7 maj 2024

Redaktionen

torsdag, 28 december 2017 09:52

Folksam köper av Stena för 1,6 Mdr

alt
Gröna Skrapan i Gårda är Skanskas Göteborgskontor. Byggnaden, som är 60 meter hög, har 16 våningar och stod färdig år 2010. Skanska lyckades få Gröna Skrapan som en av de första i byggnaderna i Norden med en precertifiering på den allra högsta nivån, Platinum, enligt det internationella miljöcertifieringssystemet LEED.

 

alt

Lars Johnsson, chef för Folksamgruppens fastighetsverksamhet.

 

alt

Christel Armstrong Darvik, koncernchef Stena Fastigheter.

 

Folksam har tecknat avtal med Stena om förvärv av fyra kontorsfastigheter i centrala Göteborg till ett värde av 1,63 Mdr kr. Därmed fortsätter satsningen på fastigheter i Göteborg.


Folksam fortsätter att satsa i Göteborg efter det första förvärvet av en kontorsfastighet i våras. Förvärvet den här gången omfattar fyra fastigheter (Gårda 18:21, Gårda 18:25, Gårda 19:7, Stampen 26:2), däribland Gröna Skrapan, belägna i två av Göteborgs innerstads mest expansiva och attraktiva kontorslägen, Gårda och Stampen.

 

– Dessa fina fastigheter ligger på två av de delmarknader i Göteborg som vi bedömer vara de mest attraktiva för företag och organisationer att finnas i. Investeringen ger oss en bra bas för fortsatt expansion och engagemang när det gäller kontor i Göteborg. Folksams kunder får med denna investering en god riskjusterad avkastning och därmed en långsiktigt trygg avkastning, säger Lars Johnsson, chef för Folksamgruppens fastighetsverksamhet.

 

Totalt handlar det om drygt 36.000 kvm uthyrningsbar kontorsarea. Köpare är både Folksam Liv och Folksam Sak. Folksam tillträdde fastigheterna under gårdagen den 27 december 2017.

 

Folksams totala förvaltade fastighetsportfölj är idag värd cirka 33 Mdr kr och Folksamgruppen har som mål att ytterligare öka fastighetstillgångarna under de närmaste åren.

 

Om affären med Folksam säger Christel Armstrong Darvik, koncernchef Stena Fastigheter:

– Under den senaste tiden har efterfrågan och värdet på attraktiva kontorsfastigheter i strategiska lägen i Göteborg ökat mycket kraftigt. Vi fick ett bra bud på dessa fastigheter och tog det strategiska beslutet att sälja 36.000 kvm av våra totalt 490.000 kvm kommersiella ytor. Vi fortsätter vår satsning på nyproduktion av bostäder i Göteborg, Malmö och Stockholm. I Göteborg planerar vi att fram till 2021 bygga 2.500 bostäder och 20.000 kvm kontor.

onsdag, 27 december 2017 13:12

Niam köper av Skanska i Polen för 720 Mkr

alt
Skanskas två fullt uthyrda byggnader i kontorskomplexet High5ive i Krakow, Polen, omfattande 23.400 kvm, förvärvas av Niam.

 

Skanska har sålt de första två byggnaderna i kontorskomplexet High5ive i Krakow, Polen, till Niam för EUR 75M, cirka 720 Mkr. Försäljningen kommer att bokföras av Skanska Commercial Development Europe under det fjärde kvartalet 2017. Tillträdet av fastigheten är planerat till det andra kvartalet 2018.

 

De två byggnaderna omfattar cirka 23.400 kvm och är planerade att färdigställas efter varandra under det första och det andra kvartalet 2018. Fastigheterna är för närvarande uthyrda till hyresgäster som Ocado och Business Link.

 

High5ive kommer till slut att bestå av fem kontorsbyggnader med en total uthyrningsbar yta på cirka 70.000 kvm.

