2 maj 2024

Redaktionen

torsdag, 27 november 2014 16:17

Henderson störst på retail globalt

alt

Johan Åström, Head of Investment, Sweden, TH Real Estate.

 

TIAA Henderson Real Estate global (TH Real Estate) toppar listan över världens ledande fastighetsinvesterare när det gäller investeringar i detaljhandel (retail). Med 17,6 miljarder euro investerade inom denna sektor placerar sig T H Real Estate som nummer ett i världen före CBRE och UBS. Om enbart de europeiska retailinvesteringarna räknas är TH Real Estate europeisk tvåa med 11,7 miljarder euro investerade i regionen.

 

Med totalt 56 miljarder euro i investerat kapital placerar sig TH Real Estate som nummer fyra i världen när det gäller investeringar i fastigheter alla kategorier. Detta enligt tidningen IPE Real Estate som varje år gör en sammanställning över världens ledande fastighetsinvesterare, mätt som investerade belopp efter sektorer och geografi.

 

– Detta visar att vi har en stark position i grunden när vi nu satsar vidare på investeringar i den nordiska regionen, med fokus på detaljhandel och kontor, säger Johan Åström, Head of Investment, Sweden, TH Real Estate.

 

IPE Real Estate noterar att en av årets märkeshändelser inom fastighetsinvesteringar är tillkomsten av TH Real Estate genom ett joint venture mellan de tidigare oberoende förvaltarna TIAA-CREF och Henderson Global Investors. Därmed skapades en investerarjätte som placerade sig bland de fyra ledande investerarna globalt.

 

Storleken i sig är dock inte det främsta målet för TH Real Estate.

 

– För våra kunder är inte storleken det avgörande. De väljer oss för våra prestationer, vår kunskap och vår service, säger James Darkins, vd för TH Real Estate.

 

Fastigheter och lokaler avsedda för detaljhandel är ett av TH Real Estates prioriterade områden, inte minst i Sverige och den nordiska regionen. TH Real Estate beräknar att investeringarna i Norden kommer att uppgå till cirka 5 Mdr kr under de kommande 18 månaderna. Bolagets prioriterade områden omfattar Sveriges 15 största städer där fastigheter inom detaljhandeln, särskilt gallerior, kommer att utgöra en väsentlig del av investeringsprogrammet.

 

 

 

torsdag, 27 november 2014 15:28

Skanska, ny delägare av Johanneberg

 

alt

Johanneberg Science Park, Göteborg, är en kunskapsmiljö med 2.900 universitetsanställda, 10.000 studenter, flera institut och över 1.000 personer i 140 företag. Bild: White arkitekter

 

Som ett led i arbetet med hållbarhets- och utvecklingsfrågor har Skanska beslutat att gå in som delägare i Johanneberg Science Park AB. I samarbete med Chalmers tekniska högskola, Göteborgs Stad och representanter för näringslivet är avsikten att finna nya möjligheter att bedriva forskningsprojekt med inriktning på miljö och social hållbarhet. 

 

Näringslivet, akademin och samhället strävar alla mot samma mål och för Skanska skapar delägarskapet möjligheter till en bredare samverkan, att möta nya kunder, företag och konkurrenter i nya sammanhang. 

 

– Skanska ligger i framkant och har något att både lära och lära ut i vår miljö. De är också en av få internationella entreprenörer i Sverige. Den kunskap som vi tillsammans kan generera i Göteborg har den stora möjligheter att skapa ett exportvärde på den internationella marknaden, säger Mats Bergh, vd Johanneberg Science Park. Skanska vill även fokusera mer på de sociala frågorna, ta nya steg genom samverkan och utveckla branschen.

 

– Skanska ser med stor tillförsikt fram emot att bedriva forsknings- och utvecklingsprojekt med inriktning mot hållbart samhällsbyggande specifikt mot social hållbarhet och miljö inom ramen för Johanneberg Science Park, säger Anders Erlandsson, regionchef Skanska Sverige AB. Han fortsätter:

 – Johanneberg Science Parks utveckling drivs av delägare och hyresgäster. Vi har exklusivt valt ut ett antal aktörer, som har viljan och drivkraft att tillsammans ta sig an framtida samhällsbyggnadsutmaningar. En möjlighet att vara med och forma och driva utvecklingen som främjar en kunskapsbaserad, hållbar tillväxt i hela regionen.

