Vårt fokus är att utveckla attraktiva stadsmiljöer med en blandning av handel, kontor, bostäder, service, kultur och utbildning. Vi bedömer att vi inte, inom överskådlig tid, kan utveckla platsen vid  Port 73 på ett sätt som stödjer vår vision och affärsidé. Marknadsläget för avyttring är nu mycket starkt och vi väljer därför att sälja och istället fokusera och investera i våra andra platser där vi har större utvecklingsmöjligheter, säger Annica Ånäs, vd för Atrium Ljungberg.

 

Försäljningen av Port 73 sker genom avyttring av aktier. Köpeskillingen baseras på ett underliggande fastighetsvärde om 977 Mkr före avdrag för uppskjuten skatt. Affären ger ett positivt resultat efter skatt med cirka 85 Mkr i Atrium Ljungbergs koncern, varav merparten hänförs till uppskjuten skatt och kommer att redovisas i bokslutet för det fjärde kvartalet 2017.

 

Fastighetens hyresvärde är 70 Mkr. CBRE Global Investors tillträder fastigheten den 1 februari 2018.

 

Sedan 2009 har Atrium Ljungberg stegvis byggt ut och omvandlat Port 73 till en regional handelsdestination i Södertörn. Port 73 omfattar idag totalt cirka 36.600 kvm uthyrbar yta, innehållande volymhandel samt en galleria med ett fyrtiotal butiker, restauranger och service.

 

– Port 73 är numera en etablerad handelsplats. Den är i princip fullt uthyrd och fastighetens driftnetto, butikernas omsättning och antalet besökare har utvecklats starkt de senaste åren , avslutar Annica Ånäs.

torsdag, 21 december 2017 18:09

Stendörren hyr ut 5.500 kvm till LeasePlan

alt
Stendörren hyr ut i ett avtal om 10 år LeasePlans nya flaggskeppsanläggning för bilförsäljning, omfattande 5.500 kvm, i Upplands Väsby.

 

 

Stendörren Fastigheter AB har tecknat hyresavtal med LeasePlan Sverige AB avseende en ny bilanläggning. Förhyrningen är på 10 år, omfattar cirka 5.500 kvm och ska inrymma LeasePlans nya flaggskeppsanläggning för bilförsäljning. Avtalet innefattar en ombyggnation av Stendörrens befintliga fastighet på Truckvägen 2 i Upplands Väsby, vilken erbjuder ett unikt skyltläge mot E4:an.

 

– Vi ser en stark tillväxt i Stockholm och att intresset för denna typ av lokaler är stort. Hyresavtalet med LeasePlan ger Stendörren ett långt och starkt kassaflöde och vi ser fram emot en lång och givande relation, säger Fredrik Brodin, vd för Stendörren Fastigheter AB

 

– Det är väldigt roligt att få vara en del av LeasePlans frammarsch i Sverige. Vi glada och stolta över att kunna få dem som kund, säger Maria Mastej, Marknads- och uthyrningschef på Stendörren Fastigheter AB.

 

– Vi är väldigt glada över att tillsammans med Stendörren Fastigheter fortsätta dialogen och utveckla vår nya anläggning, säger Roelof Hansman, vd, LeasePlan Sverige AB.

– LeasePlan fortsätter att leverera i enlighet med vår nya strategi att bygga upp en egen retail business med fokus på att sälja f.d. leasing-/begagnade bilar till slutkonsument (B2C). Grunden för en lyckad satsning är en förstående och lyssnande partner, vilket vi verkligen känner att Stendörren Fastigheter har varit hittills. Vi ser verkligen fram emot denna resa tillsammans med Stendörren, framtill den dagen då anläggningen står färdig, säger Niklas Gustafson, Remarketing Director på LeasePlan Sverige AB.

torsdag, 21 december 2017 14:21

Fabege hyr ut 13.800 kvm i Solna Business Park

alt
Fabege har tecknat ett grönt hyresavtal med Skolverket om 13.800 kvm för fem år och med en årshyra om cirka 40 Mkr i Solna Business Park.

