19 maj 2024

Redaktionen

alt
Det estniska centrumet Postimaja, omfattande 9.141 kvm, ligger bredvid Coca-Cola Plaza vid Tallinns huvudgata, där Baltic Horizon redan äger en fastighet.

 

Northern Horizon Capital AS, som är förvaltningsbolag för Baltic Horizon Fund, har avtalat med dotterbolaget Osaühing Letona Properties, ägt av CA Fastigheter, att köpa ett centrum i Tallinn, Estland, på Narva Road. Centrumet heter på estniska Postimaja Shopping Center (Postimaja). De viktigaste strategiska övervägandena för fonden som gör transaktionen fördelaktig är de synergimöjligheter som finns vid Postimaja, eftersom fastigheten ligger bredvid Coca-Cola Plaza, som redan hör till fondens portfölj med ett projekt på Tallinns huvudgata. För att uppnå en synergi har HG Arhitektuur OÜ tillsammans med Rotermann Passage valts för att utarbeta en arkitektonisk lösning med ny exteriör och en utökad lokalyta som förbättrar funktionaliteten mellan de två byggnaderna och dess förhållande i Rotermann Quarter.

 

Det avrundade totala köpeskillingen som ska betalas vid stängning är 34,4 MEUR, exklusive moms, medan förvaltningsbolaget har tilldelat 30,8 MEUR som ett befintligt kassaflöd från Postimaja samt 3,6 MEUR i ersättning för ett potentiellt extra kassaflödet vid en möjlig förlängning av tillträdet.

 

Den förväntade förvärvsavkastningen för det befintliga kassaflödet är cirka 6 procent och för det förväntade förvärvspriset är avkastningen cirka 5,4 procent. Det totala nuvarande uthyrningsområdet i Postimaja är 9.141 kvm. Ankarhyresgäster är Rimi, H & M, New Yorker, Estonian Post och MyFitness.

 

Avslutande av förvärvet är beroende av fusionsbeslut från den estniska konkurrensmyndigheten.

 

CA i Estland AB har gått med på att teckna fondandelar för beloppet 2,35 MEUR som en del av transaktionen. Utgivning och notering av fondandelar förväntas ske kort efter avslutningen.

Parterna var överens om att tillträde till fastigheten skulle skett den 27 december 2017, men då Estlands konkurrensmyndighet först måste godkänna affären kommer CA Fastigheters frånträde att ske senast under februari 2018.

 

CA Fastigheter förvärvade fastigheten 2010 som ursprungligen uppförts som huvudkontor för Estniska Posten, Estii Post. Vid förvärvet hade dock Estii Post lämnat merparten av fastigheten. Under de följande åren genomfördes en total ombyggnation och en galleria om cirka 9.000 kvm uthyrningsbar yta skapades. Invigning skedde 2013 med ankarhyresgäster som RIMI och H&M.

 

Efter försäljningen har CA Fastigheter AB, via dotterbolag, en kvarstående fastighetsportfölj i Tallinn bestående av kontors- och industrifastigheter.

 

– Försäljningen är i linje med vår strategi att utveckla fastigheter och därefter antingen långsiktigt lägga i egen portfölj eller sälja. I detta fall har vi valt att sälja trots att fastigheten har absolut bästa läge i Tallinn och därmed sannolikt en fortsatt värdetillväxt. Vi är glada att påvisa att ännu ett fastighetsutvecklingsprojekt har genomförts och att vi har skapat substantiell värdetillväxt för CA-koncernen, säger Johan Damne, vd för CA Fastigheter.

 

Det var i början av december 2017 som den alternativa investeringsfonden Baltic Horizon lyckades med en kapitalresning. Majoriteten av denna emission, om cirka 17,0 miljoner euro, restes av Catella. Baltic Horizons fondandelar handlas på Nasdaq i Stockholm och Tallinn.

