2 maj 2024

Redaktionen

måndag, 01 december 2014 17:11

Profi rekryterar Anna Kullendorff

alt

                                                                                     

Profi fortsätter att expandera verksamheten. Anna Kullendorff (bilden) anställs som ansvarig för transaktionsavdelningen. Hon är ekonom från Lunds Universitet och har mer än 10 års erfarenhet från kommersiella fastighetstransaktioner och fastighetsfinansiering.

 

Anna Kullendorf kommer närmast från Newsec där hon varit Director inom fastighetstransaktioner. Hon har arbetat på Newsec sedan 2008 där hon även varit delägare i Newsec Sweden samt i Stronghold Invest. Innan Newsec arbetade hon med affärsutveckling och analys på Akelius Fastigheter. Hon har även en erfarenhet av offentlig sektor via kommunala styrelse- och förtroendeuppdrag.

 

Hon tillträder tjänsten på Profi i början av 2015.

 

– Det är jätteroligt att få välkomna Anna till Profi Fastigheter. Vi står inför en fortsatt stark tillväxt och Profi kommer vara mycket aktiva på transaktionsmarkanden framöver. Annas gedigna bakgrund från fastighetstransaktioner kommer att bli en stor tillgång när vi bygger upp vårt framtida bestånd, säger Thomas Sipos vice vd Profi Fastigheter.

måndag, 01 december 2014 15:35

Newoffice hyr ut 3.900 kvm åt Balder

alt
Del av Engelska skolan på Rålambsvägen 22 på Kungsholmen.

 

alt

Macus Fond på NewOffice gjorde den stora uthyrningen.

 

Newoffice har hyrt ut 3.900 kvm till Engelska skolan Kungsholmen. Fastighetsägare är Balder. Skolan är en klass F-9 grundskola. Planen är att skolan ska växa in mer i huset och på sikt även starta ett par förskoleavdelningar.
 
­ Området på Kungsholmen bebyggs kontinuerligt och består främst av bostäder. Därför passar skolan bra in i stadsbilden och stadsdelen, säger Marcus Fond på Newoffice som gjorde uthyrningen.

måndag, 01 december 2014 15:10

Hemfosa köper projekt för 449 Mkr av Skanska

alt
Jens Engwall, vd Hemfosa.


Hemfosa förvärvar tre fastigheter, en i Uppsala och två i Jönköping, på vilka Skanska uppför vårdboende respektive kontors- och produktionsbyggnader till ett totalt underliggande fastighetsvärde av 449 Mkr. Med förvärvet kompletterar Hemfosa sin fastighetsportfölj inom samhälls- och kontorssegmenten med moderna fastigheter med långa hyresavtal. 

 

– Vi scannar kontinuerligt av marknaden för att hitta affärer som passar Hemfosas strategi med fokus på fastigheter med stabila kassaflöden och specifikt inom samhällssegmentet. Det kan även innebära att vi förvärvar nyproduktionsprojekt som nu i Uppsala och Jönköping. Med dessa förvärv kompletterar vi fastighetsportföljen med moderna fastigheter i expansiva kommuner, kommenterar Jens Engwall, vd för Hemfosa.

 

Vårdboendeprojektet rör sig om en egenutvecklad vårdboendeanläggning på Kungsgatan i Uppsala avseende 72 vårdboendeplatser på 5.600 kvm, med Vardaga AB som långsiktig hyresgäst.

 

Kontorsprojektet i Jönköping är ett samarbete mellan försvars- och säkerhetsföretaget SAAB och Skanska, där Skanska i egen regi utvecklar SAAB:s nya kontorslokaler om cirka 8.500 kvm samt produktionslokaler om 3.100 kvm. SAAB har tecknat ett 20-årigt hyresavtal för båda anläggningarna. Byggnationerna för produktionslokalerna är påbörjade och arbetet med kontorshuset påbörjas i december förutsatt att bygglovet vunnit laga kraft.

 

Projekten genomförs som egenutvecklade nyckelfärdiga projekt där Hemfosa tillträder efter färdigställande och hyresgästernas respektive tillträden. Detta beräknas ske i maj 2015 respektive juli 2016. Köpeskilling erläggs i samband med tillträde av fastigheterna.

 

– Det har varit spännande att få utveckla framtidens lokaler för SAAB. Att nu också knyta till sig Hemfosa som långsiktig ägare för projektet känns mycket bra, säger Joakim Åkesson, affärsutvecklingschef på Skanska.

måndag, 01 december 2014 14:51

Saluhall till Stureplan

alt

Stockholms Matmarknad blir helt klar i januari i Sturegallerian.