 

Komplexet ligger intill centralstationen och gamla stran i Krakow. Projektet förväntas få LEED Gold-certifiering (Leadership in Energy & Environmental Design). Det kommer också att certifieras som en "Byggnad utan barriärer" för dess tillgängliga design, inkluderande för personer med funktionshinder.

måndag, 25 december 2017 12:28

God Jul och Gott Nytt År!

alt
 

Våra prenumeranter önskas en God Jul och ett Gott Nytt År! Under tiden 28 januari 2017 till den 8 januari 2018 utkommer Dagens Fastighetsaktie endast med några få sammanfattande nummer.

alt
I Kungsledens förvärv ingår Plusgymnasiet i fastigheten Gladan 5 på Warfvinges väg 24 på Kungsholmen. Plusgymnasiet ingår i koncernen Academedia.

 

Kungsleden fortsätter att expandera sin kontorsportfölj och stärker närvaron i det befintliga klustret Stockholm City Väst på Kungsholmen genom förvärv av fastigheterna Gladan 5, Gladan 6 och Gladan 7. Säljare är Tobin Properties, Fridhem Fastighetsutveckling och medinvesterare.

 

Fastigheterna förvärvas till ett pris om 485 Mkr efter avdrag för latent skatt och tillträde kommer att ske i februari 2018.

 

Kontorens uthyrningsbara area uppgår till cirka 11.200 kvm, vilket innebär att Kungsleden expanderar sitt kluster på Kungsholmen till en total uthyrningsbar area om cirka 46.400 kvm.

 

För Tobin Properties, Fridhem Fastighetsutveckling och medinvesterare medför försäljningen en positiv resultateffekt i det fjärde kvartalet om cirka 8 Mkr.

 

– Denna avyttring är i linje med Tobins agenda att stärka vår finansiella position och fokusera på projekt närmare i tiden. Avyttringen i kombination med vår planerade riktade emission till Klövern samt företrädesemissionen mot befintliga aktieägare, gör att vi står väl rustade när intressanta affärsmöjligheter uppstår framöver, säger Erik Karlin, vd för Tobin Properties.

 

Cushman & Wakefield och Gernandt & Danielsson har varit rådgivare till säljarna i transaktionen.

alt
Nedgången på den svenska transaktionsmarknaden för kommerisella fastigheter i Sverige kan förklaras av ökad osäkerhet i samband med nya skatteregler, en svagare bostadsmarknad och mycket få stora avtal.

 

Transaktionsvolymerna på den nordiska kommersiella fastighetsmarknaden kommer att överstiga 42 miljarder euro, cirka 415,6 Mdr kr år 2017. Det är den näst högsta nivån någonsin registrerad och Sverige är det enda landet som visar lägre volymer än förra året, enligt nya siffror från Pangea Property Partners.

– Det kommer alltid att finnas variationer mellan de enskilda länderna, men Norden som helhet fortsätter att vara en av Europas mest likvida fastighetsmarknader, säger Bård Bjølgerud, vd och partner hos Pangea Property Partners.

Den totala transaktionsvolymen i Norden kommer att nå drygt 42 miljarder euro år 2017, vilket är 3 procent lägre än 2016. Om man ser på olika länder har volymerna ökat avsevärt i Norge (+11 procent), Finland (+30 procent) och Danmark (+31 procent) från förra året. Sverige är dock fortfarande den största fastighetsmarknaden i Norden, men volymen har minskat med 28 procent från ett starkt 2016.

– Nedgången i Sverige kan förklaras av ökad osäkerhet i samband med nya skatteregler, en svagare bostadsmarknad och mycket få stora avtal. Men nedgången inte är så dramatisk som den verkar eftersom vi jämför med rekordvolymerna från 2016 och antalet transaktioner har bara minskat marginellt, säger Mikael Söderlundh, forskningschef och partner hos Pangea Property Partners.

Den största fastighetssektorn 2017 är kontor med 33 procent av den nordiska transaktionsvolymen, följt av bostads- och detaljhandeln som står för 22 procent respektive 17 procent. Förra året var bostäder den största fastighetssektorn på den nordiska marknaden.

– Kontorssektorn har varit populär bland investerare år 2017 på grund av en exceptionellt stark hyresutveckling på många nordiska nyckelmarknader, medan det har varit en viss oro i bostadssegmentet, tillägger Mikael Söderlundh.