 

Investeringsfonden Baltic Horizon skapades år 2016. Sedan starten har Catella sammanlagt rest över 60 MEUR och tillfört mer än 4.000 investerare till Baltic Horizon Fund.

onsdag, 03 januari 2018 19:16

CLS säljer i Hamburg och Storbritannien

alt
Fredrik Widlund, vd för CLS

 

CLS Holdings plc har tecknat avtal om att sälja tre fastigheter i Peterborough, Storbritannien samt en i Hamburg för totalt 12,4 miljoner pund, cirka 134,1 Mkr
 
Clifton House och 126-128 Park Road i Peterborough såldes till en privat investerare för 6,2 miljoner GBP, cirka 68,5 Mkr. Fastigheterna, som omfattade 5.344 kvm kontorsytor, värderades till 6,0 miljoner pund per 30 juni 2017.
 
Merkurring 33-35 i Hamburg såldes till en tysk fastighetsfond för 7,0 miljoner euro, cirka 68,8 Mkr. Fastigheten, som omfattade 5.604 kvm industri- och kontorsutrymme, värderades till 6,7 miljoner euro den 30 juni 2017.
 
Beslutet att sälja dessa fastigheter grundas på att de är små och att de inte ligger i bolagets kärnområden. 

Fredrik Widlund, vd för CLS säger i en kommentar: 
– Jag är mycket nöjd med att vi har börjat året med försäljningen av dessa tre mindre fastigheter. I överensstämmelse med vår strategi kommer avyttringen av dessa icke-kärnfastigheter ge oss möjlighet att investera i fastigheter där det finns mer utrymme för oss att öka värdet genom aktiv kapitalförvaltning.

tisdag, 02 januari 2018 13:51

Rekord: 4.200 bygglov i Uppsala under 2017

alt
Under 2017 har Uppsala kommun beviljat bygglov för 4.232 bostäder. Foto: Uppsala kommun

 

Allt fler bygglov har beviljats i Uppsala. Fram till årsskiftet 2017/2018 har kommunen beviljat bygglov för 4.232 bostäder. En fjärdedel av dem är på landsbygden. Cirka 97 procent av alla bygglovsbeslut har fattas inom tio veckor. Det är tre procentenheter bättre är år 2016.

 

– Siffrorna är ett styrkebesked för Uppsala. Vi ligger 1.232 bostäder över vår målsättning om 3.000 bostäder per år. Vi har gett lika många startbesked för bostäder under året och det visar att det vi ger lov för också sätts i gång, säger Erik Pelling (S), ordförande i plan- och byggnadsnämnden.

 

För att möta de stora behoven och viljan att bygga i Uppsala har kommunens bygglovsenhet genomfört en rad förändringar. Bland annat har verksamheten kunnat satsa rejält på sitt kvalitets- och effektivitetsarbete de senaste åren. Under året har fokus lagts på arbete i olika referensgrupper, förbättrade rutiner har utarbetats och personalnivån ligger i dag stabilt på cirka 70 medarbetare.

 

Den genomsnittliga handläggningstiden per ärende har minskat från 3,2 veckor till 2,8 veckor.

 

– Cirka 25 procent av de beviljade byggloven gäller hyresrätter. Det är en minskning mot 50 procent förra året. Men vi räknar med att ge lov för fler hyresrätter under 2018. Det är viktigt att vi får fler hyresrätter så att fler får möjlighet till ett eget boende, säger Erik Pelling.

 

Under den senaste månaden har det rapporterats om en nedgång på bostadsmarknaden och sjunkande priser på bostadsrätter.

 

– Det är inget som har märkts av i form av ett minskat antal bygglovsansökningar. Däremot ser vi att byggherrar är mer eftertänksamma och skruvar mer på projekten än tidigare. Det är välkommet då vi vill se en ökad andel billigare lägenheter som fler har råd med, säger Erik Pelling.

 

Antalet nybyggda villor har ökat något mot förra året. Det är positivt för att möjliggöra ett varierat utbud av nybyggda bostäder. I år har det fattats beslut om cirka 400 nya villor, de flesta i Vattholma och Rasboområdet.

