2 maj 2024

Redaktionen

torsdag, 04 december 2014 13:35

Cordea Savills lanserar nordisk logistikfond

alt

Elgigantens huvudlager i Torsvik, Jönköping. Bild: SPG, som var rådgivare åt NRP när de köpte fastigheten 2010 från Elgigantens moderbolag Dixon Retail.


Cordea Savills har lanserat sin Nordic Logistics Fund, med tillgångar om cirka 300 MEUR, cirka 2,79 Mdr kr, runt om i Norden. Denna logistikportfölj har Cordea Savills köpt av NRP (Ness Risan och Partners). Cordea Savills nyförvärv består av tio logistikfastigheter med hyresgäster som Elgiganten, DHL, Tata Steel, Ahlsell och Prime Cargo med genomsnittliga återstående kontraktstider på drygt tio år.

 

I portföljen, som utgör 90 procent av fonden NRP Eiendom 2010 AS, ingår bland annat Elgigantens distributionsnav i Jönköping omfattande 100.000 kvm och DHL:s Göteborgsterminal. Cordea Savills ska samarbeta med Oslobaserade NRP med hanteringen av portföljen och för den dagliga driften av fastigheterna svarar fortsatt Wilfast och Aker Eiendomsdrift. Samtidigt startar NRP en ny fond: NRP Eiendom 2015.

 

I en kommentar till förvärvet framhåller Peter Broström, investeringsdirektör för Cordea Savills i Norden, att han är nöjd över att fonden har skapats på relativt kort tid genom en off market-transaktion och att marknaden uppskattar denna sektor som karaktärisras av låg risk, med starka hyresgäster, moderna byggnader och goda utsikter för tillväxt tack vare en ökande e-handel.

 

Cordea Savills har ordnat finansiering till fast ränta för en tio års löptid med en av de ledande finansiella institutionerna och fondens investerare kan räkna med en direktavkastning om 6,5 procent per år.

 

– Den här affären är ett bevis på vår förmåga att leverera en komplett placeringslösning med våra interna team som hanterar investerarrelationer, genomförande av affär, finansiering och skattestrukturering. Med NRP, kommer vi nu att arbeta portföljen för att maximera avkastning för våra investerare, säger Ian Jones, Director of Investment på Cordea Savills, som efter affären har över 1 miljard euro av det förvaltade kapitalet i Norden.

alt

Volvo Personvagnars fastighet för forskning och utveckling ska noteras på First North.


Det nya fastighetsbolaget Torslanda Property Investment har tecknat avtal om förvärv av fastigheten Sörred 8:4 i Torslanda, Göteborg, från Doughty Hanson & Co Real Estate. Finansiell rådgivare och arrangör vid skapandet av det nya fastighetsbolaget har varit Catella, som parallellt med fastighetsförvärvet genomförde en kapitalanskaffning som tillförde bolaget närmare 150 nya aktieägare. Avsikten att notera aktien i Torslanda Property Investment på First North vid Nasdaq Stockholm.

 

– Detta är ett bra exempel på bredden i Catellas kompetens inom såväl fastigheter som kapitalmarknad. Kapitalanskaffningen skedde i samarbete mellan Catellas Corporate Finance-, bank- och Fixed Income-enheter med syftet att erbjuda en möjlighet för investerare som normalt inte direktinvesterar i fastigheter. Vi ser en fortsatt stark efterfrågan på fastighetsprojekt och vi kommer att fortsätta ta fram välbalanserade investeringscase för detta segment, säger Johan Ericsson, chef för Catellas svenska Corporate Finance-verksamhet.

 

Torslanda Property Investments fastighet fyra kontorsbyggnader med cirka 50.000 kvm uthyrbar area och två garagebyggnader med cirka 2.900 garageplatser. Fastigheten är ett centrum för Volvo Personvagnars forskning och produktutveckling. Volvo är fastighetens huvudsakliga hyresgäst på ett längre hyresavtal.