 

White har ritat åt byggaren Skanska att skapa en första etapp i Johanneberg Science Park åt ägaren Chalmersfastigheter AB. Etappen omfattar 8.200 kvm med 430 kontorsplatser med inflyttning 2015.

 

Johanneberg Science Park är en kunskapsmiljö med 2.900 universitetsanställda, 10.000 studenter, flera institut och över 1.000 personer i 140 företag. En dynamisk miljö där möten och samarbeten uppstår när akademi, näringsliv och samhälle blandas.

alt

Frösö Park Hotel är det första nya hotellet i Östersund på 20 år.

 

Nu är det klart att det nya hotellet som byggs på Frösön utanför Östersund blir en del av kedjan Quality Hotel & Resort. Hotellet öppnar i maj 2015.

 

– Via Nordic Choice Hotels får vi ännu starkare muskler. Deras erfarenhet och nätverket med bland annat en miljon Choice-medlemmar kommer ge nya gäster och locka event, kongresser och konferenser till Östersund och Jämtland, säger Björn Hemmingsson, vd Frösö Park Hotel AB.

 

Hotellet, som är det första som byggs på 20 år i Östersund, kommer att ståta med 202 hotellrum med totalt 700 sängplatser, 10 sviter samt konferenskapacitet för 4400 personer. I en särskild festvåning på hotellet kommer 500 gäster kunna äta och i det intilliggande Frösö Convention Center finns platser för ytterligare 2000 matgäster.

 

– Det känns väldigt bra att kunna erbjuda våra gäster ännu ett fantastiskt hotell. Jag är särskilt glad över att hotellet kommer att ta vara på sitt vackra läge och ha en tydlig natur- och idrottsprägel, vilket passar vår profil utmärkt, säger Eivind Tangvik, kedjedirektör för Quality Resort & Hotels.

 

Med det nya hotellet på Frösön expanderar Nordic Choice Hotels i Jämtland. Sedan tidigare innehåller portföljen Clarion Hotel Grand i Östersund och Copperhill Mountain Lodge i Åre.

onsdag, 26 november 2014 19:15

FastPartner planerar köp av Hilton 2

alt

Canons huvudkontor ingår i FastPartners planerade förvärv.

 

FastPartner meddelar att bolagets tilltänkta förvärv i Solna rör fastigheten Solna Hilton 2, belägen i Frösunda, och att köpeskillingen för fastigheten uppgår till 790 Mkr. Säljare är Deka. Affären är villkorad av att hyresnivån uppgår till en överenskommen nivå på tillträdesdagen, vilken är satt till den 20 januari 2015.

 

Total uthyrningsbar yta uppgår till cirka 24 000 kvm och utgörs i huvudsak av kontorsytor. De årliga hyresintäkterna är cirka 51 Mkr.    

 

Hilton 2, med adress Gustav III:sboulevard 26-38, uppfördes av NCC åren 1999-2001. Fastigheten består av tre kontorshus, varav två bildar ”Frösunda Port” vid Sofia Magdalenas plats med en halvcirkelformad länk i tre våningar över entrén till Frösunda från Uppsalavägen. Det tredje är huvudkontor för Canon. För formgivningen svarade Berg Arkitektkontor.

onsdag, 26 november 2014 19:12

Nina de Besche går till CBRE

alt

                                                                                      

CBRE meddelar att Nina de Besche (bilden) har utsetts till Head of Office Agency för den svenska verksamheten. Hon har sedan 2007 arbetat på Kungsleden, där hon är Regionchef för Mälardalen Norr och medlem i Kungsledens Affärsledning. Innan dess var hon verksam på Vasakronan och AP Fastigheter. Det innebär att hon har erfarenhet av att hyra ut, förvalta och förädla fastigheter.