 

80 ansökningar om att installera solceller har beviljats. Uppskattningsvis har lika många byggts som inte kräver bygglov.

 

Några större anläggningar kommer att byggas kring SLU och på tak till verksamhetslokaler, men de flesta ansökningar gäller solceller på enbostadshus.

 

– Vi har kommit i gång med några större projekt som är av stor vikt för Uppsalas framtida utveckling. Bland annat har Rosendalsområdet tagit rejäl fart under året och bostadsområdet i Fullerö växer fram. Verksamhetsområdet Östra Fyrislund håller precis på att ta form. Det möjliggör utveckling av fler verksamheter under 2018, säger Erik Pelling.

tisdag, 02 januari 2018 13:31

Scherdin köper av Balticgruppen i Umeå

alt
Centrumet Marielund i Umeå, som omfattar 16.540 kvm, har fått ett stort antal nya hyresgäster efter att AstaZeneca flyttade från fastigheten år 2011.

 

Scherdins Fastigheter och Balticgruppen utökar sitt samarbete genom att Scherdins förvärvar 50 procent av den 16.540 kvm stora fastigheten Etern 3 i Marielund, Umeå, av Balticgruppen.

 

Bakgrunden är den framgångsrika samverkan som inleddes i februari 2017, då Balticgruppen förvärvade 50 procent av Scherdins bestånd i centrum och samtidigt övertog förvaltningen av fastigheterna.

 

– Det här var ett enkelt beslut och det känns väldigt bra. Vi har en tid sökt investera i ytterligare fastighetsbestånd och det här upplägget är helt rätt för oss, säger Robert Scherdin, vd för Scherdins Fastigheter.

 

Fastigheten förvaltas även fortsättningsvis av Balticgruppen.

 

– Affären är, förutom ett gott betyg på vår attraktivitet inom uthyrning, förvaltning, bygg och fastighetsutveckling, också ett tillfälle för kapitalisering som stärker vår förmåga att fortsätta investera i ett växande Umeå och att göra det i hög takt, säger Jonas Olsson, vd för Balticgruppen.

 

När Balticgruppen förvärvade fastigheten Etern 3 under 2011 av AstraZeneca då de skulle flytta sin produktion från Umeå, fick de tillfälle att lyfta blicken och analysera platsens betydelse för Umeå. Insikten från det arbetet var först förvånande – istället för planerade industrilokaler, såg de möjligheten till en ny knytpunkt i staden. Inom en radie av tre kilometer bor 45.000 av Umeås invånare, vilket motsvarar 36 procent av befolkningen.

 

Resultatet blev Marielund – ett rikt centrum med ICA Kvantum, Burger King, frisören Wixner, landstingets verksamheter Hjälpmedel Västerbotten och Tolkcentralen, Marielundshallen med Gymnastikens Hus. Nya tillskott i centrumet är nu även Mattsporternas Hus och USM.

 

Balticgruppen hade år 2016 tillgångar om 2,83 Mdr kr (3,38) med ett resultat om 159 Mkr (1.010 Mkr) till en soliditet om 28,17 procent (42,52).

alt
Bostadsprojektet Watermark Seaport, som är LEED Gold-certifierat,  omfattar 28.000 kvm i Boston.

 

alt

Watermark Seaport får en ny takterrass.

 

Skanska har, tillsammans med Twining Properties, sålt Watermark Seaport, ett flerfamiljshus i Boston, USA, till CLPF Residences at Seaport LLC. Skanskas ägarandel är 42,75 procent. Skanskas andel av försäljningen om cirka USD 60M, cirka 510 miljoner kronor, bokförs av Skanska USA Commercial Development under det fjärde kvartalet 2017. Tillträdet till fastigheten kommer att ske under det första kvartalet 2018.