 

– Torslanda Property Investment kombinerar god direktavkastning och långsiktig finansiell stabilitet. Aktieplaceringen övertecknades kraftigt och fick stängas i förtid, säger Martin Malhotra, ansvarig projektledare på Catella.

 

Vd för det nya fastighetsbolaget är Caesar Åfors, tidigare bland annat vice vd på Klövern AB. Wilfast Förvaltning AB kommer att ansvara för förvaltningen av bolag och fastighet.

onsdag, 03 december 2014 12:17

Lönnbacken byter namn till Stenvalvet

alt
Magnus Edlund, vd för det nya Stenvalvet.


I september köpte Lönnbacken Roxanne Fastighetsfond från GE Capital Real Estate och fick tillgång till företagsnamnet Stenvalvet. Detta utnyttjar bolaget nu och byter namn Stenvalvet. Samtidigt stärker bolaget sin organisation med följande medarbetare från GE; Åsa Scharfe, marknadskoordinator, Göran Sääf, regionchef med ansvar för Region Väst, Peter Högberg, regionchef med ansvar för Region Riks och Boris Granqvist som drifttekniker i Eskilstuna.

 

– Vi återupplivar nu namnet Stenvalvet som var namnet på det bolag som tidigare ägde många av de fastigheter som nu ingår i ”nya” Stenvalvet. Stenvalvet går nu in i en ny bredare och starkare fas baserad på våra gamla värdegrunder om Långsiktighet, Lyhördhet och Omsorgsfullhet, säger Magnus Edlund, vd för Stenvalvet.

 

Stenvalvets fastighetsbestånd består av 96 fastigheter med en area om cirka 470.000 kvm med ett marknadsvärde om cirka 6,4 Mdr kr. Stora hyresgäster är Polismyndigheten, Region Skåne, Landstinget Dalarna samt Sveriges Domstolar.

 

Gamla Stenvalvet bildades 1997 av Vasakronan och köptes av Credit Suisse i konsortium med femte AP-fonden och NorthCorp 1997. Portföljen bestod av 194 fastigheter med en lokalyta om 980.000 kvm. År 2001 köpte GE Capital Real Estate portföljen och 2009 skapade bolaget Roxanne Fastighetsfond AB med drygt hälften av fastigheterna från ursprungliga Stenvalvet.

 

Lönnbacken bildades 2010 av AI Pension, Alecta och Kyrkans Pensionskassa. I september i år köpte bolaget samtliga aktier i Roxanne och utvidgade i samband med detta ägarkretsen med Kåpan pensioner försäkringsförening och Stiftelsen för Strategisk Forskning.

 

Magnus Edlund menar att det nya namnet Stenvalvet bättre speglar företagets verksamhet på den svenska fastighetsmarknaden.
    – Med namnbytet tar vi ett steg i en riktning som går mer i samklang med den nya sammansättningen av kunder och hyresgäster och som vilar tryggt på ett välrenommérat företagsnamn med en intressant och inspirerande historia, säger han.

onsdag, 03 december 2014 11:52

Kungsleden storköper för 2 Mdr i Kista

alt

Kungsleden förvärvar Kista One (fastigheten Färöarna 3) om 40000 kvm...

 

alt

 

...och Borgarfjord 3 om 13700 kvm...

 

alt

...och Borgarfjord 5 om 10000 kvm samt...

 

alt

...Reykjavik 2 om 12000 kvm.

 

Nu växer Kungleden. Kungsleden köper Kista One samt ytterligare tre kontorsfastigheter i Kista Science City av Areim. Fastigheterna har ett underliggande fastighetsvärde om drygt 2 miljarder kronor och tillträde äger rum under första kvartalet 2015. Säljare är Areim Fond I som startades 2007 med en kapitalbas om 2,1 Mdr och en livslängd om 8 år, således till år 2015.