 

– I Nina har vi verkligen fått den person vi sökt för att leda vår uthyrningsverksamhet för kontor. Kombinationen av hennes positiva energi och ledaregenskaper tillsammans med den erfarenhet hon har av stora lyckade uthyrningar, gjorde Nina till ett givet förstaval för oss. Detta är givetvis en viktig pusselbit i vår målsättning att utöka vår redan höga marknadsandel för kontorsuthyrning i Sverige, säger Patrik Kallenvret, Managing Director, CBRE Sweden.

alt

Sven-Olof Johansson, Director på DTZ:s Capital Markets.

 

Hyresgäster som köper sin lägenhet vid en bostadsrättsombildning i ett attraktivt läge i Stockholm, gör regelmässigt en vinst om de skulle sälja sin lägenhet dagen efter en ombildning. Trots detta finns en enorm tröghet i att ombilda vissa fastigheter. Denna beror på att hyresgäster tittar på månadskostnaden för att bo. Man jämför då kostnaden att bo kvar i hyresrätt med att bo i bostadsrätt efter ombildning och betalningsviljan och betalningsförmågan blir avgörande i många fall.

 

Finansinspektionen nya syn på amorteringskrav på bolån, innebär att alla nya bostadslån över 50 procents belåningsgrad skall amorteras ner dit. Vid lån överstigande 70 procent av värdet sker en amortering med två procent och mellan 50 och 70 procents belåningsgrad minskar amorteringen till en procent. Inga omvälvande krav kan tyckas, men en signal att hushållen minsann måste ta sig mot säker mark.

 

DTZ gör bedömningen att det nya amorteringskravet kan bli nådastöten för ombildningar, då boendekostnadsökningen blir påtaglig, framförallt vid en ombildning i centrala lägen. Redan idag ökar boendekostnaden vid övergång från hyresrätt till bostadsrätt, beroende på omständigheterna, med mellan 30 och 100 procent, om man jämför hyran med månadsavgiften plus ränta. I tillägg till detta kommer alltså i framtiden kostnaden för amortering.

 

– Vi tar ett normalt exempel från Stockholms innerstad. Låt säga att insatsen vid en ombildning uppgår till 52 000 kr/kvm i ett område där marknadsvärdet är 75 000 kr/kvm, säger Sven-Olof Johansson, Director på DTZ:s Capital Markets. Hyresgästerna köper, och lånar, därmed strax under 70 procent av marknadsvärdet. Amorteringskravet om en procent innebär att månadskostnaden för en lägenhet om 65 kvm, likviditetsmässigt, ökar med 520 kr/kvm eller 2 800 kr/månad. En sådan kostnadsökning klarar inte tillräckligt många hyresgäster och ombildningen kan gå om intet, fortsätter han.

 

Utanför storstadsområdet ligger insatserna på en lägre nivå, men aldrig under 50 procent av marknadsvärdet.

 

– Om bostadsrättsföreningarna inte längre är en stark köpare försvinner en aktiv köparkategori. En följd skulle kunna vara sjunkande priser, men det beror på hur aktiva andra aktörer är, avslutar Sven-Olof Johansson.

tisdag, 25 november 2014 21:32

Pandox: Hotellmarknadens digitala revolution

alt
Anders Nissen, vd Pandox. Foto: Thérese Särnbäck.

 

alt

Jan Scherman, chef Aftonbladet TV. Foto: Thérese Särnbäck.

 

alt

Olle Zetterberg, vd Stockholm Business Region. Foto: Thérese Särnbäck.

 

alt

Martin Creydt, Sverigechef Scandic Hotels. Foto: Thérese Särnbäck.

 

alt

Tomas Ingemarsson, chef AFA Fastigheter. Foto: Michael Steinberg.

 

Av Stefan Fröjdendahl

 

Hotellmarknadsdagen på Hilton, Slussen, var mer än fullsatt som vanligt, med över 300 deltagare, varav med ett flertal internationella aktörer i hotellindustrin. I år handlade det mycket om hur den digitala revolutionen har skapat nya landskap för hotellindustrin. Eventet Hotellmarknadsdagen, som startade år 1997, hade som vanligt Anders Nissen som värd. Han har varit vd för hotellfastighetsbolaget Pandox, sedan starten år 1995. Nissen har dock 40 års erfarenhet av branschen.