 

Det 28.000 kvm stora projektet Watermark Seaport är LEED Gold-certifierat och består av 346 bostäder i ett 17 våningar högt torn samt en sexvåningsbyggnad. Watermark Seaports bekvämligheter inkluderar 24-timmars conciergeservice, takterrass med utsikt över finanskvarteret och Bostons hamn, wellness studio, parkeringsgarage med elbilstationer, lounge för boende, cykeldelningsstation sponsrad av Skanska och cykelgarage samt ett innovationslabb med smart teknik och gratis Wi-Fi.

 

Konstruktionen av Watermark Seaport påbörjades undeir det första kvartalet 2014 och slutfördes under det första kvartalet 2016.

 

Watermark Seaport är ett av Skanskas tre utvecklingsprojekt på Seaport Boulevard i Boston. Skanska utvecklade även 101 Seaport, som såldes 2016, och 121 Seaport, som är 100 procent uthyrt och planerat att vara färdigställt under det första kvartalet 2018. Dessa två närliggande LEED Platinum-certifierad kontorshus utgör, tillsammans med Watermark Seaport, Bostons mest hållbara kvarter.

fredag, 29 december 2017 18:01

Pandox säljer butiksfastighet i Bryssel

alt
Den sålda butiksfastigheten ligger intill The Hotel Brussels som Pandox förvärvade i september 2010 och renoverade år 2011. The Hotel Brussels i 27 våningar har 403 rum och 18 sviter samt 1 restaurang. Foto: Dimi Talen

 

Pandox har ingått avtal om avyttring av en butiksfastighet i anslutning till The Hotel Brussels, för cirka 34 MEUR, cirka 334 Mkr, till en fastighetsfond förvaltad av BMO Real Estate Partners. Avyttringen förväntas ha en positiv effekt på EPRA NAV om cirka 4 MEUR, motsvarande cirka 40 Mkr, i det fjärde kvartalet 2017.

 

Försäljningen sker till ett underliggande fastighetsvärde om cirka 34 MEUR, vilket är cirka 4 MEUR högre än senaste marknadsvärdering. Pandox erhåller nettolikvid om cirka 34 MEUR. Affären slutfördes och fastigheten överläts den 29 december 2017. Butiksfastigheten, som inte är kärnverksamhet för Pandox, är uthyrd till Prada och ingår i affärssegmentet Operatörsverksamhet.

 

Marknadsvärdet för Rörelsefastigheter redovisas endast i informationssyfte och ingår i EPRA NAV. Avyttringen förväntas ha en positiv effekt på EPRA NAV om motsvarande cirka 40 Mkr för det fjärde kvartalet 2017. Rörelsefastigheter redovisas till anskaffningsvärde minus avskrivningar och eventuella nedskrivningar. Butikslokalen har ett lågt bokfört värde och avyttringen ger upphov till en reavinst i det fjärde kvartalet 2017 som i stort sett motsvarar det avyttrade värdet. Genom utnyttjande av skattemässiga underskottsavdrag förväntas Pandox kunna tillgodoräkna sig större delen av transaktionens värde.

fredag, 29 december 2017 17:56

Friele säljer till Aberdeen i Bergen

alt
Kontorsfastigheten Bradbenken 1, om 10.700 kvm i Bergens centrum, säljs av Herman Friele till Aberdeen Property Nordic Fund 1.

 

Herman Friele, Norges kaffekung, har sålt en större fastighet till Aberdeen Property Nordic Fund 1.

– Jag kan bekräfta att vi har sålt och att vi är väl nöjda med affären, säger Renate Hjortland i B Friele och Sønner AS, till Estate Nyheter. Den sålda fastigheten, Bradbenken 1. ligger i utkanten av Bryggen i Bergen och omfattar 10.700 kvm. Fastighetens hyresintäkterna uppgick till 17,4 MNOK år 2016. Med en avkastning mellan 4 och 4,5 procent bör priset vara mellan 370 och 410 MNOK.


Men säger Jens Petter Guthus, Head of Transaction på Aberdeen Asset Management, till Estate Nyheter:
– Vi talar aldrig om priset.