De mest aktiva investerarna år 2017 är fastighetsfonder och privata fastighetsbolag, vilka båda står för 31 procent av volymen på köpsidan. Jämfört med förra året har noterade fastighetsbolag varit mindre aktiva, vilket inneburit att deras marknadsandel minskat från 28 procent till 15 procent. Detsamma gäller för institutionella investerare vars investeringar minskat från 18 procent till 13 procent.

Utländska investerare köper mer
Andelen utländska köpare på den nordiska fastighetsmarknaden var 44 procent år 2017, en betydande ökning från 23 procent år 2016. De utländska investerarna var betydande nettoköpare som förvärvat fastigheter för cirka 18,5 miljarder euro och som sålt fastigheter för cirka 8,5 euro miljarder under år 2017.

– Vi ser en fortsatt stark efterfrågan från offshore-investerare samt en betydande pan-nordisk tillgångsrotation. I synnerhet är andelen utländska köpare i Finland och Danmark exceptionellt hög i år, med huvuddelen av kapitalet från USA, Kina och Sverige, säger Bård Bjølgerud

fredag, 22 december 2017 20:07

Heimstaden köper bostadsprojekt i Danmark

alt
Heimstaden ska bygga 94 bostäder och ett underjordiskt garage med 94 platser i danska Horsens.

 

Heimstaden har, genom sitt danska dotterbolag Heimstaden Danmark A/S, ingått avtal att förvärva en projektfastighet i Horsens. Projektet Havnehusene i Horsens hamn köps från RHB Development ApS. I fastigheten kommer det uppföras totalt 94 lägenheter samt ett underjordiskt garage med 94 platser. Fastigheten är planerad att vara färdigställd för inflyttning under kvartal 1, 2020.

 

Total yta uppgår till cirka 10.300 kvm och transaktionsvärdet uppgår till cirka 260 MDKK, cirka 345,5 Mkr Transaktionen sker genom förvärv av bolag och finansieras initial med egen kassa samt byggfinansiering.

 

– Horsens är en av Danmarks mest expansiva kommuner där utvecklingen av hamnen nu tar fart. Kommunen är duktiga på att blanda gammalt och nytt i sin stadsutveckling och den specifika byggnationen intill hamnkanten blir ett unikt läge, säger Magnus Nordholm, vice vd Heimstaden.

 

– Det gläder oss att kunna fortsätta det goda samarbetet vi har med RHB Development ApS som även bygger projektet Bjerglandsbyen i Köpenhamn till oss. Kemin fungerar och när parterna förstår varandra blir det smidiga processer, säger Tom Rasmussen, Head of Asset Management, Heimstaden.

 

Gorrissen Federspiel har varit Heimstadens rådgivare i affären.

fredag, 22 december 2017 20:03

Kungsleden säljer till Fortifikationsverket

alt
Stenvreten 4:1 i Enköping omfattar 46.700 kvm.

 

Kungsleden har tecknat avtal om försäljning av fastigheten Stenvreten 4:1 i Enköping. Fastigheten omfattar 46.700 kvm blandad användning, främst industri och lager och med en återstående hyresduration om 1,5 år.

 

Fastigheten hyrs i sin helhet av Fortifikationsverket som nu köper den. Köpeskillingen uppgår till 200 Mkr, vilket är i nivå med fastighetens bokförda värde.

Affären är villkorad av regeringsbeslut och frånträde beräknas ske under det tredje kvartalet 2018.

 

Fastighetens årliga driftnetto uppgår till 22 Mkr.  

alt
Diös ska skapa nya kvarter vid Gustav III:s torg i Östersund.

 

I tisdags fattade kommunfullmäktige i Östersunds kommun slutgiltigt beslut att ge Diös markanvisningsavtal gällande del av Gustav III:s Torg. Nu påbörjar Östersunds kommun och Diös planprocessen för kvarteret.

 

Syftet med att utveckla Gustav III:s Torg är att skapa ett levande kvarter som innefattar kultur, bostäder, kontor och hotell. Målet är att öka attraktionskraften för centrala Östersund.