 

Värdet på de hotell som Pandox äger var vid utgången av 2013 cirka 25 Mdr kr, vilket är ett värde som ökat cirka 20 gånger sedan bolaget bildades år 1995. Denna värdeökning har åstadkommits genom ett aktivt ägande, ökad kunskap och lönsamma förvärv.

 

I år var temat för eventet hotellindustrins digitala utveckling.

 

Anders Nissen säger att den digitala evolutionen har skapats genom nya digitala kanaler. Majoriteten av hotellbokningarna kommer online idag. Vem har till exempel hört talas om AirBnB för några år sedan? Inte så många. Men AirBnB har nu via nätet över 700.000 bokningsbara lägenheter globalt. Nissen menar att 2014 blir ett starkt år för hotellindustrin, med tillägget att det är prispress i Stockholm eftersom staden har fått många fler hotell.

 

Han tillägger att det är bra att Pandox har några stora hotell vilka ger kritisk massa och effektivitet, som till exempel Berlin, Berlin, i Berlin med 700 rum eller Hyatt i Monteral med 600 rum.

 

Jan Scherman, som var vd för TV4-Gruppen 2001-2011, är nu mer chef för Aftonbladet TV.

 

I en intervju med Jan Scherman säger han:
– Cirka 75 procent av befolkningen i den utvecklade delen av världen har mobilen med sig. Många av dessa kan inte tänka sig leva ett liv utan att mobilen är direkt närvarande och tillgänglig. Inte nog med det, cirka 80 procent av dem som tittar på TV leker med en skärm till, en mobiltelefon eller en surfplatta samtidigt med TV-tittandet. Detta påverkar inte bara hotellindustrin utan alla servicenäringar. Och många vänner får vi numer via Facebook, Twitter eller Instagram. En annan effekt av att vara ständigt uppkopplad är att det skapar en viss stress då användaren stänger av sin mobiltelefon. På de kommersiella marknaderna på Internet är det dock så, vilket särskilt märks i vårt lilla land, att det är Google och YouTube som tar över allt mer. Idag köps mest och alltmer TV-reklam hos Google. Detta kan betyda att stora TV-bolag sjunker eller försvinner, liksom Titantic, när dessa bolag inte är konsumentens lydiga tjänare.

 

Olle Zetterberg, vd för Stockholm Business Region, har genom åren varit med på de flesta Hotellmarknadsdagar. Han säger i ett samtal:

– Det är lönsamt med hotell i Stockholm eftersom besöksnäringen till Stockholm växer så det knackar. Antalet hotellnätter har i Stockholms län ökat med 8 procent per årsbasis från förra årets totalt 11 miljoner hotellnätter. Det gör att Stockholm ligger på trettonde plats i Europa.  I jämförelse kan nämnas att London har cirka 55 miljoner hotellnätter/år, motsvarande siffror är för Paris 35 miljoner och Berlin 26 miljoner. Hotellindustrin har en ljus framtid i Stockholm, det gäller för alla segment, från vandrarhem till lyxsegmentet. När Stockholm växer ökar affärsresandet men även tillströmningen av anhöriga till familjer Stockholm växer. Alla dessa bor inte hemma hos varandra i en extrasäng utan många tar in på hotell. Cirka 60 procent av hotellnätterna i Stockholm bokas av svenskar. Den näst största gruppen som bor på hotell i Stockholm är tyskar. Intressant är att den snabbast växande gruppen som bokar hotell i Stockholm är indier. Det beror på två saker. Ett är att flygbolaget Emirates har startat direktflyg från Dubai till Stockholm med avgångar sju dagar i veckan. Emirates har gjort mycket reklam i Indien för denna flyglinje. Den andra anledningen är att alltfler indiska IT-tekniker kommer till Stockholm och jobbar några månader då de också bor på hotell.