Han fortsätter:

– Vi har flera fonder och mandat som vill ha exponering mot det här segmentet och vi kommer att vara aktiva som köpare.

alt
Växjö stadshus och station kommer att bli sju våningar högt, inklusive källare, och omfattar totalt cirka 16.400 kvm. Bild: White arkitekter

 

Skanska har tecknat avtal med Växjö Fastighetsförvaltning AB för att bygga Växjö stadshus och station. Kontraktet är värt cirka 580 Mkr, vilket kommer att inkluderas i orderingången för Norden under det fjärde kvartalet 2017. 

 

Växjö stadshus och station kommer att bli sju våningar högt, inklusive källare, och omfattar totalt cirka 16.400 kvm bruttoyta. Det nya stadshuset på 13.700 kvm blir arbetsplats för cirka 600 personer och kommer att innehålla ett antal gemensamma utrymmen. Stationshuset på bottenplan på 1.850 kvm kommer att inrymma väntsal, butiker och restauranger. Därtill skapas ett allmänt utrymme på cirka 800 kvm kallat ”Växjös vardagsrum”, en social knutpunkt inomhus som tillsammans med befintlig gång- och cykelbro ska koppla samman stadsdelarna i centrum.

 

Byggnaden är till stor del präglad av trä och glas. Avsikten är att den ska miljöcertifieras enligt Miljöbyggnad Guld. Miljöbyggnad är ett svenskt miljöcertifieringssystem som ägs av Sweden Green Building Council.

 

 

Förberedande arbeten för byggnationen påbörjas under våren 2018 och allt ska vara färdigt till årsskiftet 2020/2021.

alt
Wallenstam har byggstartat första etappen av Umami Park i Hallonbergen med 222 bostadsrätter, nu blir 75 av dessa hyresrätter. Wallenstam har planer på att under 10 år bygga cirka 900 bostäder i Hallonbergen och Umami Park.

 

alt
Den 9 november meddelade Wallenstam att bolaget ställer om 90 bostadsrätter till hyresrätter i Orangeriet i Solberga, strax söder om Stockholm. Nu ställer Wallenstam även om etapp 2 i Orangeriet då 80 bostäder blir hyresrätter istället för bostadsrätter.

 

alt

Wallenstam bygger nu cirka 600 lägenheter i Stallbacken Allé, Mölndal, i en blandning av hyres- och bostadsrätter. Bolaget räknar med att Stallbacken Allé ska rymma cirka 1.000 lägenheter, förskola och verksamheter.

 

Wallenstam har beslutat att ombilda tre pågående bostadsrättsprojekt till hyresrätter, totalt cirka 290 lägenheter. Som tidigare har meddelats ombildade Wallenstam i oktober den första etappen om 90 lägenheter i brf-projektet Orangeriet i Solberga, Stockholm, till hyresrätter som en följd av ett lägre intresse än förväntat vid säljstart.

 

– Mot bakgrund av en fortsatt svag utveckling på bostadsrättsmarknaden har vi fattat beslut om att ombilda ytterligare brf-projekt till hyresrätter. Tack vare vår flexibla affärsmodell kan vi relativt enkelt omvandla projekten. Vi följer naturligtvis utvecklingen framöver, och fattar beslut om upplåtelseform utifrån varje kommande projekts speciella förutsättningar, säger vd Hans Wallenstam.

 

Utöver Orangeriet etapp 1 har följande projekt om totalt cirka 290 lägenheter ombildats till hyresrätter under kvartalet:

Orangeriet, etapp 2, Stockholm, 80 lägenheter

Umami Park, etapp 1B, Stockholm, 75 lägenheter

Stallbacka Allé, Mölndal, 133 lägenheter

 

I en kommentar kan sägas att marknaden för bostadsrätter, särskilt i Stockholm har förändrats negativt. Orsakerna är flera. 1. Bankerna är mer ovilliga att bevilja lån till nybildade brf-föreningar. 2. En stor nyproduktion har byggstartats där ett större antal lägenheter är osålda. 3. Prisnivån för bostadsrätter har nått ett maximalt pris efter mer än 20 års prisökningar. 4. Markpriset har stigit kraftigt, i synnerhet i Stockholm där pristävlingar inneburit priser om 40.000 kr/kvm BTA för Hagastaden, 35.000 kr för Norra Djurgårdstaden, Kolkajen och Slakthusområdet.