 

Skolverket samlokaliserar sin verksamhet till Solna Business Park. Det gröna hyresavtalet gäller cirka 13.800 kvm med en årshyra om cirka 40 Mkr och löper under 5 år. Skolverket tillträder lokalen under fjärde kvartalet 2019.

 

Att Skolverket växer i kombination med behovet för samlokalisering och önskan om att arbeta i lokaler som stödjer verksamheten, ledde till att myndigheten valde att flytta till Solna Business Parks huvudgata, Svetsarvägen 16. Lokalerna om 13.800 kvm kommer att anpassas efter Skolverkets behov och Fabeges investering beräknas uppgå till cirka 170 Mkr. 

 

Solna Business Park är en stadsdel som är inne i en spännande och expansiv fas. Tidigare har välkända bolag som Coop, Unilever och SBAB valt att flytta sina huvudkontor till stadsdelen. Fabege har en vision att göra stadsdelen till en av Storstockholms mest attraktiva stadsdelar och arbetar därför med Citylab Actions process för utveckling av hållbara stadsdelar.  

 

I och med avtalet med Skolverket är stora delar av byggnaden Fräsaren 12, som ICA lämnar för nya lokaler i Arenastaden, uthyrd. I byggnaden återstår cirka 6.000 kvm som vakant uthyrningsbar yta.

 

– Vi ser fram emot att välkomna Skolverket till Solna Business Park. Här kommer Skolverket få bra och fina lokaler som stödjer verksamheten, i en hållbar stadsdel med utmärkta kollektivtrafik, kommenterar Andreas Malmsäter, Uthyrningschef på Fabege.

 

I en kommentar kan sägas att KLP Fastigheter förlorar Skolverket som idag hyr i fastigheten Klamparen 10, som totalt omfattar 21.000 kvm, på Fleminggatan 14, nära Tekniska nämndhuset på Kungsholmen.

torsdag, 21 december 2017 13:47

BDO hyr 4.000 kvm av Bonnier

alt
Revisionsbyrån BDO hyr hälften av ytorna i Bonnier Fastigheters projektfastighet Magasinet på Sveavägen i centrala Stockholm.


Rådgivnings- och revisionsbyrån BDO flyttar till Sveavägen 53 i Stockholm där Bonnier Tidskrifter huserade i nära hundra år. På en attraktiv adress och i ett innerstadsområde där tillväxttakten är enorm håller fastigheten Magasinet nu på att renoveras och omvandlas till ett toppmodernt kontorshus. BDO väljer att hyra nära hälften av den högklassiga kontorsytan om totalt 8.000 kvm och flyttar in på plan 1-4 under hösten 2018. Uthyrningsuppdraget har Cushman & Wakefield haft.
    

– Vi välkomnar BDO och är mycket glada att de ser sin framtid i Magasinet. Lokaler med flexibla lösningar via gemensamma funktioner är starkt efterfrågade, och här har BDO och övriga hyresgäster kunnat forma ytan efter just sina behov, säger Sara Olsson, uthyrningsansvarig på Bonnier Fastigheter.
    

I fastigheten Magasinet finns bland annat gemensam reception, touch down-arbetsplatser i loungemiljö och gemensamma konferensrum, vilket ger hyresgästerna ett effektivt nyttjande av lokalerna.
    

– Vi har upplevt ett oerhört stort intresse för Magasinet, den unika produkt som skapas med stora öppna ljusa ytor, moderna ytskikt och effektiva planlösningar i en klassisk byggnad. Det servicekoncept som Bonnier skapat för fastigheten har bidragit ytterligare. I dag har vi endast 360 kvm kvar att hyra ut, säger Jessica Gräsberg på Cushman & Wakefield.
    

Bonnier Fastigheter, som är helägt av familjen Bonnier, bildades 1985 för att förvalta och utveckla Bonnierkoncernens fastighetsinnehav. För närvarande äger och förvaltar bolaget fastigheter med en total yta av cirka 300.000 kvm.

torsdag, 21 december 2017 13:31

24Storage öppnar ny anläggning i Tyresö

alt
Anläggningen som 24Storage öppnar i Tyresö omfattar cirka 500 förråd fördelade på en bruttoyta om cirka 3.200 kvm.