 

alt

Jens Linderstam som ansvarar för retail och fastighetsutveckling på Aberdeen Asset Management.

 

I december får Stureplan sin första saluhall då ägarna till Svenska Brasserier öppnar Stockholms Matmarknad i Sturegallerian.  Enligt min mening är visserligen inte den nya saluhallen i Sturegallerian jämbördig i storlek med Östermalmshallen, Hötorgshallen eller Söderhallarna. Men Stockholms Matmarknad, med ett halvt dussin matbutiker, en restaurang och en vinbar, kommer förmodligen att bli en icke obetydlig konkurrent till framförallt Östermalmshallen.


Svenska Brasserier, som driver idag restaurangerna Sturehof, Riche, Teatergrillen, Taverna Brillo och Luzette, är en växande konkurrent till stora Stureplansgruppen

 

Stockholms Matmarknad kommer att ligga bredvid Sturehof, runt Sturehofs bar i oktagonen i Sturegallerian och byggnationen pågår för fullt. Stockholms Matmarknad smygöppnar butikerna i december vilka kommer att stå helt klara i januari. Matmarknaden kommer att innehålla butiker med fisk (där Stockholms Fiskmarknad får en permanent plats), kött, skaldjur, ost & charkuterier samt bröd & bakverk, grönsaker och färdiga rätter. I den större butiken erbjuds även bordsservering.

 

– Stockholms Matmarknad kommer att skapa en ny spännande destination och mötesplats i Sturegallerian och Stockholm. Vi valde att arbeta med Svenska Brasserier för deras kreativa idéer och starka fokus på kvalitet och tidlöshet, säger Jens Linderstam som ansvarar för retail och fastighetsutveckling på Aberdeen Asset Management.

 

– Vi ser mycket fram emot att kunna erbjuda Stockholmarna bra hantverksproducerad mat av högsta kvalitet. Vi har under en längre tid byggt relationer med mindre producenter och vi har företagit många inspirationsresor i Sverige, Europa och USA för att hitta rätt utbud, säger PG Nilsson grundare och ägare av Svenska Brasserier.
 
På Stockholms Matmarknad i Sturegallerian kan kunderna handla hantverksmässigt och småskaligt producerad mat.

 

I en kommentar kan sägas att aktiviteten har ökat i Sturegallerian i samklang med att Aberdeen tog över förvaltning av citygallerian efter JLL för cirka ett år sedan. Pulsen ska öka i Sturegallerian bland annat nu närmast genom att Lexington öppnar en storbutik. SF

fredag, 28 november 2014 21:16

Ett växande Heimstaden

alt

Patrik Hall, vd för Heimstaden.

 

I fjol bildade Heimstaden tillsammans med Alecta samt Ericssons och Sandviks pensionsstiftelser det nya bolaget Nordhalla Fastigheter, till vilket Heimstaden har sålt fastigheter. Detta har bidragit till att Heimstadens hyresintäkter för årets första tre kvartal har minskat med 30 procent till 371 Mkr (525) och att driftnettot har sjunkit till 202 Mkr (267).

 

I ett jämförbart bestånd ökade hyresintäkterna med 2 procent och driftnettot med 5 procent.

 

Samtidigt ledde minskade finansiella kostnader till att förvaltningsresultatet förbättrades till 76 Mkr (70). Efter värdeförändringar i fastigheter om 102 Mkr (-30) och värdeförändringar i finansiella instrument om -3 Mkr (209) minskade vinsten efter skatt till 109 Mkr (330). Uthyrningsgraden för bostäder uppgick till oförändrat 99,5 procent.

 

– Den löpande verksamheten i Heimstaden har utvecklats väl med låga vakansgrader och bra kostnadskontroll. Organisationen har det senaste året byggts upp och utökats för att vara redo för den expansion som nu inletts, säger Patrik Hall, vd för Heimstaden.

 

Den 30 september värderade Heimstaden sin portfölj till 7,1 Mdr kr. Obligationsemissionen bidrog till att lånevolymen ökade till 5.147 Mkr (3.724), finansierade till en snittränta om 2,2 procent.

 

Det egna kapitalet minskade till 3.323 Mkr (3.689), motsvarande en soliditet om 36 procent (44).

 

– I september emitterade vi framgångsrikt en obligation om 1.000 Mkr, vilken nyligen börsnoterades. Tillsammans med den kassa som skapats bland annat genom bildandet av Nordhalla, har vi byggt upp ett stort kapital att använda för expansion, säger Patrik Hall.