 

Nu stoppar Wallenstam 75 bostadsrätter i Umami Park, 300 meter från T-banestationen Hallonbergen samtidigt som Sundbybergs kommun har planer på att sälja 1.526 lägenheter till hyresgäster i kommunens bostadsbolag Förvaltaren. Nyligen sålde Sundbybergs kommun bostäder i Ör till ett pris om cirka 21.500 kr/kvm. I november blev det klart att Balder köper Hallonbergens centrum för 840 Mkr för att där utveckla ett nytt centrum, bostäder för 2.100 personer och ett hotell med 200 rum. Dessa projekt kan bli svåra att förverkliga då marknaden för bostadsrätter sviktar i Sundbyberg, särskilt i åtanke att Balder har fått ett erbjudande av Sundbybergs kommun att förvärva byggrätter för 800 Mkr då detaljplanerna för Hallonbergens nya centrum är klara. SF

torsdag, 28 december 2017 14:49

Mer än 80 procent uthyrt på C4 Shopping

alt
Om nio månader öppnar C4 Shopping i Kristanstad, omfattande 30.000 kvm.

 

Kristianstads nya köpcentrum C4 Shopping ångar på och med cirka 9 månader kvar till öppning är över 80 procent av köpcentrumet uthyrt. Hela inomhusdelen med cirka 90 butiker öppnar hösten 2018 med en total uthyrbar handelsyta om cirka 30.000 kvm.

 

Nya hyresgäster

• Inom modesegmentet kommer New Yorker till Kristianstad och C4

• Inom sportsegmentet kommer Stadium öppna sitt senaste koncept

• Restauranger och kaféer: Burger King, Baked & Grill, Gerdas Te & Kaffehandel, Hanotts Coffebar & Bistro och Happy Italy

• Hemmakväll och Jidi Spel & Tobak

• Kjell&Co

• Hälsoteket

• Tryggakliniken kommer öppna en vårdcentral på C4

• Utöver ovan nämnda är ett flertal välkända både större och mindre aktörer klara men Eurocommercial har valt att inte offentliggöra alla namn ännu.

 

Sedan tidigare offentliggjorda butiker och restauranger i C4

• Cubus, Dressmann, Gina Tricot, KappAhl, H&M, Lindex, MQ, Volt, Feet First, BikBok, Carlings, Vero Moda, Jack & Jones, Scorett, Deichmann, JOY, Ecco, Sandelins

• LIDL

• Chili Wok, Espresso House, Le Croissant, Sumo Sushi

• Hallbergs Guld, Elgiganten- The Phone House, BR Leksaker, Önska, Kicks, Synsam, Synoptik, Apoteket, Rituals, Akademibokhandeln, Dimoda, Sportringen, Vacker, Skult, Euro Nail, Hemtex

• Citygross öppnade 6.500 kvm under september i år i C4 Park utanför köpcentrumet. Omsättningen första dagen slog rekord för en öppning inom koncernen.

 

– Med hela 9 månader kvar till öppning av regionens absolut främsta och en av Skandinaviens bästa handelsdestinationer har responsen från handeln varit mycket stark och uthyrningsarbetet bekräftar den styrka och attraktivitet som C4 har som handelsdestination, säger Martin Bjöörn, chef för Eurocommercial Properties i Sverige.

 

Pär Frankenius, ansvarig för uppförandet av C4 tillägger:

– Vi är mycket stolta att kunna knyta till oss Tryggakliniken till C4. Vi har som målsättning att kunna knyta till oss ett antal aktörer som kompletterar handelsutbudet och uppfyller kundernas önskemål om service i C4 på ett bra sätt.