 

I en kommentar kan sägas att Kungsleden var stolta över att bolaget lyckats genomföra en nyemission om nära 1,6 Mdr kr. En emission som nu ger näring för att fastighetsportföljen ska växa från dagens värde om cirka 19 Mdr kr till 25 Mdr kr. Kungsleden, som nyligen gjorde en storförlust om 1,6 Mdr kr, har haft en usel aktieutveckling efter skatteskulder om modiga 3 Mdr och en otäck derivatportfölj i bagaget. Bolaget vill nu trösta aktieägarna i ett försök att vända de pessimistiska tongångarna till glädje över förvärv av finfastigheter.

 

Samtliga fyra fastigheter är nyligen ombyggda och helt moderniserade. Två av fastigheterna är certifierade enligt LEED Gold och två enligt Green Building. Den uthyrningsbara arean uppgår till cirka 73 000 kvm.

 

Fastigheterna ligger nära Kista Galleria och huvudgatan Kistagången, ett läge som kommer att förbättras ytterligare i och med den planerade tvärbanan längs Kistagången.

Kungsleden äger sedan tidigare tre fastigheter i Kista som tillsammans med dessa fyra fastigheter gör Kungsleden till den tredje största fastighetsägaren inom kontor i Kista med en total area på nästan 100 000 kvm.

 

Tillträde kommer att äga rum under första kvartalet 2015.

 

– Kungsleden har ambitiösa tillväxtplaner och det här förvärvet ligger helt i linje med vår plan att stärka portföljen med hållbara fastigheter av hög kvalitet och i rätt lägen. Kista Science City är en av Stockholms mest intressanta och etablerade kontorsmarknader och vi har länge velat stärka vår närvaro här, säger Biljana Pehrsson, vd för Kungsleden.  

 

– Kistaportföljen, som ägs av Areim Fond I, är sedan en tid färdigutvecklad och klar för försäljning i enlighet med vår strategi, säger Therese Rattik, vd på Areim.

 

Hon fortsätter:

– Kista är en stark delmarknad som vi tror på och vi ser gärna nya förvärv för Areims del i Kista i framtiden.

tisdag, 02 december 2014 18:37

Lars Björk, ny tf vd för Familjebostäder

alt

                                                                                                      

Lars Björk (bilden), nuvarande fastighetschef vid Familjebostäder, tillträder den 1 januari 2015 tjänsten som tillförordnad vd för bolaget. Förordnandet gäller fram till dess att rekrytering och tillsättning av ordinarie vd är slutfört.

 

– Lars Björk känner Familjebostäder väl och har gedigen erfarenhet från fastighetsbranschen. Han är därför en väl lämpad person att ta bolaget vidare fram till dess att en ordinarie tillsättning av vd sker, säger Hans Pettersson, tf vd fram till årsskiftet.

 

Lars Björk är anställd på Familjebostäder sedan 1996. Efter en omorganisation 2013 tillträdde han rollen som fastighetschef. Dessförinnan var han distriktschef för bolagets bestånd i nordvästra Stockholm och innerstaden.

alt
Nystartade Frame Invest ska operera på Arlanda, ett nytt hotell ägt av Per Taube och Arlandastad Holding AB.


 

Arlandastad Holding AB fortsätter att expandera på området kring Arlanda flygplats – Airport City Stockholm – genom att genom bygga ett hotell. Det kommer att ingå i det fordonskluster som blir allt mer framträdande på Arlanda.

 

– Vi kommer att äga fastigheten men det viktiga är att den som driver hotellet och står bakom dess varumärke är rätt partner. Nu har vi hittat en partner som tillsammans med oss vill ta oss till nästa steg, säger Dieter Sand, vd för Arlandastad AB.

 

Hotellet kommer att drivas av ett nystartat operatörsbolag inom Frame Invest.

 

– Genom den här etableringen fortsätter vi att expandera inom hotellsektorn. Vi ser med tillförsikt fram mot samarbetet med Arlandstad Holding. Vi kommer att erbjuda ett fullserviceshotell med högt fokus på modern teknik, möten, logi och restaurang, säger Fredrik Ramén, ordförande i Frame Invest AB.