 

Tomas Ingemarsson, chef AFA Fastigheter har genom åren deltagit på de flesta Hotellmarknadsdagar på Hilton, Slussen. Han säger:
- Vi på AFA Fastigheter gillar hotell eftersom de ger långsiktiga hyresintäkter för vårt moderbolag AFA Försäkring. Vi äger nu åtta hotellfastigheter i Stockholm som genererar löpande och stabila kassaflöden därför att våra flesta operatörskontrakt löper i 20 år. Vi bygger nu om fastigheten, Fyrkanten 14, omfattande 4500 kvm till hotell. Denna fastighet är belägen centralt, i hörnet av Luntmakargatan och Apelbergsgatan, helt nära Hötorget. Redan nu har drygt 10 operatörer visat intresse att driva detta hotell.

 

Martin Creydt, är Sverigechef för Scandic Hotel, vår största hotelloperatör i Norden. Totalt driver Scandic cirka 30000 hotellrum i mer än 150 hotellfastigheter.  Han säger i en intervju:
– Event är viktigt, vilket ger fler hotellnätter bland våra affärsresenärer. Men de stora ”fläskbenen” för oss i branschen är de event som finns i idrottssegmentet men även för kongresser och konferenser. Och det är ofta kombinationen av dessa event som kan bli lyckosam för vår hotellverksamhet. Nu bygger vi ett av våra flaggskepp, Scandic Continental vid Centralen i Stockholm, vilket innebär att vi tillsammans med våra övriga hotell i Stockholm, kan erbjuda rum för stora grupper vid stora event. Men man kan inte bara fylla ett hotell med gäster från ett utvalt event, för då dödar vi vår övriga verksamhet på detta hotell.

 

Då jag har märkt att Scandic Grand Central, vid Kungsgatan/Vasagatan i Stockholm, verkar ha blivit mycket populärt säger Martin Creydt:
– Scandic Grand Central har blivit en framgångsaga från dag ett vid invigningen i oktober år 2011. Före konverteringen till hotell var problemen för denna kontorsfastighet mycket stora med höga vakanser. Därför är det extra roligt att Scandic Grand Central har blivit ett av Stockholms mest populära hotell.

 

I en kommentar kan sägas med anledning om Scandic Grand Central och dess stora popularitet, att helt avgörande för ett hotells RevPar (Revenue Per Available Room, intäkt per tillgängligt rum) är dess läge. Scandic Grand Central ligger endast några få minuter från Cityterminalen i Stockholm.

tisdag, 25 november 2014 21:22

Stark bostadsförsäljning för NCC

alt
Peter Wågström, vd NCC.

 

På NCCs kapitalmarknadsdag igår framkom att bolaget hittills i år (fram till den 21 november) har sålt 3857 (3235) bostäder till privatkunder. Den starka försäljningen har medfört att NCC startat ytterligare bostadsprojekt. Sedan utgången av september har bolaget byggstartat 634 bostäder.

 

– Det är glädjande att vi redan nu har överträffat hela förra årets starka bostadsförsäljning. Marknadsförutsättningarna är bra på de flesta av våra stora marknader, som Tyskland, Ryssland och Sverige. En stor del av höstens starter har skett på dessa marknader, men vi har också startat projekt i Norge, Danmark och Finland, meddelade Joachim Hallengren, affärsområdeschef för NCC Housing.

 

NCC:s koncernchef Peter Wågström kommenterade strategin som gäller till och med 2015 samt upprepar de marknadsutsikter som framkom vid den senaste kvartalsrapporten den 24 oktober. Han menade att efterfrågan på bostadsentreprenader är god men uppskjutna satsningar på infrastruktur skapar oro framåt.

 

NCC Construction Swedens orderingång för januari-oktober ökade till 20,0 Mdr kr (16,5) och orderstocken den 31 oktober uppgick till 20,0 Mdr kr (16,7). Svante Hagman affärsområdeschef, NCC Construction Sweden, rapporterade att det, trots att bolaget har stärkt sin position, tar det längre tid för orderingången att omvandlas till omsättning, vilket har inneburit en låg upparbetning.