24Storage öppnar sin femte förrådsanläggning för året, nu på Siklöjevägen 5 i Tyresö. Öppningen blir den fjärde i Stockholmsområdet det senaste halvåret. Det gör 24Storage till landets näst största med totalt 14 förrådsanläggningar.
    

Anläggningen i Tyresö kommer på sikt att vara obemannad. Kunder kommer istället att mötas av en kundserviceenhet som har en direkt videolänk med medarbetare i Stockholm. Kunderna kommer därifrån kunna skriva avtal. Samtidigt bevakas anläggningen dygnet runt med livestreamad kameraövervakning för högsta säkerhet.

torsdag, 21 december 2017 12:11

Scandic satsar stort i Frankfurt

alt
Med hotellet i Hafenpark fortsätter Scandics satsning i Frankfurt, ett av Tysklands finansiella centrum, världsledande på mässor och kongresser och med en av de mest trafikerade flygplatserna i Europa.


Scandic Hotels har tecknat ett långsiktigt avtal med utvecklaren B&L Group om driften av ett nytt stort hotell i Frankfurt, Tyskland. Konferens- och eventhotellet kommer att vara en del av det nya Hafenpark Quarter, ett så kallat mixed use-komplex vid Main-floden, nära stadens centrum och bredvid Europeiska centralbankens nya huvudkontor. Hotellet förväntas öppna år 2021.
    

Hotellet kommer att omfatta 22.000 kvm med 506 rum och ett toppmodernt konferens- och eventutrymme om 2.000 kvm. Vidare kommer hotellet att erbjuda en högklassig restaurang och bar, ett modernt gym samt en av de största salarna i Frankfurt på 600 kvm.
    

– Frankfurt är ett viktigt finansiellt center och en global kommersiell knutpunkt vilket gör detta till ett fantastiskt tillfälle för Scandic Hotels. Vi förväntar oss att det nya hotellet kommer utvecklas väl på marknaden tack vare ett flertal intäktsmöjligheter och det fantastiska läget bredvid ECB, säger Michel Schutzbach, chef för Scandic i Tyskland.
    

– Hotellet i Hafenpark ligger i linje med Scandics strategi att expandera i de största städerna i Tyskland. Tillägget av detta andra hotell i Frankfurt kommer inte bara att öka Scandics varumärkeskännedom, utan även konsolidera vår närvaro på den tyska marknaden, vilket skapar synergier med Scandic Frankfurt Museumsufer som öppnas i februari. De två hotellen kompletterar varandra väl och de kommer också att öka vårt operativa resultat och våra marknadsandelar, säger Even Frydenberg, vd och koncernchef för Scandic Hotels Group.

alt
Denna fastighet i Skien blir den tredje fastigheten i Norge som Nordisk Renting hyr ut till VVS-grossisten Brødrene Dahl, som ingår i den franska koncernen Saint Gobain.

 

 

 

alt
















Caroline Bertlin, vd på Nordisk Renting.



Nordisk Renting utökar samarbetet med den norska VVS-grossisten Brødrene Dahl genom förvärv av en fastighet i Skien sydväst om Oslo från Hartvig Larsen Holding AS. I samband med förvävet har parterna tecknat ett 15-årigt hyresavtal med en option för Brødrene Dahl att förvärva fastigheten till ett förutbestämt pris under hyrestiden.

    

Fastigheten har en uthyrbar area på 2.500 kvm och inrymmer ett lokalt service- och distributionscenter för Brødrene Dahl som ingår i den franska koncernen Saint-Gobain, som Nordisk Renting har samarbetat med sedan 1999.
    

Med den nu genomförda affären omfattar samarbetet i Norge tre affärer och inkluderar Brødrene Dahls centrallager i Ski utanför Oslo samt de två lokala distributionscentren i Larvik och Skien. Alla tre är strategiska för en effektiv distibution av varor till företagets kunder.
    

– Vi är mycket glada över att fortsätta och utöka vårt långsiktiga samarbete med Brødrene Dahl och Saint-Gobain. Affären är helt i linje med vår affärsidé att erbjuda långsiktig leasing av strategiska fastigheter med bibehållen kontroll för våra kunder, säger Caroline Bertlin, vd på Nordisk Renting.