 

Projektering har påbörjats och byggstart ska ske till våren. Invigning beräknas ske under hösten 2016.

 

– Vi har successivt utvecklat varumärken kring DRIVELAB (tidigare Motortown). Bland annat har vi satsat stort på konferens- och utbildningslokaler, med i dag cirka 10.000 kvadratmeters yta. Hotellet passar mycket väl in i detta kluster, säger Dieter Sand.

 

Hotellet kommer att byggas på den västra sidan om själva flygplatsen, på den mark som ägs av Arlandastad Holding AB, med huvudägare Per Taube, och som ingår i flygplatsstaden Airport City Stockholm.

tisdag, 02 december 2014 18:23

NP3 ökar i Umeå

alt

 Andreas Nelvig, vd för NP3 Fastigheter som noteras på torsdag den 4 december.

 

NP3 Fastigheter, som noteras på torsdag den 4 december, har köpt fastigheten Vevstaken 9 i Umeå av Aberdeen Fastighetsfond Sverige AB till ett underliggande fastighetsvärde om 41 Mkr.

 

Fastigheten är belägen på Västerslätt i anslutning till NP3s fastighet Generatorn 7. Den omfattar cirka 10.500 kvm och största hyresgäst är Gärdin & Persson som bedriver handel med byggvaror och maskiner. Tillträde av fastigheten sker den 2 december 2014.

 

– Vi har ett bra fastighetsbestånd i Umeå och i och med denna affär stärker sig NP3 ytterligare i kategorin Business to business vilket är en viktig del av vår fastighetsportfölj, säger Maria Paringer Stålhult, affärsansvarig på NP3 i Umeå.

 

– Förvärvet gör att vi närmar oss vårt mål om minst 100.000 kvm i Umeå. Efter förvärvet äger NP3 fastigheter cirka 80.000 kvm i Umeå och totalt i koncernen cirka 485.000 kvm, säger Andreas Nelvig, vd NP3 Fastigheter.

tisdag, 02 december 2014 17:59

Antalet köpcentrum fortsätter öka

alt

Lena Larsson, vd HUI Research.

 

Köpcentrum och handelsområden i Sverige fortsätter att öka i antal, yta och omsättning och utgör fortsatt en betydande del av svensk detaljhandel. Den största tillväxten sker i externa handelsområden och regioncentrum i utkanten av storstäder. Det visar en uppdaterad kartläggning i regi av HUI Research, Datscha och NCSC (Nordic Council of Shopping Centers).

 

Kartläggningen visar på ett fortsatt expanderande bestånd av köpcentrum och handelsområden vilket till dags dato uppgår till 358. Den totala uthyrningsbara ytan för köpcentrum och handelsområden fortsätter att öka och uppgår nu till 8,5 miljoner kvm. Köpcentrumens andel av den totala detaljhandelsförsäljningen har de senaste åren legat kring 35 procent.

 

– Ingen köpcentrumdöd i sikte. Hittills i år har 9 nya köpcentrum och handelsområden öppnats och just nu pågår över 40 projekt på totalt över 700.000 kvm, säger Lena Larsson, vd HUI Research.

 

Det största handelsområdet i Sverige är fortsatt Kungens kurva följt av Barkarby Handelsplats och Erikslund Shopping Center i Västerås.

 

Kartläggningen visar att en stor del av tillväxten inom detaljhandeln tillfaller denna typ av stora handelsområden och regioncentrum belägna i närheten av större städer. I dagsläget pågår flera stora projekt, exempelvis Söderslätt i Umeå där Ikea och Ikano bygger ett nytt köpcentrum med anslutande Ikea-varuhus, Galleria Boulevard i Kristianstad som byggs på med ytterligare etapper samt Mall of Scandinavia i Solna, som beräknas öppna i september nästa år.

 

Köpcentrummarknaden har varit extra aktiv i år med ett trettiotal ägarbyten. Det internationella intresset för Sverige är fortsatt stort men det finns även en stark inhemsk marknad. Informationen finns nu tillgänglig i Datschas tjänst Swedish Shopping Centre Directory, SSCD.