– Vi har också byggt upp en organisation för att kunna vara konkurrenskraftiga på de kommande infrastruktursatsningarna. Det medför att vi har extra kostnader i anbudsarbetet. Vi har ny organisation sedan årsskiftet och har initierat ett antal åtgärder på kort och lång sikt för att få upp lönsamheten men det kommer ta ett antal kvartal före det ger synlig effekt, säger han.

 

På kapitalmarknadsdagen berördes även den danska byggmarknaden, som totalt sett förväntas vara stabil under 2015 med investeringar i nivå med 2014. Dessutom konstaterades att bostadsmarknaden förväntas växa i Köpenhamn och Århus.

 

– Vi förväntar oss att den offentliga efterfrågan fortsätter att vara stark 2015. Det finns en ökad fokus i Danmark på energirenovering, klimatanpassningar och infrastruktur, sa Klaus Kaae, affärsområdeschef NCC Construction Denmark.

tisdag, 25 november 2014 21:19

Newsec hyr ut åt Alecta på A6

alt

A6 i Jönköping expanderar.

 

A6 handelsområde i Jönköping expanderar när Alecta uppför 2100 kvm helt nya handelsytor. Öppningen är planerad till oktober 2015, men redan nu är cirka 85 procent av lokalytorna uthyrda. A6 utvecklas och förvaltas av Newsec och ägs av Alecta.

 

Både Centrumchefen på A6 och Alecta är väldigt nöjda med de nya hyresgästerna: Pizza Hut, ChopChop Asian Express, hästsportbutiken Hööks och Djurmagazinet.

 

– Det är glädjande att vi nu kan utöka A6-området med kända och uppskattade restaurangkoncept samt bredda utbudet för husdjurs- och hästägare, vilket kommer att öka A6 attraktivitet ytterligare, säger Lars Bröms, Centrumchef A6, Newsec.

 

– Det är ett stort intresse för butikslokaler på A6 vilket borgar för ytterligare utveckling av området, säger Anders Grehag, Asset Manager, Alecta.

 

Även hyresgästerna ser fram emot öppningen nästa år.

 

– A6 är en mycket spännande marknadsplats för oss. Det stora upptagningsområdet i Jönköping precis vid E4:an ger ett stort kundflöde. Vi räknar med många matgäster och kommer att anställa ett tjugotal medarbetare, säger Björn Källström, vd på Pizza Hut Sverige.

alt

Simon de Château.

 

Alma Property Partners är ett nytt fastighetsinvesteringsbolag med säte i Stockholm och fokus på den nordiska fastighetsmarknaden. Bolaget kommer att investera i fastigheter för svenska och utländska institutionella investerares räkning, såsom pensionsfonder, statsägda förmögenhetsfonder, stiftelser, diskretionära förmögenhetsförvaltare och andra finansiella institutioner. Bakom satsningen står Simon de Château tillsammans med Christofer Lundquist och Sloan Wobbeking.

 

– Vi tror på starkt på modellen att ha sammanfallande intressen med våra investerare, varför Alma Property Partners ägs helt av personer som aktivt arbetar i verksamheten. Vi upplever att tidpunkten är väl vald för att starta en sådan plattform och att det är den bästa modellen för att attrahera de främsta talangerna i branschen, säger Simon de Château.

 

de Château, med över 20 års erfarenhet av fastighetsinvesteringar, kommer att vara bolagets ordförande och Chief Investment Officer, med ansvar för att utveckla investeringsstrategier, etablera partnerskap och affärsgenerering. Han var 2003 en av medgrundarna till Sveafastigheter och ledde arbetet med bolagets tre första fastighetsfonder.
    Christofer Lundquist blir bolagets Chief Operating Officer, med ansvar för affärsgenerering och asset management. Han har över 18 års erfarenhet av fastighetsutveckling, transaktioner, förvaltning och finansiering med en bakgrund som COO och fastighetschef för Hemsö, tidigare Kungsleden och RBS Nordisk Renting.

 

I januari ansluter Sloan Wobbeking som medgrundare och vd. Han kommer närmast från Niam och har över 15 års erfarenhet av fastighetsfonder, managementkonsulting och finansiering.