 

Efter periodens utgång har Heimstaden sålt 1.400 lägenheter i Katrineholm till Nordhalla och avtalat om att köpa familjeföretaget Henry Ståhl Fastigheter AB med 350.000 kvm bostäder och lokaler i Norrköping, Linköping och Örebro.

 

Nyligen avtalade bolaget dessutom om att köpa 322 lägenheter i Strängnäs från SSM Holding AB och 371 lägenheter i Gävle från Gefle Estate AB.

fredag, 28 november 2014 21:13

Rekord för hyresrättsbyggandet i Malmö

alt

Terje Johansson, vd MKB.

 

I år färdigställs 385 hyresbostäder av allmännyttiga MKB Fastighets AB i Malmö. Med undantag av 2002 då 405 lägenheter färdigställdes, har bolaget inte producerat lika många lägenheter sedan 1974. Rekordnivåerna nåddes under förra veckan då drygt 90 hushåll flyttade in i Sofielund i centrala Malmö. Nyligen slöts även ett avtal med NCC om ytterligare 300 nya hyresbostäder i Limahamn, det enskilt största projektet sedan miljonprogrammet.

 

– Bostadsmarknaden i Malmö är het, såväl vi som privata aktörer påbörjar produktion av hyresbostäder i både Hyllie och Västra Hamnen under de kommande månaderna. Vi vet att hyresrätten är attraktiv för många olika kundgrupper, därför är det glädjande att vi lyckas förse marknaden med riktigt många hyresbostäder för dem som bor och vill flytta till Malmö, säger Terje Johansson, vd MKB.

 

Investeringen för de MKB:s nya kvarter i Limhamn beräknas uppgå till 650 Mkr.

 

– Satsningen i Limhamn är ett steg för oss att nå 500 nybyggda lägenheter per år. Vår bild är att hyresrättsmarknaden i Malmö kommer att fortsätta attrahera många aktörer både när det gäller nyproduktion och framtida fastighetsaffärer. MKB:s ambition är också att bredda utbudet och bygga varierat med olika hyresnivåer så att fler hushåll kan efterfråga en nybyggd bostad, säger Terje Johansson.

fredag, 28 november 2014 21:03

Komplicerat ägande vid Telefonplan

alt

Ägarstruktur för Timotejen 19 och 28.

 

alt

Monumentet Timotejen 19 vid Telefonplan i Stockholm, Ericsson fd huvudkontor, omfattar totalt cirka 50.000 kvm.

 

ALM Equity har tillsammans med partnerbolag förvärvat del av fastigheten Timotejen 19 och hela fastigheten Timotejen 28. Fastigheterna är belägna vid Telefonplan i Stockholm. Det handlar om projektfastigheter med en yta om totalt 68.000 kvadratmeter BTA. Tidigare har ALM Equity tecknat ett villkorat köpeavtal om två byggrätter för en del av Timotejen 19. Men ännu har inga pengar betalats utan avtalen realiseras när detaljplan för bostäder har vunnit laga kraft och fastighetsbildningen verkställts.

 

I en komplicerad ägarstruktur för Timotejen 19, ägt av Telefonplan Stockholm Property AB, helägt av Gunnar Mannerheim och Curt Ahnström i Scanprop KB, finns dotterbolagen Telefonplan Byggrätt AB, Telefonplan Garage AB och Scanprop Fastigheter 4 AB. Dessa bolags byggrätter kring Timotejen 19 ska således säljas dels till ALM Equity, dels till ICA, när detaljplanerna har vunnit laga kraft.

 

Scanprop KB grundades 2011 av Curt Ahnström och Gunnar Mannerheim som ett riskkapitalbolag med inriktning på strategiska fastighetsinvesteringar. Företaget investerar i dels i fastigheter med kassaflöde, dels i fastighetsprojekt. Scanprop ägs till 64 procent av Gunnar Mannerheim genom bolaget M6 Capital AB och till 36 procent av Curt Ahnström genom bolaget A4 Invest Stockholm AB. Förutom fastigheterna vid Telefonplan äger Scandprop fastigheter i Göteborg, Huddinge och Växjö.

 

Under sommaren år 2011 förvärvades Timotejen 19, Ericssons fd HK, från ett konsortium som kontrollerades av Ole Vagner. Vid tidpunkten för förvärvet, var säljaren Ole Vagner i en nödlidande situation, vilket innebar att Scanprop köpte Timotejen 19 för 490 Mkr. (Vagner hade köpt fastigheten för 815 Mkr av AFA Fastigheter).             