 

– Det finns en stor efterfrågan på den här informationen, vi ser fram emot att kunna distribuera den till samtliga SSCD-användare. Vårt samarbete med HUI och NCSC erbjuder det bästa från flera världar, där vi binder samman NCSC:s medlemmar med HUI:s research och Datschas webbtjänster, säger Jacob Philipson, vd Datscha.

 

– Trenden är att stora blir större. Andra trender är ett fortsatt fokus på restauranger och service. Gym och lekland är allt vanligare inslag vilket bidrar till omvandlingen av handelsplatser till mötesplatser, säger Marika Wærn, vd NCSC.

tisdag, 02 december 2014 14:08

Wihlborgs hyr ut till Länsförsäkringar

alt

Gängtappen (fastigheten Kranen 3), ritad av Paul Hedqvist 1958. Wihlborgs köpte fastigheten av Kockums för fem år sedan.


Wihlborgs har tecknat ett hyresavtal med Länsförsäkringar Skåne som innebär att de lämnar sina nuvarande kontorsytor på Lugna gatan vid Stadshuset i Malmö för att flytta in på 5.200 kvm i fastigheten Gängtappen.

 

– Vi är glada och stolta över att Länsförsäkringar fortsätter sitt långvariga samarbete med Wihlborgs när de nu väljer att byta lokaler, säger Anders Jarl, vd för Wihlborgs.

 

Fastigheten Gängtappen vid Dockan i Malmö byggdes 1958 som huvudkontor till Kockums och är ett landmärke med sina 15 våningar och annorlunda form. Den nuvarande hyresgästen, Saab Kockums, flyttar efter årsskiftet sin verksamhet till en annan av Wihlborgs fastigheter på Dockan.

 

– Vi kommer att totalrenovera Gängtappen som fortsatt blir en modern fastighet med mycket historia i väggarna. Och eftersom Länsförsäkringar hyr sex våningar finns det nu åtta våningar kvar att hyra för intresserade företag, säger Anders Jarl.

 

Susanne Petersson, vd för Länsförsäkringar Skåne, säger:
– Vi växer i Skåne och vår etablering i Kockumshuset ligger i linje med vår satsning på den expansiva Malmömarknaden. Och Kockumshuset är en ikon i Malmös stadsbild. Byggnaden är ett landmärke för tidlös arkitektur, kvalitet och stabilitet samtidigt som den erbjuder oss utrymme för framsteg i kunskapssamhället. Detta knyter väl an till vad vi står för. Dessutom är vi mycket nöjda med vårt mångåriga samarbete med hyresvärden Wihlborgs. De är lyhörda för våra krav på hög effektivitet, modern IT-struktur och kvalitet.

måndag, 01 december 2014 17:26

Snøhetta och White fick Kasper Salin-priset

alt

Fasaden på Kulturhuset Väven i Umeå tilltalade juryn för Kasper Salin-priset.

 

Kulturhuset Väven i Umeå blev 2014 års vinnare av Kasper Salin-priset för bästa byggnad. Ansvariga arkitekter är arkitekt Rune Grasdal, Snøhetta och arkitekt MSA Maria Olsson, White arkitekter. Övriga konsulter har varit Tyréns (konstruktion, akustik), Sweco system (VVS), Ramböll (el), AIX arkitekter (teater) och ÅF lightning (ljusdesign). Beställare var Väven i Umeå AB (Umeå kommun och Balticgruppen).
 
I motiveringen framhöll juryn bland annat att byggnaden har ”modet att vara avvikande i sitt fasaduttryck. Dess interiörer är så robusta, så generella i sina dimensioner och genomförande, att de kan innehålla ett antal olika publika verksamheter som byts ut och vävs ihop över tid. Det exteriöra och det interiöra konceptet håller ihop och kommer att hålla över tid.”

 

Väven omfattar cirka 24.000 kvm, varav Umeå kommun ska hyra ungefär 15.000 kvm.