 

– Att få vara med att utveckla Gustav III:s Torg ligger helt i linje med vår strategi kring stadsutveckling. Vi vill bidra till att skapa fler mötesplatser och anledningar till att vilja bo, besöka och vara i centrala Östersund. Nu ser vi fram emot att påbörja arbetet med planprocessen tillsammans med Östersunds kommun, säger Knut Rost, vd, Diös.

 

– Det känns otroligt bra att vi äntligen kommer igång med att utveckla Gustav III:s Torg så att det som byggs där kan bidra till utvecklingen av Östersund. Nu startar planprocessen för de kommersiella fastigheter som Diös vill bygga och de kommunala fastigheter som vi planerar för såsom nytt bibliotek. Den gamla mötesplatsen "busstorget" blir en ny modern samlingspunkt i centrum av vår stad, säger AnnSofie Andersson (S), kommunstyrelsens ordförande, Östersund

fredag, 22 december 2017 17:46

Rikshem utser Anders Lilja som ny CFO

alt

                                                                                                                                       

Anders Lilja (bilden) blir Rikshems nya CFO och medlem i ledningsgruppen. Han tillträder tjänsten den 1 januari 2018. 

 

Anders Lilja var tidigare CFO på Skanska Sverige. Han har dessförinnan innehaft ett flertal positioner i Skanska-koncernen, bland annat som direktör för Controlling och direktör för Investor Relations. Han är civilingenjör från KTH och har under de senaste 15 åren arbetat med ekonomi och finans. Han har även studerat vid Handelshögskolan i Stockholm samt på Harvard Business School.

 

Sedan oktober 2017 har Anders Lilja varit interim CFO på Rikshem. Som CFO får han ansvar för avdelningarna redovisning, controlling, finans och hyresadministration.

 

– Anders Lilja har trots sin korta tid som interim CFO på Rikshem redan gjort ett starkt avtryck genom sin stora kompetens kompletterat med en omfattande branschkunskap och god ledarskapsförmåga. Han kommer att vara en stor tillgång för företaget och det är med stort nöje jag välkomnar honom till Rikshem, säger Sophia Mattsson-Linnala, vd på Rikshem.

 

– Jag tycker det är mycket positivt att Rikshem kombinerar affärsmässighet med samhällsengagemang i sin verksamhet, vilket stämmer väl överens med mina värderingar. Företaget har växt snabbt och jag ser fram emot att vara med och sätta plattformen för att ta nästa steg i Rikshems utveckling, säger Anders Lilja, interim CFO och tillträdande CFO på Rikshem.

fredag, 22 december 2017 17:37

Wilner Anderson sparkas som vd från Agora

alt
Wilner Anderson lämnar noterade A Group of Retail Assets Sweden AB med omedelbar verkan.

 

Styrelsen och Wilner Anderson har kommit överens om att Wilner Anderson lämnar posten som vd i noterade A Group of Retail Assets Sweden AB.

 

– Wilner Anderson har varit med från början och har gjort goda insatser för Agora under de två och ett halvt år han har varit vd i Agora, men bolaget har tyvärr inte utvecklats enligt förväntan. På mina egna och styrelsens vägnar vill jag tacka Wilner för hans engagemang och arbete, säger Knut Pousette, styrelseordförande i Agora, i en kommentar till beslutet.

 

Styrelsen ska nu inleda processen att rekrytera en ny ordinarie vd för Agora. Agneta Segerhammar, CFO i bolaget, har utsetts till tf. vd i Agora. Wilner Anderson lämnar Agora med omedelbar verkan.

 

Det har varit ett brant fall i Agoras aktie som noterades på First North den 15 juni 2015 på introduktionskursen 39 kr. Under fredagen den 22 december noterades aktien i 21,40 kr. För helåret 2016 visade bolaget ett resultat om 92 Mkr med tillgångar om 4,3 Mdr kr och en soliditet om 30,86 procent. Förvaltningsportföljen består av 23 fastigheter, omfattande cirka 0,27 miljoner kvm, på 16 orter i Sverige.

 

Wilner Anderson har tidigare haft skilda befattningar på Steen & Ström, JLL och Diligentia.