 

Senare har Telefonplan Stockholm Property AB upprättat ett säljavtal för Timotejen 28 med en optionsrätt att åter förvärva fastigheten (enligt ett villkor som finns i en noterad obligationsemission).

alt

Nordens högsta hus, Karlvagnstornet 230 meter högt, ska stå klart 2019 i Göteborg.

 

alt

Magnus Månsson, koncernchef för Sémren & Månsson.

 

I juni stod det klart – Nordens högsta byggnad kommer att ritas av arkitektkontoret SOM. Till hjälp har det amerikanska bolaget nu utsett sin svenska partner och valet föll på Semrén & Månsson.

 

– Vår roll blir att agera de lokala arkitekterna som ska lotsa dem genom de specifika lagar och byggnadsregler som gäller i Sverige. Det är ett spännande samarbetsprojekt som vi ser fram emot, säger Magnus Månsson, koncernchef på Semrén & Månsson.

 

I slutet av förra året utlyste byggkoncernen SERNEKE tävlingen om att rita Nordens högsta hus med placering på Lindholmen i Göteborg. 58 bidrag från världen över skickades in till tävlingen och i juni utsågs SOMs bidrag Polstjärnan till vinnare, i hård konkurrens med många välmeriterade arkitektkontor.

 

Till hjälp väljer nu således SOM Semrén & Månsson som sin svenska partner. Semrén & Månsson, med kontor i Sverige, Polen och Ryssland, har egen erfarenhet av adaptionsprocesser och av att ta hjälp av inhemska arkitekter och för att anpassa design och ritningar till landets byggnadsregler.

 

Inte mindre än 6 av världens 15 högsta hus är signerade SOM. Och nu är det då dags för Göteborg att få Nordens högsta byggnad på plats. Den 230 meter höga skyskrapan Karlavagnstornet, som beräknas kosta 2 miljarder kronor, ska stå klar 2019 och hela området omfattar cirka 200.000 kvm blandstad med tolv kvarter bostäder, kontor och butiker.

torsdag, 27 november 2014 17:33

Brookfield störst på fastigheter i världen

alt

Global Head för Brookfield är Ric Clark.

 

Brookfield Asset Management är den största fastighetskapitalförvaltaren i världen, enligt IPE Real Estate Top 100, följt av CBRE Global Investors och Blackstone. Brookfield har funnits mer än i hundra år, men bolaget har förnyat sig under de senaste åren. CBRE Global Investors ­– blev mycket större efter en sammanslagning år 2008. Trean Blackstone, är ett känt namn inom private equity, och bolaget har nått framgångar under senare år i sin växande fastighetsverksamhet.


Störst är såldes Brookfield Property Partners efter sammanslagningen med Brookfield Office Properties i det nya börsbolaget, Toronto-baserade moderbolaget BrookField Asset Management. Detta bolag ska skapa avkastning enligt slogan: “hands-on real estate”. Global Head för Brookfield är Ric Clark.

 

Rankingen har tagits fram av den brittiska branschtidskriften IPE Real Estate. Här är listan över de tio största:

1. Brookfield Asset Management – 92,1 miljarder euro.

2. CBRE Global Investors – 67,8

3. Blackstone – 58,9

4. TH Real Estate – 56,6

5. Axa Real Estate – 52,9

6. UBS Global Asset Management – 49,0

7. Pramerica Real Estate – 47,3

8. Invesco – 44,9

9. JP Morgan Asset Management – 42,5

10. Lasalle Investment Management – 38,0

torsdag, 27 november 2014 16:33

Regeringen vill avskaffa lex Laval

alt

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S).

 

Regeringen ger nya direktiv till den parlamentariska Utstationeringskommittén, som ser över reglerna för arbetare från andra EU-länder som tillfälligt jobbar i Sverige. Syftet är att kollektivavtalens ställning ska stärkas så att de utstationerade arbetstagarna ska få bättre skydd här.

 

I valrörelsen lovade Socialdemokraterna att den så kallade lex Laval ska rivas upp och detta är nu svaret. Helst vill arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) att svenska kollektivavtal ska gälla fullt ut för alla som jobbar i Sverige, men det är inte möjligt med nuvarande EU-direktiv.

 

Till TT säger arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S):

– Men det är möjligt att ändra den svenska lagstiftningen så att man kan komma väsentligt längre än vad vi gör med nuvarande lex Laval. Till exempel genom att kräva att de utländska arbetsgivare som inte tillämpar svenska kollektivavtal fullt ut ändå ska ha ett avtal med den fackliga parten.